|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#63871 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIII część zakręconej opowieści
Hura po nocy nadal kręcono
Nie mam zdjęcia i nie mam jak wrzucić
|
|
|
|
#63872 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, ale jakościowo loki lepsze były po oleju
|
|
#63873 |
|
Raczkowanie
|
Jakże się rozpisałyście w tym wątku! Na przeczytanie całego niestety muszę poczekać do skończenia sesji
Pobieżnie przeglądam co tam nowego stosowałyście. Widziałam, że pisałyście o balsamie z olejem łopnianowym z GP. Tak się składa, że kupiłam go niedawno na szybkich zakupach. W sklepie sprawdziłam czy nie ma przynajmniej znanych mi silikonów, nie było czasu na dokładniejszą analizę z wujkiem googlem. W każdym razie jestem bardzo zadowolona! Na moje wypadanie nic nie pomoże, ale z pewnością włosy są mięciutkie! Czasami nie mogę się powstrzymać i je macam ^^ Pachnie całkiem przyjemnie, ziołowo.Do tego wczoraj przyszły do mnie oleje amla i vatika. Jestem po zastosowaniu tego drugiego i co prawda włosy dopiero schną, ale już jako tako wyglądają
|
#63874 | |||
|
Rozeznanie
|
Kołtunienie...
Odkąd włączyłam silikony jest trochę lepiej, ale dalej się plączą okropnie, mój skalp powoli przestaje wytrzymywać moje rozczesywanie i ciągnięcie.Cytat:
Dzisiaj są o wiele lepsze niż normalnie na drugi dzień, a nic innego nie zmieniałam.Cytat:
Czym lżejsze, tym będą mniej płaskie.Cytat:
Moje włosy uwielbiają miód
|
|
|
#63875 |
|
Raczkowanie
|
Pomimo wiadomości wyżej postanowiłam opisać swoje włosy.
Walczę, walczę i efektów ani śladu Jak widać poniżej już długo stosuję całe to omo, olejowanie i nie używam silikonów. Generalnie wcześniej traktowałam włosy jak proste. Teraz większą uwagę przykładam do nawilżania, nie używam suszarki, prostownicę rzadko.Cały czas jednak po ich umyciu chce mi się płakać, bo na palcach jednej ręki mogę policzyć momenty, kiedy powiedziałam "o, dzisiaj wyglądają ok" (jak tu: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=3995) Na zdjęciach jeszcze delikatnie wilgotne, tak na jakieś 5-10%. Dobrze, że nie wychodzę dziś z domu, inaczej weszłaby w ruch prostownica albo koczek ;/ Puszą się, każdy powyginany w inną stronę. Czasami mam ochotę je ściąć jak najkrócej ;( Już nie wiem co robić. Najgorszy jest brak czasu. Może w wakacje będzie go więcej i poświęcę go na ogarnięcie głowy. ps. nie śmiejcie się z mojej metody robienia zdjęć :P Chciałam widzieć co na nich będzie ^^
|
#63876 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Dwa podstawowe pytania: 1 czego chcesz od włosów 2 jak wyglądał zestaw, przy których byłaś zadowolona? choćby mega silikonowy - będzie punktem wyjścia i od razu polecam płukankę z siemienia lnianego |
||
|
|
|
#63877 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Właśnie w momencie, kiedy już zaczynało się coś dobrego dziać, miałam podobne kosmetyki do obecnych (przed listopadem była tragedia, więc o tamtych czasach nawet nie myślę). Trochę tak, jakby cały progres się zatrzymał, wręcz lekko cofnął. Ok, spróbuję. Muszę też ponownie zrobić żel z siemienia.
|
|
#63878 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#63879 |
|
Raczkowanie
|
Hej wszystkim
![]() Raz na jakiś czas olejuję włosy ale nie przykładałam uwagi do tego czym myję itp. Dzisiaj postanowiłam coś popróbować z włosami. Nie jest to ani OMO ani CG bo za mało jeszcze o tym wiem. To jest raczej COŚ ![]() Właśnie siedzę w turbanie. Nałożyłam oliwę z oliwek, olej słonecznikowy, olej migdałowy, witaminę E i dodałam do tego kapsułki z witaminą A i D3. Chciałam jeszcze dodać olej rycynowy oraz z pestek winogron, z jojoby, sezamowy i wyciąg z pestek papai czyli olejek z Alterry ale myślę, że już za dużo tego. Dobrze myślę? Czy jednak można było dodać wszystko? ![]() Po godzinie chce zmyć te oleje szamponem BabyDream. Czy po tym szamponie powinnam jeszcze czymś (odżywką) umyć włosy? Później nałożę Joanna Z apteczki babuni balsam nawilżająco-regenerujący z ekstraktem z miodu i proteinami mlecznymi. Może na koniec użyje pianki Yung, jeśli moje skręty będą tego potrzebować a na końcówki olej rycynowy.Co o tym myślicie? Jeszcze mogę coś zmienić dopóki nie za późno
|
|
|
|
#63880 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiaj moje urodzinki
dlatego zyczę sobie samych wzlotow włosowych bez zadnych upadkow haha oby sie spełnilo![]() Dziewczyny gdzie szukac masek bingo? I powiedzcie mi co daje taka maska z siemienia lnianego, badz plukanka, nadaje sie do nisko porowatych? ![]() A tak w ogole to ostatnio wiecej wlosow zaczelo mi wypadac nie wiem czemu dziwne bo nie mam zadnych stresow i nie zmienilam nic w pielegnacji, oprócz tego ze bardziej sie przykladam do masowania skalpu podczas mycia, moze stad te wlosy...Teraz musze sie skupic na szukaniu winowajcy moich dzisiejszych rozwalajacych sie falo-lokow Albo o. Garnier AiK albo szampon hipp.... i w tym i w tym sa oleje z ktorymi moje wlosy moglyby sie nie polubic... Edytowane przez affbe Czas edycji: 2012-06-01 o 14:56 |
|
|
|
#63881 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() I Dziewczynki mam pytanie odnośnie protein. Naczytałam się, że można je przedawkować- jeszcze tego nie uczyniłam- ale obawy powstały. Czytałam czym ono grozi i jak wygląda, ale czy jest możliwe żeby pojawiło się z dnia na dzień. Czy najpierw są jakieś delikatniejsze jego oznaki? Teraz przeżywam proteinowy zachwyt i skąd mam wiedzieć kiedy powiedzieć dość, żeby się nie przeproteinować? Edytowane przez lulaluna Czas edycji: 2012-06-01 o 15:05 |
|
|
|
|
#63882 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#63883 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#63884 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zaczną być coraz bardziej suche, sztywne i spuszone W moim przypadku również matowe |
|
|
|
|
#63885 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#63886 |
|
Raczkowanie
|
Czy ktos może coś powiedziec na temat tej odżywki?
Skład: Aqua, Cetearyl Alcohol, Quatermium-87, Propylene Glycol, Isopropyl Myristate, Disteraroylethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate, Citric Acid, Phenoxyethanol, Stearamidopropyl, Dimethylamine, Ceteareth-20, Glyseryl Stearate, Sodium Methylparaben, Parfum, Panthenol, Niacinamide, Butylene Glycol, Glyserin, Linalool, Camellia Sinenis Leaf Extract, Litchi, Chinesis Pericarp Extract Znalazłam informacje mniej więcej jak działa ale to było na zwykłej stronie a tam nikt nie zwraca uwagi na to żeby nie było niepotrzebnych składników dla kręconowłosek Ja do tej pory też tego nie robiam.Niektórym pasują i silikony i SLS. Jak jest w tym przypadku? Nadaje się jako odzywka d/s a może do mycia? Kiedyś używałam jej, po zmyciu farby, w formie szamponu i włosy były super mięciutkie. Ale jak już wyżej wspomniałam, nie zwracałam uwagi na to co robię
|
|
|
|
#63887 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() powyższe świadczą też o niedonawilżeniu / niedoolejowaniu, a sama wiesz, czy w stosunku do ilości protein czy też ogólnie Moje po wczorajszym SLS z sodą mają się dobrze może posoduję je trochę zamiast głupieć w inny sposób ;]---------- Dopisano o 15:41 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ---------- Cytat:
Na dłuższą metę nie powinna nadawać się do mycia (ale wizaż zna takie przypadki kiedy się nadawało mimo że skład ani tego nieśmiało nie sugerował) |
||
|
|
|
#63888 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#63889 |
|
Zakorzenienie
|
Dobrze wiedzieć, nie chodziłam do przedszkola
|
|
|
|
#63890 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#63891 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#63892 |
|
Zakorzenienie
|
W sumie jakby tak - stopniowo tworzy nieprzepuszczalny film, nie do końca wiadomo jak ze zmywalnością SLSem
i kiedyś albo włosy zajadą się SLSem albo przestanie przepuszczać dobroci wgłąb |
|
|
|
#63893 |
|
Raczkowanie
|
To jest odżywka dodawana do farby, kiedyś używałam i została mi jeszcze tubka ale ok, nie używam już
![]() Dam mamie
|
|
|
|
#63894 | |
|
sentimental animal
|
Cytat:
właśnie zmyłam deko z włosów i siedzę z Garnierem AiK czy włosy zjaśniały dowiem się jak wysuszę![]() aa i zdjęcie tamtego przepisu na płyn zrobię jak będzie więcej słońca, bo jak jest tak pochmurno to znowu wyjdzie niewyraźnie.
You may think he's a sleepy-type guy Always takes his time Soon I know you'll be changing your mind When you've seen him use a gun, boy When you've seen him use a gun Edytowane przez natalcia250 Czas edycji: 2012-06-01 o 16:18 |
|
|
|
|
#63895 |
|
Rozeznanie
|
claudiiin
A ja polecam cieniowanie U mnie się sprawdza i wyglądają o wiele lepiej.Jeśli będziesz się obcinać sama polecam zajrzeć do FAQ, moja fryzjerka m.in. stosuje ten sam system, który jest tam opisany. Dzieli włosy na trzy "grupy" - przód, środek, tył - podnosi do góry i odcina na prosto.
|
|
#63896 |
|
Zakorzenienie
|
a czy któraś z Was olejuje na odżywkę?
![]() bo ostatnio wypróbowałam tę metodę i jest o niebo lepsza od zwykłego olejowania. włosy błyszczą, są mocne i miękkie jak nigdy dotąd
|
|
|
|
#63897 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#63898 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam wrażenie, że włosy są wtedy weselsze
|
|
|
|
|
#63899 |
|
Wtajemniczenie
|
nie odpowiada mi. Wlosy robi mi rozmiekczone, oklaple i bez zycia.
|
#63900 |
|
Zakorzenienie
|
Mam pytanie, nic waznego, bynajmniej nie problem
Co jeszcze oprócz sytuacji hormonalnej w ciąży zatrzymuje cykl życia włosa? Przyuważyłam, że włosy mi właściwie nie wypadają: kilka przy myciu, kilka w ciągu dnia. Statystycznie to jest raczej te 50-100 dziennie, nie? A u mnie będzie dużo mniej Ostatnio szukałam wypadniętego do testów porowatości i znalazłam kilka W sensie jakby zaczęły lecieć to domyślam się że mam się nie martwić bo pewnie wracają do starego systemu ;] Ale ciekawam
Edytowane przez AjriszMarta Czas edycji: 2012-06-01 o 18:44 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 4 (0 użytkowników i 4 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:51.

, ale jakościowo loki lepsze były po oleju 
Odkąd włączyłam silikony jest trochę lepiej, ale dalej się plączą okropnie, mój skalp powoli przestaje wytrzymywać moje rozczesywanie i ciągnięcie.
Wiem, ze nie moge oczekiwac, ze moje wlosy same z siebie beda sie ukladac tak, jak czupryny ktore sa efektem pracy sztabu fryzjerow i stylistow, ale chyba byloby lepiej jakbym je skrocila... albo nie wiem... zrobila cokolwiek, co dodaloby im jakiegos charakteru i podniosloby je troche!

dziwne bo nie mam zadnych stresow i nie zmienilam nic w pielegnacji, oprócz tego ze bardziej sie przykladam do masowania skalpu podczas mycia, moze stad te wlosy...

włosy błyszczą, są mocne i miękkie jak nigdy dotąd