|
|
#451 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Starsze Panie i ich zachowania
Niestety, albo stety zdążyłam przeczytać tą wiadomość, którą edytowałaś i była ona po stokroć bardziej chamska od tej mojej rzekomej wypowiedzi.
Jedyne co mogę Ci poradzić, to żebyś to Ty zastanowiła się co piszesz, gdybyś nie wykasowała tej wiadomości jestem pewna, że dostałabyś BANana
|
|
#452 |
|
Zakorzenienie
|
Nawet nie o szacunek tu chodzi. Zdaje sobie sprawe jak bardzo czlowiek sie zmienia na starosc. I wiem jak starsze osoby sie przejmuja takimi rzeczami. Dla mnie to jest jakis tam epizod, a dla straszej osoby taka klotnia to czesto wielkie przezycie.
|
|
|
|
#453 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ale. Żeby ktoś cię poniżył to musisz sobie na to czymś zasłużyć. Oczywiste.
|
|
#454 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Może jestem jakaś inna, ale nieustąpienie miejsca starej kobiecie która w dodatku krzywo na mnie patrzy nie jest powodem, żeby mnie wyzywać od "niewychowanych kurew" jak to miało kiedyś miejce
|
|
|
#455 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A masz jakiś dowód,że jakaś kobieta cię tak nazwała w ogóle-jakieś nagranie? Przecież napisać mozna tu wszystko i przy okazji daleko minąć się z prawdą. Równie dobrze mogę napisać,że byłam na Księżycu.
|
|
#456 |
|
Raczkowanie
|
gdyby mnie jakas babka albo facet zwyzywal od najgorszych, to sorry ale nie pozostal bym dluzny tej osobie, skoro ona mnie obraza to co mam siedziec cicho ? niedoczekanie
|
|
|
|
#457 |
|
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=Fresa;3433177
Sorki. Ale. Żeby ktoś cię poniżył to musisz sobie na to czymś zasłużyć. Oczywiste.[/QUOTE] Wcześniej jest napisane czym ta wizażanka 'zasłużyła'-siedziała w tramwaju, gdyż cierpi na chorobę, która nie pozwala jej stać. |
|
|
|
#458 |
|
Zakorzenienie
|
A co Ci to da ze odpyskujesz starszej, czesto zniedołężnialej osobie?? Poczujesz sie lepiej, bedziesz bardziej cool?? Mnie takie sytuacje co najwyzej smiesza. Nie musze nikomu udowadniac, ze sie myli. To, ze nie odpowiesz nie swiadczy o Twojej slabosci.
|
|
|
|
#459 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I ta starucha też jest tylko człowiekiem, którego być może właśnie z powodu tej starości - bolą nogi, krzyż czy inny kark. I może jest denerwująca, może pewne jej zachowania Ci przeszkadzają. Ale, o ile młoda wredna k. to po prostu niemiła czy niegrzeczna nastolatka, tak staruchowatość takiej babci może być spowowodowana jakąś chorobą. Zmianami w toku myślenia. Rozumiem irytację, którą wzbudzają w nas różne fakty z życia wzięte. Wszystko zalezy od światopoglądu i zapewne (jak to w większości wątków bywa) od podejścia do tematu. Ale czasem przydałaby się odrobina zrozumienia w stosunku do tego /wielokrotnie to już było powtarzane/ co i w przyszłości nas czeka. A słowo, którego użyłaś nie jest (dla mnie) już tylko słowną karykaturą czy wyśmiewczym określeniem. Dla mnie jest ono po prostu obraźliwe.
|
|
|
#460 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba nie miała tego napisanego na czole,żeby dla każdego było to aż tak oczywiste?
|
|
#461 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Zdziwiłabyś się, co potrafią wyprawiać starsi ludzie w autobusie. Jeżdżę autobusami codziennie i niejednokrotnie spotkała mnie przykrość z ich strony, zresztą po co to piszę, przecież wiadomo, że kłamię. Jak dla mnie EOT.
|
|
|
#462 |
|
Raczkowanie
|
ale kto daje prawo tej osobie mnie obrazac? to ze jest starsza nie daje jej takiego przywileju, i bynajmniej nie chce byc bardziej cool, poprostu nie pozwole sie obrazac np z powodu nie ustapienia miejsca w autobusue itp.
|
|
|
|
#463 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Więc wypadałoby ustąpić starszej kobiecie miejsca w autobusie .Najpierw powinien ustąpić właśnie mężczyzna/chłopak,a następnie kobieta/dziewczyna-ale to oczywiście marzenia ściętej głowy.
|
|
#464 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziękuje rambo. Wreszcie ktos zwrócił uwage na słowa które tu padaja. Bo naprawde czytam i oczom nie wierzę. I czekałam, ze może którys z moderatorów to zauważy...wreszcie.
|
|
#465 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
owszem ustepuje przytoczylem jedynie przyklad z autobusem
|
|
|
|
|
#466 |
|
Wtajemniczenie
|
Można też założyć taką sytuację: któraś z Waszych babć wchodzi do autobusu. Wszystkie miejsca zajęte. Babcia jest zmęczona/chora itp. ale nie widać tego na pierwszy rzut oka(tak jak czasem po was, o co się tak strasznie burzycie-inni mają się domyślać, że jesteście zmęczone i chcecie posiedzieć, a Wy macie prawo z góry zakładać, że stara babcia może sobie postać, bo cały dzień nic nie robi
). Więc babcia stoi przez pół godziny czy więcej w zatłoczonym autobusie dlatego, że jakaś młodsza osoba siedzi i myśli sobie "kupiłam bilet, więc mogę sobie siedzieć" "co będę jej ustępować. starucha jakaś" itp. A babcia nie ma zamiaru prosić młodych osób, żeby jej ustąpiły. Bo nie.Sama ciągle jeżdżę środkami komunikacji miejskiej. Ustępuję starszym ludziom nie bawiąc się w ocenianie czy ktoś zasługuje czy nie.Bo szanuję starszych ludzi. I wiem też, że osoby starsze mają różne humory, więc trzeba na niektóre rzeczy przymykać oko. Czytając niektóre wypowiedzi wiem przynajmniej z kogo 'wyrastają' takie nieuprzejme, marudne, przeświadczone o tym, ze wszystko im się należy osoby
You're only given a little spark of madness. You mustn't lose it. Edytowane przez aneczka_1984 Czas edycji: 2007-01-11 o 16:51 Powód: literówka |
|
|
|
#467 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.Dziś ty ,jakiejś kobiecinie-jutro ktoś twojej babci.
|
|
#468 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#469 |
|
Zakorzenienie
|
Mowie grzecznie, ze jestem chora. Ale czasami nie zauwaze ze ktos nade mna stoi. Niestety zbyt mocno koncentruje sie na jakims punkcie (kiedy dopadaja mnie mdlosci to zazwyczaj pomaga).
|
#470 |
|
Raczkowanie
|
Ja dodam jeszcze coś odnośnie samego wpychania się na miejsca.
Dotyczy to i babć i ludzi w wieku naszych rodziców i studentów. Każdego. Otóż zauważyłam dziwne zjawisko na dworcu PKP. Przyjeżdża InterCity, zatrzymuje się i... ludzie zaczynają się zabijać przed drzwiami pociągu. Ja nie wiem czy każdy choruje na paniczny lęk, że mu pociąg odjedzie zanim zdąży wsiąść czy o co chodzi? Bo przecież nie o miejsce, bo każdy ma opłaconą, wyznaczoną miejscówkę i nie ma przebacz.NIE ROZUMIEM A co do autobusów i lekarzy... to nie będę się denerwować.
|
#471 |
|
Zakorzenienie
|
Wole nie wypowiadać sie na ten temat bo bym tu esej napisała albo by mnie zablokowali
![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
|
|
#472 |
|
BAN stały
|
Ja tylko napisze,że przy niektorych wypowiedziach szczena opadała mi na dół,o tak
|
|
|
|
#473 |
|
po prostu Em :)
|
tak, już to pisałaś. naprawdę.
|
|
#474 |
|
Wtajemniczenie
|
|
#475 |
|
Zakorzenienie
|
Ja rozumiem, ze temat jest emocjonujący, też miałam niemiłe przygody ze starszymi Kobietami, np. dostałam laską w piszczel gdy jedna Pani przedzierała się przez tłum ludzi wsiadających do autobusu (pomagała sobie wymachując laską i bijąc nią ludzi po nogach). Ale proszę Was o nienazywanie starszych Kobiet "staruchami" - dla wielu osób jest to okreslenie negatywne, chamskie i obraźliwe.
Czarodziejka zawsze działa. Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się. TELEPORT czyli niedzielne zapiski <- Bloguję
|
|
|
|
#476 |
|
Zakorzenienie
|
I pomyśleć... Miejsce w autobusie/tramwaju/metrze.
Taka głupota, a jednak taaaki wielki problem .Ja mam taka zasade - nigdy nie siadam kiedy nie ma co najmniej 3-4 miejsc wolnych . Bo zawsze na nastepnej stacji/przystanku może wsiąść ktoś starszy. Co prawda najczesciej miejsce ktorego ja nie zajelam, zajmuje jakis młodzieniaszek lub nastolatka, ale przynajmniej wiem ze ja jestem "fair"
|
#477 | ||
|
po prostu Em :)
|
![]() Cytat:
Cytat:
|
|
|
#478 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przed przeczytaniem tego wątku myślałam, ze dla wszystkich jest to okreslenie negatywne... A tak nawiasem mówiąc (i to juz nie jest złosliwe) to czy nie przyszło Ci YenneferD do głowy, że ta pani naprawdę pomagała sobie laską? W tłoku, scisku trudno takiej staruszcze z laska sie poruszac... Nie wiem, nie było mnie tam. Jestes pewna, że ta pani z premedytacja celowała w Twoja nogę? Może te wszytskie staruszki bijace laskami po nogach to one wcale nie chcą bić? Tylko trudno im w ziemię trafić laską i się podeprzeć jak całe stado młodych wilków pcha się im na plecy?
|
|
#479 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() stwierdzam,że coś ze mną nie tak chyba,bo ja poruszam się środkami komunikacji miejskiej 7 dni w tygodniu,w najróżniejszych porach i nigdy mnie żadna przykrość ze strony żadnego seniora/seniorki nie spotkała... w innych wymienianych przez Was miejscach również nie...
|
|
#480 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Więc to obraźliwe powiedzenie ich nie dotyczy,bo jak to przecież-mają naście lat,są piękni,młodzi i sprawni. Ale do czasu. Chciałabym zobaczyć miny osób,które w stosunku do osób starszych używają tak obraźliwego określenia-za lat kilkadziesiąt,gdy sami będą mieli po 60,70 lat i usłyszą wypowiedziane pod ich adresem - "ty starucho". Brrrr,aż mnie ciarki przeszły na dźwięk tego słowa.
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:37.

Jedyne co mogę Ci poradzić, to żebyś to Ty zastanowiła się co piszesz, gdybyś nie wykasowała tej wiadomości jestem pewna, że dostałabyś BANana

. Skoro twierdzisz, że należy im się szacunek, to równie dobrze należy się on Tobie
. Ano nic. Baba rozsiadła się wygodnie na krześle i zaczęła opowiadać o takich głupotach, że głowa mała 

. Zapominasz chyba, że wątek jest o takich właśnie chamskich starszych kobietach.
, w końcu gdyby problem nie istniał, nie powstałby też ten wątek.

.