|
|||||||
| Notka |
|
| W krzywym zwierciadle odchudzania Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
|
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1171 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy [posty chorobowe, wątek zbiorczy]" cz. II
no właśnie :P
więc Nikol wcale nie idzie do szpitala ,tylko idzie stanąć w kolejce i możliwe, że sobie poczeka pół roku.
|
|
#1172 |
|
Rozeznanie
|
nie wiem . bo ostatnio psychiatra powiedziała że poczekamy 2 tygodnie i wtedy wypisze skierowanie. ale mamy tam znajomości więc,.....
I moje dzisiejsze ![]() I : owsianka z 5 łyżek pł. z szklanką mleka, plaster arbuza II : 2 kromki razowca / 1 z twarożkiem i warzywami, 2 z szynką i warzywami/ 2 pl. szynki , 2 ogromniaste marchewy Obiad : pulpet , młode ziemniaczki, surówka Podwieczorek : 100g chudego twarogu Kolacja : 100g chudego twarogu ( znowu...) z 3 łyżkami pł. owsianych, całym pomidorem, połową ogórka, 3 łyżkami jog.nat. |
|
|
|
#1173 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1174 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a naprawdę chodzę najedzona |
|
|
|
|
#1175 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1176 |
|
Raczkowanie
|
Witam dziewczyny, mam pytanie. Jestem na P, moja waga rośnie. A moje pytanie to: czy jest jakies ogólne BMI przy ktorym organizm juz sie nasyca? Pytam, bo są jeszcze takie dni ze czuje sie osłabiona, jakbym nic nie jadła.
|
|
|
|
#1177 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
- przede wszystkim kiedy odzyskasz @ - kiedy po jedzeniu znikną wzdęcia - kiedy znikną zaparcia, ustabilizuje się cykl chodzenia do toalety - kiedy znikną bóle brzucha, zgagi, niestrawność - etc ![]() to oczywiście tylko fizyczne objawy skutków głodzenia, które pewnie znasz ja już dokładnie nie pamiętam co wtedy dolega, ale wiem że było bardzo tego dużo.
'cause I wouldn't know where to begin.. Edytowane przez Bellamy Czas edycji: 2012-06-23 o 20:49 |
|
|
|
|
#1178 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
edit. tak mi w szpitalu mowili lekarze ---------- Dopisano o 20:51 ---------- Poprzedni post napisano o 20:47 ---------- Cytat:
zdecyduj sie-albo sie przyznajesz zejestes chora i bezsilna i cos z tym robisz->idziesz do szpitala,albo nadal sobie zaprzeczasz,ze przeciez jest ok i nie zajmujesz miejsca tym ktorzy chca sobie pomoc..
Edytowane przez tapetka22 Czas edycji: 2012-06-23 o 20:49 |
||
|
|
|
#1179 |
|
Rozeznanie
|
Cześć.
Zwracam się z prośbą do Was o jakieś rady, wskazówki, wsparcie.. Lekarz zalecił mi przytyć kilka kilo, ale ja kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać. Po pierwsze, szybko dopada mnie uczucie pełności i ból brzucha co potęguje moje wyrzuty sumienia. Po drugie, biorę teraz przez kilka dni leki hormonalne na wywołanie okresu, i oczywiście w mojej głupiej głowie rodzą się myśli, że po hormonach to będę tyła milion kilogramów. Kolejna sprawa - co ile godzin powinnam jeść? Teraz staram się jeść co 3, ale przyznam szczerze, że to nie wpływa dobrze na 'luz', którego i tak jest mało (bez wyrzutów sumienia jem tylko gdy jestem z kimś), bo np. ustalam swój plan dnia pod godziny posiłków. No i skoro już mam być na tym P, to chciałabym przynajmniej rozkręcić sobie metabolizm... ile czasu to wymaga, i jak to zrobić? Jak sobie radzić z głupimi myślami, wyrzutami? Jak wrzucić na luz..? Pozdrawiam.
|
|
#1180 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki za odpowiedzi. Widze ze długa droga przede mną i bolesna. Myslalam ze te wszystkie bóle/uczucie pełności/wzdęcia/klopoty toaletowe itd znikną juz w kilka tygodni od rozpoczęcia diety P.
A powiedzcie, uprawiałyście jakis sport na P? Bo p. dietetyk powiedziała mi ze wysilek fizyczny absolutnie nie jest zabroniony, ale oczywiscie tez bez przesady, trzeba miec na uwadze swoje mozliwosci. Jak bylo/jest z wami? Bo ja zle czulam sie z "siedzeniem na tyłku" calymi dniami wiec gdy juz poczulam w sobie wiecej sily zaczęłam wiecej chodzic/spacerować, a co drugi dzien robię 40brzuszków i 20razy takie ćwiczenie, ze sie podnosi nogi leżąc na plecach. To chyba nie jest dużo?? |
|
|
|
#1181 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a sport jest jak najbardziej wskazany zawsze ![]() poza tym - pomyśl nad formą ruchu. zastanów się i odpowiedz sobie na pytanie, czy te brzuszki i podnoszenia nóg coś na prawdę dają, czy tylko zaspokajają Twój niepokój i psychikę, no i chorobowe myśli, że "przecież MUSZĘ poćwiczyć". no i przede wszystkim - czy sprawia Ci radość leżenie na ziemi i podnoszenie głowy bo jak dla mnie to tylko obciążanie kręgosłupa i lędźwi.już lepiej zapisać się na taniec/iść na rower
|
|
|
#1182 |
|
Raczkowanie
|
Nie muszę sie nawet zastanawiać... I nawet wolalabym isc na rower/spacer bo zawsze to uwielbiałam, dodatkowo mam piękna okolice na takie wycieczki
![]() Dzięki. Kilka zdań, a troche sie w głowie rozjaśniło
|
|
|
|
#1183 | |
|
Zadomowienie
|
Ilta potwierdza - coś około 2 lat przy okazji przechodząc uzależnienie od coca-coli (2 litry dziennie codziennie) a potem herbatek mrożonych (litr dziennie codziennie) co wcale nie pomagało, ale patrząc na to ile teraz piję w ogóle to wtedy przynajmniej piłam te 2 litry dziennie
---------- Dopisano o 08:25 ---------- Poprzedni post napisano o 08:22 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#1184 |
|
Raczkowanie
|
;( a ja juz sie zapisalam do gastrologa, bo myslalam ze cos jest nie tak, bo po niektórych produktach zwijam sie z bólu. No ale nic, przynajmniej sprawdzę czy czegos sobie nie uszkodziłam. Wizyta darmowa wiec co mi szkodzi
Ilta, ile chorowałaś? I w jakim wieku? |
|
|
|
#1185 |
|
Zadomowienie
|
Tu by się przydało jakieś FAQ, bo jest dużo pytań które się powielają z przemianą materii na czele. A już problem: "Ok, chce się wyleczyć z anoreksji - jak jeść mniej i przytyć?" to jest naczelny
![]() Napiszę conieco ostanie fizycznym u osoby wracającej z niedowagi, może każdy znajdzie tu odpowiedź na swoje pytanie. Masz, dajmy na to, 13 BMI. Daje tak niską wartość, bo za 15stką jest wygłodzenie i wygląda to nieco inaczej, niż nad 15stką. Twój organizm zrozumiał Twój stan w ten sposób: dookoła szaleje głód i nie masz dostępu do jedzenia. Jego kontakt z psychiką jest słaby. Cokolwiek Ty nie myślisz on myśli o jednym: chce przetrwać i żyć. Wyłącza więc wszystkie "zbędne funkcje" które tylko w tym przeszkadzają. Nie odczuwasz, bo odczucia prowadza do działania a działanie to wysiłek - popadasz w depresję i apatię.Cel osiągnięty: zostałaś unieruchomiona. Nie masz ochoty na bliskie związki, bo to oznacza sex, sex-ciążę a ciąża dla organizmu to cud natury, bo jest jak mały "pasożyt" którego jakimś cudem organizm nie odrzucił (sorry za brutalne porównania, tak czytałam w kilku artykułach odnośnie tego ewenementu przyrody). A on weźmie co mu potrzeba nie licząc się z tym, że Tobie też jest to potrzebne a może i tego nie masz. Zatrzymuje się więc Twoja miesiączka a libido spada do zera - cel został osiągnięty. Dodatkowo, jeśli nie jesz długi czas, obkurcza Ci się macica (zanikają mięśnie). Bo po co ciąża, skoro od wielu lat jest głód, nie ? Zostajesz bezpłodna. System termoregulacyjny nie ma z czego czerpać energii, więc wariuje - jest Ci permanentnie zimno. Obrastasz więc puszkiem. WSZĘDZIE. Ogrzanie organizmu - cel osiągnięty...wedle niego :P Skądś jednak trzeba czerpać energię. I organizm dochodzi do wniosku, że jest jej sporo w mięśniach. Więc je zjada. Chcesz zobaczyć, czy dotyczy to też Ciebie? Kucnij i wstań nie używając rąk do opierania się ani utrzymywania równowagi. Połóż się na wznak na podłodze a następnie usiądź nie używając do pomocy rąk. Jeśli nie możesz wstać z kucnięcia bez opierania się na rękach - jest to stan niepokojący. Jeśli nie możesz się podnieść z pozycji leżącej bez rąk - jest to stan alarmujący. Jest jednak coś, na czym organizm koncentruje cały swój wysiłek, oprócz bicia serca i pracy narządów. To myślenie o jedzeniu. Myślisz o nim, śnisz o nim, pragniesz go, nie jesteś w stanie skupić się na niczym innym. Wszystko w Tobie mobilizuje się do poszukiwania jedzenia. Niedobór wapnia w organizmie prowadzi do odwapnienia kości i zębów. Niedobór hormonów - do osteoporozy. Zęby niszczeją, wypadają, włosy lecą, paznokcie się łamią, skóra jest sucha, byle przewrócenie się powoduje złamanie a jeśli zaczęłaś anoreksję rosną - to przestajesz rosnąć. Jest to zmiana nieodwracalna. Nigdy już nie osiągniesz swojego maksymalnego wzrostu. Jelita przestają z wolna pracować. Jakiekolwiek dostarczone jedzenie powoduje wzdęcia i bóle brzucha co prowadzi do błędnego koła - żeby to minęło musisz jeść (jelita muszą mieć siłę do pracy). Ale że zjesz bułkę i czujesz się pełna to zaraz odpala Ci się w głowie przekonanie, że tym się najadasz więc wystarczy a w połączeniu z myślami, że utyjesz prowadzi do niczego. Jelita nadal nie mają na czym pracować i nadal chudniesz. Stopniowo wysiadają nerki. System elektrolitowy przestaje istnieć. W nerkach pojawia się woda. Serce przestaje bić. Jest na to sposób. Usiąść i stwierdzić, że żadne '"dodawanie po 100 kalorii tygodniowo" czy inne takie nie pomogą, bo organizm na już i teraz potrzebuje 2500. I ma w poważaniu przekonania anorektyczne, myślenie, lęki i wszystko inne. To niezależny byt walczący o przetrwanie. Wyjątek: osoby które mają skrajną anoreksję od wielu lat (typowałabym jedzenie po 600-800kcal od ponad 5 lat bez przerwy, jeśli się udało w ten sposób przeżyć) POD ŻADNYM POZOREM NIE POWINNY SAME PRÓBOWAĆ SIĘ ODŻYWIAĆ. Czemu ? Bo wątroba, nerki i cały organizm przyzwyczajone do takich porcji mogą faktycznie zareagować źle na nagłe dostarczenie 2500kcal. Nie oznacza to jednak, że miesiącami będziecie jadły 100kcal więcej niż dotychczas. Za granicą przyzwyczajanie organizmu do takich dawek zajmuje kilka-kilkanaście dni. W szpitalach (temat dżywianie w szpitalach, dostępny na Wizażu) też można zauważyć dla niektórych po kilka dni mniejszych porcji a dopiero potem przeskok na większe.A nie "100kcal tygodniowo więcej" przez n-czasu. Chyba mam alergię na te metodę ![]() ---------- Dopisano o 11:02 ---------- Poprzedni post napisano o 11:00 ---------- Wszystko w temacie "Wasze historie". W skrócie - 15lat,przez rok stan ostry, przez następne 6 zmienny. Edytowane przez Ilta Czas edycji: 2012-06-24 o 11:05 |
|
|
|
#1186 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1187 |
|
Raczkowanie
|
Gosinek, okres możesz odzyskać, jak najbardziej. : ]
Ale nie sądzę, żebyś jeszcze urosła. A ja mam teraz, dziewczyny, dwudniową przerwę w P. Weekend spędzam u rodziny na wsi, więc mój jedyny ruch to spacerki po wsi, do lasu na jagody (będą na jutro do owsianki ]:->). Wiem, że na P dokładnie taka aktywność byłaby wskazana, ale szczerze mówiąc w domu ruszam się o wiele więcej, ale mimo to udało mi się i zaczęłam odzyskiwać wagę (tzn. przed wyjazdem pierwszy raz był wzrost ; / ). Tutaj odpoczywam psychicznie, ale widzę, że jem mniej. Takie chyba utrzymanie... Ale teraz się martwię, że metabolizm, któy dopiero co zaczęłam rozkręcać, znowu przeskoczy na niższe obrotu iznowu skok wagi w przyszłym tygodniu bd duży. Orientujecie się, czy dwa dni cokolwiek zmieniają ? Czy to jest możliwe, że waga mi spadnie z powrotem ? Edytowane przez aguseq Czas edycji: 2012-06-24 o 12:50 |
|
|
|
#1188 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
) - ale to nie znaczy że podobały mi sie wychudzone dziewczyny! Preferowalam pełniejsze, kobiece kształy, a nie w stylu Ani Rubik, która jest dla mnie skórą i kośćmi . A co do miesiączki to mi udało się odzyskać, więc walcz.
|
|
|
|
|
#1189 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1190 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Da się w taki sposób przeżyć, jak najbardziej. Więcej-można w taki sposób ciągnąć bardzo, bardzo długo. A to jest niesamowicie zdradliwe.
"Przyjdź, śmierci, lecz tak skrycie, żebym nie czuł twego nadejścia, ponieważ przyjemność umierania mogłaby mnie przywrócić jeszcze do życia." -Salvador Dali "Spieszmy się sądzić ludzi tak szybko odchodzą Srebrem słów ich darzmy lub zamilczmy złotem" -Martin Lechowicz |
|
|
|
|
#1191 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Żeby odzyskać miesiączkę musisz mieć wagę przy której miesiączkujesz. Czasami nie musisz mieć BMI 20 żeby zacząć miesiączkować a czasami nawet przy 20 nie wraca i trzeba jeszcze kilo-dwa przybrać, żeby organizm ruszył do roboty - może po prostu potrzebuje więcej "paliwa". Trzeba także uregulować zaburzenia hormonalne. Oceną szansy na odzyskanie miesiączki i dobieraniem sposobów jej przywracania zajmuje się lekarz ginekolog. Enjoy ![]() Przypominam - rośnie się w przypadku kobiet przeciętnie do 18 roku życia. Przy szybkim zareagowaniu w okresie 11-18lat na niedowagę, wzmożonej terapii, zniwelowaniu niedoborów składników odżywczych, witamin itp. w organizmie oraz terapii hormonalnej (jeśli jest potrzebna) szansa na urośnięcie powinna być nadal. Ale przykro mi - nie przy niedowadze. Pamiętacie jak dorośli mówili: "jedz jedz bo nie urośniesz"? No to niestety jest to prawda
Edytowane przez Ilta Czas edycji: 2012-06-24 o 13:53 |
|
|
|
|
#1192 |
|
BAN stały
|
Ilta a co jeżeli ktoś ma BMI między (ponad) 15 do 18 przez dluższy czas... o dziwo mam siłę itd... no czasem nie miałam ale teraz mam i to sporo o dziwo, chociaż nikt mi nie wierzy i mówi że chodzę jak na szczudłach jak stara babcia itd..
|
|
|
|
#1193 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#1194 |
|
Zadomowienie
|
Często wyżej wymieniona 'siła' jest tylko i wyłącznie wytworem naszej głowy, przy tak niskim BMI wszystko jest, chcąc nie chcąc, osłabione i nie ma prawa funkcjonować na wysokich obrotach- według mnie . W takich sytuacjach psychika świadczy, że jesteśmy silne, że dobrze się czujemy, jednak ciało mówi zupełnie inaczej i ludzie odbierają nas jak takie ' tylko dmuchnąć, i się przewróci' .. Ja też przez to przechodzę i coraz bardziej uświadamiam sobie, że coś w tym jest, że przecież przy takim wychudzeniu organizmu, nie mogę czuć się dobrze, ale mogę sobie wmawiać, że tak jest i wierzyć w to tak mocno, by nie dać się przekonać, że wygląda to nieco inaczej ..
|
|
|
|
#1195 |
|
Raczkowanie
|
Czyli rozumiem, że mimo tego że jem (nie wiem ile kcal, białka itd. nie licze, ale jest to 5 pełnowartościowych posiłków) to mój organizm to wszystko zużywa na odbudowanie i ta "siła" to tylko pozory? Bo ja mam tak, że raz czuje się wspaniale i taka pełna siły, a raz jak za czasów głodowania.... To normalne? BMI mam ponad 15
|
|
|
|
#1196 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jeszcze mam pytanie do Ilty odnośnie tego ćwiczenia ![]() (głupie, ale hm, powiedzmy, że mnie ono nurtuje) co jeśli mam problemy z utrzymaniem równowagi przy kucaniu? z siadaniem z pozycji leżącej nie mam problemu, jak wstaję z kucania to też, tylko jak kucam to trochę tracę równowagę... ---------- Dopisano o 17:57 ---------- Poprzedni post napisano o 17:54 ---------- Cytat:
chociaż z tego co pamiętam, to masz jadłospis od dietetyka? kontynuujesz go?ale myślę, że takie dni ma każdy. ja też raz jestem w stanie nieść ciężkie siatki z zakupami z drugiego końca miasta, a kiedy indziej cały dzień bym leżała. może też jesteś ciśnieniowcem?
'cause I wouldn't know where to begin.. Edytowane przez Bellamy Czas edycji: 2012-06-24 o 17:58 |
||
|
|
|
#1197 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a dzis nawet litra plynow nie wypijam... Cytat:
Cytat:
mnie sie wzrost zatrzymal w wieku 13lat...tylko mam 1,60w kapeluszu Cytat:
Cytat:
na poczatku jest oslabiony...i zle mu.. ale po jakis 3-4tyg juz tego tak nie odczuwa
|
|
|
#1198 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mój jadłospis układała pani dietetyk więc myślę że jest ok. Ale popatrzcie same: Śniadanie: 5 łyżek (50g) płatków owsianych górskich, na mleku, 5 orzechów włoskich, łyżka rodzynek LUB 2 kromki/1 bułka z pastą twarogową/szynką/jajkiem/serkiem homo/serkiem wiejskim (ogólnie z czym chce) + warzywa W szkole: Bułka z szynką/jajkiem/serem żółtym/twarogiem + warzywa (bułka oczywiście z masłem) Jogurt (180g) z 3 łyżkami musli + owoce (jabłko/pomarańcza/4 morele/2 brzoskwinie/miseczka czereśni/szklanka truskawek itp) + świeży sok owocowy lub warzywny (szklanka) Obiad: jeśli makaron to 60g, jeśli kasza/ryż to pół woreczka + 150g mięsa z indyka lub kurczaka/200g chudej ryby + warzywa gotowane/sałatka z surowych warzyw z łyżką z oliwy z oliwek LUB 3-4 naleśniki/4-5 pierogów z białym serem + jogurt do polania + owoce jeśli nadzienie jest mięsne to + warzywa/barszcz czerwony do popicia Podwieczorek: Jogurt (150g) + 3 łyżki musli + owoce + sok owocowy/warzywny (szklanka) Kolacja: dwie kromki chleba posmarowane masłem + 150g kurczaka lub indyka/puszka tuńczyka/kostka białego sera (200g)/omlet z 2 białek i 1 żółtka/jajecznica z 2 jajek/serek wiejski(mój pomysł ) i kilka plasterków drobiowej szynki + warzywa gotowane lub sałatka z oliwą z oliwekto jest taki ogólny ramowy plan choć i tak na ogół jem to samo ![]() mam całkowity brak pomysłów i w zasadzie non stop mam ochotę na to samo.... mogłabym jeść tonami np biały ser i serki wiejskie |
|
|
|
|
#1199 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
I nie butla light tylko czysty cukier (zwykła coca cola). I tak aż do 64kg z 57kg i opamiętania. A przemianę materii cola rozwala po prostu bosko. Ilcia - moje zdanie odnośnie Twojej osoby nie uległo zmianie odkąd tu pisze - powinnaś być pod opieką w szpitalu. Bellamy - czyli coś jest nie tak z mięśniami albo z całym systemem od równowagi. Musiałby Cię lekarz przebadać. Zadanie jest dla osób które miały długi czas lub mają BMI poniżej 15. A ja dzisiaj na wesoło - bułka z serem+kawa, kubeczek truskawek ze śmietaną i cukrem, 2 szklanki Pepsi, małe frytki nad Rusałką, jeden pieróg a teraz koleżanka w zamian za przysługę przyniosła mi muffinki z wiśniami, więc zjadłam sztuk trzy i zagryzłam kawałkiem kiełbasy. Wakacje
Edytowane przez Ilta Czas edycji: 2012-06-24 o 18:53 |
|
|
|
|
#1200 |
|
BAN stały
|
Ilcia - moje zdanie odnośnie Twojej osoby nie uległo zmianie odkąd tu pisze - powinnaś być pod opieką w szpitalu.
Ale dlaczego o co Ci chodzi?? Co do mojej siły to ją mam.... jeżdżę na rowerze rekreacyjne, kręce na hula hopie... i tak.. ciągle mam chęć na warzywa - może to przez te upały.. A i też ciągle bym jadła twaróg i s. wiejskie... A się powtórzę: przecież tyje się od nadmairu kcal - nie koniecznie trzeba jeść kasze/ryż - jak ktoś nie lubi . . . I znów się powtórzę ciągle bym jadła orzechy - ale staram się ich nie zaczynać jeść bo nie mam końca jak zaczne;P |
|
![]() |
Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:02.

bo jak dla mnie to tylko obciążanie kręgosłupa i lędźwi.
dżywianie w szpitalach, dostępny na Wizażu) też można zauważyć dla niektórych po kilka dni mniejszych porcji a dopiero potem przeskok na większe.