![]() |
#151 | |
BAN stały
|
Dot.: Patologie z wizazowej Odchowalni
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#152 |
Zakorzenienie
|
A jaki jest cel posadzenia 3 czy 4 miesięcznego dziecka na dwie czy trzy minuty?
|
![]() ![]() |
![]() |
#153 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#154 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie ma sensu,serio Ja bym chciała pogadac z kimś,kto mi logicznie to uzasadni,wytłumaczy,a nie będzie rzucał "bo tak" ,ale to jak widac nie mozliwe.
![]() |
#155 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
lekarze mówią, że wczesne sadzanie dziecka grozi jego uszczerbkiem na zdrowi specjaliści mówią,że ogladanie telewizji przez dziecko młodszeniz2(wg niektórych 3 lata) może negatywnie wpływać na jego rozwój Ty jednak wiesz swoje? Na podstawie czego? Bo tak ci się wydaje? Czy może jesteś ekspertem,który doszedłdo innych wniosków?
![]() |
#156 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#157 |
Zakorzenienie
|
ale to nie chodzi o tłumaczneie się przed mną a o rozmowę,nie widzisz róznicy?
Lekarz kazał sadzać 4-miesieczniaka? ![]() Widzisz,jestem tak idealna ,ze mam czas na wszytsko ![]()
...i jest ![]() Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka. ![]() ![]() Edytowane przez stokrotka_to_ja Czas edycji: 2012-06-12 o 08:03 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#158 |
Zakorzenienie
|
Zastanówcie się, dziewczyny, z wiadomego wątku
![]() Racja, być może słowo "patologia" zostało niewłaściwie użyte i ktoś mógł poczuć się urażony, nie to było moją intencją i za to przepraszam. Ani tak wczesne sadzanie dziecka, kolczykowanie, ani o zgrozo włączanie niemowlakowi telewizora, ani zbyt szybkie rozszerzanie diety nie jest i nie będzie nigdy dla dziecka dobre i zdrowe, chociażbyście się kłóciły o to przez sto stron wątku. Jasne, że można uznać, iż jest to sprawa każdego rodzica, ale w moim wątku chodziło także o to, że takie zachowania są wręcz oklaskiwane na wątkach odchowalniowych, co albo jest kompletną ignorancją, albo jak pisałam, daleko posuniętym kołem wzajemnej adoracji - w obu przypadkach ze szkodą dla dziecka. Możecie się kłócić, udowadniać sobie nawzajem, jakie to jesteście fajne, wyluzowane i ogólnie robicie co chcecie, bo przecież prawdziwa patologia to alkoholizm, narkomania i rękoczyny (i to racja), a my to takie panny, co się tylko wymądrzać potrafią, ale generalnie konsekwencje tego sadzania itd. poniosą dzieci, bo to dla ich zdrowia dobre nie będzie na pewno. I dalej komplementować "siedzące" dzieci, w tym te przed tv i inne takie. Warto? Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2012-06-12 o 08:05 |
![]() ![]() |
![]() |
#159 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ten wątek wiąże się z dyskusją merytoryczną. Nie rozumiem, czemu mamy z waszego wątku przyszły i traktują wszystko tak bardzo personalnie ![]() Teoretycznie kazda powinna chcieć dla swojego dziecka jak najlepiej, tyle tylko, że to 'najlepiej' jest interpretowane w skrajnie dziwaczny sposób. BTW ja mam dwójkę dzieci, nie mam monopolu na nic, bo wszystko jest dynamiczne. Dlatego wg mnie ważne jest to, żeby nie tylko bazować na swojej intuicji i doświadczeniu.
![]() |
#160 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
"chyba zazdrościsz mi, ze moje 4,5 miesięczne dziecko jest tak zdolne, że potrafi samo siedzieć. A jak byś była mądrą kobietą, to byś pomyślała, że dziecko mimo, ze ma zdjęcie zrobione raz czy dwa siadło i to na pół minuty, bo przecież wiem, że więcej nie może !!!" Jesteście plotkary i tyle !
![]() |
#161 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiesz Vixen tak sobie myślę, (pisałam to juz wcześniej) że bardzo niefortunnie zostało użyte to sowo i w moim przypadku, a lubię czarny humor i mam krzywy dowcip mnie to nie przeszkadzało (zrozumiałam ironię) ale rozumiem mamy, które to zraniło lub zdenerwowało ...
![]() ![]() |
![]() |
#162 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bo tak, jak na zdjęciu, bardzo wygięte, to kazdego takiego malucha da sie POSADZIĆ, pomóc mu, ale nic w tym wyjątkowego nie ma, dobrego tez nie. ---------- Dopisano o 09:21 ---------- Poprzedni post napisano o 09:20 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2012-06-12 o 08:23 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#163 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() i dla Twojej wiadomości dalej będzie sobie tak robić kiedy będzie miało na to ochotę i Tobie kobietko nic do tego ![]()
![]() |
#164 |
Zakorzenienie
|
Ależ sobie rób tak, ile wlezie, tylko to żadne siadanie nie jest, bo prawidłowo dziecko siada z brzuszka, musi mieć do tego odpowiednio silne mięśnie i kręgosłup. Tak jak u Ciebie, to zapewne większość dzieci usiądzie, ale zdrowa fizjologiczna pozycja to nie jest, dlatego mówi się, żeby tak nie sadzać, bo dzieci owszem maja taki odruch podrywania się do przodu i NIBY siedzą, ale z prawdziwym siadaniem to nie ma nic wspólnego, a grozi konsekwencjami zdrowotnymi.
|
![]() ![]() |
![]() |
#165 |
Zakorzenienie
|
myślę, że ten wątek nie ma sensu i ja tylko nie rozumiem tak patrząc dookoła dlaczego większości ludziom tak trudno posłuchać rad lub przyznać się 'nie wiedziałam zrobiłam źle' ... czy to jest wpisane w naturę ludzką
![]()
![]() |
#166 |
Rozeznanie
|
vixen Ale kobieto, Ty mnie niesłusznie atakujesz. Widziałas zdjecie i w opisie byla tylko data, a nie napisane dokładnie co zrobiło.
Jak posadzę córkę na kibel i zrobię jej foto, to też napiszesz ze za szybko wysadzam ?
#167 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
o - i pod tym podpisuję się ja. Jako niemowlę rodzice obkładali mnie poduszkami, żebym sobie "siedziała" i dzięki temu żyję codziennie z bólem kręgosłupa od ukończenia 17 roku życia, a żaden lekarz/rehabilitacja nie może mi za wiele pomóc. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#168 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na tym zdjęciu wcale dziewczynka pięknie nie siedzi, tylko juz na pierwszy rzut oka w niezdrowej pozycji, bo jest na to za mała i tak nie powinno się robić. Chyba w poprzednich postach wszystko wyjaśniłam. Jeżeli Ci zależy na komplementach, ze rzekomo pięknie siedzi, to Twoja sprawa, ale prawidłowo to ona pięknie siedzieć bedzie za jakieś 4 miesiące. Po co to przyspieszać, w tym nie ma nic dobrego ![]() Dla takich maluchów najlepszy jest koc na podłodze i jak najwięcej lezenia na brzuchu, bo to wzmacnia mięśnie, a nie zadne sadzanie i źle pojęte siadanie z unoszenia. A ze zrobisz, jak zechcesz, to już Twoja sprawa...no i ewentualnych konsekwencji, które poniesie Twoje dziecko, bo, jak nawet tutaj Rzabba pisała, ona sama boleśnie odczuwa skutki tego, jak ja sadzano. Nigdy nie wiesz, co zaszkodzi tak małemu dziecku, dlatego tyle sie mówi, ze ma sie ono rozwijac w swoim tempie, bez podpierania o poduszki czy nogi rodzica, sadzania, prowadzenia za raczki przy nauce chodzenia. Bo potem rehabilitacja bywa trudna, bolesna i nie do konca skuteczna, wady postawy zostaja na całe życie, wiec warto miec tego świadomość i nawet na zimne dmuchać, bo tu chodzi przeciez o nasze dzieci. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#169 |
Zakorzenienie
|
Co prawda bycie rodzicem to dla mnie przyszłość (nie tak daleka już - suwak), ale od dawna zastanawiam się zwyczajnie i ludzko PO CO mamy robią opisane tutaj rzeczy. Argumentacji nie ma, jest za to "widzimisię". Bo jak to nazwać kiedy ktoś przedstawia rzeczowe, logiczne argumenty, czerpiąc przy tym z wiarygodnych dobrych źródeł, a jest jak grochem o ścianę???
Wymienię sobie co mnie uderza najbardziej: * osławiona czapeczka - zawsze mnie zastanawia. Skoro mamusia jadąc tramwajem, ubrana minimalistycznie, bo upał taki, że z człowieka się leje...i tak zdycha z gorąca.. to dlaczego dziecko jedzie z nią w wózku z gondolą, wyubierane i w czapce? Czy to jest jakieś inne stworzenie i ciepła nie odczuwa?? * Kolczykowanie -nie chce mi się już argumentować merytorycznie bo wszystko zostało powiedziane - więc bardziej lightowo - no ale PO CO?? Prosty test - połóżmy się spać w kolczykach, nawet takich tycich - wygodnie nam będzie? Uwierają, co?? * Otwieranie okna - heloł?? Stęchłe powietrze jest przyjemne? * idei butów dla niemowlaka też nie rozumiem - ja wiem, że może to ładnie wygląda, ale na pewno nie jest ani trochę wygodne dla dziecka. * karmienie pokarmem stałym zbyt wcześnie - a to już jest szkodliwe po prostu * tv - bardzo łatwo znaleźć źródło rzetelne, gdzie jest krótko i przyjemnie opisane czemu NIE. Myślę sobie tak - przy tych wszystkich dylematach i decyzjach najłatwiej jest zadać sobie po prostu pytania - po co???? Co mną kieruje? I drugie - jak JA bym się czuła na miejscu dziecka? I już wiem, że w butach niewygodnie, siedząc podparta też, kolczyki są fuj. To trudne nie jest. A argument jednej z mam z ograniczonym dostępem do wiedzy mnie nie przekonuje, bo mówimy o mamach, które przesiadują w INTERNECIE więc ten dostęp mają. Nie mówię o pseudoporadnikach, ale o profesjonalnych źródłach, z wypowiedziami lekarzy czy psychologów. Kwestia taka co jest priorytetem - komfort rodzica, czy świadomość na jakim etapie rozwoju jest dziecko i jak ten rozwój wspomagać. Zwłaszcza w aspekcie psychologicznym bo o tym się chyba w ogóle mówi najmniej. Książki - jeśli się szuka, bez problemu znajdzie się w formie e-book za darmo lub bibliotece. Tylko, że to po prostu taka ignorancja na wczesnym etapie rozwoju dziecka, bo można nim sterować, a ono niby nie rozumie i wszystko mu jedno. A nie jest tak. Ani trochę. |
![]() ![]() |
![]() |
#170 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Oczywiście to jest jak z paleniem papierosów - nie każdy palacz umiera na raka, więc i nie każda sadzane/prowadzane dziecko będzie mieć w przyszłości problemy. Ale ja nie ryzukuje zdrowia mojego dziecka i "podziwiam" tych, którzy mają odwagę takie ryzyko ponieść ![]() Odnosząc się do akcji na "mojej" odchowalni, zawsze mnie właśnie fascynowało, że ktoś wklejając zdjęcie np posadzonego 3-4 miesięcznego dziecka nastawiony jest tylko na brawa i pochwały. Każdy jeden komentarz, że to nie jest dobre, od razu spotykał się z nagonką 90% mamuś - reszta się z reguły nie wypowiada. Naprawdę, brak jakiejkolwiek chęci dowiedzenia się czegokolwiek, tylko moje "widzimisię":rolleyes : |
|
![]() ![]() |
![]() |
#171 |
Zakorzenienie
|
Ja mam jeszcze taką refleksję, że tutaj strasznie często dochodzi do głosu rodzicielska duma - jakby - zwłaszcza mamusie wręcz panicznie się bały, że zostaną ocenione jako nie wiem, "złe matki"? I tak np. trudno jest skorzystać z pomocy psychologa, bo "ja wiem lepiej, instynkt wie lepiej, a co ta baba oczytana książkami może wiedzieć?". Tym sposobem łatwiej jest spytać mamę/babcię/sąsiadkę niż iść do specjalisty.
A przecież tu nie chodzi, żeby urazić czyjąś dumę, wytknąć coś, skrytykować. Tutaj chodzi o znalezienie optymalnego rozwiązania i dla rodzica i dla dziecka. Bo rozwiązanie nie jest jedno - różne są dzieci, różni rodzice. Tak samo na tym wątku - nikt nie działa na rzecz skrytykowania, ośmieszenia czy wskazania palcem mamuś, które sadzają czy kolczykują dzieci. Nikt też nie kwestionuje ich miłości do nich i tego, że skoro kochają, to chcą jak najlepiej. Nigdzie to nie zostało napisane. A i tak założycielki wątku spotykają się wręcz z alergiczną reakcją. Ja bardzo się cieszę, jeśli ktoś , w opraciu o wiedzę, z którą przecież nikt się nie rodzi (więc mogę jej na starcie nie mieć) upomni mnie o coś, rzetelnie argumentując. Wtedy podejmuję ŚWIADOMĄ DECYZJĘ i jest to korzystne dla mnie po prostu. A tutaj kulą w płot. Duma dumą, obrażanie się obrażaniem, ale nie bądźmy śmieszni - wystarczy pomyśleć, chociaż przez chwilkę - jakie intencje mają osoby piszące "nie sadzaj" - no bo chyba nie pokazanie palcem wizażanki która to robi i nazwanie jej złą matką, tylko po prostu - żeby więcej tego nie robiła bo nieświadomie, może zaszkodzić??? |
![]() ![]() |
![]() |
#172 |
Zakorzenienie
|
Debrah mądra z Ciebie kobita z przyjemnością czyta sie Twoje posty!
![]() |
#173 | |
Zakorzenienie
|
ojej stokrotka na prawdę Cię to boli, że zakolczykowałam swoje 4-ro miesięczne dziecko?
![]() ![]() ![]() ![]() czujesz do mnie miętę?? ![]() ![]() wybacz, ale ja Cię nie lofffciam ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() no jak to trudno zaczepić?!! Przecież CI TAK ZALEŻY NA POKONANIU ZŁA na świecie, że JEDŹ ZA NIM! (albo biegnij, jak wolisz ![]() ![]() ![]()
![]() |
#174 |
Zakorzenienie
|
dzieci nie mam, może kiedyś dlatego chętnie czytam
![]() nie mam wykształcenia, jestem ze wsi i do tego patologicznej rodziny, ale skoro mam dostęp do internetu to korzystam z rad bardziej dośiwadczonych. Też jeszcze jakiś czasu temu mi sie wydawało, że np kolczyki to nic złego, ale dziewczyny logicznie to uzasadniły, podparły sie artykułami, więc...tylko krowa nei zmienia zdania ![]() zgadzam się z Deborah, ładnie to ujęłaś ![]() ---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:23 ---------- a tytul wątku mi sie podoba, zwraca uwagę(na problem) a o to chyba chodziło ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#175 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#176 |
Zakorzenienie
|
agatek a co w tym śmiesznego
![]() ![]()
![]() |
#177 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#178 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#179 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:56.