Kodeks Recenzentów - dyskusje o usuwaniu recenzji z KWC - Strona 18 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Wirtualna Redakcja > Techniczne dla katalogu kosmetyków

Notka

Techniczne dla katalogu kosmetyków Forum techniczne - obszar katalog kosmetyków. Tutaj zajmujemy się obsługą techniczną katalogu kosmetyków: "Kosmetyk Wszech Czasów".

Narzędzia
Stary 2012-05-17, 10:36   #511
diella
Raczkowanie

Dot.: Kodeks Recenzentów - dyskusje o usuwaniu recenzji z KWC

Mogliby wysyłać wiadomość z uzasadnieniem! Kilka moich recenzji zostało usuniętych zupełnie bez sensu, nie naruszały regulaminu! Spędziłam nad nimi wiele czasu, były rzetelne i dopracowane, zawierały fotki i nie ma po nich śladu! Napisałam maila do nich- nie odpisali, napisałam na forum, mój wpis się nie pojawił! Wizaz zatrzymał się mentalnie w czasach PRL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
diella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-17, 11:10   #512
Odonate
Zadomowienie

GG do Odonate

Nie mógł się zatrzymać w czasach PRL, ponieważ wtedy nie istniał. Poza tym, co możesz wiedzieć o tym jak wtedy było, skoro miałaś rok, gdy zmieniano ustrój?
Stary 2012-05-17, 12:21   #513
emma-e4
Wtajemniczenie

już było tłumaczone nie raz - kosmetyk zużyty w całości przed upływem miesiąca może być spokojnie recenzowany
"po minimum 30 dniach* lub po zużyciu całego opakowania"
może osoby które tego "lub" nie widzą tak samo potrafią czytać ze zrozumieniem resztę regulaminu? wtedy nie dziwi mnie że recenzje znikają a recenzentki są przekonane że wszystko było w porządku

sama czasem zgrzytam zębami na kodeks, ale sie go trzymam - wystarczy zajrzeć na strony typu kafeteria, gdzie recenzje wystawiane są po 1 uzyciu, nie do tego kosmetyku itd żeby wyobrazić sobie do czego prowadziłoby rozluźnienie zasad KWC
sama zgłaszam recenzje i czasami przeglądając wszystkie wystawione do 1 kosmetyku muszę zgłosić 90%
przykładowo - zastanawiam się nad kupnem kremu, ale 5 recenzji jest wystawionych po kilku dniach uzywania i dają mu najwyższą ocenę, 1 daje najniższą tylko dlatego, że krem do cery suchej zapchał cerę tłustą
zgłaszam je wiec wszystkie i nic nie zostaje, a ja nie wiem czy krem kupić czy nie, bo wszystkie recenzje były niewiarygodne
gdybyście czasami zobaczyły taki syf, to inaczej patrzyłybyście na regulamin
KWC ma być rzetelne a to wymaga trochę ograniczania naszej radosnej twórczości

Edytowane przez emma-e4
Czas edycji: 2012-05-17 o 12:23
emma-e4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-17, 12:37   #514
Odonate
Zadomowienie

GG do Odonate

emm, mam ten sam kłopot - usiłuję czegoś dowiedzieć się o kosmetyku i okazuje się, że większość recenzji jest nieprzydatna, bo albo mówią o ogólnikach, które można przypiąć do wszystkiego, albo są wystawione po zbyt krótkim czasie, albo są niewłaściwie stosowane i koniec końców niczego się nie dowiaduję.
Stary 2012-05-17, 14:07   #515
werka89
Zakorzenienie

Treść usunięta

Nie jestem zupa pomidorowa by wszyscy mnie lubili
Maria Czubaszek

M&W.

Edytowane przez werka89
Czas edycji: 2012-05-17 o 14:10
werka89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-18, 17:25   #516
ananke666
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez emma-e4 Pokaż wiadomość
już było tłumaczone nie raz - kosmetyk zużyty w całości przed upływem miesiąca może być spokojnie recenzowany
"po minimum 30 dniach* lub po zużyciu całego opakowania"
może osoby które tego "lub" nie widzą tak samo potrafią czytać ze zrozumieniem resztę regulaminu? wtedy nie dziwi mnie że recenzje znikają a recenzentki są przekonane że wszystko było w porządku
No właśnie. Mam kopię swojej wywalonej recenzji, gdzie stoi jak byk, że zużyte zostało całe opakowanie. Co prawda w trzy tygodnie, ale całe. Na tyle wystarczyło, to była maska do włosów. W profilu o moich włosach stoi: "Długie, cienkie, delikatne, przetłuszczające się u nasady, przesuszające na końcach"- naprawdę nic dziwnego, że maskę zużywam w parę dni mniej niż miesiąc.
A jednak recenzja poleciała. Za co, skoro nie za czas używania - nie wiadomo. Widać jednak nawet zużyty w całości kosmetyk nie może "być spokojnie recenzowany". Mogę tu wkleić kopię, niech mi ktoś wyjaśni, gdzie przekroczyłam regulamin. Choćby po to, żebym wiedziała, gdzie popełniłam błąd.
ananke666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-21, 13:40   #517
Meell
Zadomowienie

Nie doczytałam tego w Kodeksie Recenzentki, więc pytam: co z Recenzentkami, które pod recenzjami dodają: "Daj +", czy "Dobra recenzja? Kliknij +". Dozwolone, niedozwolone?
Meell jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-22, 11:45   #518
diella
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Meell Pokaż wiadomość
Nie doczytałam tego w Kodeksie Recenzentki, więc pytam: co z Recenzentkami, które pod recenzjami dodają: "Daj +", czy "Dobra recenzja? Kliknij +". Dozwolone, niedozwolone?
Oczywiście że dozwolone!!! Skoro nie doczytałaś to znaczy że nie ma takiego zakazu w regulaminie. A co nie jest zakazane - jest dozwolone! Nawet jeśli zostanie to wprowadzone to prawo nie działa wstecz więc i tak nie będzie można usunąć recenzji sprzed wprowadzenia takiego punktu.

Tak samo "niedozwolone" jest to, ze masz napisane "ktoś kocha ciebie" pod postami
Stary 2012-05-22, 16:24   #519
Meell
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez diella Pokaż wiadomość
Oczywiście że dozwolone!!! Skoro nie doczytałaś to znaczy że nie ma takiego zakazu w regulaminie. A co nie jest zakazane - jest dozwolone! Nawet jeśli zostanie to wprowadzone to prawo nie działa wstecz więc i tak nie będzie można usunąć recenzji sprzed wprowadzenia takiego punktu.

Tak samo "niedozwolone" jest to, ze masz napisane "ktoś kocha ciebie" pod postami
OK, spokojnie, zauważyłam to akurat w Twoich recenzjach, ale tutaj TYLKO ZAPYTAŁAM.

I chciałabym odpowiedzi pochodzącej od modów.
Stary 2012-05-23, 00:43   #520
diella
Raczkowanie

Wiem, że pod moimi. W ogóle jest ostatnio jakiś "nalot" na moje recenzje, najlepiej skasujmy wszystkie recenzje, bo są niezgodne z regulaminem. Ja swoje mam skopiowane i będę dodawać do skutku Nie trzeba być modem żeby to wiedzieć, ale ok.. poczekajmy

edit:
sprawdziłam, nie ma takiego zapisu w Regulaminie czy tam "Kodeksie", więc przykro mi ale na tej podstawie (tudzież na żadnej, no, może prawie ^^ żadnej innej) nie możesz zgłosić moich recenzji Ubolewam.

Edytowane przez diella
Czas edycji: 2012-05-23 o 00:50
Stary 2012-05-23, 08:33   #521
emma-e4
Wtajemniczenie

Cytat:
edit:
sprawdziłam, nie ma takiego zapisu w Regulaminie czy tam "Kodeksie", więc przykro mi ale na tej podstawie (tudzież na żadnej, no, może prawie ^^ żadnej innej) nie możesz zgłosić moich recenzji Ubolewam.
dlaczego uważasz, że ktoś tylko czycha żeby zglosić twoje recenzje?
to, że zachęcasz do dawania ci plusów nie jest przecież nieopłaconą reklamą, którą wizaż ściga
nie zgłaszamy nawet recenzji, które reklamują prywatne blogi, o ile oprócz podania adresu bloga jest tam wartościowa ocena produktu
naprawdę, nie zmówiłyśmy się żeby usunąć ci wszystkie recenzje, nie ma żadnej kampanii ani przeciw tobie ani przeciw żadnej konkretnej recenzentce, twoja spiskowa teoria jest na wyrost
wyobraź sobie, że zgłaszając rec. do usunięcia zupełnie nie zwracam uwagi na to czyje one są, nie zauważam nawet nicków recenzentek
Stary 2012-05-23, 08:39   #522
Odonate
Zadomowienie

GG do Odonate

Też nie zdażyło mi się zgłaszać recenzji dlatego, że ktoś napisał "daj +", aczkolwiek dość zabawny jest taki "dodatek" do czegoś, co trudno nazwać recenzją.
Stary 2012-05-23, 14:43   #523
Meell
Zadomowienie

diella, jeszcze żadnej Twojej recenzji nie zgłosiłam, spokojnie... Zresztą, tak jak już emma-e4 napisała, ja też nie czyham na konkretne osoby. Nawet nie sugeruję, że proszenie o plusy w recenzji jest złe. Po prostu z tego, co widzę, w Kodeksie nie ma żadnych odwołań do tego systemu z dawaniem plusów za recenzje, więc pytam, żeby uzyskać, że tak powiem prawomocne ustosunkowanie od modów. Tyle.

Edytowane przez Meell
Czas edycji: 2012-05-23 o 14:45
Stary 2012-05-24, 11:39   #524
diella
Raczkowanie

No tak, nikt się nie uwziął, a recenzje same znikają
Podejrzewam, że niektórzy mają taki plan działania:
1. znajdują "zakazaną" recenzję
2. wchodzą na profil danej osoby
3. zgłaszają tę "zakazaną" recenzję
4. oglądają resztę recenzji danej użytkowniczki
5. zgłaszają wszystko co się da

Oczywiście, że to nie jest reklama ani nic zakazanego, jednak ktoś wpadł na pomysł, że może być "zakazane". Po prostu niektórzy nie wiedzą jak podziękować za recenzję, więc piszą mi na priva, a wystarczy "+" którego czasem nie zauważają (np. jak są nowe na wizażu - nasza społeczność ciągle rośnie!)

Cieszę się zatem, że moje rec. są bezpieczne
Pozdrawiam.
Stary 2012-05-24, 11:55   #525
Odonate
Zadomowienie

GG do Odonate

didella, żeby zgłosić recenzję wcale nie trzeba odwiedzać profilu osoby, która ją wystawiła. Myślę, że w 99,9% przypadków osoba zgłaszająca nawet nie zwraca uwagi na nick, między innymi dlatego, że tych recenzji jest bardzo dużo.
Mi się zdarzyło robić "nalot" i pewnie się jeszcze zdarzy. Jeśli buszując w KWC n-ty raz natykam się na nic nie wartą "recenzję" tej samej użytkowniczki, to zaglądam do profilu, ale to rzadkie przypadki - trzeba sobie "zasłużyć", żebym zadała sobie trud zapamiętania nicku.
Stary 2012-05-24, 14:28   #526
czerwonapoziomka
Raczkowanie

Diella, a Ty się zachowujesz jak rozhisteryzowane dziecko, bo ktoś smiał Ci usunąć recenzję czy zgłosił ją do moderacji. To dla Ciebie kwestia życia i smierci? Bo naprawdę czytając twoje posty- mozna sądzić, że niezwykle emocjonalnie do tego wszystkiego podchodzisz- tu zmowa, tu spisek, tu czyhanie na Twoje recenzje. Równie nerwowo zareagowałaś na pytanie o wpis w Twoich recenzjach " Podoba Ci sie, to daj plus"- ja nie wiem krzywda tu Ci się jakaś dzieje?? Moze opanuj się trochę.
btw takie zdanko na końcu- to dla mnie nic innego, tylko namolne dopominanie się o pochwały.
czerwonapoziomka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-11, 19:00   #527
anu_hi
Przyczajenie

Dot.: Recenzje do usunięcia

No to się robi jakiś absurd Chyba nie będziecie zmuszać recenzentek do używania produktu co najmniej miesiąc, jeśli źle lub bardzo źle działa na skórę! Ja akurat chciałabym wiedzieć, że np. krem ma skłonność do zapychania, a da się to ustalić w czasie kilku użyć. Inaczej mówiąc, uważam takie recenzje za pomocne. Pamiętajcie, drogie Wizażanki, że nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu
anu_hi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-12, 01:02   #528
diella
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez anu_hi Pokaż wiadomość
No to się robi jakiś absurd Chyba nie będziecie zmuszać recenzentek do używania produktu co najmniej miesiąc, jeśli źle lub bardzo źle działa na skórę! Ja akurat chciałabym wiedzieć, że np. krem ma skłonność do zapychania, a da się to ustalić w czasie kilku użyć. Inaczej mówiąc, uważam takie recenzje za pomocne. Pamiętajcie, drogie Wizażanki, że nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu
Pisałam dokładnie to samo! Niestety, administratorzy chyba wolą tkwić w owym absurdzie... :/
Stary 2012-06-13, 10:04   #529
baxterina
Rozeznanie

Pisząc recenzje stosuję się do Kodeksu KWC, ale mam wątpliwość co do usunięcia recenzji Daisy EDT Marc Jacobs.
Powstała po zużyciu butelki zapachu i części atomizera (więc powód zbyt krótkiego czasu odpada).
Nie było w niej nic co mogłoby być dla kogoś obraźliwe.
Osoby korzystajaće z KWC dla tego produktu pochwaliły ją 8 razy.
Była KWC od listopada 2011.Nie chodzi tu o pochwały, ale chciałabym znaleźć powod jej usunięcia.
Przeczytałam Kodeks jeszcze raz- nie znajduję nic co w mojej recenzji mogłoby go naruszać.
baxterina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-13, 10:18   #530
baxterina
Rozeznanie

Przy każdej recenzji staram się stosować do Kodeksu KWC, jednak nawet czytając go po raz kolejny nie rozumiem powodów usunięcia mojej recenzji Daisy EDT Marc Jacobs .
Recenzja ta:
1.Została wystawiona po zużyciu flakonu i części atomizera więc powodem nie mógł być niewystarczający czas testowania kosmetyku.
2.Nie mogła być dla nikogo obraźliwa- skupiała się na samym produkcie
3. Trudno mi teraz udowadniać że była rzetelna- otrzymała 8 pochwał od uzytkowników KWC
-na KWC znajdowała sie od listopada 2011
Rozumiem, że porces usuwania recenzji jest w istocie procesem ulepszania KWC, jednak tym bardziej nie rozumiem tej decyzji.
W Kodeksie nie znajduję odpowiedzi.
Pozostawiono recenzję strszą niż moja (chronologicznie) powstałą po zużyciu jednej próbki.
Stary 2012-06-13, 13:55   #531
Odonate
Zadomowienie

GG do Odonate

Perfumy można oceniać na podstawie próbek, nie jest wymagane zużycie całego, pełnowymiarowego flakonu. Może po prostu recenzja ta nie dawała żadnego konkretnego wyobrażenia o zapachu. Często lecą recenzje, nawet niekiedy długachne, gdzie o woni jest jedynie w ogólnikach np. "ładny zapach" lub "śmierdziel".
Stary 2012-06-13, 17:38   #532
baxterina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Odonate Pokaż wiadomość
Perfumy można oceniać na podstawie próbek, nie jest wymagane zużycie całego, pełnowymiarowego flakonu. Może po prostu recenzja ta nie dawała żadnego konkretnego wyobrażenia o zapachu. Często lecą recenzje, nawet niekiedy długachne, gdzie o woni jest jedynie w ogólnikach np. "ładny zapach" lub "śmierdziel".
Dzięki za odpowiedź.
Może- trudno mi teraz polemizować kiedy tej recenzji już nie ma.
Ale nie -ona nie była taka
Tzn. typu "ohyda"albo "cud, miód, orzeszki" bo jako taka nic by nie wnosiła.

Zainteresowałam się tym bo np. pozostała taka recenzja tego samego zapachu :

https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...#review-534008

która mówi bardziej o tym czym jest stokrotka, gdzie rośnie kiedy kwitnie itd. niż o perfumach.

Edytowane przez baxterina
Czas edycji: 2012-06-13 o 17:46
Stary 2012-06-13, 19:25   #533
Odonate
Zadomowienie

GG do Odonate

Bo moderatorki nie mają tyle czasu, żeby przeglądać wszystkie recenzje. Czasami usuwają tylko te ze zgłoszeń. Istnieje więc prawdopodobieństwo, że tej recenzji po prostu nie widziały. Możesz ją zgłosić, żeby zasygnalizować, że nie powinna figurować w KWC.
Stary 2012-06-20, 13:50   #534
iceflower
Przyjaciółka KWC

Cytat:
Napisane przez Meell Pokaż wiadomość
Nie ma zakazu umieszczania takich dopisków pod recenzjami.

Cytat:
Wiem, że pod moimi. W ogóle jest ostatnio jakiś "nalot" na moje recenzje, najlepiej skasujmy wszystkie recenzje, bo są niezgodne z regulaminem. Ja swoje mam skopiowane i będę dodawać do skutku Nie trzeba być modem żeby to wiedzieć, ale ok.. poczekajmy
Nikt nalotu na Twoje recenzje nie robi, nie porwadzi prywatnej krucjaty przeciw Twoim zdolnościom literackim. Usuwane są recenzje niezgodne z regulaminem, radziłabym nie dodawać nieregulaminowych recenzji z kółko tylko zamiast się żalić i złościć dodawać nowe zgodnie z zapisami regulaminu.

Cytat:
Napisane przez anu_hi Pokaż wiadomość
Nikt nikogo do używania kosmetyku jak mu szkodzi nie zmusza. Pisałyśmy o tym nie raz, napiszę raz jeszcze - oprócz KWC funkcjonuje tu też forum na którym możemy dzielić się odczuciami co do kosmetyków, których nie możemy ze względu na panujące tu zasady wyrazić w recenzjach. Nikt tu nadgorliwy nie jest, regulamin obowiązuje wszystkich tak samo.
Przypominam że rejestracja na Wizażu jest równoznaczna z zaakceptowaniem tego właśnie znienawidzonego regulaminu.

Cytat:
Napisane przez baxterina Pokaż wiadomość
Dzięki za odpowiedź.
Może- trudno mi teraz polemizować kiedy tej recenzji już nie ma.
Ale nie -ona nie była taka
Tzn. typu "ohyda"albo "cud, miód, orzeszki" bo jako taka nic by nie wnosiła.

Zainteresowałam się tym bo np. pozostała taka recenzja tego samego zapachu :

https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...#review-534008

która mówi bardziej o tym czym jest stokrotka, gdzie rośnie kiedy kwitnie itd. niż o perfumach.
Nie zajmuję sie recenzjami perfum, skopiuję Twój post do właściwego wątku, żeby odpowiedni moderator spojrzał na tę recenzję.
przestaniemy się bać
życie stanie się muzyką
i stanie się to co ma się stać
iceflower jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-20, 15:30   #535
baxterina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez iceflower Pokaż wiadomość

Nikt nalotu na Twoje recenzje nie robi, nie porwadzi prywatnej krucjaty przeciw Twoim zdolnościom literackim. Usuwane są recenzje niezgodne z regulaminem, radziłabym nie dodawać nieregulaminowych recenzji z kółko tylko zamiast się żalić i złościć dodawać nowe zgodnie z zapisami regulaminu.

Nikt nikogo do używania kosmetyku jak mu szkodzi nie zmusza. Pisałyśmy o tym nie raz, napiszę raz jeszcze - oprócz KWC funkcjonuje tu też forum na którym możemy dzielić się odczuciami co do kosmetyków, których nie możemy ze względu na panujące tu zasady wyrazić w recenzjach. Nikt tu nadgorliwy nie jest, regulamin obowiązuje wszystkich tak samo.
Przypominam że rejestracja na Wizażu jest równoznaczna z zaakceptowaniem tego właśnie znienawidzonego regulaminu.

Nie zajmuję sie recenzjami perfum, skopiuję Twój post do właściwego wątku, żeby odpowiedni moderator spojrzał na tę recenzję.
Dziekuję Miałam w wolnej chwili napisać ją od nowa. Ale nie mogłabym dodać nic ponadto co zostało napisane w poprzedniej
Stary 2012-06-22, 17:50   #536
Meell
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez iceflower Pokaż wiadomość
Dzięki za odpowiedź.
Stary 2012-07-28, 11:26   #537
devona
Raczkowanie

Dot.: Kasowanie komentarzy

Dla mnie KWC przestało być źródłem bezstronnych komentarzy

w ostatnim czase 4 czy 5 moich recenzji zostało usunietych dlatego ze ocenilam je na jedna gwiazdke, podajac wyczerpujace uzasadnienie

Obiektywnych informacji o kosmetykach szukam od dzis tylko na blogach
devona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-06, 13:11   #538
kaja1981
Rozeznanie

Cześć - taki mój postulat - już dwukrotnie została usunięta moja recenzja kosmetyku, używanego zgodnie z regulaminem (makijaż - ponad tydzień), zaczynam myśleć, że to dlatego, że jest to opinia negatywna przy samych pozytywnych. Zaczyna mi się odechciewać pisać jakiekolwiek opinie - może należałoby informować użytkowniczki, że to i tamto jest nie tak i sugerować edycję recenzji, skoro jest tu tyle "śledczych" wyłapujących nie takie ich zdaniem recenzje... Szlag mnie trafia, kiedy zaglądam po raz kolejny do jakiegoś kosmetyku i widzę, że opinie, moim zdaniem oczywiście, pomocne znikają i np. z ośmiu zostają cztery. Moim zdaniem trochę nie fair takie podejście "wywalamy i już".

Edytowane przez kaja1981
Czas edycji: 2012-08-06 o 13:16
kaja1981 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-06, 15:38   #539
emma-e4
Wtajemniczenie

kaja1981 twoją recenzję chyba nawet ja zgłaszałam - nie jest zgodna z regulaminem - oceniałaś
Eveline, Blemish Base BB Cream (Kompleksowy krem BB 6 w 1), który znajduje się w kategorii kremy tonujące i brązujące i oceniany powinien być po miesiącu używania (jak krem a nie jak podkład)

Edytowane przez Noor
Czas edycji: 2012-08-06 o 21:21 Powód: usuniecie linku niedotyczącego sprawy
Stary 2012-08-06, 18:47   #540
kaja1981
Rozeznanie

Ok - mój błąd. Co nie zmienia faktu, że moim zdaniem zamiast coś wyrzucać tak po prostu, należałoby pomyśleć nad tym, żeby sugerować recenzentkom co jest nie tak i co można zmienić, w końcu każdy, kto coś pisze chce się przyczynić do ułatwienia wyboru innym i poświęca swój czas na to. A swoją drogą, to, że krem jest za ciemny dla cery bardzo jasnej widać już przy pierwszym użyciu - po co usuwać tą recenzję, może uchroni ona czyjś portfel i te pieniądze dołoży sobie do czegoś bardziej zdatnego dla bladych...
kaja1981 jest offline Zgłoś do moderatora  

Nowe wątki na forum Techniczne dla katalogu kosmetyków

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości