Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - część XI - Strona 142 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-06-11, 10:40   #4231
KarolinaPW
Zadomowienie

Dot.: Mamusie Lipcowo-Sierpniowe 2012 - część XI

Cytat:
Napisane przez Kasik_12 Pokaż wiadomość
Cześć mamusie

Wczoraj zaczęłyśmy 38 tydzień i stawiam soczek marchewkowy z tej okazji i drożdżówkę z rabarbarem

Mam pytanie czy jak macie badanie Ktg to macie także pomiar skurczów macicy, bo u mnie położne podłączają tylko jeden pas do badania tętna dziecka , a gdy zapytałam czemu skurczów mi nie mierzą to położna powiedziała, ze dopiero w szpitalu przy porodzie będę miała mierzone , to normalne ???

I zaczynam Was nadrabiać
Gratulacje

Nie miałam jeszcze Ktg, pierwszy raz 20.06 więc nie wiem czego sie spodziewać.
Dziewczyny chodzące do ginów prywatnie- czy to jest dodatkowo płatne, czy już w cenie wizyty?
And you’re crying
When you’re by my side
There is no defence
I forget to sense I’m dying"

KarolinaPW jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-11, 10:41   #4232
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Alexandraaa88 Pokaż wiadomość
Mam okropne skurcze, boli mnie krzyż i najprawdopodobniej odszedł mi czop a lekarz stwierdził, że szyjka przygotowuje się do porodu...

Dziękuję za kciuki Pomogły i to bardzo Lekarz zwiększył mi dawkę fenoterolu i kazał leżeć. Jakby coś się działo to mam od razu jechać do szpitala ale mam nadzieje, że nie będzie takiej potrzeby i jeszcze jakoś wytrwam
To w takim razie leż ile wlezie
Trzymam kciuki

Cytat:
Napisane przez nicki86 Pokaż wiadomość
dziewczyny a co szykujecie dzieciom na wyjście? bo ja już do szpitala mam przygotowane dwa zestawy, ale na wyjście nie wiem co wziąźć, albo chociaż przygotować żeby mąż przywiózł... ??
Jeszcze o tym nie myślałam. Ale chyba przygotuję 2 zestawy na wyjście (cienki i grubszy).

Cytat:
Napisane przez pumas Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny, nadrobiłam tylko ostatnią stronę.
Wróciłam mega padnięta, mam dość jazdy samochodem, mówię to oficjalnie. dystans 80 km pokonałam w 3,5h, takie były korki. Może człowieka szlag trafić. A co by było, gdybym zaczęła rodzić? Nawet nie byłoby szans, by do jakiegokolwiek szpitala dojechać, nic tylko rodzić w krzakach. Zła jestem jak nie wiem, to już naprawdę ostatni mój wyjazd przed porodem, nie mam ochoty się tak wymękolić i odenerwować jak dzisiaj. Jeszcze żeby tego było mało, było oberwanie chmury i zalało drogę, którą jechałam, auta zaczęł zawracać, ale ja mistrz kierownicy postanowiłam zaryzykować i przejechać po tym bajorze, Na szczęście się udało, ale o mało nie przytopiło mi samochodu. Grrr.
Oj to miałaś przygody...

Cytat:
Napisane przez prince_polo Pokaż wiadomość
Dziewczyny spicie na plecach?
Tak Oczywiście zmieniam pozycję co jakiś czas, ale nie mogę ciągle spać na bokach, bo Mały mnie wtedy tak okłada, że się nie da po prostu.
Irmusia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-11, 10:44   #4233
Kasik_12
Zadomowienie

Cytat:
gratki z okazji donoszenia!!!!!!!!!!!kl aski:

ja mam za kazdym razem orzy ktg i skurcze i tentno

---------- Dopisano o 11:34 ---------- Poprzedni post napisano o 11:34 ----------

moje kazde ktg trwało 40 minut a pierwsze mialam w 23-4 tc jakos
Tak tez mi się Prince wydawało ,że mierzy się równocześnie tętno i skurcze macicy, no to zastanawiam się na jaką chole...każą mi co tydzień przyjeżdżać na samo badanie tętna

Karolina ja mam wizyty u ginekologa w ramach karty LUX Med , ale za badanie KTG muszę sama płacić 30 zł , wydaje mi się że będziesz musiała za nie osobno płacić

Edytowane przez Kasik_12
Czas edycji: 2012-06-11 o 10:45
Kasik_12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-11, 10:44   #4234
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Ja byłam pewna , że też chodzę na KTG aby sprawdzili mi głównie skurcze. Też chodzę na te badanie prywatnie i płacę 30 zł , za pierwszym razem myślałam ze mam prostą kreskę odnośnie skurczów bo nie mam jeszcze takich ,ale tydzień temu znowu dlatego zapytałam położną co jest ,ze jest wciąż płaska. Czyli uważam ze moje Ktg jest bezsensu , tylko naciąganie na kasę ......porażka
no to jest naciąganie na kasę, bo mi tętno płodu gin sprawdza doplerem na każdej wizycie. Nie wiem jaki jest sens podłączać pod KTG tylko po to, żeby tętno sprawdzić, to nawet stetoskop by starczył

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-11, 10:46   #4235
Paula SHIN
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez linzey Pokaż wiadomość
Gratuluje
Ja jakoś sie w pierwszej ciaży nie przekonalam do tych masazy -a teraz juz chyba nie ma sensu. Skoro raz byłam nacinana i pekłam to teraz pewnie też
Tylko ze ktos tutaj pisal, ze taki masaz wykonuje sie dopiero po skonczonym 37 tygodniu, z tego co pamietam w SR tez tak mowili. Wiec lepiej nawet nie probowac za wczesnie, zeby nie bylo wiecej szkody niz pozytku

Bardzo, bardzo, bardzo szczesliwa
Nasze Drugie Dziecko

Paula SHIN jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-11, 10:46   #4236
sas
Wtajemniczenie

hej dziewczynki..
witam z poludniowa kawka znowu mialam paskudna nocke, ale widze, ze wiele z nas sie tak meczy...wszystko mnie boli i budze sie co chwile, mam dzis zamiar wziasc sie za nauke do mgrki ale nie wiem czy mi sie uda
Cytat:
Napisane przez 201704110948 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
trzymam mocno
Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
ja tak samo, krece sie, wszytsko szeleści, mąż sie budzi a ja sie modle żeby dziecko nie było takim wiercipięta póxniej
ehh mam to samo masakra
Cytat:
Cześć mamusie

Wróciłam po intesywnym weekendzie , byłam na weselu i sobie trochę potańczyłam chociaż starszyły mnie ciotki , ze mam przestać bo urodzę , tak się oczywiście nie stało zgaga mnie tak strasznie ciągle męczy bleeeeee

Wczoraj zaczęłyśmy 38 tydzień i stawiam soczek marchewkowy z tej okazji i drożdżówkę z rabarbarem

Mam pytanie czy jak macie badanie Ktg to macie także pomiar skurczów macicy, bo u mnie położne podłączają tylko jeden pas do badania tętna dziecka , a gdy zapytałam czemu skurczów mi nie mierzą to położna powiedziała, ze dopiero w szpitalu przy porodzie będę miała mierzone , to normalne ???
gratuluję 38 tyg a co do ktg ja zawsze mam dwa pasy podpiete mierza mi i to i to
sas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-11, 10:47   #4237
ooolllccciiiaaa
Wtajemniczenie

skończyło mi się mleczko do kawy i musiałam wypić ze zwykłymbleee
ooolllccciiiaaa jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-06-11, 10:47   #4238
Kasik_12
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
no to jest naciąganie na kasę, bo mi tętno płodu gin sprawdza doplerem na każdej wizycie. Nie wiem jaki jest sens podłączać pod KTG tylko po to, żeby tętno sprawdzić, to nawet stetoskop by starczył
No właśnie , a na każdej wizycie tez słyszę serduszko przy badaniu u gina. Zaraz zadzwonię do lekarza i go o to zapytam , juz zła jestem
Stary 2012-06-11, 10:49   #4239
karolka110
Wtajemniczenie

OK więc na razie odpuszczam masowanie krocza...wrócę do tematu jak przyjdzie gdzieś 36tc....

a tu Wam wkleję mój kolaż Brzuszkowy
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg bokiem.jpg (86,7 KB, 55 załadowań)
Stary 2012-06-11, 10:51   #4240
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
no jeden dzień może dać rodzicom, ale nie więcej, męczy mnie już ta ciąża
Mnie też... Ale jeszcze przez conajmniej 3 tyg muszę zaciskać zęby i nogi

Cytat:
Napisane przez depoison Pokaż wiadomość
oby
Bo u mnie niestety tak dobrze nie ma - co prawda nie spuchłam jakoś drastycznie, ale za to.. trwale. Nic niestety nie schodzi po nocy (chyba że powinnam przyznać, że mi 20 palców... przytyło )
Mi też opuchlizna nie schodzi... tzn rano stopy mam mniej scpuchnięte, ale jednak nienormalnych rozmiarów

Cytat:
Napisane przez Mandragorrka Pokaż wiadomość
ALe ulewa u nas... Znaczy, że ciężarnym będą odchodzić wody płodowe.
Ej... Skąd ta teoria?
Stary 2012-06-11, 10:51   #4241
Kasik_12
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez karolka110 Pokaż wiadomość
OK więc na razie odpuszczam masowanie krocza...wrócę do tematu jak przyjdzie gdzieś 36tc....

Jak ślicznie rośnie
Stary 2012-06-11, 10:51   #4242
Norniczka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Maciejka__ Pokaż wiadomość
Bardzo dziękuję.

---------- Dopisano o 17:49 ---------- Poprzedni post napisano o 17:47 ----------

Norniczka - rożek też masz od tego sprzedawcy?
Tak, wszystkie te rzeczy zamówiłam od tego samego sprzedawcy.
Cytat:
Napisane przez Maciejka__ Pokaż wiadomość
Norniczka - zamówiłam 2 kocyki i usztywniany rożek z kokardą. Przynajmniej przestanę się zastanawiać, czy kupować jakikolwiek.
http://allegro.pl/kocyk-polarowy-mil...381747285.html
(księżyc seledynowy, żyrafa ecru z brązem);
http://allegro.pl/rozek-z-usztywnien...403456744.html (jasny beż).
Podoba mi się kocyk czerwony, ale trochę obawiam się zafarbowania wszystkiego pod nim. Dzięki za namiary.
Fajnie że skorzystałaś, ja jestem zadowolona z tych rzeczy. Kocyk czerwony też mi się podobał, ładnie się prezentuje .
Depoison
fajny bujaczek
Cytat:
no nie na tym mieszkaniu i tej sytuacji...... Napewno jesli bedzie drugie (a na bank bedzie) to za ok 3-4 lata. Do tego czasu raczej nie bede trzymała wózka
Ja bym chciała tak za 2 lata, może za rok... teraz staraliśmy się 11 miesięcy, więc nie wiem ile przy następnym nam zejdzie
Cytat:
Napisane przez chce_byc_mama Pokaż wiadomość
Moja bratowa ma taki chip, z tym że ona właśnie we Francji mieszka, już chyba wymieniała, bo 3 lata na pewno minęły.

Jejku miałam straszną noc, cały czas lało a ja się męczyłam z bólem stawów, prawie w ogóle nie spałam. W dodatku 2 dzień z rzędu wstałam opuchnięta. W czwartek mam się umówić do Rzeszowa na lasery na stawy. Niby laser można stosować w ciąży, muszę o tym jeszcze poczytać, najwyżej się umówię na konsultację a po porodzie zacznę działać bo oszaleję . Teraz też cały czas pada.

Ostatnio mała mnie przestraszyła bo strasznie intensywnie się ruszała. Coś jak ryba złapana w sieć, nie wiem czy wiecie co mam na myśli...takie jakby łopotanie...nie nadążałam z liczeniem... Zaczęłam się martwić czy się w pępowinę nie zaplątała, ale po 10 min się uspokoiła i od tego czasu się normalnie rusza. Co nie zmienia faktu że już bym chciała rodzić. Wiem że jeszcze za wcześnie, ale jak sobie pomyślę że mogłaby się zaplątać to już bym wolała mieć ją przy sobie. Myślałam czy nie pojechać na KTG bo jeszcze nie miałam, ale wszystko się uspokoiło i nie pojechałam. Jak zdarzy się coś takiego jeszcze raz od razu pojadę. Mocno mnie wystraszyła . Teraz nóżki chyba co chwilę prostuje, okopuje mi prawą stronę .
Stary 2012-06-11, 10:52   #4243
linzey
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Paula SHIN Pokaż wiadomość
Tylko ze ktos tutaj pisal, ze taki masaz wykonuje sie dopiero po skonczonym 37 tygodniu, z tego co pamietam w SR tez tak mowili. Wiec lepiej nawet nie probowac za wczesnie, zeby nie bylo wiecej szkody niz pozytku
Wiem ze ten masaż to dopiero gdy ciąza donoszona ale ja pisałam ogolnie że teraz w sensie w tej ciąży
Paula jak zamierzasz rozwiązac sprawe spacerów z dwójka??
Ja sie mieszam bo wozek musimy kupić ale takiego tramwaju nie chce Podobno te dostawki są dośc ok ale nie wiem czy Zosia bedzie chcaiła tak stac?

Edytowane przez linzey
Czas edycji: 2012-06-11 o 10:59
linzey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-11, 11:04   #4244
Irmusia81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez buena Pokaż wiadomość
Moja szwagierka urodziła w nocy o 3.15 córeczkę.
Gratulacje!

---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 11:57 ----------

Cytat:
dziewczyny jutrzejszym poniedzialkiem zaczynam ostatni tydzien pracy

Cytat:
od internisty dowiedziałam się tylko tyle, że powiększająca się macica powoduje ucisk na narządy wewnętrzne, ale jakie już mi babka nie powiedziała. Gina nie dopytywałam dokładnie co to może być, ale on też potwierdził, że to uciśnięcie narządy.
Też podejrzewam wątrobę
Moja gin mówiła, ze to pewnie wątroba Też miewam tę przyjemność...

Cytat:
Napisane przez houserka Pokaż wiadomość
Irmusia81-a w jakiej miejscowości dokładnie mieszkasz, bo mój TZ pochodzi z okolic Skawiny, dokładnie z Przytkowic
W łączanach. To jest dość daleko od Skawiny. Dziura taka, że hej... Bardzo chętnie wróciłabym do miasta Ale mamy tu dom i to nas powstrzymuje...
Stary 2012-06-11, 11:04   #4245
ewka5891
Zakorzenienie

Cytat:

bardzo fajnie się prezentuje no i super pamiątka

Synek

"Wędrówką jedną życie jest człowieka..."
ewka5891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-11, 11:09   #4246
agunia82
Zakorzenienie

pisałam wam wczoraj, że znajoma miała cesarkę przyspieszoną robioną, bo jej się akcja porodowa dzień wcześniej niż planowany dzień zabiegu zaczęła. Miała planowane cc, bo dziecko było duże, szacowali że ponad 4kg. Okazało się, że mały ważył 5050g Dobrze że jej zdążyli cc zrobić

Stary 2012-06-11, 11:10   #4247
prince_polo
Zakorzenienie

Cytat:
pisałam wam wczoraj, że znajoma miała cesarkę przyspieszoną robioną, bo jej się akcja porodowa dzień wcześniej niż planowany dzień zabiegu zaczęła. Miała planowane cc, bo dziecko było duże, szacowali że ponad 4kg. Okazało się, że mały ważył 5050g Dobrze że jej zdążyli cc zrobić

Ćwiczę
Zapuszczam naturalki!
prince_polo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-11, 11:15   #4248
karolka110
Wtajemniczenie

Cytat:
o jeny....a skąd takie duże dziecko...???miała cukrzycę ciążową??
Stary 2012-06-11, 11:17   #4249
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
o jeny....a skąd takie duże dziecko...???miała cukrzycę ciążową??
no właśnie próbuje sobie przypomnieć, czy coś o tym pisała, ale zupełnie nie pamiętam pierwsze dziecko też jej duże wróżyli, ale mała ostatecznie miała mniej niż 4kg, a tu taka niespodzianka

Stary 2012-06-11, 11:17   #4250
ewka5891
Zakorzenienie

Cytat:
wow, ale waga

Synek

"Wędrówką jedną życie jest człowieka..."
ewka5891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-11, 11:22   #4251
linzey
Rozeznanie

Cytat:
OMG
linzey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-11, 11:22   #4252
chce_byc_mama
Zakorzenienie

a my wrocilismy z polskiego i zabieram sie za obiad

Amelcia
chce_byc_mama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-11, 11:25   #4253
hanjah
Zakorzenienie

Ja dzisiaj będę w polskim-ciekawe czy dostanę tam melisę do tego testu melisowego z pierwszej strony wątku

Szukaliśmy jej wczoraj w Holland & Barrett, ale babka najpierw nie wiedziała o co chodzi, a potem chciała mi sprzedać melisę w tabletkach
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-06-11, 11:27   #4254
cynamonowy_deser
Raczkowanie

Cytat:
gratki z okazji donoszenia!!!!!!!!!!!kl aski:

ja mam za kazdym razem orzy ktg i skurcze i tentno

---------- Dopisano o 11:34 ---------- Poprzedni post napisano o 11:34 ----------

moje kazde ktg trwało 40 minut a pierwsze mialam w 23-4 tc jakos
U mnie robią jak są wskazania do ktg, jeśli nie od 36 tc i przy porodzie.
cynamonowy_deser jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-11, 11:28   #4255
chce_byc_mama
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość
Ja dzisiaj będę w polskim-ciekawe czy dostanę tam melisę do tego testu melisowego z pierwszej strony wątku

Szukaliśmy jej wczoraj w Holland & Barrett, ale babka najpierw nie wiedziała o co chodzi, a potem chciała mi sprzedać melisę w tabletkach
test melisowy? hmmm chyba cos przegapilam :P

Amelcia
chce_byc_mama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-11, 11:28   #4256
karolka110
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość

jaki test melisowy???coś chyba przeoczyłam....
Stary 2012-06-11, 11:30   #4257
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
test melisowy? hmmm chyba cos przegapilam :P
Cytat:
jaki test melisowy???coś chyba przeoczyłam....
zajrzyjcie na pierwszą stronę naszego wątku

Stary 2012-06-11, 11:33   #4258
karolka110
Wtajemniczenie

Cytat:
zajrzyjcie na pierwszą stronę naszego wątku
patrzę, patrzę i nic nie widzę
Stary 2012-06-11, 11:35   #4259
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
patrzę, patrzę i nic nie widzę
w pierwszym poście

Cytat:
CZY TO JUŻ? Jak rozpoznać, że poród już się zaczął?
Jest taki test melisowy. Jeśli nie będziesz pewna czy jechać - weź ciepłą ale nie gorącą kąpiel, relaksujesz się - pijesz herbatkę z melisy. Jeśli po kąpieli skurcze się nasilą- możesz się zbierać powoli, a jeśli zanikną lub bardzo osłabną- czekasz na silne i regularne skurcze i relaksujesz się w domu.

Stary 2012-06-11, 11:36   #4260
depoison
Zadomowienie

Cytat:
wstawac
wstałam

Cytat:
wyczytalam u czerwcowek ze jedna dziewczyna cwiczyla do porodu rocze tym balonikiem i nie pekla ani jej nie nacieli
no ja myślę - za takie pieniądze to po prostu MUSIAŁO zadziałać

Cytat:
tylko z drugiej strony, panicznie boję się nacinania....i skoro to ma pomóc zapobiec, to wypadało by się wziąć za to
kochana, ale Ty się nacinania nie bój, wszędzie słyszę, że robią to rzadko, że to taka sama ostateczność jak np. próżniociąg. Gorzej, jak sama popękasz.
A za masowanie, choć poród już u mnie tuż-tuż, też się jakoś nie mogę zabrać. Niewygodnie jest mi tam sięgnąć, nie wyobrażam sobie manewrowania palcami w tych okolicach przez dobre 10 minut (chyba by mi ramiona ze stawów powypadały)

Cytat:
Napisane przez 201704110948 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
ponoć ten Weledy jest świetny. Tylko fakt - nie jest najtańszy

Cytat:
no tak, powiedziałabym, że mam głównie pomiar czynności skurczowej macicy

Cytat:
Napisane przez linzey Pokaż wiadomość
Z tego co wiem to jeżeli obrzeki po nocy nie schodza to może to byc objaw zatrucia ciążowego. Jakby ci sie tak czesto powtarzało to może spytaj ginka.
pytałam o to położną (bo mi nie schodzą), ale mnie uspokoiła. Po pierwsze - musiałyby dojść jeszcze inne objawy (nie tylko obrzęki), po drugie, moje obrzęki są niby tak niewielkie, że nie ma się czym przejmować (uhm, niewielkie, tylko że wszystkie buty zrobiły się przyciasne )
Tak więc konkluzja jedna - trzeba z tym żyć do porodu

Cytat:
Napisane przez KarolinaPW Pokaż wiadomość
Nie miałam jeszcze Ktg, pierwszy raz 20.06 więc nie wiem czego sie spodziewać.
czego się spodziewać? że się wynudzisz (chyba że Cię lekarz/położna/mąż zabawi rozmową)

Cytat:
super!
(a jakie Ty masz, kochana, kolorowe majciochy! )

Le roi est mort, vive le... reine!

depoison jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości