![]() |
#91 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Nasza gromadka kończy 3 latka - Dzieciaczki wakacyjne 2009 :)
A no i dzieki za info. oby to jednak było na tle alergicznym.
Z prezentami to sama już nie wiem. Alan chyba dostanie rower, ale to się jeszcze zobaczy jak będzie z budżetem. może hulajnoga, jakiś garaż dla aut, auto zdalnie sterowane, laptop nie wiem co innego ---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 13:09 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#92 | ||
Zakorzenienie
|
Pewnie, że Alan wiedział za co dostał klapsa, głupi nie jest. Ale uczysz go, że nie wolno bić, bijąc
![]() Nie klapsuj go ![]() Nie od razu Kraków zbudowano ![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:13 ---------- Poprzedni post napisano o 13:10 ---------- Cytat:
![]() Czekanie, aż dziecko dojrzeje ![]() Cytat:
![]() ![]()
Edytowane przez Miramej Czas edycji: 2012-06-20 o 12:11 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#93 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Teraz napewno nie rozumie, że nie wolno bić bo sprawia sie ból i przykrość, ale jak będzie starszy to przecież to zrozumie. A w tej chwili naprawdę nie widzę innego wyjścia. Wolę dać Mu klapsa i wiedzieć że nie zrobi tego czy owego ze starchu przed klapsem niż czekać aż "wejdzie nam na głowę" i być może zrobi sobie lub nam jakąś krzywdę (całkiem niedawno zamachnął się na mnie wałkiem do ciasta- a co by było jakby trafił mnie w głowę? Alan jest naprawdę dość silny ). Być może nie rozumiesz mojego postępowania, ale uwierz mi że do tej pory tłumaczyłam ,prosiłam i naprawdę nie przynosło to żadnego skutku, absolutnie żadnego. Wręcz doszło do tego , że Alan wpadł w taki nawyk, że gdy tylko zaczynałam Mu coś tłumaczyć, to On od razu odpowiadał "tak ,wiem mamusiu, rozumiem to" a ja jeszcze nawet 3 słów nie zdązyłam powiedzieć. I tak było za każdym razem. Wiem, że to nasz wina bo od urodzenia Alan miał wszystko co sobie zażyczył. Chcesz mikser? Proszę, mama wyciąga z szuflady i daje. Chcesz pilot albo telefon? Proszę bardzo. Obyś tylko nie płakał bo dostaniesz napadu. I teraz są tego efekty. Twój Kubuś od zawsze ma tłumaczone jest uczony pewnych zachowań, no i ma przede wszystkim inny charakter. Mu Alanowi tłumaczylismy, ale On i tak robił co chciał. ---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:26 ---------- Dodam jeszcze, że Pani psycholog radzi przeczekać. Ale jak długo mam czekać? I pozwalać Mu tak na wszystko? Na to już nie potrafiła mi odpowiedzieć.
![]() |
#94 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Sylko, super, ze zajrzalas ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:30 ---------- [QUOTE=sylka79;34796866]Na serio ![]() ![]() ![]() ![]() u nas podobnie, dlatego poswiecam mu max czasu ![]() ![]() Cytat:
![]() w tym tygodniu niespecjalnie u mnie z tym wolnym ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() mam nadzieje, ze nie bylo tak zle po szczepionkach Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ciesze sie, ze cie widze ![]() mam nadzieje, ze z czasem sie poprawi i bedziesz mogla zagladac czescj ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#95 |
Wtajemniczenie
|
cześć Mariola ucałuj Loczka od cioci
![]()
#96 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Przecież jesteś szybsza, niż 3-latek, złap go za tę rękę i powiedz stanowczo, żeby Cię nie bił, bo to boli. Okaż niezadowolenie. Nie tłumacz nie wiadomo jak, krótki komunikat i koniec. IMO to nie jest tak, że rozpuściliście dziecko ![]() Wiem, wiem, myślisz pewnie, że łatwo mi się pisze, ale Kuba potrafi zaleźć za skórę, tylko sama widzę, że jak się wciągnę w jego zagrania, to jestem spalona.
![]() ![]() |
![]() |
#97 |
Wtajemniczenie
|
deszcz leeeejeeee
#98 |
Zakorzenienie
|
I nie, nie pozwalać, ale w takim wieku można jeszcze wiele rzeczy uniemożliwić.
![]() |
#99 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Pewnie masz w tym wszystkim rację, ale powiedz mi teraz co mam zrobić (tylko pytam powaznie) jak np. dziś Alan wyrwał mi sie z reki i biegnie przez ulicę. Więc tak jak mówisz, złapałam Go, i mówię że nie wolno (wkońcu ulica to już nie żarty) wybiegać samemu na ulicę bo może Go przejechać samochód. A On mi na to "samochód? mamusiu, no co ty za głupotki opowiadasz" i uśmiech od ucha do ucha. No i jak mam się nie wdawać w dyskusje? Skoro wiem, że w tym momencie nie dotarło do Niego to co Mu powiedziałam. Poza tym (wiem, że zabrzmi to jak wymówka) ale mam jeszcze teściową na dole, która kompletnie ma w nosie moje zasady i reguły panujące u mnie w mieszkaniu, czego wyraz dała np, dzisiaj rano doprowadzając mnie z bezsilności do łez. Albo inna sytuacja, Alan chce brykać po nowo zmienionej pościeli, na co ja mówię, że nie wolno bo przed chwilką zmienilismy i się pobrudzi. No to On zaczyna sie ze mną siłować, ja ciągnę tą nieszczęsną pościel w swoja stronę a On w swoją. Wiadomo że nie wygrał więc wielki krzyk, darcie się, rzut na podłogę. Więc ja Go z tej podłogi biorę pod pachę i zanoszę do jego pokoju i mówię że ma przyjść jak sie uspokoi. Przychodzi, przeprasza i znowu bierze sie za pościel i znowu to samo i co wtedy? Takich przykładów mogę codziennie wymieniać dziesiątki. I z dnia na dzień jest coraz gorzej. Oczywiście w takich sytuacjach Go nie biję. Powiedziałam, że dostanie klapsa tylko za bicie mnie lub kogoś innego, bo co jak co, ale na to nie pozwolę.
![]() |
#100 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#101 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Druga sytuacja jest mi znana, ja przykrywam łóżko kapą, jeśli kapy akurat brak, a Kuba ogłuchł, zamykam pokój na klucz. Ta sytuacja w ogóle nie jest dla mnie problemem. Z teściową ciężka sprawa, ale rozumiem Cię, bo ja ostatnio sama ze swoją mam przeprawy, a mieszka 80 km od nas ![]() ---------- Dopisano o 14:48 ---------- Poprzedni post napisano o 14:41 ---------- Znaczy się, że ten bunt 3-latka to nie bujda jest ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#102 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Czym Ci zalazła za skóre? Własnie na tym polu to ja wogóle nie mogę nic powiedzieć bo ona i tak zrobi po swojemu a na dodatek jeszcze się obrazi, że wogóle smiem jej mówić o wychowaniu dziecka. Wychodząc z domu musimy przechodzić przez jej jadalnię więc wołałabym byc z nią na jako takiej stopie. A dziecku przecież nie zabronię schodzić na dół do babci. Ogólnie ja chyba stwierdzam po tej naszej rozmowie, że ja za słaba nerwowo jestem i za mało pomysłłowa w wychowywaniu dziecka. ---------- Dopisano o 14:53 ---------- Poprzedni post napisano o 14:51 ---------- Boziu, oby tylko nie było buntu 4-latka. ---------- Dopisano o 14:58 ---------- Poprzedni post napisano o 14:53 ---------- A powiem Ci Miramej jeszcze co mi kiedyś babcia męża powiedziała, jak zobaczyła sceny Alana. Młody miał może z roczek wtedy. Ona jak jej dzieci był takie małe to rwała witkę z drzewa i łomotała po tyłku aż miło. Potem zapytała czy mi też urwać taką witkę żebym sobie spróbowała na Alanie. stwierdziła, że tylko dzieki temu patykowi dzieci wyrosły na porządnych ludzi. A ja to głupia jestem i się cackam zamiast dupę złomotać.
![]() |
#103 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja teściowa ma bardzo odmienną wizję wychowania naszego dziecka, poczynając od żywienia, poprzez zabawki, aż do ogólnego traktowania. A już najgorzej wkurza mnie, gdy robi coś za moimi plecami i wykorzystuje Kubę do przeforsowania swojego zdania. Prosiłam, tłumaczyłam, ale jak zaczęła "załatwiać" z Kubą za moimi plecami, powiedziałam dość. Ja mam o tyle dobrze, że małż jest za mną. Ale moja teściowa to specyficzny typ człowieka, nie jest zła, ale jest ekspertem w każdej dziedzinie ![]() ![]() Korzystaj z doświadczeń koleżanek w takim razie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#104 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#105 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#106 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Tak muszę zrobić- tylko nie wiem czy koleżanki będą chętne co chwilę pomagać ![]() Powiem Ci, że dałaś mi do myslenia. Za nieposłuszeństwo ja Alana nie biję. Proszę żeby zrobił daną rzecz raz, potem drugi, potem daję ostrzeżenie i jesli nie poskutkuje to idzie do kąta.
![]() |
#107 |
Ola-Unhola
|
agga, nie przekraja się biszkopta, wykładasz kremem itd a na wierzch herbatniki.
Wychodzi naprawde ![]() Jola ![]() Skłaniam się ku temu z kwadratowym baldachimem lub Koochi (Chciałabym brązowy, ale ten niebieski jeszcze ok), tylko pytanie czy nie za duży ![]() Ja na urodziny kupuję duplo ![]()
#108 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() który to kwadratowy baldachim?
![]() |
#109 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Nie zawadzi spróbować ![]() To się cieszę ![]() A czego on nie chce robić? Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#110 |
Wtajemniczenie
|
Np, nie zawsze ma ochotę posprzatać swoje zabawki wieczorem, albo coś wyleje/rozsypie i głuchnie jak proszę żeby przyniósł ściereczkę, albo lubi sobie otworzyć lodówkę i tak przed nią stać (nie wiem o co kaman, chłodzi się w ten sposób czy co?) i też głuchnie jak proszę żeby zamknął, albo jak proszę żeby nie pstrykał guzikami od pralki, albo jak proszę żeby nie skakał z fotela na wielką piłkę do ćwiczeń bo w tej chwili nie moge do niego podejśc .... wymieniać dalej ?
![]()
#111 |
Ola-Unhola
|
#112 |
Wtajemniczenie
|
Teraz już baaaaardzo rzadko staje w kącie, przewaznie jest "głuchy" do momentu gdy daję ostrzeżenie, wtedy nagle odzyskuje słuch
![]() ---------- Dopisano o 15:24 ---------- Poprzedni post napisano o 15:24 ---------- aaaa to ta, no to ja bym wzięła tą spacerówkę . Alan śpi od 13. Chyba zaraz pójdę Go obudzić ![]()
Mój łobuziak Alanek ur. 12.07.2009 Pola jest z nami od 03.XI.2015 ![]() Edytowane przez agga19851985 Czas edycji: 2012-06-20 o 14:26 |
![]() ![]() |
![]() |
#113 | ||
Ola-Unhola
|
Cytat:
Ten Koochi jest mniejszy od mojego Chicco, ale w dalszym ciągu nie wiem, czy nie za duży jak na jednorazową wyprawę ![]() ---------- Dopisano o 15:27 ---------- Poprzedni post napisano o 15:26 ---------- Cytat:
![]() Jola, a Duplo to z autami chyba jakieś ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, czego uczycie teraz dzieci? Jakimi zabawkami się bawią? Co już potrafią?
---------- Dopisano o 16:01 ---------- Poprzedni post napisano o 15:30 ---------- Wstał, idę.
#115 | ||
Zadomowienie
|
![]() Tia ![]() Miałam coś pisać, a jak zaczęłam, to już nie wiem co ![]() Ta pogoda mnie denerwuje - rano szaro-buro, 12 st. i wielka ulewa, teraz 25 st... Bez sensu ![]() Oby w piątek tylko nie padało, bo Tymek będzie na wycieczce. Już się denerwuję tym wyjazdem, a w piątek to chyba zejdę na zawał ![]() A moje dziecko coraz częściej zbiera mrówki (pieczątki na ręce - taka niby szkolna jedynka) za - jak to mi mówi - brzydkie zachowanie ![]() Maja, mam nadzieję, że Zuza już zdrowa i też czekam na zdjęcie ![]() .
![]() |
#116 |
Ola-Unhola
|
agga, ja specjalnie nie siadam i nie ucze czegoś konkretnego.
Rysujemy - mówię o kolorach i pytam o nie, liczymy obrazki, klocki. Tak po prostu. Cos mi Bartek wymiotuje ![]()
#117 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#118 | |||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Uważajcie z tymi jagodami,ponoć można zjeść z nimi bąblownicę ![]() ![]() z tego co zpamiętałam z zeszłego roku,to nawet zwykłe mycie nie wystarczy ![]() Też nie jestem zwolenniczką bicia,klapsów i oddawania ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Mi też ![]() Bardzo logiczne się to wydaje ![]() My już ustaliliśmy,że rowerek ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() A na takich upałach,też używacie pampersów? ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#119 | ||||||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() U mnie burza i polało,ale dalej duszno,w cieniu 34 stopnie było i Bartosz chyba przez te upały,ma problemy z zaśnięciem w dzień ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Trzymam ![]() Może to rzeczywiście taki okres mają ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Idziemy na dwór,bo już po deszczu ![]() |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#120 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Już od dawna liczę co najmniej do 15 ![]() A jak, nie byłabym sobą ![]() ![]() Mnie też ![]() A jaki? ![]() Cytat:
![]() Ja robiłabym tak samo i uważam, że to słusznie.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:37.