Listopadowo - grudniowe Mamusie 2012 - Cz. III - Strona 39 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-28, 17:13   #1141
Today_Tommorow
Wtajemniczenie

Dot.: Listopadowo - grudniowe Mamusie 2012 - Cz. III

Cytat:
Napisane przez Ma_majka Pokaż wiadomość
Zgadzam się z Tobą w 100 %
Jak zaczęłam czytać te wszystkie bzdury czego nie można w ciąży (fety, serów pleśniowych, kiwi, rabarbaru, ryb wędzonych, jajek na miękko, majonezu, orzeszków, słodyczy, tuńczyka, napojów gazowanych, itd, itp......) to chyba musiałabym żyć o samym chlebie i wodzie
Bez przesady, wszystko można, byle z umiarem.
Oczywiście nie popieram picia alkoholu, ale łyk piwa raz na jakiś czas na pewno nie spowoduje FAS
Majka heh a ja wczoraj wlasnie fete jadlam i mi bardzo smakowala Ja tez wychodze z zzalozenia ze trzeba bylo by na wodzie i chebie zyc,, jakby mialo sie wszstkich zabobonow sluchac
A tak wogole ladne imie (jezeli to Twoje imie w nicku), jak bede miec corke to bedzie Maya

Today_Tommorow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-28, 17:13   #1142
czarnamadonna1982
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agasobo Pokaż wiadomość
no ja mam zaufaną restaurację sushi - mój mąż pracował tam jako sushimaster, więc od nich się nie boję

oglądałam i poryczałam się

u mnie nie było aż tak romantycznie, ale i tak było fajnie.

pojechaliśmy z moim chłopakiem do Krakowa na weekend z koleżanką i kolegą, a mój Adik cały czas nosił ze sobą taką małą reklamóweczkę z media marktu - wiedziałam, że to coś dla mnie, myślałam, że to moja wymarzona mp3 ( to było jakieś 6 lat temu )
no i jak byliśmy przy sukiennicach to ja chciałam sobie zrobić hennę na rękach i wszędzie go szukałam, bo nie miałam kasy przy sobie.
nagle patrzę, a on idzie z bukietem róż... wmurowało mnie dosłownie....

okazało się, że w reklamóweczce jest pudełeczko z pierścionkiem, a nie mp3

zgodziłam się oczywiście hehe
i fotka na dowód

a jeszcze Wam pokażę jak fajnie mój tż w owocach rzeźbi
fajna historia)super wygladaliscie tacy szcesliwi) no arbuz mega

ja z tej listy tez wszystko jadlam i jem oprocz serow plesniowych
na poczatku jak czytalam czego nie mzona to w panike wpadalam teraz mam w nosie przeciz nie jem wszystkiego co dzien w ilosciach hurtowych

slyszalam tez o pasztetach, metce lososiowej, watrobce , soku z malin...itp itd ostatnio tez czytalam ze najlepiej jajek nei jesc bo maja wit a...ja jem od poczatku ciazy akurat bardzo duzo jajek w roznych postaciach no od tygodnia nie jem bo mamk odruch wymiotny i jak widze to wymiotuje
czarnamadonna1982 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-28, 17:14   #1143
judkama
Zakorzenienie

agasobo ukłon w strone Twojego męża
normalnie mistrzostwo swiata, oczywiscie pisze o arbuzie

pewnie niezle Cie zaskoczyl tymi zareczynami, a mp3 dostalas potem??

synuś
córeczka
synuś
judkama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-28, 17:20   #1144
Dojotka1987
Zakorzenienie

Cytat:
Zgadzam się z Tobą w 100 %
Jak zaczęłam czytać te wszystkie bzdury czego nie można w ciąży (fety, serów pleśniowych, kiwi, rabarbaru, ryb wędzonych, jajek na miękko, majonezu, orzeszków, słodyczy, tuńczyka, napojów gazowanych, itd, itp......) to chyba musiałabym żyć o samym chlebie i wodzie
Bez przesady, wszystko można, byle z umiarem.
Oczywiście nie popieram picia alkoholu, ale łyk piwa raz na jakiś czas na pewno nie spowoduje FAS
to ja przed chwila zjadlam 3 kiwi;]] i co teraz??
Stary 2012-05-28, 17:27   #1145
madzius90
Zakorzenienie

Ale napisałyście

Chyba jednak nie mogę zmniejszyć dawki luteiny, bo od sobotniego ieczora biorę 2x1 i dziś mam znowu zabarwony śluz
W takim razie będę brała tak jak dotąd 2x2 i na wizycie zapytam gin.
madzius90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-28, 17:34   #1146
T'ai
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarnamadonna1982 Pokaż wiadomość
slyszalam tez o pasztetach, metce lososiowej, watrobce , soku z malin...itp itd ostatnio tez czytalam ze najlepiej jajek nei jesc bo maja wit a...ja jem od poczatku ciazy akurat bardzo duzo jajek w roznych postaciach no od tygodnia nie jem bo mamk odruch wymiotny i jak widze to wymiotuje
ja tak w sumie jedynie pilnuję żeby surowego nie jeść

sok z malin (owoców) wolno
nie wolno ponoć soku ale z liści malin bo powoduje niby rozszerzenie naczyń krwionośnych

Cytat:
Napisane przez madzius90 Pokaż wiadomość

Chyba jednak nie mogę zmniejszyć dawki luteiny, bo od sobotniego ieczora biorę 2x1 i dziś mam znowu zabarwony śluz
W takim razie będę brała tak jak dotąd 2x2 i na wizycie zapytam gin.
T'ai jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-28, 17:37   #1147
Pokrzywka19
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dojotka1987 Pokaż wiadomość
kup sobie litrowa maslanke jak nie lubisz naturalnej to np truskawkowa i wypil cala przed snem mozesz poprawic kiwi i rano nie bedziesz miala zadnych problemow ja kilka lat temu mialam bardzooo duze problemy ze zaparciem (zaczelam pracowac na noc i moj organizm sie poglubil) naprawde, litr maslanki przed snem dziala)

A jeżeli nienawidzę maślanki ??

Dziewczyny TŻet wrócił z pracy zjedliśmy obiad i wzięło go na ciasto więc biszkopta już ukręcił piecze się w piekarniku mmm jak pachnie. Poszedł po ananasa bo to będzie torcik ananasowy z kremem. Mmmmm za dobrze ja z nim mam
2:29
Adam
56 cm
3600 g

Pokrzywka19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-28, 17:44   #1148
Ma_majka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Today_Tommorow Pokaż wiadomość
Majka heh a ja wczoraj wlasnie fete jadlam i mi bardzo smakowala Ja tez wychodze z zzalozenia ze trzeba bylo by na wodzie i chebie zyc,, jakby mialo sie wszstkich zabobonow sluchac
A tak wogole ladne imie (jezeli to Twoje imie w nicku), jak bede miec corke to bedzie Maya
Niestety nie mam takiego ładnego. Moje prawdziwe to Marzena, ale dziadek zawsze na mnie mówił Majka Też się zastanawiam czy tak nie dam jak będzie córa

---------- Dopisano o 18:44 ---------- Poprzedni post napisano o 18:42 ----------

Cytat:

na poczatku jak czytalam czego nie mzona to w panike wpadalam teraz mam w nosie przeciz nie jem wszystkiego co dzien w ilosciach hurtowych

Tak, to też słyszałam, ale nie pisałam bo mięsa i tak nie jem
Ma_majka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-28, 17:44   #1149
madzius90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pokrzywka19 Pokaż wiadomość

Dziewczyny TŻet wrócił z pracy zjedliśmy obiad i wzięło go na ciasto więc biszkopta już ukręcił piecze się w piekarniku mmm jak pachnie. Poszedł po ananasa bo to będzie torcik ananasowy z kremem. Mmmmm za dobrze ja z nim mam

A ja dziś mam na kolację truskawki ze śmietaną i makaronem
Stary 2012-05-28, 17:47   #1150
Ma_majka
Zakorzenienie

Cytat:
no ja mam zaufaną restaurację sushi - mój mąż pracował tam jako sushimaster, więc od nich się nie boję

oglądałam i poryczałam się

u mnie nie było aż tak romantycznie, ale i tak było fajnie.

pojechaliśmy z moim chłopakiem do Krakowa na weekend z koleżanką i kolegą, a mój Adik cały czas nosił ze sobą taką małą reklamóweczkę z media marktu - wiedziałam, że to coś dla mnie, myślałam, że to moja wymarzona mp3 ( to było jakieś 6 lat temu )
no i jak byliśmy przy sukiennicach to ja chciałam sobie zrobić hennę na rękach i wszędzie go szukałam, bo nie miałam kasy przy sobie.
nagle patrzę, a on idzie z bukietem róż... wmurowało mnie dosłownie....

okazało się, że w reklamóweczce jest pudełeczko z pierścionkiem, a nie mp3

zgodziłam się oczywiście hehe
i fotka na dowód

a jeszcze Wam pokażę jak fajnie mój tż w owocach rzeźbi
Ale piękny arbuz pozazdrościć zdolnego męża

---------- Dopisano o 18:47 ---------- Poprzedni post napisano o 18:45 ----------

Cytat:
Napisane przez Pokrzywka19 Pokaż wiadomość

To spróbuj kefir lub jogurt naturalny, powinny zadziałać podobnie
Stary 2012-05-28, 17:49   #1151
Dojotka1987
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 18:47 ---------- Poprzedni post napisano o 18:45 ----------

To spróbuj kefir lub jogurt naturalny, powinny zadziałać podobnie
a co jogurtu wrzuc sobie kiwi

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-05-28, 17:50   #1152
Sola1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Today_Tommorow Pokaż wiadomość
Odnośnie fety i tego typu produktów to chodzi o to, żeby było to zrobione z pasteryzowanego mleka. W Polsce podobno wszystkie tego typu produkty muszą być z takiego mleka zrobione. Ja więc ją jem i się nie przejmuję.

Ja unikam serów pleśniowych ( bo to jednak pleśń, nie musi wpływać dobrze na dziecko), surowego mięsa, którego i tak nie lubię oraz pasztetu. Z zastrzeżeniem, że jeśli będę miała ochotę na pasztet to zjem, bo będzie to oznaczało, że organizm czegoś potrzebuje.
Staram się też unikać konserwantów i jeść jak najmniej przetworzone produkty.

Ja się zastanawiam skąd się biorą niektóre rewelacje odnośnie żywienia. Nikt chyba nie faszeruje kobiety w ciąży np. rabarbarem i czeka aż poroni.
Poza tym to, że ktoś poronił nie musiało mieć związku akurat z nim.

Niektóre informacje są też przekręcane. Czytałam gdzieś, że podobno ananas szkodzi, a potem zaczęłam głębiej szukać i okazało się, że chodzi o zielonego, niedojrzałego ananasa, którego kobiety w plemionach afrykańskich używały aby poronić. Dojrzałego ananasa można spokojnie jeść.
To samo z malinami. Ja słyszałam, że lepiej na początku nie pić herbatki z liści malin, a potem słyszę, żeby nie jeść malin. A to przecież różnica: liście czy owoce.
Sola1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-28, 17:55   #1153
madzius90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sola1 Pokaż wiadomość
Ja się zastanawiam skąd się biorą niektóre rewelacje odnośnie żywienia. Nikt chyba nie faszeruje kobiety w ciąży np. rabarbarem i czeka aż poroni.
Poza tym to, że ktoś poronił nie musiało mieć związku akurat z nim.
No dokładnie, też mnie to zastanawia
Stary 2012-05-28, 18:00   #1154
agasobo
Zadomowienie

Cytat:

dzięki
ja jakoś raz na miesiąc mam "chcicę" na ser pleśniowy i zjadam kawałeczek taki tyci tyci w ogóle jak mam ochotę to jem, bo przecież nie w kilogramach

ale mi ochoty na jajko z majonezem i szczypiorkiem teraz zrobiłaś

Cytat:
Napisane przez judkama Pokaż wiadomość
agasobo ukłon w strone Twojego męża
normalnie mistrzostwo swiata, oczywiscie pisze o arbuzie

pewnie niezle Cie zaskoczyl tymi zareczynami, a mp3 dostalas potem??
dziękuję, przekażę
sama sobie kupiłam mp3 hehe

Cytat:

no niestety w tym roku nie ma za bardzo czasu na takie cuda... ale ja zawsze lubiłam takie kulki z arbuza wyjadać i maczać w płynnej czekoladzie....
chyba dzisiaj sobie kupię owocki, rozpuszczę czoko i zrobię wieczór przyjemności

Antek 18.11.2012
agasobo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-28, 18:01   #1155
aniamotylek
Rozeznanie

Dziewczynki jem borowki cale 2 duze opakowania zaraz popije mlekiem i niech sie w koncu ruszy
Stary 2012-05-28, 18:07   #1156
meiadeleite
Raczkowanie

Dziewczyny ja z innej beczki: czy bierzecie i jesli tak - jakie - preparaty witaminowe dla kobiet w ciązy? Ja biorę zwykły Prenatal Classic i prosze, okazuje sie, że on w ogóle nie zawiera magnezu, musze go brac osobno. A kolezanki, które sa w ciązy mówia, ze koniecznie jeszcze Omega3. Babka w aptece to samo, że to bardzo wazne w kazdym trymestrze... zgłupiałam i sama juz nie wiem: czy to tylko taki chwyt marketingowy, te Omega3, czy rzeczywiście trzeba te 40 zł na 30tablketek wydac, bo warto? Jesli warto, to ja wydam, ale nie chce sie niepotrzebnie tabletami faszerować. Może któras z Was ma na ten temat jakies rzetelne info?
Stary 2012-05-28, 18:17   #1157
madzius90
Zakorzenienie

Cytat:
no niestety w tym roku nie ma za bardzo czasu na takie cuda... ale ja zawsze lubiłam takie kulki z arbuza wyjadać i maczać w płynnej czekoladzie....
chyba dzisiaj sobie kupię owocki, rozpuszczę czoko i zrobię wieczór przyjemności
Zdolnego masz męża
Jest kucharzem?

Cytat:
Napisane przez meiadeleite Pokaż wiadomość
Dziewczyny ja z innej beczki: czy bierzecie i jesli tak - jakie - preparaty witaminowe dla kobiet w ciązy? Ja biorę zwykły Prenatal Classic i prosze, okazuje sie, że on w ogóle nie zawiera magnezu, musze go brac osobno. A kolezanki, które sa w ciązy mówia, ze koniecznie jeszcze Omega3. Babka w aptece to samo, że to bardzo wazne w kazdym trymestrze... zgłupiałam i sama juz nie wiem: czy to tylko taki chwyt marketingowy, te Omega3, czy rzeczywiście trzeba te 40 zł na 30tablketek wydac, bo warto? Jesli warto, to ja wydam, ale nie chce sie niepotrzebnie tabletami faszerować. Może któras z Was ma na ten temat jakies rzetelne info?
Ja też biorę Prenatal Classic
Ale na nast. wizycie chcę skonsultować z ginekolog zmianę witamin. Myślałam o Pharmaton Matruelle, właśnie z kwasami DHA
Tylko za Prenatal za 90 tabletek zapłaciłam niecałe 30 zł, a Pharmaton za 90 kapsułek kosztuje prawie 80. No ale cóż, skoro to ma pomóc, bo jednak nie jem tyle ryb, żeby dostarczyć te kwasy w diecie, a są one potrzebne do rozwoju mózgu i oka

Mój brzuś jest coraz bardziej widoczny dla otoczenia
Dziś, po obiedzie u babci, poszłam po mamę do pracy, bo miałam po drodze i wszyscy już mówią, że widać i chcą macać
A i koleżanka mamy stwierdziła, że będzie synek, nie wiem po czym, ale tak powiedziała
Stary 2012-05-28, 18:26   #1158
agasobo
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez meiadeleite Pokaż wiadomość
ja biorę tylko prenatal classic, podobno jak masz dobre wyniki badań to nie trzeba brać nic innego.

---------- Dopisano o 19:26 ---------- Poprzedni post napisano o 19:23 ----------

Cytat:
Zdolnego masz męża
Jest kucharzem?

Dziś, po obiedzie u babci, poszłam po mamę do pracy, bo miałam po drodze i wszyscy już mówią, że widać i chcą macać
A i koleżanka mamy stwierdziła, że będzie synek, nie wiem po czym, ale tak powiedziała
dzięki, tak, jest kucharzem i to takim samoukiem, bo nie skończył żadnej szkoły kucharskiej, ale widać, że kocha to co robi i bardzo lubi nowe rzeczy wypróbowywać. a szczególnie mnie zawsze męczy np. sałatką z warzyw z dodatkiem jakiegoś owoca - np. truskawy, czego ja nie-na-wi-dzę

to super!!!! mój też widać trochę, chociaż nie jest jeszcze taki okrągły i można powiedzieć, że wyglądam jakbym się porządnie najadła

Antek 18.11.2012
agasobo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-28, 18:37   #1159
madzius90
Zakorzenienie

Cytat:
dzięki, tak, jest kucharzem i to takim samoukiem, bo nie skończył żadnej szkoły kucharskiej, ale widać, że kocha to co robi i bardzo lubi nowe rzeczy wypróbowywać. a szczególnie mnie zawsze męczy np. sałatką z warzyw z dodatkiem jakiegoś owoca - np. truskawy, czego ja nie-na-wi-dzę
No to tymbardziej że takie cuda porafi robić

Cytat:
to super!!!! mój też widać trochę, chociaż nie jest jeszcze taki okrągły i można powiedzieć, że wyglądam jakbym się porządnie najadła
W końcu i Twój zacznie wyglądać na ciążowy

Mój kolega stwierdził, że w koncu widać, że jestem w ciąży i że nie żartowałam

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-05-28, 18:52   #1160
mad85
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez justa86 Pokaż wiadomość
Oczywiście, że jest! teraz już od paru miesięcy nie pali w mieszkaniu, a i tak u niego w pokoju/biurze jak się wchodzi to czuć. Trzeba odświeżyć całe mieszkanie żeby się tego pozbyć. Do tego te szare ściany mimo, że wcale nie tak dawno malowane.... aaaa fuuuj, całe życie się tak wychowałam. Tylko kiedyś niestety tak było, mnóstwo ludzi paliło, było to strasznie modne, na szczęście zaczyna się robić z tym porządek! a palenie przy dzieciach mnie już do szału doprowadza! u mnie wśród niektórych ciotek, wujków to normalne....szok, jak można truć własne dzieci
Skąd ja to znam, moja kolezanka w ciazy to paliła jak smok, ni do niej nie docierało. Chociaz tez jestem palaczką, to nie umiałabym teraz zapalić zal mi dzidziusia poprostu. A ostatnio taka znajoma madra mowi do mnie ze ona jak była w ciazy a bylo to 17 lat temu to paliła paczke dziennie, a teraz to chłop ze hoho i na dodatek 2 metry prawie juz ma. Tak mi to powiedziala jakbym se miala zakurzyc bo itak mi nie zaszkodzi. A jak jestem przy niej to tez sie nie ograniczy tylko potrafi prosto w twarz chuchnac. Fuuu

---------- Dopisano o 19:52 ---------- Poprzedni post napisano o 19:51 ----------

Cytat:
Zdolnego masz męża
Jest kucharzem?

Ja też biorę Prenatal Classic
Ale na nast. wizycie chcę skonsultować z ginekolog zmianę witamin. Myślałam o Pharmaton Matruelle, właśnie z kwasami DHA
Tylko za Prenatal za 90 tabletek zapłaciłam niecałe 30 zł, a Pharmaton za 90 kapsułek kosztuje prawie 80. No ale cóż, skoro to ma pomóc, bo jednak nie jem tyle ryb, żeby dostarczyć te kwasy w diecie, a są one potrzebne do rozwoju mózgu i oka

Ja biore narazie vitaminer ale jest z dha. Moj gin tez zwrocil uwage ze lepiej zeby bylo dha w wit
mad85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-28, 19:04   #1161
madzius90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mad85 Pokaż wiadomość
Skąd ja to znam, moja kolezanka w ciazy to paliła jak smok, ni do niej nie docierało. Chociaz tez jestem palaczką, to nie umiałabym teraz zapalić zal mi dzidziusia poprostu. A ostatnio taka znajoma madra mowi do mnie ze ona jak była w ciazy a bylo to 17 lat temu to paliła paczke dziennie, a teraz to chłop ze hoho i na dodatek 2 metry prawie juz ma. Tak mi to powiedziala jakbym se miala zakurzyc bo itak mi nie zaszkodzi. A jak jestem przy niej to tez sie nie ograniczy tylko potrafi prosto w twarz chuchnac. Fuuu
I to pewnie dlatego, że paliła to teraz chłop jak dąb
Obrzydliwość.
Jak chce się truć proszę bardzo, ale tylko siebie, nie innych.
Stary 2012-05-28, 19:08   #1162
Mystiquee
Zakorzenienie

GG do Mystiquee

Kurcze dziewczyny też jak kichacie to Was szarpie w dole brzucha?
Bo mnie normalnie masakrycznie

A na kolacje dziś jem wielgaśną milke z herbatnikami i jakimś nadzieniem białym
Stary 2012-05-28, 19:09   #1163
mad85
Raczkowanie

Cytat:
I to pewnie dlatego, że paliła to teraz chłop jak dąb
Obrzydliwość.
Jak chce się truć proszę bardzo, ale tylko siebie, nie innych.
A propos palenia to ta kolezanka co cala ciaze paliła, urodziła w 35 tyg. ciazy. Nie wiem czy to przez papierosy ale tak mi sie wydaje, nie mowie juz o rehabilitacji ktora mały musi teraz miec. W ogole to co chwila u lekarza musza byc, jak nie szmery na serduszku to jeszcze co innego. Az mi zal tego malenstwa
mad85 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-05-28, 19:15   #1164
madzius90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mystiquee Pokaż wiadomość

Też

o daj trochę

Cytat:
Napisane przez mad85 Pokaż wiadomość
A propos palenia to ta kolezanka co cala ciaze paliła, urodziła w 35 tyg. ciazy. Nie wiem czy to przez papierosy ale tak mi sie wydaje, nie mowie juz o rehabilitacji ktora mały musi teraz miec. W ogole to co chwila u lekarza musza byc, jak nie szmery na serduszku to jeszcze co innego. Az mi zal tego malenstwa
No to ładnie
Biedne dziecko
Stary 2012-05-28, 19:16   #1165
Ma_majka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mystiquee Pokaż wiadomość

Mam tak samo, dlatego zanim kichnę to się zginam wpół (albo nogi podciągam do brzucha) to wtedy jest oki
Stary 2012-05-28, 19:24   #1166
agrafka85
Rozeznanie

hej dziewczynki

agasobo ja też gratuluję zdolnego Tż-ta super arbuz

meiadeleite
ja biorę Doppel herz aktiv Mama, aptekarka poleciła bo zawiera DHA, podobno to nowość i miała w promocji za 60 tabl. 22zł tyle że jest napisane żeby dziennie brać 2x1 tabl. ale ja biorę różnie, rano codziennie pamiętam ale wieczorem czasem zapominam zawiera kwasy DHA i EPA, kwas foliowy, magnez, żelazo, wapń, jod, cynk, różne witaminy B, beta-karoten, wit C, D3 i E

ginka mówiła żebym brała Pregna Plus ale jak zobaczyłam cenę to zwątpiłam: kuracja miesięczna 30tabl. prawie 40zł stwierdziłam że bez przesady, większość tych suplementów ma podobny skład więc nie ma co przepłacać

jak dla mnie palenie fajek i picie alkoholu w ciąży to nieodpowiedzialność - mówię o nałogu, bo jak wypije się łyka czy dwa piwa lub wina raz na miesiąc to nic się nie stanie, ale papierosy to absolutny zakaz, nie ma dla mnie tłumaczenia że dziewczyna będąc w ciąży musi zapalić bo nie może wytrzymać itp. mam koleżankę, która paliła całą swoją pierwszą ciążę, teraz jej synek ma 7 lat i od zawsze miał jakieś alergie, przeziębienia, katar i nikt mi nie powie, że papierosy nie miały na to wpływu, z kolei przy drugiej ciąży nie paliła wcale i córka okaz zdrowia, nie choruje, nie zaraża się od brata. Więc nie wierzę, że palenie papierosów w ciąży nie ma żadnego wpływu na dziecko - zawsze ma wpływ tylko u jednych dzieci większy u innych mniejszy, a my nie wiemy do której grupy bedziemy się zaliczać więc lepiej nie ryzykować

a ja właśnie żeżarłam miseczkę truskawek z pola mojej teściowej pyszności, jeszcze troszkę kwaskowate ale z cukrem mniamniuśne
Stary 2012-05-28, 19:27   #1167
Mystiquee
Zakorzenienie

GG do Mystiquee

Prosze czekoladke
Dzieki za rade, też sie bede zginac, bo boje sie, że coś sie stanie dzidziusiowi jak bede mu robiła takie tsunami

A co do witamin, to też musze czegoś poszukac z DHA
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 73350006354_jfazgisklqlszajitrrw.jpg (123,7 KB, 9 załadowań)
Stary 2012-05-28, 19:29   #1168
magdaef
Zadomowienie

GG do magdaef

Dzięki dziewczynki, uspokoiłyście mnie z tymi jedzeniowymi "mądrościami" - też myślę, że do wszystkiego trzeba podejść z głową. Zwłaszcza, że wiele z tych informacji jest poprzeinaczanych, zasłyszanych gdzieś - jak tym sokiem z malin i serami. Gdyby stosować się do wszystkiego, to musiałybyśmy zrezygnować z większości potraw...I jeszcze jednocześnie dostarczać witamin i odpowiednich substsancji, oczywiście

Krewetki właśnie się robią na patelni
Stary 2012-05-28, 19:30   #1169
czarnamadonna1982
Zakorzenienie

ja biore prenatal complex.bo tak mi kupil tż jak polecial do apteki gdy wymiotowalamleka rz wogole mi mowil ze on nie zaleca ale ja tam wychodze z zalozenia ze jednak kazda kobieta bierze i nie szkodzi

madzius jak masz ciemniejszy sluz to faktycznie lepiej beirz tyle co bralas, ja sie balam jak odstawilam duphaston ale byc moze u mnie to od wspolzycia to inny powod po prostu .luteine biore ale po jednej tylko .wczoraj na przyklaqd jej zapomnailam bo mam ją brac na noc a czasem wczesniej zasyypiam i tak wychodzi
ale nic sie nie dzieje wiec chyba odstawie ja tez bo bez sensu
wogole bylam w tesco i kupilam tą bavarię jablkowe to piwo i faktycznie ma 0 procent niby wstawilam do lodowki i sobie sprobuje pozniej

co do palenia ja nie powiem mam ochote zapalic czasami bo jednak palilam ponad 8 lat paczke dziennie ale nigdy bym tego nei zrobila nawet maszka bym nie wziela o to glupota od razu widze to biedne dziecko cale w dymie
czarnamadonna1982 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-28, 19:31   #1170
emylka86
Zakorzenienie

odpisuję na świeżo, później was nadrobię ; p

ja już po badaniach! maluszek posłuchał się mamy i tym razem pięknie się ułożył do badania! : )
przezierność jak najbardziej odpowiednia 1,5 : ). główka ma odpowiednią wielkość, są dwie rączki i nóżki, serduszko bije prawidłowo i jest umiejscowione po lewej stronie, krew płynie idealnie : ))) nie pamiętam tam z głowy tych specjalnych nazw i dokładnych pomiarów.

a i mamy już 4,84 cm : ))
a jaki grzeczniutki maluszek podczas badań był : ) aż lekarz stwierdził, że grzeczne dziecko... oby takie i było po porodzie ; p

ale ulżyło mi, gin kazał mi się cieszyć ciążą, bo nie mam się czym martwić mam wzorowego malca : ))))

focie dam jutro jak zeskanuje

Borysek 09.10.2015

zapraszam do klików w banerek
emylka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości