![]() |
#31 |
Raczkowanie
|
Dot.: studia administracja
hEJ
![]() Ja w tym roku mam maturą i planuje isc na administracje do kielc. Ty lkotam nie ma magisterki wiec co wtedy robic ? ktoras / ktorys z Was tam studiuje ? czekam opinii ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Raczkowanie
|
A studiuje ktoś z Was może administrację na UŚ? Jaka panuje atmosfera? Jak wykładowcy i przedmioty?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Raczkowanie
|
ja się zastanawiam nad administracją ze specjalnością zarządzanie kryzysowe, ewentualnie bezpieczeństwo informacji, tylko jeszcze nie wiem gdzie, oprócz tego ze w krk. słyszałam od znajomych że warty polecenia jest Apeiron. czy ktoś z was słyszał o tej szkole i może mi powiedzieć jak tam jest?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Przyczajenie
|
Hm... obecnie studiuję germanistykę i zastanawiam się nad drugim kierunkiem, ale obawiam się, że nie dam rady ich pogodzić. Czy na pierwszym roku administracji jest bardzo dużo nauki?
![]() |
![]() |
#35 |
Przyczajenie
|
Najbardziej perspektywiczna jest administracja europejska. Rozliczanie środków unijnych jest teraz na tapecie prawie w każdej instytucji nie tylko państwowej ale też prywatnej. Także prace po tym kierunku można znaleźć naprawde łatwo. Taka specjalizacje prowadzi Wyższa Szkoła Finansów i Zarządzania. Zaplecze merytoryczne szkoły jest ogromne ze względu na to, że współpracuje z Wyższą Szkoła Technik Informacyjnych, która znajduje się w tym samym budynku. WSFiZ ma też bardzo mocna kadrę ds. finansów, dlatego baza potrzebna kierunkowi, jakim jest administracja, jest na naprawdę wysokim poziomie. Polecam WSFiZ!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Raczkowanie
|
Administracja to bardzo ogólny kierunek, więc jeśli ktoś się na niego decyduje, lepiej zadbać o jakieś wartościowe specjalności, trzeba się tym zainteresować wcześniej, jeszcze przed podjęciem studiów. Zależy od zainteresowań, np. w Apeironie w KrK jest administracja w ruchu grnicznym, albo administracja penitencjarna. Nie słyszałam, żeby na innych uczelniach były analogiczne kierunki. A to dobrze - później będzie mniejsza konkurencja.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#38 |
Wtajemniczenie
|
Hej, Kochane/ ni, przyłączę się do Was z miłą chęcią. Jestem już mgr administracji od jakichś dwóch lat, poświeciłam jej wiele łez, nerwów, nieprzespanych nocy i pieniędzy
![]() I... powiem szczerze, że gdybym drugi raz miała wybór, to wolałabym studiować cokolwiek innego niż tę nieszczęsną adm. Dziwi mnie , że w dzisiejszych czasach ktoś jeszcze marzy o studiowaniu na tym kierunku. Ja zasugerowałam się moją skłonnością do humanistycznych przedmiotów i kompletnym analfabetyzmem matematycznym... ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Teraz jest to kierunek bardzo popularny, całe masy wybierają ten kierunek, a rynek nie jest w stanie ,,przetrawić" tylu administratywistów. Niewiele osób pracuje w zawodzie. Właściwie może kilkoro z roku ma styczność z administracją publiczną. Właśnie dlatego drugi raz nie wybrałabym tego kierunku, są to studia dość drogie (zwłaszcza mgr, które ja zrobiła zaocznie) i serce się kroi, że to, co wypracowałam gdzieś tam tak naprawdę się marnuje. Wszystko co napisałam dotyczy oczywiście mojej sytuacji i zależy od uczelni. Nie chce mieć również bezpośredniego wpływu na czyjś wybór, bo najważniejsze jest robić to, co pozwala nam się realizować. W kwestii pracy jest ciężko w każdym zawodzie ![]() Ale się rozpisałam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź ![]() Co do nauki, czy na administracji większość przedmiotów jest do "rycia"? Są jakieś, których nie trzeba wykuwać na pamięć? Tak, z ciekawości jeśli można wiedzieć, czy Twoja obecna praca jest choć trochę związana z administracją? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Przyczajenie
|
Witam
Ja też studiuję administrację, właściwie to już kończę bo jestem na 3 roku i perspektywa pracy licencjackiej mi się kłania. Piszę, że przy końcu, bo na magisterkę raczej wybieram się na inny kierunek. Nie z tego względu, że sama administracja mi się nie podoba, ale jakoś nie widzę celowości w tym, żeby robić magistra z czegoś z czego będę miała licencjat, a tak to będę miała tak jakby dwa kierunki skończone, może niedosłownie, ale zawsze to jakiś szerszy zakres wykształcenia. Co do samych przedmiotów, na pierwszym roku u mnie był ogrom historii(historia Polski, historia administracji, prawo rzymskie, historia doktryn politycznych i prawnych, itp) Wiadomo, wszystko zależy od podejścia wykładowcy. U nas na przykład największą kosą było prawo rzymskie, ale tylko dlatego, że wykładowca miał niemałego bzika na punkcie tego przedmiotu. Na pierwszym roku różnic programowych z prawem były tylko 2 przedmioty-śmiało można starać się o przeniesienie, oczywiście jeśli ma się dobrą średnią. Nie jest to zła opcja dla tych, którzy chcą iść na prawo, ale nie poszła im matura. Co do przedmiotów matematycznych- u mnie była tylko statystyka i demografia, ale tak lajtowa, że wolałam to niż te wszystkie, różne historie. Studia same w sobie nie należą do najłatwiejszych, chociaż ja problemu żadnego nie miałam z zaliczeniami, ale może dlatego, że opracowałam dobry system nauki ![]() Uff, cały esej z tego wyszedł. Jeśli któraś z Was chciałaby dowiedzieć się czegoś bardziej szczegółowo, z chęcią odpowiem na wszystkie pytania ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Moja praca nie ma nic wspólnego z administracją. Pracowałam rok w Urzędzie Gminy jeszcze w czasie studiowania(z czego połowa to staż)- to był mój jedyny kontakt z administracją, później bezrobocie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Powodzenia w szukaniu pracy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
ja również studiuję tą marną administrację i co gorsze-lubie to. wiadomo pierwszy rok to był koszmar-przedmioty które kompletnie nie były przydatne czyli ściągnąc, zdac i zapomniec
![]() ![]() jeżeli chodzi o prace w administarcji, to przyznaję-jest trudno. ale ja nie liczę na prace w zawodzie bo: a)nie mam nikogo w rodzinie w administracji b) nie wyobrazam sobie pracy przez dekade swojego życia za biurkiem(chyba ze jako pani prezes ![]()
![]() |
#47 |
Wtajemniczenie
|
Witam.
Widzę, że niewiele jest tu wypowiedzi, ale może ktoś mi odpisze. Czy na administracji macie/miałyście przedmiot o nazwie Kultura języka polskiego? Czego mniej więcej się uczyłyście na tym przedmiocie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
nigdy nie słyszałam żeby na administracji był taki przedmiot
no chyba że jakieś zmiany porobili
![]() |
#49 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() no w każdym razie ja czegoś takiego nie miałam lektorat z języka był obowiązkowy tylko można było wybrać sobie ten język ale ja studia skończyłam w 2009 roku
![]() |
![]() |
#51 |
Rozeznanie
|
Ja również jestem po administracji (licencjat, magisterkę zrobiłam z zupełnie innego przedmiotu) i powiem szczerze, że bardzo ciężko jest z pracą w zawodzie. Zaryzykuję stwierdzenie, że praca w administacji zależy od dwóch rzeczy: szczęścia i znajomości. No przynajmniej u mnie
![]() ![]() ![]()
![]() |
#52 |
Wtajemniczenie
|
kassate1203 - jeśli można wiedzieć, jaką specjalność robiłaś?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Rozeznanie
|
Administrację publiczną, zresztą wtedy tylko ta specjalność była. Potem już rocznikom następnym zrobili 3 specjalności: ochrona środowiska, skarbową i jeszcze jakąś ale już nie pamiętam
![]()
![]() |
#54 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Raczkowanie
|
Cześc dziewczyny, z czego robiłyście mgr po licencjacie z administracji? Bo ja właśnie skonczyłam swoją administrację o specjalnosci obrót w nieruchomościach i zastanwiam się czy iśc na mgr a jesli tak to na jaki kierunek. Ja ogólnie to mam jakis wielki chaos w głowie ostatnimi czasy ;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zadomowienie
|
absolwenci administracji pochwalicię się na jakich stanowiskach pracujecie i jakie są wasze zarobki ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Przyczajenie
|
Witam! Skończyłam liceum w Poznaniu, zastanawiam się nad wyborem kierunku studiów. Chciałam iść właśnie na administrację, ale jak czytam Wasze wypowiedzi to się załamałam i nie wiem, co mam dalej zrobić... Czy to jest naprawdę aż tak beznadziejny kierunek, na który nie opłaca się iść?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Przyczajenie
|
Jasnyk, mam ten sam dylemat. Wydaje mi się, że w każdym kierunku jest coś, co nie będzie pasować. To wszystko zależy od tego, jak do tego podejdziemy i czy mamy zapał się uczyć. No i oczywiście od uczelni.
Czytałam wiele opinii na ten temat i szczerze mówiąc, gdybym miała się tak każdą kierować to musiałabym się rozdwoić. Myślę, że nie można kierować się tak dokładnie tym w wyborze kierunku, który chcemy studiować. Dobrze jednak było poznać opinie innych ludzi. Mam dylemat, który wynika jednak z czegoś innego. Na administrację jestem zdecydowana w 90% i przyznaję, że jest to kierunek, który odpowiada mi najbardziej, jednak problemem jest tu uczelnia (w tym wypadku Politechnika Śląska, wydział w Zabrzu bądź w Bytomiu), a raczej nieszczęsny dojazd, który codziennie zabierałby co najmniej ok 1,5h. Początkowo chciałam iść na UŚ, jednak okazało się, że nie mam odpowiedniej matury... Rekrutacja elektroniczna już dawno się zaczęła a ja wciąż nie wiem co zrobić.
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
Ja również zastanawiam się nad studiowaniem administracji i mam trochę wątpliwości
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Przyczajenie
|
Ja zdecydowałam się jednak iść na administrację i najwyżej "dostudiować" coś jeszcze - ostatecznie ten kierunek nie jest chyba aż tak zły. Postanowiłam wyjść z założenia, że nie dostanie się pracy nigdzie, jeśli nie jest się dobrym w tym, co się robi, także mogę być architektem, a jak nie jestem dobra to pracy nie dostanę albo dostanę, ale szybko wylecę ;D
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:23.