|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4171 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze zbiory kosmetyczne - pielęgnacja naturalna, ekologiczna - CZĘŚĆ V
Cytat:
![]() Też myślałam nad kremem pod oczy na samym początku, ale krem kojąco-leczniczy się spokojnie nadaje też pod oczy (tak mi poradziła Pani Ania), co najważniejsze - nie podrażnia ich ani trochę Strasznie mnie kusi za to krem do stóp, mój się za niedługo skończy, ale nie wiem czy jest wart tych pieniędzy.
|
|
#4172 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nad zrobieniem swojego masła/ balsamu też myślałam, ale nie wiem czy podołam
|
|
|
|
|
#4173 |
|
Raczkowanie
|
Wobec tego opisuję moje kosmetyki z wcześniejszych zdjęć:
Fotka pierwsza 1. Fluid do twarzy Levera - jest jak krem, ładnie się rozprowadza, przyjemny zapach, tylko kolor ivory jest nie do końca ivory, jest ciemniejszy i wpada trochę w brzoskwinię, a ja wolę odcienie żółte do mojej cery. 2. Green people mascara - bardzo fajna, rzęsy długie, rozczesane, żadnych podrażnień, zmywa się elegancko nawet mydłem z wodą. Kupiłabym jeszcze raz, ale chcę sprawdzić inne marki. 3. Rio RosaMosqueta - bardzo dziwny olejek, pięknie pachnie, lekka "mazistość", niestety nie mam pojęcia co to naprawdę jest. Coś z róży z pewnością, wszystko w obcym języku, ale używam na noc i jestem zadowolona. 4. Camellia oil firmy Country Cosmetics, czyli olej z kamelii, przez niektórych nazywany sasankowym, ale może to kwestia odmiany - mój ulubiony. Po nim zawsze czuję się inaczej. Wczoraj zrobiłam np. mieszankę kamelii z kroplą rycynowego i sandałowego i rano znikły mi wszystkie wypukłości z czoła. 5. Olej z pierwiosnka wieczornego firmy Absolute Aromas - pomijając zapach, jak każdy inny. Nie mam jakichś specjalnych obserwacji. Wszystkie kosmetyki, oprócz tajemniczej róży, zostały zakupione na amazon.co.uk ---------- Dopisano o 21:25 ---------- Poprzedni post napisano o 20:54 ---------- Zdjęcie 2: 1. Szampon z wodorostami Faith in nature - REWELACJA! To mój szampon roku, podkrada mi go facet i też chwali. Włosy czyste, puszyste, po wypłukaniu "skrzypią", czego nie odczuwałam dawno. Mam też wrażenie, po 3 miesiącu stosowania, że pogłębił mi się kolor, mają też większy połysk. Koleżanka ostatnio zapytała mnie czym farbuję włosy ![]() 2. Organic majonez do włosów - taka mazia Używa moja córka i twierdzi, że pomaga na zniszczone końcówki i jest ostatnią deską ratunku przy rozczesywaniu kołtunów (ona ma często sesje zdjęciowe i jej styliści robią z włosów koszmar).3. Faith itd. mydło w płynie granat i roobois - jestem zadowolona, ale używam zwykłego ze sklepu z organiczną żywnością i kocham go bardzo, zapomniałam marki ![]() 4. Płyn do płukania ust Sarakan baardzo naturalny, praktycznie żywa pokrzywa, chociaż w składzie jest salvadora persica (chyba korzeń drzewa arakowego). Smak może być, czasami zbija się ze śliną w żelko-coś baardzo zielone ![]() 5. Pasty do zębów, zielona miętowa, ja lubię, rodzina nie, facet twierdzi, że nie domywa mu zębów, złota z sodą i wstrętnym smakiem, ale za to rodzinie się podoba aaa nie dogodzisz każdemu. 6. Olejek paczuli (Natural by Nature Oils), w stężeniu śmierdzi, odrobinka pachnie. Gdzieś czytałam na co działa, ale zapomniałam. Mam go od niedawna i jeszcze nie zaobserwowałam skutków, zaraz... nie wiem po którym zniknęła mi opryszczka (nigdy wcześniej nie miałam skwary i się przeraziłam) po paczuli, czy sandale. 7. Olejek z drzewa sandałowego firmy Balm Balm - być może remedium na skwarę Odrobina pachnie, cerę mi chyba wygładza, ale mieszam go z innymi, więc na 100% nie wiem.8. Czysty olej rycynowy, wściekle gęsty, Wiadomo jak działa. 9. Czysty organiczny olej arganowy Soil Association Organic(nie wiem, czy to marka, czy certyfikat) - wspaniały. Aczkolwiek moja skóra równie lubi zwykły oliwkowy z pierwszego tłoczenia. uff to koniec fotki 2 |
|
|
|
#4174 | |||
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
![]() A zagladałaś tutaj: http://www.woodlandherbs.co.uk/index.html albo tutaj: http://www.norfolkherbs.co.uk/ Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#4175 |
|
Raczkowanie
|
zdjęcie 3:
1. Olej ze słodkich migdałów - hm.. dla mnie jest zbyt klejący, naprawdę wolę oliwę z oliwek. 2. Deodorant w kulce Dr. Organic - może być, generalnie jestem zwolennikiem sztyftów, ale jeszcze nie znalazłam naturalnego podpachowca w sztyfcie. Może ktoś zna taki? 3. Męska kulka Organic Homme - piękny zapach, facet twierdzi, że delikatna, ale skuteczna (w ogóle jestem z niego dumna, że się godzi na moje chemiofobie i organiczne wynalazki, także w kuchni, z cóką gorzej, kocha chemię )4. Anty - starzeniowy krem całodobowy z Green People - boski, w składzie ma same rośliny, żadnych konserw, nic, pachnie trochę jak polski klej szkolny, wygląda podobnie , dobrze się rozprowadza, twarz jest nawilżona, ale nie tłusta. Tu dodam, że moja cera sprzed ery olejów należała do typu mieszanych z tendencjami w stronę tłustości. Dlatego bałam się używać olei, że mnie wysypie jak nieszczęście. Teraz mam wrażenie, że skóra mi się znormalizowała. Mam jeszcze problem w postaci wiecznej wysypki na brodzie, ale mam pewne pokarmowe podejrzenie... 5. Cień do powiek metaliczny Inika - jeszcze nie wiem, świeży nabytek, ale jedna rzecz w składzie mi nie pasuje, zdaje się mają dwutlenek tytanu ![]() I to wszystko, namiętnie przepraszam za długaśny wątek. |
|
|
|
#4176 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Z tą różą to miałam takie podejrzenie, bardzo się cieszę. Z tym "bardzo źle" to tak uważam, wiem, że dużo ludzi się dziwi, ale są to przeważnie ludzie, którzy mieszkają w Polsce. Tutaj nie ma sklepów zielarskich, nie ma tradycyjnych warzywniaków, nie ma łąk i lasów, tylko cywilizowane parki, wszystko jest paczkowane... oprócz parków oczywiście. No i tak samo sklepy ze zdrową żywnością, to jest pic na wodę, w jednym słynnym Holland&Barrats pół ściany zajmują odżywki dla siłaczy i suplementy, drugą bakalie, pośrodku kilka batoników, 3 rodzaje mąki. Kilka kosmetyków typu eco oraz organic znalazłam w jedynych dwóch sklepach Roots&Fruits oraz Organic coś tam Przepraszam za offa.. musiałam się wyżalić.
|
|
|
|
|
#4177 | |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
) i jeszcze suplement dla kobiet w ciąży. Poza tym za tamtych czasów kompletnie nie interesowałam się jeszcze naturalnymi kosmetykami. Zaczęłam dopiero po powrocie do Polski, nad czym bardzo ubolewam A co myślisz o Lush'u? Masz do niego dostęp?U nas na wątku znany jest jeszcze sklep internetowy Feelunique. |
|
|
|
|
#4178 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. Oczywiście opowiem ze szczegółami. Idą ciepłe dni więc będzie można testować. Chociaż ja chyba więcej problemów mam w te chłodniejsze dni, kiedy noszę rajstopy. Moje stopy nie lubią sztucznych włókien Wypróbowałam różaną AO i włoski są fajne, mięciutkie. Poużywam przez miesiąc i zobaczymy jakie efekty będą. Po JMO były chyba tylko takie zdrowo- cięższe i bardziej błyszczące. Mydło Dr. Woods pachnie bardzo intensywnie migdałami ale zapach znika na ciele. Pieni się dość dobrze na rękawicy, bez niej już średnio, jest umiarkowanie wydajne. Skórę zostawia gładką i nawilżoną. Dobrze oczyszcza. Spróbowałam też umyć nim twarz ale jakoś tu mi nie przypasowało. Wolę Tuli z glinką czerwoną. Można nim myć również włosy ale nie próbowałam. Nadaje się także do prania i sprzątania. Ciekawy i uniwersalny produkt. Jeśli chodzi o krem do golenia AO to może nie jest to produkt niezbędny jak szampon, tonik czy odżywka ale za to jaki przyjemny w użytkowaniu. Pachnie obłędnie, cudownie nawilża nóżki. Maszynka ślizga się gładko. Oczywiście można zamiast niego użyć żelu do mycia ale po co ![]()
Edytowane przez iivii Czas edycji: 2012-06-05 o 23:15 |
|
|
|
|
#4179 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Feelunique widziałam w wątku wczoraj i zajrzałam i zdębiałam. Z pewnością w wakacje będę się zaopatrywać. Za 3 tyg. lecę do Polski i nawet do Krakowa ![]() Ananasa nie próbowałam, ciekawe Po wakacjach planuję cążę, to kto wie, na co mnie będzie brało |
|
|
|
|
#4180 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego muszę zainwestować w dezodorant.Zimą akurat o dziwo stopy mi się nie pocą, choć chodzę w rajstopach i grubych skarpetkach naraz, bo glany noszę i zimno czasem w nich jest. Proszę o pomoc
Mydła, oleje, no poo Edytowane przez Kretka666 Czas edycji: 2012-06-05 o 23:41 |
|
|
|
|
#4181 | |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
Znalazłam jeszcze takie coś może Cię zainteresuje ale nic więcej nie wiem, jakie ceny, asortyment. W każdym razie to sklepy stacjonarne.http://www.bagsofchange.co.uk/shops/...cafe-deli-shop http://www.bagsofchange.co.uk/shops/...vitamins-herbs http://www.bagsofchange.co.uk/shops/willow-trading |
|
|
|
|
#4182 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
)))Tam oprócz Levery mają jeszcze kilka marek, ale to są wybiórcze rzeczy, głównie szampony i mydła. Po coś innego - internet. Quality Vitamins nie znam, dzięki, zajrzę tam na pewno, ale tego Willow to nie ma, znam bardzo dobrze to miejsce, córka chodzi do szkoły w okolicy. Zależało mi ostatnio na kosmetykach malujących, a takowe, to wolę zawsze najpierw obejrzeć, komputer albo aparat przekłamuje kolory. Kończy mi się maskara, cienie tracą ważność, bo ja się rzadko maluję, przeważnie w Polsce na wakacjach hihi, bo Polki, to są zadbane kobiety, Szkotki potrafią iść w pidżamie do sklepu z 3 dniowym, przetłuszczonym skalpem i mają to głęboko w ... tra la la ![]() Właśnie, a może ktoś mi powie, które podkłady i pudry są fajne i dlaczego i jakie mają odcienie barw? Będę zobowiązana, chociaż czas mi się kończy i nie wiem, czy zdążę zamówić. Edytowane przez Razowa Czas edycji: 2012-06-06 o 00:53 |
|
|
|
|
#4183 |
|
Kici kici miau miau
|
Jestem bardzo ciekawa tych blyszczykow z P&r
)) aha i tangle teezer tez mam :p i wrecz uwielbiamSent from my iPhone using Tapatalk |
|
|
|
#4184 |
|
Raczkowanie
|
Tak nim kusicie, że chyba też kupię. Czy te na Allegro po 39-40 zł są oryginalne? Piszą, że niby tak ale co mieliby innego pisać... A ma któraś z was ten compact? On jest mniejszy niż zwykły?
|
|
|
|
#4185 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pisałas, że jmo troche Ci obciążył włosy - wydaje mi sie, że AO powinna byc lżejsza, a odzywia naprawde fajnie. Zresztą sama sprawdzisz ![]() Zakupy - Cytat:
na tym ślizganiu sie maszynki przejechałam sie za pierwszym razem - jeszcze mam ślad po obdarciu sie ze skóry nad kostką ![]() Cieszę się, że odżywka zrobiła w miare dobre pierwsze wrażenie Na dr. woodsa sie ostatnio czaiłam...
Edytowane przez anula_ga Czas edycji: 2012-06-06 o 08:42 |
||
|
|
|
#4186 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. Widzę ładny połysk w słońcu. Tej JMO chyba zakupię kilka próbek i co jakiś czas jako maski będę używać bo rzeczywiście jest cięższa. Poza tym nie dam za nią tyle kasy...Dr Woodsa pewnie jeszcze wypróbuję w innym wariancie, to czarne np
|
|
|
|
|
#4187 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a alterra bezzapachowa nadaje sie tez do odzywczo-nawilzajacych mieszanek na szybko - czesto dawalam w zaglebienie dloni ten balsam i polewalam to jakas ladnie pachnaca oliwka i chlas na cialo swietne!
|
|
|
|
|
#4188 |
|
Zadomowienie
|
Natkaa pisałaś ostatnio o grzebieniu z rogu... czy o coś takiego chodzi
http://www.jeranet.pl/prod/1195/26/g...gu_yaka_***_2_[h042] czy 50 zł to normalna cena...są tańsze/droższe/lepsze/gorsze? na jaki konkretnie zbierasz? ułaaa...na tej stronie są grzebienie nawet za 160 zł...czym się kierować przy wyborze? zna się ktoś na tym? napisałam do tego sklepu - dostałam taką odpowiedź Wszystkie grzebienie wykonane są z rogu Yaka tybetańskiego. Róg nie jest jednolity, to jest produkt naturalny, dlatego nie ma 2 identycznych grzebieni. Jednolite czarne prawdopodobnie są barwione, ale nie malowane, kolor jest w całej masie, nic się nie łuszczy. Są jednak też takie czarne, na których widoczne są "cienie", te z pewnością nie są barwione Cena zależy przede wszystkim od klasy jakości rogu, masy grzebienia, precyzji wykonania. Najdroższe grzebienie są z najwyższej dostępnej klasy rogu - AAA Ale i te najtańsze mają swój urok ![]() Szczerze mówiąc, najdroższe cieszą się największym zainteresowaniem klientów. Dostawy mam średnio 2 razy w roku. Najbliższa planowana - około września Edytowane przez promolcia Czas edycji: 2012-06-06 o 11:55 |
|
|
|
#4189 | |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
Nigdy tego nie miałam w ręce, ale mnie wygląda raczej na grzebyczek, a nie grzebień. Chyba, że te droższe są naprawdę konkretne i duże, bo te tańsze to chyba dla łysych. Jeśli masz długie włosy to szukaj grzebienia nie tylko dużego, ale przede wszystkim o grubszych zębach z szerszym rozstawem, a jeśli do tego włosy są gęste, to grzebień powinien mieć też długie te żęby. są takie drewniane np TBS, ja mam taki, ale Avon już go wycofał i teraz ma inny trochę w ofercie ale tez wygląda fajnie i jest naprawdę solidny, twardy, nie łamie się na włosach i nie wygina. Ten drewniany to TBS (ekologiczny, żeby nie było off top ). Z resztą grzebieni do wyboru jest ogrom, zerknij sobie na google w grafice.
|
|
|
|
|
#4190 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a moja mieszanka alterowo-masłowo-olejowa na razie sprawuje się cudnie Przyszły dziś moje próbki lumierków i już z gotowych próbek też mi pewnie chwilę zajmie zanim się w odpowiednich dla mnie kolorach i formułach (-le) odnajdę (mam nadzieję, że tam jest coś dla mnie odpowiedniego )W ogóle muszę wam powiedzieć, że odkąd się przestawiłam na naturalki mam tak super buzię jak chyba jeszcze nigdy. Nawilżona, bez suchych skórek, zaczerwienienia zbladły, i taka...promienna. Duża zasługa witaminki C olejowej z olejem malinowym i toniku z kocanki i kompleksu na naczynka (dzięki anula za podpowiedź jak śmierdziela spożytkować No mówię wam, aż miło w lustro popatrzeć, nawet bez podkładu ![]() A na ciele odkąd mydełek używam już nie mam tak suchej skóry Dziękuję wam za ten wątek, że jesteście i mam od kogo czerpać inspirację
|
|
|
#4191 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() w czerwcu 15 % na oczyszczanie cery- tylko wciąż micela brak... tonik aox tez wykupiony.. Cytat:
ale sie ciesze!!!! Cytat:
|
|||
|
|
|
#4192 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4193 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
IIvi mam 2 szczotek tangle teezer. zwykłą i kompakt. zwykła jest większa i kompakt troszke mniejszy. poza tym niczym sie nie róznią, osobiście wole zwykłą wersje- mam włosy do ramion i wygodniej mi sie nią czesze. kompakt ma moja córka. jak chcesz kupić to moze nie ryzykuj tyko kup tu: http://sklep.tangle-teezer.pl/ |
|
|
|
|
#4194 | |
|
Obcy 8 pasażer Nostromo
|
O ja mam taki grzebień właśnie
![]() Cytat:
Testuj minerałki, i dziel się wrażeniami - w razie co ja nadal oferuje moje sample (tylko zanim dogrzebałam się ich w szafie z zapasami Ty już zdążyłaś sobie zamówić
|
|
|
|
|
#4195 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#4196 |
|
Wtajemniczenie
|
jak piszecie o szczotkach i grzebieniach to przypomniało mi się że ostatnio słyszałam o cudownych rezultatach szczotkowania ciała na sucho i mocno zastanawiam się nad zakupem takiej szczotki
![]() Czy któraś z was o tym słyszała lub może używa? Znalazłam na youtube kilka filmików i jedna z pań ( która opowiada tez o jodze dlatego bardziej się nią zainteresowałam) poleca również kąpiele olejowe ,które polegają na olejowaniu włosów oraz całego ciała i zmywaniu ich najpierw gorącą wodą a potem normalnie szamponem i mydłem ( to takie olejowanie włosów i OCM w jednym i na całe ciało )
|
#4197 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W takim razie wezmę zwykły ![]() Dziewczyny jesteście bardzo skuteczne w wywoływaniu u mnie potrzeb. Właśnie wywołałyście potrzebę czesania włosów TT i grzebieniem eko
|
|
|
|
|
#4198 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny właśnie nadrobiłam Wasze zakupy - gratuluje super
|
|
|
|
#4199 |
|
Zakorzeniona Zmorah
|
Akurat szczotki nie miałam, ale lubię wszelkie masażery i masaże. Mam masażer na cellulit Oriflame, jest naprawdę efektywny i skóra po nim jest bardzo gładka, ta gładkosć jest naprawde wyjatkowa, zupełnie inna, niż po peelingach. Natomiast na mokro używam szorstkiej gąbki Syrena, zgadzam się, wszelkie masaże, nie tylko szczotkami dodają ciału wigoru, poprawiają ukrwienie, hartują, no i poprawiają wygląd zdecydowanie. Należy jednak uważać jesli masz skłonność do pajączków, żylaków itp, to odradzam tego typu rzeczy.
|
|
|
|
#4200 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edit: Prawdopodobnie tyje się właśnie przez zalegające toksyny. Dlatego obok masażu przydałoby się robić też regularne oczyszczanie jelit.
Treningi 2016: 117/100 2017: 71/100 Edytowane przez SekretnyWachlarz Czas edycji: 2012-06-06 o 13:46 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:55.

Strasznie mnie kusi za to krem do stóp, mój się za niedługo skończy, ale nie wiem czy jest wart tych pieniędzy.

) to opiszę moje kosmetyki. Cieszę się, że mogę wnieść jakiś skromny wkład.
A co myślisz o Lush'u? Masz do niego dostęp?