|
|
#3751 | |
|
KOTerator
|
Dot.: Koty część IV
Cytat:
. U mnie z poniedziałku na wtorek o 3 wydarzyła się prawie-tragedia . Wykrakałam i Sonia spadła z szafy na mnie, doleciała 2m do mnie, wymachiwała łapkami i łepkiem we wszystkie strony, wyginała się jak przy pierwszym założeniu szelek i obróżki, w końcu spadła za łóżko i przestała się ruszać. Wcale nie spadła na cztery łapy tylko na głowę. Myślałam, że już po niej, ale wyszła za chwilkę. Wczoraj cały czas była smutna i taka poobijana, dzisiaj już lepiej ale zdziwiona jest, że zrobiłam przemeblowanie i już z drapaka nie wyskoczy na szafę |
|
|
|
|
#3752 | ||
|
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Cytat:
Czy nadmiar sodu nie wpłynie źle na układ krążenia? Biedny Sonik... Z brytyjką gorzej jak z dzieckiem.
|
|
|
#3753 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak tak piszecie o tych karmach to osobę znająca się na chemii tak jak ja czyli prawie wcale zaczyna boleć głowa. Ilośc tego w stosunku do ilości tamtego....wpływ tego w inteakcji z ilością tamtego w stosunku do trzeciego.....Masakra:mur : Karmię Horusa bezzbożówkami i mam wielką nadzieję że to czym go karmię jest dobre i ma dobry wpływ na jego zdrowie.
|
|
|
#3754 |
|
Zakorzenienie
|
badania nie wykazały szkodliwego działania podwyższonego poziomu sodu na nerki i serce, z jednym wyjątkiem- koty z początkiem niewydolności nerek, u których sól nie zwiększa ilości wydalanego moczu, ale nie ma innych skutków ubocznych (oczywiście w zalecanej dawce)
|
|
|
|
#3755 | |
|
KOTerator
|
Cytat:
tym bardziej, że są zbożowe. Według mnie lepsza dobra bezzbożówka, trzymanie diety, kontrolowanie wagi i moczu i najwyżej podawanie jakichś leków/past a karma to karma . Nadmiar soli jest niebezpieczny dla kota z tego co ja wiem i np. w mieszankach barfowych musi być bardzo dobrze wymieszana .
Edytowane przez monika_sonia Czas edycji: 2012-06-13 o 13:25 |
|
|
|
|
#3756 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3757 | ||
|
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#3758 | |
|
KOTerator
|
Cytat:
Esfirze chyba chodziło o podwyższenie zawartości sodu w karmie, ale wciąż w ramach normy .
|
|
|
|
|
#3759 |
|
Nie depcze krokusów
|
Wyraźnie wątpię w to, że są jedynie słuszną karmą dla zdrowego kota.
Jestem ciekawa, jak duże jest to podwyższenie, skoro wywołuje efekt fizjologiczny w postaci zwiększonego pragnienia.
|
|
#3760 |
|
KOTerator
|
Tzn co według Ciebie jest jeszcze słuszne? Zbożówki?
Na Wild Cat Sonia bardzo dużo piła i musiało być więcej soli, ale raczej nie więcej jak z pół grama na kg mięsa użytego, tak strzelam, jak znajdę dokładne info to napisze. |
|
|
|
#3761 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez esfira Czas edycji: 2012-06-13 o 14:17 |
|
|
|
|
#3762 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#3763 |
|
KOTerator
|
Krótkie łapki i myślenie na poziomie małego bawiącego się ciągle kociaka i skończyło się tak jak przewidywałam
.
|
|
|
|
#3764 |
|
Nie depcze krokusów
|
Esfira - dziękuję za konkretne wyjaśnienie.
Brakuje mi rzetelnych badań z wieloma potwierdzonymi przypadkami zachorowań wskazujących, że stosowanie karm zbożowych w zalecanych dawkach prowadzi u zdrowych kotów do ciężkich chorób. Nie wiem, czy w ogóle takie badania były wykonywane. Jest wiele publikacji wskazujących na wpływ karmy na np. otyłość, ale nie znalazłam takich, które są sensownie przeprowadzone i dowodzą, że zbożówki są niebezpieczne. Zwierzęta barfowe też miewają nadwagę i chore nerki, sporo jest też doniesień o niekorzystnym wpływie na pracę nerek i jelit, więc zachowuję umiar w zachwycaniu się tą dietą. Większość grubych kotów "zbożowych" jest najzwyczajniej w świecie przekarmiana, np. poprzednik Szarika miał stale pełną miskę i przekraczał normę chyba trzykrotnie, aż w końcu ważył 10 kg i jak spadł z okna, to nie miał szans. Wyjaśnienia, że koty na wolności zjadają myszki i ptaszki nie są dla mnie przekonujące, bo nie dowodzą, że taki RC jest zły, okropny i na pewno kot zachoruje, jak będzie go jadł. Jest to owszem logicznie uargumentowana zachęta do zmiany diety, ale nie dowód na szkodliwość innej. Nie będę więc krytykować ani obrażać osób, które stosują karmy zbożowe uznanych marek, co na Miau jest nagminne. PS. Piszę to na fali irytacji wywołanej wątkami na różnych forach, na które trafiłam szukając informacji o Porcie.
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2012-06-13 o 15:04 |
|
|
|
#3765 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiem, o czym mówisz to się nazywa fanatyzm i nadgorliwość, które są gorsze od faszyzmu
|
|
|
|
|
#3766 | ||
|
KOTerator
|
Cytat:
Jak kot jest otyły na bafie, to coś jest źle wyliczone, albo ma za mało ruchu/jest chory. To samo dotyczy nerek i jelit, w mojej ocenie nie da się uszkodzić nerek samym barfem, barf sam w sobie zły nie jest, ale użyty przez kogoś kto się nie zna może mieć tragiczne skutki. sam kalkulator nie załatwia sprawy. Ja z mojej strony tylko tyle mogę powiedzieć, że karmiłam zbożówkami z najniższej półki, ze średniej i teraz karmami bezzbożowymi i widzę różnicę, ale nie wiem, czy widzę bo chcę widzieć, czy widzę bo jest różnica, czy widzę, bo to są trzy różne koty. ---------- Dopisano o 15:17 ---------- Poprzedni post napisano o 15:09 ---------- Cytat:
I sama na miau kiedyś zostałam zjechana za karmienie RC Kitten ale wyjaśnić dlaczego to jest takie złe to już nie miał kto.Coś mi się wizaż zawiesza .
Edytowane przez monika_sonia Czas edycji: 2012-06-13 o 15:22 |
||
|
|
|
#3767 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() U mnie w pralce wszystkie kłaki zbijają się w jeden kuciek na drzwiczkach, a nie mam żadnej funkcji na to, więc bym wrzucała ewentualnie potem szczotką/ rękawicą zebrać resztę. O albo wilgotną gąbką
|
|
|
#3768 |
|
KOTerator
|
W polskiej Perfekcyjnej Pani Domu było o mokrej rękawicy albo taśmie samoprzylepnej, ale nie próbowałam. Szczotka do ubrań u mnie się sprawdza
.
|
|
|
|
#3769 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Szczotka do ubrań to w ogóle świetny wynalazek, kiedyś się połaszę na ten zakup
|
|
|
#3770 | |||||
|
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jak czytam posty osób walczących z przestawieniem kota na barfa czy zbożówki o tym, jak to kolejny miesiąc kot robi rzadkie kupy i próbuje zakopać miskę, a jak nie dostanie innej karmy, to sika na łóżko, to nie wiem, czy podziwiać ich wytrwałość, czy współczuć ich zwierzętom. Cytat:
Nawet jeśli są to dobre karmy, to taki rodzaj reklamy mnie do nich zniechęca. PS. I napisała ta, u której w szafce czeka na grubsze czasy nowy RC dla obżartuchów z promocji...
|
|
|
#3771 | |||||
|
KOTerator
|
Cytat:
.Cytat:
Cytat:
Cytat:
. Nigdy nikogo na to nie namawiałam, możecie poczytać jak chcecie, możecie wypróbować, ale nie namawiam, bo nie będę brać odpowiedzialności jak przez złą mieszankę się coś stanie Mnie też wkurza to przereklamowanie RC, marketing mają aż za dobry . Można się czuć jak w sklepie, gdzie po 30 sekundach podchodzi ktoś i pyta w czym pomóc .Ale - jak ktoś się zupełnie nie zna na karmach, to podział jest dobry. Bierze np. dla kastratów i jest ok, lepsze to niż nic. Cytat:
, no ale jak była promocja, to trzeba było skorzystać |
|||||
|
|
|
#3772 |
|
Nie depcze krokusów
|
Kupiłam w słabości, jak miał co zrzucać i wymuszał większe ilości karmy. Teraz jest znowu pięknym, szczupłym kociakiem.
|
|
#3773 |
|
KOTerator
|
Moje też trzymają wagę, Sonia 5kg, Milka 3kg i tak ma zostać
.
|
|
|
|
#3774 |
|
Nie depcze krokusów
|
Lansiarz
trochę niewyraźny...
|
|
#3775 |
|
KOTerator
|
Rutinoscorbin potrzebny :P.
|
|
|
|
#3776 |
|
Elwirka-Elmirka :D
|
|
#3777 |
|
Zadomowienie
|
|
|
#3778 | |
|
|
Cytat:
A jeśli moje koty oba nie wychodzą, a dodatkowo jeden jest aktywny, a drugi o wiele mniej? Poza tym, do niektórych karm kota się nie przekona. Kupiłam Royala dla wybrednych dla Chama i kilka innych karm. Dla wybrednych Cham nie chce jeść w ogóle ![]() ---------- Dopisano o 19:40 ---------- Poprzedni post napisano o 19:38 ---------- Po kastracji kocurów pytałam wetki czy kupować im karmę dla kastratów, powiedziała, że nie ma takiej potrzeby.
|
|
#3779 |
|
KOTerator
|
Teraz zauważyłam nagrody na drugim planie
. A co to za obróżka? Nie widać jej dokładnie. Jest do kupienia w MP? Mówiłaś, że ładna to bym pooglądała dokładnie co to i co panienki na to .
|
|
|
|
#3780 |
|
|
Jak pisałam, Cham je PF. Może uda mi się zrobić w tym miesiącu badania moczu, krwi itd dla samego kota, ale i z ciekawości, czy rzeczywiście będąc na takiej karmie badania wykażą jakieś problemy.
Jak piszecie, z zewnątrz wygląda na zdrowego, ostatnio miał pobieranie krwi. Wtedy jednak był chory, miał za mało - cholera, ciągle zapominam. Jak kot powinien mieć czegoś 5000 tys. to on miał ledwie 1,5 tysiąca. Jak wyczytałam w książce, domyśliłam się, że wteka podejrzewała jakąś chorobę zakaźną, bo pierwsze o co zapytała, to czy kot jest wychodzący. Jak powiedziałam, że moje nie wychodzą, to była zdziwiona. ---------- Dopisano o 19:52 ---------- Poprzedni post napisano o 19:50 ---------- Monika, ale z tego co kojarzę, Twoje koty jadły kiedyś zbożowe karmy, nie? Dopiero jakiś czas temu je przestawiłaś? ---------- Dopisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:52 ---------- Ja głupia ostatnio się wkurzyłam, że Cham pogardził kawałkiem makreli ![]() Teraz się cieszę, że jej nie zjadł
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:16.

poza tym są przecież jeszcze szczawiany . W latach 80 pojawiła się epidemia struwitów i szybko odkryto, że struwity wytrącają się w alkalicznym moczu, więc lekarstwem na to będzie zakwaszenie moczu, ale wtedy- niespodzianka, zaczęła się epidemia szczawianów, a szczawiany się nie chcą rozpuszczać
okazało się jednak, że rozcieńczenie moczu zapobiega powstawaniu szczawianów, więc stanęło na tym, że karma urinary lekko zakwasza mocz i zawiera podwyższony poziom chlorku sodu, co ma zwiększać pobranie wody przez kota, do tego jeszcze kontroluje poziom fosforu i magnezu, się rozpisałam, mam nadzieję, że coś rozjaśniłam 
. 

Ilośc tego w stosunku do ilości tamtego....wpływ tego w inteakcji z ilością tamtego w stosunku do trzeciego.....Masakra:mur : Karmię Horusa bezzbożówkami i mam wielką nadzieję że to czym go karmię jest dobre i ma dobry wpływ na jego zdrowie.
.

. Nigdy nikogo na to nie namawiałam, możecie poczytać jak chcecie, możecie wypróbować, ale nie namawiam, bo nie będę brać odpowiedzialności jak przez złą mieszankę się coś stanie
mam uraz