|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2821 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: Listopadowo - grudniowe Mamusie 2012 - Cz. III
Cytat:
![]() Bardziej martwię się tym, że ślub mamy na 16:30, a sesję zdjęciową na 13 i jak wtedy się pobrudzę to będzie koniec świata ![]() Mm czereśnie ![]() ![]() Cytat:
![]() No tak- wszystko ma swoje plusy i minusy ![]() Drugiego dnia wolałabym też, żeby była ladna pogoda, bo planujemy poprawiny na świeżym powietrzu ![]() Cytat:
![]() ![]() Idę poszuka,ć tej kartki, na której mam wydrukowaną te wyprawkę i napiszę ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2822 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:08 ---------- Poprzedni post napisano o 17:01 ---------- uciekam na drzemeczkę : )) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2823 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2824 | |
Zakorzenienie
|
O wyprawce jest tutaj : http://www.wzorowamama.pl/wyprawka_dla_dziecka.html
Zapisałam się też na darmowy jakby kurs na stronie zapytajpolozna.pl i dostaję codziennie maila z różnymi ciekawymi poaradami ![]() A ta wyprawka o której pisałam: Wersja minimum: 1. wózek 2. łóżeczko 3. materac (lateks, pianka, pianka-kokos, pianka-gryka, pianka-gryka-kokos) 4. przewijak na łóżko (bez przewijaka kręgosłup mocno dostaje) 5. rożek (polecane są bez usztywnień; najlepiej mieć 2 rożki w razie gdyby coś przeleciało przez pieluchę) 6. prześcieradła- 3 sztuki 7. dla 2-3 tygodniowego dziecka do spania jakiś śpiworek, ew. kołderka czyli wypełnienie i 3 poszewki) 8. ceratka do łóżeczka x 2 9. kocyki (2 ciepłe, 1 lekki, a latem wystarcza pielucha) 10. wanienka (najlepiej od razu kupić większą- starczy na dłużej) 11. reczniki z kapturkiem (2-3 sztuki) 12. ręcznik kąpielowy bez kapturka 13. termometr do wody 14. pieluchy tetrowe (20-30 sztuk im więcej tym lepiej) 15. środek do kąpieli od pierwszego dnia dziecka (np. Hipp żel do mycia ciała i włosów; jeśli dziecko nie ma skórnych problemów zasada im mniej chemii tym lepiej) 16. gruszka lub Frida 17. woda morska np. Marimer, Sterimar 18. coś do pielęgnacji pępka, np. Octenisept, gaziki nasączone spirytusem, gaziki jałowe + spirytus 19. płatki higieniczne (np. do przemywania buzi) 20. waciki do uszu z ogranicznikiem 21. coś na odparzenia, np. sudocrem 22. krem nawilżający po kąpieli (np. emolium i stosować tylko wtedy, kiedy skóra się przesuszy lub jest podrażniona) 23. chusteczki nawilżające do pupy, np. Dada, Pampers, Softino 24. nożyczki do paznokci (przez pierwsze 3 tyg. nie obcinamy pazurków, mają się same wykruszać, bo można uszkodzić płytkę) 25. pieluchy- najmniejszy rozmiar 26. szczoteczka i grzebyk do włosów (szczoteczka przydaje się gdy dziecko ma ciemieniuchę- wtedy pół godz. przed kąpielą nacieramy główkę oliwką, potem wyczesujemy i normalnie myjemy) 27. termometr np. do przykładania do ucha czy czoła 28. proszek do prania (płyn lub proszek Jelp, Dzidziuś, Lovela lubi uczulać) 29. butelka ze smoczkiem o jak najwolniejszym przepływie (Avent, Nuk, Dr. Browns, Tommy Tippee) 30. szczotka do mycia butelki, zapasowe smoczki i mleko (Bebilon, Bebiko, Nuk, Gerber; podobno najlepsze Bebilon, reszta może powodać zaparcia) 31. smoczek- uspokajacz, najmniejszy (np. Avent, Rossmann Babydream, Nuk, kauczukowy lub silikonowy) 32. osłonki silikonowe na sutki 33. 3-4 śliniaczki 34. ubranka, najlepiej rozmiar 56: - 5x kaftanik na zatrzaski + śpiochy (nie na guziki, czy wiązania) - 5x pajacyk - 5x body z długim rękawem - 5x body z krótkim rękawem - 2x sweterek - 2x bluza (bez kaptura) - 5x bluzka z długim rękawem - kilka par skarpet - 2 pary niedrapków - 3 czapeczki cienkie wiązane - 1 czapeczka grubsza - rajstopki 3-4 pary - na lato: więcej bodziaków z krótkim rękawem, kilka sztuk rampersów, dla dziewczynek sukieneczka bawełniana - na zimę: kombinezon, ciepła czpka zimowa, dodatkowe rajstopki, grubsze skarpetki, jakaś grubsza bluza Czasem lepiej zaopatrzyć się w większą ilość, żeby nie robić prania codziennie ![]() Opcja wypasiona: 35. leżaczek- bujaczek 36. mata edukacyjna (po 2 miesiącu) 37. niania elektroniczna 38. podgrzewacz do butelek 39. wyparzacz (do butelek, smoczków) 40. regał na rzeczy dziecka 41. karuzelka na łóżeczko 42. myjki frotte (ale to siedlisko bakterii) 43. gąbka- podkładka do kąpieli (jak wyżej) 44. pieluchy flanelowe x 5 (jako np. prześcieradełko do wózka, podkładka na przewijak) 45. parafina ciekła (na potówki) 46. kropelki na wzdęcia (esputicon, espumisan, bobotic, delicol, sabsimplex- do kupienia tylko przez internet, gdyż są z Niemiec chyba) 47. pudełeczko podwójne na czystą i brudną wodę, do mycia dziecka 48. wiaderko do kąpieli Tummy Tub 49. Olejek mentolowy (np. olbas oil, gdy dziecko ma katar, kilka kropel do zapachowego podrzewacza lub do miski z gorącą wodą postawionej w pokoju- łatwiej oddychać) 50. nawilżacz powietrza. Dla mamy: 51. maść do brodawek (np. bephanten, maść, nie krem) 52. koszule dla karmienia (kilka sztuk) 53. podkłady porodowe SENI 54. podpaski rozmiar gigant (np. Bella) 55. majtki jednorazowe 56. staniki do karmienia 57. herbatka na laktację (nie zawsze jest konieczna) 58. tantum rosa (do podmywania po porodzie, albo robienia nasiadówek) 59. laktator 60. wkładki laktacyjne. Niestety nie mogłam znaleźć posta, z którego wydrukowałam tą wyprawkę ![]() ---------- Dopisano o 17:27 ---------- Poprzedni post napisano o 17:24 ---------- Cytat:
Ale w sumie to tak wyjdzie lepiej, bo na sesję będę ładnie "zrobiona" i wszystko za jednym razem ![]() Ja już dziś strzeliłam sobie jedną drzemkę po obiedzie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2825 |
Zakorzenienie
|
narazie jak czytam te wyprawki to mam załamke, ze nic nie mamk i tyle do kupienia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2826 |
Zakorzenienie
|
spokojnie, masz jeszcze trochę czasu
![]() ![]() a dorzucę swoje trzy grosze... dziewczynom które będą miały cesarkę polecam przewijak na stojaku (np z Ikei - Ikea Spoling)... bo jak się będziecie schylały, to może boleć, a przy takim przewijaku schylanie ogranicza się do minimum ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2827 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Teraz to nic nowego, że kobiety decydują się na dziecko po trzydziestce. Ja uważam, że każda z nas czuje kiedy to jest ten właściwy dla niej moment. Jedna ma 20 lat, inna 30. Każdy ma jedno życie i niech robi co ma ochotę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2828 |
Przyczajenie
|
Ja nie kupiła bym rajstop dla takiego malucha,kupiła bym linomag zamiast sudocremu ewentualnie puder ,do mycia oilatum i po co te krople skoro są po 1 miesiącu zawsze można dokupić później
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2829 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a do spnaia doswiadczone mamusie to polecacie śpiworek czy kołderkę? Edytowane przez czarnamadonna1982 Czas edycji: 2012-06-02 o 17:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2830 |
Zakorzenienie
|
wiesz, to jest kwestia indywidualna
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2831 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:41 ---------- Poprzedni post napisano o 18:39 ---------- Cytat:
o nie slyszalam o takie torbie musze zobaczyc w jakich cenach ![]() |
||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2832 |
Zakorzenienie
|
ja ją dostałam od kuzynki, więc nie wiem po ile jest, ale spróbuję się dowiedzieć
![]() ![]() |
![]() |
#2833 |
Przyczajenie
|
Ja kupie na początek same kaftaniki,pajacyki,i wygodne ubranka nie uciskajace brzuszka,córce zakładałam rajstopki po 3 miesiącu jak już pępuszek się pięknie wygoil.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2834 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny, nie wiem jak Wy ale ja juz chcialabym przytulic tego malego szkraba... i poczuc ten cudowny noworodkowy zapach
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2835 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
oj ja tez juz bym chcaila miec maluszka, pierwszy raz w zyciu nie moge sie doczekac listopada ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2836 |
Zakorzenienie
|
to są najdłuższe miesiące mojego życia! chociaż w sumie.. dopiero co byłam w 5 tygodniu, a od jutra zaczyna się już 15-ty...
![]() Kurcze, z jednej strony chcę jednak chłopca, tak jak wstępnie wiadomo, ale z drugiej wolę dziewczynkę ![]() ![]() ![]() ![]() Ale najważniejsze, żeby maluch był zdrowy i silny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2837 |
Przyczajenie
|
O ja też nie lubię listopada ale w tym roku czekam z utęsknieniem
![]() A z tą wyprawką to trzeba wszystko niestety przemyśleć dwa razy żeby nie wydawać kasy na coś czego nie będziemy używać. |
![]() ![]() |
![]() |
#2838 |
Zakorzenienie
|
i trzeba pamiętać, że trochę też się dostanie w szpitalu
![]() a z pieluch bodajże Huggies mają wycięcie na pępek. płyny do kąpieli - baby dream z rossmana podobno są fajne, ale wiadomo - każda dzidzia jest inna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2839 |
Przyczajenie
|
Liczmy też ze od rodzinki dostaniemy na prezent dla dzidziusia kocyki,ubranka,butelki i inne rzeczy dla dzidzi.Ja po porodzie dla Emilki dostałam 3 kocyki,dużo ubranek,butelki, smoczki itp było tego naprawdę wiele.
Ja na pewno kupie gąbkę lub foczkę do wanny bo bałam się strasznie kąpać małą na początku i teraz pewnie też tak będzie a to bardzo pomaga w pierwszych tygodniach. |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2840 |
Zakorzenienie
|
a ja mam wanienkę antypoślizgową
![]() ![]() ![]() a dla dzidzi to ja co miesiąc dostaje całą masę ciuchów. Już mam całą szafę wypełnioną po brzegi ciuchami i przyborami dla szkraba ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2841 |
Przyczajenie
|
landi0909 też mam leżaczek bujaczek z wibracjami moja córcia go uwielbiała mam nadzieje że i drugie polubi
![]() ![]() Edytowane przez wiolcia3108 Czas edycji: 2012-06-02 o 18:49 |
![]() ![]() |
![]() |
#2842 |
Zakorzenienie
|
mój siostrzeniec tylko w tym leżaczku był spokojny.
![]() A ja mam nadzieję, że nasza dzidzia nie odziedziczy w genach naszego charakterku z okresu dzieciństwa - Mati beczał do roczku, a ja do 2 roku życia 24 na dobę, w dniu roczku moja mama poszła o 6 spać bo wtedy tata wstał i on się mną zajmował potem. A jak nauczyłam się gadać to w środku nocy przychodziłam do mamy z tekstem "mama chodź gadać" i całą noc mama musiała ze mną gadać w kuchni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2843 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Zanotuję sobie ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2844 |
Zakorzenienie
|
No ja właśnie zaczęłam mieć
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2845 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#2846 |
Zakorzenienie
|
A tak nie związane z ciążą - ja też mam na swoim koncie szczęśliwą historię
![]() ![]() |
![]() |
#2847 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2848 |
Wtajemniczenie
|
Kochane, staram sie was czytac codziennie ale tak gonicie ze az brak slow
![]() ![]() Widze duzo NOWYCH mamus witam serdecznie ![]() A co do tej WYPRAWKI napisanej wyzej, moim zdaniem (z wlasnego doswiadczenia) to wcale nie minimum, woele rzeczy byc wykreslila gdyz sie nie przydadza lub uzyjesz tylko raz ![]() ![]() Edytowane przez Today_Tommorow Czas edycji: 2012-06-02 o 20:55 |
![]() ![]() |
![]() |
#2849 |
Zakorzenienie
|
hey kochane
![]() ![]() ![]()
#2850 |
Zakorzenienie
|
Ależ wielkie te listy...masakra...
Czarna ja też sie stresuje, że nic nie mam ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:46.