|
|
#1171 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Styczniowo-lutowe mamusie 2013 :)
Mam taka informacje:
W okresie ciąży najlepiej zrezygnować z surowego mięsa ryb, np. tatara z łososia, sushi, surowego mięsa marynowanego, np. śledzi, a także ryb wędzonych na zimno. Mogą one zawierać bakterie z rodzaju Listeria monocytogenes, niebezpieczne dla kobiet w ciąży. Spożywanie surowych owoców morza może przyczynić się także do zarażenia tasiemcem. Uważaj na owoce morza. Niestety, bardzo szybko się psują. Mięczaki natomiast, filtrując w ciągu dnia duże ilości wody, wyłapują z niej wszystkie zanieczyszczenia. |
|
|
|
#1172 |
|
Zadomowienie
|
Cześć Dziewczyny!! Witam się z wami i od razu chwalę, że załapałam się również do grona końcowo-styczniowych Mamusiek
Było to dla mnie wielkie zaskoczenie (kończe I rok studiów) ale powiem Wam, że jest to dla mnie i moich bliskich bardzo miła nowina Za sobą mam 2 testy paskowe i betę: 1115 (3-4 tydzień). Obecnie więc jestem około 6 tygodni od ostatniej @ i czekam (niecierpliwie) na wizytę u lekarza. No i tutaj moje pytanie dziewczyny, kiedy decydujecie się isc do lekarza: od razu-aby potwierdzić ciąże, czy czekacie do 8 tygodnia aby usłyszeć już serduszko? No i co robicie z tą niecierpliwościa??? Ja będe robić betę co tydzień aż do wizyty (musze wszytko monitorować )
|
|
|
|
#1173 |
|
Zakorzenienie
|
Dołączam się. Dwa testy pod rząd i dwie kreski. Jeszcze przed badaniem na betę i wizytą u gina. Milion myśli w głowie...
W tej chwili jest 9 dzień spóźnienia od spodziewanej @ - kiedy najlepiej pierwsza wizyta u lekarza? Sama mam zamiar iść jutro na betę a jeśli wyjdzie wysoka - od razu umówić się do lekarza. Jak się czujecie w tym początkowym okresie, przeczuwałyście coś? |
|
|
|
#1174 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny ! GRATULACJE
ja byłam u lekarza w 6tyg i 4 dniu, było już widać serduszko )
|
|
#1175 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() bete sprawdza sie co 48h, badz co 72h zeby fajnie bylo widac przyrost , poczytaj sobie http://bhcg.pl/przyrost-beta-hcg/ osobiscie wydaje mi sie to nie potrzebnym wydatkiem ja bete zrobilam tylko raz, zeby potwierdzic ciaze ![]() ja byłam pierwszy raz w 7 tyd, ciaze stwierdzil recznie a na poczatku 9 tyg mialam usg ![]() Cytat:
![]() tobie również gratuluje ![]() ---------- Dopisano o 18:40 ---------- Poprzedni post napisano o 18:37 ---------- Cytat:
ale jakos nie podciagnelam do tego śledzi dziwne bo tak sie mowi, że śledzie to sa zachcianki w ciazy, no nic na szczescie mnie jeszcze takie zachcianki nie złapały ![]() aa i dzisiaj zaczynamy 11 tc
|
|
#1176 |
|
Zakorzenienie
|
A ja dziś padam na twarz po praktykach ..
Delicjanka jak tam po kolosie? :P Witam nowe mamunie! ![]() Ja na wizycie byłam końcem szóstego tygodnia i serduszko też już ładnie było widać! betę robiłam raz, bo tak, to bym chyba miała niepokojąco lekki portfel
|
|
|
|
#1177 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oj te praktyki ja mam dopiero we wrześniu Hope, po kolosie hmm ... wkurzenie mega, Pani dr zapomniała że miala nam zrobic i nie przygotowała się, ale zrobiła w innej formie, kazała naszej grupie napisać pytania, później je wymieszała i rozdała i musieliśmy na nie odpowiedzieć, no i ja trafiłam na pytanie takiego chłopaka, który nie dość że nie chodzi do szkoły, nie dość że nic nie rozumie na zajęciach to zadał mi takie pytanie, tak nie zrozumiałe że nie wiem!!!!! ![]() ![]() "kolega " z grupy pożałuje ![]() . Przy okazji, nie masz czasem jakiegoś scenariusza zajęć zintegrowanych w klasie I - III? jak mi sie pisac tego nie chce
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#1178 |
|
Przyczajenie
|
Witam wszystkie przyszle mamunie
![]() wychodzi na to ze i ja moge do was dolaczyc ![]() wiec i ja zostane mamusia na przelomie stycznia i lutego ![]() ja na wizycie bylam poltora tygodnia po tym jak nie pojawil mi sie okres i bylo widac pecherzyk ciazowy ![]() pozdrawiam wszystkich i przede wszystkim GRATULUJE ![]() ![]()
|
|
|
|
#1179 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() w sumie scenariusz zajęć to mam z muzykoterapii, teraz mnie będzie czekać pisanie protokołów i konspektów - to mi się dopiero nie chce myślę kto by mógł mieć taki scenariusz, ale żadna kobitka mi do głowy nie przychodzi - przykro mi, ale zawsze jak coś potrzebujesz to pisz - jeśli będę mogła to chętnie pomogęoOo następna mamcia! Oj mamcie mamcie :rolleyes : to ile macie lat, co robicie, co nam o sobie powiedzie (imiona też możecie:P) - bo musimy Was na naszą "Babylistę" wpisać |
|
|
|
|
#1180 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A o sobie: Mam 21 lat. Jestem z moim chłopakiem od 4 lat od 2,5 mieszkamy razem i zawsze wiedziałam, że dziecko nie będzie u nas zaplanowane W dniu Matki dostałam taki oto prezent i ani przez chwilę nie pożałowałam ani nie zmartwiłam się. Kończę 1 rok Żywienia i najprawdopodobniej wezmę rok urlopu po czym mam nadzieję wrócic Tylko rodzicom żal, że nie będą przy mnie (mieszkają za granicą). Cieszę się, że można znaleźć takie wsparcie w postaci innych przyszłych Mamusiek, bo najbliższe nawet przyjaciółki nie są w stanie wszystkiego zrozumieć ![]() ....Bardzo mądrze nie napisałam nawet swojego imienia Jestem Ania oczywiście![]()
Edytowane przez meduzza Czas edycji: 2012-05-30 o 19:08 |
|
|
|
|
#1181 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
O tak, pisanie konspektów i protokołów też mnie czeka..
|
|
|
#1182 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie jestem już najmłodsza
|
|
|
|
|
#1183 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1184 |
|
Przyczajenie
|
a wiec mam 18 i pol roku (mozecie uwazac ze to za mlodo) mam na imie Agnieszka
![]() dzidzi bylo planowane i wyszlo juz w 1 cyklu prob ![]() szkola skonczona wiec napewno DAMY RADE !!! ![]() ![]() ![]() (pewnie jestem tu najmlodsza hehe):P
|
|
|
|
#1185 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1186 |
|
Przyczajenie
|
oj przemyslana , przemyslana
![]() wielu osobom nie pasuja takie mlode mamy ale ja uwazam ze im wczesniej tym lepiej :P wiecej sily i energii do zabaw z dzidzia ![]() a poza tym pewnie kiedys bedziemy razem imprezowac ![]() hehe
|
|
|
|
#1187 |
|
Wtajemniczenie
|
Oooj widzę wątek akurat dla mnie
witam serdecznie Was wszystkie ja i moje maleństwo zaczynamy 7 tc, termin mamy na 22.01.2013. Dzidzia była planowana choć nie przypuszczałam, że może się udać w pierwszym cyklu prób ... a jednak
|
#1188 |
|
Zakorzenienie
|
Magdalena, 24l, z Tż po ślubie 4 lata. Dziecko nieplanowane, ale chciane. Chociaż nie wiem czy już mogę pisać - jeszcze nie robiłam Bety ani nie byłąm u gina. Właśnie zaczęły mnie dręczyć mega mdłosci na widok obiadu. Patrzę na te 2 testy z dwoma kreseczkami i nie mogę uwierzyć
|
|
|
|
#1189 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A ja gdyby nie testy i fotka od gina nie uwierzyłabym w ciążę, z typowych objawów ciążowych to nie mam żadnego hmmm
|
|
#1190 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
- hehe czasem niektóre laski stoją przed dylematem, czy umówić się z policjantem czy z tym kolesiem z banku |
|
|
|
|
#1191 |
|
Zadomowienie
|
Witam nowe i "stare" mamusie
![]() Calawdeszczu - lez plackiem, a my tu kciuki bedziemy mocno trzymac ![]() Hania - ja też zaczelam 11tc. Dziewczyny studiujace pedagogike - zastanowcie sie. Ja dzis wyszlam na 8 do szkoly i wrocilam o 18.30 - 7 lekcji, 2 godz przerwy na napisanie kartek i wywiadowka - 2 godziny. Tak sie zdenerwowalam, ze teraz sie o dziecko boje. A tu jeszcze na jutro 30 stron sprawozdania ze stazu na mianowanego trzeba napisac......ehhhhh |
|
|
|
#1192 |
|
Zakorzenienie
|
Witam nowe mamusie
![]() Ja u gina byłąm w 5 tyg, ciążę potwierdził i teraz na 14 mam kolejne usg
|
#1193 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam serdecznie nowe Mamuśki i życzę pomyślnych 9 miesięcy !!
Jeśli chodzi o wiek to ja rónież należę do tych młodszych (22lata) i mam już męża od 8 miesięcy , wszystkie wybory jak najbardziej zaplanowane i wcale nie żałuje! Wiem że inne dziewczyny dziwnie na mnie patrzą , że mąż teraz dziecko pieluchy itp ale to właśnie jest sens bycia kobietą ! I łączę się ze wszystkimi studiującymi, ja również się katuje do sesji zbiżającej się właśnie mega krokami, ja jestem na II roku psychologii z tym że zaocznie. Ciężko mi teraz nauka idzie ze względu na samopoczucie dokucza mi straszny ból pleców i zęba może znacie jakieś domowe sposoby na złagodzenie bólu?? |
|
|
|
#1194 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i..zaczynam się robić głodna.. ehhe Mi na ból zęba pomogła płukanka szałwią, ale na chwile... :/ można brać apap
|
|
|
#1195 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
z tym ze ja teraz jestem na III roku dziennie co do bólu zeba to ja kiedys smarowalam dziąsło azulanem,pomagało, ale nie wiem czy w ciazy można
|
|
#1196 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja byłam w 6 tyg + 1 dzień i serduszko było widać, a maleństwo miało 4 mm. Dziewczyny ku przetrodze .... ja czułam się genialnie. W sobotę przed 8 rano finkęłam w sklepie (pierwszy raz w życiu). Przy okazji straciłam ząb, bo uderzyłam twarzą w ladę sklepową. Lekarz stwierdził, że to typowy objaw hipoglikiemii spowodowany brakiem śniadania. Łatwo mówić o śniadaniu podczas, gdy rano wyczynem jest dla mnie umycie zębów
|
|
|
|
|
#1197 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny ku przetrodze .... ja czułam się genialnie. W sobotę przed 8 rano finkęłam w sklepie (pierwszy raz w życiu). Przy okazji straciłam ząb, bo uderzyłam twarzą w ladę sklepową. Lekarz stwierdził, że to typowy objaw hipoglikiemii spowodowany brakiem śniadania. Łatwo mówić o śniadaniu podczas, gdy rano wyczynem jest dla mnie umycie zębów
[/QUOTE]uuu ;/ biedula... ja też mam problem z myciem zębów, tylko teraz wieczorem, właśnie teraz mi się zbiera na mdłości....
|
|
#1198 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkie oczekujące mamusie
![]() Uprzejmie zawiadamiam iż dołączam do waszego grona i widzę, że jestem jedną z nielicznych tu "staruszek po 30-tce"OM była 25 kwietnia i w ostatni poniedziałek mój TŻ zapytał "czy ty nie powinnaś mieć już @??", jak zwykle bolały mnie piersi, urosły jakoś dziwnie za dużo, brzuch mnie pobolewał jak zwykle, ale z samego rana we wtorek na dwóch niezależnych testach wyszły po dwie kreski - takie trochę blade ale dwie!! A ja już myślałam że za stara jestem na ciążę (to pierwsza), z testów owulacyjnych wychodziły same puste cykle a tu taki ZONK!! Z obliczeń mi wyszło końcówka stycznia/początek lutego, czyli wypisz-wymaluj wodnik ![]() Pozdrawiam gorąco i trzymam za was (i za siebie też) kciuki |
|
|
|
#1199 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczynki pomóżcie
dziś pytałam o brzuch- czy wyczuwacie coś twardego, powyżej wzgórka łonowego wyczuwam takie zgrubienie, coś twardego, nie jest to na środku brzucha tylko bliżej lewej strony, kurde martwie się bo wcześniej tak nie miałam dodam,że nic mnie nie boli, ale czy to jest niepokojące? |
|
|
|
#1200 |
|
Wtajemniczenie
|
U mnie niestety nie ma takiej atrakcji jak indeks wszystko elektroniczne ;/
Aplikacja-współczuje , trzymaj się tam ! Ja też mam zawroty głowy i staram się nie wychodzić z domu póki co gorzej będzie jak skończy mi się urlop Ja mam jakąś maść ziołową na dziąsła ale nie pomaga smarowałam nawet amolem ale pół szczęki mnie teraz piecze! Spróbuje z tą szłwią bo nic innego nie mam ;/ Czuje że to przez 8 , zimią miałam robiony pantomogram i się okazało że dwie górne 8 wchodzą na 7 i rosną w bok, ale nie miałam możliwości ich usunięcia bo najpierw nie miałam ubezpieczenia potem w pracy taki czas że nie mogłam sobie na to pozwolić zastanawiam się jak to teraz będzie czy w ciąży można takie rzeczy robic? |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:14.

)
ja byłam u lekarza w 6tyg i 4 dniu, było już widać serduszko 

:rolleyes : to ile macie lat, co robicie, co nam o sobie powiedzie (imiona też możecie:P) - bo musimy Was na naszą "Babylistę" wpisać