|
Notka |
|
Medycyna estetyczna - medycyna przyszłości Jak pozbyć się zmarszczek, utrzymać młody i naturalny wygląd skóry? Wszystko, co chciałabyś wiedzieć o medycynie estetycznej. Na Twoje pytania odpowiada Dr Iwona Marycz-Langner. |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
obwisła skóra w całkiem młodym wieku
Witam,
Mam 43 lata, czuję się wciąż młoda. Mam dużo energii, ale od niedawna zaczęłam zauważać, że moje skóra na twarzy zaczyna wiotczeć i trochę...opadać. Niestety moja mama i babcia miały ten sam problem, więc przypuszczam, że mam to w genach. Mamy dość szczupłe twarze, a według mnie to tylko pogarsza efekt zwiotczenia. Od niepamiętnych czasów używam kremów przeciw starzeniu się skóry, żeby mi skóra nie 'opadała', ale to nie pomaga ![]() Czy są jakieś zabiegi, które mogłyby mi pomóc? Zależy mi na ładnym wyglądzie, nie chcę wyglądać jak moja babcia... |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: obwisła skóra w całkiem młodym wieku
W miarę upływu czasu twarz zmienia swój kształt i owal, skóra traci jędrność i niestety dotyczy to każdego z nas. U jednych ten proces rozpoczyna się później u innych wcześniej. Na pewno wchodzi Pani w wiek, kiedy należy zacząć walkę z upływającym czasem. Najlepsza zawsze jest walka wielokierunkowa. Najskuteczniejszymi z zabiegów będą terapia laserowa przeprowadzana laserem frakcyjnym nieablacyjnym, zabiegi wolumetryczne i soft lifting przeprowadzane przy pomocy kwasu hialuronowego. Ja swoim pacjentkom w zależności od stanu skóry proponuję 1-2 zabiegi fraxelem, a kilka tygodni później iniekcje kwasu hialuronowego. Dla odtworzenia objętości policzków, wypełnienia głębszych zmarszczek i mocniejszego zliftingowania skóry podaję ,,gęsty” kwas hialuronowy (Sub Q), który podkreśla rysy twarzy, uwydatnia kości policzkowe, brodę, podbródek i nadaje twarzy ponownie młodzieńczy wygląd. Aby poprawić samo napięcie i jędrność skóry oraz dodatkowo wygładzić drobne zmarszczki wykonuję zabiegi preparatem kwasu hialuronowego o mniejszej cząsteczce. Najczęściej stosuję preparat Restylane Vital lub Restylane Vital Light. Pacjentkom zawsze przypominam o nieopalaniu się (70% zmarszczek wywołuje słońce) i o stosowaniu w domu odpowiedniej pielęgnacji (na dzień kremy z filtrem a na noc z retinoidami). O wygład należy dbać regularnie. Zabiegi 1-2 razy w roku pozwolą na długo oddalić myśl o liftingu chirurgicznym twarzy.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Dot.: obwisła skóra w całkiem młodym wieku
Polecam przede wszystkim trening czyli najlepiej pływanie, siłownię.
Poza tym zabiegi- np. falą radiową. Szczególnie na twarz. I dobre preparaty ujędrniające. Ale przede wszystkim ruch bo poprawia i stan mięśni i skóry. Co do zabiegów i siłowni- polecam korzystać z ofert zakupów grupowych, sama tak robię i jest to bardzo atrakcyjna cenowo forma dbania o siebie. Jeśli palisz-rzuć palenie bo to ono przyśpiesza wiotczenie skóry (niszczenie włókien kolagenowych). Kolagen w skórze niszczy też za dużo cukru w diecie. Natomiast zapobiega mu dieta bogata w karoten czyli ciemne warzywa i owoce. |
![]() ![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:36.