|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2611 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy w dwupaku, czy bez brzucha, wątek chętnie Cię wysłucha - Mamy maj-czerwiec,
Cytat:
|
|
#2612 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Czy w dwupaku, czy bez brzucha, wątek chętnie Cię wysłucha - Mamy maj-czerwiec,
Cytat:
Pisałam już kiedyś szerzej, ale pewnie wtedy jeszcze nie zwróciłaś na to uwagi Właśnie nigdy mu się nie odbijało, więc jak miał jakieś 2 tyg. to dałam sobie z tym spokój i go nie podnosiłam już do odbijania. Nie ulewał ani nic takiego, nie miał kolek, więc nie było problemu. Oj, wygodny był dla rodziców...
|
|
|
|
|
#2613 |
|
Wtajemniczenie
|
To tak, jak wiele art można znaleźć o diecie matek karmiących
![]() Każdy robi jak uważa. Ja dzisiaj piję piwko Kotku, a leki przenikają do mleka matki???? |
|
|
|
#2614 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
P.s a te krostki to uczulenie czy trądzik bo Mikołaj też ma takie, z mordki mu schodzą ale na główce go wysypało. Ja też tak ubieram Mikołaja. Czekam aż zaśnie takim porządnym głębokim snem i wtedy zakładam mu czapeczkę, czasami swterek, co tam potrzebne akturat no i przenoszę do wozeczka. Spokojnie daj jej troszkę czxasu i poczekaj aż glębiej zaśnie.
|
|
#2615 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2616 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja brałam duomox przy zapaleniu piersi i był bezpieczny tamtum verde tabletki i w aptece mówiła babka TŻ jak kupował że piszą że doradzić się lekarza tak na wszelki wypadek, jakby nie można było to by pisało że przenikają, tak samo smecte brałam bo niemowlakom można dawać Cytat:
![]() karola nie odbija jak ją na śpiocha karmię
|
|
#2617 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie
podziwiam niektóre z Was które tak zawzięcie bronią karmienia piersią. odnosze wrażenie że matki które nie karmią są dla Was gorsze a ją się za gorszą nie uważam. Mam dwoje dzieci i nie mogę całą noc nie spać bo karmie. Muszę następnego dnia jakoś funkcjonować by poświęcić czas drugiemu dziecku. A niestety po moim mleku dziecko się budzi co godz a po mm mogę pospać bynajmniej te trzy godz.
|
#2618 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Oczywiście wiele leków jest bezwzględnie przeciwskazanych w czasie karmienia. Jest to nawet wyraźnie zaznaczone na ulotce. A jeżeli chodzi o przenikanie, to np. koleżanka jak jadła truskawki - kilka!!!, to jej małą wysypało i dostała duszności. To nie zbieg okoliczności. Sytuacja się powtórzyła, więc ja bym nie zakładała, że w czasie karmienia wszystko można. Osobiście np. teoretycznie nie paliłabym papierosów, gdybym karmiła piersią - teoretycznie, bo nie karmię i nie palę wiem, że nikotyna i substancje smoliste przenikają do pokarmu.
[img=https://wizaz.pl/akcje/garnier/images/recenzje/vbaner.png] Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-06-25 o 16:43 |
|
|
|
|
#2619 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wiecie co, mój Adaś był taki spokojny, jadł i spał a od wczoraj strasznie preży się przy robieniu kupki, robi ją ale z takimi bólami... kupki wylatują pod dużym ciśnieniem, nie może spokojnie jeść, spać, co chwila się budzi, pręży, wygina, robi czerwony, płacze. Dzwoniłam dzisiaj do położnej, kazała kupić krople biogaia i dawać 2 razy dziennie po 5 kropli oraz ten kateter rektalny. Krople kupiłam, z kateterem się wstrzymałam, bo myślałam, że może poprawa po kroplach będzie. Zasugerowała, że może to być nietolerancja laktozy, mam odciągać przed karmieniem to pierwsze mleko i dopiero małego przystawiać. Poradzicie coś? Narazie poprawy nie widać ;/ |
|
|
|
|
#2620 |
|
Rozeznanie
|
Co do leków: leżałam na sali z dziewczyną chorującą na epilepsję. Od razu dostała receptę na lek wysuszający pokarm ten na b..... razem z przykazem karmienia mm.
|
#2621 |
|
Wtajemniczenie
|
Bromergon
|
#2622 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Robienie badań na matkach karmiących piersią jest niehumanitarne Właśnie, co może się stać po truskawkach? Cytat:
![]() Ja nie ganię nikogo za to, że nie karmi piersią. Tak samo jak nie ganię nikogo, że decyduje się na cc bez wskazania. Po prostu drażni mnie, jak ktoś pisze, że nie karmi, bo nie ma mleka Albo, że nie karmi, bo coś tam innego. A żadna nie ma odwagi napisać, że nie karmi, bo nie chce i już. Z tego co pamiętam, to kiedyś, jak jeszcze wszystkie byłyśmy w ciąży, kilka z Was pisało, że nie chce karmić piersią, bo to nie zgodne z ich przekonaniami i nie chcą mieć zmasakrowanych cycuszków. Teraz żadna nie pisze, że nie karmi, bo tak zdecydowała, tylko każda ma jakiś "powód" niby "zdrowotny". Ja sobie cenię przede wszystkim szczerość, a obłudę będę zawsze ganiła. Nie chcę, żeby któraś z Was czuła się urażona tym co napisałam. Ja tak na prawdę nie wiem, czy jeszcze któraś z Was decyduje się na mm z wygody, czy dla ochrony piersi przed masakrą. Jedynie jedna osoba przychodzi mi teraz na myśl, która otwarcie o tym pisała zanim urodziła, a teraz pisze trochę inaczej ![]() Każdy niech robi tak jak uważa za słuszne. Każda decyzja w jest dobra, jeśli jest podjęta w zgodzie ze swoimi przekonaniami. Tak właśnie myślę
|
||
|
|
|
#2623 |
|
Wtajemniczenie
|
Gaabbi - ja pisałam wyraźnie, że po miesiącu karmienia piersią Michałek NIE PRZYBIERAŁ na wadze, był odwodniony tak, że nie można mu było pobrać krwi, więc chyba sobie nie wymyśliłam, że nie mam pokarmu... Jeżeli przez kolejne 3 miesiące za przeproszeniem piep...rzyłam się z butelkami po każdym karmieniu piersią, żeby go dokarmić, to naprawdę nie możesz mówić, że mi się nie chciało... prościej by było dać od razu butlę, niż po godzinach wiszenia na piersi jeszcze dodatkowo podawać, myć, sterylizować butelki...
Nie zaprzeczam, że karmienie jako takie nie było dla mnie przyjemne, ale gdyby moje dziecko świetnie czuło się na piersi, uwierz mi, że bym karmiła piersią. Najgorsze było to, że oboje męczyliśmy się przez 4 miesiące zupełnie niepotrzebnie. Teraz los zadecydował za mnie - w ciąży z Michałkiem z powodu alergii nie wychodziłam przez 3 miesiące na dwór, siedziałam w domu obstawiona filtrami i nawilżaczami, teraz niestety nie mogę sobie na to pozwolić, bo mam dwójkę dzieci i nie mogę się udusić z powodu pyłów i nie spać do końca września z powodu łzawienia oczu, bólu gardła i spuchniętych śluzówek w nosie. Musiałam wybrać mniejsze zło. Już od maja nie wychodziłam w ogóle na dwór, żeby nie brać leków w ciąży, jeździłam tylko do ginekologa i z powrotem. Niestety, nie zawsze wszystko jest tak, jakby sobie tego człowiek życzył.
[img=https://wizaz.pl/akcje/garnier/images/recenzje/vbaner.png] Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-06-25 o 17:03 |
|
|
|
#2624 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Szkodzi dziecku wdychanie dymu papierosowego z otoczenia, ale przez mleko matki ![]() Nadal nie ma żadnych logicznych (medycznych) argumentów, które potwierdzają tezę, że to co jemy przenika do układu mlecznego. Układ mleczny jest tak odrębnym układem, jak np. układ moczowy. Czy w moczu znajdziemy obecność truskawek, jak je zjemy? Poza tym, czytam tutaj, że jak zjemy coś rano, to wieczorem już dziecko na to reaguje Moim zdaniem reakcja na cokolwiek jest możliwa dopiero po min. 2 dniach. Przecież najpierw nasz organizm musi przetrawić to co jemy, a później dopiero może wartości odżywcze rozprowadzić po całym organizmie. Ja to tak przynajmniej pojmuję. Jak dzisiaj jem buraki, to wieczorem nie robię czerwonej kupy, tylko na drugi dzień, albo i nawet na 2 dni po zjedzeniu. Kotku, a jak to jest, że Twój Michaś był na coś uczulony w Twoim mleku (góra 10% tego co Ty zjadłaś), a jak miał rok, to już go to nie uczulało? Ja to wszystko co piszę, to biorę na "chłopski rozum". Może źle to interpretuję, ale jeśli tak jest, to wyprowadźcie mnie z błędu. Chciałabym poznać argumenty tych, którzy uważają, że jest inaczej. Może wtedy zmienię zdanie i wejdę na właściwą drogę ![]() ---------- Dopisano o 16:56 ---------- Poprzedni post napisano o 16:53 ---------- Cytat:
![]() Nastawienie psychiczne, to podobno 50% sukcesu karmienia piersią. Skoro Tobie nie sprawiało to przyjemności, to może tutaj jest pies pogrzebany Piszę, że ja nikogo za to nie krytykuję. Jestem też w stanie uwierzyć, że dla niektórych kobiet szykowanie w nocy mleka mm i sterylizowanie butelek jest lepszym rozwiązaniem niż dostawianie do piersi, borykanie się z bólem brodawek, a później posiadanie piersi czasami w nie najlepszym stanie. To też nie było personalnie do Ciebie Kotku
|
||
|
|
|
#2625 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2626 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na zajęciach z technologii mleczarstwa badaliśmy mleka krowie różnego pochodzenia(ale nie z kartonu tylko od rolników prosto) i oznaczaliśmy w nich różnego rodzaju składniki (min. sprawdzaliśmy czy krowa dostawała antybiotyki-wychodzą one w mleku). Głównie jednak sprawdzaliśmy jakiego rodzaju paszę dostawały mućki - albowiem większość składników zawartych w jedzeniu odnajdywaliśmy właśnie w mleku. A co do tego trawienia Gabi,to nie masz racji, układ trawienny nie trawi 2 dni czy nawet jednego dnia a najczęściej kilka godzin. Trawienie przede wszystkim polega na rozłożeniu pokarmu na poszczególne składniki (białka,tłuszcze itd) i przetransportowaniu ich do komórek ciała,które odżywiają. No bo przecież nie wysr*wamy wszystkiego co zjedliśmy-nie takie jest założenie jedzenia i trawienia. Alkohol jest metabolizowany przez wątrobę, rozkłada się do aldehydu octowego, który powoduje sławetnego kaca. Etanol przenika do komórek (to tak w dużym skrócie) jak na przykład aminokwasy czy węglowodany. Idąc tym tropem, skoro nasze mleko ma być odżywcze dla Dzidziusia musi być stale wzbogacane w składniki pochodzące z naszego pokarmu,które rozkładane są przez poszczególne odcinki układu trawiennego i które to składniki do tego mleka przenikają. Jako i etanol.
|
|
#2627 |
|
Wtajemniczenie
|
Gaabbi - Michaś miał najpierw Nutramigen, potem Bebilon pepti. Co jakiś czas próbowaliśmy wprowadzać po łyżeczce, dwóch jogurtu czy mleka, niestety zawsze były sensacje brzuszkowe. Potem nagle, jak skonczył rok i trochę, zaczął pić normalne mleko takie dla roczniaków, jeść jogurty itp. bez żadnych ograniczeń i sensacji. Bebilonu pepti kategorycznie nie chciał już pić
Zostałam z 10 puchami, które oddałam naszej pediatrze, żeby to porozdawała gorzej sytuowanym mamom, których dzieci muszą pić bebilon pepti, bo przecież nie wyrzucę...Większości dzieci przechodzą nietolerancje pokarmowe (zwłaszcza mleko i jego przetwory) po pierwszym roku życia, choć czasem trzyma aż do 3 r.ż. A jeżeli chodzi o nastawienie, to tak... przeszło mi pozytywne nastawienie ale PO MIESIACU męczenia się i frustracji, że dziecko non stop wisi na piersi, dobrze się przysysa, jak mówiła doradca laktacyjny, a jest głodne i nie przybiera na wadze i wolałabym bawić się tylko z mm, niż po każdym karmieniu piersią dokarmiać jeszcze dodatkowo z butli.Ja się nie tłumaczę, tylko wyjaśniam ![]() Co do reakcji dziecka na to, co jemy, to występuje ona z reguły po 2 dobach od zjedzenia przez nas pokarmu i trwa przez dwie doby u dziecka - tak sama zauważyłam i potwierdziła mi to pediatra. Nie mówię tu jak Andzya o samym trawieniu, tylko o reakcji dziecka. No i właśnie - jak mówiła Andzya - nie jest obojętne, co jemy, stąd też nakaz u mnie suplementacji jodem w czasie karmienia. Gdyby nie przenikał do mleka, po co miałabym go przyjmować??? Właśnie przenika, bo dziecko ma z niego korzystać. I o lekach już pisałam - większość jest zabroniona w czasie karmienia. Gdyby nie przenikały, wszystkie by były dozwolone i to bez eksperymentów medycznych, bo skoro nie przenika, to nie było by czego badać.
[img=https://wizaz.pl/akcje/garnier/images/recenzje/vbaner.png] Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-06-25 o 17:40 |
|
|
|
#2628 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
juz tego bledu nie popelnie przynajmniej w najblizszym czasie poki mam malego i delikatnego noworodka przy piersi. z alkoholem tez odwaznie z twojej strony... ja bym sie posrała ze strachu ale jak dobrze wiesz, kazdy ma swoja teorie i kazdy robi jak uwaza.
|
|
|
|
|
#2629 |
|
Wtajemniczenie
|
Ale mi się zakrztusił aż przestał oddychać na chwilę
waliłam go w plecy odgłos wymiotowania na sucho przy tym był.Normalnie padłam na zawał.....
|
|
|
|
#2630 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale sytuacja opanowana? to najważniejsze |
|
|
|
|
#2631 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#2632 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#2633 |
|
Wtajemniczenie
|
w ogóle za każdym razem jak pije wodę zawsze się krztusi raz mniej raz bardziej a dziurka w smoczku najmniejsza
|
|
|
|
#2634 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tak,te małe pesteczki zawierają substancję,które pod wpływem enzymów trawiennych przenikają do komórek i do mleka,a które są alergogenne.
|
|
#2635 | |
|
Zakorzenienie
|
begie Ty chciałaś maty, co nie?
w tesco u nas są w przecenie. za 90zł i 56zł. chcieliśmy kupić, ale najpierw sprawdzę na necie w jakich cenach są. miały coś szeleszczącego i 4 wiszące zabawki w tym jakaś z lustereczkiem. Mała dostała pieniążki, to coś jej za nie kupimy. a chrzciny wyszły nas coś koło 400-500zł. dokładnie nie wiem, bo nie wiem ile moja mama wydała na składniki.... z sama z siebie porobiła kilka rzeczy..... a księdzu daliśmy 60zł, ludzie u nas dają 50-100zł za chrzest ---------- Dopisano o 18:13 ---------- Poprzedni post napisano o 18:10 ---------- Cytat:
co do pierwszej pomocy, to my mamy przy łóżeczku powieszoną instrukcję pierwszej pomocy z Nivea Baby. byliśmy u mnie w pracy, maż poszedł na zakupy, ja pogadałam z koleżankami i poszłam po paski. Malwinka zrobiła furorę. a krostki to raczej potówki. wyskoczyły u nas wtedy gdy upały wielkie były. dzisiaj wysmarowaliśmy octseniseptem (gdzieś na necie wyczytałam by na takie krostki dać) schodzi jej to |
|
|
|
|
#2636 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a czym sie tak zakrztusił? edit: ok widze, ze wodą . ... |
|
|
|
|
#2637 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja pije bezkofeinową z nescafe
|
|
#2638 |
|
Zakorzenienie
|
|
#2639 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja tchibo żółtą
![]() Kawał ale stary: Facet w sklepie robi zakupy,ma wadę wymowy: -poproszę kawę cipo -nie ma .uju Michałowa widzę Cię Edytowane przez anulka4771 Czas edycji: 2012-06-25 o 19:47 |
|
|
|
#2640 | |||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
u nas będzie max 10 osób i już mi się nie chce, ale my jesteśmy jedynakami i mamy małe rodziny![]() Cytat:
) i możliwość nakarmienia dziecka piersią, żeby zaraz po 1,5 godzinnym karmieniu nie ryczało z głodu ale tak jak mówisz, koniec tematu, bo każdy patrzy ze swojego punktu widzenia i swoich doświadczeńCytat:
Cytat:
|
|||||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:40.

Pisałam już kiedyś szerzej, ale pewnie wtedy jeszcze nie zwróciłaś na to uwagi
Właśnie nigdy mu się nie odbijało, więc jak miał jakieś 2 tyg. to dałam sobie z tym spokój i go nie podnosiłam już do odbijania. Nie ulewał ani nic takiego, nie miał kolek, więc nie było problemu. Oj, wygodny był dla rodziców...

nawet piwo bezalkoholowe, cole, gazowane, jadłam kotleta smażonego, kurczaka smażonego w sałatce z majonezem, brzoskwinie w cieście, ciasto z kremem, torta z bitą śmietaną, ciągle jem truskawki, pomidory, nawet po orzechach nic jej nie było 

wiele leków jest bezwzględnie przeciwskazanych w czasie karmienia. Jest to nawet wyraźnie zaznaczone na ulotce. A jeżeli chodzi o przenikanie, to np. koleżanka jak jadła truskawki - kilka!!!, to jej małą wysypało i dostała duszności. To nie zbieg okoliczności. Sytuacja się powtórzyła, więc ja bym nie zakładała, że w czasie karmienia wszystko można. Osobiście np. teoretycznie nie paliłabym papierosów, gdybym karmiła piersią - teoretycznie, bo nie karmię i nie palę

waliłam go w plecy odgłos wymiotowania na sucho przy tym był.Normalnie padłam na zawał.....