|
|||||||
| Notka |
|
| Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1861 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: I znów wątek zapisujemy od nowa, łącząc wszystkie PMki z Tarnowa!
[/QUOTE]A powiedzcie mi jak to jest z kursami przedmałżeńskimi? Wiem, że musimy oboje mieć zaświadczenie potwierdzające odbycie takiego kursu... ale wczoraj rozmawiałam z przyjaciółką i ona twierdzi, że musimy również wybrać się na dni skupienia dla narzeczonych (ponoć jest to obowiązkowe)... Ale czy to nie jest to samo, co kurs przedmałżeński? Nie bardzo się w tym orientuję....
A więc dzień skupienia musi być...Może kojarzy Ci się to z kursem, bo np.w Gródku Kurs jest połączony z Dniem Skupienia Tak to osobno...idziesz na rozmowę trzy miesiące przed ślubem i dostajesz karteczkę na której po odbyciu Dnia skupienia widnieje piękna piecząteczka Z informacji z drugiej ręki najszybszy Dzień Skupienia jest w Kościele na Rzędzinie i u Misjonarzy
RAZEM OD: 26.07.2010 ZARĘCZENI OD:15.08.2011 NASZ WIELKI DZIEŃ: 14.09.2013 ![]() Edytowane przez Karolciaa_89 Czas edycji: 2012-06-13 o 22:47 |
|
|
|
#1862 |
|
Zakorzenienie
|
[/QUOTE] A więc dzień skupienia musi być...Może kojarzy Ci się to z kursem, bo np.w Gródku Kurs jest połączony z Dniem Skupienia
Tak to osobno...idziesz na rozmowę trzy miesiące przed ślubem i dostajesz karteczkę na której po odbyciu Dnia skupienia widnieje piękna piecząteczka Z informacji z drugiej ręki najszybszy Dzień Skupienia jest w Kościele na Rzędzinie i u Misjonarzy[/QUOTE]Jeżeli należy iść na te Dni skupienia trzy miesiące przed ślubem, to ja mam jeszcze duuużo czasu ale dziękuję za inf Kurde czego oni to nie wymyślą... słyszałam, że ani taki dzień skupienia, ani kurs przedmałżeński nic nie dają, no ale jak trzeba, to trzeba Miłego Dnia Dziewczynki
|
#1863 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1864 |
|
Raczkowanie
|
Jakby któras była zainteresowana u Filipinów 2 lipca zaczynają sie Kursy przedmałżeńskie
|
|
|
|
#1865 |
|
Raczkowanie
|
Witam ponownie
![]() Bardzo Was prosze o info: czy któraś z Was słyszała jakieś opinie na temat nauk przedmałżeńskich w Zakopanem? Edytowane przez anioleczeq Czas edycji: 2012-06-14 o 11:49 |
|
|
|
#1866 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylko z właścicielką trzeba ustalić wszystkie szczegóły że tak powiem bardzo dogłębnie![]() kurs przedmałżeński,dni skupienia,poradnia-obowiązkowe Jeśli chodzi o "nic nie dawanie" kursu to powiem Ci że zależy gdzie robisz,kto prowadzi i jak do tego podejdziesz. Uczestniczyłam w wieczorkach dla zakochanych(kurs weekendowy) i wyniosałam zame pozytywne aspekty.Aż sama byłam zaskoczona, bo podchodzę raczej na luzie do takich rzeczy.Bardzo duża tu zasługa naszego proboszcza,który jest po prostu fantastycznym kapłanem i człowiekiem. Dużo się można o sobie dowiedzieć ,jest czas na rozmowę i poruszanie tematów które wcześniej albo gdzieś umknęły albo są trudne.Mamy swoje zapiski w teczkach które dostaliśmy i nieraz do nich wracam i czytam co tam ciekawego wówczas napisałam |
|
|
|
|
#1867 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jestem na ten lokal zdecydowana ale jeszcze nie podpisałam umowy i dobrze jest wiedziec wczesniej co sobie zażyczyć. |
|
|
|
|
#1868 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#1869 |
|
Raczkowanie
|
A powiedzcie mi jak to jest z kursami przedmałżeńskimi? Wiem, że musimy oboje mieć zaświadczenie potwierdzające odbycie takiego kursu... ale wczoraj rozmawiałam z przyjaciółką i ona twierdzi, że musimy również wybrać się na dni skupienia dla narzeczonych (ponoć jest to obowiązkowe)... Ale czy to nie jest to samo, co kurs przedmałżeński? Nie bardzo się w tym orientuję....
Są też nauki w Częstochowie, co prawda jest to kawałek drogi (nieco ponad 200km z Tarnowa ), ale jeżeli komuś zależy na czasie, to idealne. Nauki trwają weekend, zaczynają się w piątek wieczorem ok 18.00, napisane jest, że będzie tam: ''W PROGRAMIE: dialog w parach, poradnictwo, Naturalne Planowanie Rodziny, konferencje, warsztaty... udział w Apelu Jasnogórskim''. Koszt 300 zł (zakwaterowanie + wyżywienie w tej cenie). Któraś wizażanka pisała o tym, chyba w poprzedniej części wątku. Była zadowolona ![]() ![]() my się też tam wybieramy, ale dopiero zimą
|
|
#1870 |
|
Przyczajenie
|
a nie miałyście kursu w szkolach ?
|
|
|
|
#1871 |
|
Zadomowienie
|
U mnie już nie było kursu jeśli chodzi o lekcje religii(rocznik 89), bo pamiętam, że taki temat był poruszony na katechezie.
"Prawdziwa miłość nie wyczerpuje się nigdy. Im więcej dajesz, tym więcej Ci jej zostanie. Aparatka od 15.04.2013 Edytowane przez Soul89 Czas edycji: 2012-06-14 o 16:07 |
|
|
|
#1872 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1873 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wszystko dokładnie opisałam, cena też 300zł , a znacznie bliżej, no i dzień skupienia też jest tam uwzględniony
|
|
|
#1874 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a wiadomo nerwówa,ostatni dzień przed sobotą a tu jeszcze takie coś.Musieliśmy sobie również sami latarenki czyścić Serwetki i świeczki miały być brudnoróżowe lub seledynowe a były łososiowe,niby mały szczegół a wkurzył.Dobrze że chociaż usunęli te paskudne sztuczne kwiatki przy wejściu. Poza tym ogólnie ok,jedzenie bardzo dobre,dużo,obsługa uśmiechnięta, na każde zawołanie,o co poprosiłam zaraz było przygotowane. Ale dla mnie umowa to umowa!I skoro prosiłam o coś to miało tak być,przecież za to zapłaciłam. Cytat:
Miałam,ale i tak trzeba było kurs zrobić.Tłumaczenie księdza było takie, że ten kurs już trochę lat temu był, a poza tym taki kurs w szkole to nie to samo i warto go przeżyć razem z narzeczonym. |
||
|
|
|
#1875 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie wiedziałam wogóle że się płaci za dni skupienia
no ale spoko . My idziemy w 4 niedziele mc do Misjonarzy na 12:30 na mszę i ksiądz mowił że nie powinno zejśc dłużej jak do 15:30. zobaczymy jak będzie...
|
#1876 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to mnie teraz zaintrygowałaś tak jak pisałam - mamy jeszcze sporo czasu, ale chcemy już pozałatwiać to co się da, żeby spokojnie przygotowywać się do wesela, bo przypuszczam, że ostatnie miesiące tak, czy tak będą nerwowe... ![]() ---------- Dopisano o 21:54 ---------- Poprzedni post napisano o 21:51 ---------- Cytat:
|
|
#1877 |
|
Zakorzenienie
|
Z pozdrowieniami dla ciotek - Dominik
![]() Urodzony 12go czerwca o 18:25 ( w stanach ) Wazy 3,740g i ma 53cm
|
|
#1878 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Brawo dla mamusi ![]() W końcu nastąpił ubłagany dzień |
|
|
|
|
#1879 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1880 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak się ślicznie uśmiecha :cmok :
|
|
#1881 |
|
Przyczajenie
|
dziwne z tym kursem, nam żadnego problemu ksiądz nie robił, ale jak widać ile ludzi tyle opinii
|
|
|
|
#1882 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja jak pytałam jakiś miesiąc temu to pani mi powiedziała że do 100 osób 180zł. od osoby a ponad to 170zł. Może za ten czas już sie podniosła o te 10zł. Nemosek a czy ta łódka to jest tam w cenie? |
|
|
|
|
#1883 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#1884 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Gratulacje, jest śliczny
|
|
#1885 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
)
|
|
|
#1886 |
|
Zakorzenienie
|
Gratulacje Żabciu
a tak odbiegając od tematu wesele (chociaż patrzać , że każda z nas wychodzi za mąż to pewnie wcześniej czy poźniej planuje dzieciątko) to w Roztoce ok 25 km od Tarnowa bardz sobie chwalą kobiety poród. Moja szwagierka tam rodziła w tamtym tyg. i wszystko jest na fundusz. Można skorzystac z porodu w wodzie, ze znieczulenia, lub ten gaz rozweselający. Wszystko na fundusz. A szwagierka mówila, że tak wszyscy życzliwi, że to nie do wiary, zgasili jej światło, zaświecili świeczki, włączyli muzyke hehe sama chyba kiedyś sie tam wybiore jak będe sie spodziewac dziecka.
|
#1887 | |
|
Raczkowanie
|
A więc dzień skupienia musi być...Może kojarzy Ci się to z kursem, bo np.w Gródku Kurs jest połączony z Dniem Skupienia
Tak to osobno...idziesz na rozmowę trzy miesiące przed ślubem i dostajesz karteczkę na której po odbyciu Dnia skupienia widnieje piękna piecząteczka Z informacji z drugiej ręki najszybszy Dzień Skupienia jest w Kościele na Rzędzinie i u Misjonarzy[/QUOTE]Jeżeli należy iść na te Dni skupienia trzy miesiące przed ślubem, to ja mam jeszcze duuużo czasu ale dziękuję za inf Kurde czego oni to nie wymyślą... słyszałam, że ani taki dzień skupienia, ani kurs przedmałżeński nic nie dają, no ale jak trzeba, to trzeba Miłego Dnia Dziewczynki My na dniu skupienia byliśmy półtora miesiąca przed ślubem, zależy jakie terminu ustalicie w kancelarii u księdza. My byliśmy pod koniec marca, następne spotkanie wyznaczył na 18 maja i do tego czasu mieliśmy mieć załatwione: pierwsza spowiedź, dzień skupienia i poradnię małżeńską. Nie zgadzam się, że kurs nic nie daje. Wiele się można dowiedzieć o sobie o przyszłym małżonku, my się nawet prawie pokłóciliśmy, dużo sobie można wzajemnie wyjaśnić jeszcze i takie tam, chociaż dłużyło się pod koniec to jednak cieszę się, że w takim kursie uczestniczyłam. Wydaje Ci się, że znasz kogoś od podszewki, ale tak na prawdę ludzie zaskakują nas na każdym kroku:P ---------- Dopisano o 11:47 ---------- Poprzedni post napisano o 11:39 ---------- Cytat:
Są też nauki w Częstochowie, co prawda jest to kawałek drogi (nieco ponad 200km z Tarnowa ), ale jeżeli komuś zależy na czasie, to idealne. Nauki trwają weekend, zaczynają się w piątek wieczorem ok 18.00, napisane jest, że będzie tam: ''W PROGRAMIE: dialog w parach, poradnictwo, Naturalne Planowanie Rodziny, konferencje, warsztaty... udział w Apelu Jasnogórskim''. Koszt 300 zł (zakwaterowanie + wyżywienie w tej cenie). Któraś wizażanka pisała o tym, chyba w poprzedniej części wątku. Była zadowolona ![]() ![]() my się też tam wybieramy, ale dopiero zimą [/QUOTE]Wekendowe kursy przedmałżeńskie organizowane są w Parafii w Mościcach, koszt to 60 złotych od osoby. Nie trzeba wydawać 300 złotych, piszę to dla osób, które nie chcą nigdzie wyjeżdzać i chcą robić kurs na miejscu. W sobotę podają do tego obiad. Ja właśnie robiłam kurs w mościcach. Poradnię zaliczyliśmy w katedrze na rynku: koszt 20 złotych od pary za wszystkie 3 spotkania, organizowane są w każdą sobotę każdy poniedziałek i środę, z tym, że trzeba zachować kolejność: pierwsze spotkanie ZAWSZE w sobotę drugie w poniedziałek i trzecie w środę, nie trzeba w jednym tyg wszystkiego zaliczyć. Np idziecie w sobotę a w pon nie macie czasu to idziecie na II spotkanie w poniedziałek za tydzień. Każde spotkanie trwało około 1,5 godziny. |
|
|
|
|
#1888 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No tak tam jest wszystko pieknie ładnie jeśli dziecko urodzi się zdrowe.. bo jesli nie to niestety trzeba od razu transportowac do szpitala w tarnowie
|
|
#1889 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
i bardzo sobie chwaliła i jak będzie drugie to tylko tam, jak chcieli sprawdzić jak schodzi kroplówka to weszła cicho i świeciła latareczką żeby nie budzić chodz ona i tak nie spała ,wiec znam same pochlebne opinie bo z pracy koleżanki jeszcze 4 dziewczyny rodziły i też zachwalały, ja tam sie boja porodu wiec chyba wszystko jest strasznie chodź dzidzie chciałabym mieć , ale jak to mówi mój TŻ po ślubie
|
|
|
|
|
#1890 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:18.

Tak to osobno...idziesz na rozmowę trzy miesiące przed ślubem i dostajesz karteczkę na której po odbyciu Dnia skupienia widnieje piękna piecząteczka

ale dziękuję za inf 
ha! w cz II na 116 str