|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
zmuszanie do chodzenia do kościóła
Hej. Chciałabym zasięgnać Waszych rad. Mam 22 lata, jak narazie mieszkam z rodzicami i otóż oni chca zmuszać mnie do chodzenia do kościoła... W każdą niedziele czy święto jak nie pójdę to wielki foch , awantura, wypomianie że rzekomo nic nie robie itd. Mam tego dość, łapę doła przez takie awantury . Nie moge sobie z tym poradzić. W dodatku takie gadanie zniechęca mnie, chce postawić na swoim i zwykle nie ide. A jeśli ide to czuje sie taka poniżona, wściekła i odbębniam to z przymusu.
Próbowałam rozmawiać. Moje argumenty to : że mam juz 22 lata i mam prawo decydować o religii, że przymus mnie zniechęca, mam chyba wolność wyboru... Ich argumety: dopóki mieszkasz to masz robić co karzemy, nic nie robisz, obowiązkiem katolika jest przypominać innym o mszy!!! Oprócz tego dodam że jestem osobą ktróa własnie chodzi do kościoła sama z siebie, nie rozumiem ich zmuszania. Gdy byłam na studiach to nie byłam kontrolowana i zwykle chodziłam. Moze nie co tydzień ale szłam z przyjemnosćią, gdy czułam potrzebe.. Więc nie rozumiem czemu chcą mnie "nawracać". Wtedy też dzwonili i pytali :co robisz, byłas juz w kosciele lub na która idziesz? ;// Bo podstępnie chcieli sie dowiedzieć.. ((Moze i nic nie robie dziś fizycznie ale mam prawo czasami nie mieć ochoty na wyjście z domu, złe samopoczucie , prawda? tu nie chodzi o wolny czas. Czy wy tez macie takie sytuacje?? Jak narazie moje jedyne wyjscie - wyprowadzka. Dąze do tego. Ale co na dzień dzisiejszy moge zrobić by być w zgodzie ze sobą i z nimi? Jestem juz tym zmęczona (
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: zmuszanie do chodzenia do kościóła
O matko, a nie możesz udawać, że chodzisz? Musisz być prawdomówna na 100%, kiedy ktoś Cię męczy o takie prywatne rzeczy?
|
|
#3 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja trochę nie rozumiem w czym jest problem. W tym, że Ty do kościoła chodzisz, a oni Ci przypominają o tym dodatkowo? Jeśli tak, to coś słabego argumentu uzyłaś - bo jak mówisz, ze masz prawo decydowac o swoim wyznaniu, to pewnie zrozumieli, że chodzić do kościoła nie chcesz. A skoro chcesz to nie wystarczyło powiedziec, ze dziękujesz za przypomnienie, ale sama o tym pamietasz?
|
|
|
|
#4 | |
|
Raczkowanie
|
Nie chce udawać . Nie chce czuć sie jak 12 latka która ukrywa sie przed rodzicami i idzie do koleznki zamist do kościoła. Nie chce szykować sie i od danej godzinie wychodzić z domu i wracać za równą godzinę. Czesto tez wypytują mnie o coś niby przypadkiem , o ogłoszeniach parafialnych lub o kazaniu!!
---------- Dopisano o 18:53 ---------- Poprzedni post napisano o 18:49 ---------- Cytat:
Mam dośc tych przypominań- rozkazów. Bo odmowa grozi awanturą. Do kościoła chodze ale bez przesady,nie mam ochoty, siły - nie ide. Nie mam co na siebie włożyć, pada deszcz- nie ide. Nie jestem przewrażliwoiona po prostu na punkcie religi. wydaje mi sie ze lepiej isc raz w miesiacu i szczerze sie pomdlić niż chodzić co tydzeiń a w sercu nosić złość i ine negatywne rzeczy. ---------- Dopisano o 18:55 ---------- Poprzedni post napisano o 18:53 ---------- kogo jak kogo ale mnie nawracać nie muszą.... ale im dłużej mi rozkazują tym większa ochote mam sie przeciwstawić ... |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
Ja bym po prostu nie chodziła i tyle. I nie dała się wciągnąć w dyskusje, jakbym miała potrzebę, to bym poszła, jakbym nie miała potrzeby to bym zostawala w domu. Jak rodzice zaczną awanturę, to trudno... może to brzmi strasznie, ale mam alergie na takie zachowania. Rozumiem, że mieszkasz z rodzicami i maja prawo oczekiwać od Ciebie pewnych rzeczy, np. wykonywania domowych obowiązków, ale wiara to coś bardzo indywidualnego i, że oni sobie tego życzą, bo z nimi mieszkasz, to jest dla mnie po prostu śmieszne. Nie mają prawa od Ciebie tego wymagać. Szczególnie, że 22 lata to już jest taki wiek, w którym człowiek ma prawo decydować w kwestii swojej wiary.
Jak rodzice beda naciskać, musisz po prostu ze spokojem powiedzieć. "Nie ide, to mój wybór, ja będę z tego rozliczana nie wy". I powtarzać to do oporu, rodzice widzą, ze te awantury na Ciebie działają, i w koncu idziesz. Taka walka nie ma sensu. Po prostu jak zdarta płyta ze spokojem powtarzać to samo. "To moja sprawa, moja wiara, nie będziecie mnie zmuszać do chodzenia do kościoła i koniec tematu". "Jak będę czuła taką potrzebę to pójde, dzisiaj nie czuje, zostaje w domu".
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Pozostaje Ci więc chyba tylko zaciąć się jak zdarta płyta i powtarzać swoje - moja koleżanka robiła tak ze swoją babcią, która zresztą wszystkich naszych znajomych wypytywała, "czy byli już dzisiaj w kościółku". Nawet moją mamę, ale od niej akurat jej się dostało, i do mnie czy do niej szanowna babcia już więcej się nie odzywała w tej sprawie.
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie takimi argumentami to przemawia Twoje lenistwo. Kwestia tego czy wierzysz.
|
|
|
#8 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Ale nikt poza nią samą nie ma prawa od niej tego wymagać - to nie jest domowy obowiązek typu sprzątanie, kiedy z kimś mieszkasz, tylko prywatna sprawa.
|
|
#10 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Autorka ma problem z rodzicami, a kwestia jej podejścia do wiary, i czy chodzi do kościoła jak pada śnieg, to jej osobista sprawa
|
|
|
#11 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdyby powiedziała,że to jest jej osobista sprawa to i owszem,ale nie tłumaczenie przed samą sobą,że pada deszcz to nie idę do Kościoła,ale tak to jestem wierząca. Ale co się dziwić potem i tak poleci pierwsza na ślub kościelny no bo jak nie mieć. Tylko wtedy nawet ulewa jej przeszkadzać nie będzie.
|
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
Wiem ze nie jestem przykładną katoliczką, ale mam inne podejście,Takie że należy być dobrym człowiekiem. Pomagać. itd. Denerwuje mnie najbardziej jak ktoś co niedziela lata do kościoła czy chory czy zdrowy, czy deszcz czy upał. ale pomóc bezintersowanie czy właczyć sie w jakieś działanie szerzące dobro to nie ma energii... Takie chodzenie na pokaz, czy żeby "podpisać liste" i nie mieć wyrzutów sumienia." Byłam , odbębniłam . Bog mnie nie ukarze. ..."
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#14 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:17 ---------- Poprzedni post napisano o 19:16 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#15 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak dla mnie przechodzisz jakąś dziwną fazę buntu jak dzieci. Tupiesz nóżką bo "co jak co ale rodzice ci nie muszą przypominać, sama wiesz". Widocznie czują że muszą. Jak sama mówisz obowiązkiem katolika jest przypominać innym o mszy niedzielnej więc oni się z tego obowiązku wywiązują. Ty ze swoich religijnych obowiązków widać niekoniecznie. Jak ci ta kontrola przeszkadza to się wyprowadź. Tupnij mocniej i powiedz, że jesteś dorosła i będziesz sobie chodzić do kościoła jak chcesz. Najśmieszniejsze jest to, że nie chcesz czuć się jak 12-latka a na moje takie awantury sprawiają że na dzieciaka wychodzisz. Po co się awanturować. Powiedz że nie idziesz i skończ rozmowę. Albo jak wyżej - wyprowadź się. Ja czasem chodzę do kościoła (choć jestem niewierząca) i siedzę sobie tą godzinę bo np. jest jakieś święto i mama chce żebyśmy poszli razem. Tyłka mi to nie urwie i nie muszę się godzinę szykować (kościół jako rewia mody mnie rozpi*rd*la), nie wiem gdzie problem jeśli ty dodatkowo jesteś wierząca...
|
|
|
#16 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A to czy autorka weźmie ślub kościelny, to też nie jest Twoją sprawą. Podejrzewam, że wiele osób, które biorą ślub kościelny, nie chodzi na co dzień do kościoła. Jeżeli Bóg istnieje, to kwestie osądzania zostawmy jemu. Problem dotyczy rodziców, żeby się autorki nie czepiali i dali jej wolny wybór. Nawet jeżeli będzie sobie chciała pójść do kościoła raz w miesiącu i tyle.
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
No cóż, jeśli ktoś jest zagorzałym katolikiem to żadne argumenty do niego trafiają. Znam to na własnej skórze. Moja mama ciągle mi przypomina o chodzeniu o kościoła, o konsekwencjach odwrócenia od Boga, itp. Gdy zaczyna ten temat, to ja go szybko ucinam, staram się o tym w ogóle nie rozmawiać. Na szczęście od dawna już nie mieszkam z rodzicami i nie muszę słuchać tych'kazań'.
|
|
#18 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
no tak zła córka, bo nie chodzi co niedziele do kościoła. Nie masz innego wyjścia jak być po prostu konsekwentną w swoim postanowieniu. Takie chodzienie, bo ktoś każe, nie ma żadnego sensu. I z wiarą nie ma nic wspólnego.
"Pierwsza miłość z wiatrem gna, z niepokoju drży, Druga miłość życie zna i z tej pierwszej drwi , A ta trzecia jak tchórz w drzwiach przekręca klucz I walizkę ma spakowaną już ... " Edytowane przez Ofelia 20 Czas edycji: 2012-06-17 o 20:08 |
|
|
|
|
|
#19 |
|
jestę wieszczę
|
Rób to, co uznajesz za słuszne w swoim sumieniu. Wiara jest jedną z tych rzeczy, do której nie można zmusić. Ucinaj dyskusje na ten temat.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
#20 |
|
Konto usunięte
|
Nigdy nie rozumiałam takiego przymuszania do chodzenia na mszę
![]() Z wiarą zmuszanego do obecności w kościele to niewiele ma wspólnego. Ja mimo wszystko bym walczyła o swoje, jeśli to nie da efektu pozostaje chyba tylko kłamstwo. |
|
|
|
|
#21 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuje za zrozumienie. jakbyście mieli pomysły na przekonanie ich ze to moja prywatna sprawa to chętnie przeczytam
|
|
|
|
|
#22 |
|
jestę wieszczę
|
Cóż, ja doprowadziłam do sytuacji, w której nikt z rodziny nie rozmawia ze mną na temat wiary i religii, bo po prostu po kilku słownych potyczkach okazało się, że wiem na temat katolicyzmu więcej niż oni. Teraz po prostu stanowczo mówię nowo poznanym osobom, że nie chcę i nie będę o tym rozmawiać, bo to moja sprawa.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
#23 |
|
Wtajemniczenie
|
Masz 22 lata i rodzice zmuszają Cię do chodzenia do kościoła? To jacyś niepoważni są... Moi też cudowali, awanturowali się, ale tylko do 18 roku życia, później miałam spokój. Zresztą całe to ich zmuszanie mnie było bezowocne - zamiast do kościoła chodziłam na spacer za miasto i wracałam po godzince. Może potraktuj ten czas jako chwilę dla siebie, przejdź się gdzieś, odetchnij świeżym powietrzem, zawsze to dobre dla zdrowia
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
|
|
|
|
|
#24 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
Raczkowanie
|
Znowu ktoś odkopał wątek sprzed lat.
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:27.

((

Autorka ma problem z rodzicami, a kwestia jej podejścia do wiary, i czy chodzi do kościoła jak pada śnieg, to jej osobista sprawa

no tak zła córka, bo nie chodzi co niedziele do kościoła. Nie masz innego wyjścia jak być po prostu konsekwentną w swoim postanowieniu. Takie chodzienie, bo ktoś każe, nie ma żadnego sensu. I z wiarą nie ma nic wspólnego.

Bywam zgryźliwa.Szybko mi przechodzi