|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#64711 | ||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIII część zakręconej opowieści
Cytat:
![]() Cytat:
Ja juz tez chce moc nakladac maski i oleje i robic maxi zestawy!!!!
|
|
|
#64712 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#64713 | |
|
sentimental animal
|
Cytat:
tu są 3 kolory nawet ![]() wymieszałam fioletowy żel Artiste z wodą i przelałam to psikacza (przy okazji rozpaćkowując połowę na zlewie
|
|
#64714 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#64715 |
|
Przyczajenie
|
Witam po raz pierwszy
Nigdy bym się nie spodziewała, że wyląduję na forum dla zakręconych. Tak właściwie wciąż mam wątpliwości, czy to tutaj powinnam pytać, ale być może warto spróbować.Tak więc, test na fale wyszedł, myślę, pozytywnie. Prawdę mówiąc, patrząc na Wasze zdjęcia czuję się jak najprostszy drut świata, ale obserwuję moje prostowłose koleżanki i chyba jednak moje kudełki są troszkę inne. Po promocji szamponów Alterry odstawiłam SLS-y (co prawda nie myśląc jeszcze o CG). Wczoraj pierwsza próba ręcznikowania, tak naprawdę kilkukrotna - po odwinięciu koszulki z mokrych wciąż włosów i odrzuceniu ich do tyłu nie było prawie nic, tymczasem za którymś razem włosy, tym razem bliskie wyschnięciu, zaskoczyły - i mnie też zaskoczyły .. Niestety, po nocy nie zostało z nich zbyt wiele, a mama stwierdziła, że wyglądają na tłuste (bo nieczesane ..). Poddałam się i je rozczesałam, potem zwyczajowy francuz, bo nie mogłam na to patrzeć.Przepraszam za przydługi opis przyrody, pora na pytania: 1. Czy ja w ogóle mam kręcone włosy? - wiem, że ciężko stwierdzić bez zdjęć, ale chodzi mi miej więcej o to, czy plunking działa również na włosach prostych? 2. Jak powstrzymać się od czesania suchych włosów i uniknąć efektu mokrej włoszki (tudzież tłustych strąków .. ) Z góry dziękuję za wszelką pomoc
|
|
|
|
#64716 |
|
Raczkowanie
|
Podczytuję was i podczytuję. Ale dzisiaj...
Muszę się, a właściwie to Was pochwalić. Dopiero tu uświadomiłam sobie jak powinnam postępować z kręciołkami i że w ogóle je mam ![]() Kiedy już w końcu zaczęłam włosy traktować jako kręcone ( na samą myśl o czesaniu na sucho, jak to robiłam wcześniej, robi mi się słabo ;p), zaczęły jako tako wyglądać. Ale dzisiaj po prostu musiały wyglądać fenomenalnie, bo w szkole chyba z 7 osób pytało mnie o włosy ![]() Z reanimacją poranną sobie nie radzę jeszcze wystarczająco dobrze ( jestem zbyt nieprzytomna), więc wczoraj wieczorem nałożyłam na mokrą długość włosów Isanę wygładzającą d/s. Skalp mogę myć co 3 dzień więc nie było potrzeby, żeby specjalnie myć. Odżywkę spłukałam, spryskałam lekko ociekające sprayem z Mariona (https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...py.html&next=1), trochę jedwabiu na końcówki, niewielka ilość pianki z Welli do loków, chwilę poczekałam aż lekko podeschną i niuniu. Rano wstaję i widzę, że jest ślicznie - piękne sprężynki, ale trochę sztywnawe, więc lekko spryskałam b/s i odzyskały miękkość. Lało jak z cebra i się obawiałam w jakim stanie dojdę do szkoły. Ale jak się okazuje nie tylko dotarłam w nienaruszonym stanie, ba! Włosy wytrzymały w świetnym stanie do teraz. Teraz skręt się lekko rozluźnił, ale wciąż są prześliczne i mięciusie. Długość wyprostowanych (rzadko, nawet bardzo prostuję - ok. 1 raz w roku) to tak do połowy pleców. Skręcone do zapięcia od stanika. Jeszcze nigdy tak dobrze się nie zachowywały. Zwykle po paru h zaczynało się robić puchadło. Niestety aparat w naprawie, więc nie pokażę Wam zdjęć. Edytowane przez daria_z Czas edycji: 2012-06-21 o 16:35 |
|
|
|
#64717 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie Zakręcone!
Odzywam się po dłuuugiej nieobecności, ale cały czas starałam się Was podczytywać. Witam Was tym razem już jako ŻONA ))) Miałam urwanie głowy z przygotowaniami do ślubu i wesela, że nie miałam czasu na nic. O włosach jednak pamiętałam, pielęgnowałam i w ciągu ostatnich dwóch miesięcy były: - 3 razy prostowane (fryzura próbna, ślubna i poprawinowa )- 3 razy suszone (j.w.) Niestety miałam też dużo stresu i mam wrażenie, że odbiło się to na kondycji moich włosów. Nie wyglądają już tak jak te najnowsze w mojej galerii, ale nieco gorzej. Teraz dużo olejuję, odżywiam i staram się o nie baaaardzo dbać ![]() Do tego podróż poślubna była w ciepłym i wietrznym kraju co je bardzo osłabiło i wysuszyło ( chociaż przez ten tydzień nie chciałam chodzić spać z olejem na głowie ).Dlatego teraz ----> max mobilizacji i mam nadzieję, że moje loki powrócą niedługo. Najnowsze zdjęcia postaram się wrzucić na dniach. Pozdrawiam! DQ
|
#64718 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() 2.Spać w tzw "sucharkach" czyli z nieodgniecionym żelem i odgnieść dopiero rano, lub splatać na noc. Gdzieś pisało że włosy się przyzwyczają do nie-czesania i nie bedą się zbijać w kolonie, moje jeszcze tak nie robią. A mam chyba podobne do Twoich ![]() PS.Alterra ma SCS prawie to samo co SLS tylko że nie syntetyczne
|
||
|
|
|
#64719 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#64720 | ||
|
Zakorzenienie
|
natalcia250 - prześlicznie jest
![]() mam wrażenie, że zjaśniały? les_nuages - witam ![]() Widzę, że czarna już mnie wyręczyła, sądzę tak samo Też potwierdzam - fale potrzebują czasu, żeby nauczyć się kształtu Cytat:
![]() Fala to rodzaj włosa i specyficzne problemy a nie tylko kształt ![]() Pewnie masz typ Wavy lub S'Wavy - określ to za pomocą opisu w FAQ, znajdź przykładową zakręconą i nic tylko zgapiać doświadczenia ![]() Cytat:
![]() szkoda że nie ma zdjęć ![]() Kascysko - jak się mają Twoje włosy przy tej pogodzie? ja mam puch koszmarny, kupiłam nawet Ziaję na poskromienie bo już mnie witki opadają ;] |
||
|
|
|
#64721 | |
|
sentimental animal
|
Cytat:
owszem, zjaśniały jaką Ziaję? ![]()
|
|
#64722 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nic im nie ma, żadnego puchu, nic - w kraku jest 32 stopnie...Ogólnie ostatnio jadę tak: psikacz proteinowy, na to olej (włoski albo krem z Isany), mycie Facelle, odżywka d/s Bingacz piwny na 5 minut, płukanka lniana, krem do loczy ten wrzucony przez Cię, pianka do loków z Isany, żele Bielenda + Isana pomarańcz. Nie pamiętam, jak wygląda puch
|
|
#64723 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Czyli poszukiwania kolejnego szamponu czas zacząć .. Przeraża mnie perspektywa mycia samą odżywką. Czy osławiony Babydream to dobry pomysł? Nie ma tam nic "złego"? Słabo się jeszcze znam na tych detergentach Czego konkretnie potrzebują włosy, żeby się skręcać czy falować, nawilżenia? Oczywiście zdaję sobie sprawę, że jest to długofalowy proces
|
|
|
|
|
#64724 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Nie trzeba myć włosów odżywką
Chociaż wielu osobom to pomaga.Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Bardzo mi się to stwierdzenie podoba
|
|
#64725 | |
|
sentimental animal
|
Cytat:
|
|
#64726 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#64727 |
|
Zakorzenienie
|
W żadnym miejscu
Moich włosów w tych stylizatorach nie bardzo ma co obciążyć
|
#64728 | |
|
sentimental animal
|
Cytat:
bo na moich 8 cm pewnie byłyby cienkie strączki
|
|
#64729 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, czego używacie do zabezpieczania końcówek? Silikonów, olei...?
Mogę oficjalnie ogłosić, że zakochałam się z Facelle /dzięki Ajrisz, która chyba zapoczątkowała tą falę;*/, myje świetnie i wreszcie nie zużywam hurtowych ilości. Żel jest trochę mocny, w porównaniu do odżywek myjących, ale moje włosy jakoś bardzo nie protestują. Kołtuny ciągle mi doskwierają. Na razie jedyny sposób jaki znalazłam to rozczesywanie szczotką lekko mokrych włosów (po myciu a przed odżywką, odciśnięte w ręcznik). Tylko wtedy jestem w stanie rozczesać je bez bólu i podrażnionego skalpu. Moje włosy kompletnie nie przejmują się ponad 30 st. upałem. Ja się roztapiam a one całkiem zadowolone...
|
|
#64730 |
|
Zadomowienie
|
Witam po bardzo długiej nieobecności(ominęło mnie bodajże ze 3 części), nie odzywałam się bo do tej pory z moimi loczkami było wszystko w jak najlepszym porządku, niestety od paru tygodni coś się z nimi niedobrego dzieje
Czy to zależy od długości sięgają mi mokre do połowy pleców... chcę zapuszczać dalej ale jeśli mają tak wyglądać jak wyglądają to muszę odpuścić sobie zapuszczanie i je ściąć bo teraz w rozpuszczonych wstyd się pokazać. Od głowy wgl się nie kręcą, a z długości to jedno wielkie potargane siano Niestety nie mam zdjęć żeby Wam je pokazać ale przy najbliższej okazji coś wstawię. EDIT. Zapomniałam dodać, że używam również żelu z rossmanna styling gel i maski z waxa. Edytowane przez april_20 Czas edycji: 2012-06-21 o 20:03 |
|
|
|
#64731 |
|
Konto usunięte
|
Natalcia250 - cudo nie włosy
|
|
|
|
#64732 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#64733 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nic to. Ziaja na łbie, na razie schnie bez pucha Ziaja Intensywna Odbudowa z ceramidami KWC zło i szatan jak na CG - dimetikon, parafina ale nie mogę już na tego dreda patrzeć Cytat:
Cytat:
![]() Szkoda że mi nie pasuje, skoro już odkryłam to mogłoby ![]() Może pogoda? jesteś w stanie odtworzyć zestaw sprzed roku? |
|||
|
|
|
#64734 |
|
sentimental animal
|
stawiałam na 10cudo będzie jak będą do pasa
|
#64735 |
|
Raczkowanie
|
ale ja Wam zazdroszczę tych włosów...
Ja tych swoich nie umiem już okiełznać. Dbać o włosy i czytać o tym wszystkim zaczęłam od stycznia, cg stosuje dopiero 3 miesiąc, z 3 razy może użyłam coś z lekkimi silikonami np jak peg 100 albo dimethicone. Rzadko z wlosami jest dobrze tak, ze się nimi zachwycam i mam ochote je caly czas macać, czesciej jest gorzej i wtedy tylko koczek chodzi w grę ( teraz prawie ze non stop robie koczki:/) Odkad zaczely sie te upaly to normalnie masakra , suche sa jak PIEPRZ doslownie. Juz nawet falowac sie nie chcą:/ A gdzie tam myslec o jakims loczku... Owszem jak mialam krotsze to byly loczki i w ogole jakos latwiej mi z nimi bylo , a teraz mi urosly i przez to skret sie rozluznil, wiem ze u mnie tak ma byc, ale zeby sie nawet falowac dobrze nie chcialy...no to to juz jest cos nie halo :/ pojawia mi sie duzo baby hair czuje ze wlosy sa o wiele grubsze niz byly wczesniej, ale przestaja sie dobrze falowac sa suche matowe i takie jakies nijakie, dziwne:/ nie mam juz sily do nich, mam ochote sie poddac ![]() Jeszcze z farby do konca nie zeszlam i to jeszcze dziwniej wyglada ehhhhh:/ Jakies porady? Edytowane przez affbe Czas edycji: 2012-06-21 o 20:35 |
|
|
|
#64736 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#64737 | |
|
sentimental animal
|
Cytat:
hmm, u mnie z kolei jest tak, że latem włosy mi się bardziej kręcą, przynajmniej tak mi się wydaje... cóż, przeanalizuj swoją pielęgnację i poczytaj o tym jak pielęgnować włosy latem, sama mam na ten temat niewielką wiedzę, też muszę się doedukować ![]() UWAGA UWAGA! Biorę CP już dłuższy czas (miesiąc, półtora?) i kłaki ZACZĘŁY ROSNĄĆ! na drugim zdjęciu, z dzisiaj, włosy wyszły bardzo ciemno, ale w pomieszczeniach zawsze tak wyglądają ![]() Natalia_z - bierzemy wszystkie włosy w kucyk i mierzymy obwód nad gumką, przynajmniej ja tak robię :P
You may think he's a sleepy-type guy Always takes his time Soon I know you'll be changing your mind When you've seen him use a gun, boy When you've seen him use a gun Edytowane przez natalcia250 Czas edycji: 2012-06-21 o 20:26 |
|
|
|
|
#64738 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
. Jutro mam imprezę firmową i większą część w plenerze i jestem załamana. Ponieważ mam włochy puszące i porowate oraz twarde (a to już od dziecka), to boję się nawet myśleć co będzie jutro. W szafce znalazłam płyn do prostowania włosów Marion, popsikałam obficie włosy, czekam, aż wsiąknie (prawie wyschnie) i wtedy wysuszę. Płyn nie jest polecany przez koleżanki zakręcone (to z pewnością), ale ja liczę na to, że JEDNORAZOWO (bo od dawna nie prostuję włosów) jakoś je ujarzmi i nawet jak się pokręcą to może jakoś tak .........wdzięcznie, falami... |
|
|
|
|
#64739 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
#64740 |
|
Zakorzenienie
|
A mi dalej połowa włosów się kręci, a połowa jest prosta. Dobrze, ze aż tak tego nie widac, ale wkurza mnie to.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:27.

Dopiero tu uświadomiłam sobie jak powinnam postępować z kręciołkami i że w ogóle je mam 

Czy to zależy od długości