|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4981 |
|
Gang Iren
|
Dot.: Większość mam już rozpakowanych a na kilka wciąż czekamy ! Mamy Wiosenne 2012
Co do przelewania w brzuszkach,to Erykowi czasem sie zdarza.
A jesli chodzi o usypianie,to ja nie usypiam wcale,zasypia kiedy ma ochote.I to roznie,bo przewaznie malo spi,potrafi po 10 godzin nie spac,albo przysypiac na 10-15 minut co 2-3 godz.Z reguly spi na spacerze jak jestesmy ze 2 godziny i czasem w ciagu dnia to jest jedyne dluzsze spanie.
|
#4982 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Większość mam już rozpakowanych a na kilka wciąż czekamy ! Mamy Wiosenne 2012
U mnie nas w nocy pierwszy raz były tylko 2 karmienia
. Teraz przez dzień chyba nadrabia, bo chce pić co 1,5h. Ale się nie dziwię, bo u nas taki UPAŁ, że żyć się nie da. A M. wymyślił sobie dziś robienie gładzi w przyszłym pokoju Andrei . Tłucze się od rana . Więc ciężko, żeby Andrea dłużej pospała w takim hałasie .
|
|
|
|
#4983 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, ostatnio tylko ja go moge uspic wieczorem u meza wyje strasznie tak jak wczoraj, jak tak dalej pojdzie to nie bede mogla go zostawic u dziadkow na noc ![]() na spacer wzielismy dzis fotelik samochodowy aby wiktorek wiecej widzial i nie plakal a i tak wracal na moich rekach bo plakal z glodu Edytowane przez Cytrynka_Wawa Czas edycji: 2012-05-26 o 15:07 |
|
|
|
|
#4984 |
|
Zakorzenienie
|
Julci sie przelewa czasem w brzuszku - zazwyczaj jak zaczyna jesc
Ja tez jej specjalnie jakos nie usypiam, naszczescie (tfu tfu) nie mamy wiekszych problemow z jej zasypianiem, w ciagu dnia robi sobie drzemki, wieczorem po kapieli, flaszce sama usypia odlozona do spania... Jestem po obiadku - dzisiaj pieczarkowa, tesciowa mi przygotowala wszystko haha miala zamrozone miecho na zupe to mi dala, pokroila warzywa, pieczarki - ja musialam tylko wrzucic do gara i ugotowac jutro jedziemy do niej na grilla a w poniedzialek (bo u nas wolne)zrobi nam nalesniki na obiad choc planowalam nie isc do niej ani jutro ani pojutrze, ale gadala z mezem i sie zgodzil w niewiedzy
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
#4985 |
|
Zakorzenienie
|
Wszystkim Mamom cudownego macierzyństwa!!!
Moją wieczorem odkładałam do łóżeczka, zaczepiałam coś nad nim, włączałam muzyczkę i ona zasypiała. Ostatnio niestety marudzi i biorę ją na ręce a potem jak zamknie oczy to odkładam do łóżeczka. Natomiast w dzień czasem uda jej się zasnąć na brzuchu. Najczęściej jednak śpi w wózku na spacerach. Jak pada to do wózka i usypiam na klatce Za nic w łóżeczku nie zaśnie a jak się uda to śpi góra 20 min jak dziś |
|
|
|
#4986 |
|
Zakorzenienie
|
a propo usypiania ja głaszcze po czółku jeszcze
![]() u nas na obiad dzis ryba musimy isc do lidla po wode ale mi sie nie chce Edytowane przez Cytrynka_Wawa Czas edycji: 2012-05-26 o 15:31 |
|
|
|
#4987 |
|
Gang Iren
|
Mama i tesciowa zmobilizowaly sie i gotuja.
Tylko kazda ma inna koncepcje,nie wiem czy sie nie pozabijaja ![]() Wiki juz po spowiedzi,moze uda jej sie do jutra za duzo nie nagrzeszyc ![]() Chrzestny (czyli moj szwagier) nie zalowal grosza i kupil Wiki laptopa.Bedzie miec lepszego od nas,musze trzymac z cora,moze czasem mi udostepni swoj
|
|
#4988 |
|
Zakorzenienie
|
ja tez ale jak widze ze jest zmeczona a ciezko jej zasnac to wtedy takie glaskanie po czolku (i miedzy brwiami
) to bron niezastapiona i mala odplywa w 5 sec
|
|
|
#4989 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() U nas nic nowego, zero czasu, ale jakoś organizm daje radę wypoczywając 2xpo 3h dziennie. Miesiąc po wypisie ze szpitala małą ma kilogram na plusie ![]() Z mężem średnio. O ile na początku mega pomagał, teraz spie*rza mi z domu na piwko z kolegami (ale że się między sobą nie lubią, to z każdym z osobna) basenik, komputer. Coraz częściej zaczyna na głos się cieszyć,że kończy się połóg= kończy się celibat. A ja ani nie mam siły, ani wiary w siebie. Na dole-masakra, normalnie narzeczona Frankensteina. i Swoista złość, że zasuwam przy małej całe dnie, a on po pracy myśli tylko o przyjemnościach i problemem jest jak chcę, żeby mnie zawiózł choćby do sklepu po buty (szybko, Marcin czeka). Owszem, jestem domatorką, no ale bez przesady... Od tygodnia męczymy katarek. macie jakieś sprawdzone nawilżacze? |
|
|
|
|
#4990 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Nawilzacze w sensie powietrza,tak? Ja mam jakis no name,ale uzywalam tylko jak byly kaloryfery wlaczone,teraz to powietrze juz nie jest takie suche.
|
|
#4991 |
|
Zakorzenienie
|
Cotton na nosek nie pomoge niestety.
Jak to dobrze, ze moj maz jest domownikiem na maxa - jego z domu wyciagnac to cud
|
|
|
#4992 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
co do męża-owszem, postawię na swoim, ale potem jest foch, mruczenie pod nosem, trzaskanie się szafkami. on ewidentnie nie widzi, że mnei zaniedbuje a potem się dziwi, że amory mi nie w głowie. co ja do jasnej chole*y jestem, punkt usługowy? może mu zaserwuję cytat Edwarda Nożycorękiego: "najlepsza dziewica to Twoja prawica" no ale jak długo tak można? hmmm...
|
|
|
|
|
#4993 |
|
Zadomowienie
|
No cóż... faceci, to tak już chyba mają.. mój wprawdzie na piwo nie wychodzi, ale przy Małej też średnio pomaga... dobrze, że się bardzo nie burzy, jak Go prosze o pomoc w sprzątaniu.
Choć dziś próbował się Hanią zająć i z tego wszystkiego miałam dwa ataki płaczu takie mniej więcej godzinę trwające, ale nie dopuścił mnie do dziecka, bo da radę... Dopiero jak powiedziałam, że to już prawie trzy godziny od jedzenia, to mi Ją oddał.. Ale po południu byłam pierwsza i Hania zasnęła bez problemu wtulona we mnie... i widzę, że jak M ją bierze na ręce, to Ona zaczyna się denerwować... Coś Jej wyraźnie nie pasuje... może już się za bardzo do mnie przyzwyczaiła... |
|
|
|
#4994 |
|
Wtajemniczenie
|
Cotton to nieciekawie z tym TŻtem, kilka dziewczyn też jest w takiej sytuacji niestety :/ Czemu ci faceci się tak zachowują beznadziejnie to nie wiem :/
![]() Na moją też działa głaskanie po czułku Ostatnio ej kładę pieluszkę koło buzki, smoka do buzi, głaskam po czułku i jest odlot ![]() ![]() A teraz sobie śpiocha na tarasie w wózeczku a ja patrzę sobie na nią przez otwarte drzwi No i wszystkiego co najlepsze drogie mamy ![]() ![]()
|
|
|
|
#4995 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie wiem, poniekąd rozumiem, bo na mnie macierzyństwo wywarło taki wpływ, że potrafię chodzić głodna i wstrzymywać potrzeby, byle mała nie zawodziła, wydaje mi się, że bardzo cierpi... Choć pieluszka czy głód aż tak pilne nie są, prawda? To co mnie smuci i przeraża, to to, że wydziela mi tyle samo wolnego czasu co komputerowi czy kumplom, a ostatnio jego uwaga ogranicza się do "zrobię Ci jeść" albo "może się pomiziamy".Zjeść chętnie-skorzystam. Ale żreć i seks... Nic więcej, ani nie pogadamy(chyba że na temat małej i jej kupek), ani nie obejrzymy razem filmu (choć wymyślił sobie wypad do kina, to oczywiście mają z nami znajomi jechać i szlag trafił randkę we dwoje) Mam takie wrażenie, że zamieniłam się w lokal usługowy: sprząta, gotuje, rodzi dzieci, obsługuje seksualnie. Ale nic poza tym. Smutne to. I poniżające. |
|
|
|
|
#4996 | |
|
Rozeznanie
|
Mojej też się przelewa w brzuszku, czuję jak trzymam ją na rączkach.
Pisałyście jakieś kilka stron temu o zmianach skórnych na buziach dzieciaczków. My to też od 1,5 tygodnia walczymy z krostkami na buzi Julci. Właśnie 1,5 tygodnia temu wysypało ją niesamowicie, myślałam, że to jakieś uczulenie, albo od słońca, bo raczej na potówki to nie wyglądało? Ale krostki miała tylko na buzi - na czole, policzkach, brodzie a reszta ciała nienaruszona. Moja kuzynka zobaczyła i powiedziała, że to trądzik niemowlęcy, że to normalne, że Julcia wyssała ode mnie mleko z moimi hormonami, które wpłynęły na jej buźkę. Więc myję jej buźkę krochmalem, myślałam, że w kilka dni przejdzie, a po tygodniu w zasadzie nawet nie jest teraz tak źle, czółko ładniejsze, ale nadal ma chropowate policzki i brodę, nawet ma porowate małżowiny uszne. Ma też takie żółte gródki, na brwiach koło nosa i nawet przy uszach - to to nie wiem co to jest, ale łatwo się zdrapuje (nie zdrapuję tego na siłę, ale jak przemywam to schodzi) i znowu jest jakby jakiś wysięk i przesycha. Jeju kiedy jej to w końcu przejdzie buuuu... A z zasypianiem różnie, jak już jej dogodzę w każdej dziedzinie - naprzytulam, świeża pieluszka, ubranko ok, odetkany nosek to mogę ją zostawić samą, czaem z 15 minut se jeszcze pogapi w coś i sama zasypia. A czasem mimo, że wszystko przy niej zrobione to marudzi i chce na rączkach zasypiać, ale wtedy też staram się poprzytulać i jak widzę że już przysypia to odkładam do łóżeczka i zasypia. Głaskanie po główce też czasami daje dobre rezultaty ale tylko czasami. ---------- Dopisano o 18:31 ---------- Poprzedni post napisano o 18:16 ---------- Cytat:
, ale z drugiej strony dlaczego to kobiety muszą to wszystko znosić i być mega wyrozumiałe dla tych "dużych" dzieci..Po ślubie mojemu TŻowi odbiło, jak do chwili tego odbicia byl spokojnym facetem i cudem było wyciągniecie go z chałupy na imprezy czy gdziekolwiek (to raczej ja byłam mega imprezowiczką ) to nagle stwierdził, że on się w życiu nie wyszalał (miał wtedy 31 lat) i w ogóle i ogóle do tego stopnia, że się rozstaliśmy (co już w klubie opisałam pokrótce), ale po rozstaniu ocknął się facet i już wiedział w czym problem, prawie było za późno, ale jesteśmy razem i teraz jest mega cudownie. Szkoda tylko, że coś musi się złego wydarzyć, żeby facet coś zrozumiał... teraz TŻ przecudnie się Julką zajmuje, o to się nie martwiłam, ale bałam się, jaki będzie miał do mnie stosunek po porodzie, a przyznam Wam, że jest jeszcze lepiej. Często z zaskoczenia mnie przytula, całuje, bierze mnie na ręce... Jakby ktoś mi powiedział z dwa lata temu że tak będzie, to bym go wyśmiała, a jednak, ludzie potrafią się zmieniać. I Wam, które teraz macie zmartwienia z powodu TŻ życzę jak najpozytywniejszych przemian u TŻtów. Edytowane przez julliczka Czas edycji: 2012-05-26 o 18:18 |
|
|
|
|
#4997 |
|
Zakorzenienie
|
hej
wpadłam tylko na moment, złożyć życzenia wszystkim Mamuśkom!!!
|
#4998 |
|
Zakorzenienie
|
cotton smutne to co piszesz
|
|
|
|
#4999 |
|
Rozeznanie
|
w rzeczy samej. w tej chwili on siedzi na grillu ze wszystkimi naszymi znajomymi i chleje wódkę, a ja w samotności delektuję Karmi i wizaż, mała śpi. w nocy znów nie pomoże mi ani razu, jak od 2 tygodni, wczoraj (po piweczku z kolegą) prawie trzasnął dziecko łokciem, gdy karmiłam w łóżku. Dziś mam gwarantowane wyziewy i wędrówki do łóżeczka, bo strach ją zostawić w naszym łożu.
Ale jest postęp. Zorientował się, że coś jest nie teges. Jeszcze nie wie, co, bo jestem zmęczona, zdenerwowana, rozżalona i nie chcę o tym dziś gadać. Jest jednak plus. Zaczynam sobie coraz lepiej radzić całkiem sama. Znoszę wózek(16kg!), montuję gondolę, spaceruję, gotuję, karmię. Może się przerazi,że go nie potrzebujemy, a może ucieszy, że może sobie wyjść czy pograć na komputerze. Może to moja wina, bo pokazałam, że potrafię funkcjonować sama bez pomocy i wiele rzeczy zrobię wpółprzytomna. |
|
|
|
#5000 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to go czesciej przytulam niz meza i ze w ogole powinnismy mlodego rodzica zostawic i sami isc do kina, ta jasne! dzis mlody znow na rekach u meza plakal bo chcial do mnie ![]() ---------- Dopisano o 20:30 ---------- Poprzedni post napisano o 20:24 ---------- pamiętacie?? ![]() http://youtu.be/SGnIEzkh7EY |
|
|
|
|
#5001 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Muszę iść do pracy i kupić sobie jakieś małe autko, w którym dosięgnę pedałów Do tego stopnia, że w ramach focha zamówiłam na alle najlepszy nawilżacz dla Myszki jaki znalazłam. BO ŻAL BYŁO DO SKLEPU JECHAĆ. Mój nie jest zazdrosny o małą, ale chyba nie rozumie mojego wstrętu do bycia materacem którego się uzywa w miarę potrzeby, a potem olewa, no i obaw, że będzie bolało, że wygląda to ohydnie, że jak to zobaczy, to mu cisnienie ujdzie... Swoją drogą, skoro już tak chaotyzuję: strasznie się garbię - krzyże dalej nei w normie. Tydzień przed porodem straciłam czucie w palcach, mija prawie 5 tyg i nic się nie zmienia. A u was jak? ---------- Dopisano o 20:46 ---------- Poprzedni post napisano o 20:40 ---------- Cytat:
lat miałam 4-5, wymęczyłam na mamie strój do lambadowania, którego nie nosiłam (szkoda zniszczyć) i łaziłam do sąsiadki z magnetofonem z diodkami na głośnikach słuchać i kręcić bączki na dywanie rok bodajże 90...http://www.youtube.com/watch?v=i8mz9uOvFQA |
||
|
|
|
#5002 |
|
Zakorzenienie
|
cotton ja nie umiem malego zostawic na dlugi nikomu a szczegolnie mezowi po ostatnim
![]() lambade tez pamietam
Edytowane przez Cytrynka_Wawa Czas edycji: 2012-05-26 o 20:52 |
|
|
|
#5003 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej dziewczyny!
Tak myślałam, że już na nowy wątek będę musiała zawitać, ale widzę, że łapię się jeszcze na stary niestety nie mam na nic czasu, dalej ledwo na zakrętach się wyrabiam i jeszcze choroba mnie łapie oczywiście nie wiem co u Was i nie mam szans na nadrobienie, pozostaje mi wierzyć, że wszystko dobrze. Nawet TŻ jest o mnie zmartwiony, że nie potrafię z braku czasu zajrzeć na forum i zaproponował mi, że on będzie w wolnej chwili Was podczytywał i mi potem streszczał oczywiście się na to nie zgodziłam, nigdy nie pozna tego adresu, bo czasem muszę mieć gdzie się na niego pożalić :-P hi hiA i u mnie zaczęły się mało spane noce Po jedzeniu koło 3.30 Laura nie chce zasypiać. A jak zaśnie wybudzają ją własne ręce - nawala się nimi pogłowie otulać się nie daj odrazu ryczy, nie wiem co na nią poradzić. Zasypia dopiero jak ją trzymam za ręce, że ruszyć nie może, ale w nocy jest to męczące. Jak nie było TŻ to brałam ją do łóżka, bo już nie dawałam rady. Mam nadzieje, że miło spędziłyście pierwszy Dzień Matki (no dla niektórych drugi ).
|
#5004 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
A kiedy nowy watek bedzie? Kto zaklada?
|
|
#5005 |
|
Zadomowienie
|
Szczerze Gosia to ja właśnie próbouje ale słabo mi to idzie, nie wiem jak wklejać linki i listę
|
|
#5006 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na te luski na uszkach i brwiach pomagal fajnie bepanthen (smarowalam na kilka minut grubsza warstwe (bo mala czesto czesc masci sobie starla )i potem scieralam pieluszka a uszka oczyszczalam patyczkami (tymi dla dzieci, z separatorami) Wszystko cudnie schodzilo. Uszka dalej tak traktuje raz w tygodniu (ma cale zaluszczone w srodku, za uszkami... maz niestety tez tak ma, wiec po nim odziedziczyla)no wlasnie
|
|
|
|
#5007 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Raczej na łuszczenie się skóry to nie wygląda. Chociaż może ja źle widzę, bo dla mnie łuszczenie się skóry to mega odchodzące płaty/płatki skóry. A u Julci mojej to aż tak nie jest, łusek nie ma jako takich, tylko dosłownie kilka takich ok. 1-2 mm żółtawych grudek, ale w niektórych miejscach już zeszły, oby i te które zostały tez zeszły. Najbardziej martwi mnie, że policzki ma takie chropowate po tych krostach, na czole już w miare jest ok. AA i martwi mnie, że na całej główce, z boku, z tyłu ma takie plamy zaczerwienienia. Na policzkach spróbuję bepanthenem, może wygładzi się jej ta skóra na policzkach? To czekamy na nowy wątek
|
|
|
|
|
#5008 |
|
Wtajemniczenie
|
helol
![]() WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO MAMUSIE ![]() Balbinka wielkie dzieki za info odnosnie konsulatu. Ewelajna rowniez dzieki za rade aby do 3 miesiaca szuszac a nie stosowac metode odkladania, jakos umknelo mi to czytajac Hogg. znow udaje mi sie Hanie odkladac do gondolki i sama zasypia i szuszanie pomaga i cale szczescie bo smoczek stal sie wrogiem i juz Hania go nie potrzebuje. Cotton przykro ze tak Ci sie z TZ uklada srednio ![]() u nas ok - wczoraj bylysmy na ostatnich zajeciach masazowych - teraz czekamy az ruszy joga dla dzieciaczkow bo sie zapisalysmy. Hania byla wczoraj super i wytrzymala caly masaz - czyli pol godziny, ale za to pozniej w tesco na zakupach dala popis niezly i az pani z kasy pomogla mi zaniesc zakupy do samochodu. w taki upal nie zamierzam juz jezdzic, bo klime musze wlaczac mocno - a nie lubie. wieczorem przy ostatnim karmieniu Hania zaczela wrzeszczec przy cycu, wiec dalam butle z mm, za bardzo nie chciala, wiec znow cyca a ona w placz, wiec poprzytulalam, ale wrzask nadal, wiec do gondolki odlozylam i bylam pewna ze jeszcze bardziej bedzie plakac, a ona w 2 min zasnela....chciala miecspokoj poprostu mala dziewczynka nie wiedzialam o co jej chodzi bo jak zmeczona to przewaznie inaczej ''spiewa''.chyba karo pytalas jak to jest z aktywnoscia: u nas od samego poczatku: jedzonko-aktywnosc- spanko. Emigra widze ze podobnie ''swietowalysmy'' dzien matki tez mylam okna...lacznie10sporych okien+ lufciki+ 2x drzwi szklane + wszystkie ramy. umylam tylko od srodka, ale juz przynajmniej sloneczny pokoj lepiej wyglada, taki szklany pokoj to super sprawa...ale nie jak myc trzeba.Hania jest ''uczulona'' na lezenie na brzuszku...dzis mnie zaskoczyla bo polozylam ja na brzuszku po zabawie....i zasnela na 2h. w ogole dzis miala wciagu dnia 3 drzemki po 2h kazda, dzieki temu moglam umyc okna. jak u nas goraco jest. |
|
|
|
#5009 |
|
Gang Iren
|
Ja bym sie za watek zabrala,ale boje sie,ze cos nie tak mi pojdzie,bo nigdy tego nie robilam.Szkoda,ze nie ma teraz bardziej doswiadczonych dziewczyn w tym temacie...
|
#5010 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny założyłam nowy wątek
Jest tutaj : https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...3#post34343483 Nie wiem czy dobrze go zrobiłam Muszę jutro poprawić listę dodać pogrubienia i opisy porodów dzisiaj już nie dam rady Przepraszam jeśli coś nie tak poszło
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:31.

.
. Tłucze się od rana
. Więc ciężko, żeby Andrea dłużej pospała w takim hałasie
.

krzyczy przeraźliwie dopóki mu nie dam piersi 
, ostatnio tylko ja go moge uspic wieczorem u meza wyje strasznie tak jak wczoraj, jak tak dalej pojdzie to nie bede mogla go zostawic u dziadkow na noc 

Po jedzeniu koło 3.30 Laura nie chce zasypiać. A jak zaśnie wybudzają ją własne ręce - nawala się nimi pogłowie