|
|
#151 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy które dziwią cz.4
Cytat:
![]() Wydaje mi się, że pogodzić się tego nie da. Dziecko można ukarać na tysiąc innych sposobów poza klapsem i rodzice w tym temacie powinni być jednomyślni i konsekwentni. |
|
|
|
|
#152 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Asji - ale bywa, że nie są. Mojego ojca nie da się przekonać, że klaps nie jest dobrą metodą("bo jego bili i wyrósł na porządnego człowieka" i wiele osób myśli podobnie, nie da ich się przekonać, że są lepsze metody, ile ludzi nadal narzeka na bezstresowe wychowanie").
|
#153 |
|
Zakorzenienie
|
Dziwi mnie a zarazem rozwala zachowanie moich znajomych na FB.
Kazde wydarzenie i opisy- w jezyku ang Rozumiem,ze zyli w UK czy IE i maja teraz zagranicznych 'znajomych' jednak kiedy widze opis w jez. ang a potem w komentarzach dialog WCIAZ w jezyku ang to juz mnie krew zalewa. Mowie tu o Polakach, ktorzy zyli w owej Anglii czy Irlandii, powrocili do PL (czy nawet wciaz sa poza PL) a pisza ze soba po angielsku o.O Ostatnio kolega (34 lata) dal jakis tam opis po angielsku, a w komentarzach dalasza rozmowa z innymi POLAKAMI, rowniez w jez. ang rozwala mnie to na maxa, 33 lata w PL, rok w UK i juz sie zapomnialo jezyka. WIOCHA na maxa i to wyksztalceni, dorosli ludzie ![]() Dodam,ze zauwazylam to u 80% ludzi korzystajacych z FB. Bezstresowe wychowanie? Dobre ![]() Zapraszam do IE, mozna zobaczyc jakie sa tego skutki.
![]() Edytowane przez foxy123 Czas edycji: 2012-06-01 o 19:18 |
|
|
|
#154 |
|
Wtajemniczenie
|
foxy ale Polacy raczej prędzej zrozumieją po angielsku niż Anglicy po polsku
a może te osoby chcą aby Ci anglojęzyczni znajomi też o tym wiedzieli.. nie wiem dla mnie i tak te wszystkie statusy na fb to wiocha czy po polsku czy po angielsku czy po chińsku
i kiedy spada tyle gwiazd ja chcę ocalić choćby Nas.. Najbardziej na tym forum dziwi mnie tekst: "korzystamy z tego konta w kilka osób, wcześniej pisała koleżanka a teraz przedstawiam swój problem.." |
|
|
|
#155 |
|
Zadomowienie
|
Bywa. I dlatego dobrze jest omówić z partnerem temat wychowania dzieci zanim pojawią się one na świecie. Wtedy to po ptokach, bo tak odmiennych zdań nie da się, moim zdaniem, pogodzić.
|
|
|
|
#156 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() I odpowiadając na Twoje pytanie- zdziwiłabym się na pewno i nie chciałabym dotykać. Właśnie trochę dziwi mnie usprawiedliwianie się kręconymi włosami. Wiele osób ma, czesze i żyje... W dzisiejszych czasach, przy tak wielkiej gamie kosmetyków nawet specjalnie dla kręciołków, nie mieści mi się to w głowie. Jak się puszą, to trza nawilżyć, a nie nie tykać przynajmniej moim zdaniem.I też rzucam waciki do klopa po spłukaniu już dawno są poza rurami, nie ma jak się zapchać.---------- Dopisano o 20:27 ---------- Poprzedni post napisano o 20:24 ---------- Aaach, z tym pukaniem to też dobry motyw. U mnie w szkole laski pukają, nie słuchając odpowiedzi i i tak ludziom włażą może to tylko sygnał ostrzegawczy, co by w pół sekundy zdążyć zakryć, co najlepsze
|
|
|
#157 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() Mało tych klapsów w dzieciństwie dostałam, na ogół ojciec się matki słuchał(podkreślam - na ogół). No, ale już pozostała taka wizja mamy jako tego "lepszego", łagodniejszego rodzica.
|
|
#158 |
|
jestę wieszczę
|
Ciri nie ma czego zazdrościć
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
#159 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja takich metod nie popieram i jeśli kiedykolwiek będę planować z kimś powiększenie rodziny to na pewno najpierw będę chciała poznać poglądy partnera na kwestię wychowania. Stąd moja odpowiedź w poprzednim poście, że nie da się pogodzić dwóch przeciwnych przekonań jeśli o klapsy chodzi
|
|
|
|
|
#160 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
.Mnie by chyba bardziej dziwiło, gdyby post był po angielsku, a dyskusja pod spodem w innym języku .
|
|
|
|
|
#161 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli się ma zagranicznych znajomych, to nie widzę powodu wykluczania ich z dyskusji pisząc po polsku. Jakbym takich miała, to też bym pisała po angielsku. Angielski raczej zna więcej ludzi, niż polski.
Co do klapsów. U mnie tato był tym, co czasem klapsa dał. Nie było to bolesne wcale, bardziej przerażało to zaskoczenie. Ale on to robił, jak już było mega przesada w zachowaniu moim czy brata. Mama raczej nie robiła czegoś takiego. Nie wiem, czy się dogadali w tej kwestii, ale tato był zazwyczaj tym surowszym a mama wszystkich usprawiedliwiała. My do klapsów nie zamierzamy dawać. |
|
|
|
#162 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#163 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#164 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#165 |
|
Zadomowienie
|
A wiecie co mnie dziwi? Ludzie, którzy kłamią w każdej nawet najdrobniejszej sprawie, okłamują swoich rodziców, przyjaciół, znajomych i kreują się na ludzi miłych i uczciwych. A wiecie co dziwi mnie jeszcze bardziej? Ślepota innych ludzi na to jak jego przyjaciółka czy córka kłamie i robi z niego kretyna.
I dziwi mnie chodzenie po kilka osób do jednej toalety. Jeju, chociaż w kiblu chcę mieć trochę przestrzeni osobistej, no ale to ja. Skoro inni lubią jak ktoś słucha jak sikają, no to cóż , wolność i swoboda. Co do czesania włosów: póki włosy nie śmierdzą i się nie kleją to mi to wisi czy ktoś je sobie czesze czy nie. A jeśli chodzi o klapsy, to ja byłam w dzieciństwie straszona pasem ale nigdy mnie nikt nie uderzył. Uważam, że przemoc to nie jest rozwiązanie. Skoro rodzic nie potrafi się z dzieckiem dogadać i musi wykorzystywać swoją przewagę fizyczną to trochę z niego porażka a nie rodzic :- )
|
#166 | |
|
ma zielone pojęcie
|
No, ma, czesze i ma szopę...
Cytat:
Do tego jak wygląda fryzura po rozczesaniu włosów? Loki, to loki: skręcające się pasemka włosów, a nie każdy włos osobno. A podczas czesania właśnie się rozdziela te pasemka. Efekt? http://static.fashionnow.pl/upload/xinha/.resized_300x325_05._Etro _ok.jpg ![]() Nie wiem po co osoby kręconowłose miałyby niszczyć swoje loczki na rzecz rozczesanego sianka. Przy okazji, jak masz proste włosy to zakręć je sobie na wałki. A potem rozczesz loki i zobacz jakie sianko się robi, nawet na zdrowych włosach. Ciekawe doświadczenie
|
|
#167 |
|
Zadomowienie
|
sayurii, tak, mam proste, ciężko mi się wczuć i dlatego wszędzie dodaję "moim zdaniem", więc z całym szacunkiem, ale wypraszam sobie "mówienie innym", bo "inni" mają swój rozum i ja im żadnych teorii przedstawiać nie muszę.
Mam lokate koleżanki, które czeszą i bynajmniej jak stóg siana nie wyglądają; jedna pracowicie codziennie woskuje/ nabłyszcza każde pasemko, co do reszty się nie wypowiem, bo nie wiem. Chatul, próbowałam kiedyś porażka i wyglądowa i czesaniowa. Ale to przed myciem np nie możnaby? Żeby sobie image'u nie psuć?Przykro mi, ale nie rozumiem i chyba mam do tego prawo, w końcu po to ten wątek ![]() Co do bicia dziecka to dostałam raz pasem przez rzyć z zaskoczenia, klapsy też były i szczerze mówiąc jakoś nie uważam przez to rodziców za nieudolnych. Jak się gada a dzieciak swoje to trzeba inaczej pokazać kto tu rządzi i tyle. Moim zdaniem.
Edytowane przez Olivvek Czas edycji: 2012-06-02 o 11:09 |
|
|
|
#168 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Słowa nie pomagają kompletnie.Ja włosy rozczesuję, jak chcę sobie zapleść, albo przed myciem .Co mnie dziwi? Dziwi mnei to, że obecnie dzieci w większości nie potrafią się bawić bez komputerów i komórek. Kiedyś człowiek biegał cały dzień po podwórku, zdzierał kolana i mama musiała siłą zaganiać na obiad. Dzisiaj często siłą trzeba dzieciaka gdzieś wyganiać np. na kolonie |
|
|
|
|
#169 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
), ale wydaje mi się, że dziecko można ukarać klapsem. No bo też jest podstawowa różnica między biciem a ukaraniem lekkim klapsem. Mi się wydaje, że klaps ma służyć jako coś co upokarza i dziecko nie będzie już robiło tego czegoś za co dostało go. Powinien być lekki i tylko po to, żeby dziecko zrozumiało że tak się nie robi. Bo niektórzy uważają, że dzieci to można bić za byle co.. Cytat:
Zresztą lubię sobie dotykać swoich loków. ![]() Ale jakie usprawiedliwianie się? Dziwi mnie tylko, że to jest aż takie straszne, że jak można nie rozczesywać włosów. ![]() Jak będę chciała wyglądać tak jak w załączniku to na pewno je sobie wtedy rozczeszę. ![]() Cytat:
![]() Tylko, że czesanie kręconych włosów na sucho to zabójstwo dla nich. Włosów kręconych na sucho się nie czesze, bo się łamią, zresztą na mokro też.. |
|||
|
|
|
#170 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#171 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Oni mają ogródek, więc jakby co, to dzieciaki będą miały gdzie latać. Poza tym mamy tutaj dużo placów zabaw dookoła i duży park. Mam nadzieję, że się szybko nie przeprowadzimy w inne miejsce, bo mi się spodobała dzielnica, w której mieszkamy. Poza tym myślę, żeby Maję posłać, jak skończy rok do czegoś co w PL jest odpowiednikiem żłobka. Przynajmniej będzie miała kontakt z innymi dziećmi i będzie łapała język. Przy okazji sama pójdę do pracy, no a potem będziemy się starać o rodzeństwo dla małej. Nie chcę, żeby była sama.
|
|
|
|
|
#172 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dzieci. Tylko wtedy też trzeba trzymać rękę na pulsie, czy się pociesze krzywda jakaś nie dzieje.Do dziś pamiętam, jak w przedszkolu jedna baba biła dzieci (na szczęście szybko poleciała), ale do końca mojego pobytu tam karmili mnie jak brojlera, łeb do góry i żarcie wpychali
|
|
|
#173 | |||
|
ma zielone pojęcie
|
Ano właśnie
Cytat:
Cytat:
A poprzez bicie tylko się pokazuje, że silniejszy fizycznie rządzi i temu słabszemu może robić co tylko zechce. Cytat:
|
|
#174 |
|
Zakorzenienie
|
Ja do dziś żałuje, ze nie chodziłam do przedszkola, ale gdy słyszę takie opowieści to mam gęsią skórkę- biedne dzieci.
|
|
#175 |
|
Konto usunięte
|
A mnie irytują panie, które twierdzą "mam dziecko - mogę wszystko". Mam taką osiedlową drogerię. Mała, jest lada, za ladą półki, od lady do ściany METR. Przyszły dwie panie, z malutkimi dziećmi. I wjechały wózkami (głębokimi) obydwie do sklepu. Czworo ludzi, nie ma jak się ruszyć, a panie ostro pchają wózki przed siebie. Pytam, czy nie można wózków zostawić przed wejściem, na to jedna pani "No mam dziecko budzić?!" W tym sklepie jest takie malutkie stoisko ze spinkami, opaskami, więc jedna pani wzięła swoje dziecko na ręce, i zaczęła mu zakładać opaski. Tamta druga się odwróciła, i na cały sklep "No ślićnie... no jak ślićnie! Jaka pięknia dziewcinka! kto jeś taki ślićny?" jednocześnie kołysząc wózkiem ze swoim dzieciakiem. Chcę przejść - "przepraszam?". pani nic, ogląda coś. W końcu pani sprzedawczyni poprosiła panie o opuszczenie sklepu. Wyszły, mówiąc coś o "niezauważeniu, że mamy dzieci". Pisałam. Nie rozumiem targania wózka po malutkich sklepach. Może mnie zjedziecie, ale jesteś z dzieckiem w wózku? Nie wchodź do małych sklepów. Ewentualnie zostaw wózek przed. Albo idź gdzie indziej. Albo odpuść zakupy.
|
|
|
|
#176 |
|
Wtajemniczenie
|
co do bicia to się wypowiadać nie będę
co do wózków.. jak mały sklepik i dziecko śpi to nie wiem co za problem zostawić wózek z dzieckiem na zewnątrz.. przecież można nawet stać w progu i mieć i wózek na oku i to co jest w sklepie.. przecież nikt nam tego dziecka nie ukradnie.. za dużo W11 detektywów i interwencji się panie naoglądały
i kiedy spada tyle gwiazd ja chcę ocalić choćby Nas.. Najbardziej na tym forum dziwi mnie tekst: "korzystamy z tego konta w kilka osób, wcześniej pisała koleżanka a teraz przedstawiam swój problem.." |
|
|
|
#177 |
|
Konto usunięte
|
Tak... Panie z dziećmi w sklepach to jest w ogóle temat rzeka. Raz widziałam, również w drogerii, panią z dzieckiem mniej więcej 3letnim. Lato, drzwi do sklepu otwarte, mamusia ogląda sobie lakiery do paznokci, a dziecko chodzi po sklepie, aż w końcu wychodzi na dwór, co mamusia zauważa dopiero po zwróceniu jej uwagi... Drugi przypadek, sklep obuwniczy, dziecko ok. 5 lat. Dwie panie oglądają buty, dziecko chodzi po sklepie, aż w końcu wychodzi z niego, prawie wchodząc na ruchliwą ulicę. Pai zauważa to również dopiero po zwróceniu uwagi.
|
|
|
|
#178 |
|
Wtajemniczenie
|
nie no.. z dziećmi do sklepów chodzić według mnie można.. a nawet powinno się.. ale jeżeli jest to małe dziecko to można przecież w chuście czy nosidełku takim zakładanym na brzuch.. wózki w supermarketach mi zupełnie nie przeszkadzają ale w mniejszych sklepach restauracjach czy piekarni to masakra jakaś..
|
|
|
#179 |
|
Konto usunięte
|
W dużych sklepach to jeszcze znośne, bo nikt ci po nodze nie przejedzie, ale dwa wózki w sklepiku, gdzie miejsca do chodzenia jest 1x5 m? no wątpię ;/ Było ich dwie, mogła jedna zostać z wózkami przed sklepem. Nie, obie musiały się pchać z wózkami -.- Zirytowałam się strasznie.
|
|
|
|
#180 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Co do małych sklepików, kawiarni - zgadzam się, wózki są w takich miejscach uciążliwe. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:31.

chodzi mi o jakieś szurania, albo spuszczanie wody).

Rozumiem,ze zyli w UK czy IE i maja teraz zagranicznych 'znajomych' jednak kiedy widze opis w jez. ang a potem w komentarzach dialog WCIAZ w jezyku ang to juz mnie krew zalewa. Mowie tu o Polakach, ktorzy zyli w owej Anglii czy Irlandii, powrocili do PL (czy nawet wciaz sa poza PL) a pisza ze soba po angielsku o.O 
czy po polsku czy po angielsku czy po chińsku
Nie będę czesała włosów bo potem mam szope na głowie i tyle. I nieważne czy zrobię to gdy włosy są mokre czy nie.

. Słowa nie pomagają kompletnie.