![]() |
#1 |
(ro)BOT
|
Pasta cukrowa, czyli skuteczna i naturalna depilacja
Pasta cukrowa to znany od wieków w krajach arabskich szybki, naturalny i tani sposób depilacji. Koniecznie wypróbuj ją przed urlopem - pozbędziesz się niechcianego owłosienia na długi czas! czytaj więcej
|
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Pasta cukrowa, czyli skuteczna i naturalna depilacja
No całkiem ciekawy sposób
![]() ![]()
![]() |
#3 |
Przyczajenie
|
wypróbowałam i mogę powiedzieć że super sprawa
![]()
#4 |
Przyczajenie
|
POLECAM! Wymaga wprawy i odrobiny cierpliwości, ale efekty są warte poświęceń. Dla zainteresowanych- proponuję zajrzeć do nieźle już rozbudowanego wątku.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
|
W podanym przepisie cukru jest za dużo, a cytryny za mało. Często wody wcale nie dodaję a najwyżej moczę w niej pastę w trakcie wyrabiania jej na karmel w dłoniach - tak jak cukierki karmelowe, by uzyskała właściwą konsystencje i plastyczność. Nie ma lepszego sposobu na zbędne włoski.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Muszę się zebrać i wypróbować
![]() ![]() polecam obejrzeć filmik nissiax83 znajdujący się na Youtubie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
A jak z włoskami które potem odrastają? W jakim czasie się pojawiają i czy nie wrastają boleśnie w skórę?
#8 |
Rozeznanie
|
Ja akurat dzisiaj próbowałam, ale nie wchodziłam na wizaż. Co za zbieżność
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Rozeznanie
|
Wcale nie jest tak łatwo ją zrobić, jak piszecie. Wręcz powiedziałabym, że to sztuka. W zeszłym roku zrobiłam dwa podejścia i dwa razy nie wyszło. Raz po przelaniu do słoiczka po kilku dniach, gdy chciałam zrobić depilację, ona była już twarda jak kamień i nic nie można było z nią zrobić. Za drugim razem z kolei, kleiła się do skóry i była plastyczna, ale do włosów w ogóle się nie kleiła i w ogóle ich nie wyrywała. Nie wiem co robiłam źle, stosowałam się do przepisów w internecie, nawet obejrzałam kilka filmików na YT. Niestety, nic z tego nie wyszło i jestem ciągle skazana na maszynkę.
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
mi też nie wyszła za 3 podejściami wiec daruje ją sobie....
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Przyczajenie
|
Od kilku lat używam gotowej mieszanki kupionej na allegro. Koszt niewielki, a produkt w pełni sprawny. Swoją robię tak, że pudełeczko w którym się znajduje wrzucam do gorącej wody, wygrzebuje kawałek i ugniatam. Jeżeli jest zbyt plastyczna, lepi się i ciągnie, to wywalam i biorę nowy kawałek. Można też ją wtedy schłodzić i używać dalej, ale dużo z tym zabawy.
Największy problem mam z depilacją okolic kostek. Zawsze narobię sobie siniaki, za to do okolic bikini jest moim numerem 1. |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
#13 |
Przyczajenie
|
![]()
Ja jestem przyzwyczajona do maszynek. Najgorsze jest to, że włoski odrastaja mocniejsze i czasami można się zaciąć. Ale jest to metoda tania i szybka. Może kiedyś wymyślą taką metodę depilacji, która będzie tania, w miare trwała i bezbolesna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Może i ja spróbuję
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Ja sama zrobiłam pastę cukrową i zastosowałam ją . Niestety nie toleruję ani wosku ani pasty cukrowej. Krwiaki jakie miałam po obu metodach przyprawiły mojego męża o ból głowy!! Czyli nie dla każdego taka pasta1
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Ja na szczęście przyzwyczaiłam się do maszynki... jakoś nie przepadam za takimi metodami domowymi, masa paprania się a efekty... no różnie z tym bywa.
#17 |
Zadomowienie
|
Stosowałam kilka lat głównie na strefę bikini czasami na pachy. Uważam że jest to super sprawa i bardzo tania do tego. Minus, to że trzeba dosyć długo spędzić nad depilacją
![]() ![]()
#18 |
Przyczajenie
|
Waterlily, już wymyślono
![]() ---------- Dopisano o 23:38 ---------- Poprzedni post napisano o 23:30 ---------- A co do tej pasty to na pewno nie chciałoby mi się bawić w przygotowywanie jej. Poza tym pewnie po użyciu jej zostaje spory bałagan w łazience. Zdecydowanie za dużo roboty jest przy tej metodzie depilacji ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
wczoraj gotowałam ją już trzeci raz i znowu mi nie wyszła. podejrzewam, że trzeba ją wcześniej zdjąć z ognia, bo sama dochodzi.
z moich porażek najbardziej zadowoleni są bracia, bo wyjadają zawartość garnka pod postacią lizaków.
#20 |
Przyczajenie
|
stosowałam i byłam zadowolona z efektów ale sama depilacja jest czasochłonna i "lepiąca" ale odbywała się bezbólowo ( w przeciwieństwie np do wosków czy depilatorów)
|
![]() ![]() |
![]() |
#21 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
Moja pasta cukrowa udała się za pierwszym razem!
Ale co z tego, skoro po depilacji wrosły mi WSZYSTKIE (sic!) włosy! Musiałam je potem wydłubywać spod skóry igłą, pozostały po tym zabiegu brzydkie blizny, które bardzo powoli znikały. Wszystko zrobiłam zgodnie z instrukcjami- gotowałam, nanosiłam pod włos, zrywałam z włosem.. Mniejsze podrażnienie miałam po wosku. Pasta cukrowa natomiast świetnie się zmywa ze skóry (w przeciwieństwie do wosku); wystarczy sama woda ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Raczkowanie
|
a można wiedzieć jaki masz ten depilator laserowy? zastanawiam sie nad kupnem tego
#25 | |
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
![]() Co do pasty cukrowej, to mnie nie wyszła. Wcale nie łatwo ją zrobić, trzeba mieć pojęcie jednak jakiekolwiek na temat powstawania karmelu itp. Poza tym mialam gotową pastę cukrową i nie mogę polecić osobom o bujnym i mocnym owłosieniu (brunetkom), pasta nie daje im rady niestety, włosy są odrywane, a nie wyrywane, potem tylko koszmarnie wrastają, a pasta topi się na skórze pod wpływem temperatury ciała, nie zastyga. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
Ja też kupiłam kiedyś na allegro tą pastę (turecką bodajże ?).Postępowałam przed użyciem zgodnie z instrukcją i nic-pasta w ogóle nie chciała zastygnąć,nie było mowy o zlepieniu jej w kulkę. A po otwarciu tego słoiczka na powierzchni pasty zbiera się płyn-też tak macie?
|
![]() ![]() |
![]() |
#27 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
Dostałam kiedyś taką gotową turecką pastę do przetestowania. I owszem można wydepilować wąsik ale ile się trzeba namęczyć, ugniatać ją
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Przyczajenie
|
Używam pasty od ponad 2 lat , Idealnie nadaje się do depilacji pach .
Pasta którą używam można kupić na allegro pakowana w plastikowe pojemniczki w kształcie baryłki 270 gramowe , 1 opakowanie - 17 pln. Sposób w jaki przygotowuję pastę: -Do naczynia o większej średnicy niż baryłka z pastą, wlewam wodę o temperaturze 50-60 stopni C. -Nie zatapiamy baryłki ![]() ![]() -Zastawiamy na około 5 min , w tym czasie pasta powinna zmięknąć -Pasta nie może zrobić się płynna , powinna być troszkę lepka i ciągnąca jak guma do żucia. DŁONIE ORAZ DEPILOWANA POWIERZCHNIA CIAŁA razem z włosami POWINNY BYĆ UMYTE (ŻADNYCH KREMÓW MAKIJAŻU ITP) I !!DOKŁADNIE WYSUSZONE!! -wyciągamy palcami pastę z pojemniczka , robimy kulkę wielkości piłki do golfa , pasta nie powinna przywierać , -zgniatamy i rozciągamy pastę, końce łączymy , i powtarzamy , rozciągamy za końce i łączymy , chodzi o to aby napowietrzyć pastę. w tych miejscach zacznie robić się jaśniejsza mętna ![]() -urabiamy pastę przez 30 sek , - pasta zaczyna grzać się od temp naszych dłoni i ciała w trakcie urabiania i depilacji . robi się wtedy klejąca i nieprzyjemna w użyciu, żeby zachować jej konzystencję (półtwardej) schładzam ją strumieniem chłodnego powietrza (zimą wystawiam rękę z pastą za okno ![]() Jak depilować ![]() Poprawna depilacja przy użyciu pasty cukrowej wymaga większego wysiłku i umiejętności niż woskiem , ale za to jest tańsza , nie podrażnia tak bardzo , ekologiczna ;p |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Zadomowienie
|
Co do pasty robionej w domu - jak wyjdzie za rzadka, wystarczy ją jeszcze raz podgrzać i trochę wody odparować, a jak za gęsta - dolać wody i podgrzać (i ewentualnie też odparować jak znów wyjdzie za rzadka
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:35.