Oleje i olejki do włosów, część VI - Strona 50 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-06-10, 12:44   #1471
201607231719
Konto usunięte

Dot.: Oleje i olejki do włosów, część VI

Dzięki za podpowiedzi dziewczyny
201607231719 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-10, 14:53   #1472
Madallllena
Raczkowanie

No to wygląda na to że wybiorę się jutro w poszukiwaniu sezamu do Bomi, mam przeczucie że to będzie lepszy wybór niż winogrono biedronkowe mimo promocji
Jeżeli któraś z Was ma przepis na jakieś psikadło mocno nawilżające pod olej to bardzo poproszę Jestem takim laikiem w tych sprawach że czytam ale póki co nie ogarniam, wiec potrzebuje pomocy
Madallllena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-10, 15:14   #1473
kinpatsu
Rozeznanie

Wizażanki mam pytanie. Za niecałe 2 tygodnie wybieram się na miesięczny urlop, będzie dużo słońca i morskiej wody. Chciałabym żebyście doradziły mi, który olej jest najlepszy i najbezpieczniejszy do zastosowania na włosy w celu ochrony przed słoną wodą i słońcem. Nigdy wcześniej nie stosowałam tej metody jako ochrony, a w kapeluszu na pewno cały czas nie dam rady chodzić. Jakie są Wasze doświadczenia? Posiadam w chwili obecnej kokosa, migdały, makadamię, awokado, oliwę z oliwek.

JESTEŚMY ZE SOBĄ...
VIKINGS WE LOVE
kinpatsu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-10, 15:24   #1474
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kinpatsu Pokaż wiadomość
Wizażanki mam pytanie. Za niecałe 2 tygodnie wybieram się na miesięczny urlop, będzie dużo słońca i morskiej wody. Chciałabym żebyście doradziły mi, który olej jest najlepszy i najbezpieczniejszy do zastosowania na włosy w celu ochrony przed słoną wodą i słońcem. Nigdy wcześniej nie stosowałam tej metody jako ochrony, a w kapeluszu na pewno cały czas nie dam rady chodzić. Jakie są Wasze doświadczenia? Posiadam w chwili obecnej kokosa, migdały, makadamię, awokado, oliwę z oliwek.
Nie ma czegoś takiego jak najlepszy olej do czegoś tam, każde włosy reagują inaczej
Masło shea, olej z pestek malin czy z nasion herbaty ma naturalny filtr UV, choć oczywiście nie stosuje się ich np. na twarz zamiast kremu z filtrem.

kosmetyki [urlhttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1170481][/url]
książki
Jigoku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-10, 15:28   #1475
uolcia
Rozeznanie

naprawdę gloria jest słabo nawilżająca? To moja ulubiona maska!

Dziś spędziłam noc własnie z glorią i kokosem i włosy nadal są cuudne ale wydaje mi się że to chyba po zastosowaniu parę dni temu tych półproduktów..od tamtej pory są wciąż takie same
I tutaj rodzi się pytanie: Jak często mogę pimpować maski półproduktami? Tj gliceryna, keratyna, kwas hialuronowy, panthenol? I czy aloes też się nadaje do takiego zestawu? :P
uolcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-10, 15:29   #1476
kinpatsu
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Jigoku Pokaż wiadomość
Nie ma czegoś takiego jak najlepszy olej do czegoś tam, każde włosy reagują inaczej
Masło shea, olej z pestek malin czy z nasion herbaty ma naturalny filtr UV, choć oczywiście nie stosuje się ich np. na twarz zamiast kremu z filtrem.
Jigoku, dziękuję za podpowiedź. Takich będę szukać

JESTEŚMY ZE SOBĄ...
VIKINGS WE LOVE
Stary 2012-06-10, 15:33   #1477
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez uolcia Pokaż wiadomość
naprawdę gloria jest słabo nawilżająca? To moja ulubiona maska!

Dziś spędziłam noc własnie z glorią i kokosem i włosy nadal są cuudne ale wydaje mi się że to chyba po zastosowaniu parę dni temu tych półproduktów..od tamtej pory są wciąż takie same
I tutaj rodzi się pytanie: Jak często mogę pimpować maski półproduktami? Tj gliceryna, keratyna, kwas hialuronowy, panthenol? I czy aloes też się nadaje do takiego zestawu? :P
Moich włosów jakoś super nie nawilża Oczywiście coś tam orbi, ale ja wolę do niej coś dodać, tu masz z resztą jej skład https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=879

Ja dodaje półprodukty do maski, którą robię 2x w tygodniu i trzymam przez około 1,5 h (myję włosy co 2 dni)

książki
Stary 2012-06-10, 15:35   #1478
uolcia
Rozeznanie

tak też myślałam i dlatego dziś dodalam sam olej bałam się że kokos mi nie podejdzie, ale jest super! Został jeszcze do przetestowania konopny..najlepsze na koniec ;p
A co do glorii to ja ją uwielbiam..i skład tez wporzo, thx
Stary 2012-06-10, 15:40   #1479
pilotka86
Rozeznanie

Dziewczyny nie polecam oleju Parachute Advansed hot oil .

Używam go już niecały tydzień i mam wrażenie, że wysusza skalp!
Włosy po nim są też jakieś dziwne, tępe, sztywne

Ewentualnie drugim winowajcom może być szampon Joanna Rzepa..
ma sls w składzie, który powoduje u mnie często swędzenie i łuszczenie, ale nigdy po szamponach z sls nie miałam sztywnych włosów jak teraz..
Apropo szamponów, szampony firmy Anyur mają sls i paczkę parabenów (chociaż mi parabeny nie przeszkadzają), na żadnej stronie nie ma ich dokładnego składu, zamówiłam w ciemno i się załamałam. Jedynym ich plusem jest to, że łatwo zmywają oleje.

Natomiast apropo olejów, Sesa egzotyczna, ma piękny zapach o wiele przyjemniejszy niż klasyczna.
pilotka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-10, 15:42   #1480
Nolley
Wtajemniczenie

kinpatsu, a nie lepiej jakbyś sobie kupiła jakiś profesjonalny spray chroniący przed słońcem z filtrami UV? Np jakąś z linii Loreal solar sublime? Mają silikony itp, ale przynajmniej możesz być pewna, że ochronią Cię przed słońcem i w dodatku nie będziesz chodziła z tłustymi strąkami

MOJA PIELĘGNACJA

WYMIANKA
Nolley jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-10, 16:12   #1481
Caarroolliinnee
Raczkowanie

a ja chcę moją Vatikę! Nie mogę się doczekać aż przyjdzie.
Zamówiłam od razu 300 ml bo wiem, że będę używać regularnie więc wolę więcej żeby mi na dłużej starczyło

Caarroolliinnee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-10, 16:48   #1482
201606242139
Konto usunięte

Ja jutro pędzę do apteki po glicerynkę i dodam ją do aloesu, zrobię mgiełkę nawilżającą pod olej nareszcie :3
201606242139 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-10, 16:57   #1483
kinpatsu
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Nolley Pokaż wiadomość
kinpatsu, a nie lepiej jakbyś sobie kupiła jakiś profesjonalny spray chroniący przed słońcem z filtrami UV? Np jakąś z linii Loreal solar sublime? Mają silikony itp, ale przynajmniej możesz być pewna, że ochronią Cię przed słońcem i w dodatku nie będziesz chodziła z tłustymi strąkami
Mam taki spray przed słońcem ochroni to fakt, ale ja kocham pływać w morzu, pomyślałam, że olej na włosach stworzy na nich taki film ochronny, bo słona woda w połączeniu ze słońcem to dla włosów zabójcze połączenie. Tak to zwiążę je w kok i jakoś przetrwam To i tak tylko na czas plażowania i kąpieli.

JESTEŚMY ZE SOBĄ...
VIKINGS WE LOVE
Stary 2012-06-10, 17:15   #1484
la figa
Wtajemniczenie

Cytat:
Mam taki spray przed słońcem ochroni to fakt, ale ja kocham pływać w morzu, pomyślałam, że olej na włosach stworzy na nich taki film ochronny, bo słona woda w połączeniu ze słońcem to dla włosów zabójcze połączenie. Tak to zwiążę je w kok i jakoś przetrwam To i tak tylko na czas plażowania i kąpieli.
tylko nie przesadzaj z iloscia oleju bo juz nie raz slyszalam historie dziewczyn ktore wrocily z bardzo cieplych krajow i mialy usmazone wlosy
Stary 2012-06-10, 17:32   #1485
bourlinguer
Raczkowanie

Cześć,

w piątek zaczęłam moją przygodę z olejowaniem za pierwszym razem użyłam mieszanki olejów: ryżowego, róży piżmowej, jojoba, resztki tamanu, kilka kropli rycynowego. Skorzystałam na razie ze swojego zestawu twarzowego a czekam na sesę Dzień przed olejowaniem farbowałam włosy (blond) i chyba dlatego po całonocnej kuracji i zmyciu oleju, na włosach miałam siano... które rozmiękczyłam skutecznie maską tołpa. Główne cele: mniej wypadających włosów (wcieram w skalp) i zdrowe włosy.

WITAM WSZYSTKIE OLEJOMANIACZKI.

Dziś podejście drugie.

bourlinguer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-10, 17:43   #1486
kinpatsu
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez la figa Pokaż wiadomość
tylko nie przesadzaj z iloscia oleju bo juz nie raz slyszalam historie dziewczyn ktore wrocily z bardzo cieplych krajow i mialy usmazone wlosy
Prawda. Olej + ciepło może dać efekt usmażenia :/ Ograniczę olejowanie [niewielkie] do ochrony przed kąpielą w morzu, tak to tylko spray ochronny i nakrycia głowy.

Dzięki Wam za wszystkie cenne uwagi!

JESTEŚMY ZE SOBĄ...
VIKINGS WE LOVE
Stary 2012-06-10, 17:47   #1487
weegirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karmazynka99 Pokaż wiadomość

weegirl - nie wiem czy juz kiedys nie pytałam, ale gdzie dostać ta bioetikę?
Ja kupowałam w Makro, widziałam ją na Allegro i kiedyś dziewczyny jeszcze pisały, gdzie ją można dostać, ale nie pamiętam.
weegirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-10, 18:34   #1488
karmazynka99
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sylvi300 Pokaż wiadomość
ja kiedyś kupiłam w Makro
Cytat:
Napisane przez weegirl Pokaż wiadomość
Ja kupowałam w Makro, widziałam ją na Allegro i kiedyś dziewczyny jeszcze pisały, gdzie ją można dostać, ale nie pamiętam.

czemu ja nie mam karty do makro

Doceniamy dopiero kiedy stracimy.

Zapuszczanie włosów z wizażem : 65cm completed

Moja pielęgnacja włosów
karmazynka99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-10, 18:34   #1489
Nolley
Wtajemniczenie

kinpatsu, btw jaki masz spray do ochrony? Bo szukam idealnego

MOJA PIELĘGNACJA

WYMIANKA
Nolley jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-10, 18:41   #1490
kinpatsu
Rozeznanie

Cytat:
Taki mały, czerwony z Kerastase. Ale ma alkohol w składzie, więc nie każdemu będzie pasował.

JESTEŚMY ZE SOBĄ...
VIKINGS WE LOVE
Stary 2012-06-10, 19:32   #1491
weegirl
Zakorzenienie

Cytat:
Tak w ogóle, to dwufazowy sprej Gliss Kur color protect ma filtr UV Ale uwaga, jak komuś nie pasują proteiny, tam trochę ich jest

karmazynko, jeśli znasz kogoś, kto ma tę kartę, możesz ją pożyczyć. Ewentualnie, jeśli mnie się uda pojechać do makro (ja też nie mam karty, w dodatku mam do tego sklepu strasznie daleko), to mogę wziąć też dla Ciebie Ale nie obiecuję, że będzie to w najbliższym czasie, bo mam jeszcze Kallosa, a do makro jechałabym tylko i wyłącznie po maskę bo wg mnie, jeśli chodzi o ceny artykułów spożywczych itp. to mają wyjątkowo mało konkurencyjne ceny
Stary 2012-06-10, 20:44   #1492
Czarna Orchidea
Zakorzenienie

Cytat:
olej z pestek granatu i wyciąg z jego skorki ma właściwości chroniące przed słoncem
ja zrobiłam sobie spray aloes + olej z malin+ wyciag ze skórki granatu_ emulgator i sobie testuje jak narazie.
Stary 2012-06-10, 20:46   #1493
ChocolateSparkle75
Przyczajenie

GG do ChocolateSparkle75

Cytat:
Napisane przez karmazynka99 Pokaż wiadomość
a ta płukanke z hibiskusa to poprosty z herbatki sie robi ?
Z tego co wyczytałam na blogu Anwen to 2 torebki na litr wody.
Ja mam taki sypany hibiskus, nie zmielony i teraz zastanawiam sie ile go dać
Stary 2012-06-10, 22:02   #1494
Sasabina
maskott

Cytat:
Nie stosowałam, więc osobiście nie polecam, ale daję do rozważenia taki pomysł, który wyczytałam gdzieś (chyba w komentarzach na blogu Anwen któraś dziewczyna opisywała): tak jak normalnie wystrzegamy się parafiny, to ona akurat może ochronić włosy przed wodą słoną, więc może jakieś odżywki/szampony/maski z nią? Ale to tak tylko rzucam, możecie krytykować nie mój pomysł
Sasabina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-10, 22:08   #1495
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sasabina Pokaż wiadomość
Nie stosowałam, więc osobiście nie polecam, ale daję do rozważenia taki pomysł, który wyczytałam gdzieś (chyba w komentarzach na blogu Anwen któraś dziewczyna opisywała): tak jak normalnie wystrzegamy się parafiny, to ona akurat może ochronić włosy przed wodą słoną, więc może jakieś odżywki/szampony/maski z nią? Ale to tak tylko rzucam, możecie krytykować nie mój pomysł
Zależy jak włosy reagują na parafinę
Poza tym parafina tworzy na włosach/skórze film, z jednej strony fajnie, bo zapobiega odparowywaniu wody, z drugiej zbiera podobno bakterie i kurz, także co kto lubi

książki
Stary 2012-06-10, 22:23   #1496
201605090958
Konto usunięte

Cytat:
Poza tym parafina tworzy na włosach/skórze film, z jednej strony fajnie, bo zapobiega odparowywaniu wody, z drugiej zbiera podobno bakterie i kurz, także co kto lubi
Latem spędzam dużo czasu na slońcu-4 lata temu moje wlosy rozjaśnily się do bialego. Mocne slońce przez kilka miesiecy i nawet pianki fryzjerskie z filtrem nie dawaly rady. Tamtego lata odkryłam wizaz i amlę z Dabura. Rzeczywiście lapię kurz ale i tak przy pławieniu sie w morskiej wodzie czy chociażby dla higieny myję i cialo i wlosy codziennie, tym bardziej, że chcę zmyć filtry z ciala. W tym roku będę stosować również sezam. Jestem już po majowo-czerwcowych testach i jestem zadowolona, sprawdza sie na skórze i włosach w temperaturze stestowanej do 30 stopni, na wyzszą poczekam. Wyczytałam, że zawiera naturalny filtr sloneczny wlaśnie sezam. Ja stosuję na cale cialo pod filtr i na wlosy. Przy naprawdę mocnym słońcu i oceanie nie sprawdziło mi sie to co sprawdziło się chociażby nad Baltykiem, czyli odżywka do wlosow nakładana i spłukiwana wieczorem. Natomiast zdecydowanie nie polecam fryzjerskich filtrów do wlosów, na widok filtra L'oreala do dzis cierpnie mi skora, tak samo jak wspomnienie po slonecznej linii tej marki
201605090958 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-10, 22:39   #1497
uolcia
Rozeznanie

a może jantar do atomizera? podobno nieźle chroni przed słońcem
Stary 2012-06-10, 22:50   #1498
weegirl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez uolcia Pokaż wiadomość
a może jantar do atomizera? podobno nieźle chroni przed słońcem
Ktoś już rzucił takie hasło, ale nie pamiętam kto
Stary 2012-06-10, 22:53   #1499
201606242139
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez weegirl Pokaż wiadomość
Ktoś już rzucił takie hasło, ale nie pamiętam kto
A to nie miał ten ktoś na myśli odżywki w sprayu ? Czy to była mowa o wcierce właśnie? Bo zamierzałam kupić odżywkę, a tu mi widzę namieszałyście haha

Dzisiaj goła noc. Jutro zaszaleję
201606242139 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-10, 23:08   #1500
Sasabina
maskott

Cytat:
Ja tylko rzucam hasło, sama nie stosuję. Ale jeżeli to tylko 2 tygodnie tropików (żeby ktoś nie pomyślał, że zachęcam do smarowania się od stóp po końcówki włosów parafiną 12 miesięcy w roku) przy zachowaniu zasad higieny i ogólnego zdrowego rozsądku może być atrakcyjną alternatywą dla zniszczonych warunkami atmosferycznymi włosów
Sasabina jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości