Na bosaka, w prezencie ;) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Seks

Notka

Seks Tutaj porozmawiasz o seksie. Masz pytania związane z życiem seksualnym lub szukasz porady? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, dodaj opinię.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-01-11, 13:04   #1
amator_zycia
Przyczajenie

Na bosaka, w prezencie ;)

Witam

Czym kierować się przed wyborem antykoncepcji (plastry,pigułki), jakie badania należy przeprowadzić? Co jest niezbędne?

Edytowane przez amator_zycia
Czas edycji: 2007-01-15 o 21:22
amator_zycia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-11, 14:05   #2
taszkin
Zakorzenienie

Dot.: Na bosaka, w prezencie ;)

Cytat:
Napisane przez amator_zycia Pokaż wiadomość
Mam plan by ją umówić na wizytę u Pani G. Może doradzicie mi kobietki co powinienem wiedzieć, na jakie badania powinna ją skierować, myślę o plastrach ze względu na częstotliwość dawkowania (1/tydzień) - by nie zapomniała - roztrzepane to takie
Czym się kierować przy wyborze lekarza? By wspomnienia nie były zbyt drastyczne
Co można poradzić... możesz jedynie wspierać ją w decyzji jaką podejmie, zasugerować zmianę, rozważyć wspólnie z nią za i przeciw, do niczego nie nakłaniając. Chcesz ją umówić za jej plecami lub postawić przed faktem dokonanym?(mam nadzieje, że źle to zrozumiałam). Ostateczną decyzje o rodzaju antykoncepcji, o umówieniu się do "pani G." zostaw jej.
Chyba, że powiedziała Ci coś w stylu "zajmij się tym, ułóż swój plan" ale wątpię.
taszkin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-11, 14:13   #3
skimos
Zakorzenienie

Yy. Za pierwszym razem nie zajarzyłam o co chodzi
Trochę mi tu szowinizmem zajeżdża: "Sam nie wiem dlaczego tak długo się na to godziłem"; "chciałbym to zmienić"; "ja wiem"; "Mam plan by ją umówić na wizytę u Pani G"; "myślę o plastrach ze względu na częstotliwość dawkowania"; "Czym się kierować przy wyborze lekarza?"

Hm. Wg mnie powinieneś pomyślec o odczuciach swojej partnerki i zostawic ginekologa w jej rękach, bo na pewno ona bedzie lepiej wiedziała od Ciebie do kogo iśc i o co zapytac.
A nie pomyślałeś o prezerwatywie? że to ty możesz się zabezpieczac? O tym że może ona może jeszcze nie chciałaby zmieniac obecnej sytuacji? O tym że może ma jakieś obiekcje przed tabletkami? Że nie wszystkie kobiety mogą używac plastrów antykoncepcyjnych? Że skoro powiedziała pomyślimy i nic nie robi to możesz jej delikatnie przypomniec lub szczerze porozmawiac dlaczego nic nie robi (może nie chce?)?

Jeju. Pomyśl czasem też o innych a nie tylko o sobie.

skimos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-11, 14:15   #4
amator_zycia
Przyczajenie

Raczej zasugerowała mi że pójdzie, tylko u niej z tym pamiętaniem jest gorzej i raczej z motywacją Ja jak najbardziej będę ją wspierał a nie decydował za nią, raczej wolałbym się przygotować na ten temat, zależy mi na jej zdrowiu, a niestety nie doczytałem na forum jakie konkretnie powinna zrobić sobie badania by w przyszłości nie odczuwała skutków ubocznych.

Właśnie o niej myślę cały czas, a na bosaka to był tylko i wyłącznie jej pomysł i jej decyzja, do niczego nie namawiałem i nie zmuszałem to nie ten typ co się daje
Ja raczej martwię się o wybór lekarza, bo sam miałem często z różnymi do czynienia, a wiem że taki wybór antykoncepcji wiąże się z pewnym ryzykiem. Dlatego głównie założyłem ten wątek, z myślą o niej

Edytowane przez Pomadka
Czas edycji: 2007-01-11 o 18:30 Powód: Post pod postem. Istnieje opcja EDYCJI/MULTICYTOWANIA proszę z nich korzytać.
Stary 2007-01-11, 14:19   #5
skimos
Zakorzenienie

No ufff. Teraz mówisz jak zupełnie inny człowiek.

Na pewno ginekolog skieruje ją na odpowiednie badania lub sam je przeprowadzi (cytologia, byc moze usg wewnątrzmaciczne).

Wątek z polecanymi ginekologami:
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=80711

Stary 2007-01-11, 14:22   #6
SzpiegZKrainyDeszczowców
Zakorzenienie

Cytat:
zależy mi na jej zdrowiu
A wiesz ze nie do konca zdrowe jest faszerowanie sie hormonami?
Zawsze wystepuje ryzyko zakrzepicy (zakrzepowe zapalenie zyl, robi sie skrzep w zyle, 10 dni zastrzykow w brzuch aby krew rozzedzic to minimum)...

-A ty kto?
-Dobra wróżka.
-Z siekierą?
-A widzisz jak ty mało wiesz o dobrych wróżkach?

SzpiegZKrainyDeszczowców jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-11, 14:25   #7
skimos
Zakorzenienie

I nie da się zrobic badań, zeby w przyszłości nie odczuwac skutków ubocznych. One po prostu są lub ich nie ma

BTW. Polecam forum ginekologia i temat który już podałam, oraz inne o antykoncepcji. Ze wględu na rozwój tego wątku myślę że powinien on zostac przeniesiony na ginekologię właśnie..

Pozdrawiam

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-01-11, 14:27   #8
amator_zycia
Przyczajenie

skimos już myślałem że chcesz mnie "zjeść" :P to był tylko i wyłącznie prezent od mojej TŻ, nigdy wcześniej mi na takie coś nie pozwoliła a ja się z tym godziłem. A napisałem "Sam nie wiem dlaczego tak długo się na to godziłem" tylko i wyłącznie dlatego, że teraz wiem jaka to jest wielka różnica, teraz wiem czym jest prawdziwa słodycz

Do szowinisty to mi raczej daleko

Myślałem, że zainteresowanie się kobiecą naturą i sprawami kobiecymi będzie odbierane bardziej jak opiekuńczość.

SzpiegZKrainyDeszczowców wiem że hormony nie są zdrowe, dlatego nigdy do nieczego nie zmuszałem, jeżeli ona chce, to chyba nie powinienem jej zabronić, chociaż może? Hmm, może faktycznie powinienem sam wybrać się do Pani G na konsultacje, wolałbym wiedzieć jak bardzo są bezpieczne pigułki czy też plastry. To jednak nie takie proste

Edytowane przez Pomadka
Czas edycji: 2007-01-11 o 18:45 Powód: Post pod postem.
Stary 2007-01-11, 14:36   #9
SzpiegZKrainyDeszczowców
Zakorzenienie

Cytat:
SzpiegZKrainyDeszczowców wiem że hormony nie są zdrowe, dlatego nigdy do nieczego nie zmuszałem, jeżeli ona chce, to chyba nie powinienem jej zabronić, chociaż może? Hmm, może faktycznie powinienem sam wybrać się do Pani G na konsultacje, wolałbym wiedzieć jak bardzo są bezpieczne pigułki czy też plastry. To jednak nie takie proste
I jedno i drugie jest rownie ryzykowne. Plastry jedynie nie niszcza az tak watroby, ale hormony sa wydzielane. Powinienes sie wybrac z nia, ale wczesniej znalezc w necie ulotke uniwersalna, i przczytac co moze jej w zwiazku z hormonami grozic.

Chcialabym zaznaczyc, ze znam kilka w pelni zdrowych przypadkow ktore na tabsach dorobily sie zakrzepowego zapalenia zyl.

Poza tym wiesz ze najczesciej spotykanym efektem ubocznym tabletek jest spadek libido?

-A ty kto?
-Dobra wróżka.
-Z siekierą?

Stary 2007-01-11, 14:44   #10
amator_zycia
Przyczajenie

Z tym libido to bym się tam bardzo nie przejmował, zawsze może zrezygnować z takiej formy antykoncepcji, bardziej martwi mnie jej zdrowie, już mi starcha napedziłaś "zakrzepowe zapalenie żył" właśnie dlatego wolałbym żeby zrobiła sobie wszelkie niezbędne badania, a nawet te zbędne, może po prostu znależć jakąś prywatną klinikę która zajmnie się tym od A-Z?
Stary 2007-01-11, 15:05   #11
taszkin
Zakorzenienie

Cytat:
(...) wolałbym żeby zrobiła sobie wszelkie niezbędne badania, a nawet te zbędne, może po prostu znależć jakąś prywatną klinikę która zajmnie się tym od A-Z?
Nie ma badań, które ocenią przyszłościowy wpływ działania hormonalnej antykoncepcji na zdrową kobietę. Mozna badać się systematycznie i często podczas, co też nie wykluczy - ewentualnie zapobiegnie rozwojowi.
taszkin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-11, 15:14   #12
SzpiegZKrainyDeszczowców
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez taszkin Pokaż wiadomość
Nie ma badań, które ocenią przyszłościowy wpływ działania hormonalnej antykoncepcji na zdrową kobietę. Mozna badać się systematycznie i często podczas, co też nie wykluczy - ewentualnie zapobiegnie rozwojowi.
Dokladnie.

I nikt nie pisze tutaj po to, aby cie postraszyc. Tylko po to, abys wiedzial ze Twoja przyjemnosc moze kosztowac twoja partnerke zdrowie...

-A ty kto?
-Dobra wróżka.
-Z siekierą?

Stary 2007-01-11, 18:10   #13
side85
Zakorzenienie

Wyślij wiadomość przez MSN do side85

do autora: chyba troszkę przesadzasz. Najpierw przede wszystkim z nią pogadaj :/ A wogóle to robisz z igły widły To tylko tabletki antykoncepcyjne. Wiadomo że nie są one jak witamina C ale to najzwyklejsza rzecz w świecie

Nowe wątki na forum Seks

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości