Czym karmicie swoje zwierzaki? :D - Strona 37 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-04-20, 14:46   #1081
Stellanova
BAN stały

Dot.: Czym karmicie swoje zwierzaki? :D

Jeśli chodzi o sztuczność to juz tzw. "mokra" jest bardziej zbliżona do "jedzenia" ale granulat czyli karma preparowana jest jak to nazwałaś "sztuczna" . Ja mokrej czyli puszek nigdy nie podaje szczeniętom i młodzieży - tak samo jak puszek nigdy bym nie podawała dzieciom. Po prostu na tej samej zasadzie .
Stellanova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-20, 15:29   #1082
agusiajnw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Stellanova Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o sztuczność to juz tzw. "mokra" jest bardziej zbliżona do "jedzenia" ale granulat czyli karma preparowana jest jak to nazwałaś "sztuczna" . Ja mokrej czyli puszek nigdy nie podaje szczeniętom i młodzieży - tak samo jak puszek nigdy bym nie podawała dzieciom. Po prostu na tej samej zasadzie .
Jeśli chodzi o sztuczność to za równo mokra jak i sucha są na tym poziomie...
agusiajnw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-20, 15:38   #1083
gabisolis
BAN stały

hej, ja mojego maltanczyka Daisy-jest w avatarze, karmie mixem, bo on jest niejadkiem, tzn. dostaje suchy Royal Canin-tylko ta sucha karme je od malego, innej nie lubi plus troszke mokrego Pedigree z puszki z wolowina plus kurczak gotowany, taka mieszanke sobie je. na razie-odpukac-nie choruje.

Edytowane przez gabisolis
Czas edycji: 2011-04-20 o 15:39
gabisolis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-20, 18:50   #1084
mandarynkka86
Rozeznanie

[QUOTE=mimi_91;26471544]Psy chore, ktore mają zalecona konkretną dietę powinny jej przestrzegać.
Nic psu sie nie stanie jak bądzie jadł tylko suchą karmę Wiem bo sama mam psa z chorą trzustką i jakiekolwiek odstępstwo od diety powoduje problemy.
Na co dzień Gaja wcina TYLKO suchą karmę bez żadnych dodatków i czuje się znacznie lepiej niż nawet po najlepszej jakości mięsie.

Nie musi to być Royal ( sama go akurat nie lubię i nie karmię nim psa) są też inne firmy. Często choremu psu lepiej służy dobrze dobrana karma bytowa tyle, że dobrej jakości, niż karma specjalistyczna.

Moja Gaja po karmach weterynaryjnych nie czuła się dobrze, okazało się że nie służą jej zboża ( a we wszystkich weterynaryjnych dla trzustkowców są one obecne). Teraz je karmę bytową bezzbożową z niską zawartością tłuszczu i włókna i wszystko jest ok

Karmy mokrej nigdy nie dawałam, bo uważam że jest zbyt sztuczna.

Psiak dostaje jakieś leki na poprawienie stanu wątroby??[/QUOTE]

Pod warunkiem ze dana karma im słuzy Bo ona dostala tez mokra ktora zupełnie jej nie słuzy

Tak dostała hepatile forte w tabletkach, codziennie po pol, lub co drugi dzien po calej

Jak na razie je tylko suchą , zamowilam inną w puszce dla psow z problemami wątrobowymi , ktora ma 45% miesa w sobie, zobaczymy więc.

---------- Dopisano o 18:47 ---------- Poprzedni post napisano o 18:43 ----------

Cytat:
Napisane przez Stellanova Pokaż wiadomość
A ja owszem, ale zalezy jakich
gdyby bylo to jakies "dziadostwo" za 2 zł to na pewno nie. Ale skoro mowa o konserwach to powiem ze są takie po 7 zł dla ludzi i sa pycha. Tak samo uwazam, ze puszki (ja konkretnie kupuję takie w aluminiowych pudełeczkach) ANIMONDA maja sporo bo ponad 80% miesiwka z dodatkami, wiec uwazam ze sa jak najbardziej ok .
I takie małe dostwaly-obie. I jedna ma wyniku extra druga kiepskie...
Ale to tak jak z ludzmi- jedni wcianaj przez cale zycie mase tluszczy i są zdrowi i szczupli, a inni ktorzy się pilnują wręcz odwrotnie.
Jak na razie mała karmię HEPATICem Royal kulkami i niechętnie niestety sa jedzone i w baaardzo malych ilosciach. Czasem daje kawalek wolowiny , ale nie mrozonej czy cos, tylko swiezusiej z mięsnego . Plus hepatile forte. Ale tak mi sie wydaje jakby się mala szykowala na ciaze urojoną, bo basek jej rośnie i taka dziwna sie robi;/

---------- Dopisano o 18:50 ---------- Poprzedni post napisano o 18:47 ----------

Cytat:
Napisane przez gabisolis Pokaż wiadomość
hej, ja mojego maltanczyka Daisy-jest w avatarze, karmie mixem, bo on jest niejadkiem, tzn. dostaje suchy Royal Canin-tylko ta sucha karme je od malego, innej nie lubi plus troszke mokrego Pedigree z puszki z wolowina plus kurczak gotowany, taka mieszanke sobie je. na razie-odpukac-nie choruje.
To bardzo dobrze, ale czy jestes tego pewna? Moja suczka tez nie okazywala ze jest chora i to "wyszlo" na badaniach , ktore robiono przed sterylizacją, do ktorej de facto nie doszło, bo wet nie chce ryzykować.
więc by stwierdzic czy Twoj maluch jest zdrów, powinnas zrobic albo robic czasem jakies badania, nie wszystkie choroby "widac"
Ja bym pedigree nie dawala nigdy z uwagi na mala ilosc mieska w karmie i ogolnie sklad, ale to oczywiscie indywidualna sprawa.
Stary 2011-04-20, 20:46   #1085
gabisolis
BAN stały

ja tego Pedigree mokrego daje bardzo malo, glownie Royal i kurak gotowany, a jakie badania powinnam zrobic? bo sie na tym nie znam, piesek nie choruje, wiec na razie-odpukac-chodzimy do weta raz do roku na obowiazkowe szczepienia tylko plus oczywiscie odrobaczanie co 3 m-ce.
gabisolis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-20, 22:05   #1086
mandarynkka86
Rozeznanie

Nie wiem jakie inni mają praktyki profilaktyki, ale ja 2 razyw roku badam tez krew. Podstawowe plus wyniki watroby, nerek itd. Raz w roku prosze weta by osłuchal serce i zrobil EKG . Jak mam mozliwosci i okazje to prosze tez raz na jakis czas o usg brzusia
Ale mysle ze najwazniejsze wyniki z krwi , plus wyniki watrobowe, nerki. Moim zdaniem raz na jakis czas powinno robic się psiakowi
A to, czy piesek nie choruje mozna dopiero ocenic po wykonaniu badan raz na jakis czas. Nie kazda chorobę "widac" na zewnatrz, tak jak CI mowila. Bo oprocz tych widocznych typu jak pies kuleje, wije z bolu, ma biegunke, czy nie je itd, sa tez chorobska ktore pokazują sie po latach ...dlateg warto czasem profilaktycznie zadzialac.

Edytowane przez mandarynkka86
Czas edycji: 2011-04-20 o 22:09
mandarynkka86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-28, 12:05   #1087
monyczkaaa
Zakorzenienie

czy mleko służy dla psa? mój bardzo je lubi i nie wiem, czy od czasu do czasu mogę mu szkalnkę wlać do miski?
Stary 2011-04-28, 13:23   #1088
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monyczkaaa Pokaż wiadomość
czy mleko służy dla psa? mój bardzo je lubi i nie wiem, czy od czasu do czasu mogę mu szkalnkę wlać do miski?
lepiej sobie odpuść

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-28, 16:49   #1089
monyczkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez motylek1007 Pokaż wiadomość
lepiej sobie odpuść
szkoda. Norek będzie zawiedziony
Stary 2011-04-28, 17:05   #1090
motylek1007
Zakorzenienie

możesz mu to zawsze wynagrodzić jakoś

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-29, 08:50   #1091
Stellanova
BAN stały

Cytat:
Napisane przez monyczkaaa Pokaż wiadomość
Ja np. swoim dorosłym mleka nie daję -choć mleko zawiera nei tylko pełnowartościowe białko ale również tłuszcz z którego pozyskujemy mleko oraz jeszcze jeden składnik jakim jest cukier mleczny czyli laktoza. Właśnie z ta laktozą jest a raczej bywa problem. Napisałam bywa ponieważ najczęściej psy po odsadzeniu od matki czyli w wieku powyżej dwóch miesięcy tracą zdolności, które maja szczenięta a chodzi o trawienie laktozy. Należy tu dodać, że nie wszystkie psy traca zdolność trawienia laktozy a by zobaczyć czy nasz pupil stracił te właściwość trzeba obserwować jego kupki. Jeśli po spożyciu mleka występuje biegunka to wtedy wiemy, ze naszemu psu nie idzie na zdrowie cukier mleczny czyli nie ma zdolności trawienia laktozy. Właśnie takim psom nie można podawać mleka ale jesli pies dobrze toleruje mleko i nie ma po nim biegunki ani luźnej kupy to można podawać mleko ale nie jako napój bo mleko nie zastąpi wody . Wszak mleko ma w sobie sporo wartościowych składników odżywczych - musi być świeże. Jeśli mamy pieska, który nie trawi mlecznej laktozy możemy mu podawać zsiadłe mleko, jogurcik, kefir czy maślankę. Ja podaję dość często maślankę albo jogurt naturalny.

Edytowane przez Stellanova
Czas edycji: 2011-04-29 o 08:51
Stary 2011-04-29, 09:12   #1092
monyczkaaa
Zakorzenienie

Akurat Norek chyba toleruje laktozę, bo żadnych zmian nie zauważyłam. ale dla spokoju swojego sumienia , mleko sobie daruję
Stary 2011-05-05, 20:43   #1093
201604190949
Konto usunięte

Jest mleko dla ludzi o obniżonej zawartości laktozy. Nazywa się Delikatne i jest drogie Niestety ja mogę pić tylko takie...
Psu czasem daję trochę mleka dla kotów.
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-05, 22:01   #1094
lapinne
Zadomowienie

ja z nabialu daje czasem troszke serka bialego, kilka lyzek jogurtu naturalnego czy kefiru.

aaa no i za dobre sprawowanie pudelko po danio waniliowym do wylizania))
lapinne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-07, 12:01   #1095
Sylwia1900r
Wtajemniczenie

Mój pies lubi najbardziej domowe jedzenie, ale cały czas mu sypię do miski suchą karmę, by miał do niej dostęp kiedy zechce - mój lubi frolic, i chappi natomiast za
Pedigree nie przepada, lubi wszelkie mokre jedzenie z puszek i saszetek.

Kot lubi whiskas, i domowe żarełko.

Chomika karmię specjalną karmą dla niego.
Sylwia1900r jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-08, 23:09   #1096
Stellanova
BAN stały

Cytat:
Napisane przez lapinne Pokaż wiadomość
nie rozumiem zupelnie, czemu w tym watku psi stolec jest uznawany za argument swiadczacy o zdrowiu...
bez kitu...warto jednak troche mniej przejmowac sie zwyklym gownem.

....ja bym nigdy nie karmila psa royalem.
ta firma nie jest dla mnie godna zaufania.
gdyby moj pies potrzebowal diety weterynaryjnej, szukalabym wlasnie wsrod karm trovetu....

...to daj jej kulke surowego miesa od czasu do czasu jesli ci zalezy....
ja bym chorego psa trzymala na karmie weterynaryjnej i tyle.
...coz ten sklad royala dla watrobowcow jest dla mnie przerazajacy...
...generalnie to karmy weterynaryjne royala nie sa za dobre.
"lapinne" to osoba, która o swoim psie napisała:

Cytat:
Napisane przez lapinne Pokaż wiadomość
moj pies w wieku 9 miesiecy ...

....była najmlodszym, najmniejszym i najchudszym pieskiem na probach.....
Zastanawiam sie czy taka osoba jest wiarygodna gdy udziela wskazówek o karmieniu psów?.

Edytowane przez Stellanova
Czas edycji: 2011-05-08 o 23:11
Stary 2012-06-18, 15:32   #1097
renia0809
Wtajemniczenie

Unhappy Szok video! Testowanie karmy na zwierzętach

Przypadkowo natknęłam się na ten filmik testowania karmy znanej marki na zwierzętach i chciałabym się nim z Wami podzielić. Moja reakcja to szok niedowierzanie i to co zobaczyłam mogę określić tylko jednym słowem - koszmar. Trudno mi jest przyjąć do świadomości, że gdzieś na świecie zwierzęta tak cierpią
http://www.youtube.com/watch?feature...&v=WucllIFy9iU
Ja mam kryzys permanentny. Jestem typem depresyjnym, trudno jest mi się cieszyć z czegokolwiek, widzę świat w ciemnych barwach. Jest fajnie, bo pijemy herbatę, gadamy, jest ładna pogoda, ale mam w sobie czarną dziurę, która cały czas promieniuje. R. Więckiewicz

Edytowane przez renia0809
Czas edycji: 2012-06-18 o 15:34
renia0809 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-18, 15:54   #1098
Malla
Nie depcze krokusów

Dot.: Szok video! Testowanie karmy na zwierzętach

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=134755
Stary 2012-06-20, 01:04   #1099
ula_ka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez renia0809 Pokaż wiadomość
Przypadkowo natknęłam się na ten filmik testowania karmy znanej marki na zwierzętach i chciałabym się nim z Wami podzielić. Moja reakcja to szok niedowierzanie i to co zobaczyłam mogę określić tylko jednym słowem - koszmar. Trudno mi jest przyjąć do świadomości, że gdzieś na świecie zwierzęta tak cierpią
http://www.youtube.com/watch?feature...&v=WucllIFy9iU
Zapraszam do nas na stronkę, mamy tam listę karm bezpiecznych - nie testowanych
http://www.facebook.com/Okrucienstwowkremie?ref=tn_tnmn
ula_ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-20, 12:31   #1100
jemsiebie
Raczkowanie

nie jestem w stanie przyjąć do wiadomości, że ludzie mogą być tak okrutni...
jemsiebie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-20, 20:51   #1101
ula_ka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez jemsiebie Pokaż wiadomość
nie jestem w stanie przyjąć do wiadomości, że ludzie mogą być tak okrutni...
Ja również długo nie byłam w stanie, a potem się okazało, że jest jeszcze gorzej niż myślałam
Stary 2012-06-27, 11:19   #1102
grzenka
Przyczajenie

Hej, hej.Na forum sprowadził mnie znaleziony w necie temat testów na zwierzętach, zarówno kosmetyków jak karm dla zwierząt.Jestem przerażona ogromem okrucieństwa, także dlatego że mój pies jest na Royalu.Chciałabym zmienić karmę ale tu pojawia się problem.Pies jest na diecie specjalistycznej dla wątrobowców i panicznie szukam zamiennika. ....
grzenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-28, 14:46   #1103
jemsiebie
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ula_ka Pokaż wiadomość
Ja również długo nie byłam w stanie, a potem się okazało, że jest jeszcze gorzej niż myślałam
fakt, mylimy się tylko w te stronę właściwie, rzadko nas ludzie pozytywnie zaskakują. z tego punktu widzenia lepiej liczyć na psy
Stary 2012-06-29, 10:44   #1104
Ilivehere
Przyczajenie

Firma Mars jest znana z tego, że testuje na zwierzętach produkty i popiera to bestialstwo. Royal Canin należy do Mars, ale również M&M i inne słodycze.
Pierwsze sceny. Tych leżących beaglów ukazują chyba test wycięcia psom mięśnia z nóżek. Test podobno miał ukazać jak zwierzęta się poruszją bez pewnego mięśnia....
Mam nadzieję, że nie muszę wspominać wam co to vivisekcja...
Ilivehere jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-05, 15:19   #1105
jemsiebie
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ilivehere Pokaż wiadomość
Pierwsze sceny. Tych leżących beaglów ukazują chyba test wycięcia psom mięśnia z nóżek. Test podobno miał ukazać jak zwierzęta się poruszją bez pewnego mięśnia....
rany, ciężko o tym czytać.
Stary 2012-07-11, 09:32   #1106
lagowianka
Zakorzenienie

na jaką karmeę zmieni royala

Witam
Mam 3-miesiecznego shi tzu
od urodzenia jest na karmie royal i chetnie ja zjada
niestety jest ona dla mnie za droga i muszę zmienić ja na tańszą
Proszę poradźcie na jaką bo kompletnie sie na tym nie znam a nie chciałabym go karmić jakimś badziewiem typu pedigree...
lagowianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-11, 16:58   #1107
ula_ka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ilivehere Pokaż wiadomość
Firma Mars jest znana z tego, że testuje na zwierzętach produkty i popiera to bestialstwo. Royal Canin należy do Mars, ale również M&M i inne słodycze.
Tak własnie sa testowane różne rodzaje karm, dla psów po operacjach i mających problem z poruszaniem się - wycięte mięśnie u psów w labie. Dla psów z problemami z zębami i dziąsłami - psom na żywca przecinali i zszywali dziąsła aby zoaczyc jak będą przyjmowały daną karmę... Itd...
Stary 2012-07-12, 00:10   #1108
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Dot.: na jaką karmeę zmieni royala

Cytat:
Napisane przez lagowianka Pokaż wiadomość
Witam
Mam 3-miesiecznego shi tzu
od urodzenia jest na karmie royal i chetnie ja zjada
niestety jest ona dla mnie za droga i muszę zmienić ja na tańszą
Proszę poradźcie na jaką bo kompletnie sie na tym nie znam a nie chciałabym go karmić jakimś badziewiem typu pedigree...
Może sprawdź tu:

http://www.zpastorowejsfory.pl.tl/Kr...ch-karmach.htm
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-12, 08:36   #1109
lagowianka
Zakorzenienie

dziekuję bardzo mi pomoglaś
znalazłam karme połowę tansza od royala a jak sie okazuje dużo lepszą
lagowianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-12, 11:03   #1110
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:
Napisane przez lagowianka Pokaż wiadomość
dziekuję bardzo mi pomoglaś
znalazłam karme połowę tansza od royala a jak sie okazuje dużo lepszą
Cieszę się

Ja planuję zakup Brita A Ty?
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości