Jedne Mamy mają dzieci, a do innych bocian leci.Mamy maj-czerwiec cz.VIII - Strona 132 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-30, 10:45   #3931
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777
Dot.: Jedne Mamy mają dzieci, a do innych bocian leci.Mamy maj-czerwiec cz.VIII

Dzień dobry
Ja nie śpię już od 5 doleżałam do 7,30 i koniec. Po śniadaniu poległam jeszcze na godzinę
Dziś odbieramy fotelik, a jutro mam nadzieję, będzie materacyk do łóżeczka. Już od wczoraj jedzie...i śledząc przesyłkę, stwierdzam, że chyba przez całą Polskę pojedzie. Masakra.

Cytat:
Napisane przez Gaabbi Pokaż wiadomość
Dokupujecie jakieś dodatki do wózka?
Ja dokupuję tylko moskitierę, chciałam też parasolkę, ale wózek ma tak rozkładaną w razie potrzeby budkę, że spokojnie zasłoni słońce. No przynajmniej ja tak myślę w razie czego tża wyślę do sklepu

Cytat:
Napisane przez sailormaary Pokaż wiadomość
Witam was,
Rodzę w czerwcu, mogę się dołączyć??
Szukam porad i chętnie popiszę i zobaczę jak się mają inne mamy
Witaj ależ jesteś szczuplutka no jak na miss przystało

Cytat:
Tak tak, nie omieszkam zapytać mojej ginki, czy moja Koleżanka, która ma zgładzoną szyjkę, może się bzić ze swoim Mężem

Cytat:
I teraz uwaga uwaga _millena, pytałam o Twoją zgładzoną szyjkę i sex- MOŻESZ spokojnie się bzić
Cytat:
Termin porodu wg tego USG: 15.06.2012r.
to ważniejsze jest body kibica, czy przytulanki z K?
no ja nie wiem

ja mam na 13

Cytat:
Napisane przez sweetjoy Pokaż wiadomość
Nie chciał mąż przelecieć wielorybka?

Cytat:
Napisane przez sweetjoy Pokaż wiadomość
W głębi duszy liczę na to że akcja sama się rozkręci, bardzo bym chciała położyć sie w piątek do szpiatala z rozwarciem i skurczami, ale ja ostatnio za dużo od życia wymagam
No w końcu już czas na Ciebie

Jem lody

Nasz ślub:
http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png

Jesteśmy razem od:
http://s1.suwaczek.com/200706022338.png

"Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu"
stokroteczka777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-30, 10:48   #3932
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez stokroteczka777 Pokaż wiadomość

Witaj ależ jesteś szczuplutka no jak na miss przystało

:
He he dzięki)
sailormaary jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-30, 10:52   #3933
niunia32
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez śliweńka Pokaż wiadomość
a my jutro idziemy na szczepienie i na pneumo też
Na jakie sie zdecydowaliście? 5w1,6w1, czy pojedyncze?

Cytat:
Napisane przez _millena Pokaż wiadomość
w ogóle .. ile wydałyście na swe pociechy w pierwszym miesiącu ich życia... trzeba jakoś sie organizować z kasą specjalnie ( tak jak przed porodem, wyprawki i te inne gadżety), czy da się funkcjonować z pensji.... bo juz sama nie wiem... dzisiaj policzyłam ile wydaliśmy w tym miesiącu i o mało nie spadłam z kanapy....
przeraża mnie to .. a na prawdę patrzyłam co kupuję i za ile kupuję.
Póki co, to nie wiele. Jedynie na witaminy i nosalek. Pieluszek mamy zapas z prezentow

Cytat:
Napisane przez Ewunia_1984 Pokaż wiadomość
No wlasnie nie wiem o jakie pojemniki chodzi??? Gdze sie je kupuje???
W aptece. Mi pani powiedziała, ze wygląda to jak pojemnik na mocz tyle ze zdziubkiem. Póki co jeszcze nie kupilam.

Cytat:
Napisane przez moniczka1302 Pokaż wiadomość
MAMUSKI!!!

Zapisywalyscie swoje pociechy na USG bioderek??

W mojej przychodni tylko prywatnie - koszt 193 zł troche duzo...
Zapisaliśmy z nfz. U nas tylko jedna przychodnia z nfz robi usg. Na szczescie termin mamy na 12.06

Cytat:
Napisane przez begie13 Pokaż wiadomość
jeszcze mam pytanko: gdy przyjeżdża się an IP do porodu to kto robi te wszystkie badania, ktg, badanie rozwarcia jakieś mierzenie itp.? położna czy lekarz? w ogóle jaką rolę mają położne ( wiadomo- oprócz odebrania porodu) i lekarze?
czy po porodzie też bada się mamuśki czy jest wszystko ok czy tylko wtedy gdy są jakieś problemy i kto to robi?

przepraszam za te może głupie pytania ale trochę zaczynam panikować...
Mnie na IP badał lekarz +usg. Ciśnienie, pomiar brzucha i miednicy położna. Na porodówce rozwarcie, ktg robiła mi położna. Lekrz mnie pozszywal, czyscil macice. Potem na obchodów badali tylko brzuch czy macica sie obkurcza. I krocze raz mi sprawdzali jak mówiłam, ze boli

Cytat:
Napisane przez blueelektron Pokaż wiadomość
u mnie robił to lekarz i położna

położna sprawdziła się na 100%, jak rodzisz sn ona odgrywa główną role

do dziewczyn co karmią piersią

mój budzi się co 1-2 godziny i pije do 30 minut potem wypluwa i zasypia czy to norma?czasami po 30 minutach znów pije z 15 min

i co najlepsze na sutki? mam ziajkę, ale nie bardzo mi pomaga
Ja mam ziajke. Nie narzekam. Co do karmienia to moja czasem i1,5 godz wifi na cycku. W tym ze zasypia, po odłożeniu zaraz szuka. Położna mi dzisiaj powiedziała, ze jak przysypia i wypluwa piers to nie dawać jej tylko odłożyć dziecko, bo sie przyzwyczai i bedzie co chwile przy cycki byc, by sobie tylko poleżeć.

Cytat:
Napisane przez fonn Pokaż wiadomość
Dziewczynki, mam pytanie (jak zwykle w moim przypadku za sto punktów, wstydzę się, ale trudno) - czego używa się po przewijaniu? Konieczny jest puder czy jakaś zasypka? Czy sam krem? W sklepie tego na pęczki i ja nie wiem, co wybrać, co jest najlepsze?
Co chcesz. My stosujemy sudokrem. Mamy z nicei krem i mamy dostać masc noworodkowa.

Cytat:
Napisane przez anulka4771 Pokaż wiadomość
Witam!
Noc ok,dwie pobudki to standard,teraz najadł się obrzygał mnie i spi.Ostatnio okupkał mi prześcieradło
Nie wiem co się dzieje z moim Filipem,troszkę pokasłuje w nocy bardzo wysoko gorączkował,przebierałam go bo był cały mokry,dzisiaj idziemy zwarzyć Szymona to i Filip idzie ze mną,niech go zobaczy.Generalnie nie raz miał kaszel i to okrutny ale bez gorączki a teraz kaszlnie raz na jakiś czas i prawie 40stopni w nocy Ogólnie nie wygląda na chorego,mówi że nic go nie boli.Strasznie mi szkoda mojego dziecka,ledwo wyleczył się z jednego dziadostwa a ma już nastepne
Na szczęście mama zaoferowała mi swoją pomoc w pójściu do lekarza
Zdrówka

Cytat:
co do uczucia po porodzie, ja mialam wrazenie przez kilka pierwszych dni, ze dalej w srodku kopie mnie dzidzius
Też tak miałam.

Czesc. Juz za nami wizyta położnej. Za tydz kolejna.
Dziewczyny nosicie majtki ujedrniajace (czy ak to tam sie zwie)?

Gratulacje udanych wizyt

Malinka

Haniusia
niunia32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-30, 10:54   #3934
begie13
Zadomowienie

Cytat:

czy ktoś mi powie co to może znaczyć?

może to takie bóle przepowiadające
do 5-tego niedaleko

Wanda
begie13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-30, 10:55   #3935
justys1358
Zakorzenienie

GG do justys1358

Czy Wy tez przy koncówce ciązy miałyscie uczucie głodu badz non stop głodne byłyscie? Juz 3 dzien tak mam :/

Leze jeszcze w łózku po podwójnym sniadaniu i nie chce mi sie wstac Nie ma to jak błogie lenistwo
justys1358 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-30, 10:58   #3936
begie13
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez justys1358 Pokaż wiadomość
Czy Wy tez przy koncówce ciązy miałyscie uczucie głodu badz non stop głodne byłyscie? Juz 3 dzien tak mam :/

Leze jeszcze w łózku po podwójnym sniadaniu i nie chce mi sie wstac Nie ma to jak błogie lenistwo
ja mogłabym jeść non stop, pić też, ale na szczęście jakoś się powstrzymuję

Wanda
Stary 2012-05-30, 10:59   #3937
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez begie13 Pokaż wiadomość
może to takie bóle przepowiadające
do 5-tego niedaleko
A takie bóle po jakim czasie mogą się przekształcić w prawdziwe porodowe??
Mam nadzieję, że dotrwam.
Stary 2012-05-30, 11:00   #3938
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Cytat:

mam ta samo zjadłam śniadanie, jogurt, lody, a już mam przed oczami knedle z mięsem które mają być na obiad

Nasz ślub:

Jesteśmy razem od:

"Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu"
Stary 2012-05-30, 11:04   #3939
begie13
Zadomowienie

Cytat:
A takie bóle po jakim czasie mogą się przekształcić w prawdziwe porodowe??
Mam nadzieję, że dotrwam.
wiesz... ja w temacie bóli czy skurczy przepowiadających nie wiem nic, ponieważ przez całą ciążę ani jednego nie doświadczyłam i jestem 4 dzień po terminie porodu i nadal nic nie czuję... a na ktg skurcze wychodziły, tylko są one dla mnie nieodczuwalne
tu już ktoś inny musiałby się wypowiedziec

Wanda
Stary 2012-05-30, 11:09   #3940
fonn
Rozeznanie

Cytat:
a ja sobie walśnie zdałam sprawę z tego, że najbrzydszą koszulę, którą chciałam mieć własnie do porodu ( bo mam jeszcze 3 inne ale mi ich szkoda) mam z długim rękawem.... chyba odetnę te rekawy na porodówce.... Nie wiem, ale jakoś poród naturalny kojarzy mi sie z mega rzeźnią i żal mi tych pozostałych
u nas w szpitalu dają własne koszule, szpitalne, do porodu - chyba, że nie zdążę się przebrać
mi też się z rzeźnią kojarzy, jak patrzę w sklepie na arbuzy to sie zastanawiam, jak ja to urodzę?

Cytat:
nam w sr mówiła położna , że daje się krem pielęgnacyjny. Nas uczyli, żeby nie dawać regularnie kremu typu Sudocrem czy Bephanten , bo tych używamy tylko w przypadku odparzeń. Ale z tego co widzę zdania na forum są chyba podzielone. Ja mam przygotowany HIPP pielęgnacyjny i linomag. Położna mówiła,że nawet oliwką można dzieciaka potraktować , tylko nie każda mama lubi oliwkę. A moja znajoma ( ta od suchej rurki i noszenia dziecka w chuście) od początku używa kremu robionego w aptece.
Ja myślę, że to co się będzie działo po porodzie to będzie fantastyczna szkoła metodą prób i błędow i w sumie to .. jakos mnie to nie przeraża. Mam tylko nadzieję, że nie zrobię dzieciakowi ziazia .... tym dochodzeniem do perfekcji w obsłudze
czyli rzeczywiście opinii jest mnóstwo - dzięki w każdym razie.
zobaczymy, jak się to wszystko potoczy

Cytat:
wszsytkie jesteśmy jak ten niewierny Tomasz... dopoki nie zobaczy - nie uwierzy
ja się tylko martwię, żeby chociaż po zobaczeniu uwierzyć
Cytat:
ja też nie mam i też oglądam... ale podobno lubią wychodzić po porodzie, jak sie skóra zaczyna kurczyć
może mnie to ominie. na pewno mam na cyckach i po wewnętrznej stronie ud. ale tam dopadły mnie już w okresie dojrzewania. na cyckach da sie jakoś przeżyć, bo nie są mega duże i takie raczej jasnawe i cienkie i w miejscu które zawsze zakrywam stanikiem (nawet kostiumem), ale na tych udach.. słabo... mam nadzieję, że ich nie wyjdzie więcej.
kurna, ja nie chcę
ja mam na piersiach prawdopodobnie podobne do Twoich, mi od piguł anty wylazły w ogóle taki los mi zgotowały te pigułki, że będę je do końca życia pewnie przeklinać

Cytat:
A czemu nie brzuszki?? I co zamiast nich??
Brzuszki nie spowodują redukcji objętości tkanki tłuszczowej ani o milimetr. Owszem, po jakimś czasie prawidłowego wykonywania wzmocnią mięśnie, ale należy zacząć przywracanie brzucha do sprawności od ćwiczeń aerobowych, pilates, basenu. Brzuszki to w sumie jakaś niemądra legenda poza tym nie jestem pewna, czy brzuszki robione w kilka tygodni po porodzie to dobry pomysł do naszych pociążowych wnętrzności, ale to już pewnie sprawa indywidualna. Ja jestem za treningiem typu tbc w umiarkowanym zakresie tętna to najlepsza droga do efektywnego poprawienia kondycji i spalenia tłuszczu, a przy okazji poprawia samopoczucie

Cytat:
tutaj też będę raczej rezygnować. moja mama nosiła ten pas po ciąży i mowi, że żałuje. Tzn wiadomo, że kilkadziesiąt lat temu to wyglądało pewnie zupełnie inaczej....ale w sumie to nawet nie kojarzę, żeby któraś znajoma z tego korzystała.
liczę na cud natury w każdym razie i na to , że nie będę mieć problemów z brzuchem. Nigdy w sumie nie miałam. Zawsze jakoś tak .. dobrze wyglądał
Ja bym chciała, żeby moja pupa i moje nogi wróciły do dawnego wyglądu bo to były dwie moje najukochańsze części ciała, które może nie wyglądają teraz tragicznie, ale umówmy się, że jak takie zostaną to już nie poderwę sobie żadnego turysty

ja szczęśliwie nie zwiększyłam obwodu zadka ani o centymetr w ciąży, nóg też nie, za to skórka pomarańczowa jest a przed ciążą nie było jej prawie wcale. Póki co wmawiam sobie, że to przez zatrzymywanie wody, tak jak te stopy zobaczymy, co będzie po porodzie. I czy będzie czas się temu przyglądać

---------- Dopisano o 11:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:06 ----------

Cytat:

O tak, ja zamieniłam się w odkuracz
tłumaczę to sobie obniżeniem brzucha - który zrobił więcej miejsca żołądkowi.

A w ogóle brzuch mam od kilku dni tak nisko, że zaraz będzie mi się obijał o kolana ma zupełnie inny kształt, niż choćby tydzień temu. Apetyt mam makabryczny, ale i samopoczucie lepsze. Lżej się oddycha, mniej sapię na schodach itd. Czyżby to jakiś znak?
fonn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-30, 11:16   #3941
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Cytat:
O tak, ja zamieniłam się w odkuracz
tłumaczę to sobie obniżeniem brzucha - który zrobił więcej miejsca żołądkowi.

A w ogóle brzuch mam od kilku dni tak nisko, że zaraz będzie mi się obijał o kolana ma zupełnie inny kształt, niż choćby tydzień temu. Apetyt mam makabryczny, ale i samopoczucie lepsze. Lżej się oddycha, mniej sapię na schodach itd. Czyżby to jakiś znak?
Ja mam większy apetyt ale nie zauważyłam obniżenia brzucha...

Nasz ślub:

Jesteśmy razem od:

Stary 2012-05-30, 11:16   #3942
_millena
Zadomowienie

Cytat:

taaaaak !!!! wpierdzielam na okrągło i .. tyje !!!!
mam gastrofazę na slodycze i truskawki
tylko że .. npteraz leżę głodna bo mi się nie chce tyłka ruszyć po jedzenie

_millena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-30, 11:18   #3943
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:

Brzuszki nie spowodują redukcji objętości tkanki tłuszczowej ani o milimetr. Owszem, po jakimś czasie prawidłowego wykonywania wzmocnią mięśnie, ale należy zacząć przywracanie brzucha do sprawności od ćwiczeń aerobowych, pilates, basenu. Brzuszki to w sumie jakaś niemądra legenda poza tym nie jestem pewna, czy brzuszki robione w kilka tygodni po porodzie to dobry pomysł do naszych pociążowych wnętrzności, ale to już pewnie sprawa indywidualna. Ja jestem za treningiem typu tbc w umiarkowanym zakresie tętna to najlepsza droga do efektywnego poprawienia kondycji i spalenia tłuszczu, a przy okazji poprawia samopoczucie
To u mnie chyba najlepszy będzie basen, często z mężem chodzimy, zawsze mogę popływać) czy coś
No i kupiłam sobie tą taką piłkę do ćwiczeń to może w necie coś znajdę na brzuch
Stary 2012-05-30, 11:20   #3944
Alfahelisa
Zakorzenienie

Cytat:
Ja nie mam ani jednego rozstepa po ciazy i licze na to, ze brzuch szybko wroci do swojej formy , moze pomysle o zakupie tego pasa poporodowego? Z tego co pamietam, to Dastii kupowala . Moze pojawi sie na wizazu i opisze, czy sie sprawdza...
hmm ja pamiętam, że się nad nim zastanawiała, ale tu dziewczyny odradzały, że to nie jest dobre rozwiązanie...
nie wiem czy w końcu to kupiła...
Bezpowrotnie elipsa ma"
Aniołek 7t4d [*] 25.05.2011 i nic już nie będzie takie samo
Wiktor 13.07.2012 kochany szczęściarz urodzony 13ego w piątek
Gloria- 07.06.2015 - nasza księżniczka
Alfahelisa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-30, 11:20   #3945
justys1358
Zakorzenienie

GG do justys1358

DObrze wiedziec ze nie jestem sama W nocy tez mam kryzys jak sie przebudze, głodna jestem jak wilk.
justys1358 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-30, 11:25   #3946
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Mnie mimo ciągłego głodu waga spadła o 1kg to może to już czas rodzić
Zostawiam Was na jakiś czas. PA .

Nasz ślub:

Jesteśmy razem od:

Stary 2012-05-30, 11:27   #3947
blueelektron
Rozeznanie

wczoraj była położna, mamy 6 wizyt,

krocze boli bo byłam nacięta, ściągneła mi supełek bo reszta szwów rozpuszczalna

mój cycocholik śpi, pił o 7 :00, później o 8 i 9, 10,

oczko lewe mu ropieje, przecieram wodą i solą na zmianę
jeśli chodzi o pielęgnację pępka, kazała na sucho patyczkiem do ucha przecierać, a jak jest coś przyklejone bardziej to spirytusem, w szpitalu psikali octeniseptem i wycierali do sucha gazikiem

karmię na leżąco, kręgosłup mi cierpnie

ktoś kiedyś pisał, że dziecko pokochuje się stopniowo

ja pokochałam od pierwszego spojrzenia, nie wyobrażam sobie już życia bez niego

na temat szpitala mogę napisać, że jestem bardzo zadowolona warunkami i personelem

leżałam w sali dwuosobowej z łazienką pod nosem

poprostu sam przebieg porodu był nie taki jak powinien, największą komplikacją było wydalenie łożyska, wydobyto je ręcznie, straciłam dużo krwi, łyżeczkowano mnie, później musieli mi krew przetoczyć

dziewczyna po cesarskim cięciu śmigała, a ja leżałam jak trup, myślałam, że umrę

mamy może jakiegoś nowego emaila? tak bym fotki wstawiła
Stary 2012-05-30, 11:28   #3948
fonn
Rozeznanie

Cytat:
taaaaak !!!! wpierdzielam na okrągło i .. tyje !!!!
mam gastrofazę na slodycze i truskawki
tylko że .. npteraz leżę głodna bo mi się nie chce tyłka ruszyć po jedzenie
ja zjadam dziennie kilogram truskawek
i często maczam je w cukrze
Cytat:
To u mnie chyba najlepszy będzie basen, często z mężem chodzimy, zawsze mogę popływać) czy coś
No i kupiłam sobie tą taką piłkę do ćwiczeń to może w necie coś znajdę na brzuch
basen jest super na wszystko
i można na niego chodzić też już z kilkumiesięcznym szkrabem
Stary 2012-05-30, 11:29   #3949
niunia32
Zakorzenienie

Begie spróbuj może chodzenia po schodach.
my w poniedziałek po spacerze poszliśmy do rodziców i dość szybkim krokiem na 4 piętro wlecieliśmy. może się to choć trochę przyczyniło do rozpoczęcia porodu

sailormaary też mi się wydaje, że to przepowiadające. ale nie jestem pewna, bo sama nie miałam

Malinka

Haniusia
Stary 2012-05-30, 11:31   #3950
Alfahelisa
Zakorzenienie

Cytat:
mój młody ważył ostatnio 32o0 , lekarz szacował, że może być cięższy, tak około 3400....i to było moje kochane w zeszły czwartek, a tydzień wcześniej wychodziło mu 3080... więc obawiam się , że rośnie klocek. Mój lekarz mówi, żeby raczej nastawiać się na + niż na - , chociaż większość z Was mówi, że waga z usg była niższa. No w każdym razie doktorek twierdzi , że magicznej 4reczki nie powinniśmy przekroczyć
Mój mąż twierdzi, że mam budowę klasycznej baby ze wsi, czyli wielki cyc i szerokie bieeedra Jako , że pochodzenie u mnie raczej chłopskie niż szlacheckie to w zasadzie zgadzam się z tym w zupełności. I że po prostu jestem stworzona do rodzenia dzieci... nie wiem skąd on to wie ? ale ja mu wierzę

aaaa a mi mówią odwrotnie to ja tam nie wiem skąd jestem może w takim razie jakaś zubożała szlachta tudzież jakieś niedożywione dziecko

pocieszam się tym że mój mały raczej nawet do 3,5kg nie dobije (oby się nie roztył na koniec) już po tej granicy u mnie może być już różnie
Bezpowrotnie elipsa ma"
Stary 2012-05-30, 11:31   #3951
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość
Ciężko mi odnieść się do porównania z psem bo psa wychowywałam będąc nastolatką.
Roczniak jak najbardziej rozumie wiele i o wielu sprawach wie, czy mu to wolno, czy nie, ale niekoniecznie się do tego stosuje. Ale oczywiście już w tym wieku trzeba być konsekwentnym i trzymać się zasad, a wtedy i dziecku będzie łatwiej je zaakceptować i dzięki temu czuje się bezpieczniej, bo wie, że pewne rzeczy są stałe, nawet jeśli ta konsekwencja jest dla rodziców trudna, to jest konieczna.
Uważam też, że nie ma co demonizować buntu dwulatka. Ja go praktycznie u Maksa nie zauważyłam. Bardziej ok. 1-1,5 roku był taki okres, że potrafił płakać ostro, jak mu się czegoś nie pozwalało, ale właśnie myślę, że nasza konsekwencja w tym okresie zaowocowała spokojem później.

To naprawdę zależy od dziecka Myśmy mieli takie jazdy, że myślałam, że osiwieję... nigdy, absolutnie nigdy nie pozwoliliśmy sobie na jakąkolwiek niekonsekwencję, bo Michał by nas chyba zjadł, a mimo to, to co on odstawiał przechodzi ludzkie pojęcie... Taka najmniejsza próbka - czy możesz sobie wyobrazić, że dziecko wali klockiem w podłogę, ZAWSZE dostaje ostrzeżenie, że nie wolno, bo robią się dziury (mamy drewniane podłogi) i jeszcze raz uderzy, to mama zabiera klocek. Michałek patrząc na mnie ryczy, wali klockiem w podłogę, sam oddaje klocek, karnie gasi sam sobie bajkę i ryczy. I za chwilę robi znów to samo. Jazda z klockami u nas trwała ponad dwa miesiące, kilkanaście razy dziennie. Mój syn potrafił się na mnie "obrazić" i siedzieć na półpiętrze bez zabawek, bez niczego w kucki przez 4 godziny!!! Możesz to sobie wyobrazić??? To tylko wierzchołek góry lodowej. Gdybym wypisywała wszystkie zachowania, które trwały np. ponad rok, to bym musiała książkę napisać... Tak wygląda bunt dwulatka Byłam naprawdę załamana, ale pediatra i moja przyjaciółka, która jest psychologiem nas uspokajały, że takie dzieci po prostu są i już sama miała takie doświadczenia ze swoją młodszą córką - u starszej zero buntu dwulatka... z młodszą nie była sobie dać rady fizycznie (ona jest dość drobna), jak gdzieś z nią wychodziła, to tylko razem z mężem. Takie dzieci po prostu są i już niestety najgorsze jest to, że na dzieci tego typu, że tak powiem, małych buntowników nie działają ani kary ani nagrody. Michał miał wysikane na to, czy będzie nagroda czy nie. Jak mówiła nasza wychowawczyni w przedszkolu - wszystko zgodnie z zasadą "na złość tacie zesr.am się w gacie". Na szczęście bunt dwulatka ma to do siebie, że mija... Boże, mojej koleżanki córa też taka, jak Twój Maksio - raz, dwa razy powiedziała i dziecko wszystko zaakceptowało u nas wojna o wszystko i również wojny bez powodu - po prostu ryk i wrzask tak po prostu, bez okazji... mam nadzieję, ze Wojtuś będzie mniej buntowniczy, bo tak jak u Ciebie wszyscy mówią, że to niemożliwe, żeby były dwa takie aniołki, to mnie każdy mówi, że drugie na pewno będzie spokojniejsze, bo to niemożliwe, żeby mieć dwa takie Michałki w domu w każdym razie życzę Ci z całego serca, żebyś nie doświadczyła takiego prawdziwego buntu dwulatka przy Kaju

Edytowane przez SzmaragdowyKotek
Czas edycji: 2012-05-30 o 11:34
SzmaragdowyKotek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-30, 11:32   #3952
niunia32
Zakorzenienie

Blue szkoda, z tym porodem, że tak go wspominasz, ale najważniejsze jest on już za Tobą

mnie też chyba łyżeczkowali, wiem, że mnie czyścili i bolało strasznie. mi na szczęście krwi nie przetaczali, a też sporo jej straciłam. eh też leżałam jak kłoda w pierwszej dobie. ani usiąść ani nic.

Malinka

Haniusia
Stary 2012-05-30, 11:34   #3953
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
ja zjadam dziennie kilogram truskawek
i często maczam je w cukrze

basen jest super na wszystko
i można na niego chodzić też już z kilkumiesięcznym szkrabem
Super, )
Stary 2012-05-30, 11:36   #3954
Efijy
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez clauudik Pokaż wiadomość
A ile masz stopni w domu?? U mnie mały nosi zwykle kaftanik + pajac albo body krótki rękaw + kaftanik z długim i na to śpiochy. Zawinięty jest w rożek albo przykryty kocykiem. Nigdy jeszcze nie był zgrzany Nawet się zastanawiałam nie raz czy nie przesadzam, ale skoro ja mam na sobie koszulkę i sweterek to przecież nie rozbiorę dziecka. W domu mamy 21-22 stopnie. A śpiochy mam wszystkie rozpinane w kroku, więc przy przebieraniu jest wygodnie.
Witam!
Sorki ze dopiero teraz odpisuję ale nie ogarniam jeszcze wszystkiego co piszecie. U mnie temperatura można powiedzieć porównywalna z Twoja choć ostatnio było u nas gorąco, tyle że mój jest dość wrażliwy na potówki wystarczy chwila i od razu ma. W szpitalu też był ubierany tylko w kaftanik i w rożku i dostał potówek ale w domu mu już przeszło. Wiesz każdy ubiera jak chce to tylko moja sugestia była na temat ubierania i ciuszków każdy ubiera i kupuje jakie chce ubranka. Miałam jeszcze taką sytuację że mały przelewał śpioszki i potem trzeba było go całego przebierać tak było mi wygodniej ale też małemu znikły potówki.

Dziewczyny mam pytanie może któraś zorientowana jest czy w ogóle zniknie ten pasek na brzuchu taka kreska wzdłuż ? Bo w ciąży mi wyszła i teraz nadal jest i to bardzo widoczna i tak się zastanawiam czy jest szansa ze to zejdzie
Efijy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-30, 11:36   #3955
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez niunia32 Pokaż wiadomość
Begie spróbuj może chodzenia po schodach.
my w poniedziałek po spacerze poszliśmy do rodziców i dość szybkim krokiem na 4 piętro wlecieliśmy. może się to choć trochę przyczyniło do rozpoczęcia porodu

sailormaary też mi się wydaje, że to przepowiadające. ale nie jestem pewna, bo sama nie miałam
No ja też to samo pomyślałam, tylko, że odkąd biorę luteinę to się nie pojawiały, a teraz nagle znowu zaczęły,,, I trochę spanikowałam.
Stary 2012-05-30, 11:37   #3956
Alfahelisa
Zakorzenienie

Cytat:
a ja sobie walśnie zdałam sprawę z tego, że najbrzydszą koszulę, którą chciałam mieć własnie do porodu ( bo mam jeszcze 3 inne ale mi ich szkoda) mam z długim rękawem.... chyba odetnę te rekawy na porodówce.... Nie wiem, ale jakoś poród naturalny kojarzy mi sie z mega rzeźnią i żal mi tych pozostałych
nam położna tez właśnie tak radziła z tymi koszulami, jak dają brać ich a jak każą w swoją to jakąś byle jaką albo nawet jakis duży t-shirt

hmm też mam właśnie taką jedną nie ciekawą a później w kosz koszulę i tyle
pozostałe super nówki koszule to szkoda, mi tam nie zależy żeby pieknie na porodówce wyglądać - bo w sumie i tak będzie mi wszystko w pewnym momencie wisieć, byle by już było po
Bezpowrotnie elipsa ma"
Stary 2012-05-30, 11:39   #3957
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Alfahelisa Pokaż wiadomość
aaaa a mi mówią odwrotnie to ja tam nie wiem skąd jestem może w takim razie jakaś zubożała szlachta tudzież jakieś niedożywione dziecko

pocieszam się tym że mój mały raczej nawet do 3,5kg nie dobije (oby się nie roztył na koniec) już po tej granicy u mnie może być już różnie
He he ja z tego co wiem to też u mnie część rodziny od strony taty to szlachecka tylko, że majątki na Ukrainie zostały)
Po tym to u mnie widać najbardziej po stopach bo mam rozmiar 33/34 XD co jest uciążliwe strasznie No i też postura raczej nie chłopska... Przez to boję się porodu bo taka wątła jestem i czy dam radę;/
Stary 2012-05-30, 11:46   #3958
niunia32
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Efijy Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam pytanie może któraś zorientowana jest czy w ogóle zniknie ten pasek na brzuchu taka kreska wzdłuż ? Bo w ciąży mi wyszła i teraz nadal jest i to bardzo widoczna i tak się zastanawiam czy jest szansa ze to zejdzie
też się zastanawiam nad tym... też mam tą kreskę.

a co do koszuli do porodu to u mnie nie dawali. ja miałam swoją/po mamie starą, którą w razie czego mogę wyrzucić. i jest u teściowej, bo wzięła do prania i nie oddała :P

idę się położyć

Malinka

Haniusia
Stary 2012-05-30, 11:47   #3959
fonn
Rozeznanie

Cytat:
He he ja z tego co wiem to też u mnie część rodziny od strony taty to szlachecka tylko, że majątki na Ukrainie zostały)
Po tym to u mnie widać najbardziej po stopach bo mam rozmiar 33/34 XD co jest uciążliwe strasznie No i też postura raczej nie chłopska... Przez to boję się porodu bo taka wątła jestem i czy dam radę;/
Ale małe stópki!

O ile wiem, to nie obwód bioder decyduje o powodzeniu porodu, tylko rozstaw kości miednicy, co wcale nie jest równoznaczne ze sobą zresztą jak to ktoś kiedyś tu napisał: weszło, to i wyjdzie
Stary 2012-05-30, 11:47   #3960
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Fonn - nie kupuj zasypek, są bez sensu, tylko podrażniają. Pod wpływem wilgoci, która u dziecka jest non stop zbija się w takie kulki,które podrażniają. Czytałam też jakieś badania, które dowodziły szkodliwości zasypek zwłaszcza u dziewczynek i w jakiś sposób wiązały ich stosowanie z endometriozą w późniejszym wieku. Zasypka z siuśkami czy kupą tworzy klajster cieżki do wymycia i jedynie podrażnia. Zdecydowanie kup sam krem i smaruj cieniutko, żeby nie zakleić pieluszki, bo będzie ciekło
Sailormaary - witaj! jak pisała millena, niestety to prawda - odstawiamy leki i modlimy się o poród, który nie następuje
Gaabbi - fajny wózeczek! na moim monitorze wygląda nawet bardziej jak malinka, niż jak różowy super wieści przyniosłaś z badań! ja pójdę w piątek, może dowiem się też czegoś optymistycznego od dwóch dni nie mogę nawet po domu chodzić, taki mam twardy brzuch, ale nic się nie dziejeeeeee!!!!
SzmaragdowyKotek jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości