|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2641 | ||||
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak ten czas szybko leci już dwa latka mają dzieci III-IV 2010
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() oj tak, kobiety chyba mają większy temperament ![]() ---------- Dopisano o 22:54 ---------- Poprzedni post napisano o 22:41 ---------- Cytat:
A tez mam kolezanke co daje mala na caly tydzien do tesciowej (w sumie nie doszlej)bo ona ma nauke, chyba bym nie wyrobila ale tak jak pisalam pewnie dlatego ze zycie mnie do tego nie zmusilo... a moze drugie dziecko sprawi ze nabiore dystansu... ale chyba nie czas ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2642 |
Zakorzenienie
|
Madzwinia - wybór sukienki doskonały
![]() Yoonka - mnie tez wkurzają dzisiejsze "wymagania" w stosunku do kobiet. Do tego muszą byc doskonałymi matkami i absolutnie nie wolno mówić (to niemedialne) że jest źle czy ciężko. Wszędzie aż cieknie lukier
#2643 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie mam czasu na nic, i nie mam dylematu czy poświęcić czas sobie czy dzieciom. W internecie siedzę wtedy gdy się doję. Aktualnie jestem tylko matkom i nikim wiecej. Bardzo brakuje mi czasu dla siebie. Ps. Tosia jest śliczna. Mad
![]() |
#2644 | |
Raczkowanie
|
witam i ja po długiej przerwie!! nie było mnie chyba z 2-3tyg(??) jestem na bieżąco tylko z ostatnią str... poprzednie tylko przejrzałam żeby pooglądać zdj
![]() dzieciaki mamy ładne... dobry rocznik nam się trafił ![]() wieści z frontu to u nas dziś pierwszy dzień bez siku w gacie/pampersa ![]() z kupsztalem nadal problem.. dziś nie było... ale wali w gacie i nie da sie jej przegadać że można do nocniczka... ale stopniowo wszystkiego będziemy się uczyć!! catro ja wydrukowałam plansze (jak nie zapomnę będzie w załączniku) przykleiłam ją na ścianę nad nocniczkiem i za każde siku w nocniku jest naklejka... żeby ją zachęcić do siadania na nocniku dawałam jej te naklejki do ręki żeby sobie wybrała która nakleimy jak będzie siku... ona się broni że nie chce usiąść a jak ją posadzę to uśmiech od ucha do ucha i stwierdzenie 'ooo leci' ![]() dziś poszliśmy na spacer i znajomi byli z dzieckiem w ogrodzie wstąpiliśmy do nich... i kala nawet skorzystała u nich z ubikacji ![]() ![]() Cytat:
![]() kobieto nie tylko ty tak masz ![]() ![]() ja też jestem strasznie leniwa... nie chce mi się z kalą cały dzień układać klocków bawić w lekarza czy skakać po łóżku... bałagan w domu mam taki że wstyd... obiady gotuje na ostatnią chwile... a przecież mam tak dobrze bo nie pracuje, siedzę w domu cały dzień i nic nie robię! wrzuć na luz i idz na zakupy ![]() z takich ciekawszych wydarzeń u nas to byłyśmy w czwartek na bilansie ![]() kala na wagę weszła bo ja zagadałam ale zmierzyć to już się nie dała ![]() całą drogę do lekarza kala mówiła że powie dzień dobry że nazywa się kala itp.. a jak tylko weszłyśmy do doktora to był ryk.. kobieta ja tylko zbadała i zobaczyła ząbki... kazała ją postawić na podłodze popatrzyła na nią z krzesła i powiedziała że ma płaskie stopki ale ogólnie jest prosta ![]() ![]() a jak wszystkie pielęgniarki zachwycały się jej lokami ![]() ![]() po bilansie poszłyśmy na lody i do parku na plac zabaw ![]() a tak poza tym to pogoda ładna więc siedzimy całymi dniami w ogrodzie... sesja się zbliża więc więcej czasu w książkach muszę siedzieć i jakoś tak czasu nie ma zajrzeć na forum;/ dobra rozpisałam się jak zawsze.. wklejam plansze i uciekam spać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2645 |
Zakorzenienie
|
Machaj - brawa za nocnikowe postepy
![]() U nas naklejki byłyby wszędzie ![]() ![]() Bilans miałyśmy podobny tzn. pod względem wycia. Kocham jak doktor mówi że 2-latek ma płaskie stópki
#2646 |
Wtajemniczenie
|
![]() ![]() ![]() ![]() ja też tak czasem mam, choć ostatnio większe nerwy mam na tz'ta niż na małą. Ale bywają chwile, że mi nerwy puszczają, krzyknę czasem a potem biję się z myślami, że matka nie powinna krzyczeć ![]() ![]()
#2647 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ehh jeszcze nie poszłam spać.. a jutro będę niewyspana= zmierzła ![]() kala naklejki dostaje do reki tylko jak siedzi na nocniku później zabieram i kładę na komodę tak że ona ich nie widzi a już na pewno nie dosięgnie ![]() ![]() pomysł super-niesuper byle działa ![]() a z bilansem to bałam się ze będzie gorzej... tym bardziej że byłam z nią sama... ale ona wyła tylko jak ktoś się zbliżał do niej.. bo jak siedziała u mnie na kolanach i dostała naklejkę dzielnego pacjenta to powiedziała 'ooo dinoziaur'... i był spokój... pani doktor stwierdziła że to jeszcze z rok potrwa... że każdy 2latek tak ma... a co do płaskich stópek to też się tym nie przejęłam... ale bardzo mi się spodobało stwierdzenie że stópki są płaskie ale ogólnie jest prosta ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2648 |
Zakorzenienie
|
ja czasami tez nie wyrabiam z mloda ,tylko u niej jest problem z mimika twarzy:P
ona trzepie takie miny (zreszta nie jedna osoba mi to mowila,ze zadko sie takieo dzieciaka spotyla) ze ja wymiekam. Jak 10.000 razy jej mowie ze nie uciekamy na spacerze (0statnio z 4 dzien ma taka jazde ze sie momentami odwraca i dluuga) a ta swoje, a ja nie wiem czasami wozek z mloda zostawic czy gonic ja z wozkiem czy zostawic wozek z mela w srodku czy nie gonic itd... po czym tlumacze jej 10.101 raz lekko zirytowanym tonem a ona strzeli jedna mine i mi zlosc przechodzi smiac mi sie chce a wiem ze nie moge.. yoonka ja juz x czasu siedze w domu na razie bede siedziala dopoki mela do przedszkola nie pojdzie,mala miala taki okres ze rozpier wszystko w domu ja to co inne mamy w tydzien moly spokojnie z dziecmi robic to robilam z nia w jedno do poludnie. Tyle ze ja lubie byc mama,nie przeszkadza mi to,moze dlatego,ze mam fajne towarzycho kolezanek z dzieciakami i wylazimy wszystkie razem. Dzien mamy rowniez pozytywnie zakonczylysmy winkiem;p Ja lubie sie z nia bawic bardzo,wiadomo ze sily czasami czlowiek nie ma robotem nikt nie jest ale widze jaka radosc jej daje pobieganie za mna za pilka pobudowanie z piasku itd i ta radosc to najwiekszy prezent. Teraz ak mamy od nowa ogrod to od rana siedzimy bawimy sie ,jak dzieciai przychodza to bawi sie z dzieciakami,takze ciagle ma zajecie jakies,wieczorami to juz sama nie wie jak dojsc do wyra i np dzisiaj wykapalysmy sie przebralysmy w pizamke a ona sama na pol rzytomna spac spac spac spac i poszla do lozka pod koniec czerwca dostanie trampoline tez bedziemy sie super bawic. Mysle,ze wszystko od nastawienia zalezy,baw sie z nia moze jak zobaczysz ile jej to daje radosci po calym dniu zabaw i tobie sie sposob myslenia zmieni.
![]() |
#2649 |
Zakorzenienie
|
Madziwina-obydwie wygladacie pieknie
![]() ![]() Natszka- Amelka jest jak laleczka ![]()
#2650 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() i pozostałe dziewczyny też bardzo proszę o oddanie głosików, potrzebujemy ich tylko 30 ![]() https://apps. facebook. com/ulubionazabawka/gallery.aspx?id=495 miedzy kropkami spacje trzeba usunąć jeszcze raz dziekujemy za głosiki ![]()
![]() |
#2651 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Yonka śliczna masz córcię ![]() U nas dziś stało się niemożliwe - wstałam przed Michałem - on ostatnio źle śpi w nocy za to rano długo - wczoraj do 10, dziś do 9...
![]() |
#2652 |
Zakorzenienie
|
Ice - jakiś kosmos z tą chorobą... niewiadomocoIsuperżejużid zieprecz
Madzia - Igor dalej nie gada. W żłobku logopeda badał dzieci, więc zobaczę, co powie, ale ja tam wiem, że wszystko jest ok, tylko później przyjdzie. Ja już po weekendzie. Super było ![]() Klienci fajni ![]() Jak dostanę zdjęcia z imprezy, to Wam pokaże.
#2653 |
Zakorzenienie
|
z niecierpliwościa czekam na zdjęcia z imprezy!!!
![]() |
#2654 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2655 |
Zakorzenienie
|
drcron poszly 2 glosiki
![]() u nas minal weekend.. troche zdjeciowo:0 zreszta widzialy na fb ![]() i dopadl katar;/ dzieciaczki cudne ![]() ja tez czasem mam dosc.. ehh tez jest w domu z nim 24h na dobe... czasu dla samej siebie prawie nie mam bo czas bez dziecka to czas poswiecany na zdj |
![]() ![]() |
![]() |
#2656 | |
Zakorzenienie
|
Yoonka- córcia jest prześliczna, napatrzeć się nie mogę a ostatnie zdjęcie to jak z reklamy. Mogłaby być mała modeleczką
![]() Co do samopoczucia to... myślę, że większość z nas miewa gorsze dni. ja też mam tak często, że myśle, że jestem złą matką. Bo np. ciesze sie, że idę do pracy bo mogę odpocząć od domu, od małej... bo wolę sprzatać, gotować, ogólnie "coś' robic byle się z maludą nie bawic bo mi się nie chcę... zawsze podziwiam nianię ile ma pomysłów i chęci. jak wracam z pracy to wielkie budowle z klocków, łózeczka dla lalek z kartonów, klocków itp, jakies wyklejanki itp a jak ze mną siedzi to rzadko cos fajengo, nowego "wyczarujemy". Po prostu mi się nie chce. W piaskownicy też nie chce mi się z nia siedzieć i stawiać babek, ile można... ![]() Cytat:
![]() ![]() Z mojego dziecka wyszedl dziś mały potworek. na placyku zjeżdżała ze zjeżdżalni. A że było już przed 12 czyli pora spania się zbliżała, to byla niec rozdrażniona (ona tak ma). No i chciala wejść na zjeżdżalnie ale nie po schodkach tylko po tym co się zjezdza. kategorycznie zabraniałam, tym bardziej że chłopiec już siedzial i czekał by zjechać. Więc ją na siłę zdjęłam... zaczał się ryk, histeria... jak przeszlo, podeszla do niego i go pacnela w głowę. Myślałam, ze się spalę ze wstydu. Powiedziałam, że ma natychmiast przeprosić chłopca a ta ryk i , że nie przeprosi. Wtula się we mnie, ryczy. A ja twardo, że póki nie przeprosi ma do mnie nie przychodzić. Ciagnęła mnie za rękę, nogę ale ja byłam nieugięta. Po 5 minutach placzu uspokoila się i poszla przeprosić chłopca... wstyd mi bylo bardzo. Dobrze, ze już znalam tą mamę chłopca i ona normalnie zareagowała, rozumiała... ech.. te dzieci... ---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:06 ---------- u mnie w domu zdecydowanie nie ![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:35 ---------- Poprzedni post napisano o 13:08 ---------- Moje dziecko własnie po godzinie snu zawołało siusiu. Zrobiła i poszła spać dalej ![]() ![]()
![]() |
#2657 |
Zakorzenienie
|
Witajcie
Moje dziecko postanowiło dzisiaj przywitać dzień o 6-tej rano. Oczywiście nie było mowy o zaśnięciu. Teraz padła - na nocniku. Musimy wyjść po 15-tej i ciekawe jak ją obudzić żeby nie marudziła. Mieliśmy kosmiczną burzę, waliło tak, że szkło drżało i szyby w oknach. Ledwo zdążyłyśmy wrócić ze spaceru a mała koza chciała biegać bo deszczyk pada a ona miała kurteczkę p/deszczową
#2658 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Hmmm... mojej by się tak nie dało obudzić. na pewno by marudziła ![]() ![]() Ale jak czasem spi za długo (ponad 3 godziny) to otwieram drzwi do jej pokoju i zaczynam się głosniej zachowywać. Spuszczam wode w łazience, czyms tam stuknę itp. ona powoli wtedy się wybudza... Burzy nie zazdroszczę... dopóki nie bylo malej to uwielbialam ale teraz zawsze mam stresa, że mała się wystraszy. Szczególnie w nocy- choć nigdy się nie obudziła. czoraj jak siedziała w wannie to sąsiad zaczął pukać (chyba też w w łazience bo starsznie waliło) i wercia tak się wystarszyła, że sama wyłazila z wanny i mokra uciekła do pokoju z placzem ![]()
Weroniczka (05.04.2010r) ![]() "Ktoś" ( tp. 3.12.2014 ) ![]() Edytowane przez ASIULEK_23 Czas edycji: 2012-05-28 o 13:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2659 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#2660 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Niestety jak jest budzona to i jest marudna a nie ma innej możliwości bo wyjść muszę. Chyba zaraz włączę TV choć nie wiem czy to pomoże bo jak jest zmęczona to śpi i koniec. I chciałam jeszcze dodać że ja mimo że w domu siedzę to nie zawsze mam ochotę bawić się z Zosią i się produkować. Czasem poprostu muszę coś w chałupie ogarnąć i sama sie bawi. Nie mam żadnych wyrzutów. Niania to co innego ona przychodzi na ileś tam godzin, bawi się, uczy, wymyśla cuda, itp. a później wraca do swojego domu i powiedzmy w większości przypadków ma wolne od małego dziecka.
Żmijka najsłodsza Edytowane przez izazula Czas edycji: 2012-05-28 o 13:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2661 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2662 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Marne to pocieszenie, ale naprawdę wiem co czujesz (oczywiście poza wszystkimi obawami i stresami związanymi z wcześniactwem, bo to znasz tylko Ty)
http://lb4f.lilypie.com/WKoyp2.png Edytowane przez mrowak Czas edycji: 2012-05-28 o 15:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2663 |
Zakorzenienie
|
izazula dokladnie,niania to co innego,my w miedzy czasie musimy posprzatac,ugotowac i tak dalej....wtedy moja tez bawi sie sie sama,ale generalnie staram sie jak najwiecej z nia robic, kolorujemy,hustamy sie na hamaku,tzn laski sie hustaja,oli obejmuje mele i ja je bujam,staram sie dopoki chce sie z matka bawic,pozniej bedzie chciala tylko z dzieciakami i wtedy mysle ze byloby mi glupio ze juz teraz ma kogos innego do zabawy,ja w sumie odpoczywam na dworze bo tu u nas tyle dzieciakow,ze ja meli tylko pilnuje a mloda sie bawi z nimi badz ktos tam zawsze na nia patrzy wtedy mam chwile odpoczynku,ale ja sie lubie z nia bawic,dzisiaj np wyjelam basen z kulkami i wstawilam ta nasza zyrafe z fisher pricea i zyrafa wypluwala kulki a my nurkowalysmy w tych wszystkich kulkach i szukalysmy tych mniejszych od zyrafy,ubaw miala wielki
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2664 |
Zakorzenienie
|
U mnie jak Eryk byl sam bardzo lubial sie sam bawic,siedzial godzinami ukladajac klocki,na dworzu tez godzinami jezdzil rowerkiem lub hulajnoga. Tylko trzeba bylo miec nad nim kontrole. Erwin tez sie sam bawi,a jak nie to ma brata.najlepsza zabawa ze maly jest potworem i goni brata,i na odwrot.ja jestem od pilnowania,grania w pilke bo starszy nie lubi,i od czytania ksiazeczek. .
Maly dzisiaj tez kiepsko spal. I chyba to przez 6-tki bo ma za piatkami ma opuchniete :/ Moje dzieci dostaly od dziadka dwa patyczaki ![]() Jeden zdechl w nocy, a drugi stoi w akwarium i je,Erwinowi bardzo sie podoba bzzbzz.
![]() |
#2665 |
Zakorzenienie
|
Siedzę i się doję wiec mogę napisać.
Tak Mrowka masz rację. Z Oliwka było inaczej i inne perspektywy. Wtedy wiedziałam ze wrócę do parcy a teraz to nie wiem co będę robiła. Tez było by inaczej gdybym mogła się wyspać i normalnie coś zjeść i napis się winią albo drinka. Dzisiaj Oliwka została w domu. Jest trochę przeziebiona. Powiem szczerze ze jest o wiele bardziej absorbujaca niż Natasza. W żłobki niby je sama a tutaj muszę ja karmić. A dzisiaj jak juz zjadla zupę to ja zwymiotowala. Teraz śpią obie. Koturnach tez odbiło i załatwia mi się w piwnicy. Może jest na mnie zły o drugie dziecko. Pierwsze juz mu się daje we znaki.
#2666 |
Zakorzenienie
|
Kot zazdrosny i czuje zmiany w domu, a Oliwka siłą rzeczy bardziej absorbująca bo raz, że starsza i więcej już umie, a dwa, że teraz będzie ze skóry wyłaziła, żeby zwrócić na siebie twoją uwagę, więc pomysłami bedzie sypać jak z rękawa pewnie.
Wyspanie się...a co to jest? Nawet jeśli zdarza mi się w miarę lepsza noc to niestety nie jest ona w stanie zrekompensować mi wielomiesiecznego deficytu snu, który przeszedł już chyba w chroniczne niedospanie. Masz w końcu kogoś do pomocy czy zostajesz z dwiema sama jak TZ do pracy jeździ?
#2667 |
Zakorzenienie
|
Dzieci wszystkie śliczne
![]() yonka ale Tosia ma długie wlosy, wygląda jak laleczka ![]() dziewczyny ja też mam takie dni że mam dosyć Zosi, nie mam ochoty na zabawe z nią itd, na szczęscie to szybka mija. Mam nadzieje że jak pojde do pracy a Zosia do przedszkola to się wszystko zmieni. Szukam pracy już 2 miesiące i nic u nas nie ma, strasznie ciężko coś znaleźć. Nie chce już wracać do pracy w sklepie, ale chyba nie bede miała wyjścia. Ana byłaś w lidlu? bardzo fajne ubrania były na nasze dziewczyny, ja wziełam spodenki, spódniczki, bluzki 2 zestawy i tunike z leginsami. Libra gdzie ty się podziewasz? już drugi rok siałam melise i mięte i nic nie wyrosło
![]() |
#2668 |
Zakorzenienie
|
Yoonka ale masz ślicznotke, wyjdz gdzieś z koleżankami , mówię ci wyloozujesz się. Masz z kim mała zostawić?
Pop masz trudniej, bo małe dziecko, dodatkowo dojenie więc ci trudniej zeby gdzieś wyjść. Może spróbuj wyrwać się wieczorem do jakiegoś spa, czy instytuty dr Irena eris , nie wiem do której są otwarci. Jakaś godzinka na masazyk , może wypad do kina jak młode już śpią, może jak oliwia w przedszkolu będzie jakiś seans w kinie dla matek z dziećmi- nie wiem czy są, popytaj. Człowiek jak wyjdzie gdzieś nawet na chwile , zrobi coś innego niż codzień, odrazu czuje się lepiej. Niektóre z was mieszkają blisko rodzin, wystarczy na chwile dziecko podrzucic i wyrwać się do kina czy na pizzę. Od samego marudzenie i uzalania sytuacja się nie zmieni. Albo umówić się z tz ze ja dziś wyjdę na godzinę dwie a za tydz ty. Jak się samemu czegoś nie zrobi, zorganizuje to z nieba nie spadnie. Gorzej jak nie ma z kim zostawić , zeby razem gdzieś wyjść. To zostaje wyjście naprzemienne z tz. Sytuacja kiedyś się zmieni, dzieci w końcu wyrosną. Ja zawsze korzystam jak jeste w pl, albo na wakacjach u tz- ta rodziny, odrazu czuje się lepiej, a nie jak zasiedziala mamuska, której zycie towarzyskie umarło. I tak człowiek się laduje na kolejne normalne siedzenie w domu tygodniami. Człowiek pogada, podrinkuje, ludzi sie pozna i energia wraca hehe Od bycia mama już się nie ucieknie, tak samo jak od obowiązków ale można urozmaicic sobie to zycie . Każdy ma ciężkie chwile gorzej jak człowiek nakreci się za bardzo i żyje tak miesiącami latami. Innego życia nie mamy. Jest tylko to a dni uciekają i to od nas zależy jak ono będzie wyglądać. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2669 |
Zakorzenienie
|
Yonka mala masz przesliczna,ale ma cu
![]() u Ciebie chyba najbardziej wypalajaca jest praca,znajdz sobie jakies tylko Twojw hobby zeby miec czas tylko dla siebie. Bo wykonczysz sie jak musisz wszystko dopasowywac do kogos. Monka podpisuje sie pod Twoim wpisem. Ja teraz mam czas dla siebie dzieci maja 30min na kompach,kazdy w innym pokoju wiec cisza. Kolezance na synka spadly meble jak po zabawke siegal,tydzien czasu na chirurgi,jest po operacji szyji bo mial rozwalona. Posprawdzajcie czy macie meble bezpieczne bo jak za waskie to moga sie bujnac ![]()
![]() |
#2670 |
Zakorzenienie
|
Madzia no masakra . Na mojego starszego kiedyś zwykła 3 szufladowa komoda spadła, na niej stał telewizor. Czubk mały odsunął 3 szuflady i zaczął się wspinać. Komoda runęła , telewizor poleciał. Uratowało go to ze kabla nie wyrwalo z kontaktu, młody leżał na podłodze a komoda i telewizor wisiały nad nim, tylko obok niego tv zrobił dziurę w panelach. Cud ze nie wybuchł ze tego kabla nie wyrwalo z kontaktu i jakoś to się utrzymało nad nim. Jakby z kontaktu wyrwalo to mialby na sobie komode i telewizor. To była chwila moment, a mi do głowy nie przyszło ze on takie coś zrobi. A telewizor jeszcze ten stary kineskopowy , wielki. Nic mu się nie stało ale ja obsrana a on ryczał strasznie. Teraz małego pilnuje jak mi do komody jakiejś podchodzi to odrazu mówię zeby nie dotykał.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:16.