|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1471 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Oleje i olejki do włosów, część VI
Dzięki za podpowiedzi dziewczyny
|
|
|
|
#1472 |
|
Raczkowanie
|
No to wygląda na to że wybiorę się jutro w poszukiwaniu sezamu do Bomi, mam przeczucie że to będzie lepszy wybór niż winogrono biedronkowe mimo promocji
![]() Jeżeli któraś z Was ma przepis na jakieś psikadło mocno nawilżające pod olej to bardzo poproszę Jestem takim laikiem w tych sprawach że czytam ale póki co nie ogarniam, wiec potrzebuje pomocy
|
|
|
|
#1473 |
|
Rozeznanie
|
Wizażanki mam pytanie. Za niecałe 2 tygodnie wybieram się na miesięczny urlop, będzie dużo słońca i morskiej wody. Chciałabym żebyście doradziły mi, który olej jest najlepszy i najbezpieczniejszy do zastosowania na włosy w celu ochrony przed słoną wodą i słońcem. Nigdy wcześniej nie stosowałam tej metody jako ochrony, a w kapeluszu na pewno cały czas nie dam rady chodzić. Jakie są Wasze doświadczenia? Posiadam w chwili obecnej kokosa, migdały, makadamię, awokado, oliwę z oliwek.
|
|
|
|
#1474 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Masło shea, olej z pestek malin czy z nasion herbaty ma naturalny filtr UV, choć oczywiście nie stosuje się ich np. na twarz zamiast kremu z filtrem. |
|
|
|
|
#1475 |
|
Rozeznanie
|
naprawdę gloria jest słabo nawilżająca? To moja ulubiona maska!
![]() Dziś spędziłam noc własnie z glorią i kokosem i włosy nadal są cuudne ale wydaje mi się że to chyba po zastosowaniu parę dni temu tych półproduktów..od tamtej pory są wciąż takie same I tutaj rodzi się pytanie: Jak często mogę pimpować maski półproduktami? Tj gliceryna, keratyna, kwas hialuronowy, panthenol? I czy aloes też się nadaje do takiego zestawu? :P |
|
|
|
#1476 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1477 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oczywiście coś tam orbi, ale ja wolę do niej coś dodać, tu masz z resztą jej skład https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=879Ja dodaje półprodukty do maski, którą robię 2x w tygodniu i trzymam przez około 1,5 h (myję włosy co 2 dni)
|
|
|
|
|
#1478 |
|
Rozeznanie
|
tak też myślałam i dlatego dziś dodalam sam olej
bałam się że kokos mi nie podejdzie, ale jest super! Został jeszcze do przetestowania konopny..najlepsze na koniec ;p A co do glorii to ja ją uwielbiam..i skład tez wporzo, thx |
|
|
|
#1479 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny nie polecam oleju Parachute Advansed hot oil .
Używam go już niecały tydzień i mam wrażenie, że wysusza skalp! ![]() Włosy po nim są też jakieś dziwne, tępe, sztywne ![]() Ewentualnie drugim winowajcom może być szampon Joanna Rzepa.. ma sls w składzie, który powoduje u mnie często swędzenie i łuszczenie, ale nigdy po szamponach z sls nie miałam sztywnych włosów jak teraz.. Apropo szamponów, szampony firmy Anyur mają sls i paczkę parabenów (chociaż mi parabeny nie przeszkadzają), na żadnej stronie nie ma ich dokładnego składu, zamówiłam w ciemno i się załamałam. Natomiast apropo olejów, Sesa egzotyczna, ma piękny zapach o wiele przyjemniejszy niż klasyczna. |
|
|
|
#1480 |
|
Wtajemniczenie
|
kinpatsu, a nie lepiej jakbyś sobie kupiła jakiś profesjonalny spray chroniący przed słońcem z filtrami UV? Np jakąś z linii Loreal solar sublime? Mają silikony itp, ale przynajmniej możesz być pewna, że ochronią Cię przed słońcem i w dodatku nie będziesz chodziła z tłustymi strąkami
|
|
|
|
#1481 |
|
Raczkowanie
|
a ja chcę moją Vatikę! Nie mogę się doczekać aż przyjdzie.
Zamówiłam od razu 300 ml bo wiem, że będę używać regularnie więc wolę więcej żeby mi na dłużej starczyło
|
#1482 |
|
Konto usunięte
|
Ja jutro pędzę do apteki po glicerynkę i dodam ją do aloesu, zrobię mgiełkę nawilżającą pod olej
|
|
|
|
#1483 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
To i tak tylko na czas plażowania i kąpieli.
|
|
|
|
|
#1484 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#1485 |
|
Raczkowanie
|
Cześć,
w piątek zaczęłam moją przygodę z olejowaniem za pierwszym razem użyłam mieszanki olejów: ryżowego, róży piżmowej, jojoba, resztki tamanu, kilka kropli rycynowego. Skorzystałam na razie ze swojego zestawu twarzowego a czekam na sesę Dzień przed olejowaniem farbowałam włosy (blond) i chyba dlatego po całonocnej kuracji i zmyciu oleju, na włosach miałam siano... które rozmiękczyłam skutecznie maską tołpa. Główne cele: mniej wypadających włosów (wcieram w skalp) i zdrowe włosy. WITAM WSZYSTKIE OLEJOMANIACZKI. Dziś podejście drugie. |
|
|
|
#1486 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dzięki Wam za wszystkie cenne uwagi!
|
|
|
|
|
#1487 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1488 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czemu ja nie mam karty do makro
|
|
#1489 |
|
Wtajemniczenie
|
kinpatsu, btw jaki masz spray do ochrony? Bo szukam idealnego
|
|
|
|
#1490 |
|
Rozeznanie
|
Taki mały, czerwony z Kerastase. Ale ma alkohol w składzie, więc nie każdemu będzie pasował.
|
|
|
|
#1491 |
|
Zakorzenienie
|
Tak w ogóle, to dwufazowy sprej Gliss Kur color protect ma filtr UV
Ale uwaga, jak komuś nie pasują proteiny, tam trochę ich jest ![]() karmazynko, jeśli znasz kogoś, kto ma tę kartę, możesz ją pożyczyć. Ewentualnie, jeśli mnie się uda pojechać do makro (ja też nie mam karty, w dodatku mam do tego sklepu strasznie daleko), to mogę wziąć też dla Ciebie Ale nie obiecuję, że będzie to w najbliższym czasie, bo mam jeszcze Kallosa, a do makro jechałabym tylko i wyłącznie po maskę bo wg mnie, jeśli chodzi o ceny artykułów spożywczych itp. to mają wyjątkowo mało konkurencyjne ceny
|
|
|
|
#1492 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja zrobiłam sobie spray aloes + olej z malin+ wyciag ze skórki granatu_ emulgator i sobie testuje jak narazie.
|
|
#1493 |
|
Przyczajenie
|
Z tego co wyczytałam na blogu Anwen to 2 torebki na litr wody.
Ja mam taki sypany hibiskus, nie zmielony i teraz zastanawiam sie ile go dać
|
#1494 | |
|
maskott
|
Cytat:
nie mój pomysł
|
|
|
|
|
#1495 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Poza tym parafina tworzy na włosach/skórze film, z jednej strony fajnie, bo zapobiega odparowywaniu wody, z drugiej zbiera podobno bakterie i kurz, także co kto lubi
|
|
|
|
|
#1496 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
. Wyczytałam, że zawiera naturalny filtr sloneczny wlaśnie sezam. Ja stosuję na cale cialo pod filtr i na wlosy. Przy naprawdę mocnym słońcu i oceanie nie sprawdziło mi sie to co sprawdziło się chociażby nad Baltykiem, czyli odżywka do wlosow nakładana i spłukiwana wieczorem. Natomiast zdecydowanie nie polecam fryzjerskich filtrów do wlosów, na widok filtra L'oreala do dzis cierpnie mi skora, tak samo jak wspomnienie po slonecznej linii tej marki
|
|
|
|
|
#1497 |
|
Rozeznanie
|
a może jantar do atomizera? podobno nieźle chroni przed słońcem
|
|
|
|
#1498 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1499 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#1500 | |
|
maskott
|
Cytat:
![]()
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:31.