|
|||||||
| Notka |
|
| Techniczne dla katalogu kosmetyków Forum techniczne - obszar katalog kosmetyków. Tutaj zajmujemy się obsługą techniczną katalogu kosmetyków: "Kosmetyk Wszech Czasów". |
|
|
Narzędzia |
|
|
#511 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Kodeks Recenzentów - dyskusje o usuwaniu recenzji z KWC
Mogliby wysyłać wiadomość z uzasadnieniem! Kilka moich recenzji zostało usuniętych zupełnie bez sensu, nie naruszały regulaminu! Spędziłam nad nimi wiele czasu, były rzetelne i dopracowane, zawierały fotki i nie ma po nich śladu! Napisałam maila do nich- nie odpisali, napisałam na forum, mój wpis się nie pojawił! Wizaz zatrzymał się mentalnie w czasach PRL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
|
|
|
#512 |
|
Zadomowienie
|
Nie mógł się zatrzymać w czasach PRL, ponieważ wtedy nie istniał.
Poza tym, co możesz wiedzieć o tym jak wtedy było, skoro miałaś rok, gdy zmieniano ustrój?
|
#513 |
|
Wtajemniczenie
|
już było tłumaczone nie raz - kosmetyk zużyty w całości przed upływem miesiąca może być spokojnie recenzowany
"po minimum 30 dniach* lub po zużyciu całego opakowania" może osoby które tego "lub" nie widzą tak samo potrafią czytać ze zrozumieniem resztę regulaminu? wtedy nie dziwi mnie że recenzje znikają a recenzentki są przekonane że wszystko było w porządku sama czasem zgrzytam zębami na kodeks, ale sie go trzymam - wystarczy zajrzeć na strony typu kafeteria, gdzie recenzje wystawiane są po 1 uzyciu, nie do tego kosmetyku itd żeby wyobrazić sobie do czego prowadziłoby rozluźnienie zasad KWC sama zgłaszam recenzje i czasami przeglądając wszystkie wystawione do 1 kosmetyku muszę zgłosić 90% przykładowo - zastanawiam się nad kupnem kremu, ale 5 recenzji jest wystawionych po kilku dniach uzywania i dają mu najwyższą ocenę, 1 daje najniższą tylko dlatego, że krem do cery suchej zapchał cerę tłustą zgłaszam je wiec wszystkie i nic nie zostaje, a ja nie wiem czy krem kupić czy nie, bo wszystkie recenzje były niewiarygodne gdybyście czasami zobaczyły taki syf, to inaczej patrzyłybyście na regulamin KWC ma być rzetelne a to wymaga trochę ograniczania naszej radosnej twórczości Edytowane przez emma-e4 Czas edycji: 2012-05-17 o 12:23 |
|
|
|
#514 |
|
Zadomowienie
|
emm, mam ten sam kłopot - usiłuję czegoś dowiedzieć się o kosmetyku i okazuje się, że większość recenzji jest nieprzydatna, bo albo mówią o ogólnikach, które można przypiąć do wszystkiego, albo są wystawione po zbyt krótkim czasie, albo są niewłaściwie stosowane i koniec końców niczego się nie dowiaduję.
|
#515 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
Mój profil na KWC:💄 Nie jestem zupa pomidorowa by wszyscy mnie lubili Maria Czubaszek M&W. ♥ Edytowane przez werka89 Czas edycji: 2012-05-17 o 14:10 |
|
|
|
#516 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
A jednak recenzja poleciała. Za co, skoro nie za czas używania - nie wiadomo. Widać jednak nawet zużyty w całości kosmetyk nie może "być spokojnie recenzowany". Mogę tu wkleić kopię, niech mi ktoś wyjaśni, gdzie przekroczyłam regulamin. Choćby po to, żebym wiedziała, gdzie popełniłam błąd. |
|
|
|
|
#517 |
|
Zadomowienie
|
Nie doczytałam tego w Kodeksie Recenzentki, więc pytam: co z Recenzentkami, które pod recenzjami dodają: "Daj +", czy "Dobra recenzja? Kliknij +". Dozwolone, niedozwolone?
|
|
|
|
#518 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tak samo "niedozwolone" jest to, ze masz napisane "ktoś kocha ciebie" pod postami
|
|
|
|
|
#519 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
I chciałabym odpowiedzi pochodzącej od modów.
|
|
|
|
|
#520 |
|
Raczkowanie
|
Wiem, że pod moimi. W ogóle jest ostatnio jakiś "nalot" na moje recenzje, najlepiej skasujmy wszystkie recenzje, bo są niezgodne z regulaminem. Ja swoje mam skopiowane i będę dodawać do skutku
Nie trzeba być modem żeby to wiedzieć, ale ok.. poczekajmy ![]() edit: sprawdziłam, nie ma takiego zapisu w Regulaminie czy tam "Kodeksie", więc przykro mi ale na tej podstawie (tudzież na żadnej, no, może prawie ^^ żadnej innej) nie możesz zgłosić moich recenzji Ubolewam.
Edytowane przez diella Czas edycji: 2012-05-23 o 00:50 |
|
|
|
#521 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
to, że zachęcasz do dawania ci plusów nie jest przecież nieopłaconą reklamą, którą wizaż ściga ![]() nie zgłaszamy nawet recenzji, które reklamują prywatne blogi, o ile oprócz podania adresu bloga jest tam wartościowa ocena produktu naprawdę, nie zmówiłyśmy się żeby usunąć ci wszystkie recenzje, nie ma żadnej kampanii ani przeciw tobie ani przeciw żadnej konkretnej recenzentce, twoja spiskowa teoria jest na wyrost wyobraź sobie, że zgłaszając rec. do usunięcia zupełnie nie zwracam uwagi na to czyje one są, nie zauważam nawet nicków recenzentek |
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#522 |
|
Zadomowienie
|
Też nie zdażyło mi się zgłaszać recenzji dlatego, że ktoś napisał "daj +", aczkolwiek dość zabawny jest taki "dodatek" do czegoś, co trudno nazwać recenzją.
|
#523 |
|
Zadomowienie
|
diella, jeszcze żadnej Twojej recenzji nie zgłosiłam, spokojnie... Zresztą, tak jak już emma-e4 napisała, ja też nie czyham na konkretne osoby. Nawet nie sugeruję, że proszenie o plusy w recenzji jest złe. Po prostu z tego, co widzę, w Kodeksie nie ma żadnych odwołań do tego systemu z dawaniem plusów za recenzje, więc pytam, żeby uzyskać, że tak powiem prawomocne ustosunkowanie od modów. Tyle.
I touch the sky when my knees hit the ground! Edytowane przez Meell Czas edycji: 2012-05-23 o 14:45 |
|
|
|
#524 |
|
Raczkowanie
|
No tak, nikt się nie uwziął, a recenzje same znikają
Podejrzewam, że niektórzy mają taki plan działania: 1. znajdują "zakazaną" recenzję 2. wchodzą na profil danej osoby 3. zgłaszają tę "zakazaną" recenzję 4. oglądają resztę recenzji danej użytkowniczki 5. zgłaszają wszystko co się da ![]() Oczywiście, że to nie jest reklama ani nic zakazanego, jednak ktoś wpadł na pomysł, że może być "zakazane". Po prostu niektórzy nie wiedzą jak podziękować za recenzję, więc piszą mi na priva, a wystarczy "+" którego czasem nie zauważają (np. jak są nowe na wizażu - nasza społeczność ciągle rośnie!) Cieszę się zatem, że moje rec. są bezpieczne ![]() Pozdrawiam. |
|
|
|
#525 |
|
Zadomowienie
|
didella, żeby zgłosić recenzję wcale nie trzeba odwiedzać profilu osoby, która ją wystawiła. Myślę, że w 99,9% przypadków osoba zgłaszająca nawet nie zwraca uwagi na nick, między innymi dlatego, że tych recenzji jest bardzo dużo.
Mi się zdarzyło robić "nalot" i pewnie się jeszcze zdarzy. Jeśli buszując w KWC n-ty raz natykam się na nic nie wartą "recenzję" tej samej użytkowniczki, to zaglądam do profilu, ale to rzadkie przypadki - trzeba sobie "zasłużyć", żebym zadała sobie trud zapamiętania nicku.
|
#526 |
|
Raczkowanie
|
Diella, a Ty się zachowujesz jak rozhisteryzowane dziecko, bo ktoś smiał Ci usunąć recenzję czy zgłosił ją do moderacji. To dla Ciebie kwestia życia i smierci? Bo naprawdę czytając twoje posty- mozna sądzić, że niezwykle emocjonalnie do tego wszystkiego podchodzisz- tu zmowa, tu spisek, tu czyhanie na Twoje recenzje. Równie nerwowo zareagowałaś na pytanie o wpis w Twoich recenzjach " Podoba Ci sie, to daj plus"- ja nie wiem krzywda tu Ci się jakaś dzieje?? Moze opanuj się trochę.
btw takie zdanko na końcu- to dla mnie nic innego, tylko namolne dopominanie się o pochwały. |
|
|
|
#527 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Recenzje do usunięcia
No to się robi jakiś absurd
Chyba nie będziecie zmuszać recenzentek do używania produktu co najmniej miesiąc, jeśli źle lub bardzo źle działa na skórę! Ja akurat chciałabym wiedzieć, że np. krem ma skłonność do zapychania, a da się to ustalić w czasie kilku użyć. Inaczej mówiąc, uważam takie recenzje za pomocne. Pamiętajcie, drogie Wizażanki, że nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu
|
|
|
|
#528 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#529 |
|
Rozeznanie
|
Pisząc recenzje stosuję się do Kodeksu KWC, ale mam wątpliwość co do usunięcia recenzji Daisy EDT Marc Jacobs.
Powstała po zużyciu butelki zapachu i części atomizera (więc powód zbyt krótkiego czasu odpada). Nie było w niej nic co mogłoby być dla kogoś obraźliwe. Osoby korzystajaće z KWC dla tego produktu pochwaliły ją 8 razy. Była KWC od listopada 2011.Nie chodzi tu o pochwały, ale chciałabym znaleźć powod jej usunięcia. Przeczytałam Kodeks jeszcze raz- nie znajduję nic co w mojej recenzji mogłoby go naruszać. |
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#530 |
|
Rozeznanie
|
Przy każdej recenzji staram się stosować do Kodeksu KWC, jednak nawet czytając go po raz kolejny nie rozumiem powodów usunięcia mojej recenzji Daisy EDT Marc Jacobs .
Recenzja ta: 1.Została wystawiona po zużyciu flakonu i części atomizera więc powodem nie mógł być niewystarczający czas testowania kosmetyku. 2.Nie mogła być dla nikogo obraźliwa- skupiała się na samym produkcie 3. Trudno mi teraz udowadniać że była rzetelna- otrzymała 8 pochwał od uzytkowników KWC -na KWC znajdowała sie od listopada 2011 Rozumiem, że porces usuwania recenzji jest w istocie procesem ulepszania KWC, jednak tym bardziej nie rozumiem tej decyzji. W Kodeksie nie znajduję odpowiedzi. Pozostawiono recenzję strszą niż moja (chronologicznie) powstałą po zużyciu jednej próbki. |
|
|
|
#531 |
|
Zadomowienie
|
Perfumy można oceniać na podstawie próbek, nie jest wymagane zużycie całego, pełnowymiarowego flakonu. Może po prostu recenzja ta nie dawała żadnego konkretnego wyobrażenia o zapachu. Często lecą recenzje, nawet niekiedy długachne, gdzie o woni jest jedynie w ogólnikach np. "ładny zapach" lub "śmierdziel".
|
#532 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Może- trudno mi teraz polemizować kiedy tej recenzji już nie ma. Ale nie -ona nie była taka ![]() Tzn. typu "ohyda"albo "cud, miód, orzeszki" bo jako taka nic by nie wnosiła. Zainteresowałam się tym bo np. pozostała taka recenzja tego samego zapachu : https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...#review-534008 która mówi bardziej o tym czym jest stokrotka, gdzie rośnie kiedy kwitnie itd. niż o perfumach. Edytowane przez baxterina Czas edycji: 2012-06-13 o 17:46 |
|
|
|
|
#533 |
|
Zadomowienie
|
Bo moderatorki nie mają tyle czasu, żeby przeglądać wszystkie recenzje. Czasami usuwają tylko te ze zgłoszeń. Istnieje więc prawdopodobieństwo, że tej recenzji po prostu nie widziały. Możesz ją zgłosić, żeby zasygnalizować, że nie powinna figurować w KWC.
|
#534 | ||||
|
Przyjaciółka KWC
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Przypominam że rejestracja na Wizażu jest równoznaczna z zaakceptowaniem tego właśnie znienawidzonego regulaminu. ![]() Cytat:
|
|
|
#535 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#536 |
|
Zadomowienie
|
Dzięki za odpowiedź.
|
|
|
|
#537 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Kasowanie komentarzy
Dla mnie KWC przestało być źródłem bezstronnych komentarzy
w ostatnim czase 4 czy 5 moich recenzji zostało usunietych dlatego ze ocenilam je na jedna gwiazdke, podajac wyczerpujace uzasadnienie Obiektywnych informacji o kosmetykach szukam od dzis tylko na blogach |
|
|
|
#538 |
|
Rozeznanie
|
Cześć - taki mój postulat - już dwukrotnie została usunięta moja recenzja kosmetyku, używanego zgodnie z regulaminem (makijaż - ponad tydzień), zaczynam myśleć, że to dlatego, że jest to opinia negatywna przy samych pozytywnych. Zaczyna mi się odechciewać pisać jakiekolwiek opinie - może należałoby informować użytkowniczki, że to i tamto jest nie tak i sugerować edycję recenzji, skoro jest tu tyle "śledczych" wyłapujących nie takie ich zdaniem recenzje... Szlag mnie trafia, kiedy zaglądam po raz kolejny do jakiegoś kosmetyku i widzę, że opinie, moim zdaniem oczywiście, pomocne znikają i np. z ośmiu zostają cztery. Moim zdaniem trochę nie fair takie podejście "wywalamy i już".
Edytowane przez kaja1981 Czas edycji: 2012-08-06 o 13:16 |
|
|
|
#539 |
|
Wtajemniczenie
|
kaja1981 twoją recenzję chyba nawet ja zgłaszałam - nie jest zgodna z regulaminem - oceniałaś
Eveline, Blemish Base BB Cream (Kompleksowy krem BB 6 w 1), który znajduje się w kategorii kremy tonujące i brązujące i oceniany powinien być po miesiącu używania (jak krem a nie jak podkład) Edytowane przez Noor Czas edycji: 2012-08-06 o 21:21 Powód: usuniecie linku niedotyczącego sprawy |
|
|
|
#540 |
|
Rozeznanie
|
Ok - mój błąd. Co nie zmienia faktu, że moim zdaniem zamiast coś wyrzucać tak po prostu, należałoby pomyśleć nad tym, żeby sugerować recenzentkom co jest nie tak i co można zmienić, w końcu każdy, kto coś pisze chce się przyczynić do ułatwienia wyboru innym i poświęca swój czas na to. A swoją drogą, to, że krem jest za ciemny dla cery bardzo jasnej widać już przy pierwszym użyciu - po co usuwać tą recenzję, może uchroni ona czyjś portfel i te pieniądze dołoży sobie do czegoś bardziej zdatnego dla bladych...
|
|
Nowe wątki na forum Techniczne dla katalogu kosmetyków
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:22.

Poza tym, co możesz wiedzieć o tym jak wtedy było, skoro miałaś rok, gdy zmieniano ustrój?

Ubolewam.

Chyba nie będziecie zmuszać recenzentek do używania produktu co najmniej miesiąc, jeśli źle lub bardzo źle działa na skórę! Ja akurat chciałabym wiedzieć, że np. krem ma skłonność do zapychania, a da się to ustalić w czasie kilku użyć. Inaczej mówiąc, uważam takie recenzje za pomocne. Pamiętajcie, drogie Wizażanki, że nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu