Wszystko co chcecie wiedzieć, ale nie macie kogo zapytać - cz. XIV - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-06-06, 23:39   #421
kasiencja
Pani Buka

Dot.: Wszystko co chciecie wiedzieć, ale nie macie kogo zapytać - cz. XIV

Cytat:
Napisane przez Annabelle Pokaż wiadomość
Od lekarza dostałam receptę na 2 opakowania tabletek. W aptece wykupiłam jedno opakowanie i dostałam odpis od recepty. Czy drugie opakowanie muszę wykupić w tej samej aptece czy mogę w innej (w innym województwie)?
tylko w tej samej. (z tego co mi mówili)

kasiencja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-06, 23:52   #422
_stardust
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lucciola Pokaż wiadomość
Czym można prać pędzelek do eyelinera (po użyciu eyelinera nie-żelowego a zwykłego "tuszu") żeby nie stracił kształtu?
tym samym co każdy inny pędzel. jeśli jest kiepskiej jakości, to i tak się rozlezie.
_stardust jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-07, 00:07   #423
olasia99
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to olasia99

Może się któraś z Was wypowiedzieć nt zegarków męskich marki Gino Rossi? Szukam w necie i w sumie opinie są podzielone. Wg niektórych to kicz i liczą się tylko timexy i casio, a niektórzy noszą 2 lata i jak nowe wyglądają :brzyda l:
Stary 2012-06-07, 00:44   #424
szprotka_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olasia99 Pokaż wiadomość
Może się któraś z Was wypowiedzieć nt zegarków męskich marki Gino Rossi? Szukam w necie i w sumie opinie są podzielone. Wg niektórych to kicz i liczą się tylko timexy i casio, a niektórzy noszą 2 lata i jak nowe wyglądają :brzyda l:
to zależy od tego, co ma taki zegarek przeżyć. jak wodę, pył i inne zniszczenia to casio. jak ma się elegancko prezentować i nie będzie musiał przeżywać zegarkowego survivalu, to timex, atlantic i inne bardziej prestiżowe marki. co komu do szczęścia potrzebne.
szprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-07, 00:52   #425
olasia99
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szprotka_ Pokaż wiadomość
to zależy od tego, co ma taki zegarek przeżyć. jak wodę, pył i inne zniszczenia to casio. jak ma się elegancko prezentować i nie będzie musiał przeżywać zegarkowego survivalu, to timex, atlantic i inne bardziej prestiżowe marki. co komu do szczęścia potrzebne.
Zwariowałam, bo nie mam dużo kasy A w necie widziałam fajne Casio do 150, a wizualnie ładniejsze były te Gino Rossi ...
Stary 2012-06-07, 07:26   #426
Klepsydra88
Zakorzenienie

Cytat:
mój Tż ostatnio rozgląda się za zegarkiem, patrzył na casio, timexy i gino rossi. Powiedział że gino rossi to 'szajs' który jest ładnie zabudowany. Tylko casio
Stary 2012-06-07, 09:36   #427
ygerna
Zakorzenienie

dziewczyny chcę wstawić numerowanie stron w wordzie, ale nie od pierwszej strony (bo to tytułowa). jak to zrobić?

ygerna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-07, 11:01   #428
gryzelda
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kasiencja Pokaż wiadomość
tylko w tej samej. (z tego co mi mówili)
Napewno nie jest tak jak piszesz ja raz realizowalam 1 opak. w innej aptece a drugie opakowanie z odpisem w innej, nie bylo zadnego problemu ale nie wiem jak sie to ma do wojewodztwa...
gryzelda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-07, 11:07   #429
Charmain
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ygerna Pokaż wiadomość
dziewczyny chcę wstawić numerowanie stron w wordzie, ale nie od pierwszej strony (bo to tytułowa). jak to zrobić?
Wczoraj o to samo pytałam się koleżanki i mówiła, że tytułową drukowała oddzielnie
Ale podpinam się pod pytanie o to czy jest jakiś sposób
Charmain jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-07, 11:09   #430
Annabelle
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gryzelda Pokaż wiadomość
Napewno nie jest tak jak piszesz ja raz realizowalam 1 opak. w innej aptece a drugie opakowanie z odpisem w innej, nie bylo zadnego problemu ale nie wiem jak sie to ma do wojewodztwa...
W sumie na tej recepcie nie ma danych apteki, w której wykupywałam pierwsze opakowanie, więc jeżeli mówisz, że nie było problemu w innej aptece, to powinno być wszystko ok

Annabelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-07, 11:11   #431
lucciola
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _stardust Pokaż wiadomość
tym samym co każdy inny pędzel. jeśli jest kiepskiej jakości, to i tak się rozlezie.
Czyli woda i szampon dla dzieci? Bo byla tez propozycja mycia dwufazowym plynem do demakijazu..
lucciola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-07, 11:25   #432
taka_sobie_jedna
Wtajemniczenie

Cytat:
Zwariowałam, bo nie mam dużo kasy A w necie widziałam fajne Casio do 150, a wizualnie ładniejsze były te Gino Rossi ...

ostatnio zamawiałam zegarek dla męża i też przeglądałam te Gino Rossi. Trochę mnie odstraszyły ozdoby imitujące datownik. Tak sobie pomyślałam, że to strasznie tandetny pomysł...
W każdym razie kupiłam Casio...
taka_sobie_jedna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-07, 12:07   #433
kasiencja
Pani Buka

Cytat:
Napisane przez gryzelda Pokaż wiadomość
no nie wiem, może zależy jaki odpis? też byłam w takiej sytuacji i pani w aptece powiedziała mi, że kolejne opakowania mogę odebrać tylko i wyłącznie u nich. chociaż co prawda nie próbowałam w innych aptekach...

kasiencja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-07, 12:15   #434
Groverka
Raczkowanie

Dziewczyny, mogłaby mi któraś z was to przetłumaczyć?

Für den Biskuitteig Eier und Wasser mit dem Mixer schaumig schlagen. Zucker mit Vanillinzucker mischen, in den Eischaum einstreuen & weitere 2min schlagen. Mehl & Backpulver mischen, die Hälfte davon auf die Eiercreme sieben und unterrühren. Den Rest des Mehlgemisches auf die gleiche Weise unterarbeiten. Den Boden der Springform mit Backpapier auslegen und die Ränder einfetten, jetzt den Teig in die Springform geben und auf ein Rost für ca. 25min in den vorgeheitzten Backofen schieben (Ober-/Unterhitze 180°). Den Tortenboden aus der Form lösen, auf einen Kuchenrost stürzen, Backpapier anfeuchten & abziehen, erkalten lassen.
Für die Füllung Bananen schälen und quer halbieren. Die Bananenstücke auf den Biskuitboden legen und mit Zitronensaft beträufeln. Schokolade grob zerkleinern, in einem kleinen Topf bei schwacher Hitze zu geschmeidiger Masse verrühren und etwas abkühlen lassen.
Eier trennen. Eigelb, Butter und Vanillin-Zucker cremig rühren. Die abgekühlte Schokolade unterrühren. Eiweiß steif schlagen und unter die Masse heben. Sahne mit Sahnesteif steif schlagen (wer es süßer mag sollte noch etwas Zucker zufügen!). Die Sahne (ca. 4 EL zum Verzieren beiseite stellen) und dann die Schokoladenmasse darauf streichen. Die Torte etwa 3 Stunden kalt stellen.
Die Torte mit Sahne verzieren, mit Milka-Herzen, Bananenscheiben, Schokoladeraspeln... garnieren! Die Torte kalt servieren

Mam ochotę na to ciasto, wrzuciłam w google translator, ale nic z tego nie rozumiem i co to jest 1 Packung Sahnesteif?
Groverka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-07, 12:15   #435
Stace
Zakorzenienie

Czy bronzera można używać jako różu? (naprawdę nie wiem )

Cytat:
Wszystko sprowadzasz do "bo ja": "bo ja zawsze czytam", "bo ja umiem ocenic ryzyko". A poza toba jest multum spoleczenstwa, wiec lepiej zalozyc jego glupote, niz przecenic geniusz
No tengas miedo a volar
Stace jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-07, 12:21   #436
olasia99
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Groverka Pokaż wiadomość
co to jest 1 Packung Sahnesteif?
Paczka tego czegoś do ubijania śmietany, chyba
http://www.food-shop24.com/images/Sahnesteif_5er.jpg

Bierz słowa-składniki i wrzucaj w google grafika
Stary 2012-06-07, 12:28   #437
faria
Raczkowanie

Sahnesteif to bita śmietana w proszku, do której dodajesz mleko, miksujesz i jest np. dr.oetker; nie wiem czy dostępna w Polsce
faria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-07, 12:37   #438
Aninek
Zakorzenienie

GG do Aninek

Cytat:
Napisane przez faria Pokaż wiadomość
Sahnesteif to bita śmietana w proszku, do której dodajesz mleko, miksujesz i jest np. dr.oetker; nie wiem czy dostępna w Polsce
Może coś jak Śnieżka?
Aninek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-07, 12:37   #439
alkaxy
biegam dla Zabawy

Cytat:
Napisane przez kasiencja Pokaż wiadomość
no nie wiem, może zależy jaki odpis? też byłam w takiej sytuacji i pani w aptece powiedziała mi, że kolejne opakowania mogę odebrać tylko i wyłącznie u nich. chociaż co prawda nie próbowałam w innych aptekach...
Teoretycznie tak powinno być - przecież apteka rozlicza się z recept.
Ale możliwe, że jak jakiś lek jest bez refundacji, to przymykają oko. Na tej samej zasadzie co sprzedają czasem zupełnie bez recepty.
Też jak miałam odpis mogłam tylko w danej aptece zrealizować.
alkaxy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-07, 12:38   #440
Aninek
Zakorzenienie

GG do Aninek

Cytat:
Paczka tego czegoś do ubijania śmietany, chyba
http://www.food-shop24.com/images/Sahnesteif_5er.jpg

Bierz słowa-składniki i wrzucaj w google grafika
Chyba że to jest takie coś, co jest dodawane do ubijanej śmietany-taki zagęstnik i usztywniacz w jednym
Aninek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-07, 12:42   #441
faria
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Aninek Pokaż wiadomość
Chyba że to jest takie coś, co jest dodawane do ubijanej śmietany-taki zagęstnik i usztywniacz w jednym
Z tego co wiem i pamiętam jak używałam będąc w Niemczech, Sahnesteif to proszek do którego dodaje się mleko, miksuje i powstaje bita śmietana.

Zdanie: Sahne mit Sahnesteif steif schlagen (wer es süßer mag sollte noch etwas Zucker zufügen! znaczy tyle co:ubić śmietanę z tym proszkiem 'sahnesteif' ( kto lubi bardziej słodko, powinien dodać trochę cukru ).

Edytowane przez faria
Czas edycji: 2012-06-07 o 12:45
faria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-07, 12:42   #442
BoskaPanna
Raczkowanie

ygerna, o ile masz nowego worda tzn. w 2010 jest tak: wstawianie > numer strony > formatuj numery stron > numerowanie stron rozpocznij od...
BoskaPanna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-07, 12:50   #443
heksita
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Groverka Pokaż wiadomość
Dziewczyny, mogłaby mi któraś z was to przetłumaczyć?

Für den Biskuitteig Eier und Wasser mit dem Mixer schaumig schlagen. Zucker mit Vanillinzucker mischen, in den Eischaum einstreuen & weitere 2min schlagen. Mehl & Backpulver mischen, die Hälfte davon auf die Eiercreme sieben und unterrühren. Den Rest des Mehlgemisches auf die gleiche Weise unterarbeiten. Den Boden der Springform mit Backpapier auslegen und die Ränder einfetten, jetzt den Teig in die Springform geben und auf ein Rost für ca. 25min in den vorgeheitzten Backofen schieben (Ober-/Unterhitze 180°). Den Tortenboden aus der Form lösen, auf einen Kuchenrost stürzen, Backpapier anfeuchten & abziehen, erkalten lassen.
Für die Füllung Bananen schälen und quer halbieren. Die Bananenstücke auf den Biskuitboden legen und mit Zitronensaft beträufeln. Schokolade grob zerkleinern, in einem kleinen Topf bei schwacher Hitze zu geschmeidiger Masse verrühren und etwas abkühlen lassen.
Eier trennen. Eigelb, Butter und Vanillin-Zucker cremig rühren. Die abgekühlte Schokolade unterrühren. Eiweiß steif schlagen und unter die Masse heben. Sahne mit Sahnesteif steif schlagen (wer es süßer mag sollte noch etwas Zucker zufügen!). Die Sahne (ca. 4 EL zum Verzieren beiseite stellen) und dann die Schokoladenmasse darauf streichen. Die Torte etwa 3 Stunden kalt stellen.
Die Torte mit Sahne verzieren, mit Milka-Herzen, Bananenscheiben, Schokoladeraspeln... garnieren! Die Torte kalt servieren

Mam ochotę na to ciasto, wrzuciłam w google translator, ale nic z tego nie rozumiem i co to jest 1 Packung Sahnesteif?
To jakiś stabilizator bitej śmietany, bo w przepisie jest mowa, żeby ubić śmietanę z tym czymś, część odłożyć i użyć jej do przybrania tortu po 3 godzinach. Normalna bita śmietana bez dodatków by chyba w międzyczasie opadła, nie?

Luźne tłumaczenie:
Żeby zrobić biszkopt: ubij mikserem jajka z wodą aż masa będzie puszysta.
Wymieszaj cukier z cukrem waniliowym, dodaj do masy i ubijaj kolejne 2 minuty. Wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia, połowę z tego przesiej do masy jajecznej i wymieszaj. To samo zrób z drugą połową mąki.
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem. Przełóż ciasto do formy i piecz na ruszcie (?!?!) ok. 25 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku (180 st. z góry i dółu). Po upieczeniu wyciągnij ciasto z formy, przełóż na kratkę, zdejmij papier do pieczenia i ostudź.

Żeby zrobić nadzienie: Obierz banany i przekrój je w poprzek na pół (chyba chodzi o to, że wzdłuż?). Wyłóż je na ciasto i pokrop sokiem z cytryny. Pokrój grubo czekoladę i roztop w garnuszku na małym ogniu aż będzie gładką masą. Odstaw do lekkiego przestudzenia.

Rozdziel żółtka i białka jajek. Wymieszaj (choć chyba chodzi znów o ubicie) jajka, masło i cukier waniliowy. Wmieszaj ochłodzoną czekoladę. Ubij białka na sztywno (i tu nie do końca rozumiem, dodaj do masy chyba). Śmietanę ubij na sztywno z tym Sahnesteif (masło maślane) (jeśli wolisz słodszą bitą smietanę, dodaj trochę cukru). Odłóż 4 łyżki bitej śmietany do dekoracji, a resztę śmietany, potem masę czekoladową rozsmaruj (w domyśle chyba chodzi że na cieście ). Schładzaj w lodówce ok. 3 godziny.

Przybierz tort bitą śmietaną, czekoladowymi serduszkami z Milki, plastrami bananow, startą czekoladą. Serwuj na zimno.
heksita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-07, 12:51   #444
zla panienka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Aninek Pokaż wiadomość
a to nie jest nasza Śnieżka? dodaje się do mleka i robi się bita śmietana

zla panienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-07, 12:55   #445
heksita
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zla panienka Pokaż wiadomość
a to nie jest nasza Śnieżka? dodaje się do mleka i robi się bita śmietana
A Śnieżkę dodaje się też do śmietany? Bo tak jest tutaj w przepisie.
heksita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-07, 13:02   #446
zla panienka
Zadomowienie

gdzieś czytałam że też, że niby wtedy jest sztywniejsza

zla panienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-07, 13:07   #447
ygerna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Stace Pokaż wiadomość
ja kiedys używałam i wyglądałam jak człowiek
Cytat:
Napisane przez BoskaPanna Pokaż wiadomość
ygerna, o ile masz nowego worda tzn. w 2010 jest tak: wstawianie > numer strony > formatuj numery stron > numerowanie stron rozpocznij od...
dzięki a jeszcze takie głupie pytanie, kursor ma być na stronie od której mam zacząc numerowanie czy obojętnie?

ygerna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-07, 13:12   #448
BoskaPanna
Raczkowanie

Myśle, że to wszystko jedno, bo tam sie wybiera jakby recznie tą strone początkową możesz próbować i cofac w razie gdyby nie wyszlo
BoskaPanna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-07, 13:13   #449
Agnieszka987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Stace Pokaż wiadomość

Można, wtedy nie będziesz zaróżowiona ale przybrązowiona
Agnieszka987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-07, 13:13   #450
Gofrzyca
Zakorzenienie

Dot.: Wszystko co chcecie wiedzieć, ale nie macie kogo zapytać - cz. XIV

Cytat:
Napisane przez jo@n@ Pokaż wiadomość
Czemu kolejna już część wątku ma ten drażniący błąd w tytule???
gdyż, ponieważ, kopiowałam tytuł z poprzedniego wątku i błędu zwyczajnie nie widziałam i pewnie gdybyś ty nie zwróciła na to uwagi to tez bym nie zauważyła.
Zatrzasnęłaś je na klucz, wystawiłaś mnie na bruk.
Choć rację masz, że nie znasz mnie,
jak mogłaś tak dać wkręcić się.
Gofrzyca jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości