Jaką książkę teraz czytacie? - cz. VII - Strona 19 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-31, 20:17   #541
_Alessandra
Zakorzenienie

Dot.: Jaką książkę teraz czytacie? - cz. VII

Cytat:
Napisane przez Aninek Pokaż wiadomość
Też mi się ta książka podobała

Cytat:
Napisane przez willy_nilly Pokaż wiadomość
Alchemik mnie nie zachwycił. Przerost formy nad treścią. Drugiej nie znam...
O proszę, bo właśnie czytałam, że ogólnie jest jedną z bardzo często czytanych i kupowanych książek i dostała nagrodę itd. a tu zupełnie inna opinia, ale to dobrze, bo będę mogła się zgodzić z Tobą lub zaprzeczyć

Ale już wiem, która będzie pierwsza - jednak "Alchemika" - dzisiaj zaczynam. Bo koleżanka tak mnie dziś prosiła i mnie ubłagała o ten "Kwiat pustyni" to poświęcę się i przeczytam ją później, choć jest ogromnie przeze mnie wyczekiwaną książką

Edytowane przez _Alessandra
Czas edycji: 2012-05-31 o 20:22
_Alessandra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-31, 20:39   #542
Aninek
Zakorzenienie

GG do Aninek

Cytat:
Napisane przez _Alessandra Pokaż wiadomość

O proszę, bo właśnie czytałam, że ogólnie jest jedną z bardzo często czytanych i kupowanych książek i dostała nagrodę itd. a tu zupełnie inna opinia, ale to dobrze, bo będę mogła się zgodzić z Tobą lub zaprzeczyć

Ale już wiem, która będzie pierwsza - jednak "Alchemika" - dzisiaj zaczynam. Bo koleżanka tak mnie dziś prosiła i mnie ubłagała o ten "Kwiat pustyni" to poświęcę się i przeczytam ją później, choć jest ogromnie przeze mnie wyczekiwaną książką
Ja tam "Alchemika" też lubię, dla mnie to rozbudowana i pozytywnie nastrajająca opowieść. I nie wstydzę się tego, że czytam Coelho, nie uważam, że mam spaczony czy niewyrobiony gust przez to
Aninek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-31, 20:57   #543
willy_nilly
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez _Alessandra Pokaż wiadomość
Cytat:
Napisane przez Aninek Pokaż wiadomość
Ja tam "Alchemika" też lubię, dla mnie to rozbudowana i pozytywnie nastrajająca opowieść. I nie wstydzę się tego, że czytam Coelho, nie uważam, że mam spaczony czy niewyrobiony gust przez to
Ja w zasadzie przeczytałam w całości dwie jego książki - najpierw była Piąta góra, która mnie zachwyciła. Sięgnęłam później po kolejną (bodajże po Pielgrzyma), ale po kilku stronach rzuciłam w kąt. Nie dałam rady przez to przebrąć. Alchemik był trzecią jego książką, po którą sięgnęłam, zachwalaną przez znajomych, ale jakoś mnie nie porwał. Tzn. przeczytać przeczytałam, ale uważam, że jest wiele bardziej interesujących książek.

A! No i skończyłam w końcu tę książkę pt. Kiedy Atena odwraca wzrok. Polecam.

Edytowane przez willy_nilly
Czas edycji: 2012-05-31 o 21:03
willy_nilly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-31, 21:07   #544
nowa era
Raczkowanie

willy_nilly spróbuj "11 minut" Paula. To jest jedyny "ratunek" dla autora, by całkowicie nie stracić w Twoich oczach, przez który być może uda Ci się przebrnąć. Ja od tej książki zaczęłam
Obecnie czytam: "Sycylijczyk" Mario Puzo
A dziś w nocy skończyłam : "Odette i inne historie miłosne" Erica Emmanuela Schmitta

nowa era jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-31, 21:11   #545
szakal165
Zakorzenienie

ja nie przebrnęłam przez "pielgrzyma"
szakal165 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-31, 21:41   #546
karolinka86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Arya90 Pokaż wiadomość
Ślubna suknia, którą skończyłam jak najbardziej godna polecenia. Pierwszy raz miałam do czynienia z autorem, ale thriller całkiem niezły udało mu się skonstruować.
Opis książki brzmi ciekawie Ale czy są tam jakieś nieprawdopodobne wątki? Bo spotkałam się z porównaniem do "Dziecka Rosemary"

Cytat:
Napisane przez mikami2 Pokaż wiadomość
Od jakiegoś czasu czytam prawie same kryminały a że Szwecja ostatnio przoduje w tego typu książkach ostatnio przeczytałam również:

Śmierć w środku Zimy, Śmierć letnią porą, Jesienna sonata i Zło budzi się wiosną Monsa Kallendorfa.
Generalnie bardzo polecam, wg mnie w gronie Szweckich pisarzy kryminałów mógłby usiąść koło Mankella. Na początku ciężko mi było czytać jego specyficzną narracje ale patrząc z perspektywy to właśnie jest bardzo ciekawe, że każda osoba której sprawa aktualnie jest poruszana staje się narratorem daje to szerszy opis i wgląd w całą sytuację
Dlaczego specyficzna narracja?
A czy akcja jest tak rozwlekła (dokładna, drobiazgowa) jak np u Mankella?

karolinka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-31, 21:43   #547
Callitus
Zakorzenienie

A ja wreszcie po dwóch tygodniach nauki wracam do swiata żywych I zaczynam "Zbrodnią i karą" - lektura
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
Callitus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-31, 21:58   #548
201609062117
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez nowa era Pokaż wiadomość
willy_nilly spróbuj "11 minut" Paula. To jest jedyny "ratunek" dla autora, by całkowicie nie stracić w Twoich oczach, przez który być może uda Ci się przebrnąć. Ja od tej książki zaczęłam
A dziś w nocy skończyłam : "Odette i inne historie miłosne" Erica Emmanuela Schmitta
też zaczęłam od "11 minut", potem było tylko gorzej. Przeczytałam chyba z 5 czy 6 jego książek, na upartego, żeby sobie udowodnić, że nie może być aż tak źle.

A teraz zaczynam 19 minut J.Picoult
201609062117 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-31, 22:03   #549
willy_nilly
Zadomowienie

Cytat:
Dzięki, spróbuję.
Cytat:
Napisane przez Callitus Pokaż wiadomość
A ja wreszcie po dwóch tygodniach nauki wracam do swiata żywych I zaczynam "Zbrodnią i karą" - lektura
O to to, w wakacje chciałabym wrócić do tej książki, bo w LO całej nie przeczytałam, a jest genialna...
Stary 2012-05-31, 22:06   #550
Aninek
Zakorzenienie

GG do Aninek

Cytat:
Ja w zasadzie przeczytałam w całości dwie jego książki - najpierw była Piąta góra, która mnie zachwyciła. Sięgnęłam później po kolejną (bodajże po Pielgrzyma), ale po kilku stronach rzuciłam w kąt. Nie dałam rady przez to przebrąć. Alchemik był trzecią jego książką, po którą sięgnęłam, zachwalaną przez znajomych, ale jakoś mnie nie porwał. Tzn. przeczytać przeczytałam, ale uważam, że jest wiele bardziej interesujących książek.
Z tym się zgadzam - jest wiele bardziej interesujących książek, ale ten nieszczęsny Coehlo nie jest aż taki zły, trzeba się tylko nastawić na specyficzną narrację i przekaz Dla mnie najgorszy był "Zahir"
Aninek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-31, 22:08   #551
krtek_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Forget_me Pokaż wiadomość
Mnie ta książka bardzo wciągnęła
Cytat:
Napisane przez fioleciasto Pokaż wiadomość
mi się ona bardzo podobała
dot. "Coś pożyczonego" Giffin
mnie również się podobała, w sam raz na czas sesji, kiedy potrzebuję czegoś odprężającego żałuję tylko, że wcześniej przeczytałam "Siedem lat później", znajomość zakończenia zabrała wiele przyjemności z lektury.

idąc za ciosem, zaczynam "Coś niebieskiego" tej samej autorki.

Give thanks for unknown blessings already on their way.

2012: 55

2013: 13
tu piszę o przeczytanych książkach
krtek_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-01, 08:08   #552
Forget_me
Zakorzenienie

Wczoraj zaczęłam "Trucicielkę " Schmitt'a

Cytat:
Napisane przez Callitus Pokaż wiadomość
I zaczynam "Zbrodnią i karą" - lektura
Ubóstwiam Czytałam chyba z pięć razy i cały czas chc do niej wracać

Cytat:
Napisane przez krtek_ Pokaż wiadomość
mnie również się podobała, w sam raz na czas sesji, kiedy potrzebuję czegoś odprężającego żałuję tylko, że wcześniej przeczytałam "Siedem lat później", znajomość zakończenia zabrała wiele przyjemności z lektury.

Wczoraj w bibliotece szukałam kolejnych pozycji tej autorki, ale niestety, wszystko wypożyczone Mam nadzieję, że w końcu uda mi się je upolować, bo chciałabym wiedzieć, jak się to wszystko zakończy
Forget_me jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-01, 08:44   #553
mikami2
Raczkowanie

[QUOTE=Dlaczego specyficzna narracja?
A czy akcja jest tak rozwlekła (dokładna, drobiazgowa) jak np u Mankella?[/QUOTE]

Generalnie chodzi o to że najczęściej narratorem jest Molin główna bohaterka, jednak kiedy na przykład akcja przenosi się i opisywane są losy innego bohatera to on staje się narratorem. Na początku było trochę dziwne ale z czasem przywykłam. Bardzo dobrze moim zdaniem odzwierciedlona gonitwa myśli jaką przeżywają kobiety!!!. Zaczynając czytać trudno się połapać o co dokładnie chodzi potem z każda kolejna książką dostrzegałam fenomen tego ujęcia osobiście bardzo polecam.
mikami2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-01, 09:57   #554
B_88
Przyczajenie

W moich łapkach aktualnie Robin Cook "Marker".

A jeśli chodzi o Coelho, to również polecam "11 minut". To była pierwsza książka tego autora, jaką przeczytałam i muszę przyznać, że żadna kolejna mnie tak nie wciągnęła
B_88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-01, 12:34   #555
karolinka86
Zakorzenienie

Cytat:
Ale te książki chyba nie są powiązane?

Cytat:
Napisane przez mikami2 Pokaż wiadomość
Generalnie chodzi o to że najczęściej narratorem jest Molin główna bohaterka, jednak kiedy na przykład akcja przenosi się i opisywane są losy innego bohatera to on staje się narratorem. Na początku było trochę dziwne ale z czasem przywykłam. Bardzo dobrze moim zdaniem odzwierciedlona gonitwa myśli jaką przeżywają kobiety!!!. Zaczynając czytać trudno się połapać o co dokładnie chodzi potem z każda kolejna książką dostrzegałam fenomen tego ujęcia osobiście bardzo polecam.
Aha...rozumiem Nie pozostaje mi nic innego, jak przekonać się osobiście

Ja zacznę dziś thriller L. Barclay "Bez śladu"

karolinka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-01, 15:36   #556
4c2ea920fcf0cb3d39288a6c961f1efcc2286102_684b5c001d1f4
Konto usunięte

byłam dziś w bibliotece mam cztery nowe książki i postanowiłam zacząć od "domu nad rozlewiskiem "
4c2ea920fcf0cb3d39288a6c961f1efcc2286102_684b5c001d1f4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-01, 15:59   #557
asi1989
Rozeznanie

Cytat:

Ja najpierw przeczytałam "Coś niebieskiego" i wtedy jakoś tak uprzedziłam się do Rachel że czytając jakby pierwszą część czyli "Coś pożyczonego" nie potrafiłam już zmienić swojego nastawienia do niej. "Siedem lat później" to jakaś kolejna część? Bo tego akurat nie czytałam
asi1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-01, 16:15   #558
Katrin_
Raczkowanie

Powracam do czytania!

Zaczęłam 'Millennium: Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet' Larsson Stieg
- niemiecki

2012
2013
książki: 15
książki: 17
filmy: 64
filmy: 67
Katrin_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-01, 19:12   #559
lourose
Wtajemniczenie

Cytat:

Na rozluźnienie Giffin bardzo przyjemna jest

Czytam teraz Cukiernię pod amorem, 1 część, długo się broniłam przed tym czytadłem ale wchodzi
I czeka na mnie nowy Coben
lourose jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-01, 19:59   #560
krtek_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez karolinka86 Pokaż wiadomość
Ale te książki chyba nie są powiązane?

Aha...rozumiem Nie pozostaje mi nic innego, jak przekonać się osobiście

Ja zacznę dziś thriller L. Barclay "Bez śladu"
Cytat:
Napisane przez asi1989 Pokaż wiadomość
Ja najpierw przeczytałam "Coś niebieskiego" i wtedy jakoś tak uprzedziłam się do Rachel że czytając jakby pierwszą część czyli "Coś pożyczonego" nie potrafiłam już zmienić swojego nastawienia do niej. "Siedem lat później" to jakaś kolejna część? Bo tego akurat nie czytałam
"Siedem lat później" opisuje losy Tessy, siostry Dextera z "Cosiów" a że dzieje się parę lat (siedem? nie wiem, nie zwróciłam uwagi) po wydarzeniach w nich opisanych, to wiadomo już, jak wszystko się skończyło zwłaszcza, że w pewnym momencie Tessa dość dokładnie opowiada historię Deksa, więc nie polecam czytania "Siedem lat później" jako pierwsze.

Give thanks for unknown blessings already on their way.

2012: 55

2013: 13
tu piszę o przeczytanych książkach
krtek_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-01, 20:37   #561
Skierka001
Rozeznanie

Cytat:
Dla mnie to była beznadziejna książka pełna pseudomądrości na temat prostytuowania się
Skierka001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-01, 21:03   #562
asi1989
Rozeznanie

Cytat:
"Siedem lat później" opisuje losy Tessy, siostry Dextera z "Cosiów" a że dzieje się parę lat (siedem? nie wiem, nie zwróciłam uwagi) po wydarzeniach w nich opisanych, to wiadomo już, jak wszystko się skończyło zwłaszcza, że w pewnym momencie Tessa dość dokładnie opowiada historię Deksa, więc nie polecam czytania "Siedem lat później" jako pierwsze.
W takim razie koniecznie muszę to wypożyczyć
asi1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-01, 21:16   #563
willy_nilly
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Katrin_ Pokaż wiadomość
Zaczęłam 'Millennium: Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet' Larsson Stieg
To na podstawie tej książki była kręcona "Dziewczyna z tatuażem:?

Edytowane przez willy_nilly
Czas edycji: 2012-06-01 o 21:18
Stary 2012-06-01, 21:32   #564
sante
Wtajemniczenie

Cytat:
tak,ja obejrzałam dwie wersje i szwedzka bardziej mi się podobała niż amerykańska.warto obejrzeć bo te filmy różnią się wątkami
sante jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-01, 21:36   #565
willy_nilly
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sante Pokaż wiadomość
tak,ja obejrzałam dwie wersje i szwedzka bardziej mi się podobała niż amerykańska.warto obejrzeć bo te filmy różnią się wątkami
O, to muszę obejrzeć drugą, bo na razie widziałam tylko tę nowszą.
Poza tym jestem w tzw. trakcie czytania "The girl who played with fire", ale jako iż po angielsku, to średnio mi to idzie...
Stary 2012-06-01, 21:50   #566
Katrin_
Raczkowanie

Cytat:
Tak Nie oglądałam jeszcze ani amerykańskiej, ani szwedzkiej wersji, bo wolę najpierw przeczytać książkę
Co do książki, to dość długo się rozkręca, ale trzeba przyznać, że intryguje I podoba mi się postać Lisbeth
- niemiecki

2012
2013
książki: 15
książki: 17
filmy: 64
filmy: 67
Katrin_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-01, 21:51   #567
Mariah
Zakorzenienie

"Księżniczka deptaku" Marty Sztokfisz - opowieść o Edycie Klein, która cudem przeżyła warszawskie getto i wkroczyła na światowe salony.
Stary 2012-06-01, 23:11   #568
agniusia17
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Mariah Pokaż wiadomość
"Księżniczka deptaku" Marty Sztokfisz - opowieść o Edycie Klein, która cudem przeżyła warszawskie getto i wkroczyła na światowe salony.
dobra książka, Rok temu korzystałam z niej na mojej prezentacji maturalnej.

— Gabriel García Márquez

agniusia17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-01, 23:19   #569
indiewa
Raczkowanie

"Randkę w ciemno" Kosińskiego. Męczę i chyba dam sobie spokój. Jemu chyba tylko "Malowany ptak" się udał...
indiewa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-02, 10:47   #570
suszarka
Buc

Cytat:
Napisane przez pinkswan Pokaż wiadomość
A teraz zaczynam 19 minut J.Picoult

dla mnie to jej najlepsza książka.

u mnie james patterson w krzyżowym ogniu.

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości