|
|
#1 |
|
Wtajemniczenie
|
mieszkanie razem przed ślubem
Zakładam nowy wątek, bo nie znalazłam tego co mnie konkretnie interesuje,
jedynie opinie dot. wspólnego mieszkania, za i przeciw itd. Mnie natomiast interesuje: a) która/który z Was mieszka/mieszkał z partnerem/partnerką przed ślubem? b) w jakim wieku razem zamieszkaliście? c) czy mieszkacie nadal razem? d) czy decyzja dot.wspólnego mieszkania łączyła się z tym co sądzą o tym znajomi, rodzina (szczególnie)? e) czy w Waszym otoczeniu powszechne jest zjawisko mieszkania par razem przed ślubem czy raczej dopiero po ślubie?
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: mieszkanie razem przed ślubem
Cytat:
![]() b) z jednym 18, z drugim 21 c) nie, z jednym mieszkałam 10 miesięcy, z drugim miesiąc d) w pierwszej decyzji wspierał mnie ojciec, mama wręcz przeciwnie, chciała, żebym poczekała do końca liceum; w drugim przypadku nikogo to już zbytnio nie interesowało, duża byłam, utrzymywałam się sama więc na nikim nie zrobiło to wrażenia e) tak, jest powszechne
|
|
|
#3 | |
|
ReklaMO(D)żerca.
|
Cytat:
b) ja 21,5 on 24,5 c)tak, planujemy ślub d) bez wzgledu na to jaka byłaby opinia rodziny czy znajomych zamieszkalibyśmy razem e)przed ślubem jest powszechniejsze, równiez moim zdaniem to dobry wybór. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
multitasking ninja
|
a) ja mieszkam obecnie z moim TŻ już prawie rok, ślubu nie mamy i przez najbliższe kilka lat nie planujemy
![]() b) ja miałam 19 lat, on 23 c) tak d) nikt nie miał na ten temat nic do gadania ![]() e) tak, mieszkanie razem przed ślubem jest wśród moich znajomych jest dość powszechne osobiście nigdy nie zdecydowałabym się na ślub z kimś, z kim wcześniej nie mieszkałam.
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
B-dojrzałym ![]() C-tak D- ![]() E-nie każdy ma takie możliwości,ale ja jestem ZA,jednak trzeba pomieszkać kilka lat,aby sie przekonać o dopasowaniu,bo początki zawsze są świetne |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie natomiast interesuje:
a) która/który z Was mieszka/mieszkał z partnerem/partnerką przed ślubem? Ja b) w jakim wieku razem zamieszkaliście? 21 c) czy mieszkacie nadal razem? Tak d) czy decyzja dot.wspólnego mieszkania łączyła się z tym co sądzą o tym znajomi, rodzina (szczególnie)? Nie e) czy w Waszym otoczeniu powszechne jest zjawisko mieszkania par razem przed ślubem czy raczej dopiero po ślubie? Przed ślubem |
|
|
|
|
#7 |
|
Konto usunięte
|
.
Edytowane przez 794f4f7fd0b0868ccd574eb97c8ebd94d2e43545_60bea4f1edd75 Czas edycji: 2012-11-18 o 15:11 |
|
|
|
|
#8 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() b) mialam 18lat tż kilka wiecej c) d)nie nie obchodzili nas znojomi tylko zdanie moich rodzicow e) raczej nie... wiekszosc spora znajomych rodziny zamieszkala ze soba po slubie |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zadomowienie
|
Mnie natomiast interesuje:
a) która/który z Was mieszka/mieszkał z partnerem/partnerką przed ślubem? Ja. b) w jakim wieku razem zamieszkaliście? 23 lata ja, 25 lat on. c) czy mieszkacie nadal razem? Tak. d) czy decyzja dot.wspólnego mieszkania łączyła się z tym co sądzą o tym znajomi, rodzina (szczególnie)? Nie, nie braliśmy zdania nikogo innego pod uwagę. e) czy w Waszym otoczeniu powszechne jest zjawisko mieszkania par razem przed ślubem czy raczej dopiero po ślubie? Nie mam pojęcia, bo nie mam jako takiego otoczenia :P. |
|
|
|
|
#10 |
|
Konto usunięte
|
ad. a.
Mieszkałam przed ślubem z partnerem, ale nie traktowałam tego na zasadzie "przed ślubem", bo przez pierwsze lata związku nie wiedziałam, czy ten ślub kiedykolwiek będę chciała brać. Po prostu byliśmy w związku i mieszkaliśmy razem. ad. b. Miałam 24 lata, TŻ 26 lat. ad. c. Tak, mieszkamy nadal razem, już całkowicie na swoim. ad. d. Nie obchodziło nas co na ten temat sądzą inni. ad. e. Tak, wiele par jakie znam mieszka razem tak po prostu - nie wiem, czy na zasadzie "przed ślubem", bo nie wiem, czy wszyscy ten ślub zamierzają brać. |
|
|
|
|
#11 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
b) ja miałam 20 lat, tż 24 lata c) tak d) dla moich rodziców to było oczywiste, nie mieli nic przeciw. Znajomi również. Generalnie nie obchodziło nas zdanie nikogo prócz moich rodziców (rodzice tż nie wtrącają się w to co robi) e) trudno mi powiedzieć. To zależy na jakim etapie związku się znajdują. |
|
|
|
|
|
#12 | ||
|
High Quality Since 2007
|
To ja jeszcze dopytam - jak długo trwał związek jak zamieszkałyście z chłopakiem?
||
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
a) ja
b) ja 21 lat, TŻ 26 c) tak d)nie. Moi rodizce byli przeciwni, jego było wszytsko jedno bo się wyprowadził z domu sam zanim się do niego wprowadziłam. e) ja znam dużo osób mieszkających ze sobą przed ślubem, ale jestem kiepską próbką bo od zawsze jestem mieszczuchem z dużych miast ![]() f) związek trwał ok. pół roku zanim ze sobą zamieszkaliśmy |
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
a) która/który z Was mieszka/mieszkał z partnerem/partnerką przed ślubem?
Tak, mieszkałam. b) w jakim wieku razem zamieszkaliście? ja 23, on 22 c) czy mieszkacie nadal razem? tak (jesteśmy małżeństwem, przed ślubem mieszkaliśmy ze sobą 4 lata) ![]() d) czy decyzja dot.wspólnego mieszkania łączyła się z tym co sądzą o tym znajomi, rodzina (szczególnie)? nie (ale po rozmowach z rodziną, byli jak najbardziej za) e) czy w Waszym otoczeniu powszechne jest zjawisko mieszkania par razem przed ślubem czy raczej dopiero po ślubie? przed ślubem - częściej Związek trwał przed zamieszkaniem razem - 2-3 miesiące
10.08.2008 28.04.2012 Córcia 21.04.2018 <3 Edytowane przez dziuba85 Czas edycji: 2012-06-18 o 09:44 |
|
|
|
|
#15 |
|
Wtajemniczenie
|
a) owszem
b) 22-23 lata (po 2,5 roku bycia razem) c) tak, już prawie 1,5 roku d) decyzja była nasza - moja i TŻ. Jego rodzice nie mieli nic przeciwko, moja mama też. Tata był niepocieszony, że mu córeczka z gniazda wyfruwa, ale mu przeszło. e) raczej przed ślubem. Kto tylko ma na to możliwość mieszka przed ślubem. |
|
|
|
|
#16 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Konto usunięte
|
.
Edytowane przez 794f4f7fd0b0868ccd574eb97c8ebd94d2e43545_60bea4f1edd75 Czas edycji: 2012-11-18 o 15:10 |
|
|
|
|
#18 |
|
Zadomowienie
|
A, zapomniałam o wieku panów, proszę o wybaczenie
![]() Jak ja miałam 18 były miał 21, a jak miałam 21 to drugi były też miał 21
|
|
#19 |
|
Konto usunięte
|
a) Tak
b) Ja 23, on 21 c) Tak d)Nie, to była naturalna kolej rzeczy, nie pytaliśmy nikogo e) Przed ślubem, ale znam też parę, która czeka z tym po. Zamieszkaliśmy razem po 2 latach i paru miesiącach. Po pół roku mogę szczerze stwierdzić, że nasz związek tylko na tym zyskał i wzmocnił się .
|
|
|
|
|
#20 |
|
Raczkowanie
|
a) która/który z Was mieszka/mieszkał z partnerem/partnerką przed ślubem. tak mieszkałam
b) w jakim wieku razem zamieszkaliście? ja 22, on-22 c) czy mieszkacie nadal razem? tak (po 4 latach wspólnego mieszkania wzieliśmy ślub) d) czy decyzja dot.wspólnego mieszkania łączyła się z tym co sądzą o tym znajomi, rodzina (szczególnie)? znajomi- tak, rodzice moi i mojego męża byli przeciwni, ponieważ są katolikami i chcieli żebyśmy najpierw wzieli ślub a dopiero później zamieszkali razem (co jest irracjonalne ponieważ oboje jeszcze przed wspólnym zamieszkaniem nie mieszkaliśmy już z rodzicami tylko w wynajmowamych mieszkaniach i większość czasu/nocy spędzaliśmy razem. O dziwo taka sytuacja rodzicom nie przeszkadzała )e) czy w Waszym otoczeniu powszechne jest zjawisko mieszkania par razem przed ślubem czy raczej dopiero po ślubie? raczej tak f) zamieszkaliśmy ze sobą po 2 latach bycia ze razem
19.05.2012 ![]() Lenka- 26.01.2014 Edytowane przez Amosia Czas edycji: 2012-06-18 o 10:29 |
|
|
|
|
#21 |
|
Zadomowienie
|
a) która/który z Was mieszka/mieszkał z partnerem/partnerką przed ślubem? Tak, razem mieszkamy. Jeszcze ślubu nie mamy
b) w jakim wieku razem zamieszkaliście? 20lat c) czy mieszkacie nadal razem? TAK d) czy decyzja dot.wspólnego mieszkania łączyła się z tym co sądzą o tym znajomi, rodzina (szczególnie)? NIE ponieważ to nasza decyzja i szczerze - nie obchodzi mnie co o tym sądzą inni ludzie, sąsiedzi, znajomi czy babcie :P e) czy w Waszym otoczeniu powszechne jest zjawisko mieszkania par razem przed ślubem czy raczej dopiero po ślubie? PRZED ślubem oraz u par nie planujących ślubu. Bardzo powszechne. Mam wiele znajomych i nie znam żadnej osoby, która mieszkałaby dopiero po ślubie.
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() B) ja 20, on 22 C) tak D) nieważne co by sądzili i tak zamieszkalibyśmy razem ![]() E) jak ktoś ma możliwość to mieszka przed ślubem z partnerem
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
multitasking ninja
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
Zadomowienie
|
W pierwszym przypadku, kiedy miałam 18 lat, niecały rok, jakieś 11 miesięcy czy coś takiego, a drugi, kiedy miałam 21 lat, trwał przed zamieszkaniem 1,5 roku.
|
|
#25 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
b) mieliśmy po 20 lat c) tak d) nie wiem e) wśród znajomych tylko 1 para zamieszkała ze sobą, po ponad 4 latach bycia razem, reszta mieszka ze swoimi rodzicami- wszyscy znajomi przed ślubem przed zamieszkaniem razem byliśmy parą 4 msc niedługo minie nam 4. rocznica
|
|
|
|
#26 |
|
zuy mod
|
a) ja
![]() b) po 19 lat c) tak d) moi nie mieli nic przeciwko, mama TŻ miała wątpliwości, ale TŻcior to duży chłopczyk więc zrobił jak uważał :P e) jak najbardziej przed ślubem. i byliśmy razem 4 miesiące.
|
|
|
#27 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie interesowalo mnie czy to mieszkanie przed slubem czy bez slubu. ja 20, on 25 tak, ponad 13 lat. zamieszkalismy razem po 2 miesiacach znajomosci. Cytat:
![]() Cytat:
Nie widze żadnych minusów wspolnego mieszkania przed slubem a wrecz przeciwnie szybciej się związki docierają lub zwyczajnie rozpadają i lepiej przed slubem niż po. Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2012-06-18 o 11:54 |
|||
|
|
|
|
#28 |
|
Zakorzenienie
|
a) która/który z Was mieszka/mieszkał z partnerem/partnerką przed ślubem? - Ja
b) w jakim wieku razem zamieszkaliście? - Ja - 25, TŻ - 28 c) czy mieszkacie nadal razem? - Tak d) czy decyzja dot.wspólnego mieszkania łączyła się z tym co sądzą o tym znajomi, rodzina (szczególnie)? - To była tylko i wyłącznie nasza decyzja. Opinia innych na wiele by się tutaj nie zdała. e) czy w Waszym otoczeniu powszechne jest zjawisko mieszkania par razem przed ślubem czy raczej dopiero po ślubie? - Bardzo powszechne. Właściwie z 'poważniejszych' związków nie znam pary która prędzej czy później by ze sobą nie zamieszkała. Jednocześnie nie znam ani jednej która by się na to zdecydowała w momencie ślubu (wszystkie wcześniej). Zamieszkaliśmy ze sobą po pół roku znajomości.
|
|
|
#29 |
|
Wtajemniczenie
|
a) ja, ale my jako tako nie mieszkamy przed ślubem, bo ślubu w planach nie mamy
b) ja 21, TŻ 25 c) tak d) w sumie nieważne kto by co powiedział to i tak byśmy zamieszkali razem, ale z rodzicami rozmawialiśmy, bo jestem na ich utrzymaniu (studiuję) więc stwierdziliśmy że wypada z nimi pogadać e) raczej wszyscy mieszkają razem bez ślubu, chyba że brak warunków f) jakieś 3-4 miesiące
|
|
#30 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() b) miałam 21 lat c) tak d) eee nie, dostałam pracę w miejscu gdzie od niego był o wiele lepszy i krótszy dojazd i stwierdziliśmy, że nie ma sensu mieszkać osobno ![]() e) przed ślubem |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:18.