Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 2136 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-06-05, 20:35   #64051
Elsay
Zakorzenienie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIII część zakręconej opowieści

Próbuję przystosować CG do moich włosów, ale mi nie idzie. Zazwyczaj jedna odżywka przejdzie, ale dwie (jak przy OMO) to za dużo i włosy są tłuste. Mam z natury włosy cienkie, a po odżywce, nawet jeżeli nie są tłuste to są takie przyklapnięte, bez objętości. Znacie jakieś odżywki, maski itd. które odżywią, ale nie natłuszczą? Albo jakieś sposoby na nadanie objętości włosom. Bo ja już nie wiem co mam robić.

Elsay jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-05, 20:43   #64052
hahihehy
Rozeznanie

bogata maska przed myciem a po tylko odżywka b/s (może być stosowana nawet jako d/s)
suszysz włosy?

blogujemy (nie tylko) włosowo
naturalna pielęgnacja, kosmetyki DIY, recenzje, teoria pielęgnacji włosów i inne
hahihehy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-05, 20:51   #64053
yarrowia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Elsay Pokaż wiadomość
Próbuję przystosować CG do moich włosów, ale mi nie idzie. Zazwyczaj jedna odżywka przejdzie, ale dwie (jak przy OMO) to za dużo i włosy są tłuste. Mam z natury włosy cienkie, a po odżywce, nawet jeżeli nie są tłuste to są takie przyklapnięte, bez objętości. Znacie jakieś odżywki, maski itd. które odżywią, ale nie natłuszczą? Albo jakieś sposoby na nadanie objętości włosom. Bo ja już nie wiem co mam robić.
Spróbuj po myciu nakładać tylko odżywkę b/s (czyli opuścić drugie O),a te cięższe odżywki nakładać na dłużej przed myciem jako pierwsze O. Większą objętość daje też szampon stosowany przy każdym myciu (ale głównie przy skalpie, na końce odżywka). ciężko radzić bo nie wiem czego już próbowałaś?
Z lżejszych a fajnych odżywek poleciłabym Fructisa 'czysty blask', no i wypuścili ostatnio 'Mega objętość' ale nie wiem jak działa
Stary 2012-06-05, 20:51   #64054
Elsay
Zakorzenienie

Dzięki. Może to coś pomoże.

Nie, nie suszę.

Elsay jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-05, 20:57   #64055
yarrowia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez TwojaKokaina Pokaż wiadomość
jesteście CG dłużej niż ja i o olejach macie większe pojęcie
możecie powiedzieć, które zmieniają kolor włosów? bo zależy mi na powrocie do naturalnego i nie chcialabym, żeby się zmienił...
Ponoć olej z orzechów włoskich może przyciemniać. No i olej Carotino z czerwonej palmy bo ma dużo karotenu. Poza tym nie kojarzę innych 'farbujących' olei...Na chłopski rozum wszystkie, które mają ciemny kolor mogą trochę go zostawić na włosach. Zresztą te dwa wymienione nie powinny koloru jakoś diametralnie zmienić
co do supli to sie nie znam ;]
Stary 2012-06-05, 21:49   #64056
afyra
Raczkowanie

Do Miskaa78 : Przez to, że farbowałam włosy z udzialem mojego chłopaka, który mi rzekomo próbował pofarbować tył, bo zle sie nakladalo farbe, musialam isc po paru dniach do fryzjera, żeby mi zafarbowal jeszcze raz, bo mialam niepofarbowane luki i po tym zaczely mi wypadac masakrycznie, przerazilam sie, nigdy jeszcze tak nie mialam i wiecej nie kupie farby z palette

Do AjriszMarta: Przewaznie wypadaja mi z cebulkami, ale tez wylamuja sie. Zrobiły się suche i cienkie ,strasznie napuszone są

Do Rybiorek: Dzięki wielkie za wyczerpująca odpowiedz, na pewno z tego skorzystam! DZIĘKI!

No i reszcie tez dziękuje, przydadza sie rady bardziej doswiadczonych ode mnie wlosomaniaczek ) No to musze sie wykazac duza cierpliwoscia...
Stary 2012-06-05, 21:54   #64057
claudiiin
Zadomowienie

Cytat:
możecie powiedzieć, które zmieniają kolor włosów? bo zależy mi na powrocie do naturalnego i nie chcialabym, żeby się zmienił...
Rycynowy niby moze przyciemniac z tego co pamietam. Vatika kokosowa moze rozjasniac. Zerknij do pigułki olejowej na forum pielęgnacyjnym po wiecej info

Cytat:
i pytanie 2: jak bierzecie suplementy, to robicie sobie przerwę? bo staram się zmieniać i np. teraz łykam olej z wiesiołka, a mam kupiony preparat z krzemem i nie wiem, czy od razu po skończeniu oleju mogę go łykać
Spokojnie mozesz go łykać, bardziej chodzi o to, zeby nie brac miesiącami bez przerwy złożonych suplementów jak Revalid i tym podobne i zeby w tym czasie uwazac na przyjmowane oprocz tego preparaty witaminowe. Olej to olej a krzem to krzem
Ja wlasnie od juz chyba 7 miesiecy łykam rozne preparaty, byla Belissa, potem Doppelherz Aktiv ze skrzypem, pozniej Humavit ze skrzypem i pokrzywa, teraz Ha-Pantoten... Za 4 dni koniec Ha-Pantotenu i robie przerwe przynajmniej do konca miesiaca. Ale kupie sobie za to kwasy omega w jakiejs postaci, np. oleju wlasnie

Cytat:
Napisane przez sophistgirl Pokaż wiadomość
a no chyba, że tak. Będę musiała włączyć płukankę zakwaszającą do swojej pielęgnacji, bo z żeliku rezygnować nie zamierzam
A ja plukanki tez odstawiam-woda z octem tez niekoniecznie wydaje sie byc dobrym pomyslem przy wypadaniu... Ale juz widze te moje sucholce, bez olejow, bez plukanek i bez zelu lnianego

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Znalazłam Wizażankę, która farbuje na olej, a jej włosy mają zdecydowanie kolor blondu KLIK. Ale wiadomo, że to kwestia indywidualna.
Dzięki, rozejrzę się w wolnej chwili tam

Cytat:
Napisane przez Elsay Pokaż wiadomość
Cytat:
Napisane przez hahihehy Pokaż wiadomość
bogata maska przed myciem a po tylko odżywka b/s (może być stosowana nawet jako d/s)
suszysz włosy?
To co napisala hahihehy plus moze stosujesz za ciezka odzywke do mycia (Isane?)? Sprobuj myc jak najprostsza, jak najlzejsza odzywka, np. Hegronem (kupisz m.in. w Kauflandzie, drogeriach Natura, drogeriach Jasmin) i sprobuj tez lzejszych odzywek d/s (takich mniej emolientowych) a te konkretniejsze nakladaj przed myciem. I tak jak dziewczyny radza nie musisz stosowac d/s po kazdym myciu Jako lekkie odzywki d/s dziewczyny polecają Fructisy (wydaje mi sie ze duza czesc skladu to ekstrakty), moze wlasnie ten Volume Restructure bylby dla Ciebie dobry, zapisalam sobie jeszcze ze lekka jest Natur Vital - Maseczka do włosów osłabionych i skłonnych do wypadania (dostepna w Naturze bodajze)

CG i olejowanie od listopada 2011 + walka z wypadaniem, zapuszczanie grzywy, powrót do naturalek...
claudiiin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-05, 22:10   #64058
TwojaKokaina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez yarrowia Pokaż wiadomość
Ponoć olej z orzechów włoskich może przyciemniać. No i olej Carotino z czerwonej palmy bo ma dużo karotenu. Poza tym nie kojarzę innych 'farbujących' olei...Na chłopski rozum wszystkie, które mają ciemny kolor mogą trochę go zostawić na włosach. Zresztą te dwa wymienione nie powinny koloru jakoś diametralnie zmienić
Cytat:
Napisane przez claudiiin Pokaż wiadomość
Rycynowy niby moze przyciemniac z tego co pamietam. Vatika kokosowa moze rozjasniac. Zerknij do pigułki olejowej na forum pielęgnacyjnym po wiecej info

Spokojnie mozesz go łykać, bardziej chodzi o to, zeby nie brac miesiącami bez przerwy złożonych suplementów jak Revalid i tym podobne i zeby w tym czasie uwazac na przyjmowane oprocz tego preparaty witaminowe. Olej to olej a krzem to krzem
Ja wlasnie od juz chyba 7 miesiecy łykam rozne preparaty, byla Belissa, potem Doppelherz Aktiv ze skrzypem, pozniej Humavit ze skrzypem i pokrzywa, teraz Ha-Pantoten... Za 4 dni koniec Ha-Pantotenu i robie przerwe przynajmniej do konca miesiaca. Ale kupie sobie za to kwasy omega w jakiejs postaci, np. oleju wlasnie

dziękuję Wam za odpowiedzi
TwojaKokaina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-05, 22:11   #64059
nez123
Rozeznanie

Nekotka
A coś do stylizacji stosujesz?
Bo jeśli ich nie zabezpieczasz, to pomimo tego, że są nawilżone, to cała woda z nich "wyparuje" i po jakimś czasie może robić się puch i susza W każdym razie u mnie tak jest.
Stary 2012-06-05, 22:12   #64060
AjriszMarta
Zakorzenienie

Najpierw sprawozdanie - do szamponu Lilliputz sens, którego nie mogę używać bo jest za ostry dla skóry i plącze włosy - dodałam kilka kropli oliwki BD - z tego co było pod ręką najmniejsze zło ;]
Szampon mniej splątał i wypadło mi może 5 włosów normalnie wyciągam z nim garść

dodałam jeszcze 5k tej samej oliwki do maski pod folię i już przy spłukiwaniu była taaaka miękkość jak nie moje

jestem zachwycona, muszę tylko dopracować oliwkę, bo odrobina jojoba i migdała jednak puszy ;]
pewnie spróbuję z lnianym bo do olejowania jest niezastąpiony i nie ma tyle zabawy jak z kokosowym
Cytat:
i pytanie 2: jak bierzecie suplementy, to robicie sobie przerwę? bo staram się zmieniać i np. teraz łykam olej z wiesiołka, a mam kupiony preparat z krzemem i nie wiem, czy od razu po skończeniu oleju mogę go łykać
możesz, są innego typu
Cytat:
Napisane przez Nekotka_ Pokaż wiadomość
1. Olejek Babydream dla mam (na noc), mycie szamponem Fitomed do włosów jasnych, Biowax do włosów suchych i zniszczonych (na pół godziny, pod czepkiem i czapką), na końcówki serum biowax, zostawione do wyschnięcia z podpiętym przodem. Zupełnie nie czesane nawet przy odżywce. Nie na bogato, jak widać
Efekt: sztywne, dosyć suche na końcach, dużo puchu, część pasm rozprostowana, wygniecione po nocy. Dołączam zdjęcia z tego dnia.
Zbyt bogato nadal ;]
Wydaje mi się, że możesz mieć rozmiękczone włosy, chyba olejami bo 2 nie ma protein. Ogólnie chyba przydałaby się keratyna (lista odżywek proteinowych podlinkowana w 1 poście)
i zabezpieczanie - choćby żel lniany. żeby nie był nadmiar szczęścia - jak pisze Yarr: zostawić jedną odżywkę d/s przed lub po

Jeszcze moje puszaki :P
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie-0571.jpg (60,2 KB, 17 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie-0572.jpg (84,8 KB, 16 załadowań)

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-05, 22:33   #64061
nez123
Rozeznanie

Ajrisz
A moje jakoś nie przepadają za Babydream'em, niby jest ok, ale nie do końca O wiele lepiej spisuje się ta oliwka z Hipp'a, i u mnie sprawdza się super do wszystkiego

Ładne lokaski
Stary 2012-06-05, 22:34   #64062
tiniaczek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Martek_ Pokaż wiadomość
Kupiłam sobie piankę Isany do loków, jutro rano przetestuje
I chyba strzele sobie małe ombre.. Całości nie pofarbuje, bo bardzo lubię swój kolor, to sobie końcówki rozjaśniaczem strzelę, a co! W planach późniejsze zafarbowanie ich na czerwono..tak bardzo chcę jakichś widocznych zmian. Mam nadzieję, że końce się za karę nie wykruszą.
Spokojnie, jak o nie dbasz- to sie nie wykrusza Moje sa w swietnym stanie
tiniaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-05, 22:48   #64063
tiniaczek
Zakorzenienie

Marta, sliczne locze
Stary 2012-06-05, 22:56   #64064
kasiaa87
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez xsylax Pokaż wiadomość
No właśnie, gdzie stoi? W zdrowej żywności?? Jaka jest data przydatności?
no tak, w ferworze radości przeczytałam olejek łopianowy, a to była ta odżywka GP wybaczcie, ale olejku będę szukać dalej
kasiaa87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-05, 23:00   #64065
dziuwlenka
Raczkowanie

GG do dziuwlenka

Cytat:
Napisane przez natalcia250 Pokaż wiadomość
nie robiłam u fryzjera, zamówiłam na All dekoloryzator z Renee Blanche z ciemnego brązu i brązowych końcówek przeszłam do hmm średniego, miedzianego brązu z rudymi końcówkami
deko kładłam 2 razy, bo choć farbowałam ostatnio pół roku temu, to farba za nic nie chce zejść z włosów i nawet z dekoloryzatorem było z tym ciężko i wciąż ta farba tam jest, choć w mniejszej ilości kiedy czytałam opinie o tym deko, to widzę, że jestem rzadkim przypadkiem, bo większości dziewczyn kolor rozjaśniał się do takiego jak mam na końcówkach (zdjęcia w albumie). moim marzeniem był karmel, ale chyba dam sobie spokój i zapuszczam naturalne, a jak mi odrosną i farba się jeszcze trochę spłucze, to dopiero zacznę coś kombinować podejrzewam, że jakbym wyprostowała włosy, to wyglądałoby to komicznie, naciągałam kosmyki i sprawdzałam - pasek odrostu, trochę ciemniejszy pasek farbowańców i rude końcówki
czyli też masz tęczę? to ja ten etap osiągnęłam bez dekoloryzacji.. no nic.. to czekam cierpliwie na koniec tej czerni..
dziuwlenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-05, 23:10   #64066
Martek_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Jeszcze moje puszaki :P
Bardzo mi się dziś podobają . I kolorek na zdjęciu świetny.

Cytat:
Napisane przez tiniaczek Pokaż wiadomość
Spokojnie, jak o nie dbasz- to sie nie wykrusza Moje sa w swietnym stanie
Masz ombre? Ja dziś zrobiłam. Jutro jak ułożę włoski zobaczę jak wyszło. Końce to suchelce, ale poświęcę im trochę uwagi i będzie ok.
Stary 2012-06-05, 23:44   #64067
tiniaczek
Zakorzenienie

Cytat:
Masz ombre? Ja dziś zrobiłam. Jutro jak ułożę włoski zobaczę jak wyszło. Końce to suchelce, ale poświęcę im trochę uwagi i będzie ok.
Drugi raz, pierwsze juz odroslo, koncowke scielam i strzelilam nowe- jasniejsze
Po farbowaniu 24 godz przechodzilam z jojoba

Edytowane przez tiniaczek
Czas edycji: 2012-06-05 o 23:45
Stary 2012-06-05, 23:51   #64068
anjaa31
Raczkowanie

Mam pytanko,
mam żel lniany, mam żel mrożący z Joanny. Pisałyście, żeby stosować jeden po drugim. Na mokre czy suche włosy? Czy takie i takie? Czy lniany na mokre, mrożący na suche, czy je wymieszać i razem kłaść?
Jestem zielona, przez 21 lat jedyną moją stylizacją włosów było położenie pianki raz na ruski rok..
Stary 2012-06-06, 01:25   #64069
yarrowia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anjaa31 Pokaż wiadomość
Mam pytanko,
mam żel lniany, mam żel mrożący z Joanny. Pisałyście, żeby stosować jeden po drugim. Na mokre czy suche włosy? Czy takie i takie? Czy lniany na mokre, mrożący na suche, czy je wymieszać i razem kłaść?
Jestem zielona, przez 21 lat jedyną moją stylizacją włosów było położenie pianki raz na ruski rok..
Żel na suche włosy to tak ogółem dobry pomysł nie jest
najpierw na mokre lniany, potem mrożący, można też zmieszać. Jedne włosy lubią na ociekające wodą, inne na wilgotne. Musisz przetestować różne kombinacje aż znajdziesz najlepszą dla Twoich włosów
Stary 2012-06-06, 01:28   #64070
anjaa31
Raczkowanie

Dzięki za odpowiedź będę zatem próbować
Stary 2012-06-06, 07:29   #64071
AjriszMarta
Zakorzenienie

Dzień dobry loczki
Cytat:
Napisane przez nez123 Pokaż wiadomość
Ajrisz
A moje jakoś nie przepadają za Babydream'em, niby jest ok, ale nie do końca O wiele lepiej spisuje się ta oliwka z Hipp'a, i u mnie sprawdza się super do wszystkiego
To dobrze że znalazłaś
Dzisiaj to dopiero mam puch po tym migdale
Czyżbym miała powód do kupienia kolejnego oleju? ;>

Cytat:
Ładne lokaski
Cytat:
Napisane przez tiniaczek Pokaż wiadomość
Marta, sliczne locze
Cytat:
Bardzo mi się dziś podobają . I kolorek na zdjęciu świetny.
Dziękuję
Też zadowolonam
ciekawe ile w tym jest trwałej

Stary 2012-06-06, 07:40   #64072
paulownia
Zakorzenienie

Cytat:
Zdaje sie, ze ktos pisal o oleju z pestek dyni - ze przyciemnia. Ja mam ciemne wlosy, wiec tego efektu nie zaobserwuje ale nalozylam go raz na noc, podlozylam bawelniana pieluszke pod glowe - zafarbowala mocno, po kilku praniach nie chcial kolor zejsc.
Ja sie wczoraj hennowalam, kolor jak zwykle pikny, ale susza tez jest. Jutro maska nawilzajaca by Ajrisz. I musze zuzyc reszte gluta, bo termin przydatnosci mu sie konczy - rozmieszam w goracej herbatce hibiskusowej, doleje wody i bedzie zacna plukanka.
paulownia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-06, 07:54   #64073
hahihehy
Rozeznanie

nigdy więcej masła na włosy, w żadnej ilości, nawet najmniejszej! śmierdzi to to obrzydliwie. nie dam rady wysiedzieć kilku godzin. zaraz idę zmywać.

a tak poza tym, to zabieram się za zużywanie niepijanych (bo nielubianych) w moim domu herbat, a trochę się ich nazbierało płukanki idealne

naturalna pielęgnacja, kosmetyki DIY, recenzje, teoria pielęgnacji włosów i inne
Stary 2012-06-06, 08:17   #64074
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
nigdy więcej masła na włosy, w żadnej ilości, nawet najmniejszej! śmierdzi to to obrzydliwie. nie dam rady wysiedzieć kilku godzin. zaraz idę zmywać.
Masło krowie?
muszę w końcu spróbować :P

dziewczynyy!! szypka reanimacja z Nivea FC i teraz to dopiero mam loczki
i puch :P
zdecydowanie pomysł był dobry

Stary 2012-06-06, 08:32   #64075
hahihehy
Rozeznanie

krowie, krowie sklepowe, z maselniczki wyjęłam.

poka fotyyyyyy!

Stary 2012-06-06, 08:40   #64076
paulownia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Masło krowie?
muszę w końcu spróbować :P
Ja kladlam wlosom sie nawet podobalo.
Zapach mi nie przeszkadzal, ja zaprawiona w bojach na cysteinie, smrodki mi nie straszne.
Male pytanko - dostalam z ostatnia paczka z ZSK gratis probke niacynamidu. Mozna by do wcierki dosypac? i co to da? Na porost moze bedzie dobre.
paulownia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-06, 08:51   #64077
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
poka fotyyyyyy!
Będą później - nie mam jak wrzucić
Cytat:
Napisane przez paulownia Pokaż wiadomość
Ja kladlam wlosom sie nawet podobalo.
Pamiętam

Stary 2012-06-06, 08:55   #64078
Benek23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anjaa31 Pokaż wiadomość
Mam pytanko,
Ja na ociekające wodą włosy najpierw nakładam odżywkę - obecnie Joanny z makiem, odciskam w bawełniana koszulkę. Potem wgniatam żel lniany, chwilę odczekuję i na to mrożący Joanny. Kiedyś mieszałam lniany i mrożący i nakładałam razem, ale efekt był gorszy.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4#post26092774
Benek23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-06, 09:31   #64079
dziuwlenka
Raczkowanie

GG do dziuwlenka

Cytat:
ja używałam olej rycynowy do przyciemnienia rzęs.. sama na to nie wpadłam.. tak koleżanki mi doradziły.. efektu nie widziałam, bo mam raczej ciemne rzęsy.. (w sumie to nie wiem po co go stosowałam, ale stosowałam)

---------- Dopisano o 09:31 ---------- Poprzedni post napisano o 09:28 ----------

Cytat:
Żel na suche włosy to tak ogółem dobry pomysł nie jest
najpierw na mokre lniany, potem mrożący, można też zmieszać. Jedne włosy lubią na ociekające wodą, inne na wilgotne. Musisz przetestować różne kombinacje aż znajdziesz najlepszą dla Twoich włosów
moje włosy bardzo akceptują lniany na suche włosy.. ;d kwestia gustu włosów..
dziuwlenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-06, 10:14   #64080
TwojaKokaina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dziuwlenka Pokaż wiadomość
ja używałam olej rycynowy do przyciemnienia rzęs.. sama na to nie wpadłam.. tak koleżanki mi doradziły.. efektu nie widziałam, bo mam raczej ciemne rzęsy.. (w sumie to nie wiem po co go stosowałam, ale stosowałam)
właśnie na brwi też stosuję
a staram się unikać przyciemniających, bo schodzę z farbowanych i zależy mi na naturalnym odcieniu
TwojaKokaina jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości)

Zasady wysyłania wiadomości