|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1111 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Listopadowo - grudniowe Mamusie 2012 - Cz. III
Cytat:
no wiem jeszcze zobacze |
|
|
|
|
#1112 |
|
Zadomowienie
|
Kupiłam dziś w Lidlu brzoskwinie, ale oczywiście z importu i trochę bez smaku...
Widziałam u mnie body z długim rękawem, po 2szt pakowane 14,99. Duuużo ich było i legginsy ciążowe, ale jakoś nie jestem przekonana do nich, one takie trochę rajstopowe były.
"Każda miłość kobiety do mężczyzny i odwrotnie ma w sobie nienawiść. Bo człowiek jest związany z kimś, kogo kocha, i to mu odbiera cząstkę wolności: nie może być inaczej. A mając za złe utratę własnej wolności, usiłuje drugiego zmusić do tego, aby się swej wyrzekł całkowicie." James Jones |
|
|
|
#1113 |
|
Zakorzenienie
|
mnie też muli
![]() ale już poczekam do 17-ej z obiadem na P
|
|
|
|
#1114 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1115 |
|
Zadomowienie
|
Mm, też bym zjadła taki stek medium co najmniej...
I krewetki z czosnkiem i pietruszką, a tu podobno owoców morza też nie wolno. Nie wiecie przypadkiem, czy to dotyczy tylko sushi i surowej wersji, czy ogólnie?
|
#1116 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Z tymi kołkami to jest dobra myśl, też może coś znajdę dodatkowego. Chociaż ja niedoświadzona, może jak mi uśnie wswoim pokoiku to będze spało, a ja nie będę co chwilę biegać i sprawdzać. Nie mam pojęcia jak to jest ![]() ---------- Dopisano o 16:16 ---------- Poprzedni post napisano o 16:15 ---------- Cytat:
W owocach morza może być stężenie niefajnych substancji, szkodliwych dla płodu, dlatego niby odradza się je jeść.
"Każda miłość kobiety do mężczyzny i odwrotnie ma w sobie nienawiść. Bo człowiek jest związany z kimś, kogo kocha, i to mu odbiera cząstkę wolności: nie może być inaczej. A mając za złe utratę własnej wolności, usiłuje drugiego zmusić do tego, aby się swej wyrzekł całkowicie." James Jones |
||
|
|
|
#1117 |
|
Zakorzenienie
|
jak to mozliwe ze nie bylo mnie 3h a do nadrobienia mam 5 stron???
|
|
|
|
#1118 |
|
Zakorzenienie
|
te legginsy fajne, kupiłam i mi pasują
|
|
|
|
#1119 |
|
Raczkowanie
|
co do owoców morza to można jeść ale muszą być poddane obróbce termicznej (listeroza itd), Sushi niestety odpada z powyższego względu
|
|
|
|
#1120 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mozesz poprawic kiwi i rano nie bedziesz miala zadnych problemow ja kilka lat temu mialam bardzooo duze problemy ze zaparciem (zaczelam pracowac na noc i moj organizm sie poglubil) naprawde, litr maslanki przed snem dziala )
|
|
|
|
|
#1121 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
" Małże, ostrygi i inne owoce morza są zwykle bardzo zanieczyszczone, dlatego bezpieczniej wyłączyć je z ciążowej diety. Jeśli mimo wszystko skusisz się na morski przysmak, pamiętaj, aby pod żadnym pozorem nie jeść ryb surowych ani wędzonych." wiem, że duże ryby mogą potecjalnie zawierać dużą ilość rtęci, a o owocac morza też właśnie czytałam, ale nie pamiętam co to za substancja tam jest szkodliwa. Różnie piszą i nie wiem co brać do siebie. ---------- Dopisano o 16:37 ---------- Poprzedni post napisano o 16:35 ---------- Cytat:
Przed snem dziś dopiję resztę tej maślanki, bo ja to już jestem załamana powoli...
||
|
|
|
#1122 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja juz o wedzonym łososiu nie czytam, mi lekarz pozwolił, rybka jest zdrowa i nawet wczoraj jadlam
Edytowane przez Gabi2 Czas edycji: 2012-05-28 o 16:38 |
|
|
|
|
#1123 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a wiecie ze w ciagu 4 dni napisalysmy prawie 40str |
|
|
|
|
#1124 |
|
Zakorzenienie
|
Odnośnie sushi to ostatnio słyszałam w radio, że Japonki jedzą je w ciąży z tym, że musi być najpierw schłodzone czy jakoś tak, czyli rozchodzi się o odpowiednie przygotowanie. Nie słuchałam dokładnie, bo aż tak mnie to nie interesowało. Jak ktoś nie wie jak to zrobić bądź nie wie jak jest przygotowane to lepiej sobie odpuścić.
|
|
|
|
#1125 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) kiwi czyni cuda jesli chodzi o wc
|
|
|
|
|
#1126 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jedyne dozwolone ciążowe sushi to kuleczka z ryżu a na niej kawałek wędzonego łososia z sosem wasabi i sojowym, to nie to samo ale zawsze coś ![]() ps. ostrygi i małże najczęściej się je na surowo i dlatego w ciąży piszą że nie można ps2. ostrzegam przed paluszkami krabowymi w ciąży- zazwyczaj są w formie mielonki pełnej śmieci, więc lepiej w ciąży sobie darować ps3. nie odważyłabym się jeść w ciąży w sushibarze bo nikt nie da gwarancji że na zapleczu nie robili mojego ,,ciążowego" sushi nożem, którym wcześniej kroili surową rybę i go nie umyli. Jeśli sushi w ciąży to tylko robione samemu lub przez kogoś zaufanego ![]() no to tyle mojego wykładu
Edytowane przez neseczka Czas edycji: 2012-05-28 o 16:49 |
|
|
|
|
#1127 | |
|
Zakorzenienie
|
ja bym chciala kupic bujaczek jak sie urodzi ale od ktorego miesiaca dziecka mozna go usadzac do takiego bujaczka?
---------- Dopisano o 16:48 ---------- Poprzedni post napisano o 16:46 ---------- Cytat:
sushi i tak nie lubie ale lososia wedzonego barrrdzo
Edytowane przez czarnamadonna1982 Czas edycji: 2012-05-28 o 16:53 |
|
|
|
|
#1128 |
|
Zakorzenienie
|
Kurcze też bym coś zjadła ale nie wiem co...
Jecie coś fajnego teraz?
|
|
|
|
#1129 |
|
Zakorzenienie
|
No właśnie wiele wędlin jest wedzonych np szynki, schab itd
Ja uważam ze trzeba podchodzić do tego wszystkiego z umiarem, jak zjem raz na dwa miesiące smieciowy paluszek krabowy, liscie nori itd nic sie nie stanie. Przecież wszystko co kupujemy nie jesteśmy w stanie przeswietlic np owoce warzywa, wędliny itd. A jaka mam pewność czy w sklepie ktos nie zmacal bułki która wybiorą, albo wybrane truskawki nie są bardziej spryskane od tych na stoisku obok. Nawet dom nie jest bezpieczny, mój Tz np wycisnal brud z mopa na gabke do mycia naczyń...i nie widział w tym nic złego, albo nożem rozbijal jajka i jakbym tego nie przykukala to robiłby tak dalej...a ja tym nożem pózniej robię kanapki. Nie jesteśmy w stanie uchronić sie przed wszystkim.
|
|
#1130 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
chyba tam nie pójdę ![]() ja jem sushi - oczywiście rzadko, nad czym boleję i wybieram takie, które jest opalane specjalnym palnikiem, więc jest poddane obróbce. kurcze w japonii i innych krajach wszyscy jedzą i żyją.... a jacy ludzie pracowici się rodzą ![]() Cytat:
|
|
#1131 |
|
Zakorzenienie
|
Ogladałyście te zareczyny??
http://bebzol.com/pl/najpiekniejsze-...cie.76104.html |
|
|
|
#1132 |
|
Wtajemniczenie
|
Przelecialam was, bo nie mam naprawde jak was nadrobic
![]() :brzyda l:Dziekuje wszytskim za mile komentarze na emat mojego "brzuszka" ![]()
|
|
|
|
#1133 |
|
Rozeznanie
|
Ja właśnie kilka dni temu byłam w tesco i trafiłam na bavarię jabłkową.Oczywiście kupiłam sobie sześciopaczek i jedno już wypiłam.Fajnie smakuje mocno schłodzone.Ogólnie nie napiłabym się piwa w ciąży,nawet niskoalkoholowego,ale to piwo ma 0/0%,więc nie widzę przeciwskazań.Muszę spróbować jeszcze bavarii nieowocowej.
Z owocami morza to mnie zaskoczyłyście,bo ja wcinam krewetki,które uwielbiam.Ostatnio robiłam szszłyki z krewetek i cukinii na grillu-pycha,a moja córa robi panierowane. Ryb wędzonych podobno nie można i ja jakoś je omijam,choć bardzo lubię. |
|
|
|
#1135 | |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny moze wy wiecie coto moze byc ja od wczoraj czuje raz po raz ale dosc czesto nie wiem jak to nazwac jakby takie uklucia od srodka w podbrzuszu na wysokosci mavcicy..ja nie wiem to nei sa skurcze bo mnoe nie boli, tylko takie dziwne uczucia..nie wiem czy to cos zlego czy jelita mi szwankuja , takie jakby uklucie od srodka albo szczypnięcie
ja zjadlam krupnik, leze na lozku bo mnie plecy wciaz bola w stopy mi zimno dzisiaj jak chole....nie wiem czemu ---------- Dopisano o 17:22 ---------- Poprzedni post napisano o 17:22 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#1136 |
|
Zakorzenienie
|
W ciąży nie jedz surowych ryb
W okresie ciąży najlepiej zrezygnować z surowego mięsa ryb, np. tatara z łososia, sushi z ryb, surowego mięsa marynowanego w solance, np. śledzi, a także ryb wędzonych na zimno. Mogą one zawierać bakterie z rodzaju Listeria monocytogenes, niebezpieczne dla kobiet w ciąży. Surowe mięso ryb może być także źródłem pasożytów. Lepiej także na czas ciąży zrezygnować z owoców morza; bardzo szybko się psują, a mięczaki, filtrując w ciągu dnia duże ilości wody, wyłapują z niej wszystkie zanieczyszczenia. Jak najlepiej przyrządzać ryby? Zdecydowanie najlepsze metody przyrządzania ryb to pieczenie w folii, na ruszcie i gotowanie na parze. W ten sposób zachowujemy cenne składniki odżywcze, a jednocześnie nie dodajemy potrawie niepotrzebnych porcji tłuszczu i kalorii. Warto więc 2 razy w tygodniu zjeść na obiad przygotowaną w ten sposób rybę. zrodlo internet : http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-...azy_35712.html |
|
|
|
#1138 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak zaczęłam czytać te wszystkie bzdury czego nie można w ciąży (fety, serów pleśniowych, kiwi, rabarbaru, ryb wędzonych, jajek na miękko, majonezu, orzeszków, słodyczy, tuńczyka, napojów gazowanych, itd, itp......) to chyba musiałabym żyć o samym chlebie i wodzie Bez przesady, wszystko można, byle z umiarem. Oczywiście nie popieram picia alkoholu, ale łyk piwa raz na jakiś czas na pewno nie spowoduje FAS |
|
|
|
|
#1139 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Też tak uważam, wszystko ale z umiarem. Matko ale mi pecherz dokucza co chwile sikam, non stop wydaje mi sie, że mi zaraz brzuch rozsadzi, a siadam na ubikacje i tam 5 kropelek i koniec pęcherz pusty
|
|
|
|
|
#1140 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
u mnie nie było aż tak romantycznie, ale i tak było fajnie. pojechaliśmy z moim chłopakiem do Krakowa na weekend z koleżanką i kolegą, a mój Adik cały czas nosił ze sobą taką małą reklamóweczkę z media marktu - wiedziałam, że to coś dla mnie, myślałam, że to moja wymarzona mp3 ( to było jakieś 6 lat temu )no i jak byliśmy przy sukiennicach to ja chciałam sobie zrobić hennę na rękach i wszędzie go szukałam, bo nie miałam kasy przy sobie. nagle patrzę, a on idzie z bukietem róż... wmurowało mnie dosłownie.... okazało się, że w reklamóweczce jest pudełeczko z pierścionkiem, a nie mp3 ![]() zgodziłam się oczywiście hehe i fotka na dowód ![]() a jeszcze Wam pokażę jak fajnie mój tż w owocach rzeźbi
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:37.

Bo człowiek się stara, żeby wszystkim dogodzić, żeby smakowało, żeby się podobało a ludzie są różni i i tak połowa pojedzie po nas że kiecka nie ta, ze bukiet brzydki a pan młody miał za krótkie włosy:/ 

bo zaraz pewnie je sama pożrę
praktycznie to można wszystko...
co chwile sikam, non stop wydaje mi sie, że mi zaraz brzuch rozsadzi, a siadam na ubikacje i tam 5 kropelek i koniec pęcherz pusty