![]() |
#91 |
Zadomowienie
|
Dot.: ~~~~ służba więzienna ~~~~
Nie podpisuje się żadnej umowy tylko jest ślubowanie przed prezesem sądu. Dochód jaki dostajemy to jest ryczałt- podatku od tego się nie płaci bowiem nie jest to traktowane jako dochód tylko zwrot poniesionych kosztów. Maksymalnie na stałe można mieć 10 dozorów lub nadzorów, ale do tego dochodza jeszcze przeprowadzne wywiady srodowiskowe i tez pare groszy wpada. Co do urzedu pracy to nie trzeba im tego nawet zglaszac bo zadnej umowy nie ma i nadal pozostaje sie bezrobotnym, tylko pelni sie sluzbe spoleczną
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Zadomowienie
|
W ustawie jest napisane, że "liczba dozorów lub nadzorów sprawowanych przez kuratora społecznego nie powinna przekraczać 10."
Zwrot "nie powinna" nie oznacza, że nie może. Znam osoby, które mają nawet 15 dozorów, bo takie widocznie było zapotrzebowanie. Pozdrawiam wszystkich społecznych ![]()
![]() |
#94 |
Raczkowanie
|
Urząd Pracy należy informować ZAWSZE o legalnie uzyskanych dochodach. http://pup.lubin.sisco.info/?id=794
Jeśli tago nie zrobisz możesz mieć poważne problemy!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#96 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Poinformować up oczywiście możesz ale nijak ma się np. do pobierania zasiłku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Raczkowanie
|
jakie pytania zadawne są podczas rozmowy kwalifikacyjnej do SW konkretnie chodzi mi o wychowawce
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Zadomowienie
|
Jak byłam na rozmowie w sprawie młodszego wychowawcę to pytali tak ogólnie o specyfikację ich zakładu karnego, czy wierzę w resocjalizację, czy jestem świadoma zagrożeń wynikających z takiej służby.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Przyczajenie
|
Słuchajcie, a jak jest w przypadku gdy osoba składała już do zk i została odrzucona, czy w tym samym roku może sie ubiegać o pracę drugi raz? Bo w policji jest tak, że nie można się ubiegac drugi raz jak ktoś nie przeszedł multiselectu a w Zk?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny, chciałam sie przyłączyć
![]() Studiuję zaocznie pedagogikę resocjalizacyjną i penitencjarną - kończę właśnie 2 rok. Dziś dowiedziałam sie że dostałam wymarzony staż - w zakładzie karnym półotwartym. Będę pracowała bezpośrednio z osadzonymi, i nie wiem jak mam się ubrać ![]()
![]() |
![]() |
#101 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Szczerze to się boję tego stażu i nie wiem co mnie tam czeka, czy dam sobie radę itd... edit zajechałam dziś pod ten zakład karny i się wystraszyłam. Jest to zakład typu pół otwartego, na stronie SW jest zdjęcie i wydawało mi się to trochę bardziej lajtowe, zajeżdżam a tam wysoki płot, w sumie normalny jak w ZK, ale jakos tak grozą mi powiało... Co innego czytać, marzyć i uczyć się o tym a tak na prawdę się boję. W dodatku nigdy tam nie byłam, więc idę w poneidziałek na żywioł... Czy są tu jakieś kobietki które pracują w ZK??
a jednocześnie pragną, by wszystko pozostało takie jak dawniej. ![]() P. Coelho "Demon i Panna Prym" Edytowane przez jezozwierzyk Czas edycji: 2012-05-29 o 20:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Kochana, dziwię się, tylko że na staż puszczają do pracy z osobami skazanymi, ale OK - nie mi o tym decydować. Ja się spotkałam z czymś takim, że w AŚ przebywają osoby z najciężsymi wyrokami, a przecież to Areszt - więc można się różnych rzeczy spodziwać. Przedewszystkim przywknij do głupich komentarzy, tekstów, podtekstów i słów, że jesteś głupia, kur**, taka nie taka, że ktoś Cię chce bzyknąć, itp. Mam nadzieję, że nie będziesz sama pracować z więźniami, a pod opieką czyjąś ze względów bezpieczeństwa. Aha, nie wdawaj się zbytnio z pewnymi osobami w dyskuję, bo źle się dla Ciebie to może skończyć i nie daj się. A takie pytanie, czy kończyłaś może resocjalizację, psychologię, pielęgniarstwo?? Edytowane przez Kornelciaczek Czas edycji: 2012-05-29 o 21:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Zakorzenienie
|
spokojnie, pracowalam w polotwartym, jest naprawde ok
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:53 ---------- Poprzedni post napisano o 22:33 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Gratuluję ![]() ![]() Mam dużo koleżanek na resocjalizacji i po resocjalizacji i 3/4 po licencjacie i praktykach podziękowało za w/w pracę... i zmieniły specjalności na studiach mgr ![]() Poza tym nie jest łatwo się dostać do SW, a na wychowawcę to już w ogóle bez pleców marne szanse ![]() Teoria z praktyką ma się po części, ale nie w zupełności. Możesz mieć same 5 i być super mądra, oczytana, a przyjdzie Ci taki Pan X tak Ci wjedzie na psychikę, że nie będziesz wiedziała co masz zrobić, mało to się skazanych na oczach wychowawców cięło, żyły podcinało - sorry, ale to TY wtedy za nich odpowiadasz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() OK, jestes na stazu mozesz sie wykazac, ale latwo nie bedzie. Bedzie zawsze nad Toba, ktos czuwal, kto Ci pomoze, wyjasni, wytlumaczy i tego sa +. Odpowiedzialnosc - prawie 0, bo ani wychowawca ani terapeuta na dzien dzisiejszy nie mozesz byc. Ale zeby zostac wychowawca - zycze Ci tego, tylko wiem ze nawet i po stazu latwo Ci nie bedzie nim zostac. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() 20km od naszego miasta (czyli można dojeżdżać) jest jeden z większych i bardziej znanych ZK w Polsce, więc może kiedys w przyszłości tam do pracy, znam w sumie już trochę osób które tam pracują ![]() A jeszcze mam do was takie pytanie z ciekawosci. Gdzie się robi kursy i uprawnienia terapeutyczne?? Właśnie w tym drugim ZK wisi ogłoszenie o naborze na stanowisko terapeuty, wymagane wykształcenie średnie ( ![]()
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#110 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wiesz kursy terapeutyczne to większości sa dla psychologów lub po określonych ścisło dziedzinach specjalności. Najlepiej zacząć od podyplomówek. Zależy też jakie miasta Cię na kształcenie interesują. Np. w moim kierunku jest bardzo Śląsk rozbudowany, ale gdzie mi ponad 700 km dojazy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dlatego też zdziwiłam się dlaczego widziałam ogłoszenie na stronie SW i PUP na tego terapeutę - wymagania srednie + kursy... Zauważyłam też ze wielu terapeutów zaczynało studia np. od pedagoiki społecznej, dlatego sie ciekawię, co to za kursy itd. Co do podkreślonego to aż odniosłam wrażenie że atakujesz moją osobę ![]() ![]() Przecież nic takiego nie powiedziałam. Cenię sobie twoje posty, szczególnei dla tego ze jak już pisałam nie mam z kim o tym za bardzo pogadać na razie, a martwie się żeby jak najlepiej wypaść w poneidziałek...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Na pewno pomyliłaś ogłoszenia, strażnikiem można być osoba mająca wykształcenie średnie, nieskazana prawomocnym wyrokiem, ... bleble ... ale i tak trzeba przejść cały proces rekrutacji ![]() Nie wiem co to są za kursy - nie mam pojęcia. Tyle, że zazwyczaj są na takie kursy właśnie wychowawcy kierownani albo psychologowie robią na własną rękę. Ale zapewne było to też stanowisko cywilne, a nie na funkcjonariusza... Aha, i może im chodzi o studium policealne technik terapeuta zajęciowy?? I dzień za pewne będzie organizacyjny, wyrabianie dokumentów, indetyfikatorów, kart magnetycznych, itp. Szkolenia BHP i PPOŻ, etc. Zanim przyjdzie co do czego to minie 2 - 3 dni ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Może zasugerowałaś się czymś w stylu, że chciałabym zostać po stażu?? A wiem, że to niemożliwe ![]() ![]() Zastanawiam się tylko, czemu nikt mi nic nie mówi o badaniach lekarskich ![]() BHP i PPOŻ trzeba robić za każdym razem w nowej pracy, czy raz wystarczy? Bo też miałam w KMP. Generalnie nie wiem jeszcze, co będę robiła dokładnie po studiach, ale kto to wie w tych czasach? ![]() ![]() Nurtują mnie jeszcze studia mgr, mam na to rok, ale teraz cały czas się głowie, u nas na uczelni są 2 kierunki mgr po resocjalizacji - resocjalizacja i praca socjalna z terapią. Nie wiem, który wybiorę. Czy jako mgr pracy socjalnej z terapią moge pracować np właśnie w ZK? Czy na takich studiach zdobędę jakieś uprawnienia terapeutyczne, pracownika socjalnego?? Pogmatwane teraz są te studia I i II stopnia i to jak można je zamieniać... Generalnie czasy też nie są proste, człowiek musi być bardzo elastyczny i nie wie, w którą stronę iść ![]()
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zawsze po stażu są inne opcje - musisz próbować ![]() A Ty byłaś już na jakimś stażu?? Nie, badania musisz mieć nowe, każdas instytucja wymaga aktualnych i nowych na potrzeby swojego pracodawcy. Jeszcze jedno UP nie pokrywa już od xx czasu badań lekarskich ![]() Za każdym razem, w każdej nowej placówce przechodzisz. Każda instytucja ma inne wytyczne inne rozmieszczenie i dlatego, ale to formalność ![]() A gdzie Ty studiujesz jak wolno spytać? I jeśli nie jesteś pewne czy chcesz pracować w ZK, warto zmienić specjalność, na inną. Masz wtedy większe pole manewru. Moje koleżanki kończyły licencjat z resocjalizacji, a mgr mają z wczesnoszkolnej lub przedszkolnej i pracują w szkołach ![]() W ZK jako strażnik, jako ktoś tam za biurkiem tak, jako wychowaca nie, a praca socjalna pozwoli Ci pracować w MOPSie DPS jako pracownik socjalny - też ciekawe ![]() Tego nie wiem, ale będziesz mogła prowadzić jakieś zajęcia w ośrodku, np. DPS, świetlicach socjoterapetycznych, itp. Współpraca z poradniami psychologiczno - pedagogicznymi ![]() Można. Można po resocjalizacji iść na wczesnoszkolną, a odwrotnie już nie. Możesz rozpocząć każde studia - nawet administracje nie uzpełniając różnic programowych, chociaż czasem jakieś narzucają. Teraz jest szeroki wybór. Wiem, że UW jako jedyne przyjmuje na wczesznoszkolną i przedszkolną na mgr 2 etnią inne uczelnie każą 3lata się edukować. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jako nauczycielka pracować bym nie mogła, nie moja bajka... Wcześniej w policji byłam na stażu i za badania płacił mi urzad pracy. Dlatego się dziwię, że teraz cisza, nikt mnie nigdzie nie kieruje a w poniedziałek zaczynam... Dziś sobie strzeliłam grzywkę u fryzjera na odwagę na poniedziałek ![]() Tak mnei dziś olśniło... Skoro na strażnika przyjmują ze średnim to pewnie ci strażnicy (a jak wiem z praktyki się edukują zaocznie z nami), startują do konkursów na wychowawców, stąd ciężko prace znaleźć... A że miejsc pracy dla kobiet-strażniczek jest mniej, ot taki nasz los ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Moich koleżanek też tak sporo mówiło ![]() Lepiej się dowiedz szczegółów, bo tak to może wyjść nieciekawie. Czyli nie będziesz 12mies. pracować w ZK?? Tak, jak zwalnia się wakat na wychowacę i mają skończone studia to oni startują i dostają się w pierwszej kolejności. Prawie w ogóle nie ma młodych babeczek wychowawców, są ale ze stażem +15 i więcej lat pracy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
jezozwierzyk mnie taka praca od dawna się marzy, ale póki co jest nieosiągalna. Idąc na studia juz wiedziałam, że chciałabym to robić, praktyki mnie tylko w tym utwierdziły, natomiast moja koleżanka po stażu stwierdziła, że na pewno by pracować tam nie mogła
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:00 ---------- Poprzedni post napisano o 20:58 ---------- Cytat:
![]() Zadzwoniła do mnie siostra, która gadała z sąsiadem, który pracuje na wysokim stanowisku w zk (ale w innym) i mam przyjsć 1 dnia ubrana na galowo, ale nie w spodnicy i nei na obcasie... No masakra.. Jutro zakupy mnie czekaja ![]() A jeszcze mam pytanie, jak myślicie kiedy warto złożyć podanie o przyjecie na kuratora społecznego?? Na 3 roku licencjatu czy może dopiero po?
a jednocześnie pragną, by wszystko pozostało takie jak dawniej. ![]() P. Coelho "Demon i Panna Prym" Edytowane przez jezozwierzyk Czas edycji: 2012-05-30 o 20:01 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do kuratora, chyba możesz. ---------- Dopisano o 22:36 ---------- Poprzedni post napisano o 22:34 ---------- Przestań co zakład to inny obyczaj. Załóż baleriny wygodne, jakieś ciemniejsze dżinsy i białą bluzkę elegantszą i wystarczy. Nie w każdym ZK jest tak samo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Własnie mam taki plan, jutro kupic jak najprostsze czarne baleriny, do tego zaloze czarne jeansy i koszule i pierwszego dnia dowiem cie co i jak. W ogole to chcialabym zeby mi tam dali jakis fartuch czy co kolwiek ![]() Myslicie ze dostane jakis identyfikator itp? Chciałabym, w policji miałam mieć ale kasy nie było ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:22.