|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#64171 | ||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIII część zakręconej opowieści
Cytat:
O przekarmienie tak od razu bym się nie martwiła, jednak odpuściłabym ten olej w masce skoro włosy są zbyt miekkie ![]() Cytat:
|
|
|
#64172 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Po tym żelu są sztywne, suche inaczej się układają- są bardziej proste. Zresztą już tego dnia gdy nałożyłam żel one ułożyły się zupełnie inaczej niż zazwyczaj- to nie był efekt loczków (jaki miałam po wszystkich innych utrwalaczach w ciągu całego swoje życia: silikonowych, bezsilikonowych, czy joaśki b/s czy żelu hegron- kiedyś namiętnie używanego) tylko efekt grubych, mięsistych odpitych od nasady fal- byłam zszokowana że ten kosmetyk robi taką gwiazdorską fryzurę, z takiego nic jak moje włosy. I jak następnego dnia wstałam z tym volumem na głowie!- żaden inny środek nigdy nocy nie przetrwał- nawet tony lakieru, tapiry, modelowanie na szczotce- oczywiście dzielę się tu praktykami których od dawna nie stosuje- żeby pokazać, że miałam do czynienia z wieloma środkami i metodami stylizacji-oczywiście po tym włosy były obcinane kilka razy na krótko- więc to nie tak że teraz miałam je zniszczone. Szkoda gadać, gdy nabrałam podejrzeń że to ta keratyna się wessała w moje kudły zaczęłam je nawilżać. Wydawało mi się że pq powinno zejść po tej barwie- tyle razy myłam włosy. Teraz to ich prędko nie wymyje bo skóra na głowie musi się zagoić. Ja czuję że coś siedzi na włosach a jeszcze bardziej we włosach! Edytowane przez lulaluna Czas edycji: 2012-06-07 o 23:15 |
|
|
|
|
#64173 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#64174 |
|
Raczkowanie
|
w końcu znalazłam kabel USB, więc dodałam zdjęcia.. teraz liczę na ocenę tego co mam na głowie i na jakieś rady
|
|
|
|
#64175 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
generalnie wlosy potrzebuja zabezpieczenia ale na chwile obecna mamy problem aby ustalic przyczyne Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
zacznijmy najpierw od ladunkow (tutaj musialam sprawdzic bo na polskich stronach o pielegnacji znalazlam informacje ze wlosy sa pozytywnie naladowane a kiedys na stronach angielskich chemicznych jak robilam tlumaczenia ze ujemnie, przyjac jednak nalezy ze chemicy maja racje) wlosy sa negatywnie naladowane, pq dla przykladu pozytywnie, wiesz jak dziala magnes? kiedy przylozysz do siebie przeciwne bieguny to one sie przyciagaja a jak te same to sie odpychaja, dokladnie to samo masz na wlosach, pq ciagnie do wlosa, pq jest dodatnie a wlos ujemny, pq maja to do siebie ze przyczepiaja sie naprawde trwale do wlosa, wypelniajac ubytki a takze wchodzac pod uchylone luski, dlatego wlasnie tak ciezko potem domyc wlosy, przy prostych wlosach problem jest mniejszy bo maja gladka strukture i luski przylegaja do siebie, my kreconowlose/falowane nie mamy tego luksusu, nasze wlosy z racji budowy maja miejsca (na skrecie S) gdzie luski i tak sa odchylone cokolwiek robimy teraz sprawa elektryzowania sie: - elektryzuja sie wlosy wysuszone, wlosy ktorych luski sa mocno odchylone (w wyniku stosowania silnego sls, suszarki), wlosy ktore sa bardzo wrazliwe na pobieranie z otoczenia i oddawanie do otoczenia wilgoci a sa niezabezpieczone (to jest wynik zaburzenia gospodarki wodnej we wlosie) - wlosy elektryzuja sie rowniez gdy nasze rzeczy ktore nosimy sie elektryzuja, dlatego dobrze jest plukac rzeczy w specjalnym plynie (akurat wszystko zaczelo sie od zelu ale moze to tez warto rozwazyc) - wlosy sie elektryzuja w pomieszczeniach nie wietrzonych gdzie zbiera sie kurz (zazwyczaj okres zimowy, grzanie) mysle ze u Ciebie mamy dwie sprawy - pq oraz pvp (oraz czesciowo keratyna ktora pomogla uniesc luski) utworzyly mocna powloke na wlosie, chcialas to zmyc i siegnelas po barwe, napewno czesc tego juz zmylas ale jednoczesnie obdarlas wlosy z naturalnego loju/sebum, luski sa odchylone, podatne na wszelakie zmiany ciagle nie moge znalezc powodu czemu jojoba nalozony na zel zelektryzowal wlosy w kazdym razie to co musisz zrobic to: - myc czyms co bedzie mylo ale nie bedzie zdzierac z wlosow ich ochrony - stosowac odzywki wylacznie nawilzajace - z mala iloscia olejow w skladzie (masz dwie tigi i JM) - tutaj nie spytalam - kiedy nakladasz odz bs na wilgotne wlosy czy na mokre ociekajace woda? lepiej byloby gdyby nakladala na ociekajace woda, delikatnie rekami odcisnela wode i tyle, zostawila do wyschniecia (ewentualnie podkoszulek tylko przylozyc do wlosow i przycisnac do glowy), ewentualne poprawki (przedzialek itp) robic mokrymi rekami, zmoczyc w chlodnej wodzie i dopiero robic cokolwiek, jako ze chwilowo nie mamy odzywki bs to proponuje uzyc tigi (wiem ze ona ds) - oczywiscie malutko i w rozcienczeniu woda (na mokra dlon dac troche odzywki, rozetrzec na rekach i nalozyc na wlosy tutaj masz liste skladnikow ktore powinna miec odzywka aby niwelowac problem konfilktu ladunkow, musisz znalezc jakas bs ktora to ma, mysle ze dziewczyny czytajac to popatrza na sklady swoich odzywek i pomoga, bo jak nie to zostaje Ci przekopanie listy z watku analizowego (ale jak z tigi bedzie dobrze to mozesz z nia zostac, wiele wizazanek uzywa odzywek ds rowniez jako bs) Apricotamidopropyl Ethyldimonium Ethosulfate Apricotamidopropyl Ethyldimonium Lactate Cocamidopropyl Ethyldimonium Ethosulfate Cocamidopropyl Ethyldimonium Lactate Lauramidopropyl Ethyldimonium Ethosulfate Lauramidopropyl Ethyldimonium Lactate Linoleamidopropyl Ethyldimonium Ethosulfate Linoleamidopropyl Ethyldimonium Lactate Myristamidopropyl Ethyldimonium Ethosulfate Myristamidopropyl Ethyldimonium Lactate Oleamidopropyl Ethyldimonium Ethosulfate Oleamidopropyl Ethyldimonium Lactate Stearamidopropyl Ethyldimonium Ethosulfate Stearamidopropyl Ethyldimonium Lactate przypomnialo mi sie: nastepnym razem jak bedziesz myc wlosy (byle nie barwa) wez porcje szamponu zmieszaj z sokiem z polowy cytryny - ta mieszanka umyj wlosy i dalej jak wyzej chwilowo to tyle, wiem ze Ameryki nie odkrylam ale musimy probowac, napewno nie zniszczysz tym wlosow (dzieki cytrynie moze uda nam sie przywrocic Twoim wlosom prawidlowe ph bo cos mi sie widzi ze moze byc zachwiane) przepraszam, po splukaniu tigi jako ds, ostatnie plukanie - 1 lyzka octu na litr wody i na takie ociekajace troche tigi jako bs (nie martw sie zapachem, wietrzeje szybko i nie bedziesz czula octu) wlosy dojda do siebie ale badz konsekwentna, jak ten zestaw pomoze po pierwszym razie do sie go trzymaj az zauwazysz poprawe padlam, ledwo widze na oczy, za ewentualne bledy jezykowe przepraszam ale jedna strona mozgu juz spi, druga ledwo zipie Ave Cezar
|
|
#64176 |
|
Rozeznanie
|
Nie mam takiej możliwości. Nie mam zdjęć sprzed które przedstawiałyby moje włosy, ani (aktualnie) możliwości wstawienia zdjęcia po.
|
|
|
|
#64177 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Który to żel? Podawałaś tu https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=3570 skład, ale nie napisałaś nazwy (chyba że gdzieś indziej i przegapiłam) - to któryś z tych: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...-objetosc.html https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...creme-gel.html ? Jeżeli skalp protestuje, a włosy trzeba umyć - pisałam wyżej, jak to zrobić. Cytat:
Normalnie - czyli przed tą zmianą o 180 stopni - na kilka kropel keratyny reagowały usztywnieniem, suchością (ale łamliwe nie były nigdy). To bardzo dziwne uczucie, mieć na głowie nie swoje włosy - muszę tym obcym przyznać, że są całkiem ładne, a jak się błyszczą ![]() (dopuszczam myśl, że one wcale nie są ,,przenawilżone", może są nawilżone odpowiednio, ale wolałabym - ze względu na objętość - je trochę przesuszyć - nie chcę im jednak tego powiedzieć wprost i robić im przykrości, nad tą sodą zastanawiałam się tydzień, licząc, że prawdziwa natura i tak się w nich w końcu odezwie ).Miskaa, cudnie w Codzienniku
Edytowane przez szsz Czas edycji: 2012-06-08 o 00:21 |
||
|
|
|
#64178 | |
|
Rozeznanie
|
Rybiorek dziękuję!
Co do odżywek to tigi się prawie skończyła- to była ta eco nawilżająca więc z trochę lepszym składem niż tradycyjne tigi. Już ją kładłam jako b/s spisała się świetnie, ale dzisiaj jak myłam włosy to zmyłam. JMO- też się kończy,to już moja ostatnia próbka. Muszę jakąś kupić, bo zostanie mi tylko lavera z róża ale ona ma alkohol i po tej aferze to jej nie używałam, a wcześniej też nie często bo capi tym alkoholem że hej. Muszę coś kupić i musi mi na to coś starczyć kasy. Co do masła kakaowego to ja mam, a raczej miałam bo już reszteczka czyste organiczne masło kakaowe, a nie jakąś mieszankę. Oliwę mogę używać? Byłoby fajnie bo mam całą butlę. Elektryzowanie się od ubrań w moim przypadku można wykluczyć. Dawno temu zauważyłam że elektryzują się od syntetycznych materiałów i u mnie wszystko naturalne. Obstawiam tą zaburzoną wodną gospodarkę, bo przed żelem nie miałam problemu z elektryzowaniem. Kurcze, dziękuję ci z całego serca, teraz i ja padam. Jutro jeszcze przeczytam to wszystko kilka razy. ---------- Dopisano o 23:20 ---------- Poprzedni post napisano o 23:16 ---------- Cytat:
Sorry, ale to ten curl definer dokładnie ten ze zdjęcia- odradzam. |
|
|
|
|
#64179 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ave Rybka! Ty to masz łeb ![]() Dżem dobry ![]() ---------- Dopisano o 08:39 ---------- Poprzedni post napisano o 07:44 ---------- Mam małe pytanie do hennujących: ile amli do cassii dać? Chciałabym chłodniejszy odcień |
|||
|
|
|
#64180 | |||
|
Kazar Lady
|
Kochom Cię
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() cassie w czym rozrabiasz? |
|||
|
|
|
#64181 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Używałam już protein jedwabiu w odżywkach i było fajnie. Silikonu się nie boję, po myciu całych włosów (zazwyczaj myję tylko skalp) muszę nałożyć coś z silikonami, bo inaczej mam puch po wyschnięciu i jedną wielką suszę. Dzisiaj ugniotę je z dużą porcją tej ziaj b/s, a jutro dam Romantic z miodem i olejem jako pierwsze O, potem umyję żelem BD z kapką szamponu Joanny z zieloną herbatą i dam tą próbkę Nivea Long Repair na drugie O. Później żel lniany i joaśka z lnem. Obie odżywki potrzymam tak po pół godziny. Opiszę efekty ![]() Co ja bym bez was zrobiła? |
||
|
|
|
#64182 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
), a ma końską dawkę protein.Wczoraj nałożyłam Garnier AiK d/s na godzinę i... nic. Żadnego wygładzenia lub nabłyszczenia. Już Isana Babassu lepiej działa. Ruszam po morelową Alterrę, a Garniera zużyję do emolientowania Artiste.
2A-3A/F/iii blogujemy (nie tylko) włosowo Edytowane przez hahihehy Czas edycji: 2012-06-08 o 10:22 |
|
|
|
|
#64183 |
|
Kazar Lady
|
w naturze
![]() ale cos mi sie zdaje że Aleksandra nie klika z Polandii i dlatego ma ograniczony dostęp do tych kosmetyków
|
|
|
|
#64184 |
|
Zakorzenienie
|
z wodą i ciut soku z limonki
ostatnio dodałam też bingo shea - już go nie mm więc będzie bingo z glinką w którym momencie tej amli? razem z liściem na noc? |
|
|
|
#64185 | ||||
|
Zakorzenienie
|
pisalam ze mam skleroze?
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
)
|
|
#64186 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
![]() masz samą amlę (samą dodałabym na koniec) czy henne z amlą (wtedy rozrobic w goracej wodzie i odczekac ze 2 h i dopiero połączyc z cassia)? Boszzz ze tez nie mozesz zrobić jak fabryka henny proponuje ![]() |
|
|
|
|
#64187 |
|
Zakorzenienie
|
Ajrisz amla sie szybko utlenia, dodaj przed nalozeniem cassii
|
#64188 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Bywało i tak
moje są mistrzem w oblepianiu się czymkolwiekCytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
doope Wam zawracam bo na pudełku nie podali ![]() Dziękować Oby Wam tek też uczynię ![]() kiedyś ;] |
||||
|
|
|
#64189 | ||
|
Raczkowanie
|
Podzielam wrażenie
![]() Tak tak, tylko na oko, i tak efektu nie da się przewidzieć Cytat:
U mnie dziś lepiej - pewnie trochę pomogła wczorajsza akcja, rano był lekki oklap, spsikałam je Seboradinem czarna rzodkiew po całości (ma alkohol) i ekstraktem z Green Pharmacy, troszkę ugniotłam, i nie jest źle (lepsza objętość, szczególnie przy glowie). Żadnego stylizatora na razie (tylko wczoraj była płukanka lniana), czekamy (włosy i ja) na rozwój wydarzeń ![]() Nb próbowałam wcześniej takie gładkie jedwabiste włosy stylizować na prosto (przez rozczesanie) - i efekt był beznadziejny: rozczesane zawsze wyglądają wyprostowane na siłę. I na zniszczone Z drugiej strony - jak próbowałam je stylizować na ,,falisto" (ugniatając z żelem) - też to średnio wyglądało: ugniecione na siłę, a żel się nie odgniatał. ---------- Dopisano o 11:20 ---------- Poprzedni post napisano o 11:04 ---------- Cytat:
Często pojawiają się posty ,,czy mi to pomoże/nawilży włosy?" ,,czy mogę najpierw nałożyć to czy tamto" - i jeżeli pytający nie pyta o jakąś ogólną zasadę, tylko o konkretny produkt, to odpowiedz jest zawsze tylko jedna: nie spróbujesz, nie przekonasz się. Ja miałam/mam podobnie - ale przez tą fazę poszukiwań z wydawaniem fortuny chyba każdy musi przejść Ale zawsze z obranej wytyczonej ścieżki mogą eksperymenty sprowadzać na manowce (powstrzymuje mnie cena - z żeli to mi przypasowała na dłużej jedynie Bielenda, najdroższy z mojej kolekcji JMO chyba zużyje do masek, bo ma niezły skład, ale użyty zgodnie z przeznaczeniem - powoduje, że mam na włosach ślady, jakby, za przeproszeniem, ślimaki mi po głowie przeszły) |
||
|
|
|
#64190 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Tylko skalp muszę potraktować BD, bo wyleczyłam niedawno przesusz Właśnie najlepiej byłoby mi je potraktować zestawem prostującym: SLS + Granier AiK+ Ziaja b/s wygładzająca. Ale dziwnie mi teraz w prostych
|
||
|
|
|
#64191 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w pielegnacji wlosowej sprawdza sie niestety tylko metoda biblijna: SZUKAJCIE A ZNAJDZIECIE Cytat:
ten sam efekt da stylizator z parafina, uzywalam amerykanskie stylizatory z parafina z Miss Jessie's i wlasnie takie efekty uzyskiwalam choc moje naturalne wlosy to cienkie eski (czasami loczki zaleznie jak schna) zel JMO mialam i tez mialam slimaki, probowalam dawac i na mokre i na wilgotne i efekt ten sam, chyba go komus oddalam
|
|
#64192 | |
|
Zakorzenienie
|
Odwrócone OMO - można też skalp zaolejować i nie szamponować go zbyt uparcie. Praktykuję z powodzeniem
Cytat:
|
|
|
|
|
#64193 |
|
Rozeznanie
|
Jaki olej nakładasz na skalp? Mi chyba też by się przydało... Ostatnio wszystko mnie podrażnia
|
#64194 |
|
Rozeznanie
|
Cześć Dziewczyny!
Żelu JMO ja też nie polecam- u mnie efekt był podobny jak po spryskaniu włosów aloesem- takim do picia tylko tą wersją z miąższem, kiedyś omyłkowo kupioną i zaaplikowaną- właśnie takie glutki we włosach. Ale miał jedną zaletę- zmyłam go bez problemu ;-) I całe szczęście miałam tylko próbkę. Ja tam wiem jedno, jak tylko moje włosy odzyskają swój dawny wygląd, ostatecznie je zetne- żaden chemiczny kosmetyk mnie już więcej nie skusi- mam nauczkę. Całe szczęście opamiętałam się i przy kupowaniu żelu nie pokusiłam się o inne kosmetyki tej firmy! Co mi po włosach które tylko wyglądały pięknie, a naprawdę zostały zniszczone i przebudowane tak że straciłam z nimi wspólny język. Chciałabym żeby chociaż utrzymały się na głowie aż odrost będzie miał jakąś sensowną długość do zrobienia krótkiej fryzurki, która nie będzie zapałką;-) Szukałam odżywki z antystatykami, pierwsze co mi wyskoczyło to odżywki dla zwierząt do sierści- nic dziwnego keratyna pochodzenia zwierzęcego. Nie pomyślałam że moje włosy razem ze mną przeszły na weganizm;-) Plus ta chemia pq- jak rzep psiego ogona się trzyma- wszystko jasne gdyby moje włosy nie były teraz psim ogonem to i pq by szybciej się zmyło. Tak to moje logiczne wytłumaczenie całego zajścia;-) Idę poszukać odżywki w zoologicznym;-) Żart- idę ale wrócę. Dzięki że jesteście moje Ratowniczki! Słoneczny patrol to przy was pikuś. |
|
|
|
#64195 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#64196 |
|
Rozeznanie
|
pan olej-śmierdziel
spróbuję
|
#64197 |
|
Zakorzenienie
|
|
#64198 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
może się ktoś skusi i da znać czy też takie kuku zrobiło
|
|
|
|
|
#64199 |
|
Zakorzenienie
|
Mini sciaga dla kazdego
![]() Na poczatek dla leniwych 2 domowe sposoby na pielegnacje wlosowa Maska z majonezu i avocado (gdy nie mamy czasu szukac profesjonalnych masek, majonezy polecam takie ktore nie maja skladnikow E cos tam) Filizanka majonezu ½ avocado Wymieszac majonez z roztartym avocado, jak skladniki sie polacza nalozyc na wlosy, nalozyc foliowy czepek, owinac recznikiem (mozna podgrzewac suszarka), potrzymac 20 min, splukac dokladnie i umyc (szampon/odzywka) Stosowac 1 raz w tygodniu Rozmarynowo-Szalwiowa Plukanka dodajaca blasku wlosom 3 lyzki rozmarynu 1.5 litra wody 2 lyzki szalwi Zagotowac wode, wrzucic ziola i gotowac 15 minut, ostudzic, przecedzic i wode wlozyc na kilka godzin do lodowki. Po umyciu wlosow szamponem polac je ziolowa woda i poczekac 2 minuty, splukac i nalozyc odzywke co zwykle Stosowac raz w tygodniu w celu utrzymania odpowiedniego PH na wlosach oraz aby zapobiegac nadbudowywaniu sie niektorych skladnikow xxxxxxx Teraz wielki skrot o skladnikach, tak naprawde to wszystko co ja pisze juz tu bylo, znajdziecie te informacje w pierwszym poscie – w liknach ktore sa dolaczone, inaczej napisane bo przez rozne osoby ale sens ten sam. Wystarczy poczytac, polecam watek z tlumaczeniami artykulow zagranicznych, tam znajdziecie wiecej technicznych informacji o poszczegolnych skladnikach. Przeanalizujcie wszystko zanim znow zapytacie: - W jakim stanie sa wlosy (zniszczone, zdrowe, wyszuszone, rozdwojone konce) - Czy stosujecie suszarke (jaka? Z jonizacja czy bez, z dyfuzorem czy bez) - Czy farbujecie / hennujecie wlosy - Jaka macie porowatosc - Jak czesto myjecie - Czy zauwazacie jakos szczegolnie ze np. W czasie deszczu wlosy sie inaczej ukladaja - Czy sa problemy ze skalpem Zapewniam ze tutaj sa odpowiedzi na te i podobne pytania – ale nikt za Was nie zrobi pracy domowej bo tylko wlascicielka wlosow zna je najlepiej. I trzeba pamietac – cudow nie ma. Ok to teraz mini sciaga. Skladniki w odzywkach dzielimy na: - Emolienty jak maslo shea, vegetable oils, wheat germ (protein), olive and walnut oils. -Proteiny jak wheat, wheat germ or soy protein -Humektanty jak panthenol, vegetable glycerine and sorbitol (przy czym jezeli sa w odzywce w niewielkich ilosciach to dzialaja jak nawilzacze, wprawdzie nigdy nie znamy stezen w odzywkach ale jezeli cos wystepuje pod koniec skladu raczej jest tego malo) -Nawilzacze jak aminokwasy (amino acids), aloes Lista przykladowych emolientow esters ktore pomoga nam nawilzyc wlosy i nadac im polysk Butyl myristate Butyl stearate C12-15 Alkyl Benzoate Caprylic/capric triglyceride Cetyl octanoate Cetyl stearate Cetearyl stearate Decyl oleate Dimethyl Lauramine Isostearate Glyceryl Stearate Glyceryl adipate Glyceryl arachidate Glyceryl arachidonate Glyceryl behenate Glyceryl caprate Glyceryl caprylate Glyceryl caprylate / caprate Glyceryl citrate / lactate / linoleate / oleate Glyceryl cocoate Glyceryl Diarachidate Glyceryl Dibehenate Glyceryl Dierucate Glyceryl Dihydroxystearate Glyceryl Diisopalmitate Glyceryl Diisostearate Glyceryl Dilaurate Glyceryl Dilinoleate Glyceryl Dimyristate Glyceryl Dioleate Glyceryl Dipalmitate Glyceryl Dipalmitoleate Glyceryl Diricinoleate Glyceryl Distearate Glyceryl Erucate Glycol stearate Isocetyl stearate Isopropyl Myristate Isopropyl palmitate Isopropyl stearate Isostearyl stearate Octyl palmitate Octyl stearate Propylene Glycol Dicaprylate/Dicaprate Sorbitan benzoate Sorbitan caprylate Sorbitan isostearate Sorbitan laurate Sorbitan Tristearate Stearyl stearate Tocopheryl linoleate Generalnie nawilzajaco dzialaja emolienty, nawilzacze i niektore proteiny. Humektanty sa czasami nieprzewidywalne jako ze tak w uproszczeniu dziaja tak: jak jest sucho to oddaja wode z wlosow do otoczenia (wynik: efekt lwa, elektryzowanie), jak jest wilgotno to ja biora z otoczenia i wpychaja do wlosow (efekt: puch, sztywnosc wlosow, porowatosc), i to jest powod ze wiele kreconowlosych i falowanych nie lubi sie z gliceryna, najlepiej sprawdzaja sie humektanty przy umiarkowanej pogodzie Najlepiej znalezc swoje optimum – ile potrzebuje sie protein (dziennie/tygodniowo/miesiecznie) i serwowac wlosom nawilzanie na codzien oraz solidne odzywianie 1-2 razy w tygodniu, nawilzanie to odzywki z emolientami i nawilzaczami a odzywianie to odzywki z emolientami, nawilzaczami i proteinami. Humektanty to juz osobna kwestia, przy naprawde zdrowych wlosach humektanty nie maja wielkiego pola do popisu (sama uzywam stylizatora z gliceryna i sluzy mi, teraz, bo kiedys roznie bywalo a mieszkam w miejscu gdzie czesto leje i jest wilgotno) Oczywiscie na dobranie skladnikow ma wplyw czy wlosy sa cienkie/grube, z duza/mala porowatoscia, farbowane/naturalne. To tak w uproszczeniu bo i tak wlosy kazdej z nas sa inne i sluza nam inne rzeczy, juz to pisalam ale powtorze, tutaj sprawdza sie tylko metoda biblijna (szukajcie a znajdziecie) Wykonalam chyba roczny target udzielnia sie ![]()
|
#64200 |
|
Przyczajenie
|
Rybiorku, tą ściągę muszę chyba wydrukować i w portfelu nosić, bo jak byłam zielona, tak dalej jestem
Ale za krótko włosy męczę, żeby były nie wiem jakie efekty. Będę próbować, w końcu zadziała
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 5 (0 użytkowników i 5 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:18.

).

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)