|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1651 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Oleje i olejki do włosów, część VI
Ja zmywam Joanną Naturia do włosów przetłuszczających się i super zmywa olej
|
#1652 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie
łoojej jak dawno mnie tu nie było.wczoraj byłam w sklepie i robiłam zakupy zakupiłam także olej OLIVER z oliwą z oliwek (5%) - jest to olej rzepakowy rafinowany. Oczywiscie od razu pomyslałam że spróbuje go nałożyć na głowę...stosowała któraś??P
|
#1653 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a z tego co kojarze naturia go posiada w skladzie
|
|
#1654 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Są włosy, które nie tolerują szamponów bez SLS, jak moje Mam wrażenie, że wokół SLS/SLES i silikonów narósł jakiś wielki mit, wszystkiego można używać, ale z głową
|
|
|
|
|
#1655 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
..
|
|
#1656 |
|
Raczkowanie
|
no nie wiem też mam cienkie włosy i fakt łamią się, ale czy powinnam to zrzucać na slsy? sama już nie wiem jak na to patrzeć.... nakładam oleje, jantary, maski, zmacniam się "od środka" i co? codzienne mycie wlosow taką dla przykładu Joanną ma to wszystko zaprzepaścić.
z tego co się orientuję to Babydream nie ma slsu, ale jak go kupiłam to nie mogłam stosować go dłużej bo masakrował moje włosy, były nie do rozczesania, tępe i wogole kiepskie. moze kupie sobie ten bd fur mama i bedzie lepszy ale to nie temat o szamponach, sorki za OT
|
#1657 | |
|
lipiec na maksa!!! :)
|
Cytat:
|
|
|
#1658 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja tez nie uzywam szamponów z Slsem bo mi wyplukuja migiem farbe pozatym mam strasznie postrzepione po nich wlosy. Chociaż ten babydream mi tez nie sluzyl ani z babylove dla dzieci tez nie. Za to alterra czy alverde ma super szampony ktore akurat moim wlosom bardziej sluza niz inne cuda i cudenka..
|
|
#1659 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Nie demonizowałabym SLS/SLES tak bardzo.
|
||
|
|
|
#1660 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny macie może jakiś tutorial bądz film instruktażowy jak nakładać olej na włosy/głowe?
Bo mi Vatika poszła na 10 nałożeń a powinna chyba na dłużej starczyć z tego co czytałam tu i ówdzie. Mam gęste, puszące się włosy do połowy ramion i jak nałoże łyżkę ojelu, jak to jest wskazane to pokryje zaledwie jedno dobre pasmo a większość włosów jest suchych. I tak nakładam aż włosy wyglądają jak mokre od oleju. Źle robię? |
|
|
|
#1661 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1662 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam włosy gęste za ramiona a buteleczka 100ml olejku mi na ponad miesiąc wystarcza przy nakładaniu go co 2-3 dni... Daję duzą kroplę oleju na rękę i wmasowuje we włosy a potem biore mniejszą krople i wsmarowuje jeszcze raz i tyle.
|
|
#1663 |
|
Raczkowanie
|
ja niestety też zakładam za dużo i zdaję sobie z tego sprawę, jednak nie umiem rozprowadzić oleju - i to jak piszecie łyżki czy łyżeczki - na całych włosach jeśli nie będzie go wystarczająco dużo
u mnie to tak z 5 łyżek na całą głowę myślę, że idzie.. ;/
|
#1664 |
|
Raczkowanie
|
ale mi łyżka starcza na jedno pasmo i wcale nie ocieka ten olej
|
|
|
|
#1665 |
|
Zakorzenienie
|
ja sie dziwie ze ty umiesz tyle oleju spłukać.. ja niekiedy dam za duzo jakims cudem i nie umiem domyc.. musze wtedy 2 razy myc wlosy.. wiec ja sie na prawde dziwie..hmm
|
#1666 |
|
Raczkowanie
|
akurat mycie wlosow dwa razy jest wskazane tym bardziej po olejowaniu
|
#1667 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#1668 |
|
Zakorzenienie
|
Kto tak powiedział?
|
|
|
|
#1669 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1670 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#1671 |
|
Zakorzenienie
|
serio? hmm nie wiedzialam.. ja ogolnie myje wlosy szamponem raz na tydzien albo i rzadziej.. i jakos po olejowaniu sie odzywką wypłukuje olej dobrze tylko czasem sie zdarza mi za duzo dac wtedy obowiązkowo szamponem myje.
|
#1672 |
|
Zakorzenienie
|
Nigdzie nie słyszałam, że mycie włosów 2 razy jest zalecane. Po co narażać skórę głowy na kontakt z detergentami dłużej niż to możliwe? Wg mnie liczy się technika mycia, dokładny masaż skalpu. Zawsze olej zmywam 1 raz, do tego długość włosów samą pianą.
|
|
|
|
#1673 |
|
Raczkowanie
|
tzn nie wiem ja też myję raz, ale o myciu dwa razy mówiła mi fryzjerka argumentując, że jednorazowe mycie w ogóle nie oczyszcza skóry, dopiero drugie, dlatego wydaje mi się, że tym bardziej sprawdzi się to przy oleju, jednak ja również dwa razy nie myję tym bardziej, że myję włosy prawie codziennie więc i tak je katuję... nie wyobrażam sobie mycia włosów raz na 3 dni a co dopiero na tydzień.. z moimi włosami by to nie przeszło poza tym ja mam świra na punkcie czystych włosów
PM 2016 <3 Edytowane przez Caarroolliinnee Czas edycji: 2012-06-19 o 19:24 |
|
|
|
#1674 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() po prostu moje wlosy nie lubia sie z SLSem wole jego unikac. ktos ostatnio mowil mi ze to tak silny srodek ze jest dodawany do wszystkiego - jakies chemiczne proszki, plyn do zmywania naczyn, emulsje do czyszczenia syfu ![]() generalnie to od nawilzania odzywiania mam oleje i odzywke przy kazdym myciu. od szamponu oczekuje jedynie zmycia oleju na dlugosci (skalpu nie olejuje tylko jak szczotka przejezdzam po wloskach to troche sie samoczynnie jego naniesie) i delikatnego oczyszczenia skory glowy z tluszczu.
|
|
#1675 |
|
Raczkowanie
|
to ja jeszcze zadam pytanie, które mi się nasuwa
nakładamy olej, siedzimy, myjemy i co? odżywka jest wskazana.. jednak jakiej użyć, żeby nie masakrowała włosów po tym jak siedzimy kilka godzin z olejem...? koniecznie bezsilikonowe prawda? jednak ja już nie wiem co warto używać a co nie. chcę zupełnie zrezygnować z silikonów bo ostatnimi czasy trochę ich używałam i niestety efekty na moich włosach są dramatyczne i teraz bede robić wszystko żeby to naprawić :P
|
#1676 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja myję raz przez całe życie, a jakoś łoju na głowie nie mam ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#1677 |
|
Zakorzenienie
|
właśnie, olejek zrobił swoje w tym momencie nie ma różnicy jaką odżywke dasz. Owszem bezsilikonowa bedzie lepsza ale taka zwykła też jest OK- tak ja myśle.
|
#1678 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1679 |
|
Raczkowanie
|
musze się wybrać po Alterrę bo nic innego na moją kieszeń a tak naturalnego jak ona nie kupię
musze coś zrobić bo tak mi sie wlosy lamia i rozdwajaja koncowki ze już mam tego serdecznie dosyć... jak patrzę na swoje zdjęcia sprzed ok trzech lat to dech mi zapiera jakie moje włosy były i jestem w szoku że aż tak dobrze mogły wyglądać a teraz nie wiem co sie dzieje;/ sory za OT.. już kończe sie nad sobą użalać...
|
#1680 |
|
Raczkowanie
|
ileenka,
ja też używam więcej niż łyżkę, choć nie raz czytałam, że im mniej oleju tym lepiej on działa... więcej wcale nie znaczy lepiej w tym przypadku. Spróbuj zrobić tak jak czytałam na blogu Anwen- nalej do miski ciepłej wody, do tego ok dwie łyżki oleju i wymocz je w takim rosołku. Efekty podobno super. I nie przesadzisz z ilością oleju. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:46.

łoojej jak dawno mnie tu nie było.

..

ja tez nie uzywam szamponów z Slsem bo mi wyplukuja migiem farbe pozatym mam strasznie postrzepione po nich wlosy. Chociaż ten babydream mi tez nie sluzyl ani z babylove dla dzieci tez nie. Za to alterra czy alverde ma super szampony ktore akurat moim wlosom bardziej sluza niz inne cuda i cudenka..