![]() |
#541 | ||
Wtajemniczenie
|
Dot.: Starsze Panie i ich zachowania
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#542 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
I nie o stawiane zarzuty chodzi (pomijając te absurdalne typu post nr 9) ale O FORMĘ dziewczęta, O FORMĘ.Zarzucacie (i często słusznie) brak kultury ludziom starszym.Przeczytajcie więc jeszcze raz swoje posty i osądzcie je obiektywnie.Nie macie sobie nic do zarzucenia? Bo kultura jak juz któras z Wizażanek powiedziala to nie sprawa wieku lecz wychowania. A poza tym robicie z igły widły.Ustąpić miejsca-nie ustąpić.A nie ustępuj jak nie masz takiej potrzeby i ochoty.Wyrwij ohydnej ,śmierdzącej staruszce laskę i rabnij ją na odlew,zanim ona Cię rąbnie.Pamiętaj,kto pierwszy ten lepszy.
Wszystko co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie. ![]() Edytowane przez starsza pani Czas edycji: 2007-01-12 o 01:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#543 |
Zakorzenienie
|
Jest mi bardzo przykro...że tak wspaniała osoba, jaką jest Starsza Pani - czuje się dotknięta...że jest Jej przykro...
Kultura, dobre wychowanie, zasady savoir vivre... tego oczekujemy...w zamian dając hipokryzję i niekonsekwencję, szastając na prawo i lewo słownymi biczami... nie będę tłumaczyć do kogo są te słowa, a do kogo nie... zwyczajnie mi się nie chce - to nic nie daje. |
![]() ![]() |
![]() |
#544 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co do tematu watku, przypomina mi się wątek o "wstrętnych palaczach". I tak samo jak w tamtym watku uważam, ze nie można generalizować:że wszytskie młode osoby są "chamskie", że wszystkie starsze osoby są "upierdliwe" etc. Przecież każdy jest jednostką, indywidualnością, i wrzucanie do jednego worka jest niesprawiedliwe. Rozumiem irytację niektórych osób, które zetknęły się z niefajnym zachowaniem starszej osoby, jak i tych, które doswiadczyły nieuprzejmości czy braku szacunku. Ale nawet takie doświadczenia nie są wg mnie powodem, by nazywać starsze osoby staruchami, a młodsze gówniarami etc. Miałam kilka razy styczność z niefajnymi zachowaniami różnych osób, nie tylko starszych, ale przecież spotkałam sie, i to o wiele częściej, z zachowaniami tak sympatycznymi i miłymi, że do tej pory wywołują uśmiech na mojej twarzy. Dlatego nie chcę uogólniać. I jeszcze jedno. Mam wrazenie, ze rozmowa powinna być o zachowaniach starszych osób, tych negatywnych i tych pozytywnych, jeżeli można wprowadzić taki podział. O zachowaniach, zjawisku, a nie o osobach. Więc nie na miejscu jest obrażanie czy wyśmiewanie osób. Ale że jest to dyskusja na temat dosyć trudny, dla niektórych irytujący, dla niektórych przykry, więc emocje czasami biorą górę... Pozdrawiam, Yenn - już nie najmłodsza ![]() EDIT: Jeżeli Kogoś uraziłam swoją wypowiedzią-przykładem negatywnego wg mnie zachowania, to przepraszam. Nie było to moim zamiarem. Po prostu, rozumiem irytację, gdy kogoś spotka coś niemilego, bo czasami sama tego doświadczam, ale nie usprawiedliwia to wg mnie obrażania innych - a za takie uważam używanie słów starucha, gówniara czy im podobnych. Być może w pośpiechu wyraziłam sie nieprecyzyjnie.
Czarodziejka zawsze działa. Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się. TELEPORT czyli niedzielne zapiski <- Bloguję ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#545 |
Zadomowienie
|
A teraz ,żeby było sprawiedliwie zwracam się do Luby,Sabbath,Caroliny..Fr esy..Łajki..aeterny..side 85..Ines1985..Marceliny73 ... ..nike 672...przepraszam,ze nie wymienię wszystkich kochanych moich obrończyń,ale spójrzcie na godzinę-póżna noc.
Nie jestem pewna czy to co robicie nie jest karalne;ściągacie telepatycznie moje myśli i jako swoje piszecie w tym wątku.A prawa autorskie gdzie?Co chcialam odpowiedzieć na jakiś napastliwy post to....no nie,juz jest.Wiem,ze jestescie młodsze a więc szybsze,bystrzejsze ale czy to w porządku? ![]() PS.Robótko,pozdrawiam.
#546 |
Zakorzenienie
|
Starsza Pani - dziękuję Ci za to, że jesteś
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#547 |
Konto usunięte
|
Starsza Pani,i ja przyłączam się do Carolinyscotties
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#548 |
Zakorzenienie
|
To prawda, ze kultura osobista jest wynikiem wychowania a nie wieku. Z tym ze ostatnio doszlam do wniosku, ze to nie rodzice nas wychowuja a samo zycie...
Przyklad? Kiedys bylam kulturalna do bolu. Przepraszalam, dziekowalam nawet kiedy nie trzeba bylo. I co za to mialam? Nic. A nawet zdarzalo sie, ze dostawalam ciegi za to. Tak wiec nauczylam sie, ze czasem nie warto byl kulturalnym i od tamtej pory jestem kulturalna, ale mniej... To zalezy tez od sytuacji i od osoby z ktora mam stycznosc, bo pewne nawyki jednak w czlowieku pozostaja, mimo wszystko. ![]() A szacunek nalezy sie kazdemu czlowiekowi, niezaleznie od wieku, wyksztalcenia, wykonywanego zawodu, pochodzenia, rasy, narodowosci... ![]()
#549 |
Zakorzenienie
|
kulturalnym się JEST albo się nim NIE jest.
Tworzenie pojęć ( na własne potrzeby zresztą) - jestem mniej kulturalny, ale jestem - jest dla mnie niezrozumiałe. |
![]() ![]() |
![]() |
#550 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Od dluzszego czasu jestem bardziej nerwowa i mnie po prostu czasem ponosi, ale to nie oznacza, ze chamska jestem do kazdego i kazdego dnia. Tak jak mowilam, zalezy to od sytuacji i od osoby, z ktora mam stycznosc. Uznaje zasade -> nie rzucac sie pierwszemu.
![]() |
#551 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie sztuką jest - kiedy potrafimy - bez kosztów uszkodzonej psychiki- odeprzeć wszelkie objawy chamstwa, syndromy złego dnia i im podobne zjawiska - zachowując przy tym twarz i opinię człowieka opanowanego...nie tracącego kontroli; takiego człowieka, który nie będzie potem myślał : przesadziłem, poniosło mnie, ale wstyd... - ale będzie życzliwie się uśmiechał do swoich myśli.
Cóż- to wielka sztuka - jednak każdego dnia można się tego uczyć... |
![]() ![]() |
![]() |
#552 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na moje szczescie przechodze do etapu pt. "olewam to" ![]()
![]() |
#553 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
"Kulturalna" jesteś wtedy, gdy w swojej reakcji nie zniżasz się do rynsztokowego poziomu przeciwnika. Nie ma ryby bez ości i człowieka bez złości. Tylko jak ta złość ukształtuje Twoją ripostę? Można dobitnie i tak, że aż "w pięty pójdzie" a jednocześnie... godnie. Tylko jak to zrobić "na gorąco"? ![]()
![]() |
#554 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie raz zdarzylo mi sie pomoc jakiesc starszej kobiecinie wejsc do luz wyjsc z autobusu, przytrzymac drzwi, by nie zsotala osoba przytrzasnieta, przyswiecania latarka starszej pani, podczas schodzenia ze schodow i wiele, wiele innych ![]() Ale czasem ciezko jest sie opanowac, gdy ktos naskakuje na ciebie zupelnie bezpodstawnie i ostarza o cos co nigdy nie mialo miejsca (czy taka naskakujaca osoba jest kulturalna?wg mnie nie, a wiedz, ze czasem stykam sie z takimi ludzi i o dziwo najczesciej sa to osoby starsze, co mnie bardzo dziwi). Ja po prostu sie bronie, czasem mniej, czasem bardziej udolnie, ale jednak probuje. Jak na razie jestem na etapie uczenia sie obrony wlasnej, wiec nic dziwnego, ze czasem mi to nie wychodzi. Czasem bol glowy, czasem choroba, a czasem ciasny but [z Twego podpisu] moze spowodowac, ze zamiast sie ugryzc w jezyk "palniemy" cos bez namyslu i wychodzimy wtedy na chama. Ale czy to oznacza, ze chamem jestesmy caly czas?
![]() |
#555 |
Wiedźma
|
Tak o poranku pozwolę sobie na kilka refleksji ogólnych.
Zdaję sobie sprawę z tego, że każda z nas ma czasem zły dzień, kiedy, nie będąc chamem, jednak nie zdzierży i coś "palnie". Dajmy prawo do takich gorszych momentów także innym ludziom, w tym starszym (bo to też ludzie). Uwzględnijmy, żę dla nich wsiadanie do autobusu bywa często bardzo trudne, a często po prostu stresujące. To, co dla nas naturalne i znane "od zawsze", dla starszej osoby często bywa WYNALAZKIEM ostatnich dziesięcioleci. Druga rzecz, którą chciałabym napisać to kwestia tego poczucia misji niektórych Pań Wizażanek wypowiadających się w tym wątku: WYTRZEBIENIE CHAMSTWA. Najlepiej za pomocą chamstwa własnego, bo wtedy taka osoba dopiero zobaczy, jak to jest. Hmmm... Z mojego doświadczenia wynika, żę to nie działa w ten sposób. Człowiek, który zostaje przez Was uznany za agresora często się nim nie czuje, ale po Waszym kontrataku z pewnością utwierdzi się w przekonaniu, że młodzież jest be i jedyny sposób postępowania z nią pozwalający przetrwać to... Same wiecie. Ja stosuję inną metodę. "Oj, rzeczywiście, widzę, żę ma pani ciężką torbę. Proszę wybaczyć, nie zauważyłam. Proszę sobie wygodnie usiąść, podam pani tę siatkę." albo po prostu (kiedy rzecz nie dzieje się w autobusie i nie dotyczy sytuacji, w której mogłabym zrobić coś konkretnego): "A ja życzę miłego dnia". I wiecie co? Zwykle to działa! Nie zawsze zostaję przeproszona, ale za to spotykam się z ogromną sympatią, bo ta osoba, która na mnie "naskoczyła" usiłuje mi to wynagrodzić. Potrafię przeprosić także za coś, czemu nie czuję się winna. Na przykład na tym oto forum (żeby nie szukać daleko przykładów, bo post powyżej), za zwrócenie się do Pani jagi_2001 z wielkiej litery. Napisałam tak przez grzeczność. Przeprosiłam. Korona mi z głowy nie spadła. Starsi ludzie nie są źli. Myślę, że statystyczne są nawet lepsi niż zapatrzona w siebie, nie pojmująca problemów innych ludzi młodzież (nie generalizuję, po prostu ten wątek jakoś mnie zniechęcił do roszczeniowej postawy pracujących "władczyń świata"). Jest im tylko trudniej w życiu, są bardziej bezradni, czują się odepchnięci i do tego przeważnie cierpią. Usłyszałam kiedyś zdanie: "Jeśli po pięćdziesiątce budzisz się rano i nic cię nie boli - to znaczy, że nie żyjesz". Może nie już po pięćdziesiątce - ale pomyślcie o tym. Starsza Pani - miałam nie podbierać Ci mysli... Ale te są chyba wystarczająco moje własne ![]()
![]() |
#556 |
BAN stały
|
A ja ustępuje miejsca i nie mam takiego problemu
![]() A niektóre dzieci to nawet mi ustępują miejsca ![]() Nie wiem czy mam się cieszyć ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#557 |
Przyjaciółka Wizaz.pl
|
W krajach wschodu największym szacunkiem darzy się ludzi starych. Szanuje się ich doświadczenie i mądrość życiową. A może po prostu mają świadomość, że starość jest NIEUCHRONNA i WSZYSTKICH nas dotknie?
Może czasami warto się nad tym zastanowić. Ponieważ wątek przybrał bardzo zły kierunek - pod tytułem "wylewamy swoje żale i złość" nie licząc się z uczuciami innych - wątek zamykam. |
![]() ![]() |
![]() |
#558 |
Przyjaciółka Wizaz.pl
|
Przychylam się do prośby Starszej Pani, która chciała zamieścić w tym wątku jeszcze jedną wypowiedź, ale nie dałam jej szansy, zamykając wątek.
Myślę, że ta wypowiedź nie wymaga komentarza, oprócz wielkiej wdzięczności i radości, że takie osoby jak Starsza Pani chcą przebywać na tym forum ![]() ![]() Starsza Pani: "Wstałam dzisiaj rano bardzo zniesmaczona tym jak zwróciłam się w poście 542 do dziewcząt,które miały przykre doświadczenia ze starszymi ludzmi i zareagowały tutaj trochę zbyt ostro.Przepraszam .Zachowałam się dokładnie jak te roszczeniowe starsze osoby,które szturchając Was przykładową laską żądają miejsca,sympatii,szacunku , same nic w zamian nie dając. Skrytykowałam Wasze reakcje w sposób złośliwy ,mało mający wspólnego z wyważeniem,które powinno cechować wiek podeszły i doświadczenie z niego wypływające. Jeszcze raz Was przepraszam.Uśmiechnijmy się wszyscy do siebie bo tak naprawdę to przecież się lubimy.Ja nigdy osobiście nie doświadczyłam (nie mówię o świecie wirtualnym) przykrości od kogoś młodszego,wprost odwrotnie.Jak z rękawa mogę sypać przykładami .Sama też nie przypominam sobie abym nie była "miłą staruszką" .Jestem pewna,że gdybyśmy się spotkały w tym nieszczęsnym tramwaju/autobusie/metrze pomyślałybyśmy o sobie ciepło.Całuję serdecznie( i szczerze!!!!!) wszystkie Wizazanki z obu stron barykady." |
![]() ![]() |
![]() |
#559 |
Przyjaciółka Wizaz.pl
|
Przestudiowałam jeszcze raz uważnie wątek i niestety została w nim niewyjaśniona jeszcze jedna drażliwa kwestia, niezwykle ważna dla całego forum. Mianowicie chodzi o prawa moderatorów.
Ponieważ problem nie dotyczy tematyki tego wątku, założyłam inny na forum technicznym: "Prawa moderatora" http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=167567 Jeśli ktoś ma jakieś uwagi, to zapraszam do dyskusji. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:51.