|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1621 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwszy usmiech juz za nami,a teraz na zabki czekamy!Mamy Wiosenne 2012 ___
Cytat:
![]() http://allegro.pl/pentelka-nosidelko...342139587.html |
|
|
|
|
#1622 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwszy usmiech juz za nami,a teraz na zabki czekamy!Mamy Wiosenne 2012 ___
Cytat:
Cytat:
ja coś kupię mojemu ino nie wiem co i może jakąś kolacje zrobię.... Najgorsze jest to że u TŻ w rodzinie jest tradycja że na 1 rocznicę robi się imprezę i zaprasza rodziców i rodzeństwo ;/ wg mnie rocznica jest już dla pary a nie dla innych. Muszę coś wymyslić bo nie chce mi się imprezy robić ![]() Cytat:
![]() ![]() Oskar o 11 się przebudził zjadł potem była aktywność i od 10min już śpi dobrze by było aby obudził się o 14 to go nakarmie i pojadę do ginka a TŻ z nim zostanie i nie bedę martwiła się że głodny. Chociaż u Nas u lekarza jest tak że matki co mają małe dzieci i karmią cycem to mają pierwszeństwo ![]() Do wagi sprzed ciąży zostało mi tylko 1,5 kg |
|||
|
|
|
#1623 |
|
Raczkowanie
|
Wiktor właśnie skończył 2 miesiące
![]() Szczepienia mieliśmy we wtorek i obyło się bez żadnych rewolucji. Płakał bardzo przy kłuciu ale dość szybko się uspokoił i w domu też ładnie spał. Choć w sumie nawet trochę dłużej niż zazwyczaj. Przy okazji kupiłam Panadol w syropku w razie potrzeby. Oby taka szybko nie nadzeszła. Przy okazji Pani zważyła małego i ważymy 5400 czyli od porodu przybyło 2300 Nie wiem niestety jaki jest dlugi przy nastepnej wizycie na pewno sie upomnę zeby go zmierzyli.A tak przy okazji szczepien ... Na dworze gorąco, wizyta u lekarza więc dzieci trzeba rozbierać do tego nerwowo bo płaczą po kłuciu więc ja przezornie ubrałam Wiktora w bawełnianego rapersa i skarpetki pod ręką miałam kocyk żeby go przykryć. Trochę się głupio poczułam jak zobaczyłam dzieci ubranie w body, rajstopy, jeansowe ogrodniczki, buty, bluzę i czapkę ! A do tego Pani pediatra upomniała mnie, że mam go lżej ubierać bo ma potówki na pleckach lena_mi Wiktor w 4 czy 5 tygodniu po czapeczce też miał takie chrostki na czole, wyczytałam gdzieś że na potówki podobno dobry jest spirytus ale nie odwazyłam się go użyć przemywałam octaniseptem i znikneły w parę dni. Podjadam troche truskawek ostatnio - z mojego ogrodka. I nie bardzo wiem czego się spodziewać. Tzn jak wygląda uczulenie u takiego malucha ? |
|
|
|
#1624 |
|
Raczkowanie
|
Niki89 Gratuluje wagi !
A mi od miesiąca waga stoi i te magiczne 3kg mnie męczą Ale zaczełam pracować nad brzuchem, tyle tylko, że strasznie bolą mnei plecy i za dużo nie mogę poćwiczyć :/
Edytowane przez MoniqW Czas edycji: 2012-06-14 o 12:50 |
|
|
|
#1625 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
No wlasnie,to nie jestem sama! Ja teraz glownie ksiazki zamawiam i ubranka w rozmiarze 3-6 miesiaca
|
|
#1626 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to ładnie Ci Wiktorek przybiera ![]() Ja też Oskara ubieram lekko jak na dworze jest gorąco i czasem tez mi głupio jak widzę że inne dzieci poubierane - sweterki czapeczki, rajstopki itp. No ale każdy ubiera jak uważa, Oskar nie płacze że jest mu zimno więc raczej jest dobrze , ja uważam że lepiej nie przegrzewać. Mam ze sobą zawsze coś cieplejszego w razie "w" lepiej jest ubrać niż rozbierać ![]() Mi też czasem tydzień waga stoi ale ja nie robię żadnych ćwiczeń . Po prostu sama leci chyba dlatego że jak Oskar jest marudny to nie mam czasu pojeść. A wczoraj się ważę i waga pokazuje 65 ja szok bo dzień wcześniej pokazywała 66,4 zeszłam wchodzę znów i pokazuje jednak 66,4 więc kilka razy sprawdziłam i juz pokazywało jedną i tą samą wagę. Ciekawe skąd się te 65 wzięło nagle na sekundę zrobiłam się lżejsza chyba |
|
|
|
|
#1627 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I również wychodze z zalozenia ze zawsze mozna ubrac i mam w torbie dodatkowe ciuszki.Apropo pieluch i chusteczek. U mnie sprawdzaja się chusteczki Pampers i Dada mama kupiła mi kiedyś Babydream(?) rossman i były dla mnie za suche. Odnośnie pieluch mam taka sama konfiguracje Pampersy i Dady, byłam ostatnio w tesco po pampki i kupiłam przy okazji takie "tesco firmy tesco" w cenie Dady jak dla mnie duzo słabsze. Nie chodzi nawet o przemakanie bo w sumie zdazylo sie to nam moze z 2 razy przy mega kupie ale w porównaniu z Dada są bardzo sztywne i chyba jednak mniej chłonne. |
|
|
|
|
#1628 |
|
Zakorzenienie
|
MoniqW ja tez nie ubieram zbyt ciepło Wiktorka ale mam kocyk zawsze w pogotowiu bo lepiej mi go przykryć jak spi niz rozbierać
![]() swoja droga pięknego masz synka
|
|
|
|
#1629 |
|
Zadomowienie
|
Spieszę donieść, że mam za sobą kolejne zakończone sukcesem usypianie Hani z pomocą chusty.. trwało to dokładnie 20minut od włożenia w chustę do teraz (Hania sama zasnęła w łóżeczku w zasadzie zaraz po wyciągnięciu z chusty). Teraz było troszkę więcej marudzenia (ale ciągle bez płaczu) - ale mam wrażenie, że to dlatego, że było Hani troszkę za ciepło...
A co do ubierania dzieci, to mnie wczoraj położna i lekarka pochwaliły, że choć jedna nie przegrzewam dziecka... Bo jak widziałam na osiedlu te dzieciaki w polarowych pajacach i czapkach i jeszcze wyprzykrywane kocami, to się poczułam dziwnie... Moja Hania miałam wczoraj rajtuzki i sukienkę z długim rękawkiem i cała była ciepła... Położna podsunęła nam kiedyś, żebyśmy zmierzyli temperaturę w gondolce pod kocykiem dziecka.... i było prawie 10st więcej niż normalnie temperatura powietrza... Cytrynka, rzeczywiście to nosidełko jeszcze nie dla naszych maluszków... a chusty są od urodzenia i ja wiążę kieszonkę a w zasadzie do usypiania może lepsza i szybsza by była kołyska... |
|
|
|
#1630 |
|
Zakorzenienie
|
Nie nadrobiłam jeszcze, ale już bliżej niż dalej ![]() We wtorek byliśmy z Michałkiem u lekarza tak kontrolnie i mały waży już 6070g ![]() Dzisiaj kończy 10 tygodni ![]() Lekarz po 4 lipca kazał wprowadzić rano i wieczorem Bebiko 2R a w ciągu dnia Bebiko 1 i mam dawać za każdym razem po 150ml bo czasem po 120ml płacze a lekarz stwierdził, że głodzić nie można chyba, że utyje za bardzo to wtedy zmienimy coś. Choć Michałek nie zawsze zjada te 150ml. Do tego od 4 lipca mam wprowadzać pokarmy powiedział, że teraz sezon na truskawki itp. i mam podawać stopniowo najpierw łyżeczka potem dwie itp. do tego jabłko i inne rzeczy ![]() I tak na przyszłość szukam w internecie jakiś fajnych przepisów dla niemowląt, ale nie mogę znaleźć nic sensownego może Wy coś macie?Mata którą jakiś czas temu kupiłam wogóle mu nie przypasowała i sprzedaje ją trzeba kupić inną, ale nie wiem jaką ![]() Jakie macie maty? Jakie polecacie? Szukam takiej aby miała żywe ładne kolory bo tamta ponura była ![]() Michaś już z dnia na dzień więcej kuma ładnie się śmieje, gaworzy itp. jest cudowny mimo, że mało śpi on chyba po mnie to ma ![]() Michaś już mi płacze - później sprobuje wejść i poczytać. |
|
|
|
#1631 | ||
|
Zakorzenienie
|
Evvcia kciuki za egzamin
![]() Kaja flagę dostała od prababci ![]() ---------- Dopisano o 14:23 ---------- Poprzedni post napisano o 14:22 ---------- Cytat:
![]() Monia ja też jestem za tym by jeśli już szukac nowej pracy to tylko pracując w starej, no bo nie ma co się pozbywac starej jak nowej nie ma ale zaplątałam![]() ---------- Dopisano o 14:25 ---------- Poprzedni post napisano o 14:23 ---------- Cytat:
![]() ciekawa jestem jakie ma sny ![]() Wszstkiego dobrego dla wszystkich dzisiejszych jubilatów ![]() Kaja ma dziś 9 tygodni
Edytowane przez lena_mi Czas edycji: 2012-06-14 o 14:27 |
||
|
|
|
#1632 | |
|
Wtajemniczenie
|
czesc Wam
![]() Konia super avatarek...taki wakacyjno-romantyczny ...uwielbiam zachody slonca.Hania konczy dzis 3 miesiace ![]() wiecie co stwierdzilam? ze Hanka odrzucila smoczek i z butelki tez nie chce jesc - co mi sie srednio usmiecha, a jadla od pierwszych dni z butelki sciagniete mleczko, a to wszystko dlatego ze jakis czas temu odstawilam nakladki, a ona jadla z nakladkami od poczatku i smoczek i butelka pewnie jej si kojarzyla z mlekiem, a jak do sutka przywykla, to silikon juz sie pewnie nie kojarzy z mleczkiem. wiec jej nad ranem znow dalam cyca z nakladka i tak karmie dzis - jedno karmienie z nakladka - drugie bez, bo chce aby butelke tez ciagnela i smoczek w sumie tez, bo smoczkiem ja zatykalam w nocy, bo ona sie budzi aby sobie tylko cyca posmotkac. zreszta jak lubila smoczek to i latwiej o wiele zasypiala, bez placzu i sie w nocy nie budzila, bo moglam ja dotankowac wieczorem butla, a odkad bez nakladek karmie to musze karmic ostatnio 2-3x miedzy 22-5 rano. nadrobie Was wieczorkiem. ---------- Dopisano o 13:52 ---------- Poprzedni post napisano o 13:49 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#1633 |
|
Wtajemniczenie
|
Gratuluję wszystkich skończonych tygodni i miesięcy!
Nowaken to ja muszę sobie też zakupić takie ustrojstwo do tarkowania ![]() Alegna współczuję sytuacji z TŻ masz racje lepiej pogadać niż się męczyć Egzamin zdany na 5 ![]() No i zmiana planów chyba na Mazury będziemy zjeżdżać w sobotę z rana, bo TŻ ma w niedzielę egzamin też. A teraz lecę na drzemkę, bo ziewam tak, że zaraz laptop połknę
|
#1634 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Moniq jaki masz obiektyw? a Hanka od kilku dni ma nowe zajecie....ma tyle sliny ze zaczela sie nia bawic i sobie bulgocze i furczy i bawi sie w samolot i buczy patrzac sie w sufit...a gebulek caly zasliniony i rozesmiany ![]() zasnela mi dzis ladnie nad ranem sama samiutenka bez odrobiny marudzenia, o 5 ja nakarmilam, zobaczylam ze sie oczka zamykaja, wiec ja ja myk do jej zagrody poduszkowej, a ona oczka otworzyla, obrocila glowke do poduszki.. i zasnela...az nie wierzylam w to normalnie, wczoraj tez prawie by mi tak zasnela w lozeczku, ale przyszedl ten moj dyrektor od siedmiu bolesci. jestesmy z Tz zdecydowani, ze zaryzykujemy i zaczynamy czegos szukac, tzn ja ale to po kilku miesiacach powrotu z macierzynskiego - bo Tz ma zamiar cos swojego ruszyc.najpierw stopniowo, jedno pozniej drugie, bo co z tego ze zyjemy w ladnym miejscu, jak to nie jest nasze, wies wsia - piekny ogrod itd, jak pieniadze przez to srednie - tzn jest ok - ale jak sie zasiedzimy tutaj to na starosc nie bedzie nas stac aby mieszkac na wsi tylko w bloku wyladujemy, a tego chcemy uniknac, nie to ze cos zlego w mieszkaniu w bloku - tylko my nieprzyzwyczajeni jestesmy do bloku i nie lubimy. Edytowane przez MoniaHan Czas edycji: 2012-06-14 o 15:04 |
|
|
|
|
#1635 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ma żywe kolory i te wieszadła też sensowne ![]() Dziewczyny u nas dziś 14 stopni, zimno, brrr. Wychodzicie na dwór w taką pogodę choć na chwilkę??? |
|
|
|
|
#1636 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1637 | |
|
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
. Andrea tak ładnie ciągnęła z butelki a teraz butelki nie tknie. Jak chcę jej dać wody to nawet nie wie w jaki sposób wziąć smoczek z butelki do buzi
|
|
|
|
|
#1638 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Teraz śpi na łóżku z moją mamą (uchylone okno więc prawie jak na spacerze). A ja mam chwilę dla siebie ![]() ---------- Dopisano o 15:15 ---------- Poprzedni post napisano o 15:13 ---------- Cytat:
Ale... ponoć chęć ssania smoczna i picia z butelki wraca po 3-4 miesiącu życia u dzieci piersiowych. Nadziei nie tracę i regularnie daję Ewelince smoczek. Może wreszcie go polubi
|
|
#1639 |
|
Zakorzenienie
|
moje dziecko sie popsulo, nie chce sie sam bawic ani w lozeczku ani w lezaczku, musze byc przy nim, nawet mata jest beee
no u weszlo Wiktorkowi juz siusianie do wanny codziennie |
|
|
|
#1640 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1641 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
|
|
#1642 |
|
Zakorzenienie
|
Truskawki?? przecież one najbardziej uczulają takie małe dzieci
|
|
|
|
#1643 |
|
Wtajemniczenie
|
No właśnie też mnie te truskawki zadziwiły
No ale skoro lekarz tak powiedział... ![]() Jolka ja też mam Tiny Love matę tylko tą http://allegro.pl/tiny-love-mata-edu...420395268.html i bardzo fajnajest, kolorki super, Gabi ją uwielbia :P Nawet godzina dziennie jest moja dzięki tej macie |
|
|
|
#1644 |
|
Gang Iren
|
Z tego co pamietam truskawki zaczelam Wiktorii podawac krotko przed skonczeniem roczku.A Jolkowy Michas bedzie mial dopiero 3 miesiace!
|
#1645 | |||
|
Zakorzenienie
|
Hej
Od rana probuje Was nadrobic, udalo sie ale siedze jak na szpilkach bo maly dzis je co godzine, co dwie, je tak duzo ze cos niesamowitego no i krotko spi, wczoraj pieknie spal a dzis cos okropnego ![]() Wieczorem po kapieli i karmieniu chce wyjsc na godzinke, u kolezanki bedzie fryzjerka wiec chcialam sie zalapac na podciecie, juz wyjelam zamrozone mleko bo glodomor na pewno i tak bedzie szukal cyca ![]() Gratuluje ukonczonych tygodni, no i przejrzalam maila-same słodkosci i pieknosci ![]() A dzieciaczki pieknie przybieraja ![]() Cytat:
Wspolczuje problemow ze zdrowiem, mam nadzieje ze sie polepszy i ze jednak to nie przepuklina. Cytat:
Cytat:
Zdo lna dziewczyna z Ciebie
FILIPEK SZYMONEK Edytowane przez Aguśkaa83 Czas edycji: 2012-06-14 o 17:01 |
|||
|
|
|
#1646 |
|
Zakorzenienie
|
Aguśka, moja Andrea też wczoraj ładnie spała a dziś pół dnia aktywna. Zasnęła dopiero po 15.00 i pewnie już śpi na noc. A kiedy kąpiel...?
|
|
|
|
#1647 |
|
Zakorzenienie
|
Aguśka u mnie dziś podobnie. Wczoraj dziecko spokojne i chętnie spała dziś mimo iż spokojna to głodna i od 9 rano pospała 3 razy po 10 minut
|
#1648 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1649 |
|
Gang Iren
|
A u mnie Eryk dzis odwrotnie: bardzo ladnie spi
![]() ---------- Dopisano o 17:24 ---------- Poprzedni post napisano o 17:15 ---------- Mialam wam pisac,ze zamowilam tangle teezer dla Wiki mojej,bo mamy straszny problem z rozczesywaniem jej wlosow.Ona ma strasznie geste i bardzo sie kudlaja.No i jestem bardzo zadowolona,rewelacyjnie sie czesze!Moze ktoras z was ma tez taki problem z wlosami,dlatego pisze to.Sobie tez musze kupiec
|
#1650 |
|
Zadomowienie
|
Mateusz dzis odwiedzil ze mna kolezanki w mojej pracy i na szczescie nie darł sie takze wstydu nie narobil
![]() ![]() ojciec go zaabrał na spacer , babcia wykapala a ja ugotowalam leczo ![]() Jolka ja tez jestem zdziwiona tymi truskawkami, no i w ogole tak szybkim wprowadzaniem nowego jedzenia. dziewczyny czy wasze dzieci miewaja jeszcze czesto czkawke? czy w ogole miewaja? mój mały mimo ze jest ciepło czesto ma ,nawet 3-4 razy dziennie, najczesciej po jedzeniu. do tego czesto rano po przebudzeniu slychac jakby mu cos zalegało na gardełku, tak charszczy.
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:02.

6 bycia razem a 2 slubu i nie mam zupelnie pojecia co zrobie, czy cos zrobie, prezentow sobie raczej nie kupujemy
Jula probuje sie przekrecac z pleckow na brzuch - udaje sie sie tylko na boki narazie. Zabawki trzyma chwile w reku jak jej sie wsadzi, probuje ich dotykac sama, ale nie umie jeszcze sama zlapac. Natomiast bardzo mocno podnosi glowe lezac na plecach, jak sie ja trzyma na rekach w pionie to tez sztywno ja trzyma i sie rozglada, na brzuchu nie lubi lezec wiec jeszcze nie opanowala podnoszenia glowki w tej pozycji... 

Ale zaczełam pracować nad brzuchem, tyle tylko, że strasznie bolą mnei plecy i za dużo nie mogę poćwiczyć :/
na sekundę zrobiłam się lżejsza chyba