|
|
#1051 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Filologia polska
|
|
|
|
|
#1052 |
|
Rozeznanie
|
Eeej, ale czego?
![]() W mojej opinii ustne są łatwiejsze, serio ![]() Bo raz, że klimat wspólnego czekania i stresowania się w kupie jest nie do zastąpienia, co więcej wtedy ludzie duuużo mówią, razem się uczą na ostatnią chwilę i wiele zostaje w głowie, a dwa, że jeśli prowadzący spoko, to jakoś Cię naprowadzi, albo go przekonasz błyskiem w oku To zresztą widać, czy się ktoś uczył, czy nie. A na pisemnym to najwyżej możesz urzec ładnym charakterem pisma. Jak napiszesz głupotę, nikt Cię w trakcie nie naprowadzi i dupa, pozamiatane.
|
|
|
|
|
#1053 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ta cała atmosfera przed ustnym mnie tylko drażni, bo każdy coś gada, każdy o czymś innym i się tylko mi miesza w głowie. Zdecydowanie bardziej popieram pisemne Jak się czeka na wyniki to tez jest fajna atmosfera
|
|
|
|
#1054 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1055 |
|
Zakorzenienie
|
Też nie lubię ustnych. Kontakt face to face z wykładowcą podcina mi skrzydła totalnie. Przed tygodniem miałam egzamin z komparatystyki, nastawiłam się, że będzie pisemny, a tu 10 minut przed przypadkiem dowiaduję się, że ma być ustny
Byłam w tak ciężkim szoku, tak przerażona i tak osłabiona, że musieli mnie klepać, abym się otrząsnęła Jak sobie pomyślę, że rozmowa kwalifikacyjna na studia doktoranckie wygląda tak, że staje się przed całą komisją, od razu mi się odechciewa
|
|
#1056 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chociaż może i tak lepiej dowiedzieć się 10 minut przed niż już dwa dni wcześniej się stresować ![]() Ja teraz na UM miałam mieć połówkowy z teorii literatury pisemny, ale pani dr poszła nam na rękę i dała wybór organizując i ustny i pisemny Oj jak masz zacięcie na doktorat to na pewno Ci się uda
|
|
|
|
#1057 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale byłam w takim stanie, że zamiast odpowiadać, głupio się śmiałam, a potem opowiedziałam przy wszystkich dziekanowi, że mi się śnił Co więcej, opowiedziałam mu ten sen, na co reakcja była krótka - + Cytat:
Cytat:
|
|
|
#1058 |
|
Rozeznanie
|
A ja właśnie lecę na egzamin z trzech semestrów poetyki... Ustny
Cieszę się, bo nic nie umiem, to jeszcze podsłucham, jak się ludzie uczą Trzymcie kciukasy!
|
|
|
|
|
#1059 |
|
Zakorzenienie
|
Powodzenia!
|
|
#1060 |
|
Rozeznanie
|
Zaliczone na 4!!
|
|
|
|
|
#1061 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
#1062 |
|
Przyczajenie
|
Cześć,
za rok kończę szkołę średnią, chciałbym pójść na filologię polską zaocznie(UAM), lecz mam mętlik w głowie i nie jestem pewien czy dam sobie radę, wyjaśnię dlaczego. Nigdy nie przepadałem za literaturą, aż do końca 1 klasy technikum, gdy przekonała mnie do książek moja polonistka. Nigdy nie czytając lektur, nagle zacząłem je "pochłaniać" – lektury, książki historyczne, biografie czy fantasy.. Mając dość poważne problemy z językiem polskim w gimnazjum, teraz wychodzę z oceną bardzo dobrą ,lecz nie to jest ważne. Popełniłem błąd wybierając technikum, lecz tak wyszło. Tego już nie zmienię, bo za późno się „obudziłem”. Przejdę do meritum. W technikum informatycznym, język polski mam na „podstawie”, lecz od września przy pomocy mojej polonistki przygotowuje się do matury rozszerzonej. Mam straszne braki i zdaje sobie z tego sprawę, lecz chcę nadrobić je o ile jeszcze jest to możliwe. Proszę Was o szczerą opinie, zimny kubeł wody na głowę nic mi nie zrobi. Czy dam radę nadrobić wszystkie braki z poprzednich lat wynikające z własnej głupoty? Czy może lepiej dać sobie spokój z filologią polską i wybrać coś innego? Pozdrawiam Miś |
|
|
|
|
#1063 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1064 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dasz radę. Byłam na biol-chemie w liceum, na żadne korki nie chodziłam, uczyłam się sama, o ile uczeniem się można nazwać 1 rozszerzony arkusz maturalny raz na dwa tygodnie (albo rzadziej) ![]() Ostatecznie maturkę zaliczyłam na 80% (a podstawę, żeby było śmiesznie, na nieco ponad 50%). Dla rozszerzonej najważniejsze jest robienie arkuszy + pisanie wypracowań, wieeelu wypracowań; nie ma jakiejś konkretnej wiedzy, którą trzeba nadrobić, to znaczy pewnie w teorii, w programie jest, ale w praktyce matura wygląda inaczej. |
|
|
|
|
|
#1065 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
. Myślę,że powinienem dać sobie radę.Martwi mnie bardziej czy dałbym sobie radę na filologi polskiej, mając dość spore braki,. Przyłożę się i spróbuje, najwyżej dam sobie spokój po pierwszym semestrze. P.S znajdę gdzieś w internecie spis lektur? Czytałem,że jest ich ponad 100 na pierwszy semestr
|
|
|
|
|
|
#1066 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
. Myślę,że powinienem dać sobie radę.Martwi mnie bardziej czy dałbym sobie radę na filologi polskiej, mając dość spore braki,. Przyłożę się i spróbuje, najwyżej dam sobie spokój po pierwszym semestrze. P.S znajdę gdzieś w internecie spis lektur? Czytałem,że jest ich ponad 100 na pierwszy semestr
|
|
|
|
|
|
#1067 |
|
Przyczajenie
|
o maturę rozszerzoną się aż tak nie martwię
|
|
|
|
|
#1068 |
|
Wtajemniczenie
|
Bez przesady. Jedyną lekturą jaką przeczytałam w pierwszym semestrze to była mitologia. Po prostu nie ma na to czasu. Może jakby jedynym przedmiotem była literatura to wtedy dałoby się radę, ale jest dużo innych zajęć do których trzeba się przyłożyć. Spis lektur zawsze jest, ale naprawdę mało kto czyta. W drugim semestrze było trochę gorzej, bo około 50 lektur i trzeba było mniej więcej wiedzieć o czym jest każda, ale nawet sam wykładowca polecał czytać opracowania z wydań Biblioteki Narodowej. No i 3/4 lektur to jest to co było w liceum. Nie bój się tak tych zajęć z literatury. Lepiej zainteresuj się gramatyką. Poprzeglądaj sobie w programach czego będziesz się uczyć, żebyś się potem nie zdziwił na morfologii albo gramatyce historycznej
|
|
|
|
|
#1069 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
Jestem studentką 2 roku FP na URZ na specjalizacji nauczycielskiej . Planuję jeszcze podjąć drugi kierunek- Prawo ![]() Jest też ktoś z Rzeszowa? Pozdrawiam
|
|
#1070 |
|
Przyczajenie
|
Jestem tegoroczną maturzystką i zastanawiam się nad filologią polską ze spec. edytorską, stąd moje pytanie, czy ktoś studiuje ten kierunek na UG właśnie z tą specjalnością, czy jest bardzo dużo nauki i czy da się radę połączyć dwa kierunki jednocześnie, chciałabym wziąć do tego Slawistykę na tym samym wydziale. No i oczywiście mam pytanie czy ktoś z Was się wybiera na UG na ten kierunek.
|
|
|
|
|
#1071 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja się wybieram... chyba. Jeszcze zastanawiam się nad UW, ale ostatecznie to nie wiem i jestem trochę w kropce.
|
|
|
|
|
|
#1072 |
|
Wtajemniczenie
|
Od 1 roku to chyba nie jest zbyt dobry pomysł. Zresztą na mojej uczelni nawet nie można na 1 roku brać dwóch kierunkow, bo nie ma na to zgody dziekana. Może sprobuj najpierw z jednym, a od drugiego roku sobie coś dobierzesz (jesli stwierdzisz, że dasz radę).
U mnie sporo osob nie radziło sobie z materiałem, bo jest tego dosyć dużo (no ale to też zależy od siatki zajęć na uczelni). Ludzie ciągle narzekali. Nie spodziewali sie, że bedzie ciezko. PRzed rekrutacją chyba mało kto przegląda programy zajęć na studiach, a potem jest wielkie zdziwienie. Nie wyobrazam sobie jak można pogodzić dwa kierunki filologiczne. Jeśli jest ktoś taki to naprawdę podziwiam. |
|
|
|
|
#1073 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
we wtorek się bronię, bronię licencjat i spadam. jak chodzę na rozmowy kwalifikacyjne, czy jak ostatnio pracowałam w korpo to polonistyka jako 2 kierunek wcale mi nie pomaga, mój były szef zaczął rechotać mówiąc, że to obciach coś takiego studiować...
|
|
|
#1074 |
|
Raczkowanie
|
Ja planuję specjalizację edytorską na Uniwersytecie Wrocławskim
Ale wiadomo, życie zweryfikuje moje plany.
|
|
#1075 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie wiem co w tym obciachowego
![]() Nie wiem. Moze to zalezy od uczelni. U mnie osoby ktore pracują + studiują, ledwo przechodzą z semestru na semestr i udaje im się tylko dzięki ściągom
|
|
|
|
|
#1076 |
|
Przyczajenie
|
Składam również na UG + na dwie inne uczelnie. Na dzień dzisiejszy nie jestem do końca przekonana co do filologii polskiej, ale w sumie od dłuższego czasu marzyłam o studiowaniu polonistyki, najchętniej spec. edytorska w połączeniu ze spec. wiedza o filmie (nie pamiętam jak dokładnie się nazywa).
Składacie też na inne kierunki, czy tylko filologia? Jakie wyniki na maturze?
Edytowane przez minia0 Czas edycji: 2012-06-30 o 22:50 |
|
|
|
|
#1077 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1078 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Naprawdę, opinie takich ludzi nie powinny być argumentem w żadnej dyskusji. |
|
|
|
|
|
#1079 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A jak Tobie poszła matura? |
|
|
|
|
|
#1080 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() A ile masz punktów w rekrutacji na UG? |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Studia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:27.

Jak się czeka na wyniki to tez jest fajna atmosfera

Jak sobie pomyślę, że rozmowa kwalifikacyjna na studia doktoranckie wygląda tak, że staje się przed całą komisją, od razu mi się odechciewa 
+