![]() |
#31 |
Konto usunięte
|
Dot.: Mój chłopak jest sknerą :(
A Twój chłop ma socjalne stypendium czy naukowe? Czysto z ciekawości pytam.
Dla mnie taka sytuacja jest nie do pomyślenia. Nie zgodziłabym się na coś takiego... Poza tym, skoro np. Ty nie jadasz często w domu, tylko na mieście, po z jakiej racji masz dokładać do jedzenia tyle samo kasy jak on? Skoro on tak lubi wyliczać, to Ty też zacznij. Ale polecam jednak rozstanie, bo myślę że nic go nie zmieni. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
.
|
Cytat:
moze ja i moi znajomi jestesmy dziwni, ale zaczal sie okres przeprowadzkowy znajomych - kto ma auto, pomaga. ba, nawet kasy za to nie bierze (tj. benzyne). co najwyzej ktos kupi jakis alkohol, zeby sie odwdzieczyc. ale spoko, rozumiem, ze moze byc troche jezdzenia itp. itd. ciekawe jak zareagowalby ten facet, gdybys "przypadkiem" potrzebowala wizyty u gina na cito i tabletki "po". z ''powodu twojej fanaberii'' chyba by uciekl z krzykiem - 150zl wydawac "letka" reka...
![]() |
![]() |
#33 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
(cyt.) Cytat:
-------- No i że nie małżeństwo? A co to ma do rzeczy? Przecież są parą i jeśli chcą mieszkać razem, to prócz braku papierka, czym się różnią od małżeństwa? Przecież nie mają być współlokatorami sobie obcymi, tylko najbardziej zaufanymi i zakochanymi w sobie osobami, więc gdzie ta troska o drugą połówkę i skąd to liczenie się co do grosza? Cytat:
Owszem , kwestia dogadania się , ale serio podpaski, leki, antykoncepcja, obiad na mieście, gdy druga połowa nie może zwizytować domciu, by zjeść, nawet wizyty w domu rodzinnym - to są zachcianki ![]() Cytat:
Imo, lepiej jednak wybierać osobę, której celem nie będzie dążenie do jak najniższego standardu rodzinnego życia i która nie straszy wizją, że w przypadku choroby, kłopotów na rynku pracy to se radź sama za swoje.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Mam już sknerę w rodzinie i faceta-sknery w życiu bym sobie nie wzięła.
Mieć faceta sknerę - to jak strzelić sobie samobója. To męczarnia, a nie życie. Ja jestem tego zdania, że są rzeczy za które płaci facet, ale oczywiście ja w razie czego też często dokładam się i coś kupuje, żeby było po równo. Ale żeby mnie miał facet rozliczać z każdej złotówki... ![]() Autorko, mówię Ci od facetów skner trzeba się trzymać z daleka. A już na pewno nie pakuj się w mieszkanie z nim, bo nie ułoży Ci się z takim człowiekiem. Rzeczy będziecie tramwajem wozić? ![]() ![]()
![]() |
#36 |
Raczkowanie
|
Jeżeli dobrze prześledziłam Twoje wątki, to jednak szukaszsz mieszkania z misiem. Nie rozumiem więc idei zakładania wątku, żeby na niego "ponajeżdżać" jaki jest fuuj i beee. Skoro by Ci się to nie podobało, nie mieszkałabyś z nim a nawet byś z nim nie była.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Już tyle wątków o sknerach na wizażu się naczytałam, że to plaga jakaś chyba ![]()
![]() |
![]() |
#38 |
Raczkowanie
|
Tamten wątek założyłam zanim obgadałam z nim szczegóły. Teraz jestem zadowolona, że zrobiłam to przed podjęciem ostatecznej decyzji. Jak masz zamiar wyciągać mi takie rzeczy, to patrz na daty, dziewczynko...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Raczkowanie
|
Faktycznie przeterminowany wczorajszy post
![]() Jest sknerą. Zostaw go. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to teraz wiesz, że lepiej się w to nie pakować.
![]() |
![]() |
#41 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Raczkowanie
|
Z czystej ciekawości ciekawe jaką opinie ma wśród znajomych i czy ma ich dużo , bo jednak sknera tez nie jest postrzegany za fajną osobę do towarzystwa/wypadów
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Raczkowanie
|
Powiem Ci, że wbrew pozorom ma sporo kolegów i jest osobą lubianą również wśród moich znajomych. Kiedy wychodzi na piwo z kolegami to raczej nie ma problemu, bo każdy płaci za siebie i już.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
Autorko, rozmowy i opinie przekonały Cię żeby z nim nie zamieszkać czy całkiem mu podziękować?
![]() |
#45 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() na szczęście nie muszę się z nimi często widywać, ale pamiętam jak 1 raz zaprosili znajomych na grilla, każdy coś tam przyniósł, a oni z racji "udostępnienia " miejsca koło domku na trawniki, kazali nam się do węgla drzewnego dokładać + rozpałki , chyba wyliczyli składkę coś ok. 3 zł od pary ![]() ![]() z ubawem wspominam tego grilla i "składkę 3 złocisze " bo wszyscy zaproszeni sobie potem jaja z tego robi i na wszystkich językach byli, ale takich ludzi unikam generalnie ![]()
![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzeniona
|
Mam znajomych (raczej dalszych), on jest sknerą. Była raz składkowa impreza, każdy przynosił jakieś chipsy, picie. On i jego dziewczyna wyszli wcześniej i on spytał gospodarzy, które to są ICH chipsy. Gospodarz nie wiedział - wysypywaliśmy na miski wszystkie po kolei i nikt się nie doszukiwał swojej "własności". Kolega oburzył się i stwierdził, że skoro ICH zostały zjedzone (przez niego również, dodam), to on weźmie jakieś inne. Wziął i wyszedł. Na innej imprezie podobno robił aferę, jak trzeba było autobusem podjechać na miejsce ogniska i musiał zapłacić 1,40 zł za bilet. A biedny nie jest.
Ja bym się ze sknerą nie związała. Co innego nie chodzić do kina czy nie jeść na mieście, bo ma się finansowe problemy, a co innego całe życie ciułać kasę nie wiadomo na co i na wszystko żałować. Na dodatek rozwaliło mnie to, że on uważa, że tabletki anty to Twoja fanaberia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
Autorko, czytając ten wątek otwierały mi się coraz szerzej oczy.
Masakra nie facet. Nie wyobrażam sobie jak można z kims takim byc w związku.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 |
Raczkowanie
|
to co opisałaś to jakiś koszmar.
![]() Od razu bym takiego prostowała, skończyły by się darmowe obiadki u mnie. Jak każe oddać 15 zł za bilet to ja bym kazała oddać za kotleta którego u mnie jadł ![]() a seks? dlaczego Ty masz płacić za tabletki, skoro obydwoje korzystacie z tego, że je bierzesz. Przeżuć się na gumki i każ jemu kupować. Gość ma z Tobą za dobrze. Jak zamieszkacie razem będzie Ci wszystko wyliczał, jeszcze nie pozwoli Ci się myć za często bo przecież to marnotrastwo wody za którą się płaci. Jak to wygląda jak idziecie razem gdzieś, mniemam, że każdy płaci za siebie, tak? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
pocieszę, że jeden z moich ex (choć nie miał problemu by siebie obkupić przy napływie gotówki) nigdy w knajpie nie zamawiał napojów (bo drogie i on tyle bulić nie będzie) - w większym gronie zwykle nic nie zamawiał tylko wyskubywał po gryzie innym ![]()
![]() |
![]() |
#52 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Raczkowanie
|
Nie dla skner wszelkiej maści. Podpaski, lekarstwa i leki fanaberią?! Twój instynkt dobrze Ci podpowiada- uciekać jak najdalej! Ja rozumiem, że studia, koszty życia, próba nauki gospodarowania pieniędzmi, ale to zmierza w patologiczną stronę już na starcie i prędzej czy później wymiksujesz się z tego układu bo będziesz miała dość. Lepiej zrobić to szybciej niż mieć potem zszargane nerwy przez dłuższy czas. A dobrze nie będzie, taki typ. W życiu nie da się uciec od finansów, więc jeżeli nie wykazujesz inicjatywy ciułania każdego grosza, ascetyzmu mieszkaniowego i wyżywienia na najtańszych zupkach z Biedronki, błagam nie angażuj się w to ani minuty dłużej.
Niestety coraz więcej facetów w ramach "równouprawnienia" skrzeczy, że wara kobietom od ich portfeli, że nie mają zamiaru nikogo sponsorować, zaproszę Cie na randkę jak sama za siebie zapłacisz, kwiatka można sobie powąchać w ogródku i najlepiej nie wymagaj niczego o kosztach powyżej 10 gr bo inaczej jesteś nieziemską materialistką i tylko czychasz na przyszłe, grube miliony biednej ofiary. I może byłoby to śmieszne, gdyby nie fakt, że coraz częściej słyszy się podobne historie. O ile na etapie randkowania i chodzenia są do przełknięcia, o tyle serdecznie współczuję funkcjonowania długodystansowo-rodzinno-codziennego z taką osobą. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zadomowienie
|
Jezu, jak można być z takim kimś
![]() Tez trafiłam kiedyś na sknere, ale na szczęście po trzech popisach jego "sknerostwa" zdecydowanie urwałam kontakt ograniczając się jedynie do "cześć" jak go widziałam. Nie rozumiem jak można w ogóle wejść w związek z takim facetem, od początku przecież widać jak się zachowuje. Edytowane przez _Marta_M_ Czas edycji: 2012-06-01 o 11:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
Jeśli wyłączy ci się instynkt samozachowawczy, to zgłupiejesz i zamieszkasz z nim.
Jeśli został ci jednak- ZA NIC nie wpakujesz się w mieszkanie z kimś takim. Wbrew pozorom sprawy finansowe i podejście do kasy to ważne sprawy w związku, dlatego dwa podejścia skazują faceta na odstrzał: nadmierna rozrzutność i wpadanie w długi oraz bycie sknerą. I jak Doris wyżej napisała: pewne cechy z wiekiem się pogłębiają- tylko mogę potwierdzić Zamieszkaj z nim, a zamieszkasz w byle jakiej norze (bo tania), jechać będziesz na byle jakim żarciu (bo nie jedzeniu przecież) z ograniczoną do minimum ofertą spędzania czasu wspólnego (po co? można w norce posiedzieć). WIEJ. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zadomowienie
|
Mnie szczerze mówiąc dziwi, że dopiero teraz się zastanawiasz czy zwiać..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Rozeznanie
|
haha koszmar
![]() ![]() dokladnie niech odda Ci za wode za umycie rąk ![]() ![]() upomninac sie ja rozumiem ze czasem moglo mu sie zdazyc jak by nie mial pieniedzy.. chociaz od dziewczyny ![]() ![]() kolekcjoner pieniedzy sie znalazl:p podrzuc mu 'Skąpca'Moliera. ![]() To juz choroba. takie cos. hah tez mam taak znajoma co biegnie do daleko do sklepu zeby 30 gr zaoszcedzic ,a jak uczyla kolegow z grupy pol godziny to wziela od nich pieniedze ![]() Pzrypomnialo mi sie jak zapomnialam jej oddac dlugopisu ![]() ![]() ![]()
![]() |
#58 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziękuję, że mogłam się Wam tutaj wygadać i spotkałam się ze zrozumieniem. Teraz czeka mnie trudna rozmowa. Na pewno napiszę Wam jak poszło i co zrobimy dalej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Konto usunięte
|
Nie ,no fanaberie wymiatają
![]() Dziewczyno dobrze ze zachowałaś zdrowy rozsądek i porozmawiałaś z nim przed zamieszkaniem.Zresztą miałaś ku temu porządne przesłanki Olej dziada. Sorki ze tak piszę..ale pomyśl co będziesz miała za zycie z nim! Raczej wegetację. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzeniona
|
Autorko, jeśli jesteś z nim w związku, to być może myślisz o przyszłości. Pomyśl więc, jakim ojcem będzie sknera. Moja koleżanka miała ojca sknerę. Każdy jej wydatek był fanaberią - po co kupowała zeszyt w twardej okładce za 2 zł, w miękkiej kupiłaby za 1 zł, po co komplet ołówków (wymóg na technikę), jeden najtańszy wystarczy, po co iść z klasą do kina skoro film można obejrzeć w domu, po co ma iść ze znajomymi na pizzę skoro jadła obiad, po co kupować koleżance prezent na urodziny lepiej niech w ogóle nie idzie, po co jej nowe buty, po co nowa kurtka, po co korepetycje, on jakoś uczył się sam i dał radę... Mogłabym wymieniać bez końca. Jej ojciec zarabiał dobrze, ale kutwił niemiłosiernie, jej matkę rozliczał ze wszystkiego i każdy wydatek był fanaberią (nawet leki! Jej ojciec wypominał jej chorobę). Ta koleżanka zaraz po maturze wyprowadziła się z domu i wreszcie odetchnęła.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:33.