|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#151 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: "Wiosna przyszla, roczek mamy, wszystko w kolo rozwalamy"-mamusie III-IV 2011
Cytat:
![]() ja robiłam testy owulacyjne od 10dnia cyklu (mam regularne @) i w 12 pokazało że jest i działaliśmy tego 12dnia i 13 ![]() Cytat:
mój nie ma kontaktu z dziećmi, nie wiem chyba muszę gdzieś na place zabaw zacząć jeździć do miasta z nim... bo u nas żywej duszy nie ma na wsi ![]() ja też mam nauki dużo ale to już ostatni egzamin i do paździeernika luz ![]() u nas też liczę że dziewczynka też "wyjdzie" wg przepisu
|
|
|
#152 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: "Wiosna przyszla, roczek mamy, wszystko w kolo rozwalamy"-mamusie III-IV 2011
Cytat:
I co mówisz, że działa??? Ja bardzo chciałam chłopca a wyszła dziewczynka. Teraz po prostu musi byc chłopak i koniec.
|
|
|
#153 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
tyle ze my nie patrzylismy jaki dzien cyklu tylko działalismy kiedy nam sie chcialo, a chcialo oj chcialo codziennie . Na poczatku myslalam ze to bedzie syn, nawet tz kiedys przylapal mnie jak wcinalam chipsy i ogladalam mecz pilki noznej bo mialam na poczatku ciazy takie jakies dziwnosci na męskie sporty ale w koncu na usg dowiedzielismy sie ze to dziewczynka i mimo ze chcialam syna to bylam przeszcesliwa ze bedziemy miec małą krolewne teraz jest córeczka tatusia, wiec ja bym chciala synusia mamusi ale to za kilka lat, musimy odzyc finansowo.
|
|
|
#154 | ||||||||
|
Zadomowienie
|
hej hej
![]() ale dzisiaj nadrabiania - dawno tak nie było ![]() My dzisiaj znowu na dworze - gorąco było, ale wiaterek wiał, więc dało się wytrzymać. Puściliśmy zraszacze na ogrodzie i mały miał frajdę - najpierw oglądał z daleka i biegał dookoła, ale tak żeby go woda nie zmoczyła. Jednak później postanowił wejść pod wodę i jak już się po nim lało, to zamarł i musiałam go "ratować", bo nie mógł się ruszyć w żadną stronę ![]() Cytat:
)Ostatnio jak byliśmy ciągle naśladował dzieciaki - sam wszedł do basenu z piłkami, zjechał ze zjeżdżalni, skakał w dmuchanym zamku i kładł się na dywanie w piosence na do widzenia(a w zeszłym tygodniu żadnej z tych rzeczy nie robił - tylko obserwował co się dzieje) Cytat:
![]() my wiedzieliśmy od 17 tygodnia - Maksymilian postanowił rozłożyć nogi i pokazać, że dziewczyną to on nie będzie ![]() Cytat:
![]() Ja muszę się wybrać po kilka bluzek i spodenek krótkich dla małego - bo to co ma dosyć szybko schodzi, a nie chce mi się codziennie prać ![]() co do sklepu - nie pomogę ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
U nas Tż był na 100 procent pewny, że będzie chłoczyk, ja też tak przeczuwałam, ale jednak miałam nadzieję, że będzie dziewczynka ![]() Ale jak lekarz powiedział, że chłopak to już o tej dziewczynce nie pamiętałam ![]() Kiedyś nie wyobrażałam sobie mieć synka, zawsze mi się wydawało, że nie ma innej opcji - musi być córka. A teraz- mogę mieć jeszcze jednego synka ![]() gratulacje ![]() Ja to już się właśnie zastanawiam jak sobie poradzę gdy pójdę do pracy. Masę spraw ma się wtedy na głowie. Mam nadzieję, że jakoś uda mi się zorganizować. Cytat:
![]() Cytat:
Ale dajemy radę bez
|
|
|
#155 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dzięki za kciuki no wielkie LiluniuCytat:
tez tak myślałam...sami chłopcy ..fajnie.. tłumaczyłam sobie że nie będę potrafiła zając się dziewczynka i wole samych chłopców ale.. coś mi mówi że czas na córkę Cytat:
![]() oooo..i widzę że i Ty już na etapie starania się o kolejne dziecko?? no to jest już nas pare... u mnie tez nici ..choć ten cykl jeszcze nie skończony![]() o kurcze ale długie spanko ![]() Dawidek chyba zmęczony upałem był ![]() Wiko spał kilka razy dziś po godzince .. padał normalnie .. był jakiś taki śpiący ciągle ale nie marudny.. po prostu chwila wesołej szaleńczej wręcz zabawy ..moment.. przychodził się potulić ..cysia possac i spał i tak 4 razy.. a na noc usną o 21:15 ![]() Cytat:
![]() Ja tez wcześniej nie patrzyłam na dni cyklu czy testy owulacyjne celem planów płci...( raczej inne powody wyliczeń) bo dla mnie ważne było to żeby w ogóle zajść w ciążę a nie co się urodzi..kocham bardzo moje dzieci ![]() jeśli chodzi o finanse ..powiem Ci kochana że łatwiej i dużo taniej wychować jedno przy drugim ..niż czekać i na nowo po latach wszystko kupować |
||||
|
|
|
|
#156 |
|
Wtajemniczenie
|
hej hej
![]() kawka zrobiona i dzień zaczęty.. oby nie taki sam leniwy jak wczoraj.. mam w planach ogarnąć trochę chatkę i wyjść jeszcze z małym na plac zabaw ![]() najpierw pranie wstawię
|
|
|
|
|
#157 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
jednak mam nadzieje ze jakos to sie wszystko ulozy i jeszcze za kilka lat bede mogla na nowo przezyc cud jakim jest malenkie dziecko
Nasza księżniczka Edytowane przez mik23 Czas edycji: 2012-05-24 o 08:51 |
|
|
|
|
|
#158 |
|
Zakorzenienie
|
Też mi się wydaje, że najekonomiczniej wychować jednego malucha przy drugim
U nas też sprawdziła się płeć wg dnia poczęcia w cyklu. Chcieliśmy chłopca i jest Filipek, przy drugim jest mi już szczerze obojętne czy chłopiec czy dziewczynka - będę się po równo cieszyć
|
|
#159 |
|
Wtajemniczenie
|
heloł
znowu mam zaległości, ale niestety okres wypłaty u mnie w pracy, wiec nie mam czasu, w domu ciągle biegam za Olkiem, bo już wszędzie łazi kasiunia gratuluję żłobka ![]() wszystkim dzieciaczkom gratuluję nowych ząbków i umiejętności wczoraj byliśmy na fontannie, zdjęcia w albumie, jakby ktoś chciał obejrzeć ![]() super, że będzie druga córa a Ty jak chciałaś - chłopczyka czy dziewczynkę?żurawinko to trzymam kciuki, zeby i Wam się udało z dzidziusiem |
|
|
|
|
#160 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
U nas po staremu. Mloda szaleje. Tz zaczyna prace w ten weekend, dzis ma jakis kurs. Poczytam was na weekendzie bo wtedy jest malo do czytasnia:p. Buziaki Jak ktos chce zobaczyc fotki to dodalam do albumu
|
|
#161 | |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry
![]() My tez dziś na nogach od 6.12 ale Maja wczoraj padła o 20 więc się nie dziwię. Dziś mam kupę roboty bo tż w końcu skończył obrabiać okna więc muszę wszystko pomyc z tego kurzu. Co prawda już większośc zrobiona ale trochę jeszcze zostało. Cytat:
Dobra biorę się za robotę. Szkoda, że sama się nie zrobi
|
|
|
#162 | |
|
Zakorzenienie
|
witam
u nas chyba będzie dzień bez drzemki, bo do 9 w łóżku leżałyśmy, młoda dzisiaj ładnie spała do 7 w swoim łóżeczku bez mleka itp u mnie też się sprawdziło, działaliśmy sporo przed owulacją Cytat:
będzie dobrze, zobaczysz Ja muszę w końcu pojechać do żłobka i wypytać się o szczegóły, co potrzeba itp
|
|
|
#163 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry
![]() Dawid zasnął przed chwilą, a ja odpoczywam. Noc dziś bez pobudek, ale młody już od 6 na nogach. Pierwszy dziś spacer zaliczony a po powrocie musiałam go po prysznic wstawić, bo tak szalał w piachu że nawet tyłek był oblepiony i nie dałabym rady siusiaka chusteczką wyczyścić ![]() Cytat:
Dawidek zażyczył sobie od cioci na dzień dziecka jakieś krótkie spodenki ![]() ja za to od zawsze chciałam chłopca i miałam ogromne przeczucie że będzie, a mąż po cichu liczył na córeczkę, ale jak się okazało w 19tc że jednak syn to też skakał z radości nigdy nie wyobrażałam sobie mieć córki i dalej tak jest marzy mi się kiedyś drugi syn, choć jeśli będzie dziewczynka to też nie będę narzekać u nas w domu były same dziewczyny (3 sztuki) i może tak na przekór od zawsze chciałam chłopaka
Edytowane przez kasiuni_a Czas edycji: 2012-05-24 o 11:45 |
|
|
|
|
|
#164 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mojej mamie też się sprawdziło bo też miała 2córy i chciała chłopaka lekarz jej tak poradził, wyliczył i wyszedł chłopak też moja znajoma z kolei dziewczynkę chciała i też wyszła ![]() Cytat:
jak to - takie ciuchy beznadziejne i w ogóle syn? nie.... musi być córa ale jak się staraliśmy to wiedziałam że chcę synka najpierw takiego starszego brata ![]() teraz bardzo bym córcię chciała tak będę jak będziemy się starać o dziewuszkę
|
|
|
#165 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam sie z pracy
![]() Dziekuje za wszystkie gratulacje odnośnie chodzenia Lili Powiem wam,ze teraz jest fajniej,bo i sama sobie pochodzi(nie trzeba trzymac ciągle za rączkę),sukienki w końcu wyglądają na niej bosko .Sa również minusy-nie wysiedzi za długo w wózku,chce szybko wysiadać,bo jej się nudzi.Chodzenie jest przeciez takie ekscytujące!![]() kasiunia ale Ci dziecko pospało,4h10 min.
8 kwietnia 2011 o godzinie 12:53 świat stał sie piękniejszy! 28 października 2013 o godzinie 14:20 świat stał się piękniejszy po raz drugi ![]() Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia. Fiodor Dostojewski
|
|
|
|
|
#166 |
|
Zakorzenienie
|
Ja aż do USG miałam przeczucie, że będzie dziewczynka i juz nawet bardziej dziewczęce ubranka pozamawiałam niektóre
A tu niespodzianka. Musiałam się z tym przespać, że będzie chłopak, ale teraz nie zamieniła bym go na tuzin dziewczynek I marzy mi się być mamą dwóch łobuziaków (oczywiście grzecznych :P ) ![]() Może dlatego, że z facetami zawsze się lepiej dogaduję. A u nas. Leoś śpi. Ja zrobiłam pomidorową i upiekłam ciacho z rabarbarem i beziki. Leoś wczoraj próbował powtórzyć rabarbar Wychodziło mi ababa Dalej dzielnie ćwiczy mówienie "traktor", co mu wychodzi traktorolololo Motor czasami myli mu się z samolotem, bo pokazuje na niebo zamiast na drogę Mały mądrala się zrobił. Na pytanie czy jest głodny mówi "Nie". Właściwie na większość pytań odpowiada "Nie", ale jak pytam czy kocha mamusię to robi cmok buzią Ciągle by siedział w samochodzie.No i ostatnio mu się schudło troszkę, nie ma apetytu, nie wiem czy przez upał, czy przez ząb. |
|
|
|
|
#167 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wow jestem pod wrażeniem ile Leoś umie brawo
|
|
|
#168 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej,
ja wpadam tylko z szybkim pytaniem. Czy Wasze dzieci też uderzają często głową o różne przedmioty i ...osoby? ![]() Ostatno Michał stuka (lekko) głową w szafkę, łóżeczko...ale przy tym mruży oczy tak jakby wiedział, że zaboli. Czasami też jak trzymam go na rękach to uderzy głową w moją głowę. Dziś tak zrobił i zabolało go (mnie też). Albo staje obok mnie i stuka głową w moje nogi.Ehh tak mu się nadało jakoś głupio...:/ A poza tym to dzisiaj byliśmy na szczepieniu mmr i tylko zapłakał po wkuciu, ale po 10 minutach już nie pamiętał.
|
|
#169 |
|
Zakorzenienie
|
Teraz nie, ale jeszcze nie dawno walila glowa w sciane dla zabawy:P
|
|
#170 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zamykała oczy i się nachylała żeby z główki dać psom mojej mamy
|
|
|
#171 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Młody śpi od 20.30, od razu mi padł dzisiaj. Chyba dlatego że dziś drzemka tylko 3h
![]() Zazwyczaj nawet nie piszę na temat jedzenia, bo nie ma co się żalić i musiała bym niemal codziennie to samo pisać, ale dziś pochwalę aż moje dziecko, bo przez cały dzień jadło pięknie, ogromne porcje i z chęcią ![]() Ale pożalę się też, że po południu Dawid stłukł na płytkach w kuchni buteleczkę wody toaletowej. Wody mi nie żal, bo to nietrafiony prezent i leżała nieużywana od dawna, ale w całym mieszkaniu tak śmierdzi że się wytrzymać nie da ![]() Cytat:
rzeczywiście już mądrala z niegoCytat:
Edytowane przez kasiuni_a Czas edycji: 2012-05-24 o 21:15 |
||
|
|
|
|
#172 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
!No i gratulacje za takie postępy, aż miło się czyta o takich wybrykach
|
|
|
#173 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i mruży oczy i chce sie głową stuknąć ![]() czasem za mocno dlatego oduczamy go ![]() ale czasem ma takie akcje ze w coś walnie głową i się śmieje
|
|
|
#174 |
|
Zadomowienie
|
hej
my spotkaliśmy się dziś z moimi koleżankami z pracy. Mateusz miał towarzystwo do zabawy w postaci 6letniego chłopca i 12m-cznej dziewczynki. koleżankę trochę olał i latał za kolegą cały czas. powiem wam że ten mój ancymon to faktycznie wiercidupka straszna. wpadł do mieszkania koleżanki i od razu zwiedzanie z ciocią, latanie i gadanie, zero speszenia. w szoku byłam chłopaki takiego bajzlu zrobili i ciągle coś krzyczeli a ta dziewuszka taka spokojna że aż pozazdrościłam jej mamie. siedziała sobie i bawiła się tym co jej się dało do rączki, chodziła sobie spokojnie, przytulała się do mamy ale potrzebowała chyba z pół godziny na oswojenie no i płakała jak tylko mama z oczu zniknęła. całkiem różne temperamenty mają nasze dzieci, aż w oczy raziła ta różnica a dziś Mateusz zrobił sobie tylko jedną drzemkę zamiast standardowych dwóch. ale za to drzemka trwała od 10:00-14:00 4h snu, chyba nigdy tak mu się nie zdarzyło, także kasiunia wiem co czułaś wczoraj jak poszłaś po 3h sprawdzić czy z Dawidkiem ok, bo ja miałam dziś to samo![]() Ahtaga Mateusz czasem głową wali w ścianę ale tak jak kasiunia napisała o Dawidku. Mati tyłem głowy uderza w ścianę lub szafkę, mruży oczy i się cieszy ![]() poodpisuję już jutro bo dziś padam na nos
Edytowane przez marta_27 Czas edycji: 2012-05-24 o 22:39 |
|
|
|
|
#175 | |||||||
|
Raczkowanie
|
hejo
dzięki wszystkim za gratulacje Cytat:
ale mając już pewne doświadczenie w obserwacji usg mi też wygląda na dziewczynkę ![]() Cytat:
rozumiem wewnętrzne rozdarcie ale będzie dobrze Cytat:
dla Lileczki za chodzenieteż mi się podoba, że Łucja już chodzi lubię ją obserwować jak się porusza a jeszcze fajniej patrzeć jak ucieka gdy ją gonię czuję się ok, tylko jakoś nie nadążam za tą ciążą ![]() mimo, że kg na plusie mam mniej niż z Łucją to brzuch mam wrażenie większy niż kiedyś, jakoś też z nim ciężej się poruszać imię jeszcze nie wybrane, czekaliśmy na potwierdzenie płci propozycji mamy kilka więc trzeba się tylko wczuć w malucha i zdecydować w ostateczności wybierzemy 2-3 i dostanie imię jak na nią spojrzymy z Łucją było nieco łatwiej bo ona od początku tak miała na imię i wątpliwości nie było żadnych ![]() Cytat:
![]() zawsze możesz dołączyć druga ciąża szybciej mijaCytat:
![]() super, że podoba mu się w żłobku ja Łucji do żłobka posyłać nie będę ale chętnie skorzystałabym z jakiegoś klubu malucha itp. żeby miała kontakt z dziećmi co prawda u nas na osiedlu sporo maluchów z 2011 roku ale spotkania są raczej przy okazji spacerów jak dzieciaki w wózkach siedzą więc bezpośredniego kontaktu nie mają za bardzo Cytat:
a teraz nie miałam preferencji odnośnie płci, biorę co dają ![]() Cytat:
przy okazji dziękuję Wam za przypomnienie, że moje pranie też zalega w pralce i prosi o wywieszenie ![]() no i za przepisy na chłopaka również u nas co prawda obie ciąże spontaniczne, bez planowania czasu i płci no ale jak już będę miała 2 dziewczyny to następnym razem się pokuszę o trafienie na chłopca ![]() no a teraz kolacja i spać bo jakoś się późno zrobiło
*mój wiosenny promyczek* **moje jesienne słoneczko** Edytowane przez kwartalinka Czas edycji: 2012-05-24 o 23:28 |
|||||||
|
|
|
|
#176 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzięki za odpowiedzi odnośnie stukania głową. Zapomniałam dodać, że często się on przy tym śmieje, no i widzę, że nie jest z tym sam
Już jestem spokojna
|
|
#177 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
za umiejętności małego "mądraly"tak samo było u mnie.. nawet juz mówiłam do brzucha -"maleńka"i w ogóle nastawiłam się na dziewczynkę potem to już cieszyłam się bo tak naprawdę zależało mi na tym żeby urodzić i zostać mamą ![]() też uważałam ze z chłopakami łatwiej się dogadać i w ogóle faceci skonstruowani są prościej ![]() hej cora Cytat:
powiem Ci że przez te lata różnicy moich dzieci nie stałam się ani bogatsza.. ani nie zrobiłam żadnej kariery.. ani nic w czym mogło by mi przeszkodzić dziecko.. i oczywiście nie z wyboru nie miałam od razu drugiego dziecka bo chciałam ale tak wyszło.. mogę teraz jednak powiedziec ze dzieci wcale nie przeszkadzają w dążeniu do sukcesów w życiu..(dom.. spełnienie zawodowe.. itd) a nawet powiem ze są niezłym dopingiem.. my raczej wszystko co robimy w życiu robimy dla naszych dzieci..w małym procencie jest coś tylko dla nas..ale przecież o to chodzi bo szczęśliwe dzieci to i szczęśliwi rodzice.. ![]() ciągle zmagamy się z kłopotami różnego rodzaju.. raz na górce raz pod nią.. i tez dziś mamy kryzys w budżecie domowym ale i przed Wiktorkiem też były potknięcia bo wszystko to zbiegi okoliczności i przypisany los.. rosnące rachunki..(nie z naszej przeciez winy)..zmuszają nas do oszczędności totalnej.. ale to właśnie dzieci trzymają to wszystko w kupie.. to one dają nam siłę do tego żeby coś zmienić ..naprawić.. wyjść z sytuacji niepożądanej ![]() po to żeby jutro było lepiej... martwisz się bardzo stabilnością finansową w przyszłości..hmmm. racja .. ale pamiętaj że przyszłości nigdy nie przewidzimy..i z wielkim przekonaniem mogę powiedzieć że dzieci to właśnie nasza przyszłość ![]() moja droga oczywiście życzę Ci jednak spełnienia się jako matki a widzę ze chęci masz ogromne..i nie patrz tak bardzo na to czy za parę lat komunia będzie ogromnym obciążeniem finansowym..bo wcale tak nie musi być ![]() Cytat:
pojawiasz się i znikasz... ![]() fajnie ze tz ma prace.. ![]() Cytat:
![]() bo moje małe z lekkim opóźnieniem doświadcza nowe umiejętności waszych pociech ![]() za szczepienie my jeszcze nie szczepiliśmy się po roczku..musze w końcu się wybrac Cytat:
![]() a z tym zapachem w domu to współczuję ..też takie coś przeszłam ..tyle ze sama stłukłam .."pachniało" przez dwa miesiące albo i dłużej .. nie szło tego niczym zatuszować .. Cytat:
![]() za odwagę w nowym otoczeniu również
|
||||||
|
|
|
|
#179 |
|
Zakorzenienie
|
Witamy
Słuchajcie, czy u Waszych dzieciaczków wystąpiła jakaś reakcja po tygodniu powiedzmy od szczepienia na różyczkę ? U nas niestety gorączka z rana. I drugie pytanie odnośnie jedzenia, jak Wasze dzieciaczki jedzą? Mięsko, warzywa chętnie ? Moja cos w tatusia poszła i mięsko ależ owszem ale z warzywami gorzej, tylko gotowane, surowe bee poza rzodkiewką i pomidorem. I jak z nabiałem, co dajecie ? Proszę mi tu pisać Czym w upał przepajacie? Ile butelkowe dzieci Wam piją? |
|
|
|
|
#180 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mój je wszystko a z nabiału pije kakao, je jogurty i to tyle z nabiału aaa no i czasem od wielkiego dzwonu jajecznicę zje.mój pije herbatkę owocową zwykłą taką jak my. albo wodę
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:29.

.

Bo to taki paradoks,że w racy mam czas na neta i spokojnie moge kawę wypić,bo w domu to ciągłe gonienie za Lilusią i masę domowych spraw!
. Na poczatku myslalam ze to bedzie syn, nawet tz kiedys przylapal mnie jak wcinalam chipsy i ogladalam mecz pilki noznej bo mialam na poczatku ciazy takie jakies dziwnosci na męskie sporty
za sprawne chodzenie
Który to już tc? Ależ Ci zazdroszczę, że zaraz będziesz miała drugą ciążę za sobą