|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Tabletki antykoncepcyjne-azalia
Witam serdeczne,dostalam dzis od mojego gin tabletki antykoncepcyje o nazwie :azalia.pierwszy raz slysze tą nazwe i bardzo mnie ciekawi co to za tabletki.wiem tylko ze troche roznia sie od pozostalych i nie reguluja miesiaczki.czy ktoras z pan juz brala takie tabletki?do tej pory bralam stediril 30 ,potem yaz ale ciagle bolaly mnie nogi.moj gin swierdzil ze sprubujemy jeszcze te i jesli nadal nie bedzie poprawy tz ze nie moge brac zadnych anty ze wzgledu na ryzyko zkrzepicy.
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tabletki antykoncepcyjne-azalia
podnoszę wątek do góry...
jestem ciekawa opinii, tych z Was , które stosowały lub stosują AZALIĘ w trakcie karmienia piersią. |
|
|
|
|
#3 |
|
Zadomowienie
|
A jaka ładn anazwa
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Zakorzenienie
|
i nikt nic o nich nie wie. moze to nie sa tabsy anty?
|
|
|
|
#5 |
|
Rozeznanie
|
Trochę rychło w czas, ale może komuś się przyda
![]() Jestem w trakcie piątego opakowania Azalii. Lekarka przepisała mi te tabletki ze względu na problemy z żylakami oraz problemy zdrowotne. Są to tzw. tabletki jednoskładnikowe (nie mylić z minipigułką - takowa ponoć w Polsce nie jest dostępna). Tabletki zażywa się 28 dni, bez żadnej przerwy. A co bardzo ważne - konieczna jest dyscyplina w przyjmowaniu! Nawet kilku godzinne opóźnienie może osłabić działanie pigułki. Przed zastosowaniem Azalii miałam ogromne wątpliwości - mianowicie naczytałam się w internecie strasznych opinii - m.in. ciągłe plamienie i (o zgrozo! ) spadek libido. W moim przypadku jednak takie reakcje nie miały miejsca. Jedynie przez pierwsze dwa tygodnie bolała mnie głowa i kręciło mi się w głowie. Później ustąpiło. Jestem bardzo zadowolona z Azalii, bo świetnie je toleruję, a i do dyscypliny idzie się przyzwyczaić ![]() Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Zakorzenienie
|
Azalia to jest minipigułka, tak samo jak inne - Cerazette, dostępne w Polsce, więc nie wciskaj kitu.
|
|
|
|
#7 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-...koncepcja.html W szczególności fragment: Cytat:
Edytowane przez Monti88 Czas edycji: 2010-03-13 o 22:07 Powód: Dopisek |
||
|
|
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
|
http://kobieta.gazeta.pl/kobieta/1,96114,2544853.html tu jest o Cerazette - minipigułkach o których mówisz, że w Polsce są niedostępne
http://www.erodzina.com/index.php?id=20,1652,0,0,1,0 a tutaj azalia.
|
|
|
|
#9 |
|
Zadomowienie
|
Azalia ma ten sam skład co Cerazette 8 można spojrzeć na ulotki, skład jest identyczny) Sa to minipigułki (bo zawierają tylko jeden hormon w malej ilości) przeznaczone dla kobiet karmiących , palących i nietolerujących estrogenów.
Ja biorę od kilku dni Cerazette, krwawienie zamieniilo mi się w plamienie nie wie m jak będzie dalej. Ale często boli mnie głowa, w nocy drętwieją mi troszkę ręce, i ogólnie czuje się dziwnie jakaś taka zgrypowana Najgorzej jest w nocy ![]() Miałyście podobne objawy na początku? ustąpiły czy musiałyście odsadnic?? ja co noc myślę żeby odstawić
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
Przyjmuję Azalię od 5 miesięcy i od ok. dwóch tygodni mam drżenie żył i mrowienie w kończynach dolnych. Czy ktos tak miał? W przyszłym tygodniu wybiorę się do lekarza , bo boję się żby nie były to objawy jakiejś zakrzepicy
|
|
#12 |
|
Rozeznanie
|
Ja po ok pół roku miałam jakby zdrętwiałe paluchy w stopach, ale nie wiązałam tego z tabletkami. Trwało to ok 3 miesięcy. Miesiąc temu odstawiłam tabletki i właśnie zdałam sobie sprawę, że problemu z palcami już nie mam.
Wizyta u lekarza jest tu najrozsądniejsza. Pozdrawiam
|
|
#13 |
|
Konto usunięte
|
Czy są na forum dziewczyny, które biorą Azalię a nie karmią?
Na różnych forach znajduję zwykle wypowiedzi mam, ale może są osoby, które z innych powodów nie mogą przyjmowac pigułek dwuskładnikowych?
Edytowane przez 201708160922 Czas edycji: 2011-10-29 o 03:02 |
|
|
|
|
#14 |
|
Przyczajenie
|
Tak, ja biorę Azalię z powodu migren ale ciągle plamie:/
|
|
|
|
|
#15 |
|
luckygirl
|
Witam, witam
![]() Dzisiaj miałam wizytę u mojej lekarki rodzinnej, w celu skonsultowania wyników badań krwi. Nie jestem zbyt zadowolona, bo żelazo wyszło mi 190, mimo że norma kończy się na 140... Lekarka rodzinna powiedziała, że spotkała się kiedyś z przypadkami, że dziewczyny, które zażywają antykoncepcję hormonalną mogą mieć takie wyniki właśnie od tego. Szczerze powiedziawszy zdziwiłam się. Dlatego też zasugerowała mi, że powinnam zamienić tableki (biorę Kontracept) na Azalię... Tylko, że czytam Wasze wpisy i jestem przestraszona... Częste plamienie? Spadek libido? Szczerze powiedziawszy ja po Kontracepcie czuję się świetnie i jakoś wcześniej nie miałam takich wyników żelaza. Pójdę do gina i zobaczymy co on powie, mam nadzieję, że jednak nie zmieni mi mojego K. na Azalię. Już raz zmieniałam tabletki z Yasminelle (po których miałam mega migreny) na K.... Pozdrawiam. |
|
|
|
|
#16 |
|
Przyczajenie
|
Hej Dziewczyny,
ja biorę Azalię, drugie opakowanie już w polowie zużyłam, karmię piersią i moj ginek powiedzial, ze to najlepszy wybór. Nie mam żadnych skutków ubocznych, a spadek libido wiąże raczej ze zmęczeniem zajmowaniem sie dzieciątkiem ale od czasu do czasu z mężem pofiglujemy )Krwawienia nie miałam w ogóle po zakonczeniu pierwszego opakowania, (pierwsze zaczelam brac gdy pojawila sie miesiączka -4 mies po urodzeniu corci) i generalnie chce zadzwonić jutro do ginka upewnić sie, czy to normalne, że krwawienia ani troszkę, bo wydaje mi sie ze wspominal o tym, ale wiadomo, jak juz nie ma tej miesiecznicy to kobieta sie martwi - nie powiem, zebym za nią tęsknila, ale same rozumiecie - hehehePo 5 tabletce zrobilam test ciazowy, bo to przeciez nigdy nie wiadomo, ale wyszła tylko 1 kreseczka- uff ) no i jestem spokojniejsza.Plamień żadnych nie mam, czuje sie dobrze, z glową też w porządku - boli tylko przy kiepskiej pogodzie, co ui mnie jest normalką ![]() jakby co piszcie, dam znac co ginek powie. pozdrawiam M
|
|
#17 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja przez 2-3 miesiące nie miałam, wszystko jest w porządku Nie mam krwawienia, tylko plamię. Czasem zdarzyło się, że plamiłam nawet 10 dni, ale nadal wszystko w normie.
Edytowane przez 201708160922 Czas edycji: 2012-06-03 o 14:15 |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Przyczajenie
|
Azalia to polski odpowiednik Cerezette. Gin zapisał mi je, ponieważ nie mogę przyjmować estrogenu (migreny i problemy krążeniowe w rodzinie), dzieci nie mam. Biorę drugi tydzień, dotychczas było plamienie, kłopot z cerą, ból piersi, drażliwość. Ale to mnie nie zniechęca. Od wczoraj obserwuję duże krwawienie i ból brzucha i ogólne osłabienie, zupełnie jak okres, czekam na rozwój sytuacji....
|
|
|
|
|
#19 |
|
Raczkowanie
|
Po pierwszym dziecku, gdy karmiłam piersią brałam Cerazzette, po drugim właśnie Azalię. Tolerowałam bardzo dobrze, żadnym plamień, okresu nie miałam przez 9 m-cy (tyle brałam Azalię). Kiedy skończyłam karmienie, zrezygnowałam z niej, bo miałam zerowe libido. Teraz mam założoną spiralę.
|
|
|
|
|
#20 |
|
Przyczajenie
|
Ja biore Azalie bo karmiłam piersia ale juz przestałam, i chcialam juz dokonczyc opakowanie. Zaczelam plamic przy drugim opakowaniu, plamie juz prawie 2 tyg, brzuch mnie boli jak przy okresie, zmienie te tabletki na dwuskładnikowe, bo mam dosc tego plamienia
|
|
|
|
|
#21 |
|
luckygirl
|
Witam
![]() Mój gin jednak przepisał mi Azalię (po interwencji w tej sprawie Internistki), z powodu mojego wysokiego żelaza, które i tak teoretycznie za dużo nie spadło. I biore ja mniej więcej od połowy maja. Czuję się po niej bardzo dobrze. Libido nie spadło, wręcz przeciwnie do tego ginekolog powiedział mi, że azalia w jakiś sposob łagodzi też objawy zapaleń (tych naszych kobiecych) i dzięki temu łatwiej się je przechodzi.Zobaczymy jak to będzie dalej
|
|
|
|
|
#22 |
|
Konto usunięte
|
Ja jestem bardzo zadowolona.
|
|
|
|
|
#23 |
|
BAN stały
|
pyt. do karmiących, czy nie ma to zupełnie wpływu na dziecko?
|
|
|
|
|
#24 |
|
Przyczajenie
|
sprzedaż/kupno
Edytowane przez Frutti Czas edycji: 2013-03-07 o 15:59 |
|
|
|
|
#25 |
|
Rozeznanie
|
Drogie dziewczyny mam kilka pytań. Obecnie mam zacząć brać antykoncepcję Azalia. Nigdy wcześniej nie brałam żadnej antykoncepcji. Pierwsze pytanie brzmi: Kiedy mam zabrać pierwszą tabletkę? Czy to prawda, że należy to uczynić w pierwszy dzień cyklu/miesiączki? Drugie pytanie: Po ilu dniach można uprawiać sex oczywiście mogę być pewna, że będę zabezpieczona? Trzecie pytanie: Czy to prawda, że będę miała upławy, może wystąpić miesiączka? Proszę bądźcie wyrozumiałe to moje pierwsze opakowanie. Jeszcze jedno pytanie: Czy w razie co także stosujecie prezerwatywy?
|
|
|
|
|
#26 |
|
Zadomowienie
|
Tabletki rozpoczynasz w pierwszy dzień wystąpienia miesiączki, jesteś zabezpieczona od przyjęcia pierwszej pigułki. Skutki uboczne mogą się zdarzyć, ale nie muszą- należy obserwować swój organizm.
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:19.

) spadek libido. 

Najgorzej jest w nocy
0 - 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13