|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Jak przytyc?
Witam,jestem mloda kobieta i mam dopiero 25 lat mam 2 coreczki.Mlodsza corke 15 msc karmilam piersia przestalam poniewaz bardzo duzo tracilam na wadze i znikal mi biust.Myslalam ze po zakonczeniu karmienia piersia waga mi wroci,piersi tez ale nie juz prawie zapominam ze je mam
![]() co mam zrobic by przytyc pare kg mam 164cm i wazw 49 kg czy to jest normalne.Nie moge duzo jesc bo po jednej malej porcji sniadania czuje sie tak pelna ze starcza mi do wieczora.dlaczego tak jest Wszystkie ubrania na mnie wisza jak na wieszaku chce odzyskac swoje cialo kobiece nie nastolatki??pomocy
|
|
|
|
|
#2 |
|
BAN stały
|
Dot.: Jak przytyc?
A zastanawiałaś się nad tym co jest przyczyną chudnięcia??
Moja kuzynka podobnie jak ty, po prrodzie podczas karmienia przez okres roku bardzo wychudla, i po odstawieniu dziecka od piersi nie mogla przytyc... Co sie okazalo, miała bardzo dużą nadzerke i problemy z hormonami, leczy się i waga normuje się.. moze warto przebadac się jezeli jeszcze tego nie zrobiłas? |
|
|
|
|
#3 |
|
Przyczajenie
|
Jak skutecznie przytyć ?
Cześć. Otóż mam 175 cm wzrostu i waże 46 kg. Chciałabym jakoś skutecznie przytyć. MYślałam o tabletkach antykoncepcyjnych, ale nie jestem do końca przekonana. Znacie jakieś sprawdzone metody ?
Czytałam że picie melisy przed snem pomaga. Z góry dziękuję za odp. ; * |
|
|
|
|
#4 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Jak skutecznie przytyć ?
widzisz i nie grzmisz
chyba najprostszy sposób to jeść więcej
|
|
#5 |
|
Przyczajenie
|
właśnie chodzi o to że dużo jem, po prostu nie dam rady przytyć. a mam niedowage.
musze cos z tym zrobic, bo wygladam jak anorektyk . |
|
|
|
|
#6 |
|
Przyczajenie
|
może jedz więcej kalorycznych rzeczy,więcej mięsa itp...;*
|
|
|
|
|
#7 |
|
Rozeznanie
|
A palisz papierosy?
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#9 |
|
Przyczajenie
|
nie pale, ani nie pije, nie ćpam. mam 17 lat. jem dużo słodkiego. właśnie po feriach zamierzam iść zrobić morfologie. od zawsze byłam taka szczupła, ale teraz mi to zaczyna przeszkadzać.
---------- Dopisano o 17:38 ---------- Poprzedni post napisano o 17:37 ---------- chciałabym przytyć chociaż 10 kg. |
|
|
|
|
#10 |
|
Zadomowienie
|
No cóż powiem tak jeżeli od zawsze byłaś taka chudziutka to taka Twoja natura
![]() Ale dla pewności jeżeli dawno nie robiłaś badań idź do lekarza i powiedz w czym problem,niech Ci zleci jakieś badania morfologia mocz itp... a jeżeli nie to pozostaje Ci "opychać" się do woli
|
|
#11 |
|
Przyczajenie
|
właśnie musze się wybrać . ostatnie badania miałam robione rok temu.
w sumie sa tez pozytywy mozna jesc ile sie chce . xD ale szczerze to naprawde troche uciazliwe . ;x |
|
|
|
|
#12 |
|
Rozeznanie
|
Jeśli nie masz potrzeby antykoncepcyjnej, to ja bym po tabletki nie sięgała. Tzn. nie prosiła o badania i przepisanie ich /bo to pewnie wiesz, ale są na receptę/. Pomijam już fakt, że czy po nich przytyjesz, to kwestia bardzo indywidualna i nikt Ci tej pewności nie da. Równie dobrze możesz schudnąć, bo też można
Dopóki nie masz wyników badań ogólnych, to w zasadzie jedyne co można z miejsca poradzić, to jeść do woli i co tylko dusza zapragnie I mam nadzieję, że to tylko taka "Twoja natura" i jesteś zdrowa ![]() P.S. Mam w rodzinie panią, które przez całe swoje życie, obecnie w wieku już 50+ , zawsze była szczupła, nawet bardzo, do tego jest wysoka, a porcje wcina solidne i kaloryczne. Nie stroni od deserów i dobrego jedzenia, ciesząc się przez całe życie rozmiarem 36, szczytem było (i tak za luźne) 38. ...tak to jakoś śmiesznie na Świecie, że co jednym wolno bez ograniczeń, to drudzy muszą sobie odmawiać
|
|
|
#13 |
|
Przyczajenie
|
Jak przytyć?
Witajcie,
Słuchajcie mam niemały problem. Od kilku ładnych lat próbuję przytyć, bezskutecznie. Ważę 7o kg, i mam 190 cm wzrostu - czyli jestem strasznie chudy. Nie mam zbytniej aktywności fizycznej, jem całkiem sporo, próbowałem różnych diet, eksperymentów (np. jadłem po 22, przed snem, dużo i tłusto), waga wskakiwała na 72-74 kg i po 2 tygodniach wracała do tych 70 kg, albo i mniej... Jakieś pomysły? Będę wdzięczny za jakiekolwiek propozycje... |
|
|
|
|
#14 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Jak przytyć?
Jak będziesz jadł tłusto po 22 to ci tylko wątroba wysiądzie
. Radziłabym ci się skonsultować z lekarzem gdyż z tego co napisałeś wynika że możesz mieć jakieś zaburzenia metaboliczne skoro nie możesz przytyć a jesz jak wilk . Albo może poprostu masz taką genetyczną budowę ciała i nic nie zmienisz.
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zadomowienie
|
Czy jesteś aby zdrowy? Wiele chorób objawia się w taki sposób, jaki opisałeś (jedzenie sporej ilości pokarmu a mimo to utrata lub utrzymywanie niskiej wagi). Może zrób badania, ale przede wszystkim zbadaj tarczycę, zwłaszcza, jeśli w rodzinie masz osoby chore (u mnie w rodzinie np. tarczyca to "genetyczna choroba no 1").
A jeśli jesteś (oby! ) zdrowy jak koń, to może po prostu taka Twoja uroda? Jaki masz typ budowy ciała? Jeśli jesteś (a strzelam na 99%, że tak) ektomorfikiem, to raczej trudno Ci będzie przytyć, bo masz po prostu "wątłą" posturę i szybką przemianę materii. Po Internecie krążą różne artykuły, w których znajdziesz rady, jak przybrać na wadze (zwłaszcza na portalach dla kulturystów- jak nabrać "masy"), ale na ile one są skuteczne- nie mam pojęcia.
|
|
|
#16 |
|
Przyczajenie
|
Jak przytyć?
Pewnie to pytanie pojawiało się już tu ale chciałabym je ponowić. Może jest ktoś na wizażu komu udało się przytyć .Chodzi mi o jakieś tabteli na przytycie ,żadnych takich antykoncepcyjnych po prostu jakieś syropy,tabletki, cokolwiek dzięki czemu uda mi się przytyć .Wiem ,że istnieje takie coś jak Peritol ale to jest ciężkie do zdobycie tak samo jak Mega C.
|
|
|
|
|
#17 |
|
Zakorzenienie
|
Z ciekawości się spytam czemu chcesz przytyć ? Jeszcze o takim czymś jak tabletki na przytycie nie słyszałam .
Nekro
|
|
#18 |
|
Zakorzenienie
|
peritol jest na zwiekszenie apetytu a nie przytycie.Poza tym,nie na kazdego dziala.
A wątków o przytyciu jest od groma Polecam używać przycisku "szukaj"
|
|
|
#19 |
|
Zakorzenienie
|
"Mega C czyli witamina C | 2010-01-19 18:46:00
Co to jest lek MegaC. czy ludzie po udarze mózgu mogą go stosować. Aby przytyć. Drogi postowiczu, Mega C to kwas askorbinowy czyli witamina C. W pediatrii po stosowaniu witaminy C nie odnotowuje się nadmiernego przyrostu masy ciała. Pozdrawiam, Jan Mazela" Tyle Świat Zdrowia. Tobie chodziło o Megace, lek dla pacjentów z nowotworami. Peritol nie jest na zwiększenie apetytu. To lek przeciwalergiczny, a zwiększone łaknienie jest skutkiem ubocznym.
|
|
#20 |
|
Przyczajenie
|
Chcę przytyć...pomocy!!!
Wiem że ten wątek już był.....no ale co mi szkodzi zapytać. Może są jakieś nowości na ten temat. Mam 27 lat 167 cm wzrostu i ważę 46 kg. Według BMI wynosi 16,5 = wychudzenie. Dwa lata temu urodziłam dziecko i nic.... waże jeszcze mniej niż przed ciążą. Badania robiłam na tarczyce i ogólne i wszystko jest ok. Jak mam przytyć???? Pomocy....za 2 miesiące wychodzę za mąż....nie chcę tak wyglądać
|
|
|
|
|
#21 | |
|
EDUkator
|
Dot.: Chcę przytyć...pomocy!!!
Cytat:
Jest mnóstwo wątków na ten temat, nawet nowych. Nawet jeden z przepisami ze wczoraj.
|
|
|
#22 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Chcę przytyć...pomocy!!!
ty zaśmiecasz go własną osobą
|
|
#23 |
|
Raczkowanie
|
Jak zdrowo przytyć?
Od pewnego czasu dokładniej od marca ... zaczęłam 'diete' bylam szczupła dziewczyną i popełniłam głupote! Miałam powodzenie wśród chłopaków, ładny kształt pupy i płaski brzuch... mam lekki trądzik i chciałam się go pozbyć bo myślałam, że jego przyczyną jest zła dieta(słodycze, pieczywo, ziemniaki) więc wyeliminowałam to, jadłam same warzywa, wafle ryżowe i piłam wode, obiady i śniadania jadłam mega zdrowe- mało kaloryczne! Przez to wszystko potwornie schudłam, bo jeszcze zaczęłam robić brzuszki, jeździłam na orbitku...
wyglądam strasznie! Jestem ZA CHUDA, nie boje sie przytyć CHCE! nawet jak przytyje 10 kg to będzie lepiej niż teraz! WYGLĄDAM jak skóra i kości, chłopacy już nie patrzą na mnie jak wcześniej. Jadłam po mniej niż 1000 kcal dziennie, co było głupotą! Zależy mi żeby przytyć do normalnej wagi w krótkim czasie od 3 dni jem normalnie SŁODYCZE, chleb, pije soki! nadal nie widze poprawy ... ale to dopiero 3 dzień ... nie jestem zadna anorektyczka, bo CHCE PRZYTYĆ! Uważam że jestem za chuda! Za miesiąc mam bal absolwentów myślicie że do tego czasu uda mi sie przytyć chociaż 5 kg? Nie chce żeby sukienka na mnie wisiała dzisiaj zjadłam mega dużo! Ok. 2000 kcal ... jak codziennie bede jadła to przytyje? Naprawde jestem załamana ;/ żałuje, że zaczęłam to robić, cera jest ładna ale wyglądam jak szkielet ;( pomózcie! PS: nie mam dobrej przemiany materii, mam normalna, bo jako dziecko byłam pulchna dopiero w wieku 12 lat wydoroślałam ![]() Mama mnie tylko zachęcała do tego ''zdrowego'' trybu życia, cieszyła się jak trądzik powoli ustępował dalej są krostki ,ale znacznie mniejsze. To już nie ma znaczenia, ogromną role odgrywa teraz wstręt do swojego ciała, widać mi prawie wszystkie kosteczki! Jestem za chuda Edytowane przez Szeptkrwawegoserca Czas edycji: 2012-05-19 o 20:55 |
|
|
|
|
#24 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Jak zdrowo przytyć?
2000 kalorii to jest norma dla kobiet. Jeżeli chcesz zdrowo przytyć to proponuje siemie lniane zazwyczaj pomaga przybrać na wadze do tego jest bardzo zdrowe. O innych sposobach na przytycie nie będę wspominać.
|
|
|
|
|
#25 |
|
Raczkowanie
|
Jak przytyć.
Mam małą niedowagę, i muszę przytyć. Chciałabym to jednak zrobić tak, aby jak najmniej tłuszczyku odłożyło się w okolicach brzucha, ponieważ odchudzałam się i to właśnie od był moim największym problemem.
Obecnie zaczęłam jeść dużo słodyczy, i innych rzeczy no i niestety troszkę się przejadam. Wiem, że to najgorszy sposób na zniwelowanie mojego problemu. Chcę sie więc was poradzić, jak ułożyć mój jadłospis, tak aby troszkę przytyć (około 2-3 kg), ale tak aby mój brzuch na tym jak najmniej ucierpiał. Oraz jak go pielęgnować, no i może tez jakieś ćwiczenia. Dodam jeszcze, że codziennie od ponad 6 miesięcy wykonywałam 100 półbrzuszków i do tego jeszcze jakieś inne ćwiczenia, więc mój brzuch jest troszkę umięśniony, ale niedużo. Z góry dziękuję. |
|
|
|
|
#26 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Jak przytyć.
Wydaje mi się, że nie ma sposobu na to by tkanka tłuszczowa odkładała się tylko w określonych miejscach ciała tak jak nie ma sposobu na to by spalić ją z wybranych części ciała a z innych nie. niestety
![]() Właściwie dlaczego musisz przytyć? Mała niedowaga nie jest problemem jeżeli dobrze się czujesz ze swoją sylwetką. Może zamiast "odkładania tłuszczyku" warto zastosować ćwiczenia rozwijające mięśnie wybranych partii ciała?
|
|
|
|
|
#27 |
|
Raczkowanie
|
Musze, ponieważ od paru miesięcy od kiedy mam tą niedowagę co prawda małą około 1-2kg. Nie dostałam okresu. Byłam już u paru lekarzy, ginekologa i endokrynologa i wszystkie wyniki mam w normie, ale obaj stwierdzili, że jestem za szczupła.
Ale czy to możliwe, żeby od takiej niedowagi zanikł okres? |
|
|
|
|
#28 |
|
Raczkowanie
|
Od niedowagi 2-3 kg chyba raczej nie. Chociaż to zależy bardzo od innych czynników, bo to że z BMI wynika że ktoś ma niedowagę wcale nie musi tak być - niektórzy mają po prostu taką a nie inną budowę ciała. No ale jeżeli lekarze tak Ci powiedzieli to może rzeczywiście coś w tym jest.
Tylko że może nie jest to kwestia wagi jako takiej ale tego jak do niej doszłaś - może stosowałaś zbyt drastyczną dietę? Może powinnaś po prostu zacząć się odżywiać bardzo zdrowo i nie forsować się fizycznie a organizm sam się jakoś ureguluje...
|
|
|
|
|
#29 |
|
Zadomowienie
|
Aritta, to, że zanikł Ci okres to tylko i wyłącznie kwestia tego jak drastyczną dietę stosowałaś. Możesz ją opisać? Ile trwała? Napisz przykładowy jadłospis z tej diety i z diety którą stosujesz teraz.
Ja też stosowałam drastyczne diety i przez nie tak mi się rozregulował organizm, że już przy BMI 20 mam problemy z miesiączką (a niedowaga to jest BMI mniejsze niż 19, więc moje jest jak najbardziej prawidłowe) od czerwca 2011 do marca 2012 pomimo wagi prawidłowej nie mogłam miesiączki odzyskać, dopiero gdy przeszłam na P (jadłospis na przytycie) i przytyłam 2-3kg ponad moją naturalną wagę problem się w miarę unormował, ale wiem, że to też sprawa hormonów, więc nawet jeśli odzyskasz wagę pozwalającą miesiączkować to wybierz się do ginekologa, rób badania i kontroluj poziom hormonów etc. przede wszystkim - zajrzyj w podwieszone wątki na dietetyce - 10 zasad żywienia, przykładowe jadłospisy - szukaj tych oznaczonych literką "U" (utrzymanie wagi) albo "P" (przytycie) i spróbuj się do nich zastosować. musisz też przede wszystkim dać organizmowi czas na stabilizację i unormowanie - organizm musi poczuć, że czasy drastycznej diety i głodu minęły, musisz jeść regularne i pożywne posiłki (dlatego radzę przeczytać wątki podwieszone na dietetyce - są bardzo ciekawe i zawierają wszystkie potrzebne informacje) niestety takie są skutki drastycznych diet, które ja osobiście odczuwam nawet rok po ich zakończeniu
|
|
|
#30 |
|
Raczkowanie
|
Myśle, że nie stosowałam aż tak drastycznej diety. Codziennie rano jadłam śniadanie-płatki owsiane z mlekiem, potem w szkole 2 kanapki, potem jak wróciłam do domu obiad zwykle lekki, czyli duszone mięso z warzywami, surówka, ryż albo kasza, i jakaś zupa. Potem czasem jakiś owoc, i jogurt.
Teraz jem więcej po obiedzie tzn. jakieś kanapki no i jem dużo owoców i warzyw, i słodyczy
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:38.

więcej