|
|
#1141 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: AU PAIR- Bylas?Jestes? Chcesz byc? Zapraszamy tutaj! part IX
Cytat:
Też nie mam własnego laptopa i już zaczęłam kombinowanie że będę musiała kupić chociaż jakiś tablet albo coś. |
|
|
|
|
#1142 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
mam nadzieję, że będzie Ci się dobrze mieszkało.Co do lapków-pytałam się mojej hostki, powiedziała mi, że wieczorami bez problemu będę mogła korzystać z jej laptopa. Jednak zastanawiam się właśnie czy nie kupić sobie przed wyjazdem czegoś, jakiś laptop albo netbook. Wiadomo, swoje to zawsze swoje, nie będę się musiała nikogo prosić i jej pewnie też będzie czasami potrzebny wieczorami.
|
|
#1143 |
|
Zakorzenienie
|
Nooo pokoikiem bym nie pogardziła!!! Nawet u siebie nie mam takiego fajnego!!
|
|
#1144 | ||
|
CORELIPS
|
Cytat:
![]() Cytat:
Nie stresuj się, a wyczuć możesz tą samotną matkę np. zadając więcej pytań! Nie weźmie Cię za nadgorliwą czy ciekawską - wtedy jest ok. Jak myślisz, czy będzie Cię traktowała jako przyjaciela rodziny/członka rodziny czy służbę. I nic się nie martw.Tylko oczywiście nie sprawiaj wrażenia ciućmy czy niezaradnej - to Tobie powierza w opiekę swoje dzieciaki, a nie na odwrót. (wiesz, okaż bardziej zaciekawienie niż przerażenie w tych rozmowach) Moyaa, trafiłaś mega sympatycznie! Oby tak dalej. Ahhh... przypominają się mi moi wspaniali hości z Hiszpanii. Niczym rodzice byli. Gorzała, bierz laptop! Lepiej mieć swój na każde potrzeby. Tatuś będzie dumny jak córka cała wróci i jeszcze z pieniędzmi swoimi
|
||
|
|
|
#1145 |
|
Zakorzenienie
|
ja wzielam sowjego lapka, bo powiedzieli mi, ze nie maja zadnego wolnego. ZXreszta nie wyobrazam sobie korzystanie z ich kompa bedac przez 4 mc...
|
#1146 |
|
Raczkowanie
|
moya07 Monika, każda teraz może Ci pozazdrościć pokoju
widać, że Ty też jesteś z niego dumna, co nie jest wcale dziwne, bo jest niesamowity Nagle moje poszukiwania stanęły. Nie wiem co wpisywać na gumtree, zaczynam mulić, że nikogo sobie nie znajdę i że tka późno za to się wzięłam.. :p Ale wyjde z tego, niech zacznie się coś dziać. |
|
|
|
#1147 |
|
Zakorzenienie
|
dziekuje
![]() jedyny minut to to, ze sie z dziecmi na razie nie rozumiem zbyt dobrze i hostka do mnie mowi cos( a duzo gada) i przez niemiecki jakby akcent co drugie slowo wylapuje..
|
#1148 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Ahh suuper!!!!
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Wypytaj hostkow gdzie i jak masz sie przesidac, wygoogluj mapy i street view ( wazne, no. Dla mnie, bo ja nie umiem sie nawet z mapa poruszc, a jak zobacze obraz to jest lepiej, jak mam gdzies isc to zawsze oatrze na street view), zobacz sobie swoja droge z lotniska na autobus...na miejscu spytaj kogos czy to ten... to tylko tak brzmi, a zobaczysz, nie bedzie zle.Poza tym, wszyscy oczekuja od nas/ Ciebie samodzielnosci...decyduje sz sie jechac sama do obcego kraju, tam zyc. Musisz byc przygotowana na takie sytuacje. Wez tpna wszelki wypadek nr tel hostow, i w razie problemow dzwon. Ale jak zalanujesz wszystki dobrze wczesniej, to nie powinnas miec problemow ![]() Cytat:
![]() Btw, ciekawie urzadzony pokoj!!! Milego au pairkowania ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 08:38 ---------- Poprzedni post napisano o 08:36 ---------- Cytat:
Zarowno dziecko jak i hostka
|
|
#1149 |
|
Wtajemniczenie
|
Super pokój Moya!!!
![]() Ja wzięłam swojego laptopa po raz 3, ale w sumie nie musiałam, bo w kuchni jest mac, z któego mogłabym korzystać. Ale poogladac cos sobie w pokoju na lapku czy poskypowac.. lepiej miec swoj, tak mi sie wydaje. Dziś L spał u mnie 2 raz Po pracy grał w kosza w mojej okolicy, ja mialam bbs. Więc przyszedł spocony i cuchnący Jeszcze spedzilismy troche czasu w kuchni z hostką na pogawędkach i S wyszła do pubu L miał wyjść o 10, ale jakos tak nie chciało nam się rozstać więc został Mam od S zielone światło żeby nocował, tylko żebyśmy sie dzieciakom w oczy nie rzucali z rana bo ona jest jeszcze nie gotowa na odpowiadanie na ich niewygodne pytania Aczkolwiek i tak już się mnie dzisiaj pytały czy ja wyjdę za niego za mąż Polubiły go, bo pije niebieską wodę (powerade) i jest bardzo wysoki i czytał im bajki ![]() Od dzisiaj też jestesmy na diecie z hostką, podstawa to zupa warzywna, to dieta dla otyłych ludzi przed operacjami Każdy dzień ładnie rozpisany i działa! Bo hostka już któryś raz stosuje. Taka krótka oczyszczająca dieta.Mogę Wam wrzucić instrukcje jak któraś by chciała
|
|
|
|
#1150 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Na pewno wiekszy od mojego Cytat:
![]() Moze mnie polubia bardziej ? ja lubie rozowa )
|
|
#1151 |
|
Zakorzenienie
|
Hehehe lucy, moje dzieci tez lubia Tz, on im czyta bajki, nosi je na plecac....i bawi sie ...Barbie...
No i tez mogl spad u nas....raz tylko go moja m,oddza dziewczynka przylapala jak rano szedl do ubikacji. Od tej pory zawsze pyta, kiedy on znowu bedzie u nas spal... ![]() Lucy, ile Ty masz wzrostu???? Co ta dieta wlasciwie daje? Oczyszcza tylko??
|
#1152 |
|
Zakorzenienie
|
jej, dzieci spia... w sumie wszystko jest ok, ale dzisiaj przyszla ich stara opiekunka i oczywiscie dzieci wolaly ja, bo ona rozumie holenderski. tzn i tak siedze z małymi tylko. Dziewczynka 10mc jest ok, bo nie musi mnie rozumiec, ale chlopiec 2 letni... ehh, woli do mamy, bo ja go nie rozumiem, on mnie tez i nie wiem nigdy czego chce itd...
|
#1153 |
|
Raczkowanie
|
Kurczę ja też miałam zamiar zrzucić trochę (bardzo) zbędnych kilogramów. I na początku, znaczy w zeszłym roku parę kilo schudłam, bo jadłam tylko to, co oni mieli w domu. Potem odkryłam, niestety, niezdrowe żarcie w marketach. Skutek tego jest taki, że włosy są w kiepskim stanie, a paznokcie się łamią
![]() W dodatku oni tu tak strasznie tłusto jedzą. Raz że to niezdrowe, a dwa że nie cierpię tłustych rzeczy. Do tego zero warzyw i owoców. Ja nie wiem jak to można tak żyć. Moya mój mały też ma 2 lata i na początku było ciężko, cały czas ryczał, strzelał fochy itd. Nie mówiąc już o tym, że jak widział matkę lub ojca to zaczynał na maksa świrować. A on już mówi? Wydaje mi się, że w czasie zabawy się rozkręci i wtedy powinno być już łatwiej? Ile dzieci masz do opieki? Moi też mają czwórkę, piąte w drodze. Ale ja na szczęście zajmuję się tylko najmłodszym. Chociaż czasem zdarzy się, że napatoczy się któraś córka, a wtedy nie jest wesoło
|
|
|
|
#1154 |
|
Zakorzenienie
|
martynak staraj się jeść to co nadal, ale mniejsze porcje, za to częściej
Przyspieszysz metabolizm i zaraz inaczej będziesz wyglądać I jak zauważasz, że Cię coś wzdyma to też ogranicz do minimum :P Co do tłuszczu, to ja już nawet pieczywa nie smaruję masłem/margaryną :P Nie wiem czy w Irlandii dam radę, bo tam mają takie pycha masło!!! (i taki niedobry chleb)
|
|
#1155 |
|
Raczkowanie
|
Mam propozycję, ale nie wiem czemu nie jestem do niej przekonana (?). Chciałabym poznać waszą opinię na jej temat.
Miejscowość to Gravesend. Rodzina to matka i 6-letni chłopaszek. Jest też pies husky. Chłopaka muszę przyszykować zawsze do szkoły, ubrać, dać śniadanie, zabrać na szkolny autobus (tu się przyda moje prawko). Od dziewiątej do piętnastej będę wolna (czasami zakupy trzeba zrobić). Później odebrać chłopaka ze szkoły, wrócić i pomóc mu z pracami domowymi. Różne rzeczy robi po szkole typu karate, pływanie (znowu trzeba z nim tam się wybrać). Muszę robić dla całej rodziny (naszej trójki) każdego wieczoru obiad. Zmywanie naczyń po śniadaniu i obiedzie, odkurzanie domu i ścieranie kurzy raz w tygodniu, prasowanie ubrań chłopaka. Psa trzeba trzy razy dziennie nakarmić, rano iść z nim na spacer. 50 funtów tygodniowo. Z wolnymi weekendami. Centrum Londynu jest 45 min pociągiem od Gravesend, szybszym 25. Jakieś wielkie centrum handlowe jest obok miejscowości. Dwie różne szkoły angielskiego są tam (nie napisano, czy będzie opłacone, domyślam się że nie, że z własnej kieszeni). Z tego co zrozumiałam jest to propozycja live in, chociaż nie jestem pewna. Ej a mam tkaie pytanie... czy byłyście w rodzinie w UK, której mieliście przyrządzać obiady? Z tego co wiem to oni jedzą o 20 i są zupełnie inne niż nasze, co przyrządzałyście? To jest dosyć skomplikowane czy jak? Wiadomo, że muszę zadać jeszcze kilka pytań, ale jak na razie to podeszłam do tego, że kurde, jak teraz miałabym się zdecydować, to sama nie wiem czy to by było dobre. A jak znajdę później kogoś konkretnie z Aberdeen lub Dundee? Albo Londynu po prostu? Jak już znalazłam to marudzę, chociaż chyba nie powinno się brać pierwszej z brzegu propozycji przecież :p |
|
|
|
#1156 |
|
Zakorzenienie
|
lol 50 funtów za tyle pracy..
|
|
#1157 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mam takie plany, że jak wrócę do domu to wezmę się za siebie. No i właśnie obecnie raczej nie mam za bardzo wpływu na to, co jem. Muszę jeść to, co oni mają. A zazwyczaj lodówka świeci pustkami. Kupuję więc jakieś "zapychacze" wiem, to jest straszne. Mało tego, mam problemy z metabolizmem, biorę tabletki (w tym hormonalne), ciągle boli mnie żołądek i nie wiem co się dzieje W domu muszę KONIECZNIE zrobić jakieś badania! W Austrii nic szczególnie dobrego nie mają, więc teoretycznie powinnam chudnąć.
|
|
|
|
|
#1158 |
|
Zakorzenienie
|
hehe zapychacze to rzeczywiście nienajlepszy pomysł. Ja na przykład mając bułkę, robię z niej 5 kromek i mam na cały dzień ;PP Dobrym patentem jest też wypić szklankę wody przed jedzeniem - wtedy automatycznie wsuwasz mniejsze porcje
) Zamiast 'zapychaczy' czyli pustych kalorii może kupuj sobie gęsty sok z owoców? (U nas kubuś lub Vitaminka są bez dodatków cukru) Ich bardziej gęsta konsystencja zapycha żołądek Wychodzi zdrowiej niż zapychacz nie? Zwłaszcza, że sok jest PODOBNO (wg składu) w 100% z owoców ;d
|
|
#1159 |
|
Zadomowienie
|
Oferta wygladalby ok gdyby nie to ze:
50 f to malo - mimo ze w uk jest duzo wiecej okazji, propmocji czy dealow to jednak ceny rosna w oczach - widze to kupujac ciagle te same produkty. Za ta kase ciezko ci bedzie oplacic kurs (sprawdz ceny na stronkach szkoly) i wszedzie dojedzac. Komunikacja tez sporo kosztuje. Do tego jest pies - po ktorym bedziesz musiala sprzatac "grubsze sprawy" na spacerkach i taki pies to sie musi wybiegac, wiec tez ci zejdzie na to czas. Do tego tam gdzie sa futrzaki - sprzatanie zajmuje znacznie wiecej czasu. Ja mialam 2 koty u rodziny i dodawalo mi to roboty. Co do gotowania - ja w 1 rodzinie to robilam - co bylo mi na reke - chociaz wielka kucharka przed nie bylam - ale przynajmniej mialam wplywa na to co jemy i ILE jemy;-)W 1 rodzinie jadlo sie malo
|
|
|
|
#1160 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mam trche znajomych z pracy co tam mieszkaja. 50f... no coz Musisz liczyc jakies 10f na podroz do Londynu. A to centrum handlowe to Bluewater.. (tam gdzie ja pracuje). Ale po co Ci centrum handlowe blisko skoro nie bedziesz miala czego tam wydawac ![]() Moim zdaniem kicha. Kasa marna. I nawet nie pobalujesz w Londynie bo nie bedziesz miala za co. ---------- Dopisano o 14:57 ---------- Poprzedni post napisano o 14:55 ---------- Mi sie wydaje, ze im dzieci starsze tym rodzinkom sie wydaje, ze moga placic au pair grosze.. bo przeciez opieka nad takim to latwizna. Nie dosc, ze praca jako au pair to i jeszcze pomoc domowa. Tu nie tylko kasa jest minusem.
|
|
#1161 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Rozejrzę się za soczkami jak będę w sklepie. Moim problemem jest to, że jem nawet wtedy, kiedy nie jestem głodna, a tak z nudów
|
|
|
|
|
#1162 | |
|
Zakorzenienie
|
No niektórzy to mylą opiekę nad dzieckiem z tanią siłą roboczą.. Rozumiem pomóc czasem w czynnościach domowych, no wiadomo, ale wyręczać.. Nie za taką kasę
Niech sobie znajdzie housekeeper, chociaż jak taka oszczędna jest to chyba sama będzie musiała sobie radzić ;p---------- Dopisano o 16:20 ---------- Poprzedni post napisano o 16:18 ---------- Cytat:
Może poszukaj wafli ryżowych, otręby jedz rano (fajnie zapychają i starczają na długo, bo tylko 3 łyżki dziennie popijasz szklanką wody ;P Najlepiej rano jeszcze przed śniadaniem - jelitka lepiej pracują). Generalnie to w dietowaniu już mam staż, szkod, że nie można wpisać w CV ![]()
|
|
|
#1163 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny dziękuję za wasze opinie. Troszkę rozjaśniły mi w głowie i wyraziły moje obawy niestety. Spróbuję odpisać coś w tę stronę, zobaczymy.
Nie wiem czemu, ale moim zdaniem nieodłącznym elementem "diety", w której nie chcemy co chwilę czuć głodu ;d jest woda niegazowana i guma do żucia. Ja gdy dużo żuję i piję wody, to mogłabym bez niczego do jedzenia chodzić cały dzień i nie myślę o tym, że jestm głodna bo tego nie czuję Z głową można z tego faktu skorzystać
|
|
|
|
#1164 | |
|
Raczkowanie
|
Teoretycznie miałam zapisaną dietę niskowęglowodanową przez mojego endokrynologa, no ale jak wspominiałam nie bardzo mam wpływ na to, co jem u nich. Wafle ryżowe to podstawa mojego menu
Niestety nie mam czasu na szybszą pracę jelitek w ciągu dnia W domu powrócę do zdrowego jedzonka. Mamusi żarełko zdrowsze i lepsze A to dietę ustalał Ci jakiś lekarz, dietetyk?A co do sprzątania to moi na początku ode mnie tego oczekiwali. Ale chyba za bardzo się do tego przyzwyczaili bo już totalnie przestali sprzątać. I stwierdziłam, że bez przesady nie jestem ich sprzątaczką, btw dzisiaj poślizgnęłam się w kuchni na zgniłym bananie Bo oni to by najbardziej chcieli, żebym w czasie, kiedy pilnuję ich dziecka to jeszcze sprzątała. No ale kurczę przecież nie zostawię dzieciaka samego. Jak coś by się stało, to potem mieliby pretensje. Dlatego nie jestem chyba ich najlepszą au pair ![]() ---------- Dopisano o 16:45 ---------- Poprzedni post napisano o 16:40 ---------- Cytat:
Aaa mi jeszcze pomagało częste mycie zębów. Jedzenie po umycie zębów, moim zdaniem, niezbyt dobrze smakuje. No i zawsze to lepiej dla zębów
Edytowane przez martynak1992 Czas edycji: 2012-05-31 o 16:43 |
|
|
|
|
#1165 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
problem w tym, ze nawet nie wiem jak sie z nim bawic, bo musze mu cos powiedziec, wiadomo, a on nie rozumie... i ciagle powtarza jakies slowa po holendersku i mysle, kurde, to moze byc wazne, ide do jego mamy, pytam sie, a to ponoc nazwa jakeis bajki w tv, ktora nawet nie leci w tym czasie... lol
|
|
#1166 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Więc to niezbyt zdrowa dieta, ale przyznam, że też mam paczkę w torbie Lubię żuć gumę, zwłaszcza po posiłkach, więc żeby mi nie schodziła za szybko to łamię je na pół i tym samym zjem mniej w ciągu dnia (powiedzmy max. 4 połówki zamiast 4 gum, a to już spora różnica jeśli chodzi o cukier) Dietę mam swoją. A tak dokładnie to miałam swoją od października do stycznia, w lutym dostałam od gastrologa wątrobową, do operacji na kamienie też ją miałam i jeszcze teraz muszę trochę na niej być i przyznam, że to chyba najskuteczniejsza ze wszystkich diet. Nie dość, że nie wpływa niekorzystnie na organizm, to jeszcze wspomaga pracę wątroby, wyszczupla.. Tylko nawyki żywieniowe trzeba zmienić, a to dość trudne. Np. gdyby u mnie nie było ataku kolki za każdym błędem dietetycznym, to nie wiem, czy bym na tej diecie wytrzymała (chociaż nie jest jakaś super restrykcyjna, żeby nie było). Ogólnie trochę mi się zaczął organizm regulować po niej, bo wcześniej to była masakra, no i czuję się lepiej jak widac po podpisie.. Lekarska dieta wątrobowa albo dieta na pęcherzyk żółciowy jak kto woli![]() ---------- Dopisano o 18:07 ---------- Poprzedni post napisano o 18:06 ---------- moya07 to Ty wcale nie mówisz po holendersku, czy komunikatywny? Czy nie rozumiesz wymowy?? A on Ciebie rozumie co mówisz do Niego?---------- Dopisano o 18:09 ---------- Poprzedni post napisano o 18:07 ---------- Cytat:
Ale w ten sposób żołądka nie oszukasz. Spróbuj w ten sposób, który napisałam, otręby, soki przecierowe - na pewno nie są drogie, za to sycące. Tylko patrz żeby sok nie był z 20% owocow i z cukrem Bo to się mija z celem
|
|
|
#1167 |
|
Zakorzenienie
|
wlasnie nic, a nic. Ale dzieci widze, ze mnei mega polubily, ciagle siedza u mnie w pokoju, zaczepiaja mnie itd., wiec chyba nie ejst to dla nich problem
|
#1168 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
fajnie, że Cię dzieci polubiły!Moi już się nie odzywają z 3 dni... nie wiem czy w ogole doszły do nich moje dwa ostatnie maile, bo z reguły szybko odpowiadali :P
|
|
#1169 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
"Moja" mała też ma 3 latka, za to starsza 7 i mówi po angielsku (mieli 5 au pairek przede mną ). Najwyżej starsza będzie mi tłumaczyć
|
|
#1170 |
|
Zakorzenienie
|
noo, moj najstarszy, 9 lat, rozumie baaardzo mało, ale zawsze lepsze to niz nic.
W ogole, poszlam przed chwila do sklepu, z dójka najstarszych, wybieram sobie sok, odwracam sie, i juz jeden zajada pomidora.... I co jest dziwne, dziewczynka 10mc jest karmiona wszystkim co jedza dorosli, np dzisiaj na kolacje frytki, jakies pieczone kiełbaski...
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:46.

mam nadzieję, że będzie Ci się dobrze mieszkało.

Nie stresuj się, a wyczuć możesz tą samotną matkę np. zadając więcej pytań! Nie weźmie Cię za nadgorliwą czy ciekawską - wtedy jest ok. Jak myślisz, czy będzie Cię traktowała jako przyjaciela rodziny/członka rodziny czy służbę. I nic się nie martw.

ja lubie rozowa