Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - część X - Strona 132 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-25, 12:44   #3931
linzey
Rozeznanie

Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - część X

Cytat:
Napisane przez 201704110948 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Tak jest taka w ampułkach. Tylko trzeba uważać bo jak powiesz że dla małego dziecka to dadzą Ci ta Physiodose
http://www.byckobieta.pl/2,5243,1,st...ologiczna.html a ona tania nie jest ja tak kupiłam pierwszą potem juz normalną i tamta już kosztuje grosze. Tak samo z wacikami- są jałowe i zwykłe.

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
Ale się właśnie wnerwiłam to masakra. Za długo by się rozpisywać, ale generalnie i mój pracodawca i biuro rachunkowe zajmujące się jego sprawami totalnie zawalili temat mojego zasiłku chorobowego z ZUS-u i teraz nie wiem, ile sobie poczekam na pieniądze i jakie jeszcze kwiatki wyjdą. Normalnie aż mi się ryczeć chce a prosiłam milion razy, upominałam się, przypominałam, co trzeba zrobić, chociaż to oni sami powinni wiedzieć, a tu i tak co za barany...
No to nieciekawie.

Cytat:
Napisane przez blueberry88 Pokaż wiadomość
Miałam nadzieję, ze te spryskiwacze nie mają aż takiej siły Dzięki.

No, a od którego miesiąca można to stosować? Zwykle jest napisane, że od okresu niemowlęctwa... Rozumiem, że okres niemowlęctwa to tez okres bycia noworodkiem... Czyli od początku?

U nas robią USG przed porodem
Sol fizjologiczna i woda morska są od urodzenia
Tj wode morską do noska to wtedy jak maluch jest chory albo jak jest suche powietrze w mieszkaniu i nosek sie wysusza- u nas tak było w okresie grzewczym.Także mam nadzieje prędko sie Wam nie przyda a sol fizj. do oczek to przy kąpieli od pierwszych dni.

Cytat:
Napisane przez Paula SHIN Pokaż wiadomość
Niektore dziewczyny polecaja lateksowe jesli masz pieniadze oczywiscie, bo niektore lateksowe moga sporo kosztowac. Ja po raz drugi kupuje kokos-pianka-kokos. Jestem zadowolona Nie kosztuja za duzo, a nie wiadomo ile dziecko w tym lozeczku pospi
My tez sie na ten zdecydujemy. Pierwszy mieliśmy( mamy) taki bajerancki lateksowy po Zosi kuzynie i faktycznie jest fajny ale on chyba z 600 zl kosztował
linzey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-25, 12:45   #3932
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość
Nadal umieram Codziennie coś innego. Tak jak od początku ciąży narzekałam tylko na mdłości i zgagę, tak teraz mam cały wachlarz innych upierdliwości
Obudziłam się z potwornym bólem gardła, brakiem apetytu... potem wymiotowałam-a od wczoraj prawie nie jem, więc nawet nie miałam czego zwrócić
nie wiem czy doczytalas pisalam Ci wczoraj ze u mnie panuje jelitowka znowu wiec moze to cos z tego?

Amelcia
chce_byc_mama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-25, 12:47   #3933
linzey
Rozeznanie

Cytat:
Nadal umieram Codziennie coś innego. Tak jak od początku ciąży narzekałam tylko na mdłości i zgagę, tak teraz mam cały wachlarz innych upierdliwości
Obudziłam się z potwornym bólem gardła, brakiem apetytu... potem wymiotowałam-a od wczoraj prawie nie jem, więc nawet nie miałam czego zwrócić
Widać złapałaś od Dorotki wirusa. Staraj się dużo pić. Mam nadzieje ze szybko przejdzie
linzey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-25, 12:51   #3934
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chce_byc_mama Pokaż wiadomość
nie wiem czy doczytalas pisalam Ci wczoraj ze u mnie panuje jelitowka znowu wiec moze to cos z tego?
Przepraszam, nie nadrobiłam wątku
To chyba nie jelitówka, bo żołądek mnie już nie boli i mnie nie czyściło...

Cytat:
Napisane przez linzey Pokaż wiadomość
Widać złapałaś od Dorotki wirusa. Staraj się dużo pić. Mam nadzieje ze szybko przejdzie
U Dorotki to chyba jednak piątki idą A one mogą ponoć nawet 2 miesiące tak ją męczyć
Dobrze, że chociaż pić mi się chce. Na jedzenie to już w ogóle nie mogę patrzeć...
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-25, 12:55   #3935
Irmusia81
Zakorzenienie

Już jestem po dentyście Jeszcze tylko jedna wizyta i koniec

Cytat:
Napisane przez muminek82 Pokaż wiadomość
Hej Kochanewpadłam teraz tylko na chwilkę jade na pobranie krwi i póżniej na zajęcia z położną
wczoraj wieczorem jeszcze Asia napisała ale ja już zasnełam
"teraz miałam ktg wyszły mi 2 skurcze na poziomie 80,3 skurcze na poziomie 30,i 2 skurcze na poziomie 10.Ja chce do domu.."
tak mi jej żal oby te skurcze ustąpiły i mogła wrócić do domu!

doczytałam że Ciasteczko wychodzi dzisiajsuper!!!
Biedna Asia... Ale przecież skurcze na tym etapie to nic nienormalnego A z tego co pisze tylko 2 były mocne Zresztą... się nie znam

Cytat:
Napisane przez houserka Pokaż wiadomość
[
moja bratowa urodziła dziś drugiego chłopaka, 48 cm i 3,20kg. Ma mieć na imie Gabryś albo Miłosz. To pierwsze mi nie pasi na chłopaka,ale ich wybór.Moi bracia celują w płeć męską. To mój juz czwarty bratanek! I z kim moja Polusia się będzie bawić
Gratuluję bratanka Jaki króciutki

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
hej

Ja mialam straszna noc-miałam chwilę bezdechu-obudziałam się spiąc na wznak i miałam zatkany nos, nie miałam powietrza i przez chwile mialam kłopot by je złapac
Biedna... Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin!
Irmusia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-25, 12:56   #3936
ooolllccciiiaaa
Wtajemniczenie

hej
witam z tarasu na działce,ehh jak tu miło

Byłam wczoraj rybakiemAnna, tak jak przewidywałaś zaczęłam mężowi truć o 2 że chcę już do domu i jak mnie odwiózł to nie chciało mu się już wracać

Phdwao wszystkiego Naj z okazji 18. urodzin a przede wszystkim łatwego porodu

Karolina, pomysł ze spotkaniem super! też o tym myślałam(że spotkamy się po porodzie już z maluchami) z tym że mnie teraz przez jakiś czas jeszcze w Wawie nie będzie bo siedzimy nad zegrzem, wracamy tylko w poniedziałek na usg i jak wszystko z malutkim będzie dobrze to jeszcze wracamy na działkę na jakiś czas. Także spotkajcie się z Balbinką same a ja dołączę na kolejne spotkanko jak zdążymy przed porodem(we wtorek zaczynam 35tc) a jakbym nie zdążyła to baaaaardzo chętnie umówię się z Wami w jakimś parku na spacer z wózeczkiem/wózeczkami
ooolllccciiiaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-25, 12:58   #3937
nadalka
Zakorzenienie

Ja się pytałam poloznej czy przepowiadające wychodzą na ktg, to powiedziała że raczej nie.
Stary 2012-05-25, 13:03   #3938
ooolllccciiiaaa
Wtajemniczenie

aha,miałam jeszcze pochwalić córcię Linki śliczna jest,do schrupania moja gin mówi że usg 3d buduje silną więź między rodzicami a dzieckiem i coś w tym jest, jak tylko przełączy obraz na 3d to mam szklanki w oczach i dziękuję że z Anna zastanawiałyście się gdzie się podziewam wygrzewam doopsko

---------- Dopisano o 13:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:02 ----------

oooooo i ciastuś dziś wychodzi to mąż ma nockę z głowy
Stary 2012-05-25, 13:10   #3939
anna99302
Zadomowienie

Maż mnie przeprosił. Uff od razu lepiej
Cytat:
Napisane przez KarolinaPW Pokaż wiadomość
A co narozrabiał
:
Ehh wczoraj byliśmy razem w firmie, i ja zawzse jak wyjeżdżam wcześniej do domu, zostawiam mu liste rzeczy do zrobienia. I wczoraj był już w złym humorze i zaczał na mnie krzyczec, że zawsze mu cos wymyslam i żebym w ogole już siedziała w domu bo jestem bezużyteczna a akurat poumawiałam mu spotkania i np. miał pooddzwaniac i potwierdzic w każdym razie dzisiaj mnie przpeprosił. Nie wiem co go naszło.

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
n

Nicki myslę, ze w jakimś stopniu kazda z nas czuje to samo. Mamy lepsze i gorsze dni.
Ja czasem łapie się na myśli że znów chciałabym byc "normalna" czuć się "normalnie". Zaraz sie karcę za te myśli, bo wiadomo, chcę urodzic najpóźniej jak się da. W III trymestrze przychodzą momenty zwątpienia i znudzenia ciążą, nie ma się czego wstydzić. Ja się nie boję do tego przyznać. Chcę tego dziecka, a ciąża to taki "przymus" by to osiągnąć, a nie jakiś wymarzony, fantastyczny stan dla mnie. Nie czuję się ładna, ani seksowna ani sprawna. Czuje za to masę ograniczeń, tego nie wolno, tamtego nie wolno. I może ciało już nigdy nie bedzie takie jak przedtem.. Zaraz potem myślę sobie, ze jestem głupia że takimi rzeczami się przejmuję i może jestem głupia, nie wykluczam tego Przecież najważniejsze by dziecko było zdrowe, poród szcześliwy....
Wygadałam się.
Paula, bardzo ładnie to ujęłas! i wcale nie jesteś głupia, ja tez mam takie myśli. Wkurza mnie ta moja nieporadnosc. nic nie wniosę, nie siegnę jak jest za daleko, i do tego wszystko mnie dwa razy bardziej stresuje. czuje się jak taka mniągwa... ale już niedługo! i tego się trzymajmy!
Cytat:
Napisane przez pumas Pokaż wiadomość
bede miała ale zwykłe usg, nigdy nie miałam 4d, bo lekarz sie obraził, ze to nie kino...

Ja załuje,ze pracowałam tylko do 33 tygodnia, bo czas mi sie dłuży okropnie.

.
na szczescie my mamy swoją firmę i ja wracam sobie do pracy co kilka dni. bo bym oszalała!!! nie mówiac o ciągłym kontakcie telefonicznym i pracy z domu myślę, że do lipca jeszcze spokojnie tak popracuje. w kazdym razie jak mam gorszy dzień i jestem w domu to sprzatam albo gotuję, albo segreguję, organizuję lub inne atrakcje sobie wynajduję. Nie potrafię siedziec zupełnie bezczynnie!
Wczoraj wyjątkowo lezałam w łózku od 13:00 do dzisiaj.
Cytat:
Napisane przez Sala Pokaż wiadomość
Nie mam się ostatnio czasu odezwać, ale podczytuję Was w miarę na bieżąco Gratuluję wszystkich wizyt, rozpoczętych tygodni itd.

My byliśmy na USG z pomiarami w zeszłym tygodniu, wszystko właściwie w 50. centylu, a maluch ważył nieco ponad 1400g. Położenie podłużne główkowe, i tak też faktycznie od pewnego czasu czuję -- że mi nogi wypycha wysoko na brzuchu, a głowę ma na dole gdzieś po lewej stronie. Łożysko i szyjka super. Za jakiś tydzień idziemy jeszcze raz na wizytę, bo raczej będę się w końcu zmywać na L4, moje pierwsze w życiu zresztą Czuję się świetnie póki nie muszę siedzieć iluś godzin przed komputerem, to wtedy twardnieje mi brzuch etc.

Poruszyłyście wczoraj ciekawy temat, mianowicie aktywność fizyczną w ciąży i bieganie. Ja akurat biegałam przed ciążą, przez całą ciążę i biegam nadal, codziennie jakieś 5km. Teraz może trochę wolniej niż przed ciążą, czasem odpoczywam w trakcie spacerując, jak się czuję gorzej to nie biegam wcale, natomiast ogólnie bieganie to dla mnie w ciąży błogosławieństwo. Czuję się rewelacyjnie, wyniki mam super, jak czytam o niektórych Waszych dolegliwościach (duszności, problemy z oddychaniem, puchnięcie, najrozmaitsze bolesności), to ja nie mam żadnych... i to działa w dwie strony, to znaczy nie jest tak, że ja biegam, bo się dobrze czuję, tylko raczej dobrze się czuję, bo biegam. Czy będzie to miało wpływ na łatwiejszy poród i łatwiejsze zrzucanie kilogramów po ciąży to oczywiście nie wiem, ale póki co i ja, i dziecko mamy się z tym bardzo dobrze.
Wow! Jestem pod wrażeniem, że wciaz biegasz!
Cytat:
Napisane przez Balbinka1983 Pokaż wiadomość

Ps. dziś na sr mamy mieć praktykę z masażu stóp tzn panowie będą masować stopy ciężarówkom nie mogę się doczekać

Linka - zaraz sobie odpalę tą pioseneczkę
Masaz stóp przez TŻów? MOżemy dołączyc do tych zajęc??

---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 13:08 ----------

Cytat:
Napisane przez ooolllccciiiaaa Pokaż wiadomość
aha,miałam jeszcze pochwalić córcię Linki śliczna jest,do schrupania moja gin mówi że usg 3d buduje silną więź między rodzicami a dzieckiem i coś w tym jest, jak tylko przełączy obraz na 3d to mam szklanki w oczach i dziękuję że z Anna zastanawiałyście się gdzie się podziewam wygrzewam doopsko

A nasz Franio nie chciał nam buziolka pokazac może teraz na kolejnym usg musze z nim pogadac, bo tak nie może byc!
a co do Twojej nieobecnosci, to nie za dobrze ci z tym wygrzewaniem?
anna99302 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-25, 13:11   #3940
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez branzoletka Pokaż wiadomość
Bidulka ale żeś się musiała wystraszyć Mi się też zdarza obudzić na wznak choć nigdy w życiu bym tak nie zasnęła

PhdwaoWszystkiego najlepszego!!! Oby czas do porodu zleciał bezboleśnie a on sam przyszedł w terminie i bez komplikacji
noo wystraszyłam się neiziemsko, ja wlasnie jak sie kłade to zawsze na bok

dziekuję za życzenia
Cytat:
Napisane przez Irmusia81 Pokaż wiadomość
Już
Biedna... Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin!
dziekuje
Cytat:
Phdwao wszystkiego Naj z okazji 18. urodzin a przede wszystkim łatwego porodu
hehe 18-tych, dziekuje
Cytat:

phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-25, 13:23   #3941
houserka
Rozeznanie

phwao

wkurzyłam się trochę bo wózek juz niby jest do odbioru( po 2 tyg czekania), tylko fotelik niebieski a nie czerwony jak gondola i spacerówka, mogę poczekać do poniedziałki na czerwony, ale akurat jedziemy dziś do Bochni do okulisty wiec przy okazji odbierzemy też wózek bo nie wiadomo kiedy będzimy next time. Najwyżej wymienimy przy okazji
houserka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-25, 13:23   #3942
natee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez chce_byc_mama Pokaż wiadomość
pogoda jest wysmienita!
slonce goraco ale lekki wiaterek
u mnie to samo
Cytat:
mogłoby już Ci odpuścic biedna

ciastuś wychodzi

phdwao wszystkiego najlepszego! szczęśliwego rozwiązania i pocieszy z maleństwa!

natee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-25, 13:26   #3943
Kasik_12
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez buena Pokaż wiadomość
Chciałam zameldować się po wizycie.
A potem znowu będę Was nadrabiać. Ja nic tylko nadrabiam, a potem nawet nie mam kiedy pisać...

Szyjkę mam długą i zamkniętą, dzidzia ok, waży ponad 1300 (nie pamiętam dokładnie), jest ułożona główką w dół. Wód płod. jest ok, łożysko na ścianie tylnej II stopnia. Wszystko ok.
Od jutra mam liczyć ruchy. U nas wygląda to tak, że: liczę przez 12 godzin np. od 9 do 21. Seria ruchów liczy się jako jeden ruch, musi być 10 min. przerwy, abym mogła liczyć kolejny ruch.
Super wieści
Kasik_12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-25, 13:28   #3944
anna99302
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wanilllka82 Pokaż wiadomość

pytałam o to moja gin, mówiła że jeśli nie jest mi przez to słabo to czasem można tak poleżeć, ja często budzę się na plecach dlatego o to zapytałam, w ogóle to mam do wyboru tylko lewy bok bo na prawym boli mnie pod żebrami a plecy wiadomo że się unika, dodatkowo jak śpię na którymkolwiek boku to bolą mnie biodra, nie ma się co dziwić że źle sypiam
Nie chcę nas wszystkich dołowac ale będzie tylko gorzej... mi prawe biodro drętwieje jak śpię, a na plecach nie mogę bo mnie zatyka i źle mi się oddycha...zostaje lewy bok
Cytat:
Napisane przez Mandragorrka Pokaż wiadomość
Cześć Mamusie
Byłam rano na badaniu krwi - znaczy nie tak rano, bo obudziłam się po 9 chwilę zajęło mi wygrzebanie się z domu więc w labie byłam troczę przed 10. Do tego wkurzyła mnie rejestratorka. Nie wzięłam dokumentów i ona miała ciężki problem z moim nazwiskiem. Jest trudne i ona sobie nie da z nim rady, nie i koniec, ma być dokument bo inaczej ona się pomyli Zero dobrej woli, byłam już w tym laboratorium ileś tam razy, mają moje dane w komputerze więc nie rozumiem jaki kobieta ma problem, żeby wpisać moje nazwisko do programu. Coś jej przecież wyskoczy...
Po jakiejś chwili łaskawie zgodziła się, żebym napisała jej nazwisko na kartce... Wizyta zakończyła się sukcesem
A wszystko przez mojego małża, w końcu to on dał mi takie nazwisko
Co za baba niewykształcona jakaś!? Sama się pewnie nazywa Zofia Piczka czy coś

Cytat:
Napisane przez KarolinaPW Pokaż wiadomość
Super, że się dobrze skończyło

Ja mam odwrotnie, tzn. po mężu mam w miarę proste nazwisko, ale on mnie namówił, żebym sobie zostawiła podwójne, bo "swoich korzeni się nie można wypierać" i ja głupia i zakochana uległam. Teraz mi to utrudnia życie na każdym kroku, bo panieńskie mam takie, że każdy się w nim myli. Więc całościowego używam tylko urzędowo, oficjalnie a na codzień tylko nazwiska męża. A a'propos komentarzy na ten temat to usłyszałam od jednej lekarki na badaniu zresztą, że po jakiego grzyba sobie zostawiałam panieńskie, takie brzydkie skoro po mężu mam ładniejsze
A ja mam dwa, bo obiecałam mojemu tacie, że się nie pozbęde panieńskiego nazwiska. Ród mojej rodziny niestety jest na wykonczeniu i jak nie ja zachowam swojego nazwiska to już dalej nie ma kto przekazac...

Cytat:
Oj kochana, a może sie zaraziłas od Dorotki? i masz jakaś infekcje gardła po prostu?
Cytat:
hej
witam z tarasu na działce,ehh jak tu miło

Byłam wczoraj rybakiemAnna, tak jak przewidywałaś zaczęłam mężowi truć o 2 że chcę już do domu i jak mnie odwiózł to nie chciało mu się już wracać
:
hahha a nie mowilam?? i tak dzielnie do 2 wytrzymałaś! złowiliście coś?
Stary 2012-05-25, 13:29   #3945
buena
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez blueberry88 Pokaż wiadomość
No, a od którego miesiąca można to stosować? Zwykle jest napisane, że od okresu niemowlęctwa... Rozumiem, że okres niemowlęctwa to tez okres bycia noworodkiem... Czyli od początku?
Noworodkiem jest dziecko przez pierwszy miesiąc życia. Potem do 12 m.ż. jest niemowlęciem.
Cytat:
Oj biedna Ty... Zdrówka dla Ciebie.

Jeszcze jednej miałam życzyć zdrówka... któraś mocno kaszle... Niestety zapomniałam.

Edytowane przez buena
Czas edycji: 2012-05-25 o 13:32
buena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-25, 13:33   #3946
anna99302
Zadomowienie

O jaaa przegapiłabym że dzisiaj zaczynamy 29 tydzień !
Stary 2012-05-25, 13:35   #3947
ooolllccciiiaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez anna99302 Pokaż wiadomość
hahha a nie mowilam?? i tak dzielnie do 2 wytrzymałaś! złowiliście coś?
tak,sandacza ale go wypuściliśmy bo mi się go szkoda zrobiło
Stary 2012-05-25, 13:40   #3948
hanjah
Zakorzenienie

Dzięki Dziewczyny za życzenia zdrowia

Jakby tego było mało, to Dorotce na języku wyskoczyło coś co wygląda jak pleśniawki Tż zabrał ją teraz do szpitala, bo już za późno żeby umówić się na dziś do lekarza w przychodni... a przed nami weekend a w pon rano tż leci do Polski... Także możliwe że dlatego nie je i jest marudna.
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-25, 13:45   #3949
muminek82
Wtajemniczenie

jestem najpierw info od Asi a potem lece nadrabiać:
Asia wczoraj dostała 4 kroplówki od dzisiaj dostanie tylko 2 (magnez)
Fenoterol ma co 6h po dwie tabletki.Na obchodzie powiedzieli że może wyjdzie w poniedziałek ale pod warunkiem że nie będzie skurczy,jeżeli wyjdzie to musi leżeć wstawanie tylko do toalety.Dzisiaj Asia dostała kolejny zastrzyk na rozwinięcie płucek i strasznie ją bolało,ogólnie czuje się lepiej ale brzuszek nadal twardy.Lekarz powiedział że musi wytrzymać do 37 t.c a potem może rodzić.
Macie pozdrowienia i mam przekazać że jak Asia wróci to będzie główną spamerką wątku (Ciastek i Soleilka niech się boją) bo z przyjemności tylko wizaż jej zostanie.
muminek82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-25, 13:47   #3950
lipus89
Rozeznanie

Hej. Wczoraj miałam jakiś taki kiepski humor, że po wizycie odrazu się położyłam.
Ogólnie wszystko ok, Jaś waży 990 gr, wszystko dobrze się rozwija, tylko lekarz dopatrzył się że w lewej nerke ma jakieś poszerzenie UKM, ale ono ma do 5 mm więc niby nie ma podstaw do niepokoju, jakby miało więcej niż 7 to możnaby się martwić. Mamy to kontrolować. No i dostałam skierowanie na badania - mocz, krew HBs, HCV i HIV.

Phdwao - wszystkiego co najlepsze dla Ciebie i maluszka

Edytowane przez lipus89
Czas edycji: 2012-05-25 o 13:51
lipus89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-25, 13:49   #3951
anna99302
Zadomowienie

Cytat:
tak,sandacza ale go wypuściliśmy bo mi się go szkoda zrobiło
haha no tak dlatego my kobiety nie nadajemy się do łowienia ryb.
Cytat:
Fenoterol ma co 6h po dwie tabletki.Na obchodzie powiedzieli że może wyjdzie w poniedziałek ale pod warunkiem że nie będzie skurczy,jeżeli wyjdzie to musi leżeć wstawanie tylko do toalety.Dzisiaj Asia dostała kolejny zastrzyk na rozwinięcie płucek i strasznie ją bolało,ogólnie czuje się lepiej ale brzuszek nadal twardy.Lekarz powiedział że musi wytrzymać do 37 t.c a potem może rodzić.
Macie pozdrowienia i mam przekazać że jak Asia wróci to będzie główną spamerką wątku (Ciastek i Soleilka niech się boją) bo z przyjemności tylko wizaż jej zostanie.
Szczescie w nieszczesciu, że dopiero teraz jej sie to przytrafiło a nie 10 tyg wcześniej! Dobrze, ze zostały jej tylko 3 tygodnie!!!!! Trzymam kciuki za nich
Stary 2012-05-25, 13:50   #3952
Balbinka1983
Rozeznanie

Cytat:
Dzięki Dziewczyny za życzenia zdrowia

Jakby tego było mało, to Dorotce na języku wyskoczyło coś co wygląda jak pleśniawki Tż zabrał ją teraz do szpitala, bo już za późno żeby umówić się na dziś do lekarza w przychodni... a przed nami weekend a w pon rano tż leci do Polski... Także możliwe że dlatego nie je i jest marudna.
Hanjah a są tam dostępne polskie leki??? jak mi się robią pleśniawki, pędzluję język aphtinem i raz dwa przechodzą. Może mają tam u Was coś podobnego?
Stary 2012-05-25, 13:53   #3953
agunia82
Zakorzenienie

Haniu biedactwo kuruj się

Cytat:
no to niech Asia jeszcze dzielnie 3 tygodnie nogi zaciska, mam nadzieję, że uda jej się w pon wyjść

Cytat:
Napisane przez lipus89 Pokaż wiadomość
Hej. Wczoraj miałam jakiś taki kiepski humor, że po wizycie odrazu się położyłam.
Ogólnie wszystko ok, Jaś waży 990 gr, wszystko dobrze się rozwija, tylko lekarz dopatrzył się że w lewej nerke ma jakieś poszerzenie UKM, ale ono ma do 5 mm więc niby nie ma podstaw do niepokoju, jakby miało więcej niż 7 to możnaby się martwić. Mamy to kontrolować. No i dostałam skierowanie na badania - mocz, krew HBs, HCV i HIV.

Phdwao - wszystkiego co najlepsze dla Ciebie i maluszka
no to w sumie dobre wieści

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-25, 13:55   #3954
Soleilka
Zakorzenienie

Hej. Ja tak bez humoru, więc dziś chyba tylko będę Was podczytywać...

Bloguję
Soleilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-25, 13:56   #3955
pumas
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
Haha, wiem, ja też się bałam, ze mój się "obrazi" bo on taki zasadniczy jest. Usg jest do celów diagnostycznych i ja się z tym zgadzam i długo z TŻ się opieraliśmy by zrobić 3d, w 32 tc. nie wytrzymałam. Lekarz o dziwo był wręcz zachwycony, bo Mała się pięknie uśmiechała i stwierdził, że to rzadki widok
Na koniec powiedział, że jeśli nie ma wskazań medycznych to już usg się nie robi do końca
U mojego lekarza to nie przejdzie, bo ona twierdzi, że nie ma 3d, a przecież wiem, że ma, bo jak miałam genetyczne, to lekarz je robił w tym samym gabinecie na tym samym sprzęcie i włączył na chwileczkę 4d. No nieważne, może jeszcze wytrzymamy te 5 tygodni, a jak nie, to pójdziemy gdzies na wizję lokalną, co tam w brzuchu siedzi

A co do tego, że usg nie robi się do końca - nie wiem, nie słyszałam, u mojego lekarza robi się usg co wizytę, nie ma innej możliwości. Przede mną jeszcze jedna wizyta przed porodem.

Cytat:
Nie mam się ostatnio czasu odezwać, ale podczytuję Was w miarę na bieżąco Gratuluję wszystkich wizyt, rozpoczętych tygodni itd.

My byliśmy na USG z pomiarami w zeszłym tygodniu, wszystko właściwie w 50. centylu, a maluch ważył nieco ponad 1400g. Położenie podłużne główkowe, i tak też faktycznie od pewnego czasu czuję -- że mi nogi wypycha wysoko na brzuchu, a głowę ma na dole gdzieś po lewej stronie. Łożysko i szyjka super. Za jakiś tydzień idziemy jeszcze raz na wizytę, bo raczej będę się w końcu zmywać na L4, moje pierwsze w życiu zresztą Czuję się świetnie póki nie muszę siedzieć iluś godzin przed komputerem, to wtedy twardnieje mi brzuch etc.

Poruszyłyście wczoraj ciekawy temat, mianowicie aktywność fizyczną w ciąży i bieganie. Ja akurat biegałam przed ciążą, przez całą ciążę i biegam nadal, codziennie jakieś 5km. Teraz może trochę wolniej niż przed ciążą, czasem odpoczywam w trakcie spacerując, jak się czuję gorzej to nie biegam wcale, natomiast ogólnie bieganie to dla mnie w ciąży błogosławieństwo. Czuję się rewelacyjnie, wyniki mam super, jak czytam o niektórych Waszych dolegliwościach (duszności, problemy z oddychaniem, puchnięcie, najrozmaitsze bolesności), to ja nie mam żadnych... i to działa w dwie strony, to znaczy nie jest tak, że ja biegam, bo się dobrze czuję, tylko raczej dobrze się czuję, bo biegam. Czy będzie to miało wpływ na łatwiejszy poród i łatwiejsze zrzucanie kilogramów po ciąży to oczywiście nie wiem, ale póki co i ja, i dziecko mamy się z tym bardzo dobrze.
Co do ruszania się w ciąży - jestem jak najbardziej za, ale nie za bieganiem, bo to może mocno skracać szyjkę i nie jest wskazane w ciąży absolutnie, ale jestem za aktywnością inną, jak fitness dla ciężarnych, ćwiczenie pośladków, nóg itd. Ja cały czas chodziłam na fitness i niedawno dałam sobie spokój w obawie przed twardnieniem brzucha i krążkiem. Także obecnie pozostał mi spacery z psem.
No i coś w tym ruchu jest - ja też nie mam żadnych dolegliwości, duszności, mdłości, opuchlizny itd. Myślę, że to zasługa dość aktywnego trybu życia i po prostu szczęścia.

Cytat:
Hehe no ja mam nadzieję, ze jakoś się wyluzuję za parę dni i przestanę myśleć o pracy...

Byłam w spożywczaku i mam taką refleksję - ile tam się o tej porze kręci starych ludzi... a jacy oni nieogarnięci, snują się między półkami bez celu...

Pies myślał, że wychodzę na cały dzień i był mile zaskoczony jak wróciłam hehe)

Ps. dziś na sr mamy mieć praktykę z masażu stóp tzn panowie będą masować stopy ciężarówkom nie mogę się doczekać

Pumas czy to prawda że buldożki francuskie łatwo się przegrzewają i że trzeba na nie bardzo uważać w upały??? tak słyszałam.

Linka - zaraz sobie odpalę tą pioseneczkę
Ja codziennie dalej myślę o pracy, dzwonię do nich czasem, oni do mnie... Także jakiś tam kontakt mamy, wybieram się nawet po weekendzie do biura na jakieś plotki. Myślę, że nie da się nie myśleć o pracy, zawsze gdzieś ta myśl przez głowę przelatuje

Co do spożywczaka - mam identyczne spostrzeżenia

Co do buldogów - tak, to prawda. Nie powinno się z buldogami wychodzić na upał nawet, jeśli ma się 2 litry wody dla nich. Mojego psa zawsze uszczęśliwiam takim spacerem i jak tylko wyjdzie z domu, to już jest cały zdyszany... No i łatwo u tych piesków o zawał, więc lepiej uważać.

Cytat:
Plany masz całkiem spoko hehe
Ja niestety w gorącej wodzie kąpana i wszystko dla malucha kupione, pokoik urządzony
Coś się wymyśli Dobrze że mam psa zawsze to jakiś impuls żeby się poruszać... no i chciałabym pochodzić na basen ale nie wiem czy wejdę w kostium... no i ten cellulit

A jeśli chodzi o spotkanie to czemu nie jestem otwarta na propozycje
Ja mam straszną ochotę na basen, ale całą ciążę sobie go odmawiam ze względu na ew. infekcje. Jakoś wytrzymam do końca, choć nie powiem, bo fajnie byłoby się popluskać

Cytat:
Napisane przez depoison Pokaż wiadomość

o - to, to
bo jak nie teraz, to kiedy? lada chwila dopiero zacznie się harówka i kołowrotek
A wiesz? Moje koleżanki mi mówią, że dopiero po porodzie odpoczęły, bo prócz tego, że był krową dojdą na życzenie, to wszyscy koło nich skakali, robili obiadki, sprzątali, zajmowali się maluchem, a mamusie mogły w tym czasie odpoczywać Myślę, że nie będzie tak zle !

Cytat:

Dziewczyny, prośba do Was jednocześnie... przed nami urządzenie pokoju dla malucha i zakup mebli. Możecie się podzielić wskazówkami odnośnie Waszych doświadczeń? Które firmy/ producentów mebli polecacie, a które ładnie wyglądają na zdjęciach, a na żywo to niekoniecznie? Będziemy bardzo, bardzo wdzięczni za wszystkie przykłady i opinie!
My kupiliśmy meble z ikei, komody Brimnes, jedna wysoka druga normalna, fotel również z ikei, a łóżeczko michaś z allegro. Ze wszystkiego jesteśmy bardzo zadowoleni, bo meble wyglądają na porządne. Nie chcieliśmy kupować mebli stricte dziecięcych, bo uważam, że są mało praktyczne i po prostu źle wykonane.

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
Ale się właśnie wnerwiłam to masakra. Za długo by się rozpisywać, ale generalnie i mój pracodawca i biuro rachunkowe zajmujące się jego sprawami totalnie zawalili temat mojego zasiłku chorobowego z ZUS-u i teraz nie wiem, ile sobie poczekam na pieniądze i jakie jeszcze kwiatki wyjdą. Normalnie aż mi się ryczeć chce a prosiłam milion razy, upominałam się, przypominałam, co trzeba zrobić, chociaż to oni sami powinni wiedzieć, a tu i tak co za barany...
Aga, a to pracodawca nie przelewa Ci pensji ? Nie wiem, jak to jest, ale tak mi się wydawało zawsze.

Cytat:
Napisane przez 201704110948 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Ja kupiłam materac z pianki termoelastycznej za ponad 200 zł. Nie umiem powiedzieć, czy jest fajny czy nie, to się okaże, jak maluch się pojawi
Słyszałam, żeby jednak unikać tych gryka, kokos, bo to jednak naturalne i lubią sobie pognić pod wpływem choćby wilgoci. No a poza tym są twarde, a maluszek nie powinien mieć takiego twardego materaca. Na tym moja wiedza się konczy

Cytat:
Napisane przez nadalka Pokaż wiadomość
Ja się pytałam poloznej czy przepowiadające wychodzą na ktg, to powiedziała że raczej nie.
Oczywiście, że wychodzą, jak mogą nie wychodzić?? W koncu każdy skurcz na ktg wychodzi i lekarz umie je odczytać jako przepowiadające albo skurcze wywołane kopniakiem dziecka.

Cytat:
Napisane przez anna99302 Pokaż wiadomość
O jaaa przegapiłabym że dzisiaj zaczynamy 29 tydzień !
Gratuluję!
A ja przegapiłam 35 tydzień :P
pumas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-25, 13:57   #3956
Paula SHIN
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Soleilka Pokaż wiadomość
Hej. Ja tak bez humoru, więc dziś chyba tylko będę Was podczytywać...
Cos sie stalo?

Bardzo, bardzo, bardzo szczesliwa
Nasze Drugie Dziecko

Paula SHIN jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-25, 13:58   #3957
prince_polo
Zakorzenienie

hejka, od 3 godz jestemw domu
musial;am czekac az gin zrobi mi usg a bylo tyle wypisow ze na chwile o mnie zapomnieli i czekałam na poczekalni jak ta durna na szczescie z tztem

Moja dzidzia zdrowiutka, wszytskow normie sprawdzali wody plodowe bo mi dzis cos po nogach rano 2 razy pocieklo, ale to nie wody na szczescieNiunia wazy juz prawie 1800

powiedzial ze mam miesiąc jeszcze wytrzymac.

Wyszłam pojechalismy na poczte musialam wejsc po kilka schodkow ale musialam bo L4 mialam wyslac, i potem do domu an 2 pietro i juz czuje podbrzusze.
Mam ten misiąc lezec ciągle i ogladac bajki, tak mi gin moj powiedzial zero sprzatania i chodzenia.

Z atydzien we wtorek do kontroli a w poniedzialek mam neurologa z moim kregoslupem i po skeirowanie na cc by juz miec .

Cytat:
przekaz jej by szybkow racała i ze ja sie nie dam bo sama mamm lezec wiec tez mi wizaz zostanie

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
prince_polo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-25, 13:59   #3958
pumas
Zakorzenienie

Trzymam kciuki za Asię, żeby jeszcze trochę wytrzymała !

Ja się poważnie zaczęłam zastanawiać nad cesarką. Znajoma tak mi zachwaliła przez ostatnie dni, że poważnie rozważam tę ewentualność. Muszę mieć tylko zaświadczenie od okulisty.
pumas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-25, 14:01   #3959
luby957
Raczkowanie

Hejka
ostatnio mam ciężkie dni bo dużo nauki mam no ale już tylko do 2 czerwca a później już troche luźniej będzie.
Od jutra dodatkowo tz ma wolne aż do wyjzadu do w-wy więc tez będziemy chcieli spędzic ze soba jak najwięcej czasu, a przy okazji już zupełnie przygotowac się do przyjścia na świat maluszka Także od nast tyg będziemy przemeblowywac sypialnie nasza i wstawiać łóżeczko (które wcześniej będziemy musieli przywieść od moich rodziców), dokupic rzeczy których nam brakuje no i spakowac się do wyjazdu do rodziców na cały czerwiec. Już u rodziców będe prala ubranka i wózek (bo też tam są jak łóżeczko) i a jak będe przyjeżdząc do mieszkania żeby podlac kwiatki i wywietrzyć to będe brała porcje ubranek i brata żeby mi pomógł je wnieśc na 3 piętro i na spokojnie będe sobei układać

No a tak poza tym to wczoraj zaczełam 35 tc także stawiam po ciachu/lodzie albo co tam która woli

Dziś bylam w przychodni na bad krwi, moczu itp i mialam też pobierany wymaz na paciorkowce także jak pójde do gina 30 to mam nadzieje że już będą wyniki i że wszytko będzie ok.

Gratuluje wszytkim skonczonych tyg i udanych wizyt.

A teraz uciekam bo mała spi to mam chwile żebyw ciszy się pouczyć.
Stary 2012-05-25, 14:02   #3960
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pumas Pokaż wiadomość

Aga, a to pracodawca nie przelewa Ci pensji ? Nie wiem, jak to jest, ale tak mi się wydawało zawsze.

niestety, wg przepisów jeśli firma zatrudnia poniżej 10 pracowników po iluś tam dniach zwolnienia zasiłek chorobowy wypłaca ZUS
W tym miesiącu jeszcze większość pensji wypłacał mi pracodawca, ale wyrównanie (jakieś 400zł) ma mi wypłacić ZUS. Jeszcze jakoś dajemy radę, ale jak w przyszłym miesiącu znowu jakieś jaja będą z wypłatą, to ja nie wiem jak damy radę, trzeba będzie chyba płacić kredytówką za co się da bo nie wyrobimy inaczej

Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość
Mam ten misiąc lezec ciągle i ogladac bajki, tak mi gin moj powiedzial zero sprzatania i chodzenia.

Z atydzien we wtorek do kontroli a w poniedzialek mam neurologa z moim kregoslupem i po skeirowanie na cc by juz miec .

przekaz jej by szybkow racała i ze ja sie nie dam bo sama mamm lezec wiec tez mi wizaz zostanie
no i mam nadzieję, że będziesz grzecznie leżeć

Edytowane przez agunia82
Czas edycji: 2012-05-25 o 14:04
agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości