|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#421 | ||||||
Wtajemniczenie
|
Dot.: "Wiosna przyszla, roczek mamy, wszystko w kolo rozwalamy"-mamusie III-IV 2011
Hej
Byliśmy na weekend u dziadków i nie było czasu żeby pisać. Młody się wyszalał z dwuletnią kuzynką, szkoda tylko że pogoda nie była najlepsza. Byliśmy też w odwiedzinach u 5-tygodniowego Kubusia, wzięłam go na ręce i szok bo już zapomniałam jak się trzyma takie maleństwo ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() na kontroli w porządku, już rano widziałam że z oczami dobrze ![]() no ale pediatra stwierdził, że to rzeczywiście może być alergiczne i jeśli będziemy gdzieś na łąkach przebywać to może powrócić, pojechaliśmy na wieś i w niedzielę znów oczy zaczerwienione, więc znów krople w ruch ![]() chyba musimy do alergologa iść, albo okulisty ![]() nie, ale moje nigdy nie piło od kiedy skończył 5 m-cy wszystko je łyżką, pije z doidy albo butelki po wodzie z ustnikiem za to doi ciągle smoka, ale zęby na razie ma równiótkie i proste Cytat:
![]() u nas minęło jak Młody miał 10,5 miesiąca, nawet jak się obudził to cyca nie chciał i wtedy się skończyło nocne jedzenie Cytat:
![]() my wesele mamy 11 sierpnia taaak już bym musiała w ciążę zachodzić, a obecnie to jakiś kosmos dla mnie ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
najbardziej na drugie lubi kopytka i tego typu kluchy, makaron z sosami, ryż z warzywami, pierogi itp. o kaszę gryczaną jeszcze bardzo lubi, ale to rzadko je bo z naszym sosem Edytowane przez kasiuni_a Czas edycji: 2012-06-11 o 12:01 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#422 |
Zakorzenienie
|
Dot.: "Wiosna przyszla, roczek mamy, wszystko w kolo rozwalamy"-mamusie III-IV 2011
Hej
![]() u nas też leje od rana, wiec się nudzimy co do butli to Zosia pije mm z kaszka 2 x na dobę- na noc i rano z niekapka pic nie umie, tylko z bidonu ![]() smoka tez uzywamy, aktualnie zupełnie nie widzę zasypiania bez smoka... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#423 |
Zakorzenienie
|
U nas dziś straszna wilgoć, i to zimna, niby nie wieje, nie pada ale jest nieprzyjemnie
![]() ![]() ![]() ![]() Co do nocnikowania, to tak jak pisała któraś z mamuś - narazie polega to tylko na mojej obserwacji. Jeszcze nie było tak, żeby sam usiadł na nocnik i zrobił kupę, mam ułatwione zadanie bo Mały robi zawsze rano, więc biega bez pieluchy a jak widzę, że zaczyna się szykować to hop na nocnik i tyle ![]()
![]() |
#424 |
Rozeznanie
|
witam popludniowa porą
![]() Moje dziecko spi juz 1,5 godz wiec pewnie zaraz wstanie, wiec szybciutko poczytam, wypijam kawke i dalej hulanki i swawole z moja królewną ![]() Zdążylam juz ugotowac małej zupę na jutro bo idziemy na szcepienie (3 dawka na pneumokoki i pewnie nie bede mila czasu rano ugotowac bo jak bedzie cieplo to wyjdziemy przed szcepieniem pospacerowac) a na 2 danie sie wycwanilam i ugotowalam makaron i poleje jej sosikiem bolonskim ze słoiczka (Gerber), bo juz mi sie nie chce nic wiecej robic, bo nameczylam sie troche robiac drozdzowe pierogi z nadzieniem (miesko z indyka, pieczarki, polane sosem czosnkowym i posypane serem) a niech tz wie ze ma super zonkę ![]() PS. wiedzialam ze dostanę @ bo mi juz od kilku dni puchl brzuch jak balon no i prosze oto dzis cuudowny dzien nastał...na szczęscie nie boli tak jak przed porodem i obchodze sie bez tabletek ale i tak nie jest fantastycznie
![]() |
#425 |
Zadomowienie
|
Hej
![]() U nas ostatnio ciężkie dni. Maja całymi dniami jest marudna i tylko na rączki by chciała. Jak wyjdziemy na spacer to w wózku wytrzyma max 20 min a później zaczynają się cyrki. Wstawanie, wyginanie, płacz jakby ją ze skóry obdzierali i spacer kończy się tym, że ją wyciągam no i pcham wózek z nią na rękach ![]() ![]() ![]() Do tego jeszcze całe dnie wisi mi na cyckach. W ciągu godziny potrafi 3 razy wołać "am". Normalnie oszaleję.W nocy pobudki co chwilę i nawet przez sen woła "am" ![]() ![]() ![]() agaaga89 brawo za 10 ząbka. No pokaźna kolekcja. My mamy 12 ale te cztery czwórki cały czas wychodzą. Olusia u nas znowu Maja pije z niekapka ale kupilam jej ten kubeczek z Lovi 360 i nie wie o co w nim chodzi i pić nie umie ![]()
![]() |
#426 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() poza tym je to co my raczej. tylko smażonych rzeczy za bardzo mu nie daje. Izunia mój też nie umie z lovi360 pić... ani z niekapka ani z bidonu ze słomką... tylko butla ze smokiem ![]()
Nasze serca przestukują się ze sobą moje głośniej, twoje dobitniej... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Eirene1987 Czas edycji: 2012-06-11 o 15:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#427 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Maja szybko załapała niekapka ale ten lovi to porażka. Już próbowałam pokazywać jej na różne sposoby ale ona nie wie o co co chodzi. Zazwyczaj kończy się tak, że rzuca nim w kont a zawartość pryska mi po ścianach ![]()
![]() |
![]() |
#428 |
Zakorzenienie
|
Eirene a jak robisz te pupleciki?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#429 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#430 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() Mielone mięso, żółtko, bułka tarta + do smaku możesz koperek albo jakąś przyprawę, ugniatasz i formujesz pulpeciki ![]() ![]() ![]() Dziewczyny, mój też nie załapał od razu jak się pije z Lovi360. Nauczyłam go tak, że smarowałam brzeg kubka gęstym sokiem albo jakimś słodkim syropem i po paru razach zaczął ssać brzeg i zaskoczył, że leci wtedy picie ![]()
![]() |
![]() |
#431 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Jednak na pewno na Hel pojedziemy choćby na kilka godzin. Cytat:
Moja już z dwa tygodnie pije dwa razy dziennie, ale ma chwile słabości gdy przychodzi buczy i wkłada ręce w dekolt. Jednak po chwili jej mija, przytuli się i idzie sobie. ![]() Dzisiaj Zuzia była wyjątkowo marudna a Oliwia ciągle chciała się przytulać. Potem na poliku wyskoczyły jej 3 krostki i zrobił się lekko czerwony a wieczorem tż zauważył, że Oliwce przebiła się lewa dwójka. Mamy już 5 ząbków ![]() My nie mamy problemu na spacerach. Raz wychodzimy z wózkiem a raz na nóżki i tak na zmianę.
![]() |
![]() |
#432 |
Rozeznanie
|
hej!
Co tam u Was z rana? ![]() Ja idę z małą ma spacerek a potem na szczepienie....hmmm..trzy majcie kciuki papa
![]() |
#433 | |||
Wtajemniczenie
|
hejo
dzisiaj troszkę cieplej ![]() no i mecz dzisiaj ![]() Cytat:
![]() my już mamy 11 ![]() Cytat:
![]() jednak też pojedziemy w znane nam miejsce czyli do Jastrzębiej, uwielbiam tam jeździć tylko to zejście na plażę jest wysokie, ale tz powiedział, że woli taszczyć wszystkie graty i jechać w sprawdzone miejsce ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#434 |
Rozeznanie
|
po szczepieniu ufff
![]() moja mała dzielna królewna tylko zakwiliła przy wkłóciu i znow dostala naklejke "wzorowa pacjentka" i wychodzila z gabinetu z uśmiechem ![]() Idę powariowac z tym moim maluchem. miłego dnia dla Was wszystkich ![]()
![]() |
#435 | ||||||
Wtajemniczenie
|
Cześć
Wróciliśmy ze spaceru, Młody właśnie zasypia. Noc bez pobudek, ale znów mu się coś przestawiło i od 4 dni wstaje po 6. Mam armagedon w łazience, bo jak się szykowałam na spacer to Dawid najpierw wywalił mi na podłogę całe pudełko z lakierami do poznakci, a potem złapał płyn do podłóg, jakimś cudem zdjął nakrętkę i wylał wszystko pod siebie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() kupiłam za to wczoraj dla butelki wodę kubusia o której pisała agaaga i narazie super, bo Dawid pić z tego umie, a wreszcie nic się na niego nie leje ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ubiegłaś mnie i już po szczepieniu ![]() Edytowane przez kasiuni_a Czas edycji: 2012-06-12 o 10:35 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#436 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zamowiłam sobie nowe nosidło Mei Tei, bo ze starego marsupi wyrosła, a dźwigać ją już nie daję rady.,.. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#437 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dokładnie tak jak Agaaga tylko jeszcze bułkę namoczoną wcześniej w wodzie daję ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
dziś próbowałam ze słomki dać pić - gdzie tam weźmie do buzi i tak trzyma ![]()
![]() |
![]() |
#438 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() to woda smakowa kubuś waterrr (tylko zwykła, a nie ta sport - choć nie wiem, moża i ta ma butelkę niekapek) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#439 | |
Zakorzenienie
|
U nas z kolei Leoś teraz wodę tylko z tego lovi 360 pije. Szybko załapał. Pokazałam mu ze 2 razy. Za to nie da się pić ze słomki, bo słomkę wyciąga i kartonik naciska....
![]() Cytat:
Dziękuję za przepisy na pulpeciki, zrobię w przyszłym tygodniu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#440 |
Raczkowanie
|
kasiunia a gdzie kupiłaś doidy? myślałam kiedyś o nim ale potem kupiłam niekapek po 12 m-cu życia z Aventa i jest beznadziejny bo mi się leje z niego czasem.
dziewczyny które planują urlop nad morzem- daleko macie? ile km? jak planujecie podróż w nocy czy w dzień? Ja się też zastanawiam nad wyjazdem ale w sumie tylko na noc bo mała by nie wysiedziała w foteliku 8 godzin drogi ( taki kawał mamy do pokonania nad morze ), czasami to trudno ją zabawić przez 15 min.Nie wiem tylko czy będzie w stanie spać w foteliku całą noc, bo nigdy z nią tak długo nie podróżowaliśmy. Co do wózka to też tak mam, że po 15 min biorę małą na ręce, potem troszkę pochodzi potem znów na ręce, czasem sobie herbatniki je wiec spokój jest chwilowy, smoka nie zabieram, wogóle w ciągu dnia staram się nie dawać małej tylko na noc jak zasypia, może w końcu pomału się od niego odzwyczai ![]() Edytowane przez olsza30 Czas edycji: 2012-06-12 o 13:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#441 | ||||||
Zadomowienie
|
Dzień dobry
![]() Moja królewna poprzestawiała sobie i wstaje ostatnio ok 6.30 ![]() U nas pogoda w końcu ładna także byłyśmy trochę na spacerku. Pod koniec zaczęła cyrkowac bo chciała wyjść z wózka ale na szczęście byłyśmy już blisko domku. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#442 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() potem stamtąd jedziemy do bieszczad do babci więc jak będziemy wracać to już ok 7-8godzin ciągiem to też na noc mam nadzieję ze będzie ok!
![]() |
![]() |
#443 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ja zaklepałam nocleg a potem zauważyłam te zejście na plażę, chyba ponad 200 schodów, ale na szczęście są jeszcze dwa łagodniejsze tylko dalej trzeba iść. Cytat:
a dziś misiąc starsza dziewczynka w piaskownicy gadała jak stara ![]() Cytat:
my mamy nad morze 240 km Oliwia lubi spać w samochodzie i pewnie pół drogi prześpi, potem pobawi się telefonem i przygotuję jej jeszcze jakąś nową ciekawą zabawkę żeby miała zajęcie. Cytat:
![]() jak chciała to zabawiałam ją czymś, szłyśmy zrobić coś ciekawego, albo tylko chciała się napić wody lub soczku w sumie to ona już dużo nie pije bo pomału ,,wysycham" i mnie boli jak ciągnie Myślę, że piła cyca tyle razy z przyzwyczajenia a nie z potrzeby.
![]() |
![]() |
#444 | |||
Zakorzenienie
|
Jak czytam o ząbkach niektórych maluchów, to aż mi dziwnie, że my dopiero 10
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#445 |
Zadomowienie
|
aga - a co ja mam powiedzieć. Oliwia cały czas miała 2 ząbki dopiero w ostatnich 2 tygodniach doszły trzy nowe więc ma AŻ 5 a coś czuję że to nie koniec.
Ale mnie mecz wciągnął............ dobrze grali.
![]() |
#446 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Mecz super, az piszczalam z radosci jak gola Rosji strzelil Blaszczykowski ![]() My mamy z Ninkiem tydzien wypadkow, az sie boje dni kolejnych... ![]() Wczoraj spadl mi z lozka na podloge z kafelkow, wiec ma wielkiego guza na glowce a dzis... nawet nie wiem jak do tego doszlo bo bylam odwrocona tylem i nie widzialam dokladnie... Wkladalam ubrania do pralki a Nino bawil sie koszem na brudna bielizne (taki elastyczny worek mamy na drutach, leciutki) gdy nagle uslyszalam okropny placz i Ninek przytulal buzke do podlogi... ![]() Rozcial sobie okropnie dziaselko, krew byla wszedzie, warga mu spuchla, plakal okropnie i nie moglam go uspokoic przez dobre 20 minut... W koncu jakos udalo mi sie przygotowac butle i za nia zlapal i tak jedzacego zanioslam na gore, zmienilam pieluszke i przebralam i w mgnieniu oka zasnal, cale szczescie nie placzac juz tak przerazliwie... ![]() Ciekawe jak jutro bedzie wygladal moj maly wypadkowicz ![]() Ech... A jeszcze sam nie chodzi, co t bedzie wtedy???? ![]() Nocki tez mamy do tylka, bo budzi mi sie w nocy miedzy 3 a 5 i za nic nie chce znow spac wiec go musze zabierac do nas a wtedy rozwala sie jak basza i ja nie mam juz miejsca dla siebie, wiec niewiele spie i taka jestem padnieta od kilku dni, ze ledwo na oczy widze... ![]() No ale mecz musialam obejrzec ![]() Teraz spadam spac, dobranoc wszystkim! ![]()
![]() |
![]() |
#447 |
Zadomowienie
|
anessa - jak zacznie chodzić to tylko kolana i rączki będą poobcierane od przewracania się i łapania zająców
![]() ojej, ale z tym dziąsełkiem to straszne. Co on mógł zrobić? W każdym razie oby do jutra się zagoiło. Dobrej nocki.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#448 | ||||||||||
Raczkowanie
|
hej
u nas ostatnie 2 dni piękna pogoda więc spacerujemy całe dnie na szczęście dużo nie piszecie w tym czasie więc spokojnie można nadrobić ![]() Cytat:
najchętniej to na jesieni jak już maluszka przyjdzie na świat a pogoda nie będzie sprzyjać spacerom no ale jeszcze zobaczymy Cytat:
Łucja siada, macha nogami i np. ogląda książkę ![]() siku zrobiła raz ale raczej z przypadku w lecie będzie ganiać po domu bez pieluchy to może nocnik będzie bardziej wykorzystywany do tego do czego jest przeznaczony ![]() Cytat:
więcej jej nie daję bo niby tyle zalecają dla dziecka powyżej roku ale ona nie wypiłaby 300ml jednorazowo, od 2 dni nawet 200ml nie wypija, zostawia na dnie jakieś resztki Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
i ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() super chwaląca się mama ![]() Cytat:
jedziemy całą noc w wagonie sypialnym, zwykle jak wsiadamy to za godzinę Łucja idzie spać, przez całą noc nie sprawia problemów, a jak się budzi rano to 2-3 godziny i jesteśmy na miejscu polecam ![]() przyznaję, że autem tak długiej podróży sobie nie wyobrażam, Łucja nie wysiedziałaby przez tyle czasu w foteliku i marudzeniem pewnie by nas wykończyła Cytat:
![]() no dobra lecę bo księżniczka się budzi i mamy potrzebuje dobranoc ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#449 |
Raczkowanie
|
Dzień dobry
![]() muszę nadrobić kilka dni i tak: w poniedziałek zrobiłam znowu beta hcg i wyszło 225 czyli wzrosło ![]() wczoraj byłam u gina i ta mówi, że na razie trudno coś wyczuć bo jest bardzo wcześnie. kazała za 10 dni powtórzyć beta i za 2 tyg się zgłosić. I w ogóle zdziwiona że ja już u niej - no ale co ja poradzę jak mi cukier skoczył do góry?? Jak to usłyszała to od razu skierowanie do diabetologa i zaraz będę dzwonić żeby się umówić na wizytę. Remik od wczoraj marudny jak fix, jeść mi za bardzo nie chce tylko pić i paluszki by wcinał a wszystko inne be. Co się umęczyłam żeby zjadł kolację to ludzkie pojęcie przechodzi - zrobiłam mu parówkę, chlebek z masełkiem i zielonego ogórka. Pluł wszystkim naokoło aż się poddałam i zrobiłam mu kaszkę do flachy - wypił wszystko z błogim uśmiechem i zasnął. Remiś ma już 17 zębów w tym jeden nadprogramowy. U góry po lewej stronie ma 5 zębów. Wygląda to tak jakby miał jeden więcej między kłem a czwórką. Anessa - u nas są guzy, poobcierane kolana i łapki i siniak na siniaku. A najgorzej było jak kiedyś zbierał stoktotki z pradziadkiem na trawniku przed domem, ja wieszałam sobie pranie wtedy. Zobaczył mnie i chciał do mnie podbiec z tymi stokrotkami i potknął się biegnąc na betonie. Miał zdartą skórę z lewej strony głowy, z górnej części twarzy i rozwalony łuk brwiowy. Krew się lała fontanną dookoła a potem miał strupa na pół twarzy. Na szczęście zagoiło się bardzo ładnie i nawet szybko ale zanim to nastąpiło byliśmy dziwowiskiem gdziekolwiek szliśmy. Ludzie na mnie patrzyli jak na jakąś sadystkę co dziecko katuje. Szczególnie starsi bo młode mamy to raczej ze zrozumieniem i współczuciem. Idę już bo mój promyczek zaczyna marudzić. Paluszki mu się znudziły. ![]()
![]() |
#450 |
Raczkowanie
|
No własnie powiem wam, że się obawiam o ten nasz wyjazd, czy go mała prześpi w samochodzie no i czy wogóle zdoła zasnąć i pzryzwyczaić się w innym domu niż swoim
![]() a mecz też oglądałam ale bez głosu bo małą usypiałam i tak kątem oka zerkałam, a wczoraj wyjątkowo nie mogła zasnąć aż do 21.40. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:31.