Prokrastynacja, czyli zgubne odkładanie na później... cz.II. - Strona 92 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-25, 09:58   #2731
Addicted to love
Rozeznanie

Dot.: Prokrastynacja, czyli zgubne odkładanie na później... cz.II.

powinny Cie teraz dreczyc wyrzuty sumienia, bo ja zamiast sie uczyc to przekopywalam nasz watek, a Ty tak po prostu skasowalas Wstydz sie
to jak mozesz to wrzuc

systematycznie pracuje nad angielskim
najwyższy czas nauczyć się gotować
5/50

Addicted to love jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-25, 10:05   #2732
Coffee With Milk
Zadomowienie

Witajcie

Pokonałam dzisiaj sytuacje poranną: 'kłębek i kołdra', stwierdziłam, że nie umiem nic, ale to nic na zaliczenie (ustne) i, że bez sensu, żebym szła. Leżałam do 7:15 aż w końcu się zerwałam, w 15 minut uszykowałam i pobiegłam na uczelnię. Weszłam pierwsza na zaliczenie (wychodzę z założenia, że pierwszy dostaje łatwiejsze pytania i krócej się stresuje ) i dostałam 4 Jestem z siebie zadowolona, że nie zostałam w łóżku, tylko jednak rozsądek wziął górę!

Plan na weekend:
- makroekonomia
- integracja europejska
- wysłać paczki

- zrobić tort na Dzień Matki

Halimaa, widziałam wiadomość od Ciebie, ale coś się stało, że nie mogę wejść w wiadomości, klikam, a nie działają. Mam nadzieję, że później się naprawi

Edytowane przez Coffee With Milk
Czas edycji: 2012-05-25 o 10:08
Coffee With Milk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-25, 10:30   #2733
bura kocurka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Addicted to love Pokaż wiadomość
powinny Cie teraz dreczyc wyrzuty sumienia, bo ja zamiast sie uczyc to przekopywalam nasz watek, a Ty tak po prostu skasowalas Wstydz sie
to jak mozesz to wrzuc
Wstydzę się
Ale już wstawiłam na "pozytywnie" - w sumie nie wiem czemu tam?

Cytat:
Napisane przez Coffee With Milk Pokaż wiadomość
Witajcie

Pokonałam dzisiaj sytuacje poranną: 'kłębek i kołdra', stwierdziłam, że nie umiem nic, ale to nic na zaliczenie (ustne) i, że bez sensu, żebym szła. Leżałam do 7:15 aż w końcu się zerwałam, w 15 minut uszykowałam i pobiegłam na uczelnię. Weszłam pierwsza na zaliczenie (wychodzę z założenia, że pierwszy dostaje łatwiejsze pytania i krócej się stresuje ) i dostałam 4 Jestem z siebie zadowolona, że nie zostałam w łóżku, tylko jednak rozsądek wziął górę!
Super! Gratulacje

bura kocurka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-25, 10:32   #2734
Nebula
Zakorzenienie

GG do Nebula

dzis przeryczalam ranek. siedze wlasnie w pracy i kompletnie nie wiem po co tu przyszlam. dzis bardzo chce byc sama
Stary 2012-05-25, 10:34   #2735
78ec78392a9e84b50fa9c61260c26510682869d7_6517570db0492
Konto usunięte

Nebulka- nie smutaj... przytulam

a ja od 2 godzin nie mogę się zebrać do działania....
78ec78392a9e84b50fa9c61260c26510682869d7_6517570db0492 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-25, 10:45   #2736
emi_lka
Zakorzenienie

Ja w końcu złapałam wiatr w żagle i akurat muszę wychodzić do pracy. Wracam po 18 i do 24 będę rzeźbić w domu.
emi_lka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-25, 11:09   #2737
inga86
Rozeznanie

Dziewczyny muszę się Wam pochwalić, że dziś spełniam swoje marzenie z listy stu ( w moim przypadku 50, a i nie wiem gdzie ją teraz mam :/ ) Jadę dziś na wycieczkę rowerową na weekend do Sandomierza, w założeniu do przebycia jest 140 km. Hardcore jak dla mnie, no ale myślę o tym od kilku lat i w końcu Napiszę jak było i jak zakwasy się mają

U mnie się poprawiło z frekwencją na uczelni, ostatni miesiąc przechodziłam praktycznie cały. Jeszcze 2 tygodnie i skończą się te studia nie mogę się doczekać, aż będę wolna Co prawda praca leży, ale mam dziwne, naiwne przekonanie, że napiszę ją w tydzień...

P.S. dla dziewczynek z Warszawy: może się umówimy na spotkanie (jak któraś miałaby ochotę przyjechać z poza, też mile widziana ) ?
Stary 2012-05-25, 11:26   #2738
bura kocurka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nebula Pokaż wiadomość
dzis przeryczalam ranek. siedze wlasnie w pracy i kompletnie nie wiem po co tu przyszlam. dzis bardzo chce byc sama
To przejdzie...każdy czasem ma zły dzień. A czymś to spowodowane czy właśnie taki dzień?

Stary 2012-05-25, 12:51   #2739
Nebula
Zakorzenienie

GG do Nebula

Cytat:
Napisane przez bura kocurka Pokaż wiadomość
To przejdzie...każdy czasem ma zły dzień. A czymś to spowodowane czy właśnie taki dzień?
http://www.papilot.pl/psychologia/64...amoocenie.html
najgorsze jest to, ze ja nie mam dobrych dni. moje dni sa 'akceptowalne jako nie-tragiczne'. mam juz dosc.

Edytowane przez Nebula
Czas edycji: 2012-05-26 o 22:46
Nebula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-25, 13:21   #2740
Halimaa
Rozeznanie

Nebula!!!!! Skasuj te głupoty!!!!!!!! Bo osobiście Ci wybiję to z głowy 3 czerwca!

Ja się nastawiłam na spotkanie Cię. I wybieram się tam mimo sesji, bo chciałbym Cię poznać. Wiem, że to jedyny możliwy dla Ciebie termin. Wydajesz się naprawdę ciekawą osobą.

Masz kontakt z psychologiem? Zaburzona samoocena to temat na terapię, bo zjada Cię to od środka. Mimo tego, jak czujesz się w środku- udaje Ci się funkcjonować, podziwiam to.

Edytowane przez Halimaa
Czas edycji: 2012-05-25 o 13:23
Halimaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-25, 13:25   #2741
Nebula
Zakorzenienie

GG do Nebula

Cytat:
Napisane przez Halimaa Pokaż wiadomość
Nebula!!!!! Skasuj te głupoty!!!!!!!! Bo osobiście Ci wybiję to z głowy 3 czerwca!

Ja się nastawiłam na spotkanie Cię. I wybieram się tam mimo sesji, bo chciałbym Cię poznać. Wiem, że to jedyny możliwy dla Ciebie termin. Wydajesz się naprawdę ciekawą osobą.

Masz kontakt z psychologiem? Zaburzona samoocena to temat na terapię, bo zjada Cię to od środka. Mimo tego, jak czujesz się w środku- udaje Ci się funkcjonować, podziwiam to.
milo mi, ale na tym watku jest duzo lepszych osob, ktore warto spotkac tego dnia.
Stary 2012-05-25, 13:28   #2742
Halimaa
Rozeznanie

Pozwól, że pozostanę przy swoim zdaniu.
Co to znaczy lepszych??? Po co w ogóle się tak porównywać? Mamy ustawiać się w szeregu, kto jest lepszy a kto gorszy?
Stary 2012-05-25, 17:04   #2743
Aper
Zadomowienie

raport:
-wizyta u lekarza - załatwiona Nie wiem, co było grane - czy problemy jelitowo-żołądkowe, czy stres aż tak mnie zjadał, ale w autobusie strasznie bolał mnie brzuch i myślałam że nie dobiegnę z biegunką do wc Im dłużej o tym myślałam i próbowałam opanować, to tym bardziej się nasilało. Dopiero zadzwoniłam do przyjaznej duszy, pogadałam, posiedziałam na ławeczce przed przychodnią i mi przeszło.
Następny krok - zapisać się na badanie do kliniki. Zmodyfikowana została dawka leków, bo wyniki (jednak) za niskie - i to nie może być wina wyłącznie zapominalstwa.

-obiad - 3wersje (jak zawsze)
- i co jeszcze? wpiszę tak - godzina na pracę (nie skończyłam tej jednej zaległej rzeczy)
-godzina na "reperacje" ubrań i butów

coś trzeba powoli zacząć z tych 2 punktów.

Nebula - pomyśl co OBIEKTYWNIE poza Tobą sprawia, że tak się czujesz? Hormony/cykl? Problemy zdrowotne? Samotność/odległość? Zneutralizuj jakoś ten wpływ. A co do "lepszości" - ja tam (i nie tylko ja) wolę "interesujących" od "idealnych". A Ty jesteś interesującą osobą - temu nie zaprzeczysz.
Aper jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-25, 18:08   #2744
Nebula
Zakorzenienie

GG do Nebula

Cytat:
Napisane przez Aper Pokaż wiadomość

Nebula - pomyśl co OBIEKTYWNIE poza Tobą sprawia, że tak się czujesz? Hormony/cykl? Problemy zdrowotne? Samotność/odległość? Zneutralizuj jakoś ten wpływ. A co do "lepszości" - ja tam (i nie tylko ja) wolę "interesujących" od "idealnych". A Ty jesteś interesującą osobą - temu nie zaprzeczysz.
taa...chyba nikt nie jest tak popieprzony jak ja. Zdecydowanie interesujaca osobowosc. Strach sie bac...: )
Odpowiadajac obiektywnie: moj stan jest zawsze taki sam, czasem tylko nie ma czynnikow zewnetrznych ,ktore go gwaltownie uwidaczniaja. a najczesciej jest to samotnosc. Poki co, nie moge tego zmienic. Nie wiem tez, czy jak tego nei zmienie...to nie pojawi sie cos innego, co bedzie potegowac moj 'interesujacy' stan. zasugerowala mi to jakies pare miesiecy temu moja pani psycholog...ze dorywcze problemy sobie rozwiazuje, ale na ich miejsce pojawiaja sie nowe, ktore wynikaja z ogolnego braku akceptacji mojej osoby. Jak sie zaakceptuje, wszystko inne bedzie 'z gorki'. No dobra, tylko jak mam sie zaakceptowac? w komplementy nie wierze, a jak ktos powie mi cos przykrego to potrafie latami rozpamietywac... kretynizm i brak logiki.
Mozecie tak w ogole mnie zlinczowac od poniedzialku nie bylam na silowni. czyli wymigalam sie 5ty raz dzis. zamiast tego wrocilam do domu i sciagam jakis durny film do obejrzenia. a lozko i koldra juz zachecaja swoimi objeciami do tego bym sie im poddala.
Ale chociaz zrobilam maly postep - kupilam paczke migdalow zamiast czipsow... ech i to i to w chµj kaloryczne.... za przeproszeniem.

kiedys jeszcze mialam cholerne PMSy, wlasnie na zasadzie leze w lozku i rycze. teraz jakos tego nie ma, nie jest jakos szczegolnei gorzej przed.

Edytowane przez Nebula
Czas edycji: 2012-05-25 o 18:09
Stary 2012-05-25, 19:17   #2745
Halimaa
Rozeznanie

Natknęłam się w Internecie na książkę: Samoutrudnianie, dobre i złe strony rzucania kłód pod własne nogi. Doliński, Szmajke.
Poświęcę 30min na przejrzenie. Może coś mi się rozjaśni?
Stary 2012-05-25, 20:34   #2746
change
Zadomowienie

wiesz co Nebula, ja to rozumiem... bo ja to się bez przerwy zastanawiam po co to wszystko itp. tylko, że ja mam np. namiastkę związku z facetem ( hmm i zastanawiam sie w czym ja jestem gorsza, ze no nikt sie taki nie trafil), namiastke pracy, namiastke rozwoju, nie wiem jeszcze na dobrą sprawę co ja chcę w tym swoim życiu osiągnąć, bo moim prozaicznym marzeniem jest usamodzielnienie się, troche takie zwyczajne cieszenie się codziennoscia i relacjami z ludzmi, ale jak widac nie jest to takie proste i czasami nie mam już na to wszystko siły..Ze nawet nie moge napisać osobie za ktora tesknie, że za nia tesknie, że nawet jezeli odwzajemnialaby mi to samo, to mnie nie przytuli. I te sytuacje kiedy jest ok, sa jakby oddzielnymi, niekiedy przypadkowymi sytuacjami, np jakis staż, ktore musze przejsc itp.. a potem zaczynac wszystko od nowa :P i nie mam tez takiej ostoi w postaci jakiegos hobby, ktorego moglabym sie trzymac, przyjaznie tez raczej takie od przypadku do przypadku i czasami jedyne co przychodzi mi na swoj temat, gdy mam swiadomosc ile jest osob, ktorym wszystko sie udaje, maja prace/wyksztalcenie, udany zwiazek, swietnie zarabiaja zyc nie umierac...to załamka i brak zrozumienia dlaczego jest jak jest ...a takie poczucie alienacji to mam od dziecka, problem z wycofywaniem się z pojscia do szkoły tez przerabiałam tylko,ze w liceum jak Coffee przerastaly mnie obowiazki i brak wsparcia ze strony taty - tutaj pozostaje jedynie zlapanie wiecej dystansu do siebie i porazek/sukcesow i wziecie sie w garsc,bo na studiach prowadzacy lepiej traktuja studentow, ktorzy czegos nie zaliczyli, ale przyszli na egzamin niz takich, ktorzy zdezerterowali nawet z waznych powodow... :P

Zobacz sama Nebulo, że jednak to co jest teraz jest przejsciowe i jak duzo juz jednak masz, masz fajny zwiazek z TZ, bedziecie razem, masz super kariere naukową, wiec naprawde to już jest dużoooo poza tym fantastyczna z Ciebie kobieta, a nie popieprzona, wizaz nie myli
Przy swoim TZ tez takie dołki łapiesz? czy z nim jest ci troche lepiej?

I) 10 kg
II) 10 kg

Edytowane przez change
Czas edycji: 2012-05-25 o 20:50
change jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-25, 20:37   #2747
emi_lka
Zakorzenienie

Hej, po dzisiejszym dniu potrzebowałam lampki wina, żeby dojść do siebie. Teraz widzę, że to było za mało....

Cytat:
najgorsze jest to, ze ja nie mam dobrych dni. moje dni sa 'akceptowalne jako nie-tragiczne'. mam juz dosc, niech mnie potraci samochod. smiertelnie.
Może odczytasz moje słowa, jako mało empatyczne, trudno.

Po tym tekście zawrzało we mnie!

Masz prawo przeżywać różne stany psychiczne, dołki...Przykro mi, że Ci źle.
Ale nie powinnaś dawać sobie prawa do artykułowania takich tekstów, jak powyżej. Nie potrafię podejść do tego wyrozumiale....dla mnie to nie jest niewinne gadanie dla ulżenia sobie. To lżenie przeciwko sobie, masakrycznie niehumanitarne.
Stary 2012-05-25, 21:01   #2748
Patri
Zakorzenienie

GG do Patri

Cytat:
Napisane przez emi_lka Pokaż wiadomość
Ale nie powinnaś dawać sobie prawa do artykułowania takich tekstów, jak powyżej. Nie potrafię podejść do tego wyrozumiale....dla mnie to nie jest niewinne gadanie dla ulżenia sobie. To lżenie przeciwko sobie, masakrycznie niehumanitarne.
Podpisuję się.
Patri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-25, 21:04   #2749
Halimaa
Rozeznanie

Nebula, ja się już sprzeciwiałam. Też się podpisuję.
Stary 2012-05-25, 21:13   #2750
change
Zadomowienie

zeby nie bylo ja sie tez podpisuje!!! nie pisz i nie mysl wiecej takich rzeczy ,ktore zacytowala emi_lka

I) 10 kg
II) 10 kg
change jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-25, 22:25   #2751
bura kocurka
Zakorzenienie

Też się podpisuję pod dziewczynami!

A Nebuli nakazuję do nawiązania do swojej duszy naukowca... czy ktokolwiek może powiedzieć, że coś wygląda tak jak wygląda bez konkretnych badań nad tym? Jak możesz rzucać tezę, że jestes do niczego (i takie tam duperele, których nie będę przytaczać), skoro nic absolutnie tego nie dowodzi? Pomyśl sobie - masz opowiedzieć komuś obcemu o sobie. Co mówisz? Imię, to najpierw. A później: skończyłam wzorowo studia, na ścisłym kierunku, robię doktorat na zagranicznym (pięknym w dodatku) uniwersytecie. Kocham to i bardzo się w tym spełniam. Mam kochającego narzeczonego, z którym wkrótce biorę ślub i wiem, że to ten jedyny. A co by tam jeszcze...ah, umiem super tańczyć brzuchem i robię zarąbiste dania, których mistrz kuchni by się nie powstydził.

Nie dość, że nie powinnaś się porównywać do innych...to jeszcze nawet nie masz do kogo się porównywać, bo kto by Ci dorównał ot tak? Ja bym uznała, że masz tak super życie i wiesz czego chcesz...że mogłabym się co najwyżej schować w kącik ze swoim.

Więc co Cię tak może dołować? Kupimy Ci klapki jak dla konia, żebyś nie oglądała się na boki za bardzo, bo się niepotrzebnie rozpraszasz

Cytat:
Napisane przez change Pokaż wiadomość
hmm i zastanawiam sie w czym ja jestem gorsza, ze no nikt sie taki nie trafil
W niczym nie jesteś gorsza, tylko źle wybierasz...
Powiedz, na co zwracasz uwagę u chłopaka?

Stary 2012-05-25, 22:56   #2752
Dilayla
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez emi_lka Pokaż wiadomość
Hej, po dzisiejszym dniu potrzebowałam lampki wina, żeby dojść do siebie. Teraz widzę, że to było za mało....

Może odczytasz moje słowa, jako mało empatyczne, trudno.

Po tym tekście zawrzało we mnie!

!!!!!
tez sie podpisuje..jak dla mnie powinnas z kims porozmawiac..ulzyc sobie..
masz kogos zaufanego?przyjaciólke?ma mę,siostrę?jak nie to terapeuta?
jak pisałas o swojej pracy to mi szczęka opadła........doprawdy pomyslalam,ze jestem szara i nijaka..czyzbym sie porównywała
głowa do góry...buziaki

Dilayla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-25, 23:28   #2753
Nebula
Zakorzenienie

GG do Nebula

niestety to pokazuje dziwny poziom nienawisci jaki do siebie czuje. nie umiem tego racjonalnie wyjasnic Dziekuje wam za slowa oburzenia i wsparcia.. postaram sie nie umieszczac tutaj takich opisow. po prostu zachowam to dla siebie, bo po raz kolejny (co rozumiem) nie spotkalam sie ze zrozumieniem to moj problem, musze jakos go zwlaczyc...tylko nei wiem jak :-( po prostu nie wiem kazdy mowi 'nie masz powodu, dlaczego? przestan, to glupie'... ok, zgadzam sie, glupie, tylko jak z tym skonczyc?;(
Stary 2012-05-25, 23:42   #2754
tigrinha
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez change Pokaż wiadomość
zeby nie bylo ja sie tez podpisuje!!! nie pisz i nie mysl wiecej takich rzeczy ,ktore zacytowala emi_lka
Ja też się podpisuję - ale to co napisała Nebulka, przypomniało mi taką jedną straszną myśl, która kiedyś naszła mnie zupełnie nagle. Przechodziłam przez ulicę na zielonym, a z ulicy równoległej do pasów samochody miały zieloną strzałkę. I jeden właśnie skręcając zapomniał chyba, że może przejechać dopiero jak nie będzie na pasach pieszych. Zahamował tuż przede mną, maska tylko lekko otarła mi nogę. I wiecie co było moją absolutnie pierwszą, spontaniczną myślą? Że szkoda, że zdążył się zorientować!!! (chociaż potem pomyślałam, że skręcając nie miał pewnie jakiejś dużej prędkości i co najwyżej mógł mnie tylko bardziej poobijać) Nie wiem skąd mi się to wtedy wzięło, kończyłam już wtedy terapię, nikt nigdy nie zdiagnozował u mnie depresji ani niczego w tym stylu, nawet nie byłam tego dnia smutna... Nebulko, kiedyś pisałam Ci, że musisz uważać, żeby nie paść ofiarą własnych ambicji, nie stawiać sobie zbyt wygórowanych celów i Ty wtedy odpisałaś, że nie zamierzasz rezygnować ze swoich planów, bo jakby co to zawsze zdążysz wrócić do domu i w nim siedzieć i nic nie robić. No więc umrzeć tym bardziej zdążysz, czy tego chcesz czy nie, więc naprawdę nie ma sensu sobie tego życzyć. Przypuszczam, że nawet najbardziej nielubianej osobie nie powiedziałabyś czegoś takiego, to dlaczego mówisz to sobie?

---------- Dopisano o 23:42 ---------- Poprzedni post napisano o 23:30 ----------

Cytat:
niestety to pokazuje dziwny poziom nienawisci jaki do siebie czuje. nie umiem tego racjonalnie wyjasnic Dziekuje wam za slowa oburzenia i wsparcia.. postaram sie nie umieszczac tutaj takich opisow. po prostu zachowam to dla siebie, bo po raz kolejny (co rozumiem) nie spotkalam sie ze zrozumieniem to moj problem, musze jakos go zwlaczyc...tylko nei wiem jak :-( po prostu nie wiem kazdy mowi 'nie masz powodu, dlaczego? przestan, to glupie'... ok, zgadzam sie, glupie, tylko jak z tym skonczyc?;(
Pewnie trzeba byłoby zidentyfikować źródło/źródła takich myśli i faktycznie pracować nad nim/nimi a nie na hamowaniu autodestrukcyjnych myśli. Może też postaraj się nie generalizować (błędnie moim zdaniem), że siebie nienawidzisz. Ciągle przecież robisz dla siebie coś, co w zamierzeniu ma przynieść korzystne dla Ciebie efekty: dbasz o figurę i wygląd, o samorozwój, dążysz do bycia z osobą którą kochasz - nie robi się takich rzeczy dla kogoś znienawidzonego. Żaden ze mnie psycholog, więc może bredzę teraz, ale jak dla mnie to traktujesz siebie jak bardzo wymagający rodzic swoje dziecko. Chcesz jak najlepiej, ale jesteś dla siebie niewyrozumiała i nietolerancyjna i czasem taka postawa przynosi Ci więcej szkody niż pożytku. Obawiam się, że nie damy rady Ci tak naprawdę pomóc, a samo powiedzenie "rozumiem" (a w poprzednim poście napisałam, że przynajmniej do pewnego stopnia takie autodestrukcyjne myśli rozumiem) też Cię raczej nie uleczy. Podobno masz dobrego psychologa, koniecznie się umów na sesję. Trwanie w takim stanie musi być strasznie wyczerpujące
tigrinha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-25, 23:46   #2755
bura kocurka
Zakorzenienie

Cytat:
Oj nie o to chodzi, że Cię nie rozumiemy...ileż to razy sama miałam w głowie, że jakbym może była ciężko chora, to może byłabym lepsza dla ludzi albo przynajmniej wiele mojego dziwnego stagnacyjnego życia dałoby się wyjaśnić, więc nie musiałabym sobie tego wyrzucać, ludzie inaczej by na mnie wtedy patrzyli? Rozumiemy generalnie Twoje myśli...ale ja akurat chciałam, żebyś po prostu pomyślała o sobie tak jak to widzi ktoś z boku, ten którego opinią się być może właśnie przejmujesz. Nie udało się, no cóż. Ale próbowałam... nie sądzę abyś wolała, żeby Ci wszystkie napisały: rozumiemy Cię, ale trudno.

---------- Dopisano o 23:46 ---------- Poprzedni post napisano o 23:45 ----------

Cytat:
Napisane przez tigrinha Pokaż wiadomość
Pewnie trzeba byłoby zidentyfikować źródło/źródła takich myśli i faktycznie pracować nad nim/nimi a nie na hamowaniu autodestrukcyjnych myśli. Może też postaraj się nie generalizować (błędnie moim zdaniem), że siebie nienawidzisz. Ciągle przecież robisz dla siebie coś, co w zamierzeniu ma przynieść korzystne dla Ciebie efekty: dbasz o figurę i wygląd, o samorozwój, dążysz do bycia z osobą którą kochasz - nie robi się takich rzeczy dla kogoś znienawidzonego. Żaden ze mnie psycholog, więc może bredzę teraz, ale jak dla mnie to traktujesz siebie jak bardzo wymagający rodzic swoje dziecko. Chcesz jak najlepiej, ale jesteś dla siebie niewyrozumiała i nietolerancyjna i czasem taka postawa przynosi Ci więcej szkody niż pożytku. Obawiam się, że nie damy rady Ci tak naprawdę pomóc, a samo powiedzenie "rozumiem" (a w poprzednim poście napisałam, że przynajmniej do pewnego stopnia takie autodestrukcyjne myśli rozumiem) też Cię raczej nie uleczy. Podobno masz dobrego psychologa, koniecznie się umów na sesję. Trwanie w takim stanie musi być strasznie wyczerpujące
Mądry Tygrys...polać jej

Stary 2012-05-26, 07:38   #2756
Dilayla
Zadomowienie

Dla wszystkich mamuś z wątku wszystkiego naj naj..dzis nasze święto...

Dilayla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-26, 07:59   #2757
emi_lka
Zakorzenienie

Wszystkiego dobrego do wszystkich mam

U mnie sobota pracująca.
TŻ śpi, a ja przy komputerze. Później wychodzę do pracy i wracam ok. 17. Wczoraj w ogóle nie miałam siły i nic nie zrobiłam. Przed 23 poszłam spać. I dobrze! Szkoda, że projekt leży, a zegar tyka...

Cytat:
Ja nie do końca rozumiem, jaka reakcja Twoim zdaniem byłaby przejawem rozumienia Ciebie po tych słowach...

Może moje podejście jest błędne, ale ponieważ mnie wielokrotnie uratowało, to o nim piszę.
Nie jestem zwolenniczką zakręcania korka uczuć i na siłę tłumienia destrukcyjnych stanów.
Raczej uważam, że powinny przez człowieka przepłynąć i trzeba się im bacznie przyglądać, zastanawiać skąd przychodzą, dokąd prowadzą, łapać przyczepność z rzeczywistością, po ty by też zobaczyć obraz obiektywny danej sytuacji, a nie tylko stan uczuciowy.

Ale podsycanie ich słowami, formułowanie takich tekstów, to dla mnie po prostu największy masochizm! Uważam, że właśnie resztka woli w największym dole powinna powstrzymywać od tego biczowania i słów nienawiści.
Nic nie poradzę, że przychodzi mi do głowy "tak nie można!!!".

Podobnie jak dziewczyny uważam, że potrzeba Ci rozmowy na początek z przyjaciółką, ale także z psycholog.
Bo nikt z nas nie przekona Cię, że nie jest tak czarno, jak Ty to widzisz.

Pisząc to wszystko nie chodzi mi o to, żebyś zachowywała dla siebie myśli i przeżycia, chowała problem... tylko żebyś podeszła do tego najpierw choćby z mikroakceptacją: taka jestem, tak to przeżywam... To tylko część Ciebie. Druga (jestem pewna, że większa) to ten katalog umiejętności i zalet, które dziewczyny już wymieniły.

Cytat:
Napisane przez tigrinha Pokaż wiadomość

Obawiam się, że nie damy rady Ci tak naprawdę pomóc, a samo powiedzenie "rozumiem" (a w poprzednim poście napisałam, że przynajmniej do pewnego stopnia takie autodestrukcyjne myśli rozumiem) też Cię raczej nie uleczy. Podobno masz dobrego psychologa, koniecznie się umów na sesję. Trwanie w takim stanie musi być strasznie wyczerpujące
Zgadzam się.
Stary 2012-05-26, 08:33   #2758
bura kocurka
Zakorzenienie

Najlepsze życzenia dla wszystkich mam i Paulin, o ile jakieś tu są

Stary 2012-05-26, 12:47   #2759
Nebula
Zakorzenienie

GG do Nebula

a moja mamusia ma dzis urodziny fajny prezent jej wczoraj zrobilam ech...za to moge co roku zyczyc, by jej starsza corka sie w koncu ogarnela.
Ogolnie dzien zaczelam od jakis postanowien... zobaczymy jak sobie bede radzic w ciagu nastepnych dni...

probuje teraz sie zebrac i w moim bajerandzkim outficie zamieszczonym w klubie() ide na lody i na silownie (jezeli faktycznie sie zbiore).
a potem musze niestety pouczyc sie na poniedzialkowy 'egzamin'.

to do:
silownia (60min)
wycieczka na lody
*nauka do egzaminu - ogolne pocztyanie o mikroskopii.
poszukanie czegos dla mamy...bo prezent, ktory kupilam, nie przyjdzie przez poczte - kupione kolczyki!

Zrobione:
odkurzenie
uprasowanie sukienki
Pranie + rozwieszenie

Edytowane przez Nebula
Czas edycji: 2012-05-26 o 17:45
Stary 2012-05-26, 18:24   #2760
emi_lka
Zakorzenienie

Dziewczyny, prośba z innej beczki: jak najsensowniej przetłumaczyć na angielski określenie "próba rekonstrukcji"?

Będę wdzięczna
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości