|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3331 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jedne Mamy mają dzieci, a do innych bocian leci.Mamy maj-czerwiec cz.VIII
Witam!!!
Widzę, że nowe Mamy są!!! Gratuluję dziewczyny!!! Ja dziś rano miałam badania robić, ale weszłam do przychodni, tłum dziki aż pod same drzwi a ja zaparkowałam w trefnym miejscu, więc się wycofałam. W poniedziałek muszę na przegląd z autem, więc cały dzień z głowy praktycznie, podjadę we wtorek. To tylko morfologia i analiza moczu, więc przed wizytą zdążę odebrać. Potem podjechałam na trochę do mamy z życzeniami i jak wracałam do domciu zaczęło padać... Normalnie chyba ciśnienie ze mnie zeszło, jak dojechałam padłam i spałam chyba z 8 godzin... ![]() ![]() Teraz sobie poczytam co tutaj. A wszystkim naszym forumowym Mamom składam najlepsze życzenia z okazji Ich święta!!! |
|
|
|
#3332 |
|
Wtajemniczenie
|
piszę właśnie fragment odnośnie problemów przy karmieniu, i mam o tej bolesności brodawek przy karmieniu. zwie się to bolesnością wczesną, tzw. fizjologiczną.
dotyczy zwykle pierwszego tyg karmienia, matka skarży się na ból bordawek, pojawiający się podczas karmieniu lub jeszcze przed wypływem mleka. kobieta, mimo dobrego nastawienia może być zaskoczona że karmienie nie jest przyjemne, dlatego warto wyjaśnić jej,że te początkowe problemy wynikają z: - przestrojenia hormonalnego powodującego nadwrazliwość na ból - rozciągania włókien kolagenowych brodawki - powstawania ujemnego ciśnienia w buzi dziecka na początku ssania i uciskania pustych przewodów mlecznych co powoduje ból - uszkodzenia powierzchniowych warstw nasórka. warto smarować bordawki własnym mlekiem bo w nim znajdują się substancje powodujące szybszą regenerację uszkodzonego naskórka. anulko, co do zapalenia piersi,dla ciebie: - rozpoczynaj karmienie od chorej piersi, karm z niej jak najczęściej. jeśli jest to bolesne, rozpocznij od zdrowej piersi,a gdy pokarm zacznie wypływac swobodniej, zmień pierś na chorą. - gdy mleko trudno wypływa,sotsuj ciepłe okłady rozkurczające kanaliki mleczne - układaj dziecko tak, by jego broda była po stronie zapalenia - gdy dziecko odmawia ssania chorej piersi, ściągaj z niej pokarm - po karmieniu stosuj chłodne okłady a między karmieniami obłożenie chorej piersi rozgniecionymi liścmi kapusty białej - umyj pierś przed podaniem jej dziecku - możesz wspomóc się lekami p.zapalnymi - ibuprofen lub paracetamol - jeśli nie ma poporawy wybierz się do lekarza,możew trzeba zastosować antybiotyk. nie odstawiaj maluszka od piersi, może to skutkować powstaniem ropnia. nie ugniataj też chorej piersi, bo może dojśc do uszkodzenia kanalików. nic więcej nie mogę ci poradzić
|
|
|
|
#3333 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#3334 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
w drugiej piszą o efektywnym orpóżnianiu każdego kwadnrantu piersi,tzn żeby Szymek nie był karmiony ciągle w tej samej pozycji,ale w różnych,żeby opróżniał kanaliki z każdej części piersi. musisz pokombinować tak,żeby jego bródka znajdowała się w tej samej linii co zaczerwienienie,bo właśnie obszar pod bródką jest zawsze najlepiej oprózniany z pokarmu. przyczyn może byc wiele, od nieprawidłowego przystawiania, zbyt ciasnego biustonosza, do lepkiej konsystencji mleka co utrudnia jego wypływ. należy zweryfikować sposób karmienia - może w nim jest problem; często karmić w pozycji gdzie usta dziecka masują zapalny obszar, w przypadku bólu odciągnąć pokarm ok 5-10 min, ale nie zaprzestawac karmienia piersią bo może pogorszyć sytuację. przed karmieniem ciepły okład aby zrelaksować tkanki, jeśli tworzy się białawy zakrzep na brodawce, to ciepłym okładem spróbować rozmiększyć i ściągnąć, lub zastosować kąpiel zanurzeniową piersi, tzn zanurzyć ją w dość ciepłej wodzie i wtedy szymek niech ściągnie sam zakrzep z piersi. jeśli nadal utrudniony wypływ, to lekarz musi usunąć zakrzep sterylną igłą po karmieniu chłodny okład obkruczający kanaliki. powodzenia |
|
|
|
|
#3335 |
|
Zakorzenienie
|
Pocytowałam sobie i mi zeżarło...
Jutro się pewnie na ostatnie zakupy wybierzemy. Ja zaraz na all idę komplet pościeli dokupić. Z ubranek małych to już chyba wiele nie potrzebuję. Będę większe kupować. ![]() Ale mam dziś ochotę na coś dobrego i nie potrafię sprecyzować co bym chciała...
|
|
|
|
#3336 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zielone Świątki ![]() sama sobie dziś to uświadomiłam i po chleb leciałam
|
|
#3337 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Chyba od początku odciągasz, prawda? To dlatego możesz mieć cały czas za dużo pokarmu. Odciągać można tylko do odczucia ulgi, a jeśli chodzi o guzy to nigdzie nie czytałam, żeby takie mocne opróżnianie piersi rozwiązywało problem
Edytowane przez kism Czas edycji: 2012-05-26 o 22:19 |
|
|
|
|
#3338 |
|
Rozeznanie
|
Czesc Dziewczyny
Przepraszam,ze tak rzadko zagladam,ale mam bardzo duzo spraw na glowie + dziecko ![]() Z malym radze sobie coraz lepiej juz nie mam deprechy problemy brzuszkowe chyba mu przeszly, bo ladnie beka i robi glosne baki Niestety walka o pokarm skonczyla sie niepowodzeniem,no ale nic zrobilam wszystko i przeplakalam juz swoje plusem jest to,ze mam pewnosc ze maly jest najedzony- bo na ostatniej wizycie poloznej byl niedojedzony,bardzo malo przybral i stwierdzilam,ze koncze z cycem,no i ja moge w koncu wszystko jesc mam ochote pozrec wszytko naraz![]() Pisze na raty bo malemu co chwila smok wylatuje ehh musze konczyc![]() Gratuluje wszystkim nowym mamusiom |
|
|
|
#3339 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Fajnie, że sobie radzicie
|
||
|
|
|
#3340 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Też mam nadzieję, że sobie poradzę z maluchem... Dobrze, że piszesz, że z czasem wszystko się układa. Ja się trochę boję, zwłaszcza początków...
|
||
|
|
|
#3341 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
więc jak pilne zakupy to masz czas do 5 rano
|
|
#3342 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
chociaz jak zlapie Cie deprecha to musisz to przeplakac i przeczekac, ja w trakcie beczenia stwierdzilam ze nie chce juz wiecej dzieci, a teraz jak juz mi przeszlo...zalala mnie taka fala milosci,ze jestem najszczesliwsza na swiecie i planuje wiecej dzieci, zajelo mi to dwa tyg
|
|
|
|
|
#3343 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Zmykam już spać. Mam nadzieję, że całego jutra nie prześpię, choć wszystko możliwe... Papatki!
|
||
|
|
|
#3344 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
nie wiem co doradzić, ale trzymam kciuki za to, żeby się wszystko pozytywnie rozwiązało!Cytat:
|
||||
|
|
|
#3345 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry.
Dzisiaj kończymy 37tc Spędzam samotnie niedzielę, bo P pojechał na zawody wędkarskie Wczoraj, na imieninach teściowej, najadłam się jak świnka i w nocy miałam kłopoty ze zgagą Na własne życzenie. Ale jadłam na potęgę Ciasta, to zjadłam chyba z tonę Zobaczymy jak dzisiaj się będę czuła. Dopiero wstałam więc nie wiem Co do masażu piersi, to pisałam wcześniej, że moja położna śr. powiedziała, że to nie najlepszy pomysł Tzn. zależy, co kto nazywa masażem. Ulgę podobno może przynieść okładanie piersi zimnymi okładami i "głaskanie" piersi, z całej jej powierzchni, w stronę brodawek. Uciskanie, masaż jednego miejsca (np. zgrubienia) może pogorszyć sprawę. A jaki ma sens stosowania ciepłych okładów??? Miłego dnia życzę Wam wszystkim Ps. Martwi mnie, że aktywność na wątku zmalała Szkoda...
|
|
|
|
#3346 | ||||
|
Zadomowienie
|
dziewczyny co z Wami??? nie ma co czytać...1 strona od wczoraj??? należą się baty rozumiem, że dziewczyny, które urodziły nie mają za bardzo jak i kiedy pisać ale gdzie wszystkie nierozpakowane mamusie???? ![]() Cytat:
u mnie na razie na termometrze 14 stopni więc mogłoby być cieplej ale później pewnie będzie Cytat:
widzę kism że znasz się na antybiotykach ![]() Cytat:
a ja smarkam krwią ale czuję się w sumie co raz lepiej tylko nad ranem kaszel mnie złapał bo drapało mnie w gardło... mam wrażenie, że całą noc śniło mi się,że pojechałam do szpitala na ktg i potem mi poród wywoływali i wszystko w tym śnie było takie chaotyczne i męczące... dzisiaj jadę do tej " znajomej" położnej na ktg właśnie ![]() ---------- Dopisano o 08:18 ---------- Poprzedni post napisano o 08:16 ---------- Cytat:
za tc mnie też to martwi Gaabbi i to bardzo
|
||||
|
|
|
#3347 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Uparty ten mój synuś, jeszcze się nie urodził a już nieposłuszny. Niestety czeka mnie najgorszy scenariusz jaki mogłam przewidzieć..... jakoś to będzie..... musi być..... |
|
|
|
|
#3348 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja też co raz bardziej jestem przerażona porodem - to znaczy tym, że będą mi wywoływać, bo żadnych oznak, że się zbliża nie ma ... jeszcze mam iść na wizytę do mojego gina-dziada a myślałam, że już nie będę musiała go na oczy oglądać i że urodzę do tego czasu... w sumie miałam przyjść 2 dni po tp ale to wypada jutro a ja się nie umówiłam, chyba 2 dni w tą czy w drugą stronę nie zrobią różnicy ... poza tym dzisiaj ktg to się dowiem czy serduszko ładnie stuka i czy nie ma jakichś skurczy, choć ja nic nie czuję, może jestem gruboskórna |
|
|
|
|
#3349 | |
|
Wtajemniczenie
|
I w takim przypadku, nie wiem czy nie lepsze byłoby rozwiązanie, żeby prowadzić równolegle dwa wątki: na poczekalni i na odchowalni (za tą opcją zresztą głosowałam, ale byłam w mniejszości). Wydaje mi się, że dziewczyny, które już mają Dzieci przy sobie, będą miały łatwiejszy dostęp do potrzebnych informacji i większą możliwość pisania o pewnych sprawach na odchowalni, a czekające na dzieci będą sobie nadal tutaj marudzić, jak to ich coś boli, kłuje, jak się dzieć rozpycha itp. Będziemy oczywiście do siebie zaglądać, żeby nie stracić kontaktu, bo przecież wszystkie kiedyś trafimy na odchowalnię
![]() Nie wiem, czy to dobry pomysł. Co Wy na to??? BTW, Dziewczyny które już urodziły, jak Wasi Partnerzy sprawdzają się przy opiece nad dziećmi? Ja jestem bardzo ciekawa, jak to będzie u nas ![]() ---------- Dopisano o 08:39 ---------- Poprzedni post napisano o 08:36 ---------- Cytat:
![]() Nie bój się Kochana wywoływania. Nie można tak tego demonizować. Pewnie, że lepiej bez, ale jak się nie da, to też nie tragedia Zobacz ile Dziewczyn miało wywoływany poród. Będzie gites, byleby się Dzidzia zdecydowała na wyjście z brzuszka Miało się do piątku Dziecię wystraszyć i opuścić inkubator Mamy Chyba muszę jakieś bardziej drastyczne metody straszenia zastosować
|
|
|
|
|
#3350 |
|
Rozeznanie
|
Czesc mamusie - przyszle i obecne
Zastanawiam się tylko, czy jakbyśmy faktycznie zrobiły 2 wątki - jeden tu, a drugi na odchowalni, to też byłoby tak cicho Wybaczcie, że pierwsza część bez znaków, ale lewa ręka pracowała laktatorem
|
#3351 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dziecię się nie wystraszyło, bo ja zachorowałam i tak sobie myślałam, żeby Ci napisać, żebyś jednak w ten piątek nie przyjeżdżała bo w sumie w piątek było najgorzej ze mną... i w myślach mówiłam: posiedź jeszcze dziecko sobie w brzuchu dopóki nie wydobrzeję czyli może to moje dziecko tak naprawdę słucha się matki albo nawet wie lepiej co dobre i kiedy wyjść ![]() co do prowadzenia dwóch wątków równolegle to hmm...sama nie wiem... to ile zostałoby w sumie tych udzielających się mamusiek na poczekalni? bo ja mam wrażenie, że naprawdę tylko parę osób tu teraz pisze... ---------- Dopisano o 08:45 ---------- Poprzedni post napisano o 08:44 ---------- chodzi mi o to, żeby nie zrobiła się całkowita pustka... |
|
|
|
|
#3352 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W piątek lekarz krzyczał, że akcja skurczowa się zaczęła, na porodówkę już kazał się kłaść, bo rodzę i co? Spędziłam miły weekend z rodzinką w domu. Boję się znów iść na ktg, żeby po raz kolejny nie chcieli mnie zostawić. Owszem, gdybym miała zostać i mieli mi wywoływać poród, to ok, choć wiem jakie to przeżycie, ale wolę mieć poród wywoływany, niż leżeć w szpitalu i czekać.... chyba zaraz wezmę gorącą kąpiel, bo już nie mam pomysłów jak wykurzyć bączka.... Cytat:
Może jeszcze raz urządzić głosowanie, bo myślę niektóre kobitki też zmieniły zdanie w tej kwestii Gaabi może wrzuć na początek wczorajsze informacje od missmalezji, są bardzo konkretne i na pewno komuś się jeszcze przydadzą |
||
|
|
|
#3353 | |||
|
Zadomowienie
|
dzień dobry
po razi pierwszy od niepamiętam kiedy miałam sen.. śnił mi się dzidziol już urodzony... i jak jeszcze siadałam do kompa to pamiętałam.. no i zapomniałam już wczoraj mąż skręcił komodę... cholera..położyłam przewijak i okazała się za wysoka lekko, czyli jednak wracamy do opcji przewijania na łóżeczku, czyli założenia początkowe wracają natomiast mam 4 wolne szuflady i będę dziś przenosić synka z kilku różnych miejsc do jednego uwielbiam porządek !!!!! ![]() jeszcze tylko niech skręci połki wiszące i łaskawie powiesi. ja wczoraj wydziergałam kolejne fantastyczne gadżety szydełkowe, dzisiaj zajmę się więc dekoracją kącika.... ciekawe co wyjdzie gratki ciepłe okłady stosuje się na rozrzedzenie tego co się znajduje w kanalikach, czyli pozbycie się ewentualnych zastojów mleka. tzn ja tak rozumiem... dziewczyny...to pewnie wynika z tego, że np ja już nie leżę i nie odświeżam co trochę wątku... po drugie , bardzo dużo mam jest już rozpakowanych i zaglądają raz dziennie, albo raz na kilka dni (przynajmniej są nas w stanie nadrobić). Ładna pogoda, to wiecie - większość gdzieś wybywa. Nie wiem czy dobrym rozwiązaniem jest podział wątku, ja chyba nie będę zaglądać na odchowalnie, bo w zasadzie jeszcze mnie to nie dotyczy i nie będę się mogła wciąż w rozmowę chyba :/ tak myślę.. no nie wiem... myślę , że tu muszą mamy zadecydować, czy chcą sie przeniesć czy nie i trzeba się do nich dostosować. Cytat:
Cytat:
nie bój się! poboli i przestanie ! ![]() życzę Ci zdrówka!!! Ciociu Gabi - weż się do roboty, bo coś się obijasz ostatnio i Dzieci przestały się chyba Ciebie bac!! (tzn mojego zostaw w spokoju, bo musimy dotrzymać do 5tego ---------- Dopisano o 09:04 ---------- Poprzedni post napisano o 08:59 ---------- Cytat:
niczym zdobywanie sprawności w harcerstwie |
|||
|
|
|
#3354 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3355 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
właśnie teraz urzędują razem w sypialni i tatuś po raz pierwszy karmi Filipka, a ja mam czas na wizaż w nocy też wstaje i go przebiera, a później przystawia do piersi. Oczywiście do mojej co do dwóch. A jeśli chodzi o wywoływany poród, to na prawdę nie ma się czego bać. Mój w sumie sama nie wiem, czy był wywoływany (tak typowo), ale byłam na oxy, więc chyba można tak powiedzieć . Jak powtarzała mi przez cały poród położna - jesteśmy stworzone do tego żeby urodzić to dziecko, nasz organizm przygotowywał się do tego 9 miesięcy. Dokonałyśmy cudu, jak mówią suwaczki a czy ból jest większy? Nie mam porównania, ale jaki by nie był, jest do przeżycia i zapomina się o nim w jednej sekundzie - sekundzie w której usłyszycie krzyk Waszego dziecka, zobaczycie je po raz pierwszy. Heh aż się wzruszyłam Cytat:
Cytat:
już pisałam, że mi pomogły schody - włażenie na 2 piętro i spowrotem kilkanaście, albo nawet kilkadziesiąt razy w sobotę, a w niedzielę o 5 odeszły wody.Aaa właśnie, za 2 godziny kończymy 3 tygodnie
|
|
#3356 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() no dobra, a powiedz, bo nie przyuwazyłam, jak tam sprawy z szyjką, rozwarciem, łożyskiem i te inne ceregiele ? Nic się to nie rusza??? ---------- Dopisano o 09:16 ---------- Poprzedni post napisano o 09:08 ---------- Cytat:
faktycznie Cytat:
za tak dojrzały wiek !! co do meża, mam nadzieję, że mój też sie jakoś ogarnie i zdobędzie nową sprawność , mogę mu nawet wystrugać medal ze styropianu, byleby tylko poczuł, że też ma jakieś obowiązki... chociaż ja nie narzekam w sumie, widzę że się bardziej stara. My mamy zresztą też umowę , że on się ma bardziej zajmować tą moją nieszczęsną firmą, co by świat o niej nie zapomniał, niech zarabia kasiure, w końcu z czegoś trzeba żyć, dlatego część rzeczy mu chyba odpuszczę. Ale pamiętam jak koleżanka mi opowiadała, że jej mąż wyniosł się spac do salonu boooooo.... przecież on chodzi codziennie do pracy i się nie wysypia a ona opowiadała o tym tak spokojnie i z wielkim zrozumieniem dla jego tragedii.... tak sobie pomyślałam, że chyba chciałabym, żeby ten moj kąpał synka, i żeby to był ich wspólny rytuał. no i pewnie na początku , żeby mi pomagał w nocy. a resztę - zobaczymy w praniu. mój mąż zresztą jest bardzo wrażliwy, może więc okaże się, że jest najwpanialszym mężo -tatą pod słońcem.... who knows !
|
|||
|
|
|
#3357 |
|
Zakorzenienie
|
i monopole
![]() z tymi sklepami jest tak, że mogą być otwarte małe osiedlowe itp pod warunkiem, że sprzedawać będzie w nich sam właściciel my jedziemy dziś na wieś do mamy nie muszę się o obiadek martwić ![]() a jutro wizyta u gina, ciekawe co też mi ciekawego powie
|
#3358 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
No chyba że do tego czasu urodzę
|
|
|
|
|
#3359 |
|
Raczkowanie
|
Cześć Dziewczyny,
Wszystkim Nowym Mamom serdecznie gratuluje U mnie trochę lepsze samopoczucie mam skończony 38 tc, więc rodzimy Jestem chyba nienormalna nie mogę się doczekać już i ogarnia mnie panika czy dam radę dobrze zająć się Sofijką Dwie skrajne emocje - ale to chyba typowe dla kobiet w ciąży
|
|
|
|
#3360 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
obawiałabym się raczej słabszego ruchu w obu... nie rozumiem trochę tego martwienia się większą ilością postów raz jest mniej raz więcej, jak się trafi temat jest więcej... poza tym jest ładna pogoda i do tego weekend więc wiele osób zapewne korzysta z ciepełka zamiast siedzieć w domu przy kompie... z resztą podejrzewam, że wiele tematów związanych ze sprawami wyprawkowymi zostało już wyczerpanych więc siłą rzeczy juz się o tym nie pisze. Ja na przykład napewno nie zapytam jak wygląda czop śluzowy bo już tu tyle barwnych i mniej barwnych opisów było że wszystko wiem ![]() Generalnie te czerwcowe mamusie zawsze będą za tymi z maja w tyle, to co majówki juz przeszły nas dopiero czeka...
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:56.

Zielone Świątki
Chyba od początku odciągasz, prawda? To dlatego możesz mieć cały czas za dużo pokarmu. Odciągać można tylko do odczucia ulgi, a jeśli chodzi o guzy to nigdzie nie czytałam, żeby takie mocne opróżnianie piersi rozwiązywało problem

nie wiem co doradzić, ale trzymam kciuki za to, żeby się wszystko pozytywnie rozwiązało!
Tzn. zależy, co kto nazywa masażem. Ulgę podobno może przynieść okładanie piersi zimnymi okładami i "głaskanie" piersi, z całej jej powierzchni, w stronę brodawek. Uciskanie, masaż jednego miejsca (np. zgrubienia) może pogorszyć sprawę. 
już pisałam, że mi pomogły schody - włażenie na 2 piętro i spowrotem kilkanaście, albo nawet kilkadziesiąt razy w sobotę, a w niedzielę o 5 odeszły wody.
i się nie wysypia