Walka o zdrowe i piękne włosy część XI - Strona 40 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-31, 13:05   #1171
alex1989
Zadomowienie

Dot.: Walka o zdrowe i piękne włosy część XI

Cytat:
Napisane przez _gatinha_ Pokaż wiadomość
Dziewczyny Dobrze się znacie na temacie, więc pytam właśnie Was

Tak sobie myślę, czy by nie złożyć zamówienia na helfy.pl. Chciałabym kupić naturalną hennę do włosów - tą co na rudo barwi i olej kokosowy, tylko się zastanawiam, który bylby lepszy: czy Vatika (ten w zielonej buteleczce), czy Parachute, czy jeszcze jakiś inny

Myślałam też nad chwaloną przez Was Sesą lub Amlą, ale kompletnie się już pogubiłam i nie wiem co by było najlepsze dla moich włosów

A w ogóle to macie dobre doświadczenia właśnie ze sklepem helfy.pl czy lepszy jak dla Was jest jednak khadi.pl?

Wstawiam w załączniku moje włosy.

I z góry dziękuję za odpowiedź
co do henny to nie wiem bo nie uzywam ale wiem że dziewczyny krzystają i ze sklepu khadi i helfy i i ba są chwalone
co do oleju kokosowego to ja osobiście polecam parachuta , moje włosy go uwielbiaja

no i piekne masz włosy widac że jesteś falowana wydobywasz skręt?

Cytat:
Napisane przez _groooszek_ Pokaż wiadomość
Jak tylko odbiorę zamówienie to wrzucę składy i to pewnie z prośbą o przetłumaczenie z polskiego na "nasze"
czekam więc

Edytowane przez alex1989
Czas edycji: 2012-05-31 o 13:45
alex1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-31, 13:19   #1172
Fubizka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez almondfairy Pokaż wiadomość
namówiłyście mnie przy okazji też zamówiłam
Ja też I tym żelem myjecie włosy?
Fubizka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-31, 13:33   #1173
_groooszek_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fubizka Pokaż wiadomość
Ja też I tym żelem myjecie włosy?
Owszem, ja wczoraj myłam

Gdzieś tu chyba zakpił los. Ona brzydka, brzydki on...
A taka ładna miłość...

_groooszek_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-31, 13:57   #1174
Dinulka
Zakorzenienie

miałam isanę z gliceryną, mleczkiem pszczelim, jedwabiem, all in one, mocznikiem i olejem z migdałów i makadamia. efekt beznadziejne, szorstkie włosy i jakieś takie cienkie
Dinulka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-31, 14:18   #1175
Fubizka
Zakorzenienie

Słuchajcie dziewczyny, myślę, że musicie tych półproduktów używać bardziej pojedynczo czy w parach, jak zrobicie od razu mgiełkę czy odżywkę z 7 półproduktów, to skąd potem wiadomo co zaszkodziło?

Ponadto widzę coraz częściej, że łączycie je ze sobą nieprawidłowo. Może na początek przygody z półproduktami warto zastosować się do gotowych przepisów i przede wszystkim przestrzegać stężeń. Bo inaczej to sobie zwyczajnie szkodzicie i rezultat jest odwrotny niż założenie.
Stary 2012-05-31, 14:25   #1176
Dinulka
Zakorzenienie

ale przepisy i stężenia są na mgiełki, a do odżywek każdy daje chyba na oko?

Czy po farbowaniu mogę nałożyć jakiś olej na noc czy lepiej odczekać? I po oczyszczeniu włosów przed farba już zadnych odżywek nie dawać?
Dinulka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-31, 14:32   #1177
Fubizka
Zakorzenienie

Nie, każda substancja ma zalecane stężenie do użycia na skórę czy włosy. Twoim włosom nie robi różnicy, czy to mgiełka, czy odżywka, jeśli dostaną czegoś za dużo...
Stary 2012-05-31, 14:35   #1178
201605170931
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Dinulka Pokaż wiadomość
ale przepisy i stężenia są na mgiełki, a do odżywek każdy daje chyba na oko?

Czy po farbowaniu mogę nałożyć jakiś olej na noc czy lepiej odczekać? I po oczyszczeniu włosów przed farba już zadnych odżywek nie dawać?
do odżywek też powinno się dodawać jakąś określoną ilość kropli czy ml (oczywiście nie da się zbytnio wymierzyć ilości odżywki bazowej, ale robi się to procentowo i mniej więcej)
po oczyszczeniu włosów przed farbą możesz nałożyć odżywkę (ale bez silikonów) lub olej
201605170931 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-31, 14:41   #1179
Fubizka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sophistgirl Pokaż wiadomość
do odżywek też powinno się dodawać jakąś określoną ilość kropli czy ml (oczywiście nie da się zbytnio wymierzyć ilości odżywki bazowej, ale robi się to procentowo i mniej więcej)
Odżywkę bazową można wlać do zlewki i zobaczyć ile to będzie np 3% keratyny, jeśli odzywki daliśmy powiedzmy 20ml.
Po pewnym czasie już będzie wiadomo ile czego dać na porcję odżywki czy maski bez użycia miarek, ale wkraplanie tego na zasadzie "a tu 5 kropli a tu 3" kończy się zazwyczaj sianem.

Oczywiście, stosujemy wszystko na oko, nie obliczamy masy molowej substancji, bo by człowiek zwariował. Zakładamy, że 1% to 1ml na 100ml. Substancje, których stężeń należy bardziej pilnować można obliczyć precyzyjnie, stężenia w przeliczeniu na mililitry są podane zawsze na zsk czy mazidłach.

No i przede wszystkim uważajcie na te powtórki substancji. Któryś raz widzę, że ktoś daje mleczko pszczele i glicerynę i potem się dziwi, że ma puch stulecia.

Albo daje 4 produkty zawierające taką samą witaminę, to nie ma szans pomóc włosom... Jeszcze włosy jak włosy, zawsze można ściąć, ale mam nadzieję, że na skórę tak nie robicie
Stary 2012-05-31, 14:42   #1180
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez PandaBear Pokaż wiadomość
Drapałam się i nie myślałam co robię... Aż tu nagle czytam notkę u http://lallane.blogspot.com/
I znalazłam winowajcę, bo gdy przestałam się nieświadomie drapać bardzo piecze mnie teraz skalp.
Brawo Babydream, jestem kolejną ofiarą.

I weź tu teraz znajdź szampon bez sls
Próbowałaś szamponów Alterra? Albo szampony z serii Receptury Babuszki Agafii lub Baikal Herbals?
Cytat:
Napisane przez Kinga_Jana Pokaż wiadomość
Domyłaś taki "mix olejowy" balsamem bd? ;-)
Ja chyba nie znalazłam odpowiedniej techniki mycia naolejowanych włosów ( często zostają niedomyte strąki )
mi Alterra genialnie domywa włosy po olejach.
Cytat:
Napisane przez Dinulka Pokaż wiadomość
który szampon oczyszczający najbardziej lubicie? Bo mi te ziołowe plątały włosy, dlatego unikałam oczyszczania, może macie jakis znośniejszy?
polecam szampony Farmony z serii Herbal Care, mają sles, są super i jak na ziołowe to nie plączą włosów. Najbardziej lubię taki z żeń-szeniem.
Cytat:
Miała któraś z Was do czynienia z tymi kosmetykami: http://marionkosmetyki.pl/nasze-mark...e-therapy.html ? już wzięłam kąpiel i spray żeby oblukać składy z Waszą pomocą
Widziałam w sklepie, ale składy mnie nie zachwyciły,a kąpiel mi śmierdziała strasznie jakąś chemią, koło malin to to nawet nie stało
Moim zdaniem to średnio udana seria, tak samo jak Marion z olejkiem arganowym.

A poza tym tak się zastanawiam - któraś z Was używa np. Jantar na całe włosy przed olejowaniem? Czy to ma sens? Albo eliksir ziołowy Green Pharmacy? Jantara jako wcierki nie używam, stoi i się kurzy, pomyślałam więc, że może przed nałożeniem Sesy popsikam nim włosy po całości... takie same plany mam wobec eliksiru GP Zastanawiam się też czy po prostu nie zrobić psikacza z samej wody + keratyna i tym psiknąć włosy przed nałożeniem Sesy
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-31, 14:44   #1181
201605170931
Konto usunięte

Cytat:
Odżywkę bazową można wlać do zlewki i zobaczyć ile to będzie np 3% keratyny, jeśli odzywki daliśmy powiedzmy 20ml.
Po pewnym czasie już będzie wiadomo ile czego dać na porcję odżywki czy maski bez użycia miarek, ale wkraplanie tego na zasadzie "a tu 5 kropli a tu 3" kończy się zazwyczaj sianem.

Oczywiście, stosujemy wszystko na oko, nie obliczamy masy molowej substancji, bo by człowiek zwariował. Zakładamy, że 1% to 1ml na 100ml. Substancje, których stężeń należy bardziej pilnować można obliczyć precyzyjnie, stężenia w przeliczeniu na mililitry są podane zawsze na zsk czy mazidłach.

No i przede wszystkim uważajcie na te powtórki substancji. Któryś raz widzę, że ktoś daje mleczko pszczele i glicerynę i potem się dziwi, że ma puch stulecia.

Albo daje 4 produkty zawierające taką samą witaminę, to nie ma szans pomóc włosom... Jeszcze włosy jak włosy, zawsze można ściąć, ale mam nadzieję, że na skórę tak nie robicie
na pomysł z używaniem zlewki wcześniej nie wpadłam, a muszę przyznać, że jest świetny
tak czy tak, lepiej dodać mniej jakiegoś półprodukty niż przedobrzyć w drugą stronę

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-05-31, 15:22   #1182
alex1989
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
A poza tym tak się zastanawiam - któraś z Was używa np. Jantar na całe włosy przed olejowaniem? Czy to ma sens? Albo eliksir ziołowy Green Pharmacy? Jantara jako wcierki nie używam, stoi i się kurzy, pomyślałam więc, że może przed nałożeniem Sesy popsikam nim włosy po całości... takie same plany mam wobec eliksiru GP Zastanawiam się też czy po prostu nie zrobić psikacza z samej wody + keratyna i tym psiknąć włosy przed nałożeniem Sesy
ja dolewam Jantara do psikadła pod olej
i ostatnio miała psikadło woda+ keratyna ale dodalam jeszcze troche Kallosa i jak dla mnie bomba
alex1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-31, 15:24   #1183
visionAM
Zakorzenienie

To dzisiaj spróbuję z Jantarem, a następnym razem woda+keratyna
Stary 2012-05-31, 16:15   #1184
Louder44
Przyczajenie

cześć, jestem tu nowa, w związku z tym, że dużo tutaj postów a nie za bardzo uśmiecha mi się przeszukiwanie każdej strony, zastanawiam się czy jest tutaj ktoś na tyle miły i udzieli mi szybkiej pomocy

moje włosy są PRZERAŹLIWIE suche. ostatnio słyszałam coś o olejowaniu. na czym to dokładnie polega, czym najlepiej jest to robić, są gotowe produkty do wykonania tego 'zabiegu'? ile czeka się na efekt ?

i tak z innej beczki, jakie preparaty doustne najlepsze na porost włosów, może coś innego niż skrzyp i drożdże, które były marne jak dla mnie, polecicie

z góry bardzo dziękuję i przepraszam za kłopot tymczasem biorę się za pobieżne analizowanie wątku
Louder44 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-31, 16:17   #1185
visionAM
Zakorzenienie

Google - olejowanie włosów i masz odpowiedź
Wszelkie blogi włosowe, wizaż, od razu wyskoczy Ci to czego szukasz.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-05-31, 16:24   #1186
Louder44
Przyczajenie

przeszukane, poczytane w takim razie, który olejek najlepszy na sianko?:myśli:
Stary 2012-05-31, 16:30   #1187
iinnkkaa
Zakorzenienie

czy któraś z Was moglaby przetlumaczyc mi ten skład?

Garnier Fructis odżywka wzmacniająca Lśniące i gładkie, do włosów suchych, puszących się

AQUA/WATER, CETERYL ALCOHOL, BEHENTIMONIUM CHLORIDE, PEG- 180, POTATIO STARCH MODIFIED, AMODIMETHICONE, NIACINAMIDE, SACCHARIUM OFFICINARUM EXTRACT/ SUGAR CANE EXTRACT, HYDROXYETHYLCELLULOSE, HYDROLYZED CORN PROTEIN, HYDROLYZED SOY PROTEIN, HYDROLYZED WHEAT PROTEIN, PHENOXETHANOL, ARGANIA SPINOSA OIL / ARGANIA SPINOSA KERNEL OIL, TRIDECETH-6, CHLORHEXIDINE, DIGLUCONATE, XYLOSE, LIMONENE, CAMELLIA SINENSIS EXTRACT / CAMELLIA SINENSIS LEAF EXTRACT, LINALOOL, BENZYL, SALICYLATE, BENZYL ALCOHOL, ISOPROPYL ALCOHOL, PYRUS MALUS EXTRACT / APPLE FRUIT EXTRACT, PYRIDOXINE HCI, CETYL ESTERS, CITRIC ACID, BUTYLPHENYL METHYLPROPIONIAL, CETRIMONIUM CHLORIDE, CITRUS MEDICALIMONIUM PEEL EXTRACT / LEMON PEEL EXTRACT, HEXYL CINNAMAL, PARFUM/ FRAGRANCE (FIL C50880/2)
iinnkkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-31, 16:32   #1188
visionAM
Zakorzenienie

Ale to nie jest wątek o składach, no kurde....
Stary 2012-05-31, 16:43   #1189
201605170931
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Louder44 Pokaż wiadomość
przeszukane, poczytane w takim razie, który olejek najlepszy na sianko?:myśli:
jeśli masz problem z suchością to polecam maseczkę z siemienia lnianego (w sklepie ze zdrową żywnością, z produktami dla zwierząt, możliwe, że w aptece też), a co do oleju to trzeba trafić na ten właściwy, na każdego działa coś innego
Stary 2012-05-31, 16:43   #1190
almondfairy
seriously? no.

Cytat:
mam takie pytanie, bo do tej pory półprodukty dodawałam na oko, siana wprawdzie nie było, ale... wypróbuję Twoją metodę ze zlewką żeby już było tip top tylko - jedna ml to mniej więcej ile kropel? głupie pytanie, ale pojęcia nie mam a nie mam żadnej miarki w domu żeby sprawdzić. kielony na syrop zaczynają się od 5ml

książki
ubrania
almondfairy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-31, 16:47   #1191
Kaveri
Spaceroholiczka

Drugi kubek drożdży

Przy okazji pokazuję zdjęcie włosów - dziś rano, zaraz po przebudzeniu i rozczesaniu szczotką
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg zdj.jpg (39,7 KB, 71 załadowań)
Kaveri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-31, 16:57   #1192
Louder44
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez sophistgirl Pokaż wiadomość
jeśli masz problem z suchością to polecam maseczkę z siemienia lnianego (w sklepie ze zdrową żywnością, z produktami dla zwierząt, możliwe, że w aptece też), a co do oleju to trzeba trafić na ten właściwy, na każdego działa coś innego

dziękuję !
Stary 2012-05-31, 17:05   #1193
karmazynka99
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sylvi300 Pokaż wiadomość
umyłam włosy, popsikałam psikaczem z aloesem i nie suszę już jak to mam w zwyczaju
oo już nie suszusz?

a ja sie musze pochwalić ze wczoraj prawie nie wysuszyłam włosow ale jednek były troche wilgtne, mimo że wygladał na chuchutkie, to wolalam je tak delikatnie podsuszyć, ale to duzy krok na plus, moze kiedys uda mi sie nie wysuszyć
Cytat:
Napisane przez marciar7 Pokaż wiadomość
ja was podczytuję tylko ale dzis przyszlam sie pochwalić bo mam takie miekkie cudne gładkie włosy <3
co zrobiłam ? olejowałam przez pare godzin sezam+alterra brzoza i pom., umyłam bd fur mamą, potem odżywka isana+2 krople elastyny, w końce olej kokos. i serum z biowaxu, wyschnęły same i nie mogę przestać dotykać ))))
robiłaś tak wcvzesniej czy pierwszy raz zmieszałaś sezam z alterra?
polecasz ta mieszankę sama w sobie (bez reszty rzeczy które uzywałas później)?

Cytat:
Miała któraś z Was do czynienia z tymi kosmetykami: http://marionkosmetyki.pl/nasze-mark...e-therapy.html ? już wzięłam kąpiel i spray żeby oblukać składy z Waszą pomocą
widziałam, ale sie nie zachwyciłam składy aczej średnie

[1=ffb13763ddeb19d95255f96 b349e2f21757b5e15_67b6708 8155fe;34424341]Ja spłukuję z głową w tył, o tyle łatwo, bo pod prysznicem. Gdy spłukuję głową w dół strasznie mi się plączą a tak z pkt widzenia zdrowotnego, spłukiwanie głową w dół jest szkodliwe, gdyż naciągają (rozluźniają) się mięśnie karku. Moja mama takim myciem sobie strasznie zaszkodziła, ,myjąc w umywalce. Ale to tak nawiasem tylko [/QUOTE]

a tzn jakie ma konkretnie skutki? ma coś z karkiem teraz?

Doceniamy dopiero kiedy stracimy.

Zapuszczanie włosów z wizażem : 65cm completed

Moja pielęgnacja włosów
karmazynka99 jest offline Zgłoś do moderatora  

REKLAMA
Stary 2012-05-31, 17:27   #1194
maneo444
Zakorzenienie

GG do maneo444

nie wiem czy ktos pisal ale wiecie ze jantar jest dostepny na dozie ?

maneo444 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-31, 17:34   #1195
visionAM
Zakorzenienie

Ja ostatnio też w Filritach widziałam jak się półki uginały od Jantara, chyba jakaś większa produkcja była skoro jest też na DOZie
Stary 2012-05-31, 17:55   #1196
Scarrabeo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez izus_86 Pokaż wiadomość
A powiedz mi jakiej firmy masz te nożyczki z Rossmanna? Ja miałam Evy Schmidt i były beznadziejne
Chyba For Your Beauty.

Cytat:
Napisane przez green elf Pokaż wiadomość
niech no dadzą jakąś promocję w rossie na odżywki, bo dwie mi się kończą
no ja też nie obraziłabym się.

Cytat:
Napisane przez maneo444 Pokaż wiadomość
nie wiem czy ktos pisal ale wiecie ze jantar jest dostepny na dozie ?
chyba zrobię sobie prezent na Dzień Dziecka. Kurczę, po miesięcznej serii przekonałam się, że te zachwyty to żadne chłyty matekingowe. Naprawdę przyśpiesza porost!
Scarrabeo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-31, 18:03   #1197
mivol
Rozeznanie

Ja również widziałam całą półkę jantaru, w samoobsługowym cefarmie, tańszy nawet niż na dozie (9 zł z groszami).

Zrobiłam sobie kilkudniową przerwę od wcierek i włosy przestały mi wypadać Głowię się czy to jantar i khadi, po odstawieniu, w końcu zaczęły działać, czy też to przez nie miałam problemy :|
mivol jest offline Zgłoś do moderatora  

REKLAMA
Stary 2012-05-31, 18:16   #1198
Fubizka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez almondfairy Pokaż wiadomość
mam takie pytanie, bo do tej pory półprodukty dodawałam na oko, siana wprawdzie nie było, ale... wypróbuję Twoją metodę ze zlewką żeby już było tip top tylko - jedna ml to mniej więcej ile kropel? głupie pytanie, ale pojęcia nie mam a nie mam żadnej miarki w domu żeby sprawdzić. kielony na syrop zaczynają się od 5ml
Nie wiem, ale z tego co widzę po swoich półproduktach, to kropla kropli nierówna. Ale łyżeczki miarowe kosztują na ZSK kilkadziesiąt groszy, w aptece pewnie niewiele więcej

Ja mam dziewczyny problem, bo we włosach porobiły mi się jakieś jakby krostki Najpierw była jedna, teraz 3 albo 4 i nie mam pojęcia od czego to Co z tym zrobić? Peeling może jakiś? Help!
Stary 2012-05-31, 18:17   #1199
visionAM
Zakorzenienie

Mi po odstawieniu Jantara też przestały włosy wypadać.
Już o tym pisałam we wcześniejszej części wątku i na innych wątkach, ale podejrzewam, że od tego roku coś nakombinowali ze składem, bo jak używałam go w 2011 to nie miałam takich problemów,a teraz przy wcieraniu Jantara włosy sypały się garściami - po odstawieniu problem minął
Stary 2012-05-31, 18:34   #1200
mivol
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Mi po odstawieniu Jantara też przestały włosy wypadać.
Już o tym pisałam we wcześniejszej części wątku i na innych wątkach, ale podejrzewam, że od tego roku coś nakombinowali ze składem, bo jak używałam go w 2011 to nie miałam takich problemów,a teraz przy wcieraniu Jantara włosy sypały się garściami - po odstawieniu problem minął
Super A może za dużo go używamy? Mam jeszcze jedną butelkę w zapasie, więc dam mu ostatnią szansę, ale dopiero za jakiś czas :x
mivol jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości