|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2431 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pierwszy usmiech juz za nami,a teraz na zabki czekamy!Mamy Wiosenne 2012 ___
Czesc Gadulki
![]() Tikki super ze lot sie udal, w samolocie karmilas piersia? Desia najwazniejsze abyscie byly obie zadowolone ![]() ivonka Ewunia sliczna ![]() Jolka aby bol w koncu przeszedl precz i abys mogla normalnie jesc. Gosia u nas tez kiedys sen nocny zaczynal sie o 23 a nawet polnocy, ale zaczelam wieczorna pore zaczynac Hani tuz po 19 i zasypia ostatnio o 21-21:30. a my wczoraj mialysmy spotkanie z dyrektorem, tak wiec Hania ma za soba juz pierwsze spotkanie biznesowe ![]() ![]() dyrektor zapytal czy moze ja potrzymac, wiec po chwili tez koszule mial obsliniona ![]() co do pracy to wracam od stycznia, dali mi wybor albo praca tylko w biurze 15h/tydzien albo 35h/tydzien i tak samo jak bylo wczesniej, wiec wybralam druga opcje. dyrektor powiedzial ze on nie sadzi ze oddam Hanie do zlobka na 5 dni/tydzien, ale ja nie mam wyboru jesli chce pracowac i swoja droga uwazam ze kontakt z dziecmi jej sie przyda, tylko chorowania sie boje. no i mamy miejsce w zlobku, najbardziej rekomendowany zlobek w miasteczku, z mojej wioski 10min samochodem, dzisiaj pojechalysmy i zalatwilysmy ostatnie formalnosci. a w grudniu Hania pojdzie tam kilka razy aby sie zaklimatyzowac. co do przetworow, to mam rabarbar w ogrodzie i w koncu musze sie wziac za zrobienie dzemu rabarbarowo- waniliowego (kiedys robilam i jest super). Hania od kilku dni taki ma dobry humor ze brak slow, kiedykolwiek na nia popatrzymy ta sie smieje ![]() ![]() Dzis snil mi sie Koni wozek ozdobiony tak jak na chrzciny Kajuni i prowadzalam go i mowie ''hmmm super sie prowadzi'' i tak jezdzilam nim po jakims placu. a dla Tz snilo sie z kolei ze urodzilam blizniaki!!!! najpierw jedno dziecko...a pozniej wszyscy w szoku ze jeszcze drugie jest!! te dwa sny jak dla mnie to wrozba szybkiego zajscia w ciaze...w takim razie z seksu nici ![]() wczoraj Tz robil dla Loli masaz plecow ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2432 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwszy usmiech juz za nami,a teraz na zabki czekamy!Mamy Wiosenne 2012 ___
weszłam z Ewelinką na wagę.
w ubranku i z pampersem waży 6,5 kg ![]() ![]() ![]()
#2433 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
No i troszkę się boję, bo muszę Ją ubierać już w ubranka 62, ale wszystkie są na NIą mega szerokie (a powoli zaczynają się robić przykrótkie). Moje Słonko waży 4,320g czyli w zasadzie przez 2miesiące nie przybyła nawet kilograma (przy porodzie ważyła 3,370) Choć pediatra przy ważeniu powiedziała, że jest OK |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2434 |
Wtajemniczenie
|
czy macie brytyjski paszport ze tak zapytam?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2435 |
Zakorzenienie
|
tika,mam nadzieje że dobrze nick napisałam,to super że podróż mineła ok.
![]() balbinko,dzielny chłopak ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:07 ---------- Poprzedni post napisano o 12:06 ---------- Tak,brytyjski ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2436 |
Gang Iren
|
Dalam kilka zdjec mojego Kluska na maila
![]()
#2437 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A i co do szczepienia to ważyli Julka i okazało się że 6,230 waży.. Coś nie za dużo przybrał,bo 2tyg temu go na naszej wadze ważyliśmy i 6,200było. No chyba że waga oszukuje. Bo pielęgniarka powiedziała,że cały czas idzie równo 50centylem... Monia mój miał wczoraj taki dzień śmieszka. Zaczepiał wszystkich,łącznie z ekspedientkami w sklepie ![]() ![]()
"Hell is empty and all the devils are here." William Shakespeare Julian:22.03.2012 Leon:26.02.2015 Iiiii nadchodzi nowe ❤️ Edytowane przez balbinka20 Czas edycji: 2012-06-21 o 12:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2438 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2439 |
Wtajemniczenie
|
ale chyba rezydentura tymczasowa nie wystarczy aby starac sie o brytyjskie obywatelstwo dla dziecka, czy sie myle?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2440 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2441 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Moj tz mial 38 jak sie poznalismy ![]() Dalo sie Go przerobic i to sporo ![]()
![]() |
#2442 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() W ogóle koszty tego też są niezłe... 500funtów czym nie więcej to kosztuje-najwięcej płaci się za ten test. I tłumacza przysięgłego trzeba opłacić (żeby przetłumaczył dokumenty) i prawnika (ale po co to nie wiem,nie pamiętam)... Z tym że ta znajoma to Hinduska jest,więc nie wiem czy analogicznie jest co do obywateli UE.
![]() |
#2443 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Tez mi sie wydaje , ze my mamuski bardziej to przezywamy ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez desia888 Czas edycji: 2012-06-21 o 12:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2444 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2445 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A co do polskiego to my spotkanie w ambasadzie mielimy 25.05 a paszport będzie do odebrania po 9.07. Więc długo,nie długo. Wydaje mi się że tak w sam raz ![]()
"Hell is empty and all the devils are here." William Shakespeare Julian:22.03.2012 Leon:26.02.2015 Iiiii nadchodzi nowe ❤️ Edytowane przez balbinka20 Czas edycji: 2012-06-21 o 12:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2446 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Papierosa tez juz zaliczylam ![]() Gratukuje miejsca w zlobku i podjecia decyzji w sprawie pracy ![]() Fajnie ze Hania taka wesolutka! Karolca- sliczna palemka ![]() ![]() Ja tez juz nie moge sie doczekac kiedy bede fryzurki robic ![]() Balbinko, u mnie dziala, ale ja tylko czasmi musze sie w to bawic bo generalnie Tz to ukladny jest, ale czasami jak sie zaprze to normalnie jak osiol ![]() I wtedy musze pokombinowac jak Go podejsc ![]() Brawa dla Julka - dzielnego chlopaka ![]() Karinio - gratulacje dla nowej malutkiej obywatelki UK, bedziecie Jej tez zalatwaic Polskie obywatelstwo? Dobre z tym masazem ![]()
![]() |
#2447 |
Wtajemniczenie
|
ja wlasnie sprawdzilam na stronie konsulatu i na lipiec juz nie ma miejsc, od 11 lipca mozna bedzie sie zapisywac na sierpien (aby po 20, to juz bedzie tydzien po olimpiadzie). wiec paszport pewnie w pazdzierniku dopiero bedziemy miec do odebrania.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2448 |
Zadomowienie
|
hejj, my dzis pospalismy do 11
![]() My szczepimy 5 w 1, a pneumokoki mamy gratis ![]() Aguska podziwiam Cie, ale jestes silna babka. Ja sie staram nie krzyczec przy Mateuszku do TZ, ale mój TZ czasem nie ma hamulców, wtedy przestaje znim dyskutowac i zaczynam plakac, bo nie mam sily a nie chce zeby dziecko wyczuwalo ze cos jest nie tak. Ale Szymonek to pulpecik, mleczko mamy mu słuzy ![]() Tikki super ze podroz udana ![]() ![]() U nas w słoikach siedzy tesciowa, a korzystaja wszyscy ![]() My tez uzywamy dady , tez 3 , sa ok ![]() Ciekawe ile wazy MAteuszek ![]() ![]() Desiu, ja odkad nie sciagam mleka odzylam, w koncu sie wysypiam, w koncu moge jesc co chce , wiecie jak ja sie przez te 2 miesiace zadreczalam ze te kolki to na pewno moja wina, a przeciez cos musialam jesc, a na specjalne gotowanie dla siebie przy ciaglym placzu Mateuszka nie mialam czasu. JUZ nie mam wyrzutów sumienia, ale dlugo trwalo zanim sie z tym pogodzilam. Na butli mam bardziej przewidywalne dziecko, moge gdziekolwiek wyjsc z nim i w ogole jest lepiej. U nas z cycem bylo tak ze byl dzien ze Mateusz ssal ładnie, w szpitalu nawet mial taki dzien ze w dobe przybral 70 gram, karmilam go co dwie godziny, mleka mialam uwazam sporo, bo caly czas mnie zalewalo, a mleko samo tryskalo.Ale takich dni bylo mało, w wiekszosci bylo darcie ,krzyk, moje nerwy, krzyk TZ na mnie zebym mu zrobila butelke i rozzloszczone dziecko.Dodatkowo stresowala mnie tesciowa.. Ja sie chwale ,ze MAteuszek wczoraj świadomie wyciągał łapke do zabawek w bujaczku, obserwowal i gadal do małpki i hipopotamka dobre 40 minut. Dzis rano połozylam mu na kolankach grzechotke, a jak wrocilam to trzymal ja w łapce i potrząsał, do tego przkulnał sie z brzucha na boczek ![]() Gosica masz racje z ta presja spoleczna co do karmienia..ja caly czas odczuwalam to ze karmiac mm jestem gorsza matka i na pewno robie to dla wlasnego widzi mi sie, a ja tak bardzo chcialam karmic piersia, no ale co moglam zrobic, mialam glodzic dziecko, lub wymic wycyki na lepszy model? Ze mna na sali lezala dziewczyna po cc, dostawiala mala 2 godziny po porodzie, miala duzo pokarmu , a malutka ladnie ssala. Ivonka fajnie ze wszystko wam sie dobrze układa, Ewunia jest sliczna ![]() Mój MAteuszek tez rwie sie do siadania, a jaki jest zły jak mu nie chce pomóc, tez uwazam ze to za wczesnie, no ale niech mu tam bedzie ![]() ![]() KArolca ,ale ta twoja Ewelinka pocieszna ![]() ![]() Gosia, ale faktycznie kluseczek Twój Eryczek, zdjecie na przewijaku zabawne, zwlaszcza to co mu wystaje miedzy nogami ![]()
#2449 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ty jesteś z okolic Norfolk,prawda? Bo wczoraj gdzieś na necie wyczytałam,że w tej miejscowości uruchomili program dla pracujących rodziców. Tzn szkoły,żłobki i przedszkola mają być poootwierane do 20:00 nawet...
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2450 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wyczytałam jeszcze tak: Jeszcze do niedawna, w pierwszej kolejności, należało wystąpić o prawo do stałego pobytu w Wielkiej Brytanii (Indefinite Leave to Remain), popularnie zwane stałą rezydenturą, aby 12 miesięcy po jej otrzymaniu, móc starać się o brytyjski paszport. Obecnie, stałą rezydenturę otrzymuje się automatycznie po 5 latach pobytu w Zjednoczonym Królestwie. Czyli mój mąż ma już stałą rezydenture. ---------- Dopisano o 13:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:01 ---------- Zaraz nadrobie reszte postów,bo mały wyje i musz ego przebrać bo znów narobił w pieluche. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2451 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Teraz wprawdzie zaczelam jesc nabial, ale z kolei balam sie jesc ryb i jajek np , a miesko odpada nawet jakbym chciala bo mysle ze po tylu latach to ja nawet bym miala niezle jazdy zoladkowe. No wiec tez duza ulga, ciagle mysle co bym sobie zjadla, juz sie zaczelam bac o moja wage ![]() Odnosnie klotni rodzicow to ostatnio mi siostra opowiadala ze u corki w szkole pani pytala (swoja droga nie wiem po co i dlaczego ![]() ![]() Tak, ze wiecie - PRAWIE wszyscy sie kloca! Doradzilam siostrze zeby sie czasem poklocili zeby dziecko nie czulo sie inne w szkole ![]() A Mateuszek zdolny chlopczyk ![]() Juz sie nawet kula ![]()
![]() |
#2452 |
Rozeznanie
|
Gdzie Wy widzicie zdjęcia Ewuni od Ivonki?? Też chcę zobaczyć
![]() Edit: mam już. Załącznik się nie wyświetlał... Śliczna jest ![]() Tynka Twój Mateusz młodszy od Julka a tyle już potrafi... A ten mój Leń nic. A jak on naprawdę ma jakieś zaburzenia,a ja tego nie widzę,tzn nie umiem rozpoznać?? Bo mam też taki poradnik co i kiedy dziecko powinno umieć i Julek umie tylko 1rzecz ![]() ![]()
"Hell is empty and all the devils are here." William Shakespeare Julian:22.03.2012 Leon:26.02.2015 Iiiii nadchodzi nowe ❤️ Edytowane przez balbinka20 Czas edycji: 2012-06-21 o 13:31 |
![]() ![]() |
![]() |
#2453 | |
Gang Iren
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:30 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ---------- W poscie,ktory napisala.Nie widzisz?
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2454 | |
Zakorzenienie
|
To super
![]() ---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:30 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2455 |
Wtajemniczenie
|
Balbinka nie rezerwowalam wtedy bo termin byl tylko na czas olimpiady...to ja wole pojechac juz pozniej ale po.
tak mieszkamy w Norfolk..o to nie slyszalam o tych zlobkach do 20:00, ale poki co bede pracowac do 16. niedawno sie dowiedzialam (to pewnie Gosia zna z autopsji), ze tutaj tzw half term jest co 6 tyg, czyli dziecko chodzi do szkoly 6tyg i tydz ma przerwy...to co maja zrobic wtedy rodzice ktorzy nie moga tak czesto brac urlopu? ...musza placic za opieke nad dzieckiem.dla dzieci moze i to jes dobre, ale dla doroslych srednio. na mailu slicznosci ![]() Gosia wygladasz bardzo wygodnie z ta chusta...ladny kolor. tez wrzucilam kilka fotek, nie moge kurcze uchwycic Hanki usmiechu;@0 jak widzi aparat to powaznieje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2456 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() I znów Londyn... Na samą myśl mi niedobrze ---------- Dopisano o 13:39 ---------- Poprzedni post napisano o 13:34 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2457 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no ale Anglicy sa przyzwyczajeni ze kobieta nie wraca do pracy jak ma dziecko male, dyrektor i menager mi mowil od poczatku ze na pewno na 35h/ tydzien nie wroce bo sie nie da tyle pracowac majac male dziecko, wiec sie zdziwili jak postanowilam wrocic, bo jakims cudem w Polsce wiele kobiet pracuje jeszcze dluzej i daja rade i nikomu za bardzo sie krzywda nie dzieje. tzn powiem jak to jest naprawde jak juz pojde dopracy a Hanke odwioze do zlobka, na szczepieniach nie placze to moze jak ja w zlobku zostawie tez plakac nie bede...ale powiem w styczniu ![]() Edytowane przez MoniaHan Czas edycji: 2012-06-21 o 13:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2458 |
Rozeznanie
|
No co,zostają niańki.. Bo przecież dziecka nie zostawisz samego.. A słyszałaś też o tym że tutaj dziecko bodajże do 12 albo 13rż musi byc odprowadzane i odbierane ze szkoły przez rodzica lub upoważnioną do tego osobę? Bynajmniej w mojej okolicy tak jest
#2459 | |
Gang Iren
|
Cytat:
Z tego co ja wiem to do 11 roku zycia trzeba,czyli dopoki dziecko nie ukonczy primary school.
![]() |
#2460 |
Zadomowienie
|
Desia ,ale czesto te kłótnie sa tak na prawde o nic i to jest najgorsze
![]() ![]() Ja mialam najgorsze wyrzuty sumienia, ze jem czekolade ![]() Mateuszek sie kimnął troszke i teraz sie dziecko samo bawi i slucha z matka disco polo ![]() ![]() Balbinka kazde dziecko rozwija sie indywidualnie przeciez.Mój tez jest próżniak troche, np na brzuchu nie polezy dluzej niz minuta,dwie, głowe podniesie w tej pozycji moze ze 3 razy z wielkim krzykiem i stekaniem, a tak to cwaniak siada i glowa na prawo i lewo kreci. dziecko mi nerwa łapie ![]() ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:27.