Nasza rozkrzyczana gromadka. Jak poskromić czterolatka? Mamusie maj-czerwiec 2008 - Strona 64 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-06-04, 09:06   #1891
83monia
Zakorzenienie

Dot.: Nasza rozkrzyczana gromadka. Jak poskromić czterolatka? Mamusie maj-czerwiec 20

szkoda ze u mnie w rpacy takiej zabawy nie ma. ale u meza szykuje sie na lipiec impreza nad jeziorem. moze bez takich atrakcji ale zawsze jakas odskocznia.

ja wczoraj na dzialce. przyszla hustawka ze zjezdzalnia, byli tescie, szwagierka z przyszlym szwagrem, potem jeszcze znajomi przyszli. chłopy zamontowali zjezdzalnie, dzieciaki szalaly. fajnie bylo mimo ze nie za ciepło.

---------- Dopisano o 09:06 ---------- Poprzedni post napisano o 09:05 ----------

LASKI DZIEKUJE ZA KLIKANIE - ZMIESCILAM SIE W PIERWSZEJ 60TCE :d

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-04, 10:20   #1892
Kjane
Zadomowienie

Dot.: Nasza rozkrzyczana gromadka. Jak poskromić czterolatka? Mamusie maj-czerwiec 20

My wczoraj pojechaliśmy na roczek do bratanicy - Chłopaki sie wyszaleli z rodzeństwem ciotecznym, super sie dogaduja az miło popatrzeć jak sie bawia i razem wygłupiają.

dzisiaj pogoda znów deszczowa, jakoś tak ponuro
Rano pojechałam do lidla (kolejka już przed sklepem, ludzie zachowywali sie jak bydlo wpuszczone do sklepu - paranoja jakaś), ale najabrdziej wkurzyłam sie że na cale miasto było tylko kilka szt. poreo - pytam czy wszystkie szt. sa wyłożona wiec parcownica mówi ze tak - dziwne ze tylko 6-7 szt było
pojade jeszcze po południu....
Kjane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-04, 10:24   #1893
83monia
Zakorzenienie

kjane - po twoich zdjeciach mocno sie zstanawiam czy takiego lego nie zrobic w koszalinie...

Stary 2012-06-04, 10:27   #1894
Kjane
Zadomowienie

Monia - ja uważam to za super pomysł na wlasny interes, jesli a takim małym mieście sporo ludzi korzysta to co dopiero w dużym.
ja do tej pory też o czymś takim nie słyszałam.
Wiec jak - otwierasz biznesik
Stary 2012-06-04, 10:45   #1895
gothika
Zakorzenienie

GG do gothika

Kjane - to wszyscy byli po pareo? czy to bikini też od dziś? dostałaś to pareo? ja też musze koniecznie się zaopatrzeć w takie coś

u nas padła sala zabaw ze zjeżdzalnią, piłkami, platformami także strach inwestować w klocki lego

dziś dzieci mają wyjazd, ognisko, na szczęście dziś juz cieplej, ale za to kataru złapała Ramona znowu

a ja taka senna jestem, ciśnienie słabe czy co

i pustka jeżeli chodzi o obiad

Edytowane przez gothika
Czas edycji: 2012-06-04 o 10:51
gothika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-04, 10:45   #1896
83monia
Zakorzenienie

wiesz co, musze sie mocno zastanowic ale pomysł zakiełkował - a to juz cos u nas co chwile otwieraja i zmaykaja taki kulki, ale niektore trzymaja sie dlugo. dobrze by bylo takie cos zrobic przy jakims centrum handlowym, a wiem ze beda takie budowac niedlugo. albo w centrum. musze temat dobrze oblookać
w razie czego lego opchnie sie na allegro

Edytowane przez 83monia
Czas edycji: 2012-06-04 o 10:47
Stary 2012-06-04, 11:09   #1897
Kjane
Zadomowienie

Gothika - kupiłam ale został tylko kolor czarny i czarny z białym, a chciałam jeszcze dla siostry z czerwienią.
ogólnie fajne, moze po południu jeszcze bedą - cudem odnalezione w magazynie.
Ja kupiłam sobie nad morze - za tydzień o tej porze bedziemy juz w drodze.

Monia - jak chcesz to podesle ci link to stronki.
Stary 2012-06-04, 11:16   #1898
83monia
Zakorzenienie

dawaj linka!
czytalam o takim czyms we wroclawiu, tam tez mają

Stary 2012-06-04, 11:20   #1899
Kjane
Zadomowienie

http://leo-market.pl/
Stary 2012-06-04, 14:37   #1900
alusia*
Wtajemniczenie

Send a message via Skype™ to alusia*

Sala lego to naprawde super pomysl.Pewnie z czasem bedzie tego wiecej w roznych miastach.
Wczoraj pogoda u nas beznadziejna ale fajnie dzien minal.Przyjechali znajomi.Moja dobra kolezanka(mieszkalysmy w jednej klatce).W sierpniu maja wesele.Szkoda ,ze nie bede mogla pobalowac z nia na panienskim
alusia* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-04, 18:25   #1901
Caterin17
Zakorzenienie

GG do Caterin17 Send a message via Skype™ to Caterin17

az sobie musialam wygooglowac co to pareo, ja widac jakas zacofana jestem w tych wszystkich swiatowych nazwach

u nas dzis deszczowo, a pech bo TZ ma wolne i myslalam ze sobie pojedziemy na wycieczke jakies ognisko czy cos
ale zaczal sie czerwiec a to jeden z bardziej deszczowych miesiecy tutaj

wiecie co bo ostatnio tak mnie piersi bolaly i tak wogole jakies wieksze sa, sprawdzilam swoje wymiary sprzed poltora roku, generalnie inne wymiary bez zmian, a piersi o 6cm wieksze, wiecie generalnie powinnam sie cieszyc ale to troche dziwne
albo to cwiczenia na klate taki efekt daly ;-)

robilam tez test na ciaze bo te piersi i brzuch mnie bolal,no ale biore tabletki wiec to bylaby mala szansa, test wyszedl negatywny choc robiony pare dni przed okresem

Edytowane przez Caterin17
Czas edycji: 2012-06-04 o 18:28
Caterin17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-04, 20:23   #1902
gothika
Zakorzenienie

GG do gothika

Ona klikasz moni? bo wznowiono głosowanie

Caterin - nie wiedziałas co to pareo bo nie potrzebujesz tego

a ćwiczenia na klatke też mogłyby ci powiększyć te wymiary, także to pewnie to - a miseczke stanika tez nosisz większą? czy tylko obwód się zmienił?
Stary 2012-06-04, 20:28   #1903
ona1981
Zakorzenienie

Gothika jak to wznowiono glosowanie Nigdzie nic nie ma.

Ja dziś malo siedziałam.

Dziewczyny ile się czeka na wyrobienie dowodu dla dziecka? Wreszcie się zebraliśmy, zrobilismy foty, jutro mamy w planach isc, tz bedzie musial sie z pracy zerwac.
Stary 2012-06-05, 06:54   #1904
sybillla
Zakorzenienie

czesc mamuśki!! ostatnio jakoś nie mam weny do pisania ale podczytuje was dzielnie

u nas taka sytuacja : julka mówi że boli ją brzuszek nie płacze tylko marudzi (pewnie jej niedobrze) często potym idzie do ubikacji... zastanawiam się co to może być bo ostatnio często słyszę o tym brzuszku... nie zmieniłam jej diety ani nic co by mogło wpłynąc na ból brzucha...

sama nie wiem co o tym myślec

poradzicie coś?
sybillla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-05, 08:46   #1905
83monia
Zakorzenienie

sybilla - a to moze rpzed przedszkolema tak ma? moze to stres, a moze jakies robaki...

na dowód moja szefowa czekala dla dziecka dwa tygodnie (a moze to paszport? ). a;le pewnie gdzies tyle sie czeka.

artur po bilansie 4latka. waga 20 kg, wzrost 113 cm. troche koslawi nogi - ale jestesmy pod kontrola ortopedy i niby w normie. wrok oczywiscie słaby. odruchy w normie. ze wzgledu na wade wymowy - brak r i niewyrazne sz - mamy skierowanie do logopedyy i laryngologa... w Polskim Zwiazku Głuchych byc moze głuchy jest (czesto wspomina ze nie slyszy)

juz sie zapisalam - w piatek laryngolog, w poniedzialek 18go wywiad srodowiskowy, 20go psychiatra i jakas terapia, jak to rpzejdzie to bedzie logopeda albo dalej jakas terapia

Edytowane przez 83monia
Czas edycji: 2012-06-05 o 09:43
Stary 2012-06-05, 09:54   #1906
..Asia..
Wtajemniczenie

Monia a po co ten wywiad środowiskowy i ten psychiatra?

---------- Dopisano o 09:54 ---------- Poprzedni post napisano o 09:52 ----------

Moja Kala tez nie mówi "R". Tylko takie jakby francuskie "r" mówi.
Reszta głosek ok.
Stary 2012-06-05, 09:57   #1907
alusia*
Wtajemniczenie

Wczoraj zanioslam kał Marcela do badania.Narazie badanie ogolne ale chyba zrobie na krew utajona bo juz bardzo dlugo ma śluz z kale.Jak mi nie da skierownia to sama zrobie.koszt 4zł.

MONIA sporo Artur wazy.
Powaznie myslisz no swoim biznesie z tym lego?

Drugi dzien pada...Oby na Boze Cialo bylo ładnie.Moje kwiatki potrzebuja slonka!Te z tarasu pochowalam ale w gruncie biedne "gnija".

Tydzien temu w przedszkolu u Marcela byl teatrzyk,na dzien dziecka ognisko a dzis maja przyjechac artysci cyrkowi.Fajnie bo cos sie dzieje.Za teatrzyk objezdny placimy zawsze 3 zł.a w prywatnym placilam 7złale mniejsza grupa byla.

Wcinam trusskawki

Wcinam truskawki
Stary 2012-06-05, 10:05   #1908
83monia
Zakorzenienie

podobno R to jeszcze ujdzie (wymawia L), ale SZ-Ś już nie bardzo... nie wiem po co psychiatra, podobno jakies ma tam terapie i czasem tylko to wystarczy (pewnie ma tez jakies logopedyczne dodatki do tych terapi), a jak nie to logopeda i normalne zajecia. takie maja tam warunki. a wywiad to pewnie info czy w rodzinie nie ma głuchoty itd. na wywiad srodowiskowy mam przyjsc sama

Edytowane przez 83monia
Czas edycji: 2012-06-05 o 10:06
Stary 2012-06-05, 10:07   #1909
alusia*
Wtajemniczenie

W szpitalu czytajac gazety natknelam sie na fajny przepis na obiad.Robilam w niedziele i polecam.
Na blache rozlozyc srebrna folie ,posmarowac majonezem.Wylozyc rozbite kawalki piersi z kurczaka,posmarowac keczupem.Podsmazone pieczarki z cebula wylozyc na piersi.zapiekac 30minut.posypac zoltym serem i jeszcze zapiekac 10min.Znajomym smakowalo,mężowi rowniez i bede robic czesciej.polecam.
Stary 2012-06-05, 10:07   #1910
Sonia11
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sybillla Pokaż wiadomość
u nas taka sytuacja : julka mówi że boli ją brzuszek nie płacze tylko marudzi (pewnie jej niedobrze) często potym idzie do ubikacji... zastanawiam się co to może być bo ostatnio często słyszę o tym brzuszku... nie zmieniłam jej diety ani nic co by mogło wpłynąc na ból brzucha...

sama nie wiem co o tym myślec

poradzicie coś?
może zrób jej badania podstawowe z krwi, moczu, kał - może coś wyjdzie

Cytat:
Napisane przez 83monia Pokaż wiadomość
artur po bilansie 4latka. waga 20 kg, wzrost 113 cm. troche koslawi nogi - ale jestesmy pod kontrola ortopedy i niby w normie. wrok oczywiscie słaby. odruchy w normie. ze wzgledu na wade wymowy - brak r i niewyrazne sz - mamy skierowanie do logopedyy i laryngologa... w Polskim Zwiazku Głuchych byc moze głuchy jest (czesto wspomina ze nie slyszy)
Artur duży - Szymon wazy 16kg i ma 102cm. Też nie wymawia r i sz,cz ale nie dostaliśmy skierowana na żadne dodatkowe konsultacje - w przedszkolu mieli we wrześniu badania z logopedą i mówiła że na ten wiek to jeszcze ok.

Ona a czemu dowód a nie paszport?
Sonia11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-05, 10:25   #1911
gothika
Zakorzenienie

GG do gothika

sybilla - a może to perystaltyka jelit? jakaś wzmożona, może je ostatnio częściej jakies ciężkostrawne rzeczy?

Ramona ostatnio zaczeła wymawiać R, sz mówi, czesto zamiennie z ś, ale najgorzej według logopedy jest z wymową K, tego najtrudniej się nauczyć, a Ramona nie umie, tzn wymawia w środku wyrazu, a na początku już nie, ćwiczenia mało dają, nóżki też jej jeszcze bardziej się skoslawiły, za mało chyba ćwiczyłyśmy

Ramona wczoraj na wyjeżdzie w końcu pojeżdziła konikiem, w tamtym roku miała okazję, to tylko wsiadła i bała się i zeszła, a wczoraj już jezdziła

ja dziś robie gołabki z młodej kapusty, dietetyczne

na dzien dziecka kupiłam jej ten zestaw kolorówki dla dzieci, ale ma frajdę, cały czas chodzi z tym, maluje się, wzieła to do przedszkola, to wszystkie dziewczynki sie malowały, ledwo co drzwi otworzyla z przedszkola to powiedziała "mama ja już lubię zuzię, zosię i tamarę!"
Stary 2012-06-05, 10:30   #1912
alusia*
Wtajemniczenie

Marcel wymawia r

Moje dziecko potrafi mnie zaskoczyc.Pisalam Wam ,ze na dzien dziecka ze wzglendu na pogode nie moglismy nigdzie pojechac wiec umowilismy sie ,ze po przedszkolu idziemy po prezent to sobie cos wybierze.Wychodzimy z przedszkola a on mowi ,ze jemu sie nie chce isc do sklepu tylko do domu.Na to ja ,ze ok to moze jutro pojedziemy po prezent?On ,ze nigdy w zyciu.
Stary 2012-06-05, 12:02   #1913
sybillla
Zakorzenienie

Asia a jak te ziółka które pijesZ?

widzisz jakąś poprawę?

moze bym od tego zaczęła kuracje...
sybillla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-05, 12:27   #1914
ona1981
Zakorzenienie

Sybilla ja bym odrobaczyła małą orofilaktycznie. Nie wiem czy jest sens kał dawać jak ponoć z tych badań i tak marna szansa by cokolwiek wyszlo...

Monia trzymam kciuki za wszystkie badania!

Sonia paszport dla dzieci do lat 5 jest wydawany na rok, dowód na 5 lat. Wyrobienie dowodu jest darmowe, za paszport już się płaci. No i paszport nie jest nam potrzebny bo my tylko do Niemiec jezdzimy.
Czas oczekiwania miesiąc
Na paszport też się czeka do 30 dni.
Stary 2012-06-05, 12:52   #1915
asienka213
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ona1981 Pokaż wiadomość
Sybilla ja bym odrobaczyła małą orofilaktycznie. Nie wiem czy jest sens kał dawać jak ponoć z tych badań i tak marna szansa by cokolwiek wyszlo...
A na czym to polega to odrobaczanie ?? Co sie podaje, przez jaki okres czasu ?? Ja sie na tym nie znam a tez sie zastanawiam czy by jej tego nie zrobic Zachowuje sie conajmniej dziwnie od jakiegos czasu Przebiera nogami jakby chciala siku a jak ja pytam to mowi ze nie chce tylko ze zaraz bedzie ala Nie zdarza sie to codziennie tylko raz na kilka dni i trwa pare sekund no ale nie wiem o co chodzi Sprawdzalam ja no ale nic nie zauwazylam Macie jakies pomysly co to by moglo byc ??

asienka213 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-05, 13:08   #1916
83monia
Zakorzenienie

a w weekend artur byl tak zaaferowany goscmi i potem zbieraniem stokrotek na działce ze nie zdazyl dobiec do wc i popuścił... jaki był smutny z tego powodu

Stary 2012-06-05, 13:18   #1917
ona1981
Zakorzenienie

asieńka byś musiała iść do lekarza pediatry i zapytać o środek. Moja dała bez problemu dla Michala i od razu Szymona. Podaje się go raz, po dwóch tygodniach można podac drugą dawkę. Michal to miał typowe objawy robali, źle spał w nocy, kręcił sie, częste rozwolnienia, no i przede wszytskich zgrzytanie zębami w czasie snu!!! Po podaniu preparatu trzeba obserwować kupę czy są tam różne nieczystości, takie białe strzepki jak nitki. Michal miał, więc za dwa tygodnie druga dawka. Niektórzy przedszkolaków systematycznie co rok odrobaczają. A kupy to nie ma sensu dawać bo jest marna szansa by cokolwiek wyszlo, czasami dopiero po kilku próbach coś tam wyjdzie, troche o tym czytalam. Zresztą nawet lekarze potwierdzają.
Tyle, że to powinna cala rodzina się odrobaczyc. Ja pewnie we wrzesniu znowu poproszę o ten srodek pediatrę.
Stary 2012-06-05, 13:23   #1918
Sonia11
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ona1981 Pokaż wiadomość
Sonia paszport dla dzieci do lat 5 jest wydawany na rok, dowód na 5 lat. Wyrobienie dowodu jest darmowe, za paszport już się płaci. No i paszport nie jest nam potrzebny bo my tylko do Niemiec jezdzimy.
Czas oczekiwania miesiąc
Na paszport też się czeka do 30 dni.
O widzisz, szkoda że nie wiedziałam bo my już zdjęcie zrobiliśmy paszportowe, a do dowodu chyba inne musi być , też by nam dowód wystarczył bo chcieliśmy gdziś do Europy polecieć. W UM mamy znajomą - może dałoby się szybciej niż 30dni bo chcieliśmy jeszcze w czerwu gdzieś polecieć. Na paszport moja siostra jakiś czas temu czekała 2 tyg.
Sonia11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-05, 13:29   #1919
ona1981
Zakorzenienie

Sonia tak, do dowodu musi być z uchem.

W ogole śmiesznie bo mój mąż sam foty chłopakom zrobil, poszedł wczoraj wywołać do naszego fotoziutka osiedlowego (strasznie nieprzyjemny człowiek) oczywiście wsciekły, skrytykowal, że takie fotki to możemy sobie do portfela wsadzić, potem łaskawie wywołał. Tż zapytał ile by wziął za pocięcie a ten wypalił, że 20 zł Kiedyś już z nim mieliśmy starcie, dawaliśmy wtedy fotę Michała w większym formacie dla babci do ramki. Ten wziął po swojemu poprzerabiał, twarz żółta. Mąż uwagę mu zwrocił to wiecie co zrobił, wziął i podarł fotke w drobny mak.

Sama powycinałam wczoraj te zdjecia, troche krzywo wyszło, ale jakoś przyjeli bez problemu.

Edytowane przez ona1981
Czas edycji: 2012-06-05 o 13:30
ona1981 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-05, 13:32   #1920
..Asia..
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez sybillla Pokaż wiadomość
Asia a jak te ziółka które pijesZ?

widzisz jakąś poprawę?

moze bym od tego zaczęła kuracje...
my juz skończylimy kuracje (3 tyg, tydzien przerwy i potem znowu 3 tyg)

Poprawe widze ogromną.
  • nie zgrzyta zebami (pewnie miała robaki)
  • śpi spokojnie cała noc
  • ma lepszy paetyt
  • odpornośc sie zwiększyła (duzo - przemarznie w nocy - nie ma kataru, źle ubrana do przedskzola - nic jej nie było itp)
  • wypróżnia sie regularnie
u Kuby podobnie - zauwazyłam poprawe apetytu i zdecydowany wzrost odporności.

U mnie - nic nie zauwazyłam, bo nic mi nie dolega oprócz alergii
TZ - podobnie.

Poecam to jakos srodek szczególnie na odrobaczenie - żeby chemii nie walic w dzieciaka,

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości