|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1891 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasza rozkrzyczana gromadka. Jak poskromić czterolatka? Mamusie maj-czerwiec 20
szkoda ze u mnie w rpacy takiej zabawy nie ma. ale u meza szykuje sie na lipiec impreza nad jeziorem. moze bez takich atrakcji ale zawsze jakas odskocznia.
ja wczoraj na dzialce. przyszla hustawka ze zjezdzalnia, byli tescie, szwagierka z przyszlym szwagrem, potem jeszcze znajomi przyszli. chłopy zamontowali zjezdzalnie, dzieciaki szalaly. fajnie bylo mimo ze nie za ciepło. ---------- Dopisano o 09:06 ---------- Poprzedni post napisano o 09:05 ---------- LASKI DZIEKUJE ZA KLIKANIE - ZMIESCILAM SIE W PIERWSZEJ 60TCE :d |
|
|
|
|
#1892 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nasza rozkrzyczana gromadka. Jak poskromić czterolatka? Mamusie maj-czerwiec 20
My wczoraj pojechaliśmy na roczek do bratanicy - Chłopaki sie wyszaleli z rodzeństwem ciotecznym, super sie dogaduja az miło popatrzeć jak sie bawia i razem wygłupiają.
dzisiaj pogoda znów deszczowa, jakoś tak ponuro ![]() Rano pojechałam do lidla (kolejka już przed sklepem, ludzie zachowywali sie jak bydlo wpuszczone do sklepu - paranoja jakaś), ale najabrdziej wkurzyłam sie że na cale miasto było tylko kilka szt. poreo - pytam czy wszystkie szt. sa wyłożona wiec parcownica mówi ze tak - dziwne ze tylko 6-7 szt było ![]() pojade jeszcze po południu.... |
|
|
|
|
#1893 |
|
Zakorzenienie
|
kjane - po twoich zdjeciach mocno sie zstanawiam czy takiego lego nie zrobic w koszalinie...
|
|
|
|
|
#1894 |
|
Zadomowienie
|
Monia - ja uważam to za super pomysł na wlasny interes, jesli a takim małym mieście sporo ludzi korzysta to co dopiero w dużym.
ja do tej pory też o czymś takim nie słyszałam. Wiec jak - otwierasz biznesik
|
|
|
|
|
#1895 |
|
Zakorzenienie
|
Kjane - to wszyscy byli po pareo? czy to bikini też od dziś? dostałaś to pareo? ja też musze koniecznie się zaopatrzeć w takie coś
u nas padła sala zabaw ze zjeżdzalnią, piłkami, platformami także strach inwestować w klocki lego dziś dzieci mają wyjazd, ognisko, na szczęście dziś juz cieplej, ale za to kataru złapała Ramona znowu a ja taka senna jestem, ciśnienie słabe czy co i pustka jeżeli chodzi o obiad
kosmetyki stroje karnawałowe dla dziewczynki same dziecięce! ciuszki twory i potwory Edytowane przez gothika Czas edycji: 2012-06-04 o 10:51 |
|
|
|
|
#1896 |
|
Zakorzenienie
|
wiesz co, musze sie mocno zastanowic ale pomysł zakiełkował - a to juz cos
u nas co chwile otwieraja i zmaykaja taki kulki, ale niektore trzymaja sie dlugo. dobrze by bylo takie cos zrobic przy jakims centrum handlowym, a wiem ze beda takie budowac niedlugo. albo w centrum. musze temat dobrze oblookaćw razie czego lego opchnie sie na allegro
Edytowane przez 83monia Czas edycji: 2012-06-04 o 10:47 |
|
|
|
|
#1897 |
|
Zadomowienie
|
Gothika - kupiłam ale został tylko kolor czarny i czarny z białym, a chciałam jeszcze dla siostry z czerwienią.
ogólnie fajne, moze po południu jeszcze bedą - cudem odnalezione w magazynie. Ja kupiłam sobie nad morze - za tydzień o tej porze bedziemy juz w drodze. Monia - jak chcesz to podesle ci link to stronki. |
|
|
|
|
#1898 |
|
Zakorzenienie
|
dawaj linka!
czytalam o takim czyms we wroclawiu, tam tez mają |
|
|
|
|
#1899 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#1900 |
|
Wtajemniczenie
|
Sala lego to naprawde super pomysl.Pewnie z czasem bedzie tego wiecej w roznych miastach.
Wczoraj pogoda u nas beznadziejna ale fajnie dzien minal.Przyjechali znajomi.Moja dobra kolezanka(mieszkalysmy w jednej klatce).W sierpniu maja wesele.Szkoda ,ze nie bede mogla pobalowac z nia na panienskim
|
|
|
|
|
#1901 |
|
Zakorzenienie
|
az sobie musialam wygooglowac co to pareo, ja widac jakas zacofana jestem w tych wszystkich swiatowych nazwach
![]() u nas dzis deszczowo, a pech bo TZ ma wolne i myslalam ze sobie pojedziemy na wycieczke jakies ognisko czy cos ale zaczal sie czerwiec a to jeden z bardziej deszczowych miesiecy tutaj wiecie co bo ostatnio tak mnie piersi bolaly i tak wogole jakies wieksze sa, sprawdzilam swoje wymiary sprzed poltora roku, generalnie inne wymiary bez zmian, a piersi o 6cm wieksze, wiecie generalnie powinnam sie cieszyc albo to cwiczenia na klate taki efekt daly ;-) robilam tez test na ciaze bo te piersi i brzuch mnie bolal,no ale biore tabletki wiec to bylaby mala szansa, test wyszedl negatywny choc robiony pare dni przed okresem
https://getthefocus.net/ Edytowane przez Caterin17 Czas edycji: 2012-06-04 o 18:28 |
|
|
|
|
#1902 |
|
Zakorzenienie
|
Ona klikasz moni? bo wznowiono głosowanie
Caterin - nie wiedziałas co to pareo bo nie potrzebujesz tego a ćwiczenia na klatke też mogłyby ci powiększyć te wymiary, także to pewnie to - a miseczke stanika tez nosisz większą? czy tylko obwód się zmienił? |
|
|
|
|
#1903 |
|
Zakorzenienie
|
Gothika jak to wznowiono glosowanie
Nigdzie nic nie ma. Ja dziś malo siedziałam. Dziewczyny ile się czeka na wyrobienie dowodu dla dziecka? Wreszcie się zebraliśmy, zrobilismy foty, jutro mamy w planach isc, tz bedzie musial sie z pracy zerwac.
|
|
#1904 |
|
Zakorzenienie
|
czesc mamuśki!! ostatnio jakoś nie mam weny do pisania ale podczytuje was dzielnie
![]() u nas taka sytuacja : julka mówi że boli ją brzuszek nie płacze tylko marudzi (pewnie jej niedobrze) często potym idzie do ubikacji... zastanawiam się co to może być bo ostatnio często słyszę o tym brzuszku... nie zmieniłam jej diety ani nic co by mogło wpłynąc na ból brzucha... sama nie wiem co o tym myślec poradzicie coś? |
|
|
|
|
#1905 |
|
Zakorzenienie
|
sybilla - a to moze rpzed przedszkolema tak ma? moze to stres, a moze jakies robaki...
na dowód moja szefowa czekala dla dziecka dwa tygodnie (a moze to paszport? ). a;le pewnie gdzies tyle sie czeka.artur po bilansie 4latka. waga 20 kg, wzrost 113 cm. troche koslawi nogi - ale jestesmy pod kontrola ortopedy i niby w normie. wrok oczywiscie słaby. odruchy w normie. ze wzgledu na wade wymowy - brak r i niewyrazne sz - mamy skierowanie do logopedyy i laryngologa... w Polskim Zwiazku Głuchych byc moze głuchy jest (czesto wspomina ze nie slyszy)juz sie zapisalam - w piatek laryngolog, w poniedzialek 18go wywiad srodowiskowy, 20go psychiatra i jakas terapia, jak to rpzejdzie to bedzie logopeda albo dalej jakas terapia
Edytowane przez 83monia Czas edycji: 2012-06-05 o 09:43 |
|
|
|
|
#1906 |
|
Wtajemniczenie
|
Monia a po co ten wywiad środowiskowy i ten psychiatra?
---------- Dopisano o 09:54 ---------- Poprzedni post napisano o 09:52 ---------- Moja Kala tez nie mówi "R". Tylko takie jakby francuskie "r" mówi. Reszta głosek ok.
|
|
#1907 |
|
Wtajemniczenie
|
Wczoraj zanioslam kał Marcela do badania.Narazie badanie ogolne ale chyba zrobie na krew utajona bo juz bardzo dlugo ma śluz z kale.Jak mi nie da skierownia to sama zrobie.koszt 4zł.
MONIA sporo Artur wazy. Powaznie myslisz no swoim biznesie z tym lego? ![]() Drugi dzien pada...Oby na Boze Cialo bylo ładnie.Moje kwiatki potrzebuja slonka!Te z tarasu pochowalam ale w gruncie biedne "gnija". Tydzien temu w przedszkolu u Marcela byl teatrzyk,na dzien dziecka ognisko a dzis maja przyjechac artysci cyrkowi.Fajnie bo cos sie dzieje.Za teatrzyk objezdny placimy zawsze 3 zł.a w prywatnym placilam 7złale mniejsza grupa byla. Wcinam trusskawki ![]() Wcinam truskawki
|
|
|
|
|
#1908 |
|
Zakorzenienie
|
podobno R to jeszcze ujdzie (wymawia L), ale SZ-Ś już nie bardzo... nie wiem po co psychiatra, podobno jakies ma tam terapie i czasem tylko to wystarczy (pewnie ma tez jakies logopedyczne dodatki do tych terapi), a jak nie to logopeda i normalne zajecia. takie maja tam warunki. a wywiad to pewnie info czy w rodzinie nie ma głuchoty itd. na wywiad srodowiskowy mam przyjsc sama
Edytowane przez 83monia Czas edycji: 2012-06-05 o 10:06 |
|
|
|
|
#1909 |
|
Wtajemniczenie
|
W szpitalu czytajac gazety natknelam sie na fajny przepis na obiad.Robilam w niedziele i polecam.
Na blache rozlozyc srebrna folie ,posmarowac majonezem.Wylozyc rozbite kawalki piersi z kurczaka,posmarowac keczupem.Podsmazone pieczarki z cebula wylozyc na piersi.zapiekac 30minut.posypac zoltym serem i jeszcze zapiekac 10min.Znajomym smakowalo,mężowi rowniez i bede robic czesciej.polecam. |
|
|
|
|
#1910 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Ona a czemu dowód a nie paszport? |
||
|
|
|
|
#1911 |
|
Zakorzenienie
|
sybilla - a może to perystaltyka jelit? jakaś wzmożona, może je ostatnio częściej jakies ciężkostrawne rzeczy?
Ramona ostatnio zaczeła wymawiać R, sz mówi, czesto zamiennie z ś , ale najgorzej według logopedy jest z wymową K, tego najtrudniej się nauczyć, a Ramona nie umie, tzn wymawia w środku wyrazu, a na początku już nie, ćwiczenia mało dają, nóżki też jej jeszcze bardziej się skoslawiły, za mało chyba ćwiczyłyśmyRamona wczoraj na wyjeżdzie w końcu pojeżdziła konikiem , w tamtym roku miała okazję, to tylko wsiadła i bała się i zeszła, a wczoraj już jezdziła![]() ja dziś robie gołabki z młodej kapusty, dietetyczne ![]() na dzien dziecka kupiłam jej ten zestaw kolorówki dla dzieci, ale ma frajdę, cały czas chodzi z tym, maluje się, wzieła to do przedszkola, to wszystkie dziewczynki sie malowały, ledwo co drzwi otworzyla z przedszkola to powiedziała "mama ja już lubię zuzię, zosię i tamarę!"
|
|
|
|
|
#1912 |
|
Wtajemniczenie
|
Marcel wymawia r
Moje dziecko potrafi mnie zaskoczyc.Pisalam Wam ,ze na dzien dziecka ze wzglendu na pogode nie moglismy nigdzie pojechac wiec umowilismy sie ,ze po przedszkolu idziemy po prezent to sobie cos wybierze.Wychodzimy z przedszkola a on mowi ,ze jemu sie nie chce isc do sklepu tylko do domu.Na to ja ,ze ok to moze jutro pojedziemy po prezent?On ,ze nigdy w zyciu.
|
|
|
|
|
#1913 |
|
Zakorzenienie
|
Asia a jak te ziółka które pijesZ?
widzisz jakąś poprawę? moze bym od tego zaczęła kuracje... |
|
|
|
|
#1914 |
|
Zakorzenienie
|
Sybilla ja bym odrobaczyła małą orofilaktycznie. Nie wiem czy jest sens kał dawać jak ponoć z tych badań i tak marna szansa by cokolwiek wyszlo...
Monia trzymam kciuki za wszystkie badania! Sonia paszport dla dzieci do lat 5 jest wydawany na rok, dowód na 5 lat. Wyrobienie dowodu jest darmowe, za paszport już się płaci. No i paszport nie jest nam potrzebny bo my tylko do Niemiec jezdzimy. Czas oczekiwania miesiąc Na paszport też się czeka do 30 dni.
|
|
#1915 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie zdarza sie to codziennie tylko raz na kilka dni i trwa pare sekund no ale nie wiem o co chodzi Sprawdzalam ja no ale nic nie zauwazylam Macie jakies pomysly co to by moglo byc ??
|
|
|
|
#1916 |
|
Zakorzenienie
|
a w weekend artur byl tak zaaferowany goscmi i potem zbieraniem stokrotek
na działce ze nie zdazyl dobiec do wc i popuścił... jaki był smutny z tego powodu |
|
|
|
|
#1917 |
|
Zakorzenienie
|
asieńka byś musiała iść do lekarza pediatry i zapytać o środek. Moja dała bez problemu dla Michala i od razu Szymona. Podaje się go raz, po dwóch tygodniach można podac drugą dawkę. Michal to miał typowe objawy robali, źle spał w nocy, kręcił sie, częste rozwolnienia, no i przede wszytskich zgrzytanie zębami w czasie snu!!! Po podaniu preparatu trzeba obserwować kupę czy są tam różne nieczystości, takie białe strzepki jak nitki. Michal miał, więc za dwa tygodnie druga dawka. Niektórzy przedszkolaków systematycznie co rok odrobaczają. A kupy to nie ma sensu dawać bo jest marna szansa by cokolwiek wyszlo, czasami dopiero po kilku próbach coś tam wyjdzie, troche o tym czytalam. Zresztą nawet lekarze potwierdzają.
Tyle, że to powinna cala rodzina się odrobaczyc. Ja pewnie we wrzesniu znowu poproszę o ten srodek pediatrę.
|
|
#1918 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1919 |
|
Zakorzenienie
|
Sonia tak, do dowodu musi być z uchem.
W ogole śmiesznie bo mój mąż sam foty chłopakom zrobil, poszedł wczoraj wywołać do naszego fotoziutka osiedlowego (strasznie nieprzyjemny człowiek) oczywiście wsciekły, skrytykowal, że takie fotki to możemy sobie do portfela wsadzić, potem łaskawie wywołał. Tż zapytał ile by wziął za pocięcie a ten wypalił, że 20 zł Kiedyś już z nim mieliśmy starcie, dawaliśmy wtedy fotę Michała w większym formacie dla babci do ramki. Ten wziął po swojemu poprzerabiał, twarz żółta. Mąż uwagę mu zwrocił to wiecie co zrobił, wziął i podarł fotke w drobny mak.Sama powycinałam wczoraj te zdjecia, troche krzywo wyszło, ale jakoś przyjeli bez problemu.
Edytowane przez ona1981 Czas edycji: 2012-06-05 o 13:30 |
|
|
|
|
#1920 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Poprawe widze ogromną.
U mnie - nic nie zauwazyłam, bo nic mi nie dolega oprócz alergii TZ - podobnie. Poecam to jakos srodek szczególnie na odrobaczenie - żeby chemii nie walic w dzieciaka,
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:06.

u nas co chwile otwieraja i zmaykaja taki kulki, ale niektore trzymaja sie dlugo. dobrze by bylo takie cos zrobic przy jakims centrum handlowym, a wiem ze beda takie budowac niedlugo. albo w centrum. musze temat dobrze oblookać

Nigdzie nic nie ma.
). a;le pewnie gdzies tyle sie czeka.
byc moze głuchy jest (czesto wspomina ze nie slyszy)

Kiedyś już z nim mieliśmy starcie, dawaliśmy wtedy fotę Michała w większym formacie dla babci do ramki. Ten wziął po swojemu poprzerabiał, twarz żółta. Mąż uwagę mu zwrocił to wiecie co zrobił, wziął i podarł fotke w drobny mak.